základní skupiny - skupina H, 1. kolo
19.09.2023 21:00 CET
1 : 3
(1:3)

Reportáž

Radost hráčů Porta (© AFP)

Porto na úvod Ligy mistrů po necelé dekádě nezaváhalo. Galenovo řádění odnesl Šachtar

Hráči Porta v úvodním utkání skupiny H Ligy mistrů přehráli Šachtar v jeho německém azylu 3:1. O výsledku střetnutí rozhodla již první půlhodina, během níž padly všechny branky. Na úvodní gól Brazilce Galena ještě dokázali Ukrajinci rychle odpovědět, ale hostující záložník následně další trefou a asistencí stvrdil roli muže zápasu. Portugalci tak ukončili nelichotivou sérii bez výhry v úvodních kláních skupinové fáze nejprestižnějšího evropského poháru táhnoucí se už od roku 2014.

Patrick van Leeuwen vstupoval do utkání proti Portu jako neporažený trenér Šachtaru v soutěžních duelech. Ukrajinský celek vládl domácí lize, kde za sedm kol nasbíral 17 bodů. Tentokrát jej ale čekala milionářská soutěž, kde mu zkřížili cestu hladoví Draci z Portugalska. Ti měli také velmi dobrou formu, což potvrzovala pouze jedna prohra od startu sezony. Portugalcům hrál do karet i fakt, že v předchozích konfrontacích s ukrajinským celkem nikdy neprohráli.

Úvodní gól utkání padl již v osmé minutě, kdy se díky presinku modrobílých na polovině hřiště míč odrazil k Andrému Francovi, jehož střelu z hranice šestnáctky pohotově vytěsnil Dmytro Riznyk. Od ukrajinského brankáře se ovšem balon dostal ke Galenovi a ten jej bez problému uklidil do nekryté sítě. Vedení portugalského celku vydrželo pouhých pět minut, jelikož si defenziva Porta na malém vápně nepohlídala Kevina Kelsyho, jenž hlavičkou k pravé tyči vyrovnal. Divokou čtvrthodinu završil opět Galeno, který vystihl rozehrávku Šachtaru a střelou z pokutového území vrátil Drakům vedení. Brazilský záložník měl prsty i u třetí branky hostů, jelikož ve 29. minutě našel krásnou přihrávkou Mehdiho Taremiho, který pohotovou ranou k tyči přidal pojišťovací gól Porťanů.

Útočně laděný zápas pokračoval i po změně stran. Ve 49. minutě se dostal do slibné pozice uvnitř pokutového území Jehor Nazaryna, jehož střelu k pravé tyči pohotově zneškodnil Diogo Costa. O 10 minut později krásně vypálil z hranice šestnáctky dobře hrající Franco, jenže projektil mířící pod břevno bravurním zákrokem Riznyk vyrazil do zámezí. V 65. minutě se Šachtar dostal průnikem po pravé straně do pokutového území a Oleksandr Zubkov tvrdě vypálil pod břevno, jenže Costa stál připravený u bližší tyče a balon reflexivně vyrazil. O 15 minut později si 27letý útočník připravil další slibnou příležitost na pravé straně vápna, ale i tentokrát byl Costa u své levé tyče včas.

Porto tak uspělo v prvním zápase skupiny a připsalo si důležité tři body. Oba celky odehrají další zápas v Lize mistrů 4. října. Doněck vyzve na souboj Antverpy, Porto poté změří síly s Barcelonou.

Autor: Livesport.cz / Michal Novotný

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
DidusIneptus

Voni tam mají válku a ještě si hrajou fotbal jo? Neni jim to blbý?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele