základní skupiny - skupina C, 6. kolo
07.12.2011 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Senzace je na světě! United prohráli v Basileji a loučí se s LM

Loni se dokázal Manchester United v Lize mistrů probojovat až do finále, letos se s prestižní soutěží loučí podstatně dříve. Dnes totiž nezvládl duel na půdě Basileje, kde prohrál 1:2 a jeho pouť je u konce. Na jaře na něj čeká pouze Evropská liga.

Manchester každopádně začal na švýcarské půdě poměrně zostra. V úvodní pětiminutovce se nastěhoval na polovinu Basileje a míč držel pevně pod svou kontrolou. Kromě Parkovy nepřesné střely z otočky ale nic kloudného nevymyslel.

Pak o sobě začali konečně dávat vědět také domácí fotbalisté, kteří dokonce v deváté minutě z ničeho nic udeřili. Shaqiri poslal z levé strany centr do vápna, gólman De Gea míč jen nešťastně vyrazil k připravenému kanonýrovi Strellerovi, pro nějž už nebylo nikterak těžké úspěšně zakončit - 1:0. United se tak hned z kraje zápasu dostali do pořádně svízelné situace.

Nějaký výrazný tlak Manchesteru ale po inkasované brance nepřišel. Nebezpečně zahrozili svěřenci trenéra Fergusona až po půlhodině hry, kdy ovšem Naniho centr v jasné gólovce nedokázal usměrnit do brány Wayne Rooney. Anglický reprezentant mohl už o pět minut složit reparát, jenže ani tentokrát si nevedl o moc lépe a míč poslal pouze do náruče gólmana Sommera.

Závěrečná desetiminutovka prvního dějství patřila hostům. Opět se to ale obešlo bez výraznějších šancí, jelikož Naniho střela byla zblokována, Younga pro změnu vychytal připravený Sommer. A aby těch problémů neměl Manchester málo, musel hřiště ještě před přestávkou opustit zraněný kapitán Nemanja Vidić.

Po změně stran na sebe jako první upozornil Wayne Rooney. Ten využil výborné Giggsovy přihrávky do běhu, avšak jeho následné zakončení z ostrého úhlu postrádalo přesnost. V 54. minutě naopak pořádně vystrašil hostující fanoušky Alexander Frei, který zahrával přímý kop a míč poslal nebezpečně pod břevno, gólman De Gea se ale tentokrát vyznamenal a výborným zákrokem zabránil možné pohromě.

Manchester se trápil, i přesto se mohl už zanedlouho dočkat vyrovnání. Naniho centr chtěl odvrátit obránce Steinhöfer, jenže míč trefil tak nešťastně, že ukázkově orazítkoval břevno vlastní brány. Basilej sice hrála pod tlakem, United byli ovšem ve finální fázi naprosto bezzubí, takže gólman Sommer mnoho nepříjemných okamžiků řešit nemusel.

V 84. minutě naopak Basilej udeřila podruhé. Shaqiriho centr proletěl až na zadní tyč, tam Smalling neuhlídal Alexandera Freie, který toho využil a z bezprostřední blízkosti navýšil skóre na 2:0. Manchester se ale nevzdal a dokázal snížit. V předposlední minutě si dokonce vypracoval hned tři tutovky, ovšem Welbecka vychytal Sommer, Macheda nastřelil břevno, a proto nakonec uspěl se svou hlavičkou až Phil Jones. To však bylo ze strany hostů vše, takže druhým postupujícím ze skupiny C se stala senzačně Basilej.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (1252)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele