osmifinále - odvety
09.03.2010 20:45 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Arsenal smetl Porto a postupuje do čtvrtfinále

Pravý den pro dánského dlouhána v barvách Arsenalu nadešel v odvetě osmifinále proti Portu. Třemi brankami totiž poslal svůj tým do dalších bojů a dal zapomenout na své představení z víkendu. Výborné výkony Aršavina a Nasriho pak nedaly Portu mnoho šancí s výsledkem cokoliv udělat.

První momenty okamžitě naznačily, jak moc chce Arsenal dohnat své manko. V osmé minutě se po centru Rosického dostal k hlavičce na zadní tyči Aršavin, Helton však výtečně vyrazil. Po dvou minutách už tak šťastný nebyl.

Almunia svůj nákop směroval na v ofsajdu stojícího Aršavina, pomezní ale nechal pokračovat ve hře. Ruský hráč v řadách Arsenalu sklepl hlavičkou Nasrimu, který ho následně poslal kolmicí mezi obránce. Ve vápně se srazil s Heltonem tak šťastně, že se míč odrazil k volnému Bendtnerovi. Ten neměl větší potíže rozvlnit síť bezmocně ležícího brankáře.

I přes to, že si Arsenal vybral v ofenzívě oddechovou pauzu, nezvládlo Porto nijak zareagovat na inkasovaný gól. Míč si tak na starost vzal Aršavin, před šestnáctkou si pohrál s míčem, dostal se až k malému vápnu, kde přes obránce přihrál Bendtnerovi před prázdnou branku. Dánský spalovač ze zápasu s Burnley si tak připsal druhou branku v zápase.

Ve třiatřicáté minutě se střelecky mohl prosadit i sám Aršavin, kterému před odkrytou branku přihrával z brankové čáry Nasri. Třetí gól Arsenalu však zahodil střelou nad břevno. Ve třetí minutě nastavení mohl pasivnímu Portu přidat do šatny Nasri, který přihrávku Rosického využil k přízemní střele z dvaceti metrů. Helton solidním zákrokem vyrazil na rohový kop. Do kabin tak Arsenal šel s naprosto odlišnou náladou, než z nich přicházel před zápasem.

Po změně stran začalo hrát Porto přeci jen více dopředu. A hned po devíti minutách nechybělo mnoho, aby Falcao vyrovnal celkový výsledek. Ve vápně se odpoutal od Clichyho a naběhl si na penaltu pro přízemní centr. Bez přípravy však mířil přesně do míst, kde stál Almunia, který s velkými potížemi míč pokryl.

Na druhé straně mohl po přímém kopu rozhodnout Aršavin. Odražený míč si na vápně zpracoval na prsa a z half-voleje nadělal velké starosti hostujícímu brankáři, který nakonec kryl i dorážku z ofsajdu. Když Rodriguez hlavičkou z rohu nepřekonal až na brankové čáře stojícího Nasriho, zdálo se, že diváky čeká drama. Jenže to snad ještě nikdo nečekal, co se v nejbližších minutách stane.

Nejprve si jako s malými žáčky poradil se třemi obránci Nasri a z postranní čáry se dostal až na malé vápno. Tam napálil míč k protější tyči a trefil se náramně. Heltonovi nezbylo, než se smutně podívat za svá záda.

Za pouhé tři minuty se Arsenal dostal do brejku dva na dva. Aršavin povedl míč až před vápno, kam nahrál Ebouému. Hráč, který střídal jen deset minut předtím Rosického, stihl po šedesátimetrovém sprintu ještě udělat kličku brankáři a do prázdné branky zasadit čtvrtý gól do portugalské branky.

I nadále byl lepší pozitivně naladěný londýnský celek. Sagna střílel z dobré pozice vysoko nad. Hattrickem pohrdl Bendtner, když hlavičkou mířil těsně vedle své bližší tyče. Ale dnešní večer byl jako stvořený pro Wengerovi svěřence. V poslední minutě byl ve vápně postrčen Eboué a k penaltovému kopu se postavil právě Bendtner. Zamířil přesně k tyči a Hélton tak ani při vystižení směru neměl šanci.

Autor: Josef Gvoždiak / eurosport.com

Komentáře (424)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele