semifinále - odvety
26.04.2006 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

FC BARCELONA - AC MILÁN 0:0

Odveta semifinále Ligy mistrů mezi Barcelonou a AC Milán na Nou Campu gól nepřinesla, a tak se z postupu do pařížského finále raduje španělský tým. Stačil mu k tomu jediný gól, který v Miláně před týdnem vstřelil Ludovic Giuly.

Milánský kouč Carlo Ancelotti musel řešit jeden zásadní problém - zranění nepustilo do hry stopera Alessandra Nestu, a tak jeho místo zaujal čerstvý čtyřicátník Alessandro Costacurta.

Hned úvod napověděl, v jakém duchu se zápas ponese. V první minutě pálil těsně mimo Kaká, o dvě minuty později se na druhé straně sám před Didou objevil Eto'o a jen dobré vyběhnutí brazilského gólmana mu zkazilo radost. Oba týmy chtěly hrát, Milán musel a Barca věděla, že jen bránit by nemuselo stačit. Domácí měli míč o něco častěji na kopačkách a k brance soupeře se dostávali svými typickými kombinacemi, ale většinou končili na hranici šestnáctky, podobně dopadaly i výpady fotbalistů AC, kteří se často dostávali do rychlých protiútoků.

V největší šanci prvního poločasu se v 16. minutě ocitl Samuel Eto'o, po chybě Kaladzeho se dostal do vápna a ke střele, ale vyběhnuvší Dida míč srazil a Costacurta před prázdnou brankou definitivně odkopl. Ve 20. minutě se ke svému typickému úniku za obranu dostal Inzaghi, když jej domácí nestačili vystavit do ofsajdu, naštěstí pro ně však italský útočník nezpracoval dlouhý centr. Dvě minuty nato se také z hranice ofsajdu dostal ke střele Ševčenko a trefil boční síť, o něco dříve na druhé straně nečekaně pálil Ronaldinho a míč prosvištěl nad Didovou brankou.

Další moment hodný zaznamenání přišel až minutu před odchodem do kabin. Eto'o mohl postupovat sám na Didu, kdyby jej na poslední chvíli nedovoleně nezastavil Costacurta. Za žlutou kartu v ruce sudího Merka ještě mohl být rád.

Po změně stran se Barcelona přece jen začala více soustředit na obranu a do ofenzivních akcí se pouštěla s větším rozmyslem. Milán měl více ze hry a také první příležitost, po Seedorfově krásném centru hlavičkoval Ševčenko, bohužel pro rossoneri však jen do Valdésovy náruče. Domácí předvedli parádní akci v 53. minutě a u jejího zrodu nemohl být nikdo jiný než opět velmi dobře hrající Ronaldinho, geniální přihrávkou našel ve vápně Giulyho a na jeho přízemní centr jen taktak nedosáhl Belletti.

V 66. minutě opět zahrozili hosté, po pěkné kombinaci přišel centr z levé strany, Valdés jen lehce přizvedl a Cafú hlavou přestřelil. O tři minuty později se milánští gólu dočkali, na centr do vápna naskočil Ševčenko a překonal Valdése, rozhodčí mu však už předtím odpískal přísný faul na Puyola.

Po zbytek zápasu už Barca bez větších problémů zachytávala útoky hostí. Mohla svůj postup pojistit, střídající Larsson se po Eto'ově dostal k hlavičce, kterou pak namířil přímo na brankáře, o chvilku později po Ronaldinhově brejku Didovu pozornost otestoval Deco. Milán měl už jen pár pološancí, Inzaghi minul, Ševčenkova střela byla zblokována a tečku za zápasem udělal v první minutě nastavení Serginho, když zdálky vypálil sice pěkně, ale nepřesně.

Barcelona sice poprvé po 31 zápasech nedala doma gól, ale k postupu jí to stačilo. O nejcennější klubovou trofej se popere po 12 letech a soupeřem jí bude Arsenal, pro nějž to bude finálová premiéra.

Autor: Petr Starý

Komentáře (386)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele