finále
28.05.2003 20:45 CET
0 : 0
2:3 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Juventus FC - AC Milán 0:1p

Všechny zraky fotbalových fanoušků dnes směřovali na slavný Old Trafford v Manchesteru. Ve finále nejprestižnější klubové soutěže však nehráli místní United, ale dva nejslavnější italské kluby, Juventus Turín a AC Milán. Toto klání mělo i velký význam pro český fotbal, poprvé se do finále Ligy Mistrů probojoval český fotbalista. Pavel Nedvěd však musel utkání protrpět na tribuně, kvůli karetnímu trestu.

Utkání zahájil ve 20:45 středoevropského času známý německý rozhodčí Markus Merk, stará dáma nastoupila ve své typické černobílé kombinaci, Milán zase netypicky v bílém.

Utkání bylo zahájeno ve velkém stylu. Již v 9. minutě se podařilo Andreji Ševčenkovi, překonat brankáře Buffona, když se k němu dostal odražený míč a levačkou vše prostřelil. Ovšem v ofsajdu stál Rui Costa a i když nehrál, rozhodčí zvedl praporek. Hned o minutu později měl obrovskou příležitost Juventus, Thuram našel skvělým centrem Trezegueta, ale jeho hlavička šla vedle. V 17. minutě měl opět příležitost milánský AC, Seedorf našel zpětnou přihrávkou Inzaghiho, který hlavičkou ze značky pokutového kopu nechal vyniknout skvěle chytajícímu Buffonovi. Ke konci prvního poločasu se hra zvolnila a uklidnila a až minutu před koncem první půle se Juventus dostal do většího tlaku, ale milánská obrana vše zablokovala. První dějství tedy skončilo bez branek, i když aktivnější se zdál být AC Milán.

Ve druhé půli hru Juventusu oživil střídající Conte, který hned v úvodu vystřihl krásné nůžky, ale branku minul. A hned o minutu později našel Del Piero centrem z levé strany přesně hlavu Conteho, ale jeho pokus skončil na břevně. V 60. minutě zahrozil svým hlavičkovým pokusem kapitán AC Paolo Maldini, ale opět z toho nic nebylo. V 76. minutě se vyskytl v obrovské šanci Inzaghi, který dostal vynikající pas za obránce, ale z malého vápna přestřelil. Obě mužstva v závěru normální hrací doby vycítila, že na řadu přijde prodloužení, a tak se už do velkých útočných výpadů nepouštěla. Po devadesáti minutách byl stav stále 0:0 a všechny aktéry čekalo prodloužení, v němž mohl rozhodnout, stejně jako ve finále Poháru UEFA, stříbrný gól.

Začalo prodloužení, v 97. minutě se nezaviněně zranil Roque Junior, takže AC dohrával prakticky o deseti, protože všechna střídaní měl již vyčerpán. Ve 101. minutě vyslal první nebezpečnější střelu prodloužení Conte, ale Didovu branku přestřelil a tím také skončila první polovina nastavení, která nepřinesla výraznější šance.

Ve stejném duchu pokračovala i druhá polovina prodloužení, kde až v poslední minutě měl vyloženou příležitost AC Milán. Ševčenko nádherně nacentroval do vápna, ale před nabíhajícím Inzaghim na poslední chvíli odhlavičkoval Thuram. Ani 120 minut nestačilo na to, aby byl znám evropský klubový král. Ke slovu měly přijít střely ze značky pokutového kopu.

Penalty se kopaly na branku, za kterou zápas sledovali fanoušci Juventusu.



Průběh penaltového rozstřelu :

1. Juventus - Trezeguet střílí po zemi doprava, Dida kryje (0:0).

1. AC Milán - Serginho doleva nahoru (0:1).

2. Juventus - Birindelli srovnává bombou nahoru (1:1).

2. AC Milán - Seedorf dává doleva k tyči, Buffon vyráží (1:1).

3. Juventus - Zalayeta bomba doleva, Dida vyráží kolenem (1:1).

3. AC Milán - Kaladze střílí do středu brány, ale trefuje Buffona do nohou (1:1).

4. Juventus - Montero opět po zemi na střed, trefuje brankáře (1:1).

4. AC Milán - Nesta se štěstím přehodil Buffona u levé tyče (1:2).

5. Juventus - Del Piero musí proměnit a dává, poslal Didu na opačnou stranu (2:2).

5. AC Milán - Ševčenko rozhoduje střelou k pravé tyči (2:3).



Je rozhodnuto AC Milán se stal pro sezónu 2002/2003 evropským klubovým šampiónem. Jako obhájce si tak zajistil přímou účast v příští sezóně v Lize Mistrů, i když v italské lize skončil až třetí a čekalo by ho 3. předkolo.

Letošní ročník Ligy Mistrů byl tak obrovským návratem italských klubů na samotný vrchol, kam bezpochyby patří stejně jako kluby ze Španělska, Anglie či Německa.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*

Juve 2:0 AC

Reagovat
HOST*OZZY

Tipuju 1:1, ale Juve to nakonec vyhraje!!!

Reagovat
HOST*George

Juventus vyhraje ale ne v normalni hraci dobe!

Reagovat
HOST*Hadži

Bude to nuda ale nakonec vyhraje Juve.

Reagovat
HOST*Hadži

Odešla mi zrovna televize.Informujte mě o dění na hřišti.Dík předem.Čau.

Reagovat
HOST*johny

Trezequet posral hned první střelu a Zalayeta tosamí. kop bych to lip!

Reagovat
PJ

Myslíš? A už si zažil ty nervy kdy jde o hodně? Opravdu o hodně? Já sice taky ne, ale stačilo mi třeba jen kopat penaltu ve finále školního turnaje kdysi dávno... Taky sem to pos...

Reagovat
smazaný uživatel

fandim AC a vim ze vyhraje na pencle 3-2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele