základní skupiny - skupina D, 2. kolo
17.06.2016 21:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Španělé bez problémů porazili Turky a postupují

Španělé navázali na dominanci proti české reprezentaci a tu tureckou smetli jednoznačným výsledkem 3:0, čímž si zároveň zajistili postup do další fáze šampionátu. Naopak pro Turky je to s největší pravděpodobností konečná. Hrdinou Španělů se stal dvougólový Álvaro Morata a prosadil se také Nolito.

Turci se rozhodli pro jinou strategii, než český tým. Pokoušeli se s obhájci trofeje hrát otevřenou partii, což se nakonec ukázalo jako nepříliš správná volba. Svěřenci Fatiha Terima přitom mohli udat ráz zápasu, Hakan Calhanoglu však z trestného kopu netrefil branku. To byla v první půli v podstatě jediná šance, kterou si reprezentanti země půlměsíce vytvořili.

Španělé hráli přesně to, co se od nich očekávalo. Držení balónu, krátké přihrávky a trpělivá kombinace až do šestnáctky, vše režírované geniálním Iniestou. Nerozhodný výsledek trval do 34. minuty, pak zafungovala spolupráce dvou útočníků Nolita a Moraty, přičemž první jmenovaný perfektně odcentroval a druhý hlavou překonal Babacana. O chvíli později přidali Španělé další gól, pobídku za obranu vyslal Fábregas, jeden z obránců míč přizvedl za sebe a Nolito měl snadnou úlohu - 2:0. Del Bosqueho družina v pohodě vyhrála první poločas a měla zápas pevně pod svojí kontrolou.

Fatih Terim se sice pokusil o zvrat střídáním, když Calhanoglua nahradil Nuri Sahin, ale na herní projev jeho svěřenců to žádný vliv nemělo. Naopak, Iniestovu kolmici vyřešil Alba přihrávkou na Moratu a La Furia Roja se mohla potřetí radovat. Nic na tom nezměnil ani fakt, že Alba stál v rozhodujícím momentu v ofsajdu a tudíž branka neměla platit.

Každopádně třetí brankou se utkání definitivně rozhodlo. Španělé ještě měli další šance. Morata dvakrát zakončoval mimo tyče a totéž platilo i o Davidu Silvovi. Neuspěl ani střídající Soriano, který střelou protáhl Babacana a vybojoval alespoň roh. Závěr zápasu už nic dalšího zajímavého nepřinesl, Turci nedokázali výsledek ani zkorigovat, přestože Sahan byl v 88. minutě blízko. Španělé v pohodě zvítězili 3:0 a zajistili si postup do další fáze.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (462)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele