Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (11)

19.09.2013, 21:38
Názory a komentáře
S novou sezonou pokračuje seriál Eurofotbalu o výjimečných talentech, které se prohání po hřištích Ligue 1. Jako první přichází na řadu šikovný defenzivní záložník Jordan Veretout, momentálně nejzářivější klenot proslulé nanteské mládežnické akademie a čerstvý mistr světa do 20 let.


Jordan Veretout (FC Nantes)

Věk: 20 let (01.03.1993)
Pozice: defenzivní/střední záložník
Smlouva: do 30.06.2015
Odhadovaná cena: 3-6 milionů Euro

Veretout se narodil před dvaceti lety v městečku Ancenis, přezdívaném "brána do Bretaně", a už v útlém věku zaujal pozornost tehdy největšího lokálního celku; do mládežnické akademie Nantes nastoupil v devíti letech, a Les Canaris zůstává věrný dodnes. Talentovaný středopolař narostl do pouhých 177 centimetrů, avšak co mu schází na výšce, dohání herní inteligencí a přehledem; debut za první mužstvo si připsal už v osmnácti letech, tehdy na pozici klasického středního záložníka.

Od samého začátku bylo jasné, že z drobného bruneta může vyrůst jedinečný hráč - reprezentační trikot oblékl poprvé už v kategorii U18 a od té doby nevynechal ani jednu úroveň, momentálně nastupuje za jednadvacítku. Když mladí Francouzi získali v létě v Turecku titul mistrů světa do 20 let, byl Veretout pevnou součástí jejich záložní řady - spolu s Geoffrey Kondogbiou a Paulem Pogbou vytvořili perfektně fungující, sehraný a skvěle se doplňující trojblok středu hřiště. Veretoutovou úlohou bylo zastávat vedle dvou přímočařejších, fyzicky lépe disponovaných kolegů roli staženého tvůrce hry a starat se o kreativní tvář mužstva.

To je oproti roku 2011, kdy v Nantes debutoval, poměrně zřetelný posun - drobný šikula se pod koučem Michelem Der Zakarianem zatáhl hlouběji do středu pole, vedle klasického "čističe" Lucase Déauxe, a právě to byl jeden z klíčových prvků návratu slavného mužstva zpět do Ligue 1. Déaux je sám ročník 1988 a rozhodně patří k tomu zajímavějšímu, co je ve Francii k vidění, ale vedle Veretouta působí jako fotbalista druhého sledu - jeho úkolem je mladšího parťáka zajišťovat a poskytovat mu větší volnost, než jakou by měl coby samotný defenzivní štít. Pro hráče, který k ideálnímu výkonu potřebuje skloubit brilantní poziční hru s ofenzivními choutkami, je taková spolupráce darem z nebes.

Bretaňský patriot má prakticky vše, co od hráče jeho střihu očekávat - k výbornému citu pro míč a mimořádně dobře vyvinutému perifernímu vidění, umožňujícího perfektní přehled o situaci na hřišti, přidává i znamenitou střelu zdálky (v sezoně 2011/12, tehdy ještě na vysunutější pozici, takto zaznamenal hned šest gólů) a inspirativní cit pro přihrávku. Veretout je fotbalistou, který miluje míč - umí jej bezchybně zpracovávat i ostře pálit, zvládá zrychlovat hru milimetrovými pasy přes několik desítek metrů stejně jako zklidnit tempo přesnou krátkou rozehrávkou. Na svoji výšku disponuje překvapivou fyzickou silou, za což může nízko posazené těžiště; právě díky němu je nesmírně těžké odstavit ho od míče. Vysoká herní inteligence a schopnost bleskového rozhodování se u něj snoubí se znamenitou fyzickou výdrží.

Letos načal Veretout už třetí sezonu coby stabilní člen základní sestavy Nantes, a prakticky okamžitě se poprvé v životě zapsal do prvoligových análů - a to jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu. Skvělý přímý kop ve třetím kole proti PSG, který znamenal první asistenci, byl ukázkou perfektní kopací techniky, a můžete se vsadit, že u toho nezůstane - loni nahrával mladý štírek na gól celkem šestkrát, předloni pětkrát. Jenže pak je tu ještě jeden okamžik; Nantes sice v prvním kole doma Bastii porazilo, ale jeho nejcennější hráč se nechal po dvou žlutých kartách vyloučit. Poprvé v kariéře.

Šlo navíc o dost hloupé situace - netrpělivý, přemotivovaný a rozdrážděný Veretout svým chováním kouče Der Zakariana pořádně nakrknul a ukázalo se, že klid a chladná hlava nepatří k jeho přednostem. Temperamentní záložník se na hřišti občas zapomíná, nechává se unést, a výjimkou nejsou ani nepříliš promyšlené výlety na soupeřovu polovinu; Veretout je přitom mnohem lepší nahrávač než driblér. To vše lze nicméně připsat na vrub mladické nerozvážnosti (stejně jako fakt, že řada fanoušků loni kritizovala jeho životní styl a sám hráč se pak musel omlouvat za neuvážené chování, které vedlo ke zranění, třízápasovému výpadku v klíčové části sezony a ohrožení postupových nadějí klubu); mezi výraznější handicapy patří občasné výpadky v poziční hře, neschopnost skluzovat a obecně nízká ochota pouštět se na hřišti do tvrdých soubojů. A pochopitelně hlavičkování, ale to je vzhledem k záložníkově nízkému vzrůstu pochopitelné.

Jestli se Veretout chce prosadit v brzké budoucnosti do reprezentačního áčka, musí na sobě ještě zapracovat - je však zřejmé, že co se talentu týče, byl k němu fotbalový Bůh hodně štědrý. Pomoci by mu mohl i fakt, že se v něm kouč Didier Deschamps zřejmě dobře poznává; právě k němu totiž bývá nanteský klenot nejčastěji přirovnáván. Také on prošel akademií Nantes, a Veretout je dalším z dlouhé řady slavných středních záložníků - po Deschampsovi se v Bretani vylíhla i taková jména jako Christian Karembeu, Marcel Desailly nebo Jérémy Toulalan. Vyhlídky mladého borce tak vypadají na startu velké kariéry mimořádně příznivě.

Mimochodem - když tento seriál na jaře 2012 startoval, vůbec prvním představeným hráčem byl jiný maršál středu pole, Étienne Capoue. Čeká i na Veretouta podobný osud?

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (21)
24.02.2014, 21:32
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (20)
13.02.2014, 21:00
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (19)
30.01.2014, 08:57
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (18)
21.01.2014, 22:31
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (17)
17.11.2013, 18:11
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (16)
10.11.2013, 12:00
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (15)
31.10.2013, 20:44
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (14)
12.10.2013, 08:59
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (13)
04.10.2013, 15:45
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (12)
23.09.2013, 22:45
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (10)
16.05.2012, 09:33
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (9)
08.05.2012, 19:54
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (8)
04.05.2012, 11:46
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (7)
24.04.2012, 15:57
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (6)
18.04.2012, 13:03
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (5)
15.04.2012, 14:52
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (4)
10.04.2012, 10:51
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (3)
04.04.2012, 12:55
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (2)
31.03.2012, 11:59
Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (1)
24.03.2012, 12:11

Komentáře (52)

Přidat komentář
smazaný uživatel

newcastleaux

Reagovat
domingo

Ja bych ho rad videl v Lyonu, az odejde Gonalons..

Reagovat
smazaný uživatel

Tam pak bude Fofana s Ferrim

Reagovat
Y.Cabaye

Takový přestup by vůbec nedával smysl, byl by pro nás zbytečný.

Reagovat
Atlético de Madrid

Francouzi mají, zdá se, momentálně hodně kvalitní materiál do středu zálohy.

A OT: co je vůbec za hráče ten Guilavogui, co přestoupil nedávno do Atlética? Někdo ho .srovnával s Vieirou, takovej hráč by se asi neztratil..

Reagovat
domingo
Reagovat
Atlético de Madrid

ha, díky. podle toho co tam píšeš by mohl do Atlética zapadnou jako prdel na hrnec :))

Reagovat
smazaný uživatel

do lyonu nepujde, na tom nemaj prachy

Reagovat
galacticosi

... btw kto ďalší je na tomto zozname?

Reagovat
domingo

Nevim jeste, prvni desitku jsem si naplanoval predem, ale ted to chci mit trochu volnejsi, jak budu mit cas a chut neco psat. V sesitku mam poznamky k asi 30 hracum, tak nejakyho vyberu

Reagovat
Kongo

Valentin Eysseric

Reagovat
smetos

precetl bych si rad o hraci Kurt Zouma :)

Reagovat
galacticosi

ako často plánuješ písať tie články?

Reagovat
domingo

Podle toho jak budu mit cas a jaka bude odezva

Reagovat
smazaný uživatel

Buď dvojka ze St. Etienne - Zouma, Guilavogui by byla fajn.

Reagovat
smazaný uživatel

Bez toho buď, předtím tam bylo souvětí.

Reagovat
smazaný uživatel

Super kéžby byly takové články i pro další sekce, nebo kéžby se vzkřísil seriál Světové talenty.

Kdo bude dál? Maupay, Origi, Bruno, Bahebeck, Bosetti, Ben Yedder...všechno zajímavá jména

Reagovat
Hafna

Origi! Belgická nastupující generace

Reagovat
Kaze

177 cm je pouhých?

Reagovat
domingo

Mno, taky jsem trochu vahal Ale on je celkove takovej podsaditej, pusobi o neco mensim dojmem, nehlavickuje..

Reagovat
hefy

Ne, seš egoista, co z tý tvojí vejšky nevidí na nás malé.

Reagovat
domingo

Je fakt, ze 177 cm je pro me strasne malo, moje slecna ma 165 a kdyz se ji chci oprit loktem o hlavu, nemusi se ani krcit. A ted kdyz si vezmu, ze takovej Buonanotte ma jeste min

Reagovat
hefy

Tak tvojí slečně bych se díval přímo do očí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

JAk pro koho no. Pro mě je to celkem prďola

Reagovat
Kaze

Na fotbalistu mi to přijde právě jako průměrná výška, obzvlášť na CM.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, úplný fotbalový Krytinář kdyby to byl basketbalista tak neřeknu, ale na pro středního záložníka je kolem 175 cm ideální výška

Reagovat
smazaný uživatel

177 je v poho na sz, zalezi skor od stavby tela...

Reagovat
Didier Drogba

tak malej prcin

Reagovat
PetersCZ

Tahle nastupující generace ve Francii, až doroste, bude sakra dobrá...

Maupay, Eysseric, Digne, Corchia, Rabiot, Veretout, Grenier, Sanogo, Zouma, Varane, Sakho, Ahamada, Reynet, Beunardeau, Areola, Stambouli, Lacazette, Boselli...

Reagovat
Kongo

Cabella

Reagovat
Kongo

Sabaly

Reagovat
smazaný uživatel

Umtiti

Reagovat
Pettirosso

Bahebeck, Pogba..

Reagovat
smazaný uživatel

Thauvin

Reagovat
vlastik

Ongenda

Reagovat
smazaný uživatel

Hulahula, Ookoorotok, Zelembrekeke

Reagovat
off-olda

Zelembrekeke

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blaugrana

Si zabudol na Umbakarnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

Reagovat
smazaný uživatel

ale jestli doroste, je mu už 20, takže přes těch 177cm už to asi nepůjde

Reagovat
Godwinson

Letos je tam pro mě velký množství zajímavých hráčů .... snad se povede výběr

Reagovat
domingo

Rozhodne bude brzo Zana Allee, ten borec mi prijde brutalni.

Reagovat
Godwinson

Ten má na tuhle rubriku ještě čas, ne? Po těch pár minutách, co odehrál. Ale souhlas, má velmi zajímavý schopnosti

Reagovat
cetto

Proč v tý anketě není možnost "už v něm je"???

Reagovat
smazaný uživatel

to se nevylučuje s možností 1) ano, všemi deseti

Reagovat
Godwinson

Spíš se asi nepočítalo, že by někdo mohl mít Nantes za oblíbený tým

Reagovat
raduinho

Pro mě je třeba ve Francii nejsympatičtější

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele