Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (20)

13.02.2014, 21:00
Názory a komentáře
Lyonská akademie patří ve Francii k nejvyhlášenějším, není proto divu, že ve čtenářské anketě po Samuelu Umtitim zvítězil další její produkt - a tentokrát jde přímo o symbol nastupující nové generace slavného klubu. Vše nasvědčuje tomu, že před Maximem Gonalonsem leží skvělá budoucnost.


Maxime Gonalons (Olympique Lyon)

Věk: 24 let (20.3.1989)
Pozice: defenzivní / střední záložník
Smlouva: do 30.6.2016
Odhadovaná cena: 12-17 milionů Eur

Léto 2011 bylo pro Olympique Lyon obdobím velkého třesku - pokladnička Jeana-Michela Aulase definitivně vyschla, takže hrdý tým vyhlásil novou filozofii. Místo útoků na evropské výšiny přišla na řadu realita domácího boje o účast v Lize mistrů, na post trenéra byl dosazen nezkušený, leč s lyonským prostředím sžitý Rémi Garde, a drahé hvězdy začaly uvolňovat místo v kabině odchovancům. Gonalons byl v té době už plnohodnotnou součástí prvního týmu, fotbalem si v dresu Les Gones vydělával od roku 2009, přesto se však právě jeho tato revoluce týkala především - jedním z těch, kteří Stade Gerland opustili, byl totiž Jérémy Toulalan, fantastický defenzivní štít a jeden z nejlepších hráčů celé ligy. A protože na nákup hvězdné záplaty nebyly prostředky, stal se z Gonalonse přirozený nástupce slavnějšího kolegy.

Ne že by to bylo od počátku jednoduché - mladému odchovanci bylo v té době sice už dvaadvacet a měl odkrouceny dva roky v áčku, a o jeho talentu nepochyboval snad nikdo, kdo ho kdy viděl hrát, jistota základní sestavy a přesun z pozice platného člena kádru na místo nejdůležitějšího elementu zálohy mu však zpočátku dělaly problémy. Gonalons působil často laxním, unylým dojmem, na hřišti se příliš nezapotil, a jelikož Lyon zrovna v té době potřeboval bojovného ducha spíše než cokoliv jiného, neobešlo se to bez kritiky. Na jeho obranu je třeba říci, že v mládí prodělal otravu krve a dokonce mu hrozilo, že přijde o nohu; s takovým šokem to zkrátka chvíli trvá, než se člověk dostane do optimální pohody.

Ačkoliv mladý záložník občas dráždil fanoušky svým přístupem, bylo jasně vidět, že potenciálem patří k absolutní ligové špičce. Na rozdíl od jiných talentů za sebou neměl excelentní kariéru v mládežnických výběrech Francie, do seniorského týmu se však podíval ještě na podzim 2011; nominace na EURO 2012 mu unikla jen o vlásek, a jelikož dnes už patří ke stabilním členům reprezentace, nadcházející mistrovství světa by mu uniknout určitě nemělo. Syn íránské matky a francouzského otce vstupuje do ideálních fotbalových let jako internacionál ostřílený Ligue 1 i Ligou mistrů; svoje kvality už prokázal natolik, že jej Rémi Garde v sezoně 2012/13 jmenoval lyonským kapitánem.

Gonalons je rozeným vůdcem. V Lyonu už nastupoval na pozici klasického CM i středního obránce, nejlépe se však cítí těsně pod stopery, v pozici poslední záložní instance, jako hluboko zatažený architekt týmových akcí. Způsob, jakým v posledních dvou letech diktuje tempo lyonské hry, je excelentní; vděčí za to mimořádné herní inteligenci a skvělému perifernímu vidění, což jsou vlastnosti, bez nichž se dobrý dispečer neobejde. S postupem času vylepšil svoji poziční hru na úroveň ligové špičky, a diky perfektně vyvinuté schopnosti předvídat dění na hřišti je vždy tam, kde je ho nejvíc potřeba. Stále platí, že se za protivníky příliš nehoní, jako hotový hráč to však ani nepotřebuje.

Probíhající sezona jasně ukazuje, že za ty čtyři roky zaznamenal šikovný odchovanec obrovský progres směrem k úspornosti - jestliže dříve platil za sice talentovaného, ale na pozici posledního středopolaře přece jen poněkud nezodpovědného hráče, letos se svědomitě drží na své pozici, při týmovém útočení zůstává vzadu společně se stopery a ostřížím zrakem hlídá útočníky soupeře. Gonalonsovu hru definuje fantastický presink a ohromné množství obranných zákroků; mladý záložník se fyzického kontaktu rozhodně nebojí a ve statistice odebraných míčů patří dlouhodobě k evropské špičce. Vzhledem ke své výšce (187 cm) a dobrému odhadu pak platí za jistotu také ve vzduchu; není to sice typické "kladivo", ale ve výskoku prakticky nedělá chyby.

Gonalons nikdy nepatřil mezi kreativní hráče; spíše než Verrattiho s Veretoutem připomíná na hřišti Capoueho či svého mentora Toulalana. Díky skvělému timingu udržuje tempo hry častými přihrávkami většinou na střední vzdálenost. Na rozdíl od klasických "bořičů" umí také založit útok pěknou kolmicí, častěji se však spoléhá na jistotu, a velice slušné procento úspěšnosti přihrávek (88%) svědčí o tom, že ví, co dělá. Jeho úlohou není vyrážet dopředu s míčem na noze, ale hlídat svěřenou zónu, odzbrojovat soupeře a posílat balon dále (ačkoliv je primárně pravákem, zvládá to oběma nohama). Z výše popisované tendence vyrážet proti útočícím hráčům pramení i zřejmě největší slabina jeho hry, kterou je náchylnost k faulům; v ligové kariéře nasbíral už tři červené karty. Občas jde o fauly poměrně zbytečné, ale nutno říci, že těch každou sezonu ubývá.

Lyonský kapitán vyzrál v hráče, který je prakticky imunní vůči tlaku; svoje úkoly zvládá za každých okolností, v krytí míče pak patří mezi absolutní elitu. Po Toulalanovi převzal pozici přirozeného lídra záložní řady, prakticky nevybíhá na soupeřovu polovinu a soustředí se na organizaci hráčů kolem sebe. Vzhledem ke Gonalonsově hernímu profilu se nelze divit, že kolem něj krouží celá řada movitých zájemců - defenzivní záložník, který pokryje obrovské penzum práce, je silný v soubojích (a více než ochotný je podstupovat), neztrácí míče, umí přesně rozehrát a celkově v sobě snoubí kvality klasického "ostrého" štítu s hluboce zataženým architektem týmové hry, je v moderním fotbale nedostatkovým zbožím. Je prakticky jisté, že finančními problémy sužovaný Lyon svůj klenot v létě neudrží..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (68)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hlavne jeho dulezitost pri braneni bude lyonu obrovsky chybet, obrana casto nefunguje a je to prave gonalons, ktery dobrym ctenim hry zachranuje nebezpecne situace... navic se za roky vypracoval v jednoho z nejvetsich lidru OL, u zadneho jineho naseho odchovance nevidim tak veliky prostor prosadit se jinde a bylo by pro me obrovskym sokem, kdyby neuspel

Reagovat
olis

som zvedavy ci po nom pojdeme aj v lete, snad ano...

Reagovat
smazaný uživatel

mozes mi povedat, na co bude Napolesu tolko stredakov? ved tam je Gokhan, Blerim, Jorginho, zahra tam aj Marek. v prvom rade by ste mali chciet nahradit Maggia, videl som asi 4 zapasy Napolesu, kvoli Pipitovi a Jose Mariovi (to je ozajstny jackpot za tie peniaze), ale Maggio bol vzdy najslabsi clanok zostavy. Preto mi prijde zaujem Napolesu o Gonalonsa uplne zbytocny.

Reagovat
smazaný uživatel

a este som zabudol na Valona ako stredaka

Reagovat
olis

vzhladom nato ze sme sa po zisku Jorginha velmi pokusali ziskat dalsieho zaloznika usudzujem ze podobna snaha bude aj v lete a v tom pripade dufam ze to bude prave Gonalons ktoreho sa znova pokusime priviest, samozrejme tiez som toho nazoru ze stredakov mame dost, v tomto pripade by som asi uvital odchod Dzemailiho, co sa tyka Maggia tak suhlasim, tam treba ziskat kvalitu alebo sa tam moze presunut Zuniga

Reagovat
smazaný uživatel

ak by odisiel Blerim, ok...ale neviem, ake velke konto ma ADL, no urcite su palcivejsie posty na posilnenie ako CM.....okrem kvality na RB(ak tam pojde Camilo Zuniga, tak zas bude treba nieco nalavo. Armero je asi odpisany, nehral dobre, hostuje vo WHU...) Nevie sa, co bude s brankarom. Pepe je otazny a ako volny hrac bude mat asi velke poziadavky. Rafale sotva chytal, aj ked chytava dobre. Dalej mi stoperi nepripadaju ako dost kvalitni na tim s ambiciami bojovat o Scudetto a dosiahnut nieco v LM....Pandev asi odide, Dorlan ohrieva lavicku aj v nepodstatnych zapasoch, ked Pipita moze odpocivat, takze urcite prijde aj utocnik. A pri tom vsetkom mi Gonalons pride ako zbytocny luxus, aj keby sa predal Blerim(5-7 mio?).....

Reagovat
olis

penazi je este dost, na zimne obdobie bolo vyclene 50, neminula sa ani polovica, prioritou musi byt jednoznacne stoper vysokej kvality, co sa tyka bekov tak osobne by som dal napravo zaklad Zunigovy, nalavo Ghoulamovi a priviedol by som jedneho univerzala alebo skor RB kedze Zuzu dokaze zahrat obe strany, co sa tyka brankarov ak si nechame Rafaela ako jednotku tak to bude dobre podla mna, on je skvely a na svoj mlady vek ma toho odchytaane uz naozaj velmi vela, dvojku bude robit ci uz Reinovy alebo Rafaelovi kvalitny Andujar, dalsi hrac ktoreho by sme mali riesit je kvalitnejsi hrot ako backup k Higuainovy a pokusit sa priviest s5 Lavezziho alebo dat sancu Vargasovi, Pandev by mohol ist prec, no a potom ten zaloznik, cize ked to zhrniem: bek, stoper, zaloznik, kridlo/podhrot, hrot

Reagovat
smazaný uživatel

nevedel som, ze ADL ma az tolko volnych zdrojov

Reagovat
juninho8

opat skvely clanok....akoby si ich poznal osobne dalej by som bol najradcej za wahbiho alebo valentina....ale hlas ludu rozhodne a tak nejak uz asi viem ako to dopadne

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin

Reagovat
smazaný uživatel

trochu

Reagovat
Free_player

Reagovat
milan78

přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Maxime zustane, tomu verim

Reagovat
juninho8

si asi jediny chceli by to vsetci. ..veri tomu malokto

Reagovat
A Seleção

Jestli Arsenal neco potrebuje tak je to defenzivni zaloznik a utocnik( Gonalons,Benteke)

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že v létě půjde do jedné z trojice Arsenal, BVB a Neapol Vynikající hráč

Reagovat
raduinho

Kabelku néé, Grénier bude lepší

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Paul Anka

dominiku, díky ti za články z francie a příště bych prosil Khazriho ikdyž je to utopie

Reagovat
Godwinson

Bylo by to dobré, spolu s Eyssericem. Osobně bych vždy vybíral dle toho, kdo má nejméně hlasů ... lepší než ta provařená jména.

Reagovat
domingo

A Andre zajima presne koho?

Reagovat
Godwinson

Mě třeba zajímá více než Cabella. Spolu s Khazrim nějaký talent mají, rozšířili by zde někomu obzory a dostalo by to zajímavější rozměr. Na druhou stranu samozřejmě Cabella je velký restík téhle rubriky a taky ho zná jen pár lidí z L1 sekce, takže ...

Reagovat
domingo

Tak vidis, odpovedel sis sam. Jinak Andre mel byt po postupu Ajaccia velke terno, ale zatim teda nic moc, celkem me zklamal (a urcite nejen me). Jako je porad mlady, ale jeho strop vidim nekde v Toulouse, ASSE, Rennes nebo Lorientu, kde uz par podobnych hracu skoncilo..

Reagovat
Godwinson

Samozřejmě je to zklamání, na druhou stranu to kde hraje ho v mých očích trochu omlouvá. Teď mě napadlo, Ochoovi končí smlouva, ne? Tam budu extrémně zvědavý ...Kéž by zůstal ve Francii.

Reagovat
domingo

Z nej bude hrac jak Hamouma

Reagovat
domingo

A Ochoa nevim kam pujde, Monaco?

Reagovat
galacticosi

keby po ňom tak šiel Liverpool.. taký hráč ako on tam neskutočne chýba

Reagovat
Kowe

Reagovat
fenixLFC

presne ked som cital jeho popis tak som rozmyslal ci by sa nam hodil a nakolko realne by to bolo

Reagovat
smazaný uživatel

Gonalons a Lacazette sú priezviskové oxymoróny. O Lacazettovi som si vždy myslel, že je beloch a o Gonalonsovi zasa, že je černoch.

Reagovat
smazaný uživatel

Gonalons ti přišlo jako francouzsky-černošský jméno? Když jsem se s jeho jménem setkal poprvé, tak jsem ho právě tipoval na běláska. Ale taky jsem se už takhle podobně zmýlil.

Reagovat
smazaný uživatel

Neprišlo mi nijako národnostne zafarbené, ale predstavil som si pod tým presne takého černocha ako je Lacazette.

Reagovat
smazaný uživatel

taký Cabaye z Newcastle, keď som prvý raz počul to meno tak som si myslel, že je to černoch

Reagovat
smazaný uživatel

Jo...to nejsi sám. Přesně totéž tu někdo o Cabayem psal.

Reagovat
domingo

Gonalón je prave jmeno jak pro vojevudce z francouzsky revoluce ale ten Lacazette prekvapi kazdyho, no

Reagovat
smazaný uživatel

Já si zase myslel, že Lallana je černoch

Reagovat
db18

Reagovat
Trand

V tomhle nejvíc mátl asi Gameiro.

Reagovat
cubazi

v lete do LFC

Reagovat
juninho8

pane boze pena v 92.....ale bola...zeffane este nema tolko skusenosti....snad to uhrame v predlzeni

Reagovat
Sandstorm

V létě očekávam, že odejde.

Reagovat
smazaný uživatel

až teraz som došiel z práce ale čo to tam pre boha robili?

Reagovat
Langi

doufám že to není předzvěst něčeho horšího

Reagovat
juninho8

najhorsie je to ze ono to nebolo az take hrozne dokym Garde nezacal striedat...sice sanci vela nebolo, hlavne v druhom polcase....prvy bol docela dobry...druhy taky bez sanci az v 92. prisla jedna chyba...skoda ze ju spravil zeffane....a v predlzeni som to po tom gole vypol....som sa nemohol kukat co to tam Vercoutre robi

Reagovat
smazaný uživatel

čo tam robil Vercoutre pri tom druhom gole

Reagovat
smazaný uživatel

Mondieu...no tak se holt bude muset porazit PSG, nebo skončit do 5.místa, abychom měli poháry.

Reagovat
Langi

tak EL letos dáme ne?

Reagovat
pa3ce

Na Artetovu pozíciu by sa skvele hodil Teda neviem na koľko je reálne, že Wenger v lete pôjde po DM, ale ak by po nejakom išiel, tak by to s jeho prehľadom o francúzskych trávnikoch nemuselo byť tak nereálne. Navyše francúzsky trh až na dva kluby stále nie je tak chorý ako inde a tak by ani nemusel byť tak druhý, čo by mohlo byť pre Wengera ďalšie plus

Reagovat
pa3ce

*drahý

Reagovat
miguel bain

Dobrý článek. K DM se pak určitě vrať jestli budeš pokračovat, ten výběr byl silný.

Reagovat
domingo

Asi budu, tech hracu bude dost, treba dam casem stovku a vydam to knizne

Kazdopadne pak uz si budu zase vybirat sam, ted doufam vyhraje Cabella a ne potreti za sebou nekdo z Lyonu:)

Reagovat
miguel bain

Jsem ti psal, že tady nemůžeš čekat nic jiného, než že si vyberou toho nejznámějšího z nabízených. Respektive toho o kom se nejvíc mluví. Nedávno byl o Cabellovi na EF článek, Cabella je v kabeli

Reagovat
domingo

Tak ted me to neva, Cabella je mlady, hraje vyborne a v lete pujde ven. Idealni artikl

Reagovat
smazaný uživatel

me

Reagovat
domingo

MNE

poser se

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz uz delas pravopisne chyby i ty, to uz fakt neni spolehnuti na nikoho

Reagovat
domingo

Ja jenom v diskusich pisu jako prase, micham aji nareci dohromady, ruzne koncovky a tak. Mluvim jeste hur, to se neda poslouchat. V clanku chyby nejsou, tak me nech vydechnout

Reagovat
smazaný uživatel

hrozně jsem ho chtěl do Chelsea teďka v zimě. ale co, Matič je taky boží

Reagovat
r.mrazik

pokud by mu nevadil jeden rok bez LM...

Reagovat
smazaný uživatel

To může rovnou zůstat v Lyonu

Reagovat
r.mrazik

to je pravda...ale to by ve francii zustala pulka Newcastlu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Já už se lekl, že Fenin díky erupcím na slunci skončil v Lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

takový joudy znám, radši někoho uplně neznámého

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v příští rubrice CM Fofana, pak Grenier a nakonec Benzia

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Fofany teda no...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele