Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (16)

10.11.2013, 12:00
Názory a komentáře
Další představované jméno v našem seriálu o francouzských talentech je prvním, o němž jste v anketě rozhodli vy, čtenáři, a zároveň zatím zřejmě vůbec nejkontroverznějším: seznamte se, Florian Thauvin, hráč, kolem kterého byl v létě pořádný poprask. Co je tenhle ofenzivní univerzál s darem od Boha vlastně zač?

Florian Thauvin (Olympique Marseille)

Věk: 20 let (26.01.1993)
Pozice: ofenzivní záložník / křídlo
Smlouva: do 30.06.2018
Odhadovaná cena: 15-20 milionů Euro

Na to, že je Thauvinovi od letošního ledna teprve 20 let, toho zažil už skutečně hodně - byl oficiálně vyhlášen nejlepším mladým hráčem Ligue 1, dvakrát změnil klub, aniž by v jednom z nich byť jen kopnul do míče, vyhrál mistrovství světa do 20 let, dostal cenovku 15 milionů Euro a získal pověst problémového, nevyzpytatelného frajírka. Tohle všechno stihnul rodák z Orléans během pouhých dvanácti měsíců.

Ti, kteří francouzský fotbal alespoň rámcově sledují, museli jeho jméno zaznamenat už letos na jaře. Thauvina, tehdy po roce a půl v Bastii, si všimlo Lille, a za 3,5 milionu Eur jej koupilo ještě v zimní přestávce; druhou část sezony pak mladý záložník strávil na Korsice na hostování. Jeho kariéra má zatím raketový scénář - ještě rok předtím nepatřil ani do základní sestavy kouče Frédérica Hantze, nicméně po postupu do Ligue 1 vytvořil s Wahbi Khazrim skvělé podhrotové duo, nastoupil do 32 zápasů a připsal si deset branek a tři asistence. Zejména série tří zápasů na přelomu března a dubna byla pro mladého borce skutečnou vstupenkou ke slávě - proti Lyonu, Valenciennes a Brestu dokázal pokaždé dvakrát skórovat, Bastia všechny tyto duely vyhrála a definitivně si zajistila klidný závěr sezony bez záchranářských starostí. V létě pak Thauvin odjel do Turecka, kde fantastickými výkony pomohl mladým Francouzům k titulu mistrů světa ve své věkové kategorii; po semifinále proti Ghaně, které sám rozhodnul dvěma trefami, už nikdo nepochyboval, co se v šikovném středopolaři skrývá. Prezident Lille Michel Seydoux si poprávu mnul ruce - 3,5 milionu za takového hráče vypadalo jako úžasný obchod, zvlášť v klubu, který to s mladými talenty umí jako málokdo (jak může dosvědčit jistý Eden Hazard).

Jenže Thauvin, jakkoliv talentovaný, nikdy netrpěl přehnanou skromností, a tradiční nemoc tolika skvělých mladých Francouzů se hned po návratu z mistrovství projevila v plné míře. O mladou hvězdičku se (mimo jiné) začalo zajímat Marseille, a přestože Seydoux dával opakovaně jasně najevo, že Thauvin ještě před sezónou nikam nepůjde, sám hráč si postavil hlavu a začal trucovat: bojkotoval tréninky, žádal o povolení k přestupu, odmítal za Lille nastoupit. Nový trenér René Girard, který neproslul přílišnou benevolencí k problémovým hráčům, obsadil pozici trequartisty ve svém 4-3-1-2 povadlým talentem Marvinem Martinem, a Thauvin tak nakonec dosáhnul svého - v poslední den přestupového okna zamířil (spolu s Mariem Leminou z Lorientu) směrem Azurové pobřeží. Olympique neváhalo za jeho služby vysázet na Francii astronomických 15 milionů Euro, a v pětileté smlouvě je obsažen plat 30 tisíc Eur týdně (což je třikrát více, než měl hráč dostávat v Lille).

Nová sezona je sice teprve ve třetině, ale zdá se, že fotbalový Bůh má náramný smysl pro ironii - zatímco Marseille se trápí a Thauvin, i přes nadšení, které z něj po příchodu vyjádřil kouč Élie Baup, má zatím k loňským výkonům hodně daleko, Lille se vyšvihlo k úžasné formě a profiluje se jako vážný kandidát na titul. Zdá se, že protrucované léto záložníkovi s fantastickou levačkou vůbec neprospělo - první čtyři ligová kola musel vynechat úplně a zatím se na hřišti často spíše hledá. To je však stále mnohem menší problém než fakt, jaký obraz se kolem něj vytvořil u francouzské veřejnosti - v zemi, která má stále v živé paměti příšerný trapas kolem mistrovství světa 2010 a odchodu kouče Raymonda Domenecha, se vzpurné chování u fotbalistů zkrátka netoleruje. Ví to Samir Nasri, ví to Franck Ribéry i Patrice Evra, ví to i Yann M'Vila, který svůj nezpochybnitelný talent utápí v nejlepších letech zapomenutý v Kazani. Ví to ale Florian Thauvin?

Michel Seydoux prohlásil, že Lille bylo odhodláno šikovného zakončovatele udržet za každou cenu, pokud by nepřišla nějaká šílená nabídka; 15 milionů prý toto kritérium splňuje. Šetrný prezident označil Thauvinovo chování za bezskrupulózní a amorální; největší oběť celé kauzy je podle jeho názoru právě Lille, zatímco sám hráč nesouhlasí. O motivaci kroků rostoucí hvězdičky toho bylo napsáno hodně, přičemž fakt, že se Thauvin rozhodl k celé záležitosti mlčet, nějakému vyjasnění příliš nepomáhá; podle něj je nicméně na vině obava o počet minut, které měl údajně slíbené od bývalého kouče Rudiho Garcii, zatímco René Girard vše viděl trochu jinak, a také odvěká touha hrát právě za Marseille. Cédric Rouquette, šéfredaktor francouzské verze Eurosportu, to vidí jinak, a na konci srpna dokonce vyzval hráče veřejným dopisem k objasnění svých kroků. On sám hovoří spíše o hamižnosti a příliš rychlém podlehnutí pozlátku slávy, čemuž by odpovídala i teorie o tom, že Lille mělo nabídnout tentýž plat Yayovi Sanogovi, který přitom na rozdíl od Thauvina v Ligue 1 nikdy nehrál, což se levonohému středopolaři pranic nelíbilo.

Ať už je to ale jak chce, nyní je Thauvin v Marseille - a Élie Baup si ho nemůže vynachválit. Holohlavý stratég obdivuje šikovnost a univerzalitu mladého štírka (může nastoupit na všech místech v podhrotové trojici) a zároveň doufá, že se brzy ukáže i jeho zřejmě největší přednost, tedy famózní schopnost zaseknout míč a přesně vypálit. Mládežnický reprezentant vidí sám sebe v první řadě jako střelce, což dokládají i statistiky; nepatří zrovna ke kreativním géniům (jakým je například Mathieu Valbuena), jeho styl je mnohem rychlejší, přímočařejší, drzejší a vhodný spíše do brejkové hry.

Faktem zůstává, že Thauvinův talent je nepopiratelně obrovský, je to jeden z nejlepších mladých hráčů ve Francii a má potenciál stát se zářivou hvězdou první velikosti. Pozorovat ho ve vrcholné formě je skutečný fotbalový zážitek - lehkonohý, pouhých 70 kilogramů vážící středopolař pokrývá obrovské penzum práce, je excelentním driblérem, srší z něj energie a snaha být pokud možno u všeho podstatného. Jeho personální eskapády nepochybně pramení z toho, že je nesmírně ambiciózní - což, bráno čistě fotbalovou optikou, není rozhodně na škodu, naopak. Přestože jeho dva nejvýraznější herní atributy - tedy driblink a střelba - svádí k představám o sólování, není to zcela přesné; jistě, Thauvin miluje míč a umí si poradit zcela sám, ale nezaostává ani v týmové hře, dokáže se zapojovat do narážeček i přenášet hru na spoluhráče na druhé straně hřiště. Velkou výhodou je také množství faulů, které na sebe vzhledem ke své šikovnosti a bleskové akceleraci přirozeně poutá, stejně jako fakt, že ač primárně levák, rozhodně nemá pravačku pouze na opírání.

Mezi Thauvinovy herní slabiny patří občasná přemotivovanost (jak bylo vidět v loňském korsickém derby v Ajacciu, kdy se nechal poprvé v kariéře vyloučit), slabá střela zdálky, obecná neochota k bránění, poměrně křehká postava, díky níž jej lze odstavit od míče snáze než silnější, svalnatější forvardy, a také hlavičkování. To jsou nicméně věci, které rozumný trenér od hráče tohoto formátu bude asi jen stěží očekávat - jeho úkolem je ničit soupeřovy defenzivy, a loňská sezona ukázala, že to bezpochyby dovede. Zbývá jen to potvrdit v dlouhodobějším měřítku. Fanoušci jej sledují s napjatým očekáváním.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vůch by ho strčil do kapsy

Reagovat
smazaný uživatel

A kam ti ho ještě strká?

Reagovat
smazaný uživatel

Typku?

Reagovat
JacoBee

To je takovej mega talent že o něm nikdo ve fotbale radši neví.

Reagovat
RickNash

spíš pár bankovek než Thauvina

Reagovat
Paul Anka

naprostý génius s míčem, ale v hlavě to má trošku zamotanější

Reagovat
Paul Anka

jinak super čtení a příště Aréola

Reagovat
domingo

To jsem teda necekal ani v nejmensim, byl jsem predem pripravenej na Ruffiera

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

tak rufiera a pak hlasování a uvidíme

Reagovat
Paddy

Reagovat
fenixLFC

som cakal ze vsetci budu hlasovat za ospinu tak som nechcel byt hipster a dal ruffiera

Reagovat
miky10

Proč z toho hlasování zmizel Benzía?

Reagovat
smazaný uživatel

Bo je to nevděčný pablb, který si tuhle rubriku nezaslouží.

Reagovat
domingo

A to taky, jeden nevdecny pablb za mesic staci.

Reagovat
juninho8

oni z neho zmizli vsetci nabuduce bude zrejme brankar

Reagovat
domingo

Protoze to bude vzdycky podle postu, jsem se rozhodl Jinak nikam nezmizel.

Reagovat
miky10

Jotak, fajn.

Reagovat
Posledni Kovboj

Pekny cteni.

Reagovat
Godwinson

Příště by to chtělo Costila. Ten je boží a ostatní už jsou přeci jen dobře známé firmy.

Reagovat
fantomas

Má muj hlas, ale moc to nevypadá už.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč má Ahamada nejmíň hlasů?

Reagovat
domingo

Tak dve sezony zpatky byl neuveritelnej, od ty doby je to celkem tragedie.. I kdyz talentu ma hromadu

Reagovat
smazaný uživatel

Jj...máš pravdu, podle mě by to chtělo změnu prostředí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak z týhle pětice je asi nejlepší Ruffier, ale ten už neni úplně nejmladší, no.

Reagovat
domingo

Ja vim, ale rekl jsem si, ze zacnu trochu vyuzivat ten zavedenej nadpis a nabizet hrace, kteri maji skutecne realnou sanci, ze pujdou brzo ven za vetsim, a tudiz budou pro ctenare zajimavi.. za Nancy chyta osmnactiletej kluk, ale ten nikoho nezajima, vis co

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
EAG le grand amour

Nardi, nemá něco společnýho s PSG?

Reagovat
domingo

Nevim o tom, je to odchovanec..

Reagovat
Rarášek

Já chci Ospinu

Reagovat
Kongo

domingo a Benezet bude taky?

Reagovat
The Krupy

Reagovat
k0udy

Proč je v anketě o hráči do dalšího dílu 27 letý brankář, když to vždy bylo o talentech?

Reagovat
smazaný uživatel

domingo10.11.2013 20:45

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele