Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (9)

08.05.2012, 19:54
Názory a komentáře
Kdyby existoval žebříček nejpodceňovanějších fotbalistů Francie, Aléxis Thébaux by na něm byl proklatě vysoko. Tento skvělý brankář prokazuje svoje kvality zápas co zápas v dresu provinčního Caen, jehož fanoušci si Thébauxovy zákroky užívají už od roku 2007 - otázka je, na jak dlouho.



Aléxis Thébaux

Věk: 27 let (17. 3. 1985)
Pozice: brankář
Smlouva: do 30. 6. 2012
Odhadovaná cena: při prodloužení smlouvy cca 3 miliony eur

Aléxis Thébaux není typickým hráčem, kteří by se v této rubrice objevovali, dokonce není ani největším brankářským objevem Ligue 1 (tím je letos bez jakýchkoliv debat Ali Ahamada). Ještě nedávno znal pouze druholigové prostředí, je mu už 27 let, kromě jedné nominace v jednadvacítce nikdy nechytal v reprezentaci a Caen s ním v zádech dostává stabilně poměrně hodně branek. Co je právě na Thébauxovi tedy tak zvláštního?

Věk, jakkoliv vysoký, je v tomto případě poměrně relativní - brankářská dlouhověkost je dobře známá věc, a pokud bychom místo kalendářních dat brali v potaz prosazení se, kroutí si nenápadný gólman svoji teprve druhou sezonu "v záři reflektorů". Thébaux si však zaslouží pozornost z jednoho prostého důvodu, a tím jsou fantastické výkony. Pokud chcete hrát Ligue 1 s tak mizernou obranou, jakou má Caen (a to jde o kvalitu hráčů jen zčásti, minimálně stejný podíl na tom má prapodivně chaotický systém a naprostá neefektivita v defenzivní činnosti, což jsou věci, které zkrátka pramení z Dumasova ultraofenzivního pojetí fotbalu), a přežít, budete k tomu pravděpodobně potřebovat skvělého střelce, skvělého gólmana a taky kopu štěstí. Loňské Caen mělo vše - štěstí, Youssefa El-Arabiho i právě Thébauxe.

Žádný brankář neměl loni víc úspěšných zákroků. Pro tehdy neznámého fotbalistu šlo o skutečný křest ohněm, který však obdivuhodně zvládl a všimli si toho nejen fanoušci, ale i větší kluby - například PSG, které chtělo nanteského odchovance získat v létě coby spolehlivou dvojku. 185 centrimetrů vysoký borec se však rozhodl zůstat a letošní Caen, které se v mnohém poučilo z minulých chyb, ale mnohé stále přetrvaly, drží úplně stejně jako minulý rok. Opět se řadí k absolutní špičce ligy, opět tahá tým svými zákroky z bryndy víkend co víkend. A co je pro ostatní kluby mimořádně podstatné - v červnu mu končí smlouva.

Pro Thébauxe je letošní sezona v mnohém složitější - Caen totiž obezřetněji brání, což se projevuje mimo jiné na tom, že brankář samotný má dvě kola před koncem téměř o 20 zákroků méně (zas tak dramatické zlepšení to ale není, Thébaux už sice není nejvytěžovanější strážce ligy, ale předběhli ho pouze Ahamada, Ruffier a Penneteau). Možná právě proto není letos tolik vidět; přece jen vytáhnout neznámého hráče, kterému je už 25, přišel zadarmo a ještě minulý rok dělal dvojku ve druhé lize, na hřiště nejlepších celků země je dost odvážný úkol a způsob, jakým se s ním nezkušený Thébaux popral, překvapil úplně všechny. Jestliže loni "stačilo" přidat k nulovým očekáváním hromadu skvělých zákroků navíc, letos už Caen, oslabené odchodem nejlepšího hráče v poli, muselo trochu slevit ze svého "hurá stylu", což pro jeho brankáře znamenalo zkoušky spolehlivosti, organizačních schopností a profesionality. Všechny byly úspěšné.

A nejen to - jako by si bývalý náhradník Dijonu právě z naprostého minima výkyvů a kontroly nad vlastním vápnem udělal přes léto hlavní přednost. Tak rychlý přerod prakticky typického čárového gólmana v plnohodnotného šéfa obrany zkrátka chtě nechtě pokládá otázku po Thébauxových limitech. Měl by třeba na některou z opravdu špičkových lig?

Leccos nasvědčuje tomu, že ano. Nicméně francouzští brankáři, stejně jako ti němečtí, stojí před jednou velkou výhodou, která je zároveň i nevýhodou: v současné době je jich hodně, dokonce tolik, že jejich počtu sotva stačí první liga dané země, a všichni jsou velmi kvalitní. Thébaux z nich není ten nejmladší, nejviditelnější ani nejtalentovanější - je však určitě tím nejpodceňovanějším. Jeho posun v posledních dvou letech je skutečně mimořádný a byla by škoda, kdyby byl zároveň jeho stropem.


Prvních 10 hráčů:

1 Etienne Capoue
2 Kévin Théophile-Catherine
3 Benjamin Corgnet
4 Nicolas N‘Koulou
5 Mapou Yanga-Mbiwa
6 Ryad Boudebouz
7 Willy Boly & Raphaël Calvet
8 Sébastien Corchia
9 Aléxis Thébaux
10 Aymen Abdennour

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (39)

Přidat komentář
fajdax

nůůůdáááá

Reagovat
smazaný uživatel

Capoue ♥

Reagovat
Hubna

Dobrej článek, o tomhle borci slyším poprvé v životě (což je ale moje chyba ). Jen tak dál!

Reagovat
domingo

Nj, on je prave totalne neznamy, coz je dost nefer vzhledem k tomu, co v te brane predvadi. Moc bych mu pral Lyon, kdyby se zaprasilo po Llorisovi..

Reagovat
Hubna

A kdo myslíš, že by po něm mohl skočit? A nebo jinak: je reálný, že v létě Lloris odejde?

Reagovat
domingo

On je jeden z tech hracu, kteri na Euru definitivne presvedci o sve extratride, uvidis. I kdyz golmana z te spicky nikdo moc nepotrebuje, pokud nepocitas Tottenham, u AC mam otaznik..

Reagovat
Hubna

Mě o něm přesvědčovat nemusíš, uznávám ho už dlouho. Docela mě překvapilo, že po něm loni v létě nešáhli United...Tam by se mi taky docela líbil, jinak nevím no. Každopádně, se vším respektem k Lyonu, by si zasloužil hrát v nějakym kvalitnějším týmu.

Reagovat
lubik

domingo co mysláš měl by na Premier League ? a popřípadě na jakej team?

Reagovat
domingo

Thebaux je zvlastni ukaz, prisel odnikud, v Caen jeste sezonu predtim zahrival lavku a pak najednou vylezl, predvedl kopu skvelych zakroku a cekalo se, ze druhou sezonu to spadne.. a stal se presny opak, zase je jednim z top 5 golmanu ligy. Ono to dost zkresluje to, ze je porad v permanenci, coz by v nejakym fakt top tymu nebyl (maximalne v Lyonu no).. ale na stred tabulky nebo nizsi patra podle me v pohode. Co jsem videl borce jako treba Hennessey nebo Kenny..

Reagovat
lubik

jasný takže Wigan, Bolton, QPR nebo Fulham? jednou náhrada za Schwarze

Reagovat
domingo

"Jednou".. zas mu je 27, ja nemyslim, ze pujde do Anglie, i kdyz by na to mel. Zustane v lize a bud prodlouzi, nebo se presune do podobne kvalitniho klubu (Lorient treba).. zrovna jeho jsem do toho vyctu zaradil hlavne proto, ze ho mam rad a je mi lito, ze ho nikdo nezna, pritom on chyta bravurne a prokazuje to zapas co zapas

Reagovat
soukup

Fulham si piplá náhradu za Schwarzera už dlouhý roky - Stockdalea

Reagovat
hefy

Wigan má skvělýho brankáře.

Reagovat
Godwinson

Pěkné. Každopádně je fantastickej a doufám, že se někde výše uvolní místo a nepůjde dělat dvojku, což by byla strašná škoda.

Reagovat
domingo

Ja mam takovy neblahy tuseni, ze jestli bude zadarmo, tak si ho vezme Marseille jako dvojku. Ale on prodlouzi.

Reagovat
smazaný uživatel

Prosim te, co je zac Marvin Martin? Pry je to postem neco jako Cabaye, je to pravda? Ma nejakou vykupni klauzuli v pripade sestupu, takze se NUFC samozrejme zajima

Reagovat
smazaný uživatel

ram/cam spis

Reagovat
smazaný uživatel

2x za sebou bilej, to uz zacina byt citit rasismem

Reagovat
lubik

OT : domingo nemáš bráchu Martina ?

Reagovat
domingo

nn

Reagovat
smazaný uživatel

a syna filipa?

Reagovat
domingo

to uz vubec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

hmm,zvlada tlak ked ma pred sebou mizernych obrancov...tak to by ho mohli skusit v bremach,tam je tych kiksov za zapas mraky a 3 miliony euro?to je o milion menej nez za co prisiel jedinny spolahlivy obranca werderu

Reagovat
Langi

OT: ten brazilec Leo z Cruzeira údajně do Lyonu, cena okolo 3 mega...jednání už začalo

Reagovat
Langi

jinak Martin už je pro nás zabitý, ale furt slídíme kolem toho Boudebouze...Sochaux si představuje údajně něco kolem 10 mega

Reagovat
.13

toho by ste mohli zobrat, takych rozdielovych hracov potrebujete a cena neni az tak hrozna zas

inak nevies kam ma namierene Taabanou, lebo pred nedavnom som cital, ze OL a NUFC by ho chcelo, tak reku sa spytam rovno znalca

Reagovat
Langi

ta cena je právě dost příznivá...Tabanou těžko říct, jesi o něj má někdo opravdu vážnej zájem...v souvislosti s ním sem nedávno četl i o Neapoli

Reagovat
smazaný uživatel

http://youtu.be/1f2CEStj4yU Tož pumelici má dobrou (1:44)

Reagovat
Langi

no navíc za ty prachy...sice bych radši někoho osvědčenýho z Francie, ale za 3 mega proč ne

Reagovat
Godwinson

V FM je tuším docela dobrej, takže bych neměl strach.

Reagovat
Langi

doufám v to, abysme ho nekupovali jen proto že je levnější než Manga nebo Abdennour

Reagovat
Godwinson

Je pravda, že tu orientaci na Jižní Ameriku moc nechápu. Jako by v místních luzích a hájích nebylo, kde brát ... ale to jsou detaily :))

Reagovat
Langi

jo no ale třeba Portu tahle strategie už léta vychází...toho Lea sem nikdy hrát neviděl, ale určitě tam skauty máme, tak ti by ho jen tak nedoporučovali

Reagovat
smazaný uživatel

Portu vychází proto, že jejich liga je útočná, navíc se nemusí učit řeč.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Aulas dobře setřel hráče, konečně to někdo řekl na plno, i když měl hodně jiných a lepších příležitostí, než proti Brestu, kdy to byla neskutečná smůla. Navíc v podstatě o nic nejde, takže trošku s křížkem po funuse.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele