Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (21)

24.02.2014, 21:32
Názory a komentáře
Druhá řada seriálu o francouzských talentech, která "postupuje" podle jednotlivých postů, má zatím nejtěsnějšího vítěze čtenářské ankety - Rémy Cabella v ní porazil lyonského Clémenta Gréniera o pouhých šestnáct hlasů. Výhra je to ale zasloužená, málokdo totiž letos v Ligue 1 ohromuje tolik jako právě montpellierský playmaker...




Rémy Cabella (Montpellier HSC)

Věk: 23 let (8.3.1990)
Pozice: ofenzivní záložník / křídlo
Smlouva: do 30.6.2016
Odhadovaná cena: 10-15 milionů Eur

Těžko říct, co se Rémymu Cabellovi honilo hlavou, když vybíhal spolu se spoluhráči o víkendu na hřiště Stade de la Mosson. Soupeřem jim bylo Ajaccio, tým z města, kde se Cabella narodil a kde coby elév prožíval své první fotbalové krůčky, a případná výhra domácích by prakticky zpečetila jistotu jeho sestupu. Ať už jsou ale Cabellovy vazby na rodný ostrov jakékoliv, tentokrát jeho vyslance rozhodně nešetřil - díky jeho famóznímu výkonu okořeněnému brankou a asistencí vyhrál Montpellier 2:0, a rozhodně to letos nebylo poprvé, co si třiadvacetiletý středopolař uzurpoval cenu pro hráče utkání..

Cabella se na pevninu přestěhoval už ve čtrnácti letech, kdy si ho do své akademie vybral Montpellier, a od té doby jeho hvězda u Les Pailladins stoupá - po pěti sezonách strávených v juniorce si před sezonou 2009/10 vysloužil svůj první profesionální kontrakt. Dopomohlo mu k němu úžasné představení ve finále Coupe Gambardella, prestižního francouzského poháru hráčů do 19 let. Jeho progres však bohužel zbrzdilo vážné zranění kolena, díky němuž byl prakticky celou sezonu mimo hru. Montpellier ho proto v létě 2010 poslal na rozehrání do Arles, které tehdy slavilo postup do Ligue 1; avignonský tým se sice okamžitě poroučel zase zpět o patro níž, ale Cabella svými výkony zaujal natolik, že si vysloužil definitivní důvěru kouče Reného Girarda.

Opravdový průlom však přišel až zkraje roku 2012; Montpellier bojoval o titul, ale kvůli Africkému poháru národů přišel na měsíc o největší hvězdu a motor ofenzivní zálohy Younese Belhandu. Vše tak stálo na Cabellovi - pokud by neuspěl, museli by se Les Pailladins dost možná s historickou šancí na zlato rozloučit. Jenže mladý univerzál marockou superstar zastoupil naprosto bez problémů, dokonce ji po návratu i zastiňoval, a od následující sezony už je to jen a jedině on, kdo Montpellier táhne.

V mizérii už rok a půl trvající mistrovské kocoviny září jeho vliv na hru týmu jako obzvlášť vysoký maják - v Ligue 1 zřejmě není hráč, který by měl na své mužstvo tak zásadní vliv. Také jeho statistiky jsou sezonu od sezony lepší - loni v červnu odjížděl na dovolenou s bilancí sedmi branek a stejného počtu asistencí ve 31 ligových zápasech (plus jedna asistence v základní skupině Ligy mistrů), letos máme teprve konec února a Cabella má už nyní lepší čísla (10+7). Však také klubový prezident Louis Nicollin v létě prohlásil, že jeho klenot je na prodej, ale k jednání bude svolný až při částce minimálně 100 milionů Eur.

To je samozřejmě spíše ukázka Nicollinova typického přehánění, faktem ale zůstává, že Cabella v provinčním týmu roste ve vynikajícího fotbalistu. Jeho první velkou výhodou je univerzálnost - ačkoliv se nejlépe cítí na pozici klasického ofenzivního záložníka v podhrotové trojici, obstojně zvládá i obě křídla, a vzhledem k turbulentnímu střídání trenérů a herních stylů, které Montpellier praktikuje v posledních dvou letech, už má zkušenosti také coby stažený hrot (SS), trequartista v "italském" 4-3-1-2 a klasický krajní záložník ve 4-4-2. Některé z těchto pozic mu pochopitelně vyhovují více než jiné, platí však, že se díky vynikajícímu pohybu na hřišti a vysoké taktické inteligenci dokáže velmi snadno adaptovat na různé specifické nároky.

Kdo by však chtěl z Cabelly "vymáčknout" co nejvíce, měl by mu ponechat volnost na podhrotové pozici - právě tam totiž plně vynikají všechny jeho přednosti. Korsický rodák pokryje obrovské množství místa, je nevídaně pracovitý a disponuje skvělým citem pro míč. Cabella kulatý nesmysl vůbec miluje, ostatně jako všichni excelentní dribléři; jako správný nositel čísla 10 je rád ve středu dění, což dokládají i statistiky (v Montpellieru je nejlepší v počtu branek, asistencí, vytvořených šancí, průniků i počtu přihrávek). Jeho cit pro finální přihrávku je na světové úrovni; to díky tomuto atributu je radost se na něj při zápase dívat, protože způsob, jakým dokáže odemknout soupeřovu obranu, je často dechberoucí. Na začátku roku 2014 je Cabella zkrátka mimořádně produktivním, komplexním ofenzivním záložníkem prakticky bez viditelných slabin.

Od většiny konkurentů jej totiž odlišuje jeden důležitý detail - Cabella se nebojí bránit, naopak tyto situace přímo vyhledává. Při pohledu na jeho 171 centimetrů vysokou postavu, pozici na hřišti a skvělé statistiky je snadné podlehnout dojmu, že jde o dalšího z řady malých neposedných géniů, kterým tvrdá práce příliš nevoní, jenže to by byl velký omyl. Tento rtuťovitý štírek totiž rád a výborně presuje, místo lenivého čekání na přihrávku sám podniká kroky k vybojování míče, zodpovědně se vrací a celkově působí dojmem pracovitého týmového hráče. Řeč statistik prozrazuje, že se za zápas v průměru pokusí odebrat balon soupeři více než dvakrát, a povede se mu to v téměř 80% případů. To jsou na ofenzivního záložníka hodně slušná čísla.

Výčet Cabellových předností vypadá na papíře takřka nekonečný - skvěle napadá, dokáže být takříkajíc "na dvou místech najednou", nepostrádá vůdčí schopnosti, mrštnost, nebojácnost, výtečný první dotyk (ve hře jeden na jednoho je takřka nepřekonatelný), rychlost, kreativitu, cit pro střelu, cit pro týmovou hru (opravdu málokdy jej vidíte sólovat, nabízí-li se lépe postavený spoluhráč), přitahuje spoustu faulů, místo na efekt sází na efektivitu.. Zdá se, že pokud se mu podaří všechen tento potenciál plně využít, mohl by se zařadit mezi absolutní světovou elitu.

Zatímco však v Cabellově herním projevu se slabiny hledají poměrně těžko (ačkoliv se zdá, že si poslední dobou osvojuje padat ochotněji, než by bylo nutné, a vzhledem ke své výšce pochopitelně nemá výraznou tělesnou sílu a neumí hlavičkovat), jeden velký černý puntík na jeho profilu přece jen roste - za necelé dva týdny oslavní už 24. narozeniny, což je věk, v němž ti opravdu nejlepší dávno oslňují oddané davy. Rémy Cabella je, oproti tomu, playmakerem Montpellieru, bojujícího ve francouzské lize o záchranu. Jistě, v konkurenci spoluhráčů jasně vyčnívá a není pochyb o tom, že v Ligue 1 není mnoho lepších fotbalistů, jenže to mu větší herní zkušenosti samo o sobě zkrátka nepřičaruje.

V profesionální kariéře to byl vždy on, kolem nějž se točil celý tým, s výjimkou prvního půlroku mistrovské sezony, kdy jej zastínil Belhanda. Na Mossonu si může s nadsázkou dělat, co se mu zlíbí, protože pokud by mu to trenér Rolland Courbis nedovolil, přijdou Les Pailladins o většinu své síly; tak talentovaným je Cabella hráčem. Jenže ať už přestoupí kamkoliv, podobnou roli mu nikdo nezajistí ani neposkytne, a jeho angažmá tak zůstává v tomto ohledu stále otazníkem.

I přes šest odehraných duelů ve skupinové fázi Ligy mistrů totiž platí, že montpellierský klenot zkrátka není zkušeným, prověřeným jménem. Může vůbec podobně fantastické výkony podávat i v okamžiku, kdy mu budou trochu přistřižena křídla, kdy rázem nebude onou obletovanou "desítkou", bez níž jsou ostatní na kolenou? Nedostatku zkušeností nepřidává ani fakt, že se také dosud neobjevil v reprezentační nominaci, odkroutil si pouze jeden cyklus za jednadvacítku. Zatím zůstává montpellierský zázrak zajícem v pytli, jeho pracovitá povaha a herní morálka však slibují, že by to s adaptací na nové prostředí nemuselo být až tak horké. V zimě to sice Newcastlu ještě těsně nevyšlo, v létě už ho však na Riviéře nikdo neudrží.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (59)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Numero uno, vysněná posila do AS

Reagovat
j_mrazik

Hezký, ale už ti někdo řekl, že hrozně rád natahuješ souvětí místo ukončení? Já taky za to dostával vynadáno od učitele češtiny.

Reagovat
domingo

Delas si srandu? V zivote jsem nedelal tecky driv nez tady v tomhle

Reagovat
smazaný uživatel

Tak některá souvětší jsou přes čtyři a půl řádku a podobně, což není standartní délka, ale tak na druhou stranu, mně osobně to nevadí . Taky dělám vždy to samé...

Reagovat
vlastik

tohle je v pohodě, relativně krátké a o fotbale, přečti si něco od Heideggera, ten má souvětí na stránku a půl, a ještě o bytí a žítí

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Ten by mohl bejt do Atlética super, pokud by odešel Arda nebo Koke..

Reagovat
Phillipinho

nebo misto Diega, kterej s takovymi vykony, ktere zatim predvadi k Atletum nepujde

Reagovat
Elliasson

J

Reagovat
Elliasson

Pardon - chtěl jsem napsat, že bych si ho tam rád představoval, ale na druhou stranu, ať nedopadne jako Joshua

Reagovat
havrys99

Pojďte lidi, příště Carrasco.

Reagovat
Israha

Nebo N'Tep, ale hlavně ne zas nějaký lyonský nazdárek (ty hráče tam domingo stejně cpe naschvál, aby se zavděčil místní přebujelé sekci fans OL )

Reagovat
domingo

Ted treba tam ale fakt nikdo zajimavej mladej neni, tech kridel je proste strasne malo. Vzdyt i tomu Alessandrinimu je uz skoro petadvacet..

Reagovat
Israha

S tím souhlasím, teď jsem si to chvíli promítal v hlavě a všichni trochu zajímavější adepti už mají určitý věk....ale zanadávat jsem si musel

Reagovat
FC Porto FC

hlavně ne Benzia

Reagovat
smazaný uživatel

Proč, vždyť je skvělej

Reagovat
domingo

Akorat ze bude pro vetsinu klubu nezajimavej, protoze takovych hracu uz videly hodne. Z tohohle vyberu (prisernej vyber, neexistujici nova generace kridel) je herne nejzajimavejsi urcite Alessandrini..

Reagovat
Atlético de Madrid

Co řikáš na Griezmanna, myslíš, že má šanci jet na MS? Letos je ve Španělsku skvělej, jen jsem četl o nějakym vyřazení z reprezentace kvůli chlastání..

Reagovat
domingo

To se uvidi, jestli ho Deschamps povola k poslednimu pratelaku, nominace bude venku jeste tenhle tyden. Jestli v ni bude, ma teoretickou sanci, jestli ne, musi si pockat.

A jo, byl jednim z tech co se sli ozrat a delali bordel po zapase U21, ale ten ban uz mu vyprsel

Reagovat
domingo

pockat jako na dalsi turnaj, samozrejme

Reagovat
Atlético de Madrid

Spíš jsem to myslel tak, jestli má Francie ještě nějaké lepší alternativy. Ribéry, Nasri a Valbuena předpokládám, ale jinak vůbec netuším, jak jsou na tom Menéz, Payer a další hráči z Francie, o kterejch si jen tak občas něco přečtu.

Reagovat
Atlético de Madrid

*Payet

Reagovat
domingo

Valbuena je AM, jinak tam jsou ti dalsi ctyri cos jmenoval, pripadne Gourcuff, ve 4-3-3 muze na kraj Remy, Lacazette.. oproti stredu zadna slava, no

Reagovat
smazaný uživatel

lacazette ani ne ...

Reagovat
smazaný uživatel

Aby nejel nejlepší francouzský střelec Ligue 1...

Reagovat
smazaný uživatel

na hrot klidne, na kridlo ne-e

Reagovat
domingo

Tak univerzal se hodi, zejo.

Reagovat
smazaný uživatel

a tim ma byt lacazette, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, ale on se do systému francouzské repre moc nehodí.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Godwinson

Lepší alternativu za Ribéryho Francie nemá, ale kéž by se na to v té repre hrálo.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Godwinson

To ani ne, no. Plus ten jeho nosánek nahoru. Strašná škoda, že si Lyon nenechal talentovanějšího Martiala. Zřejmě existoval důvod pro to, že narozdíl od výše zmíněného, za Martiala někdo ty peníze dal.

Reagovat
Godwinson

RÉMY!

Nejgeniálnější Francouz. Kam se na něj hrabou ty přeceňované pičky z PSG.

Reagovat
Godwinson

Ale souhlas, jeho prozatimní nenominaci do repre taky považuju za další dementní výstřelek vedení nároďáku Francie. Snad mu v tomhle pomůže přestup a ona kvalifikace v přátelském duchu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dlho som tu nevidel žhavý artikel z Francúzska, ktorý by bol beloch

Reagovat
Israha

Máš pravdu, minule byl Gonalons, to je typický zástupce negroidní rasy. (kdy už tenhleten trapný vtip konečně zastará? )

Reagovat
smazaný uživatel

nemyslel som to ako urážku.

Reagovat
Israha

To ani netvrdím, jen mě už neskutečně štve, že se tenhleten vtip o černých Francouzích stokrát opakuje pod každým článkem v sekci...a tys to zrovna odnesl, že jsem na tebe zareagoval. Nic proti tobě, vadí mi ten blbý vtip samotný.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo ja to chápem. Skutočne som to nemyslel zle, proste si všímam články o žhavých vývozných artikloch z Francúzska a v poslednej dobe som videl len tie o talentovaných černochov, tak som napísal hentú zrejme štiplavú poznámku. Tie články čo tu vymenoval domingo som si nevšimol no.

Reagovat
domingo

Z poslednich sesti byli 4 belosi, naposledy byl Gonalons, kratce pred nim Digne, Rabiot a Thauvin..

Reagovat
tulen

tak, niečo presne takéto by sadlo do West Hamu úplne parádne, ale asi môžem utrieť slinu no kto všetko sa vlastne okolo neho točí? odvšadiaľ samá chvála, pochybujem, že nouveau chateau sú jediní

Reagovat
domingo

V lednu Newcastle, Arsenal a udajne i MU, takze asi jina liga no

Reagovat
tulen

tak je tam šanca, že príde behom tých dvoch rokov nejaké výrazné posilnenie, ale o tom potom, predsalen je to francúzska sekcia toto. každopádne, čo som ho pár krát videl v zostrihoch a podobne tak vyzerá byť skvelý hráč, k tomu sympaťák, prajem mu, nech sa mu darí nech idem kamkoľvek. a samo, tebe za článok a celkovo tuto za frantíkov

Reagovat
Godwinson

Kolem něj se asi pár scoutů motá, ale reálně se kolem něj točí jen Newcastle. Osobně bych počítal ještě Marseille, přeci jen, důležitých hráčů se budou zbavovat.

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
oddy

Divím se, že o něj nemá zájem Arséne ... Přesně jeho typ na křídlo Místo toho jde radši po drazším a nefrancouzském hráči

Reagovat
.13

Cabella mi prijde presne taky typ ako Valbuena, taky sympatak

Drzim mu palce, nech sa nedodrbe

Reagovat
kiwwi

do Tottenhamu s nim...kridla Cabella - Lamella

Reagovat
smazaný uživatel

takovej supackej tym si cabellu nezaslouzi,a vetsiho trageda nez je lamela sem nevidel .. mozma valencia-young

Reagovat
Kucka

Reagovat
Elliasson

Kohouti mu nesedli. V AS byl lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

taky, že jo! nemuzem mit Candrev koupíme Cabellu

Reagovat
smazaný uživatel

OT: s Gonalonsom to nieje také vážne ako to vyzeralo, nakoniec bude možno fit už vo štvrtok proti Odese.

Reagovat
smazaný uživatel

proti odese rozhodne posetrit, at je pripraveny na ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

proč jsem si myslel že je to takový francouzký Xabi Alonso

Reagovat
smazaný uživatel

je to francouzský Candreva

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele