Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (12)

23.09.2013, 22:45
Názory a komentáře
Dalším z nadějných mladých hráčů, na které se letos ve Francii vyplatí zaměřit, je belgický útočník Divock Origi. Čerstvě plnoletý borec s keňskými kořeny požívá v Lille důvěry nového kouče Reného Girarda, a na hřišti je to vidět.


Divock Origi (Lille OSC)

Věk: 18 let (18.04.1995)
Pozice: útočník
Smlouva: do 30.06.2016
Odhadovaná cena: 2-4 miliony Euro

Ruku na srdce - když se v některém z francouzských klubů jakoby zničehonic vyloupne mladý, talentovaný forvard, jen málokdo by na sobě dal znát překvapení. Ligue 1 je soutěží, která je produkcí těchto hráčů proslavená, a těch, kteří svůj potenciál nenaplnili, je už slušný výčet. Divocka Origiho by však mohl čekat o něco zářnější osud.

Origi je prvním členem v Keni dobře známé fotbalové rodiny, který se narodil v Belgii; jeho otec, bývalý internacionál Mike Origi, totiž právě zde strávil drtivou většinu své profesionální kariéry. Největší úspěchy sklízel v Genku, kde si také vysloužil pověst pravého gentlemana, usměvavého, přátelského fotbalisty, který nikdy neprotestoval a nikdy nezranil spoluhráče - není tedy náhodou, že když se malý Divock rozhodl pokračovat v otcových šlépějích, začínal právě v akademii tohoto úspěšného klubu. Do Lille přestoupil v patnácti letech, tehdy už s pověstí mimořádného talentu; takřka okamžitě byl zařazen do výběru U19 (kde se stal tehdy nejmladším hráčem), a velmi rychle se propracoval i do prvního týmu.

Svůj ligový debut si 185 centimetrů měřící kanonýr odbyl na jaře 2013, a hned v prvním zápase zaznamenal i premiérový gól - psal se 2. únor, kdy tehdy sedmnáctiletý Origi vyběhl coby střídající hráč do zápasu s Troyes a postaral se o vyrovnání na 1:1. Pod Rudi Garciou si připsal ještě devět dalších startů, pokaždé z lavičky, avšak byl to až nový kouč René Girard, kdo se rozhodl dát talentovanému Belgičanovi plnohodnotnou šanci; pod křídly bývalého montpellierského lodivoda vypadá další Origiho kariéra pevně nalajnovaná.

Girard, který má zkušenosti z francouzských reprezentačních výběrů do 16, 19 a 21 let, je výbornou prací s mladými hráči proslulý (ze současného kádru Lille to mohou potvrdit i Pape Souaré nebo Soualïho Méïté, oba členové širšího základu), a zdá se, že jeho nový systém 4-3-1-2 belgickému střelci vyhovuje. Origi nechyběl ani v jednom z pěti úvodních zápasů, přičemž dvakrát naskočil do základu a třikrát se na hřiště dostal v průběhu utkání; teprve v 6. kole proti Sochaux proseděl celých 90 minut, a právě tento zápas ukázal, že to i přes důvěru kouče bude mít těžké. V Montbéliardu byl totiž ústřední postavou navrátilec Nolan Roux, jehož dvě branky zajistily pohodlnou výhru 2:0, a je nesporné, že někdejší opora Brestu se v boji o základ připojí k doposud stabilní trojici Kalou, Rodelin, Origi. V kádru jsou navíc stále také brazilský hlavičkář Túlio De Melo a mladý Kostaričan John Ruíz; ani využívání Ryana Mendese coby alternativy za Martina na podhrotu tak belgickému zázraku příliš zátěže z beder neubírá. Konkurence je zkrátka vysoká (a to i přesto, že Mendes je momentálně mimo hru se zraněným kotníkem).

Origi zažil vynikající úvod sezony - v přípravě patřil k vůbec nejlepším hráčům týmu, nasázel 3 góly, a svoji formu potvrdil hned v úvodním ostrém zápase s Lorientem, který Dogy právě jeho trefou vyhrály 1:0. (Koneckonců to byl právě on, na koho jsem se v předsezonním preview doporučoval zaměřit.) Pravonohý útočník je sice klasickým hrotem, ale rozhodně nejde jen o nějakého doklepávače: jeho hlavními přednostmi jsou fantastická akcelerace a obecně úchvatná rychlost, což s sebou pochopitelně nese i riziko určité zbrklosti v řešení situací. V porovnání s jinými francouzskými zázraky (Yaya Sanogo, Mbaye Niang) však přidává i slušnou rozehrávku a schopnost zapojit se do kombinace; jde o moderní, inteligentní typ útočníka, kterému nepřekáží míč, je slušným driblérem, a očekávatelně neztrácí ani ve fyzičce. Zapracovat by nicméně mohl na větší výdrži, hře hlavou, bránění (se kterým si prozatím hlavu neláme), a také ustálení formy - ač peskovat osmnáctiletého kluka za výkonnostní výkyvy by minimálně zavánělo ignorantstvím.

Origiho obrovskou výhodou je zázemí, kterého se mu dostává - jak Girard, tak otec Mike na jeho vývoj pečlivě dohlížejí a nehodlají dopustit, aby talentovaný forvard sešel z nastoupené cesty. "Je to nevybroušený diamant, jeho síla a obratnost před brankou jsou ohromující. Nesmíme však nic uspěchat," nechal se v létě slyšet novopečený kouč Dog, a Origi senior dodává: "Lille je pro něj výborný klub. Musí se teď několik let soustředit na to, aby se prosadil a něco dokázal - pak může přestoupit do většího. Nechci, aby si zabil kariéru tím, že bude v mládí někde vysedávat." A zdá se, že i sám Divock si to dobře uvědomuje; jeho pokorný a realistický přístup slibuje velké věci.

Vzhledem k národnosti a volbě klubu se mladý Origi samozřejmě nevyhnul srovnání s Edenem Hazardem, ale tyhle dva toho k sobě moc nepojí; navíc zůstává otázkou, pro kterou zemi se vycházející hvězdička rozhodne na seniorské úrovni. Mezi úrovněmi U15 a U19 byl součástí belgického výběru, avšak momentálně ho přemlouvají Keňané, kteří čekají na větší úspěch už deset let od doby, kdy podobně zazářil Dennis Oliech (koho by zajímala krátká analýza případného Origiho angažmá a její návaznost na déletrvající problémy keňské reprezentace, nechť si přečte tento mimořádně zajímavý postřeh.) Sám hráč se zatím nevyjádřil - jisté však je, že africká pravlast zůstává v jeho srdci hodně hluboko. Ani coby mladý profesionál na vzestupu totiž nezapomíná navštěvovat rodinu hned dvakrát ročně.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (25)

Přidat komentář
cristiano.K.

Divoch

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
milan78

taky mě to napdalo, když jsem viděl jeho jméno, ale fotka k tomu moc nejde

Reagovat
smazaný uživatel

Originální divoch

Reagovat
scholes18

divoka orgie

Reagovat
Godwinson

Měl by jsi to přejmenovat na zajímavé talenty, název už se míjí účinkem :) Ale jinak samozřejmě pěkné počtení. Snad bude úspěšnější než Bruno.

Reagovat
domingo

Je lepsi nez Bruno. A ten nazev se mi akorat nechce menit, uz to tady jede docela dlouho

Reagovat
Godwinson

Asi jo, ale v jeho věku se Bruno jevil taky jako top talent. Je to supr, já si to nemohu vynachválit a jsem v očekávání dalšího dílu, ale stejně tam je letos zase spousta zajímavý "vývozních artiklů". Z toho pohledu je to škoda ...

Reagovat
miguel bain

Nejdůležitější pro útočníka jeho ražení je dávat góly, aspoň 8-10 za sezonu s přibývajícími zkušenostmi překonat desítku, uvidíme jestli to dokáže. Každopádně mi připadá jako jeden z nejzajímavějších talentů společně s Mendym, Ngandem a Yagem z těch mladých "neznámých" hráčů L1

Reagovat
domingo

Ngando ted hraje L2 v Auxerre a zatim se na hriste dostal jenom dvakrat na par minut, jsem na nej taky zvedavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa popisu má podobný štýl ako Welbeck...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to bude pěkný nemíč

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miguel bain

Každopádně co se děje v té Belgii to je něco šíleného, už tak mají nároďák nabitý mladými hvězdami a už zase dorůstají hráči jako Origi, Bakkali, Batshuai, Ferreira Carrasco chytli nějak hodně fotbalového spermatu od těch všech přistěhovalců

Reagovat
santini

Reagovat
domingo

Hlavne ten Ferreira si to zatim dava

Reagovat
smazaný uživatel

Dvojka ze St. Etienne - Zouma, Guilavogui by byla fajn pro někdy příště.

Reagovat
domingo

Guilavogui uz je v Atleticu, ale o Zoumu si nekdo rika porad, tak teda jo..

Reagovat
cetto

Houtondji, Hunou, Said..

Reagovat
domingo

Houtondji a Allee jsou v seznamu spolu s asi 20 dalsima

Reagovat
cetto

Allee jo? No proč ne .P Ikdyž Said má podle mě víc talentu .P

Reagovat
smazaný uživatel

A joo vlastně, já jsem blbec. Ale ten Zouma by byl fajn, no. Pak třeba Ferreira-Carrasco a Maupay a nebo lyonská dvojka Umtiti, Benzia.

Reagovat
cetto

Tak jsem si pročetl ten článek z kenyapage a tak nějak se to shoduje s názory Csaplára. Akorát se nemůžu zbavit pocitu, že autor je umělec v rozepisování myšlenky, které by stačilo 5 řádků, do několika dlouhých odstavců xD

Reagovat
domingo

Jj, hlavne jak tam asi trikrat zduraznuje, ze v Keni nikdo neuci hrace hrat obouma nohama Ale je to zajimavej postreh.

Reagovat
cetto

Je to víceméně očekávatelné - nemají tam žádné akademie pro mladé hráče, takže ti hráči nezískají v útlém věku potřebné návyky. Jako to řešení se nabízí no, akorát že asi není tak easy postavit 3 akademie v Nairobi a z mnoha důvodů jsou fotbalově tam, kde jsou a z mnoha dalších důvodů se podle mě ještě dlouho nikam dál neposunou. I když na příkladu Zambie je vidět, že i jeden lepší hráč (případně v Burkině Faso dva jednoznační tahouni) dokáže udělat úspěch...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele