Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (14)

12.10.2013, 08:59
Názory a komentáře
Pokud si některý ze současných hráčů Ligue 1 zaslouží nálepku "žhavý vývozní artikl," je to bezesporu Kurt Zouma. Stále teprve osmnáctiletý odchovanec Saint-Étienne si za poslední dva roky stihnul vydobýt pověst jednoho z nejtalentovanějších stoperů planety, a fakt, že stále nastupuje za svůj mateřský klub, je pro mnohé překvapením.

Kurt Zouma (AS Saint-Étienne)

Věk: 18 let (27.10.1994)
Pozice: stoper
Smlouva: do 30.6.2017
Odhadovaná cena: 7-12 milionů Eur

Zlatá éra AS Saint-Étienne je sice dávno pryč, ale pokud přijde řeč na nejlepší mládežnické akademie ve Francii, patří Les Verts stále mezi nejužší smetánku. Pod vedením současného kouče Christophe Galtiera tak do velkého fotbalu nakoukly takové talenty jako Josuha Guilavogui či Faouzi Ghoulam, avšak nade všemi jako maják ční jméno mimořádně nadějného Kurta Zoumy. "Ční" doslova - sotva plnoletý stoper narostl do úctyhodné výšky 187 centimetrů.

Pokud mluvíme o Zoumově raketovém progresu, je právě Galtier tím, komu je třeba připisovat největší zásluhy. Přísný kouč má na mladé hráče mimořádný čuch, a nad Zoumou žárlivě drží ochrannou ruku už od jeho kariérních začátků - vytáhlý obránce zpočátku dokonce nastupoval v dresu beze jména, to proto, aby byl uchráněn veškeré nežádoucí pozornosti. Na zádech nosil pouze číslo 33, které má v Saint-Étienne prestižní postavení: je totiž udělováno mladíkům, kteří nejsou na soupisce prvního týmu, avšak díky svému talentu dostanou šanci okusit atmosféru Ligue 1 ještě před podpisem plnohodnotné smlouvy. Od ledna 2012 se Zouma převlékl do regulérního trikotu s číslem 4, a není pochyb o tom, že Galtierův protežé svému mentorovi vloženou důvěru splácí přímo vrchovatě - letos, po podpisu nového, vylepšeného kontraktu do roku 2017, vlétl do sezony jako uragán, a v úvodních dvou zápasech (ASSE vyhrálo dvakrát 1:0) byl na hřišti naprosto dominantní postavou.

Kurt Zouma se narodil ve městě úhlavního rivala Lyonu, ale jeho fotbalové kroky jsou od samého začátku spjaty s druhým slavným celkem od řeky Rhony. Do Saint-Étienne přišel ve čtrnácti letech, a už od útlého věku platil za velký talent - ve francouzské reprezentaci debutoval už v kategorii U16 a od té doby nevynechal ani jeden stupeň. Od minulé středy to platí absolutně - když se kouči seniorského výběru Didieru Deschampsovi zranil Laurent Koscielny z Arsenalu, byl to právě Zouma, kdo byl povolán na jeho místo, vůbec poprvé v kariéře. Není náhodou, že Deschamps sáhl právě po něm; bývalý kouč Marseille má pro borce se středoafrickými geny velkou slabost, dokonce jej označil za budoucího kapitána Les Bleus, zatímco server French Football Weekly vidí v mladém hráči nástupce legendárního Marcela Desaillyho. Jestliže post stopera přidělával v nedávné minulosti francouzským trenérům spíše starosti, s dorůstající generací Zoumy, Sakha, Varaneho či Mangaly by se to mělo brzy změnit.

Zouma už dříve zaujal na dvou velkých mezinárodních šampionátech - poprvé to bylo mistrovstí světa U17 v roce 2011 v Mexiku, kde vytvořil skvělou stoperskou dvojici s Raphaëlem Calvetem z Auxerre, podruhé o dva roky později na zlatém šampionátu dvacítek v Turecku, kde po jeho boku nastupoval lyonský Naby Sarr. Je vůbec zajímavé sledovat, jak se role Galtierova chráněnce za tu dobu stačila proměnit - v Mexiku byl díky velké fyzické vyspělosti zárukou silové převahy, zatímco kreativitu, herní vyspělost, klid a přesnou rozehrávku obstarával Calvet, v Turecku už tomu bylo naopak. Kariérní cesty všech tří borců ani nemohly být rozdílnější: zatímco Sarr i přes hrozivou situaci v lyonské obraně stále čeká na svoji šanci a Calvet, o němž jsem dokonce psal v dřívějším díle seriálu, hraje aktuálně třetí anglickou ligu v Brentfordu, o Zoumu v létě projevoval zájem sám José Mourinho..

Pokud jste rozklikli link přiložený k Calvetovi, všimli jste si, že společně s ním je v článku zmíněn i jiný někdejší auxerreský klenot, Willy Boly. Ten platil ještě dva roky zpátky za obrovský talent, vyptávali se na něj v Liverpoolu i Interu, v bodování L'Equipe dokonce jeden čas vedl pořadí obránců celé ligy; co se tedy pokazilo? Bolyho problémem bylo, že i přes veškerý neoddiskutovatelný potenciál příliš často selhával v činnostech, které jsou pro stopera naprosto klíčové - dělal zbytečné chyby, působil roztěkaným dojmem, souboje hasil na poslední chvíli, měl problémy s poziční hrou. Kořeny Zoumova strmého vzestupu tkví v tom, že jeho přístup je přesně opačný. V souboji dvou z nejvěhlasnějších francouzských akademií uštědřili Les Verts v tomto případě Auxerre těžké K.O.

Kurt Zouma podepsal svůj první profesionální kontakt 2. dubna 2011, a 31. srpna téhož roku, ještě coby šestnáctiletý, debutoval v poháru proti Bordeaux; ligová premiéra na sebe nenechala dlouho čekat, a v sedmnácti letech už patřil pevně do základní sestavy Galtierova výběru. Statistiky pravonohého stopera jsou úchvatné - letos odehrál v lize 712 minut, avšak v soubojích jeden na jednoho po zemi prohrál pouze jedinkrát. Jeho předvídavé myšlení a vysoká herní inteligence zajišťují, že je vždy na správném místě; ačkoliv disponuje fantastickou sílou zejména v horní polovině těla, a jeho pozitura tudíž svádí k představám o prototypickém silovém obránci, osobní souboje rozhodně nejsou jeho předností. Naopak - Zouma by byl nejradši, kdyby k nim vůbec nedocházelo, a dělá vše pro to, aby jim včas zabránil.

Jeho neochota pouštět se do fyzických konfrontací (nebo nedejbože skluzovat) mu zpočátku v dostizích s rychlonohými forvardy způsobovala problémy, ale s narůstajícími zkušenostmi tento nedostatek rychle mizí. Pokaždé, když se na obranu ASSE řítí soupeřův útok, vypadá to, jako by narazil do zdi; Zouma hraje rozvážně, účelně a čistě (jeho statistika méně než jednoho spáchaného faulu na zápas je na stopera úctyhodná). Díky své výšce a výskoku navíc poskytuje mimořádnou oporu ve hře hlavou: nejenže vyhrává drtivou většinu vzdušných soubojů před vlastní bránou, ale nebezpečný je i po standardkách před tou soupeřovou. V lize dal takto už dva góly.

Tím ovšem výčet Zoumových předností nekončí: mladý stoper je úchvatně rychlý, což je také důvod, proč ho Galtier občas postaví i na pozici pravého obránce, a především překvapivě jistý v práci s míčem. Jeho úkolem není pouze zastavovat útoky soupeře, ale také vyvážet míč a rozehrávat, a statistiky i tentokrát mluví jasnou řečí - úspěšnost přihrávek 86%, jejich délka v průměru 23 metrů. Klid, rozvaha a zkušenost, které by se hodily spíše k zasloužilému třicátníkovi, patří k vůbec největším zbraním šikovného borce; jeho role v zakládání postupných útoků (a tedy diktování tempa hry), pro Saint-Étienne tolik typických, je neoddiskutovatelná.

Zouma samozřejmě není superman; k jeho největším nedostatkům se řadí (kromě už zmiňované neochoty pouštět se do vypjatých fyzických konfrontací) také kolísající přesnost dlouhých míčů, což má původ v tom, že se nikdy nesnaží jednoduše "napálit" balon na tribunu a vždy hledá dobře postaveného spoluhráče, a v neposlední řadě i chatrné zdraví. I přes svůj útlý věk už má za sebou jednu operaci kolene, která jej v létě 2012 odstavila od fotbalu na tři měsíce, a také vyvrtnutý kotník. V minulé sezoně tak ne vlastní vinou odehrál pouze 18 ligových zápasů, a potenciální problémy s poškozeným kolenem vypadají v tuto chvíli jako nejvýraznější varovný signál.

"Toto prodloužení je pro mě známkou toho, že ve mně klub vkládá velkou důvěru. Saint-Étienne pro mě hodně znamená, protože je to místo, kde jsem měl možnost herně vyrůstat. Je to další krok v mé kariéře. Stále se mám hodně co učit. Potřebuji získávat další zkušenosti a ještě více herně růst," vyjádřil se Zouma po podepsání nového kontraktu, což je dobrá zpráva jak pro ASSE, tak pro jeho budoucího zaměstnavatele: mladému obránci nechybí smysl pro zodpovědnost, pokora, trpělivost ani loajalita. Není divu, že po něm prahne bezmála půlka Evropy - během několika posledních přestupových oken proběhly tiskem spekulace o zájmu klubů od Anži, Wolfsburgu či Leverkusenu, přes všechny členy bývalé anglické Top 4, až po Manchester City s Bayernem. Není pochyb, že Galtier, i přes veškerou snahu, svého nejcennějšího hráče dlouho neudrží. Zbývá jen vybrat pro jeho další rozvoj to nejlepší.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (83)

Přidat komentář
blaugrana

Toho chcem!

Reagovat
smazaný uživatel

Marquinhos je pryč, dejte nám Zumu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z největších talentů defenzivní řad, co na hřišti běhá

Reagovat
andycek1

Kurt Zouma v létě odolal nabídkám a zůstal v Saint-Étienne, ani v zimě ale zřejmě nebude mít klid. Podle informací SportMediasetu si osmnáctiletého obránce vyhlédl milánský Inter a chystá se za něj nabídnout pět milionů eur.

Už ho chce aj Inter

Reagovat
smazaný uživatel

pět mega? snad nebudou tak hloupí ne?

Reagovat
JacoBee

Reagovat
smazaný uživatel

5 mega

Reagovat
smazaný uživatel

za 5 mega možu chciet akurat nejakeho odpadlika ...Zouma tipujem by šiel za 13-15 ak by šiel niekde vobec

Reagovat
smazaný uživatel

jj těch 15 tam vidim taky ... Štěpánové nejsou Toulouse no..

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec bych se nezlobil takového hráče mít v Arsenalu

Reagovat
smazaný uživatel

Vždycky když je takhle pojmenován ten článek a ještě je na té fotce černoch, tak mam pocit, že je to jak z nějakého katalogu pro otrokáře

Reagovat
Bakary3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
Godwinson

Tohohle hráče absolutně žeru. Co se Francii v té dvojce Varane - Zouma urodilo, to je neskutečný. Když si vzpomenu, jak mě narozdíl od Calveta v Mexiku nepřišel nijak výjimečný, tak je to ostudné :)

Vše je v článku, nezbývá doufat, že v létě dobře vybere.

Reagovat
smetos

Umtiti, Zouma, Mangala a Varane. top čtyřka mladých stoperů z francie

Reagovat
smazaný uživatel

Umtiti je spíš teď předělávanej na beka, ale na stoperu mu to sedělo dle mě víc no...a i na to, jak je ceněnej Mangala, bych to postavil do budoucna na Varanem s Zoumou no...mě přijdou, že se k sobě hoděj suprově

Reagovat
Godwinson

Předělávaný ani ne, on je primárně bek.

Reagovat
smazaný uživatel

právě mě zmátl, že ho zařadil mezi stopery, ale je pravda, že dokáže obstojně zahrát oboje

Reagovat
smetos

jo tak já ho měl spíš za stopera. aspon jsem zas chytřejší o něco víc

Reagovat
smazaný uživatel

Už v 18ti letech to je vynikající hráč, navíc to má v hlavě, zdá se, v pořádku

Reagovat
Robbie

je Varane lepší než Zouma ?

Reagovat
smazaný uživatel

takhle se to nedá porovnat, mě se líbí Varane jak na hřišti působí mnohem víc než Zouma, ale ten je zase takovej hbitější, jak jsem psal výše, spolu budou dobrá dvojka

Reagovat
smazaný uživatel

bude někdy nějakej běloch?

Reagovat
smazaný uživatel

toto je skvela rubrika pre Wengera

Reagovat
smazaný uživatel

čo si ma bereš do huby ?

Reagovat
smazaný uživatel

do analu sa mi nezmestis

Reagovat
Mada

A co je na tom vtipného?

Reagovat
smazaný uživatel

Prosil bych i bílé hráče. Už mě nebaví, že tady jsou samí neg*i i když tam jsou skvělí i bílí hráči, kterým se tady z nějakého důvodu nedává prostor..

Rabiot, Digne, Yannick Ferreira-Carrasco, Ocampos, Thauvin... atd...

Reagovat
teenz

Digne, Yannick Ferreira-Carrasco, Ocampos jsou snad žhavé vývozní artikly ?

Reagovat
db18

Veretout? Corchia? Thébaux? Corgnet?

Reagovat
smazaný uživatel

Veretout už tu byl ne?

Reagovat
db18

To byla reakce na první větu - všichni čtyři už tu byli.

Reagovat
smazaný uživatel

sorka

Reagovat
db18

V poho...

Reagovat
Godwinson

Ale Cabellu nám domingo dluží, to je fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

Digne neni žádnej vývozní artikl, když je v PSG..

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Jean Michel Aulas has confirmed that if Remi Garde is happy with Sidney Govou in training this week, they will sign the player.

Tak už fakt jenom Malouda chybí a do obrany zpátky Cris

Reagovat
smazaný uživatel

claudio cacapa

Reagovat
miguel bain

Diarra a Essien

Reagovat
miguel bain

Příště Yago

Reagovat
domingo

Koho chcete priste? Mam rozdelany 3 hrace, mozna priste udelam anketu

Adrien Rabiot, Valentin Eysseric, Samuel Umtiti

Reagovat
smazaný uživatel

Umtiti

Reagovat
vlastik

Rabiot

Reagovat
smazaný uživatel

Umtiti

Reagovat
smazaný uživatel

anketa super nápad jinak já jsem taky pro Rabiota no

Reagovat
smazaný uživatel

Všechny v takovém pořadí, jak jsi je napsal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Eysseric

Reagovat
Israha

Z těchhle Eysserica, jinak bezpodmínečně a co nejdřívě Imbulu.

Reagovat
smazaný uživatel

Imbula stejně po sezoně půjde, ten už je zbytečný

Reagovat
Israha

Já jsem pozitivně smýšlející fanoušek a nemaluju hned nejhorší scénáře, jako to děláš ty s Greniérem

Reagovat
smazaný uživatel

S Greniérem to je naopak hodně reálný scénář. Nejhorší je, že teď jak všichni hrajou houby, tak za něj dostanem tak 3 mega + 1 v bonusech

Reagovat
smazaný uživatel

rabiot

Reagovat
blaugrana

Dedé Bukake.

Reagovat
havrys99

Rabiot

Reagovat
smazaný uživatel

Umiti

Reagovat
Kluivert9

Umtiti

Reagovat
db18

Rabiot

Reagovat
oddy

Rabiot

Reagovat
TheAdy

Rabiot.

Reagovat
domingo

Rabiot 8

Umtiti 4

Eysseric 2

Rozhodnuto

Reagovat
smazaný uživatel

Co se tech nadejnych francouzskych stoperu tyce, bych nezapominal na Laporteho z Athleticu.

Reagovat
blaugrana

Djoko. Tak toto nie.

Reagovat
Didier Drogba

co je?

Reagovat
smazaný uživatel

Len doplnim, ze so Zoumom hral za 20' Umtiti, Sarr az vtedy, ked sa vykartoval Umtiti

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle kluk vypadá hodně slibně. Slušelo by to v Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak skvělá rubrika, na EF jednoznačně moje nejoblíbenější, jen tak dál .

Reagovat
Robbie

vyměnit za Pepeho

Reagovat
teenz

Jasně a mít 2 zelenáče v základu třeba.

Reagovat
smetos

radši tyhle dva zelenáče než toho killera

Reagovat
Israha

Bad trolling is bad.

Reagovat
smazaný uživatel

chtelo by to i z jiných lig..to by byla špica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

třeba Nizozemí, tam je talentů.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ono v podstatě všude a kdo je má líp nakoukaný než my, fanoušci určitých lig....snažíme se vidět, co nejvíc zápasů. A hlavně, tohle pro mě má alespon informační hodnotu, rozhodně větší než, co si myslí Čech o naší mládeži, nebo jak se líbí Valdesovi Monaco a Emiráty atp

Reagovat
Sandstorm

Ve Fifě si ho možná koupím.

Reagovat
smazaný uživatel

V létě do Barcelony prosím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele