Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (17)

17.11.2013, 18:11
Názory a komentáře
V minulém díle seriálu o francouzských talentech jste vybírali mezi pěticí brankářů, a vítězem se nakonec před Stéphane Ruffierem stal teprve dvacetiletý Alphonse Aréola, považovaný za aktuálně největší klenot vyhlášené gólmanské školy L'Hexagone. O pařížském odchovanci bylo hodně slyšet zejména v létě, kdy Francii vychytal světový titul v kategorii U-20...


Alphonse Aréola (Racing Lens, na hostování z Paris Saint-Germain)

Věk: 20 let (27.02.1993)
Pozice: brankář
Smlouva: do 30.06.2016
Odhadovaná cena: 3-5 milionů Eur

Když došlo na vyhlašování cen pro nejlepší hráče letošního mistrovství světa hráčů do 20 let v Turecku, radoval se uruguayský brankář Guillermo de Amores - odchovanec Liverpoolu (ne toho z Anglie, nýbrž z Montevidea) si domů odnesl Zlatou rukavici pro nejlepšího brankáře turnaje. Bylo to nicméně hořké vítězství; de Amores by jej zřejmě bez debat vyměnil za zlatou medaili. Uruguay postoupila do finále proti Francii a udržela favorita na uzdě až do penaltového rozstřelu, v tom ale zazářil někdo úplně jiný: Emiliano Velázquez a Giorgian de Arrazcaeta, první dva střelci za jihoamerický výběr, si shodně vylámali zuby na francouzském gólmanovi, a protože de Amores pustil všechny pokusy soupeře, putovalo zlato do země Galského kohouta. Bylo to poprvé, co se širší fotbalová veřejnost dozvěděla o jménu Alphonse Aréola.

Dnes dvacetiletý brankář se narodil v Paříži filipínským rodičům, a jeho kariéra rychle nabrala směr vlastní těm největším talentům: ve třinácti letech se dostal do slavné akademie v Clairefontaine, brzy debutoval ve francouzském výběru do 17 let, a v roce 2009 si jej vyhlédlo slavné PSG. Reprezentační dres od té doby talentovaný brankář nesvlékl (prošel všemi úrovněmi až po současnou jednadvacítku), a 1. července 2010 už podepisoval svou první profesionální smlouvu. "V první řadě musím říct, že cítím obrovskou hrdost. Už odmalička jsem toužil nastupovat za PSG, a tohle je odměna za moji dosavadní práci. Teď musím ukázat, že klub neudělal chybu. Budu naslouchat zkušenějším hráčům, abych se mohl nadále vyvíjet, a pokud to bude možné, stát se nejlepším na světě," prohlásil tehdy sedmnáctiletý zelenáč, kterému ambicióznost nikdy nechyběla. Vždyť také v Paříži odjakživa platil za obrovský talent.

Po nástupu šejka Nassera Al-Khelaifiho to však vypadalo, že je Aréolův rozvoj v ohrožení. Bohatý klub si pojistil služby Salvatoreho Sirigua, který se okamžitě zařadil mezi nejlepší gólmany celé ligy, na lavičku pak přišel další rodák Nicolas Douchez z Rennes, a když Pařížané angažovali i veterána Ronana Le Croma, bylo zřejmé, že mladého odchovance čekají krušné časy. Svůj debut v prvoligovém zápase si také odbyl až 18. května tohoto roku, poté, co se tehdejší kouč Carlo Ancelotti rozhodl dát šanci všem zdravým členům kádru, aby byli také formálně podepsáni pod medailí pro mistra ligy; Aréola odchytal druhý poločas při výhře 3:1 nad Brestem a následně nastoupil do základní sestavy v posledním kole proti Lorientu, kde jej po hodině hry vystřídal Le Crom. Nový trenér Laurent Blanc dobře věděl, že po vynikajícím představení v Turecku bude na pravonohého gólmana upřena velká pozornost, a poslal jej proto rozchytat na roční hostování do Lens.

V dosavadním průběhu druholigové sezony obdržel Aréola pouhých 12 branek ve 13 zápasech, a prakticky od první minuty se zařadil mezi absolutní elitu soutěže; 191 centimetrů vysoký a 88 kilogramů vážící borec okamžitě po svém příchodu na Stade Félix-Bollaert vystrnadil ze sestavy dosavadní jedničku Rudyho Rioua, a jeho výkony dokazují, že kouč Antoine Kombouaré (mimochodem bývalý lodivod PSG, pod nímž Aréola podepsal první profesionální kontrakt) neudělal chybu. Lens dalo dohromady na Ligue 2 výborný tým a směle kráčí za postupem, avšak nebýt Aréolových zákroků, mohlo to s tradiční normandskou baštou vypadat mnohem, mnohem hůře; její obrana totiž není z nejpevnějších, a pařížský odchovanec se proto rozhodně nenudí. Při pohledu na úvod sezony (13 bodů z 5 zápasů, 2 obdržené branky) lze jen stěží uvěřit, že Kombouarého zadní čtveřice byla i v té době častým terčem kritiky; důležitost Aréolovy přítomností nejlépe signalizovalo hned 6. kolo, v němž mladý reprezentant zůstal na lavičce a Lens prohrálo v Le Havre hrozivým skóre 2:6. Od té doby už Aréola v základu nechyběl, a magazín France Football má jasno - v jeho systému bodování je filipínsko-francouzská hvězdička nejlepším hráčem Lens a nejlepším gólmanem ligy.

Způsob, jakým Aréola vtrhnul do velkého fotbalu, jen potvrzuje pověsti o jeho vysokém sebevědomí, což je pro gólmana klíčová vlastnost: mezi třemi tyčemi se chová jako zkušený mazák, s obranou komunikuje s železnou jistotou a nehrozí, že by jej případná chyba měla nějak psychicky rozhodit. "Řekl jsem klukům, ať promění svoje penalty a já se postarám o zbytek. Věřil jsem si," prohlásil po vítězném rozstřelu s Uruguayí. "Když jsem byl mladší, často jsem penalty trénoval a šlo mi to. V průběhu zápasu jsem měl dost práce, takže jsem byl sebevědomý. Jsem rád, že jsem týmu pomohl," dodal, a tato slova jako by shrnovala jeho přístup k fotbalu: cílevědomost a tvrdá práce jsou Aréolovým denním chlebem.

Pozorovat dvacetiletého čahouna mezi tyčemi je potěšením - jeho největší předností je úžasná mrštnost a pružnost, což mu společně s velkou sílou v nohách pomáhá při penaltách, stejně jako ve vzdušných soubojích, kde je potřeba výborný výskok a balanc. Aréola je za každých okolností soustředěný a připravený vytáhnout efektní reflexivní zákrok; jeho rukavice přitahují míče jako magnet, a vzhledem k jeho charakteru není náhodou, že předváděné výkony rostou s důležitostí zápasu (alespoň prozatím tomu tak bylo). Mladý gólman má také excelentní výkopy, ačkoliv s výhozy je to už o něco slabší, a občas se objeví také skulinka při vybíhání. Momentálně se však jako největší strašák jeví něco, co bychom snad mohli nazvat "syndromem Ahamada": také současná toulouská jednička je mimořádně mladým, talentovaným brankářem, který po skvělé první sezoně snad zpychnul, snad se nedokázal vypořádat s větším tlakem očekávání, každopádně začal kupit chybu za chybou a momentálně musí překonat zdaleka nejtěžší období své dosavadní krátké kariéry. Pokud však Aréola bude i nadále pokračovat po nastolené cestě, může se mu splnit jeho velký sen o dosažení fotbalové nesmrtelnosti.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (48)

Přidat komentář
smazaný uživatel

V FM děsná šleha golman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Kucka

Reagovat
fajdax

Reagovat
Kongo

Příští týden Benezet!!

Reagovat
smazaný uživatel

Kua, radši napište článek o Vaňkovi !!!

Reagovat
Chazy

http://www.eurofotbal.cz/video/americky-kouc-v-londyne-14290/?nocount=1

NFL diskuze, dneska příhodně na Sportu už od 19:00, uvítáme i nováčky :)

Reagovat
Godwinson

Aktuálně je v L2 neuvěřitelné množství talentu do branky.

Reagovat
F.Torres
Reagovat
smazaný uživatel

hm, parada, tak mendy asi nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
asenagio

Jak se jmenuje ten hráč co školí tu obranu v čase 1:55?

Reagovat
Kongo

Možná se pletu,ale podle mě je to Stéphane Darbion.

Reagovat
kmotor corleone

drsna fotka, nechcel by som ho stretnut v dzungli s fukackou a jedovatymi sipkami.

Reagovat
db18

a ještě s jeho jménem...

Reagovat
smazaný uživatel

Bejt profesionálním fotbalistou a mít v očích jen bělmo, klobouk dolů

Reagovat
Rarášek

Kolodziejczak

Reagovat
fantomas

Reagovat
Filip12

jaj co to je za tarzana ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jaj, co ty jsi za vymaštěný pako? a jestli na mě hodíš kroutící smajlík, věz, že jsem jen stejně povrchní jako ty, jelikož tě taky hodnotim podle prvního dojmu. Ale ono i ty další dojmy z tebe jsou stejný, takže to je vlastně jedno.

Reagovat
Filip12

Reagovat
Posledni Kovboj

teds ho dostal

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsi mě dostal. To ale nic neubírá na kvalitě mých slov.

Reagovat
Paul Anka

parádní čtivo

Reagovat
Paul Anka

a příště Digne nebo Sidibé

Reagovat
minoLFC

Ruuufiooo

Reagovat
Le Gunner

Chtěl bych díl o Kolodějovi, nevím proč, ale od FIFY 11 je mi strašně sympatický, kupoval jsem ho snad všude, ale paradoxně ho nemám vůbec nasledovaného, tak abych o něm něco zjistil.

Reagovat
Cipinho

Mám to stejně s Aurierem, akorát ve FM 2011

Reagovat
domingo

Auriera uvidis na MS, za Slony bude v zakladu misto Eboueho, nebo tomu minimalne vsechno naznacuje

Reagovat
Cipinho

Paráda

Reagovat
.13

Areola

Snad to s nim nedosereme jak s Sakhom. Inak verim, ze keby AK este byval u nas trenerom Sakho urcite neodide a Areola podla mna u nas v chyta

Reagovat
Radin

Reagovat
Ed_Hazard

na tej fotke vyzerá ako nejaký NeymaroHulk

Reagovat
smazaný uživatel

Já jen k tomu videu - dobře se na to dívá, ale takovej setřih by šel udělat skoro každymu golmanovi, takže vypovídací hodnota podle mě nulová. Ale je to efektivní.

Reagovat
domingo

Jo, s tim souhlasim, ale kdyz uz to video existuje, tak proc ho sem nedat, ze

Reagovat
db18

...jenom je škoda, že to video vyčuhuje z článku - možná by se dalo zapřemýšlet o lehké úpravě vzhledu stránek ne? (to píšu pod tebe jen, abych nemusel psát další příspěvek - a když už to je k tomu videu... )

Reagovat
miky10

Jo, a nezarovnáváš do bloku!

Reagovat
miky10

Jo, a nezarovnáváš do bloku!

Reagovat
domingo

EF admin to neumi

Reagovat
Lamskej#RMCF

super :) ...akorát je hodně smutné, že už jsou ve Francii jenom tihle

Reagovat
domingo

jestli myslis Filipinci, tak o jinym nevim

Reagovat
Godwinson

Já nevim, jestli všichni dostatečně pochopili smysl té ankety.

Reagovat
db18

To není soutěžní otázka "kdo mezi ostatní nepatří"?

Reagovat
fenixLFC

kto je ten typek so 4 v 1:58?

a k hracovi-pride mi nesympaticky asi kvoli tomu videu kde furt posobi nasrane

Reagovat
smazaný uživatel

Ten vypadá nemálo cool

Reagovat
Zaschrona

Moc pekny clanek, diky domingo. A skoda toho Digneho v te ankete, o Kolodziejczakovi a obzvlast Aurierovi bych si neco ctiveho precetl o dost radeji. I tak super prace ale, v kazdem pripade.

Reagovat
Darren Fletcher

vyzera chujovo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele