Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (5)

15.04.2012, 14:52
Názory a komentáře
Montpellier útočí na francouzský titul a lví podíl na tom kromě nejlepší ofenzivy soutěže má i solidní obrana, kterou vede teprve dvaadvacetiletý Mapou Yanga-Mbiwa. Mladý stoper či pravý bek je navzdory nízkému věku jedním z nejlepších defenzivních hráčů ligy a po právu přitahuje pozornost řady velmocí fotbalové Evropy.








Mapou Yanga-Mbiwa (Montpellier HSC)

Věk: 22 let (15. 5. 1989)
Pozice: střední obránce / pravý bek
Smlouva: do 30. 6. 2013
Odhadovaná cena: 7-10 milionů Euro

Yanga-Mbiwa se narodil v Bangui, hlavním městě Středoafrické republiky, ale už v osmi letech se s rodinou přestěhoval do Francie, kde si ho v čerstvých patnácti vyhlédla akademie tehdy druholigového Montpellieru, a trenéři La Paillade byli z jeho talentu tak nadšeni, že mu v pouhých sedmnácti letech nabídli profesionální smlouvu. A raketová kariéra mladého borce pokračovala - na podzim 2007, kdy mu bylo osmnáct, naskočil do základní sestavy mladého týmu a od té doby z ní prakticky nevypadl. Dohromady to znamená více než 160 startů v prvním týmu HSC, a to už je hodně slušná pozice - tak slušná, že když se ze sestavy poroučel stoper a kapitán Nenad Džodić, nahradil ho právě mladý Yanga-Mbiwa. Ve dvaadvaceti kapitánem vedoucího celku L1? Není třeba příliš dodávat.

Obdivovatel Eddie Murphyho a rappera Rohffa se ve středu obranné linie Montpellieru vypracoval ve velkou jistotu. Naučil se rozehrávat oběma nohama, ač je primárně pravák, a naučil se to výborně - průměrně rozdá za zápas kolem 40 přihrávek s úspěšností přibližně 90%. Právě jeho schopnost výborně přečíst hru a zvolit nejlepší řešení v dané situaci mu dává přesně ten druh kontroly nad svěřeným územím, jakým disponují elitní stoperská jména - z Ligue 1 jmenujme třeba Mamadou Sakha.

Tím však výčet předností pracovitého stopera zdaleka nekončí. Náhodný pozorovatel si velmi rychle všimne jedné jeho další obrovské výhody, kterou je hra 1 na 1 - prakticky to znamená, že obehrát bránícího Yanga-Mbiwu je skutečnou zkouškou schopností. V disciplíně vystihování a zneškodňování soupeřovy útočné rozehrávky má kapitán HSC vůbec nejlepší statistiky z celé ligy. I přes spíše průměrné fyzické atributy (184 centimetrů a 77 kilo) je Yanga-Mbiwa díky své dynamice a výskoku platný i při hlavičkování, čímž už se dotýkáme třetí z jeho velkých zbraní, kterou je univerzálnost: začínal jako klasický pravý bek, načež se přesunul doprostřed obranné řady (a bez problémů zvládá oba posty), umí hrát s míčem i bez něj, po zemi i ve vzduchu, zvládá skvěle bránit i podporovat útočné snažení. Pozitivem pro skauty velkých klubů je i jeho povaha: sám trenér René Girard potvrdil, že je to právě Yanga-Mbiwa, kdo si na tréninku většinou nejvíc přidává a snaží se na sobě nejintenzivněji pracovat. Ambiciózní a soutěživá povaha je zkrátka jeho velkou devizou..

..ale občas se může projevit i negativně. To platilo zejména v ligových začátcích: tehdy ještě pravý bek byl často příliš agresivní a přemotivovaný. Jeho relativní "splašenost" a nezkušenost v ideálním načasování mnohdy odvážných obranných zákroků připravila Montpellieru řadu horkých chvilek, leč zdá se, že to už je spíše hudbou minulosti. Letos je Yanga-Mbiwa skutečně mnohem koncentrovanější a přesnější, i když občasné výpadky v soustředění ho postihují stále, stejně jako i nadále platí, že se mu hraje mnohem lépe, má-li dostatek času, a pod tlakem občas tahá za záchrannou brzdu příliš vehementně. Jinak je ale výčet slabin mladého borce velmi střídmý; můžeme zmínit ještě nízkou produktivitu (vzhledem k velmi slušným dispozicím k podpoře útoku), což pramení také z toho, že ač v rozehrávání nakrátko je prakticky bezchybný, přenášení hry dlouhými balony a centry není jeho nejsilnější stránkou.

O Yanga-Mbiwu je velký zájem už delší dobu; minulé léto o jeho získání hodně stálo Lille a v kanceláři ředitele Nicollina zaregistrovali i zájem Arsenalu či Lyonu. Sám hráč však má, zdá se, v otázce svého dalšího působení jasno: rád by do Premier League. Pokud budeme věřit jeho profilu na oficiálních stránkách, nejvíce obdivuje Manchester United, a s případnou jazykovou bariérou bojuje už nyní díky soukromým kurzům angličtiny. V zimě se pak o jeho služby přihlásilo i Newcastle, jehož manažer Alan Pardew měl nejprve políčeno na šutéra Oliviera Girouda, ale talentovaný stoper ho okouzlil natolik, že svůj záměr přeorientoval. A není se čemu divit: média už stihla Yanga-Mbiwu přirovnat k takovým jménům, jako Lilian Thuram nebo mladý Rio Ferdinand...


(Doplňme jen, že ačkoliv na reprezentační úrovni má současná hvězda HSC zkušenosti pouze s "jednadvacítkou", není jeho povolání na červnové EURO rozhodně takovou utopií, jak by mohla naznačovat nula v kolonce odehraných zápasů.)


Prvních 10 hráčů:

1 Etienne Capoue
2 Kévin Théophile-Catherine
3 Benjamin Corgnet
4 Nicolas N‘Koulou
5 Mapou Yanga-Mbiwa
6 Ryad Boudebouz
7 Willy Boly & Raphaël Calvet
8 Sébastien Corchia
9 Aléxis Thébaux
10 Aymen Abdennour


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ve FM 11 je fantastickej takze urcite to bude borec.

Na druhou stranu skoda pro Montpellier ze ma smlouvu uz jen na rok , ma v planu ji prodlouzit ? Pac za nej by se dalo vytriskat urcite vic nez je tady uvedeno.

Reagovat
domingo

Smlouvy se pocitam budou resit podle toho, jak nakonec skonci. LM muzou mit jistou za chvili a Belhanda, Yanga a Giroud budou prvni hraci, se kteryma se bude jednat..

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim ze tu LM uz maji jistou , takze uvidime koho udrzi docela sem na to zvedavej , ale z tehle trojky co si vypsal tak jako tak nekdo odejde ze by zustali vsichni 3 tomu neverim.

Reagovat
domingo

Jj, a nejpravdepodobneji to vypada prave na Yangu.

Reagovat
Godwinson

Chtěl bych vidět, jak by si s tím Nicollin poradil. Vzhledem k Evropě by měl někdo přijít za Hiltona a teď by mu pláchl Yanga, byla by to zajímavá situace.

Reagovat
domingo

Tak je tam Stambouli s Abdelem, jedna posila by mela stacit. Manga v L2 nebude chtit hrat, kuprikladu..

Reagovat
Godwinson

Ach jo, já už na toho El Kaoutariho i zapoměl, to je strašné. Na Mangu myslím neustále, ale to by bylo až příliš snové, uvidíme.

Reagovat
domingo

Spis jste asi jediny klub v lize, ktery nema poradne obsazene DM/CM, alespon ne pro Evropu..

Reagovat
Godwinson

DM je obsazeno skvěle, pokud by tam Stambouli hrál trvale. Vzhledem k tomu, co tam už odehrál si myslím, že on na tom postu může být v rámci ligy top. A Saihi jako alternativa ujde, letos patří k těm lepším. CM je bohužel pravda. Posílit oni musí určitě, sám jsem zvědavej.

Reagovat
domingo

S tim Stamboulim pocitam spis jako s lepicem, ktery bude potreba vsude mozne, Saihi je celkem dobry hrac, ale strasny simulant a ma uplne hluche zapasy, Pitau je (bohuzel) uz moc stary, Marveaux je prumerak.. koho bys chtel?

Reagovat
Godwinson

Mě nadchl hned, jak poprvé na DM nastoupil, byla by strašná škoda ho posrat jako El Kaoutariho, byť to důchodce ještě samozřejmě není, ale už mohl být někde jinde. A DM mu vážně sedne, jak prdel na hrnec, mám tam z něho podobný pocit, jako s Yangou na pravém beku, orgasmus :)) Přijal bych jeho odsunutí jen, kdyby přišel Kondogbia.

Abych řekl pravdu, nemám ponětí. Mvuemba, Coutadeur, Cohade, Grougi?, vzhledem k tomu, že Belhanda je univerzální (i když nejlépe hraje takhle). Bohužel to není FM, to bych řekl zcela bez debat Sissoko

Reagovat
Godwinson

Teď koukám, že smlouva končí jak Cohademu, tak třeba i Didotovi :)

Reagovat
domingo

Kondogbiovi je tak 18, ne? Tam by se hodil spis nekdo zkusenejsi.. treba ten Didot :)

Grougi s Coutadeurem jsou moc ofenzivni..

Reagovat
Godwinson

Je to pravda, Didot by byl asi variantou nejlepší. Poměrně čerstvě 19, ale z něj bude ohromnej hráč a z hlediska nějakého pokusu stabilizace Montpellieru v L1 by to mohly být nejlepší investice. Do hráčů jako je Khazri, Kondogbia atd. (dokud o ně ještě není zájem venku)

Reagovat
smazaný uživatel

Já nedávno četl, že by narozdíl od Girouda a Belhandy rád po sezoně přestoupil výš

Reagovat
smazaný uživatel

jak rikas...i belhanda

Reagovat
Robbie

myslíte že by mohl zůstat pokud by vyhráli titul ?

Reagovat
Godwinson

Určitě mohl, i když jsem četl, že on chce odejít. Což je zvláštní vzhledem k pozici, kterou má a byl by to pro Montpellier obrovský problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakápak asi může být jeho pořizovací cena?

Reagovat
smazaný uživatel

skvely článok, vždy sa teším na nový a nový

Reagovat
smazaný uživatel

podobné rubriky bych jenom uvítal, klidně i z ostatních lig

Reagovat
JacoBee

Doufám že Monte vyhraje ligu a opory zůstanou

Reagovat
CubONE

Mapou

Reagovat
smazaný uživatel

Ve fifě 12 jsem si ho vždycky kupoval

Reagovat
Filip12

Bivoj ♥

Reagovat
smazaný uživatel

si dacan♥

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

jak tě napad Bivoj ?? ty si nemocnej kamaráde

Reagovat
Filip12

že by ? mbiwa

Reagovat
smazaný uživatel

Moussa Sissoko alebo M Vila -týchto by som ku nám bral hneď

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

:-*

Reagovat
Filip12

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

a nechápu proč ke každýmu hráčí píšeš <3 a jak koho miluješ..ty to buď hraješ a nebo maj v Bohnicích počítače

Reagovat
smazaný uživatel

Psalo se o zájmu NU, ale nějak to utichlo a ted se na pomyslnou špici dostal Douglas... Každopádně tohle je obrovský talent

Reagovat
smazaný uživatel

Hm pokud by ho Newcastle ulovil tak uz by se s nima opravdu asi muselo pocitat dlouhodobe do Anglicke spicky , je videt ze vedi moc dobre jak nakupovat..

Reagovat
smazaný uživatel

Bude důležité koho se podaří v létě udržet popř. nakoupit, do té doby byl byl opatrný

Reagovat
smazaný uživatel

příště zase hráč do "útoku"

Reagovat
fantomas

No to by podle mě mohla bejt trefa do černýho. CB/RB je teď do obrany asi to jediný, co potřebujeme.

Reagovat
domingo

A u vas bych ho rad videl Nic proti Newcastle, ale uz je to strasna, jak jsou spojovani uplne s kazdym hracem z L1.

Reagovat
domingo

nuda*

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jednoho z těch deseti neznám To jsem si myslel že jsem alespoň trochu znalec.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli neznáš N‘Kouloua a Yanga Mbiwu tak nejseš teda vůbec znalec.teda alespoň ne Ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozné, já je neznat, tak si hodím mašli

Reagovat
smazaný uživatel

To je smutné. (Jen škoda že už to nebudeš číst)

Reagovat
smazaný uživatel

Yanga hraje v obraně skvěle a ten,kdo se alespoň trochu zajímá o Ligue 1 by ho měl znát!!

Reagovat
smazaný uživatel

bral bych ho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele