Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (3)

04.04.2012, 12:55
Názory a komentáře
Přestože se tato rubrika soustředí v první řadě na defenzivní hráče, může Ligue 1 nabídnout i několik zajímavých ofenzivních jmen. Jedním z nejzajímavějších je bezesporu Benjamin Corgnet, opora Dijonu, která si hned během své první sezony na nejvyšší úrovni vysloužila velké uznání a zájem ze strany řady slavných klubů.







Benjamin Corgnet (Dijon FCO)

Věk: 24 let (6. 4. 1987)
Pozice: ofenzivní záložník
Smlouva: do 30. 6. 2016
Odhadovaná cena: 4-7 milionů Euro

Sezona se zatím nováčkovi z Dijonu, mnohými odepisovanému coby jasnému outsiderovi, daří nad očekávání dobře: klub vyznávající červenou barvu se drží nad sestupovým pásmem, nadto produkuje atraktivní fotbal a navíc dokáže zle zatopit i mnohem věhlasnějším soupeřům. Klíčový vliv pro tento stav má bezesporu Benjamin Corgnet - nebylo tomu tak ale vždy.

Corgnet podepsal svoji první profesionální smlouvu teprve v červenci 2010, kdy ho management DFCO vysvobodil coby už třiadvacetiletého z týmu Chasselay, hrajícího tou dobou až pátou nejvyšší soutěž. Mladý záložník přišel zadarmo a posun o tři úrovně výše mu od počátku nedělal přílišné problémy, ačkoliv si trenér Patrice Carteron zpočátku příliš nevěděl rady, kam že ho na hřišti vlastně postavit; nakonec se Corgnet po vyzkoušení pozice defenzivního a středního záložníka dostal až těsně za útočníky, kde mu to svědčí jednoznačně nejvíc (ačkoliv střední zálohu zvládne i dnes). Loni pomohl nenápadný štírek k překvapivému postupu 31 odehranými zápasy, avšak nic nenasvědčovalo tomu, že by měl být letos tak výrazným tahounem - leč, stalo se. Corgnet totiž zažívá skvělou sezonu, jeho cena se podle serveru transfermarkt.de vyšplhala vůbec nejvýše ze všech kmenových hráčů týmu (nad ním je pouze Gaël Kakuta) a prominentní francouzský sportovní server L’Equipe ho podle celosezónního hodnocení označuje aktuálně za 5. nejlepšího záložníka celé ligy.

Není se čemu divit - bez sympatického bruneta si letošní Dijon lze jen stěží představit. Na hřišti chyběl jen jednou ze 30 zápasů, vstřelil 8 gólů a přidal k tomu 2 asistence. Jeho výčet předností je poměrně obsáhlý: předně je to dobrá střela zdálky, a to oběma nohama (ačkoliv je Corgnet pravák, podařilo se mu ke 4 gólům pravačkou přidat i 3 levačkou a doplnit to dokonce jednou hlavičkou). Dijonská opora střílí ráda, hodně a občas i trochu kontraproduktivně: statistici mu letos napočítali 54 pokusů, z nichž pouze 24 našlo prostor mezi třemi tyčemi. Vysoký počet střel ovšem poukazuje na jeden důležitý fakt: Corgnet je velmi šikovný fotbalista a umí se ukázkově prosmýknout obranou a uvolnit. Jeho mrštnost a hbitost se projevuje i v počtu standardních situací, které svému týmu vybojuje - jsou proti němu odpískány přibližně 3 fauly na zápas, a vzhledem k jeho pozici na hřišti to prakticky vždy znamená hodně zajímavou příležitost. Brzy pětadvacetiletý šikula zkrátka umí využívat perfektní zrychlení, velmi slušnou rychlost a reakce na průběh hry, a také - a především - excelentní dribling a vedení míče.

Rodák z Thionville se vyprofiloval jako agresivní ofenzivní záložník s tahem na bránu, často z hloubi pole vybíhající až do útočných pozic, kde se pokouší rychle a jedovatě pálit. To s sebou však zároveň nese jeden důležitý fakt - je třeba zapomenout na škatulku "AM = kreativní hráč". Zatímco dlouhé přihrávky a pasy zvládá celkem bez problémů, na statičtější hru, vymýšlení akcí a rozjíždění útoků krátkými narážečkami skutečně není tím pravým. Corgnet není ani tak mozkem hry, jako spíše její silou. (To ostatně dokládá i nepoměr vstřelených gólů a zaznamenaných asistencí.) Jeho styl je rovněž značně vyčerpávající, což hráč, ještě donedávna hrající na amatérské úrovni, také zatím nezvládá úplně optimálně - nejsou výjimkou zápasy, kdy si v prvních minutách doslova podmaní hřiště a je prakticky nemožné ho polapit, ale po přestávce jeho výkon slábne, až je nakonec (poměrně pravidelně) vystřídán. Nepřekvapí asi, že se rovněž nejedná o žádného neúnavně presujícího obranáře, a odebírání míčů je něco, co by nejradši nedělal vůbec. V neposlední řadě pak zmíním slušnou orientaci ve vzduchu (vzhledem k výšce pouhých 180 centimetrů) a mezi nevýhody i věk - v téměř 25 letech se už většinou mluví o hotových hráčích. Omluvou budiž fakt, že Corgnet hraje svoji teprve druhou profesionální sezonu.

Svými výkony si nejlepší hráč Dijonu pochopitelně vysloužil mnoho obdivu ze strany vnějších pozorovatelů: už v průběhu podzimu prolétla éterem zpráva o zájmu Manchesteru United, ale skutečně vážné to začalo být až v zimě, kdy se o mladého středopolaře ucházeli Lyon a Newcastle United. Straky prý nabídly dokonce 4,5 milionu Euro, ale stanovisko klubu bylo jasné - Benjamin zůstane do léta, odehraje kompletní sezonu ve Francii a pomůže nám k záchraně. Potom se nebudeme bránit jeho odchodu za adekvátní nabídku..


Prvních 10 hráčů:

1 Etienne Capoue
2 Kévin Théophile-Catherine
3 Benjamin Corgnet
4 Nicolas N‘Koulou
5 Mapou Yanga‘Mbiwa
6 Ryad Boudebouz
7 Willy Boly & Raphaël Calvet
8 Sébastien Corchia
9 Aléxis Thébaux
10 Aymen Abdennour


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (56)

Přidat komentář
smazaný uživatel

když vtu pokaždý vidím to "žhavé" taxi vzpomenu na:

http://www.youtube.com/watch?v=xc4EDtF9u0k

Reagovat
smazaný uživatel

Totální OT, po zodpovězení smazat: Napište sem prosím někdo odkaz na Ad Block pro Chrome. Jsem antitalent na hledání těhle věcí.. Předem díky.

Reagovat
cubinho
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, taky mě mohlo napadnout zkusit google a ne seznam Díky..

Reagovat
cubinho

Přes seznam by to bylo 7 vteřin, jak se dívám

Reagovat
smazaný uživatel

Tak po napsání "ad block chrome" mi vyskočily jen samé přitroublé diskuze, tak sorry..

Reagovat
cubinho

Ajó,...tak já napsal adblock dohromady a pro jistotu vždycky přidávám ještě "download". Malá rada pro příště

Reagovat
smazaný uživatel

To stejne nechapu. Jak se nekdo muze z 5 ligy tak rychle adaptovat na tak vysokej level a to mu bylo uz asi 22. To si ho nikdo tam nevsiml v tech pralesnich ligach a nebo nikdy nevycnival a tak rychle se dokazal zlepsit?Jestli teda to druhy tak klobouk dolu

Jinak tohohle hrace sem doted neznal, protoze ligue 1 nesleduju, ale jestli prestoupi, tak jsem na nej zvedavej.

Reagovat
domingo

To moc nechape nikdo, bude to takova kombinace tech dvou. On logicky asi hodne vycnival uz v tom pralese, jinak by si ho nevytahl klub o 3 souteze vys, ale presto nikdo necekal, ze bude tak platny..

Reagovat
smazaný uživatel

luca toni hral 4 ligu a mal 25

Reagovat
smazaný uživatel

taky to byl je a bude pěkný břídil

Reagovat
smazaný uživatel

presto daval goly za Italskou reprezentaci

Reagovat
chavi.27

kdyz koukam na ten top 10, kde je Martin Marvin??

Reagovat
domingo

To neni top 10..

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to je top 10 talentů v Ligue 1, jo? Tak potom chápu, proč tam není lyonský Sakho

Reagovat
smazaný uživatel

nie.

Reagovat
Godwinson

I ty, Brute?

Reagovat
domingo

Sakho neni zadny talent, ale precenovany smatlak, proto je v tom zebricku 5 lepsich stoperu. A ted me omluv prosim, do Brna prislo leto, tak se jdu zmastit do parku

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel toho lyonského ...užij si zmaštění

Reagovat
domingo

Jo tys myslel toho Umpalumpu, aha.. ja myslel, ze zas fantazirujete

Reagovat
Godwinson

Já četl, že to je nový Abidal, takže myslí pravděpodobně Daba.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a neumím číst

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, toto meno som mockraát nepočul na to, že má už 24. Ale znova def. záložník - Francúzi ich môžu vyvážať v desiatkách po celom svete. Mohli by aj našej repre nejakého poslať.

Reagovat
smazaný uživatel

pardon, tak on je to ofenzívny záložník.

Reagovat
domingo

Praveze jeden z mala, vis jak tezke bylo procpat tam ofenzivni hrace, kteri nejsou strasne zprofanovani?

Reagovat
Filipow

OT: Kolik má Raúl gólů v Evrop. pohárech?

Reagovat
smazaný uživatel

71. Ak si to správne pamätám.

Reagovat
cubinho

71 má v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, tak v tomto prípade myslím, že celkovo v pohároch bude mať viac.

Reagovat
Filipow

Tak Leo má teď 51. Takže v následujícím roce ve finále LM se bude měnit nejlepší střelec historie ligy mistrů.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to sa ešte uvidí, ale rozhodne je na dobrej ceste. Každopádne Raúl. Jeden z najlepších hráčov akých som mal možnosť vidieť. Dokonca naživo.

Reagovat
Filipow

Tak pro mě naživo nejlepší hráč, kterého jsem viděl je právě Leo a myslím, že to tak i zůstane. Z něj roste nejlepší hráč historie. Neuvěřitelné, že letos mu bude teprve 25, jiné legendy nemají jeho statistiky ani v 50.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mohli by sme tu rozvíjať klasickú debatu o tom, s kým hrá a ako, ale to nemá zmysel. Určite musím uznať, že je len málo tých, ktorý sa s ním možu porovnávať a rozhodne je na jeho vek, a nato čo dokázal, úplný fenomén. Neskutočný hráč.

Ja ale sledujem fotbal už nejaký ten piatok, takže väčšina mojich obľúbencov už nehrá.

Reagovat
Filipow

Já fotbal taktéž sleduji nějaký ten pátek. Měl jsem rád hodně před Leem, Ronalda, Ronaldinha. Takže to není, že bych byl zamilován do Lea od doby, kdy vyhráváme. A kdo byli tví oblíbenci, smím-li vědět?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to súhlas. Ronaldo a Dinho dokázali zaujať snáď každého. Vedeli s tou mičudou počarovať.

Neviem, ťažko povedať, je ich dosť a asi z každej "známej" ligy. Pre mňa bol a je najväčším obľúbencom "king" Eric. Keďže United sú moj klub už pekne dlho, tak samozrejme veľa hráčov odtial. Páčil sa mi aj Ajax. De Boerovci s Overmarsom a samozrejme Bergkamp. No a v taliansku jednoznačne Roberto Baggio, to bol týpek , a pre mňa nezabudnuteľný Pavel Nedvěd. Toho som mal strašne rád. Nikto nedokázal ísť do každého zápasu na 100%...on vždy.

Reagovat
Filipow

Pája byl superborec. Myslím, že aj dnes kdyby se rozhodl vrátit se k fotbalu, tak by v České reprezentaci hrál hodně. Rozhodně radši jeho jak Koláře, Rezka. ( ), Petrželu, apod.

Tak Cantonu moc nepamatuji, ale co jsem viděl videa a tak, musel být velkým playerem.

Reagovat
smazaný uživatel

To máš asi pravdu. Vašej repre by pomohol aj teraz. Tak Cantona nebol práve hráč ako napríklad Leo. Nezbieral jeden rekord za druhým, v počte golov a pod., ale dokázal pre to mužstvo urobiť neskutočne moc.

Reagovat
smazaný uživatel

a mohol by som pokračovať...

Reagovat
fantomas

A celkově jich bude mít tak o 4-5 víc.

Reagovat
cubinho

Další 3 dal v EL (letos za Schalke) a 1 přidal v superpoháru.

Reagovat
herbage

Prý má zájem Arsenal. Myslel jsem, že je to DM, ale jestli umí spíše dopředu, tak bych jej bral

Reagovat
Godwinson

Tak Labrune údajně chce s Deschampsem prodloužit smlouvu, velmi zajímavé :)

Reagovat
domingo

Otazka do plena, nez to zmizi: Je ten format OK? Co info, staci? Mam pokracovat s temahle zajimavyma relativne neznamyma hracema, nebo byste uvitali rozebrani nejakych velkych jmen jako Hazard, M'Vila atd?

Reagovat
Godwinson

Je to velmi dobré, vše důležité to obsahuje. A osobně si myslím, že by to mělo být určitě v těhle neznámějších kolejích, i někteří hráči z téhle desítky už jsou známí až příliš.

Reagovat
smazaný uživatel

Velká jména každý zná. Tenhle formát je dobrý

Reagovat
fantomas

Ideální. Mně se jen nelíbí, jak je to jeho kratší info v jiný rovině než pokračující článek. Možná jen kratší předmluva, aby se vyplnil ten sloupeček, a byla by to paráda.

Reagovat
fantomas

Jak tak na to koukám, třeba i ten tvuj první odstavec by se dal takhle předsunout.

Sezona se zatím nováčkovi z Dijonu, mnohými odepisovanému coby jasnému outsiderovi, daří nad očekávání dobře: klub vyznávající červenou barvu se drží nad sestupovým pásmem, nadto produkuje atraktivní fotbal a navíc dokáže zle zatopit i mnohem věhlasnějším soupeřům. Klíčový vliv pro tento stav má bezesporu Benjamin Corgnet - nebylo tomu tak ale vždy.

Reagovat
herbage

formát se mi líbí, ale přestavuj více hráče, o které má zájem Arsenal (Corgnet je OK)

Btw. mail odeslán

Reagovat
Langi

zůstaň u těch míň známých o Hazardovi a spol už je tady článků...jesi budeš po týhle desítce ještě pokračovat, nezapomeň na Lacazetta možná by se tam ještě hodil Stambouli a Aubameyang...ale nechci ti do toho kecat

Reagovat
smazaný uživatel

jsem úplně spokojen, díky moc a pokračuj prosím

Reagovat
CubONE

je to skvele!

Reagovat
domingo

dik vsem

Reagovat
smazaný uživatel

je to parádní o hráčích jako Hazard,Mvila,..ví každý..tohle je mnohem zajímavější

Reagovat
smazaný uživatel

Je to sice trosku OT,ale mrzi me,ze se z Francie stala vyvozni zeme pro evropske velkokluby...Drive byvavaly francozske kluby daleko vetsi hrozbou,i kdyz je pravdou,ze spise jen Lyon.Lide uz si v hlavach nerikaji-jo z toho kluka nam vyroste opora..rikaji si spis:hm,tak ten za rok,dva pujde nekam za tezky prachy,coz me prijde spatne,ale je to ovlivnene temi obroskymi castkami,ktere se za hrace vyplaceji a jake platy se jim davaji...Tim chci rict,ze kdyby kluby vice zapracovaly na udrzeni svych talentu,bylo by to o necem jinem...Ale v dnesnim fotbale se toci vse jen kolem penez a najit loajalniho hrace je dnes vzacnost,tudiz s tim kluby vetsinou ani nic moc udelat nemuzou...Vim,ze je ta myslenka celkem klise,ale proste a jednoduse me to sere...

Reagovat
smazaný uživatel

je to pravda aj ked je to smutne hráč si jednu sezonu bozká znak klubu na drese a druhu sezonu hráva uz v inom klube za velke prachy...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele