Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (13)

04.10.2013, 15:45
Názory a komentáře
Ve třináctém díle seriálu o francouzských talentech se tentokrát zaměříme na levou stranu monacké obrany - právě tam totiž momentálně září jedenadvacetiletý Layvin Kurzawa. V nabitém kádru knížecího klubu sice jméno mladého odchovance příliš nevyčnívá, o to přesvědčivější jsou však jeho výkony na hřišti.

Layvin Kurzawa (AS Monaco)

Věk: 21 let (4.9.1992)
Pozice: levý bek
Smlouva: do 30.6.2018
Odhadovaná cena: 3-5 milionů eur

Už neobvyklé Kurzawovo jméno ukazuje na jeho zajímavý původ: sám se sice narodil ve francouzském Fréjusu, ale jeho otec pochází z Guadeloupe, zatímco matka je Polka. Kurzawa sám nikdy neplatil za dalšího z řady zázračných mladíků, do monacké akademie přišel po několika anabázích v lokálních klubech v 15 letech a v mládežnických reprezentacích Francie (U19, U20) se pouze mihnul; pozice, kterou si stihnul vydobýt za poslední dva měsíce, proto překvapila i zkušenější pozorovatele.

Červenobílý dres ambiciózního klubu oblékl tento 182 cm vysoký a 73 kg vážící obránce poprvé coby čerstvě plnoletý; psalo se 22. září 2010, a už tehdy, v utkání Coupe de la Ligue proti Racingu Lens, ukázal, že má čich na vítězné zápasy. Během 65 minut pobytu na hřišti pomohl svým spoluhráčům k výhře 1:0, a když letos coby zelenáč okořenil svůj prvoligový debut výborným výkonem a asistencí v Bordeaux, bylo zřejmé, že se vyplatí zaostřit na něj bližší pozornost. Druhou asistenci následně přidal v dalším těžkém venkovním duelu, při výhře 2:1 v Marseille, a kdo o jeho talentu do té doby pochyboval, musel chtě nechtě vzít vše zpět - na Vélodrome to byl totiž vyloženě Kurzawův den.

Šikovný bek s trojkou na dresu je letos pevnou součástí Ranieriho týmu, v lize ještě nechyběl ani minutu a nevypadá to, že by se na tom mělo něco měnit, přitom samotný fakt, že vůbec nastupuje v základu, lze považovat za překvapení. Loni se na hřišti ukázal pouze osmkrát - toto skóre tedy letos, na začátku října, už stačil vyrovnat - a když startoval nový ročník, takřka ve všech předsezonních prognózách svítilo na místě levého obránce jméno řeckého reprezentanta Tzavellase. AS navíc v létě angažovalo Érica Abidala, a vzhledem k mohutným investicím a odvážně vytyčeným cílům se zdálo, že Kurzawovi pšenka příliš nepokvete.

Ranieri nicméně dobře rozeznal, jaký potenciál se v mladém odchovanci skrývá; nový kapitán Abidal našel místo na levé straně stoperské dvojce, Tzavellas byl odstaven a následně prodán do PAOKu, a Kurzawa se za projevenou důvěru odměňuje výbornými výkony. V září si navíc monačtí šikovného beka pojistili novou smlouvou na 5 let. "Je pro nás životně důležité, abychom udrželi vlastní talentované odchovance," nechal se při této příležitosti slyšet viceprezident Vadim Vasiljev, a Kurzawa tak zaujal pozici chráněnce, vyvracejícího obraz zkaženého klubu prahnoucího po okamžitém úspěchu za jakoukoliv cenu.

Levonohý bek splňuje většinu kritérií, která jsou od moderního krajního obránce vyžadována. Útočných výpadů se rozhodně nebojí (viz již zmiňované dvě asistence), avšak pokud by měl fanoušek obavy, že díky tomu bude zanedbávat defenzivní činnost, byly by zbytečné - Kurzawa je v tomto ohledu mnohem zodpovědnější než například jiná čerstvá kometa na levé straně obrany, možná talentovanější, ale herně výrazně méně vyspělý Benjamin Mendy z Marseille. Velkou devizou mladého borce je čistota hry - fakt, že není příliš jistý ve skluzech, kompenzuje tím, že se snaží situace řešit zavčas, a poměrně se mu to daří (v odebírání míčů, bránění křídel a aktivním vystupování proti soupeřovým útočníkům působí skutečně vyspělým dojmem). Během osmi kol si sice už stačil připsat první žlutou kartu, ale celkově spáchal pouze 11 faulů - přičemž stejný počet nedovolených zákroků použili soupeři na něj.

To už úzce souvisí s Kurzawovou vůbec největší předností, kterou je driblink. Šikovný bek dostal do vínku ďábelskou rychlost i akceleraci, místo krátkých přihrávek na úzkém prostoru (v nichž příliš jistý není) volí nebezpečné centry a rychlé přenášení hry, a je tak vhodnější do brejkového stylu hry. Přestože ve vzduchu nikterak nepropadává, přece jen má mnohem raději bleskovou hru po zemi, k níž se svojí agilitou a výbušností hodí mnohem více. Samozřejmostí je velká výdrž, fyzická síla i slušná rána v noze, stejně jako jedna z jeho velkých předpokládaných nevýhod: všelijaké kličky a technické finesy musí zkrátka obstarat někdo jiný.

Úvod právě probíhající sezony v Ligue 1 nenabídnul na jeho pozici mnoho lepších hráčů, a co se situace v Monaku týče, oproti poměrně nejistému a chybujícímu Fabinhovi na pravé straně vyniká Kurzawův přínos hře o to více. Zdá se, že slavná škola francouzských levých beků produkuje další slibnou generaci - pokud Kurzawa, Mendy či Massadio Haïdara naplní svůj potenciál, může brzy nastat podobná situace jako nedávno, kdy o jeden post soupeřili shodně vynikající výkony podávající Patrice Evra, Benoit Trémoulinas a Jérémy Mathieu.

Anebo možná taky ne - Kurzawa vlastní po matce i polský pas, a jeho raketový nástup neunikl pozornosti tamního fotbalového svazu, který by se podle všeho nebránil možnosti vyztužit mladým Monačanem vlastní vachrlatou obranu. Momentálně mohou Poláci na levé straně vybírat mezi pomalým třicátníkem Jakubem Wawrzyniakem a nepřesvědčivým Sebastianem Boenischem, čili je nasnadě, že by se jim Kurzawova pomoc hodila. Pokud by se čerstvě jedenadvacetiletý bek rozhodl pro tuto možnost, jazykové bariéry se obávat nemusí - už před ním se stejnou cestou vydal Damien Perquis..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (20)

Přidat komentář
JacoBee

vaas?

Reagovat
smazaný uživatel

o něm slyším poprvé ještě jste mezi Kurzawu,Mendyho a Haidaru zapoměli připsat Digneho

Reagovat
domingo

Mno jo, vidis Celkem faux pas. On jak nehraje, tak mi nejak vypadl z hlavy.

Reagovat
smazaný uživatel

je to škoda,ale byla to jeho volba

Reagovat
smazaný uživatel

nesympatický

Reagovat
smazaný uživatel

on len tak vyzera ..ale inač je to típek

Reagovat
cetto

típek??

Reagovat
smazaný uživatel

jseš no, ale aspoň si to přiznáš

Reagovat
smazaný uživatel

lajkol mi fotku na instagrame

Reagovat
EAG le grand amour

Hm, zajímavý. Myslel sem, že tu pozici bude mít jistou Tzavellas, a ono ejhle.. Koho mají za něj v případě zranění?

A toho nepřesvědčivýho Boenische, teda fuj, domingo

Reagovat
domingo

On a Fabinho jsou tam vlastne jedini ortodoxni krajni beci.. zbytek obrancu jsou bud cisti stoperi nebo stoperi, co kdyztak zahrajou i na kraji

Reagovat
EAG le grand amour

Ok, díky

Reagovat
stas87

ak je boenisch nepresvedcivy tak 20 rocny mladik ma byt jeho opak? v BL je skvely svoj post si drzi stabilne,ak to domingo myslel len na repre tak viac menej suhlasim.tam ale nie je jediny ktory nepresvedcuje

Reagovat
domingo

Je to mysleny jenom na repre, ja ho jinak az tak neznam, ale navic parafrazuju ten clanek, na ktery je prilozeny link..

Reagovat
smazaný uživatel

článek super ,stránky taky super ale pořád mi tu chybí ta rubrika světový talenty.A co tak koukám do diskuze tak nejsem sám ,nešlo by s tím něco udělat

Reagovat
domingo

Tam slo o to, ze to nepsali redaktori EF, bylo to prevzaty odnekud (eurosport? nevim) a tam se na to asi vykaslali..

Reagovat
miguel bain

Myslel jsem, že tenhle půjde jako jeden z prvních po té milionové vánici a on se zatím propracoval do základu. Mendy mi přijde ale jako žhavější artikl

Reagovat
domingo

Ten nazev je debilni, vim. Delam to sam, cili vychazim z vlastnich poznatku o konkretnich hracich a prestoze si myslim, ze nebyvam uplne mimo, nejsem databanka.. Mendyho bych musel nakoukat ze sestrihu, netroufam si mu cokoliv predikovat, znam jenom jeho hrubej profil. Vyvozni artikly ale uz menit nebudu, vychazi to tu nejakou dobu a nechci v tom mit brajgl

Reagovat
miguel bain

Já proti tomu názvu nic nemám a je zbytečné ho měnit.

Reagovat
vlastik

dobře to děláš

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele