Tomasz Radzinski - Osudová volba

10.07.2014, 22:57
Aktuality
Když se narodíte v Čechách a dotáhnete to až na reprezentační úroveň, zpravidla reprezentujete právě Česko. Stále častěji se ale stává, že hráč si nakonec vybere reprezentovat zemi, ve které se nenarodil. Otázku "naturalizovaných" reprezentantů nechci nijak sáhodlouze rozebírat, protože mnohé země by byly bez poloviny hráčů základní sestavy. Skvěle to ale ilustruje rozhodnutí jednoho mladíka. Rozhodnutí, které výrazně ovlivnilo další směřování Tomasze Radzinského.

Historie anglické Premier League není ke kanadským hráčům příliš vřelá. Za dobu celé její existence v ní působilo pouhých devět Kanaďanů. Jedním z nich, a dost možná tím nejvýraznějším, byl i Tomasz Radzinski. I když, Kanaďan... Nemusíte být filolog, aby vám bylo jasné, že tohle jméno není úplně kanadské. Tomasz Radzinski sice drží titul kanadského fotbalisty s nejvyšší přestupovou částkou na svém kontě, ale byla to doslova dlouhá cesta, která jej dovedla k tomuto primátu. Jeho kořeny totiž sahají jen kousek od nás, do polské Poznaně.

Coby mladý začínající fotbalista začínal rodák z Poznaně kopat do míče v dresu místního týmu Cuiavia Inowrocław. Kromě fotbalisty měl také nohy světoběžníka, protože se již jako mladý kluk s rodiči odstěhoval do Německa. Láska k fotbalu byla velmi silná i tam, ale ani v dresu Vfl Osnabrück se příliš neprosadil. Toužil po změně, takže v sedmnácti letech odešel přes "velkou louži" do Kanady. Jako by nikde nedokázal najít pevné místo. Přesto se v Kanadě cítil doma. Natolik doma, že když si v roce 1994 vybíral, koho by rád reprezentoval, netrvalo mu ani půl minuty, než do telefonu prohlásil: "To je jasné, Kanadu."

V roce 1990 se upsal týmu North York Rockets, ve kterém setrval i poté, co se Canadian Soccer League přejmenovala na National Soccer League a přivzala nové týmy včetně nové struktury a organizace. Půl roku si zahrál ještě v dresu St. Catharines Wolves, ale potom opět nazul toulavé boty a vydal se hledat štěstí zpět do Evropy.

Nejdražší Kanaďan a zrádce národa

Ještě tentýž rok se Radzinski upsal belgickému týmu Germinal Ekeren, ve kterém začal svou evropskou pouť za slávou a uznáním. Za čtyři sezony, které v klubu strávil, nastoupil k více než stovce zápasů a vstřelil 42 branek. Že se jedná o prvotřídního útočníka a schopného zakončovatele, to bylo jasné představitelům jednoho z největších belgických klubů - Anderlecht si hráče vyžádal a určitě nelitoval. Právě v jeho dresu se z polsko-kanadského internacionála stal skvělý střelec, který se v devadesáti zápasech prosadil sedmapadesátkrát!

Radzinski si velmi rychle zvykl na belgický styl hry a počínal si při zakončení s obdivuhodným klidem. Byl vždy na tom správném místě. V Anderlechtu fotbalově vyrostl. S tou doslovnou výškou souvisí citát Dominica O’Reillyho. Když se jeho Leeds United měl utkat v Lize mistrů s Anderlechtem, vyzdvihl O’Reilly dva útočníky soupeře. Tím prvním byl slavný český dlouhán Jan Koller. Obávaný obr ale nebyl podle O’Reillyho tou hlavní zbraní Belgičanů. Tou měl být právě Kollerův útočný partner, jenž potřebné centimetry nahrazoval pílí a technikou.

V rozhovoru pro deník Sunday Herald roku 2001 O’Reilly poznamenal: "Zapomeňte na Kollera. Největším problémem bude Tomasz Radzinski." A měl pravdu - zmíněný ročník Ligy mistrů zakončil kanadský reprezentant s pěti brankami a stal se navíc nejlepším střelcem belgické ligy. Není divu, že anglický Everton za jeho služby zaplatil částku čtyř a půl milionů liber, čímž z Radzinskiho udělal nejdražšího Kanaďana v historii fotbalu.

Pro takového světoběžníka a cestovatele sice Kanada byla domovem, jak sám říkal, ale na druhou stranu se k tomu pojily i problémy. Tento rys hráčovy osobnosti byl předmětem sporu, který reprezentační kariéru Tomasze Radzinského hodně poznamenal. Udál se čtyři roky po jeho reprezentační premiéře, když populární hvězdu povolal trenér Holger Osieck k zápasu. Útočník mu účast slíbil, ale na sraz už nedojel. A kromě toho se odmítl omluvit či své chování jakkoli odůvodnit. Není divu, že kanadský fotbalový svaz zuřil.

Zuřil ústy šéfa Kevana Pipeho, který dokonce žádal FIFU, aby hráčovi zakázala hrát za Anderlecht. Pipe dokonce Radzinského jednání nazval "zradou spoluhráčů, trenéra i samotného národa." Z pozice hvězdy sklouzl Radzinski až ke zrádci Kanady. Přesto se z této úlohy dokázal vyšplhat zpět nahoru. V roce 2001, kdy emoce opadly a Radzinski střílel branky za Anderlecht jak na běžícím páse, skromně požádal svaz o to, aby mohl opět reprezentovat. Naskočil hned do přátelského utkání proti Maltě. Po dobu svého působení u Canucks vstřelil deset branek, mezi nimiž byla jedna Brazílii, dvě Švýcarsku a jedna v Teplicích proti České republice.

Radzinski se v roce 2001 trochu otevřel a řekl: "Moc rád bych znovu patřil do národního výběru, protože to je velká čest. Mrzí mě, co se stalo. Vlastně ani nevím, jestli budu mít možnost hrát za Kanadu ještě po přátelském utkání s Maltou. Ale beru to spíš jako šanci promluvit si s trenérem z očí do očí, nechtěl jsem to řešit po telefonu."

Hledání

Celé dlouhé léto jednal Everton o přestupu Tomasze Radzinského. Nakonec ale jednání dopadla úspěšně a výsledkem byla již zmíněná přestupová částka 4,5 milionů liber. Radzinského posláním bylo zastoupit odcházejícího střelce Francise Jefferse, což se mu zčásti povedlo. Navíc byl u toho, když se v zápase proti Tottenhamu dostal na hřiště teprve šestnáctiletý talent Wayne Rooney. Právě Radzinski v posledních minutách zápasu srovnával na konečných 2:2. Těch branek bylo v dresu Toffees ještě 24. Poté se rodák z Poznaně vydal na jiné angažmá, když jej zlákal Fulham. Cottagers už nebyli svědkem takového počtu branek, ale fanoušky si Radzinski získal především důležitostí těch gólů.

V roce 2007 ale upadl v nemilost tehdejšího manažera Lawrieho Sáncheze, takže klub opustil. Opustil i Premier League, protože se vydal do Řecka. Také s jeho angažmá ve Škodě Xanthi je spojen menší skandál. V roce 2008 po čtrnácti brankách v pětadvaceti zápasech ale překvapivě odešel do druholigového belgického klubu Lierse, i když v Řecku měl smlouvu ještě na dva roky. Zlé jazyky tvrdí, že to bylo kvůli špatnému svědomí. Několik hráčů Xanthi totiž bylo nařčeno z manipulování se zápasy. Ať to bylo jakkoli, Tomasz Radzinski se nakonec našel a v současné době dělá technického ředitele právě v Lierse.

Autor: Ondřej Pražák / hereisthecity.com, fifa.com, bbc.com

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Alex McLeish - Sportu zdar, skotskému zvláště
04.09.2014, 20:55
Taribo West - "Lepší než Maldini"
24.07.2014, 18:01
Cha Bum-kun - Rodina, Bůh a fotbal
19.07.2014, 18:50
Teófilo Cubillas - Dítě s instinktem zabijáka
02.07.2014, 13:21
George Weah - Král ze slumů
07.06.2014, 23:48
Dwight Yorke - The Smiling Assassin
29.05.2014, 12:53
Herbert Prohaska - Schneckerl
25.05.2014, 12:53
Massimo Bonini - Jediný svého druhu
19.05.2014, 08:59
Nwankwo Kanu - Srdeční záležitost
16.05.2014, 09:15
Gheorghe Popescu - kontroverze rumunského svědomí
06.05.2014, 20:55
Dado Pršo - Pohádkový příběh jednoho automechanika
30.04.2014, 17:50
Jari Litmanen - Král
23.04.2014, 11:58
Hidetoši Nakata - truchlivý samuraj
17.04.2014, 11:54
Jay-Jay Okocha - nejlepší Nigerijec své generace
14.04.2014, 12:59
Shabani Nonda - fotbalový světoběžník, DJ a zachránce
09.04.2014, 15:57
Lotyšsku vystřílel Euro. To byly hvězdné chvíle Verpakovskise
10.03.2014, 10:20
Feghouli má novou výzvu - postoupit ze skupiny MS
28.02.2014, 11:56
Dříve děsil soupeře. Teď Ananidze bojuje o místo ve Spartaku
17.02.2014, 11:54
Strastiplná cesta Lorika Cany. Od války až po ambasadora
13.02.2014, 09:59
Proroctví se vyplnilo. Al-Habsi se na Ostrovech zapsal do historie
11.02.2014, 16:57
Malý velký Mifsud kdysi sestřelil i United. Teď válí u protinožců
10.02.2014, 10:45
Maâzou je doma za hvězdu, ve světě ale zatím nezáří
06.02.2014, 18:56
Kvůli svému snu pracoval Jackson i ve fast foodu
05.02.2014, 23:48
Zlatý hoch Ghoochannejhad věří v úspěch Íránu na MS
04.02.2014, 17:53
Od žlutých kopaček do Premier League. Wanyama si splnil sen
03.02.2014, 13:51
Spiderman Aubameyang dobývá Evropu
29.01.2014, 11:55
Heerenveen po pauze tápe, přesto Finnbogason pálí dál
28.01.2014, 11:51

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Angel di Maria do Liverpoolu! ...žiadny United

Reagovat
MySch017

A to máš z.....??

Reagovat
eleven11

Dobrý článok,len by ma zaujímalo,aké je typické kanadské meno.

Reagovat
Darren Fletcher

owen nolan

Reagovat
smazaný uživatel

Vincent Lecavalier nebo Claude Giroux.

Reagovat
Darren Fletcher

no giroux je frankofonne, co nevravim, ze nie je typicke pre kanadu, ale nie je. a lecavalier detto.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Když už chceš byt chytrej tak oboje jsou frankofonní

Reagovat
Darren Fletcher

"a lecavalier detto"

Reagovat
cetto

asi chtěl napsat můj nick a měl tam chybu, ale proč by to dělal

Reagovat
smazaný uživatel

James Grizzly Adams

Reagovat
risk je zisk

Richard, Gabriel, Henry, Thomas...

Reagovat
smazaný uživatel

Stanley Hayer

Reagovat
smazaný uživatel

Ked uz su tu hokejisti: Cheechoo. On je sa mi zda potomok kanadskych indianov, nie?

Reagovat
smazaný uživatel

Eskymák..stejně jako Tootoo

Reagovat
smazaný uživatel

Dik

Reagovat
paver
Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
One-Real

Reagovat
scholes18

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Darren Fletcher

Bryan Adams

a este tu dajde Celine Dion s tym Lecavalierom a mozeme to uzavriet

Reagovat
smazaný uživatel

Bryan Adams

Reagovat
smazaný uživatel

Jason Chimera

Reagovat
Milan.B

Tie Domi

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Justin Bieber

Reagovat
božský John

Terrence&Phillip

Reagovat
db18

Reagovat
paver

Společně s De Rosariem nejlepší kanadští fotbalisté

Reagovat
Darren Fletcher

Hargreaves

Reagovat
paver

...kteří reprezentovali / reprezentují Kanadu.

Reagovat
smazaný uživatel

to byl maximálně vyhypovanej podržtaška...a ještě teplouš

Reagovat
Darren Fletcher

no nahodou, je to panko. a za gol arsenalu ma dozivotny

Reagovat
scholes18

Reagovat
scholes18

este ze ho ronaldo k tomu priamemu kopu pustil..

Reagovat
db18

Reagovat
risk je zisk

No, nebyt toho zraneni, tak dnes dela dost mozna i kapitana v MU.

Reagovat
db18

Reagovat
Zaschrona

Pekny clanek.

Reagovat
Koubic_

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatam si ho velmi dobre, hlavne z Evertonu, a nasledne z Fylhamu, kde uz tolko neziaril, a u toffees bol skvely a hlavne rychly.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som nepochopil zmysel clanku a suvislost so spominanou zmenou repre. hral na konec za tu kanadu, ok, ale v com to bolo osudove ? Svojim sposobom kazda zmena klubu pre kazdeho hraca moze byt osudova

Reagovat
smazaný uživatel

Asi, že kdyby si vybral německé, polské nebo belgické, nebyl by nejdražší Kanaďan v dějinách. Ale také to nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Když se narodíte na Moravě či ve Slezsku a dotáhnete to až na reprezentační úroveň, zpravidla taky reprezentujete právě Česko...

Reagovat
db18

jenom ten první odstavec jako úvod mi k tomu vůbec nesedí

Reagovat
Kang & Kodos

Super

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele