Dříve děsil soupeře. Teď Ananidze bojuje o místo ve Spartaku

17.02.2014, 11:54
Aktuality
Zaujalo nás
Ve svých šestnácti letech debutoval v národním týmu. V sedmnácti se stal nejmladším střelcem ruské ligy a fotbalistou roku své země. Start do seniorské kopané měl gruzínský talent, Žano Ananidze skvostný. Přesto teď neprožívá zrovna nejlepší období.

Žano Ananidze se narodil 10. října 1992 v přímořském městečku Kobuleti. Už od malička ho jeho otec Amiran, bývalý fotbalista, vedl k tomuto sportu. Sám ho také do synových dvanácti let v Kobuleti trénoval. Pak si ho vyhlédlo Dinamo Tbilisi a mladý Žano se připojil k nejlepšímu gruzínskému mužstvu.

Už tehdy se u něj začaly projevovat jeho největší přednosti. Na pozici ofenzivního záložníka dokonale četl hru a skvěle přihrával. Právě kvůli těmto vlastnostem si ho po roce a půl vytáhlo do svých řad Dynamo Kyjev. Ve třinácti a půl letech si Ananidze vyzkoušel první zahraniční angažmá.

Nicméně průlom přišel až o dalších osmnáct měsíců. Z ukrajinské metropole se v létě 2007 stěhoval do ruského hlavního města. Vybral si ho Spartak Moskva. Na scouty tohoto klubu udělal Ananidze první a zároveň největší dojem v zápase národních celků do 17 let, kdy jeho Gruzie přijela do Moskvy, aby se střetla s výběrem Ruska. "Jsem šťastný, že můžu hrát zrovna ve Spartaku. Jejich styl se mi líbí mnohem víc než ten, který jsme hráli v Kyjevě," konstatoval pro oficiální stránky UEFA tehdy patnáctiletý Gruzínec.

Nejmladší střelec v historii

Vzhledem ke svému mladému věku působil první dvě sezóny v mládežnickém družstvu. Přelom nastal na konci té druhé. Před začátkem ročníku 2009/10 si ho trenér Valery Karpin vytáhl do "áčka". Ruský stratég o něm prohlásil: "Při svých 170 cm se musí v osobních soubojích cítit jako pírko. Soupeře tak musí překonat svou schopností rychle myslet a jeho dovednostmi s balónem. To jsou jeho silné stránky."

Premiérový start si připsal 15. července 2009, kdy v Ruském poháru odehrál proti Krasnodaru (2:1) celých devadesát minut a hned se také zapsal do střelecké listiny. Jeho branka navíc měla punc vítězství.

Vítězný gól si připsal i o tři měsíce později. Přitom se zapsal do historických tabulek ruské ligy. Když 18. října 2009 otevřel ve 40. minutě účet utkání s městským rivalem Lokomotivem (3:0), tak se stal nejmladším střelcem v Premier lize. Bylo mu 17 let a 8 dní. Začal tak vábit hledáčky evropských velkoklubů. Nejvíce se mluvilo o anglickém duu, Liverpool - Arsenal, či italském AC Milán. Spartak svojí vycházející hvězdu ale odmítl prodat.

Rok 2009 může Ananidze považovat doposud za svůj nejlepší. V podstatě mu vyšlo vše, na co šáhl. Kromě zápisu do análů ruské kroniky poprvé nastoupil i za národní tým. V kvalifikačním mači pro Itálii (5. září 2009) si zahrál vedle takových borců jako Levan Kobiashvili nebo Kakha Kaladze. Právě Kaladze nemá dobré vzpomínky na toto střetnutí. Dal si dva "vlastňáky" a Gruzie prohrála 0:2.

Ananidze se také dočkal svého prvního individuálního ocenění na seniorské úrovni. V pouhých sedmnácti letech se stal fotbalistou roku.

Vítězný gól v play-off Evropské ligy

Ještě více se vryl do paměti fanoušků Spartaku o dva roky později v Evropské lize. 17. února 2011 na sebe v 1/16 finále narazily dva celky, které obsadily třetí místo v základních skupinách Ligy mistrů, a tak putovaly o "level" níž. Švýcarská Basilej byla mírným favoritem. První utkání se hrálo právě v St. Jakop Parku. Domácí šli po poločase do vedení 2:0. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mohli tento duel ztratit. Jenže přišlo snížení a pak červená karta pro Shaqiriho. Dvacet minut před koncem Dzjuba vyrovnal. V samotném závěru přišla chvíle pro Ananidzeho.

Moskvané měli výhodu standardní situace. Ananidze se dohodl se spoluhráčem, ať mu jen přistrčí míč na jeho silnější pravačku. Ten poslechl a rána gruzínského talentu skončila i s přispěním pravé tyče v bráně. Spartak vyhrál 3:2 a do odvety si tak odnesl slibný náskok. Ten udržel a po remíze 1:1 postoupil dál.

Tato trefa je doposud jedinou, kterou 21letý hráč vstřelil v evropských pohárech, a opět byla vítězná.

Poznamenala ho smrt otce

Jeho dobře rozjetá kariéra se však před dvěma lety trochu zasekla. Začalo to na podzim roku 2012, když ve čtyřiceti osmi letech zemřel jeho otec. V lednu 2013 utrpěl i své první vážné zranění. Během tréninku si poranil meniskus, se kterým musel na operaci. Na měsíc tak vypadl z tréninkového rytmu. A když se zdálo, že je vše tak, jak bylo dříve, přišla další rána. Tentokrát se ozvala holeň a třítýdenní pauza. Ananidze poté nedostával tolik příležitostí, a tak ho vedení dalo k dispozici ostatním na půlroční hostování.

"Z několika nabídek jsem si vybral Rostov. Někdy člověk potřebuje udělat krok zpátky, aby poté mohl udělat dva vpřed," vysvětloval svoje rozhodnutí. Svými výkony pomohl k 10. místu po polovině letošního ročníku. Rozloučil se s bilancí 15/1 a od ledna opět trénuje se Spartakem. Zda se prosadí, nebo znovu odejde, rozhodnou následující týdny a měsíce.



ZDROJE:
http://www.uefa.com/memberassociations/association=rus/news/newsid=1604204.html
http://www.georgiatoday.ge/article_details.php?id=11292
http://www.transfermarkt.co.uk/en/basics/spielervergleich/basics_105496_105496.html

Autor: Václav Trousil

Komentáře (30)

Přidat komentář
guzman

takovych hracu bylo a bude , ale jinak dobry clanek

Reagovat
milan78

Reagovat
kubys

Zrovna nedávno jsem o Žanovi přemýšlel. V sedmnácti neskutečná raketa a potom už jen upadal, snad se ale ještě dostane na nějakou slušnou úroveň.

Reagovat
Filip12

Rosický number two ?

Reagovat
kubys

Reagovat
guzman

Reagovat
smazaný uživatel

Angličtinu stále ovládáš. S takovou zásobou bys mohl jít dělat tlumočníka nebo učitele. Nechápu, že si furt nic nesehnal.

Reagovat
Filip12

to že znám dvě základní slůvka nic neznamená já jen že vypadá jako mladší kopie Rosického

Reagovat
jarmilprdell

kdybych nevedel, ze Kolesa umrel, tak si myslim, ze to si ty.. :(

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článek škoda jeho talentu v Arsenalu by věděli co s ním

Reagovat
guzman

to je jasny na marodku

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní článek. To jméno mi bylo hodně povědomé, ale nevěděl jsem, kam si ho mám zařadit. Snad se jeho kariéra nezastaví..o další velký talent méně.

Reagovat
db18

...já ho zas "sjednotil" s Januzajem a myslel si, že hraje za United

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně..velká podoba

Reagovat
smazaný uživatel

wow, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

má Václav Trousil nějaký nick?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo má ;-) ale nevím, k čemu ti bude :)

Reagovat
paver

Už aby byl společně s Dzjubou zpátky a příští sezonu hurá za titulem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kubys

Reagovat
Elliasson

Pokud budou hrát jako s Kodaní.

Né, dělám si srandu.

Reagovat
pospech11

Tenhle frajer to má v noze, ale pravdou je, že občas ty kličky dělá zbytečně.. .

Reagovat
georgeo

skoro stejný případ jako Dzagoev, akorát o pár let později

Reagovat
smetos

to je ten Jano? Jediny mlady gruzinec z spartaku, kereho znam

Reagovat
smazaný uživatel

ano....Jano alebo Žano...ako to vyslovis....ale stale to je ten isty hrac

Reagovat
smetos

Ja ho prave znam jako Jano, z zahr. vebu i z FM. Diky

Reagovat
rezba

Přesně tak Jano

Reagovat
smazaný uživatel

Spomínam si, že sa o ňom dosť písalo ako o jednom z najväčších talentov v Európe a tiež mi občas napadlo čo sa s ním stalo....dik za článok, super robotka

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článok.

Reagovat
paver

Parádní rubrika Tipy na další hráče: Gunnar Nielsen, Mario Frick, Andy Selva, Aurélien Joachim, Konstantin Vassiljev, Server Džeparov, Aleksandar Durič

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele