Feghouli má novou výzvu - postoupit ze skupiny MS

28.02.2014, 11:56
Aktuality
Zaujalo nás
Alžírsko se opět kvalifikovalo na mistrovství světa. V rozhodujícím dvojutkání proti Burkině Faso (2:3, 1:0) se mezi střelce zapsal i Sofiane Feghouli. Záložník Valencie je v současnosti největší hvězdou týmu, jehož potenciál se právě v Brazílii může naplno ukázat. Alžírsko si celkově připíše čtvrtou účast v historii na tomto turnaji. Přičemž druhou (1986) a třetí (2010) dělilo dlouhých 24 let. Zatím nikdy se této zemi nepodařilo postoupit ze skupiny.

V souboji s Burkinou Faso byli podle bookmakerů Alžířané mírnými favority. Svou roli také potvrdili, ale jen tak tak. První duel se odehrál v hlavním městě Burkiny Faso, Ouagadougou. Domácí vyhráli první půli 1:0 zásluhou Jonathana Pitroipy, ale během pěti minut druhého poločasu bylo srovnáno. Svým presinkem dokázali tři hráči hostí odebrat soupeři míč, k němuž se dostal Feghouli. Ten si vyměnil dvě přihrávky s Islamem Slimanim a střelou na hranici vápna vyrovnal. Byl to jeho pátý zásah v reprezentačním dresu. Přesto se z výhry 3:2 radovali domácí. Odveta už takové brankové hody nepřinesla. Jediný gól vstřelil obránce "Pouštních lišek" Madjid Bougherra a Alžířané v čele se Feghoulim mohli slavit.

PSG ho nechtělo

Sofiane Feghouli se narodil 26. prosince 1989 u řeky Seiny v městečku Levallois-Perret, které leží nedaleko Paříže. Přes mládežnické výběry Red Star Paris a Paris FC se v šestnácti letech dostal až do Grenoblu.

K tomu stěhování ale nemuselo vůbec dojít. Feghouli se snažil několikrát dostat do akademie Paris Saint-Germain, ale nikdy neuspěl. Vždy mu bylo řečeno, že na svůj věk nemá dostatečný fyzický fond.

U "Les Lionceaux" nejdříve strávil první sezónu ještě v juniorce, ale už na konci tohoto ročníku (2006/07) si třikrát zahrál za hlavní mužstvo v Ligue 2. Debut si odbyl 27. dubna 2007, ve svých sedmnácti letech, proti Remeši (1:0).

Tehdejší kouč Grenoblu Mehmed Baždarević si jeho výkony velmi pochvaloval. "Jedná se o velmi oddaného fotbalistu, který se chce každým dnem zlepšovat. Skrývá v sobě obrovský potenciál," prohlásil bosenský stratég. Vedení mu také nabídlo první profesionální kontrakt do roku 2010, který Feghouli bez váhání přijal.

Následující rok byl už osmnáctiletý teenager stabilním členem hlavního mužstva. Nadějný talent se dočkal i nové přezdívky. Začali mu říkat "nový Zidane". Dočkal se i své první trefy a opět u toho byla Remeš. Tentokrát však byla k vidění nebývalá přestřelka. Grenoble 18. ledna 2008 po bitvě zvítězil 4:3, přičemž Feghouli skóroval v 17. minutě, když zvyšoval na 2:0.

Zatracené koleno

Na konci sezóny 2007/08 se Grenoble radoval z postupu do nejvyšší francouzské ligy. "Už se nemůžu dočkat, až to vypukne. Cítím, že to bude další krok kupředu v mé kariéře," prohlásil Feghouli.

Výběr trenéra Baždareviće se dokázal mezi francouzskou elitou udržet, ale Feghouliho kariéra se zasekla. Důvodem bylo vážné zranění kolena, kvůli kterému nehrál přes dva měsíce. Po šesti startech nového ročníku přišla další rána. Feghouliho problémy s pravým kolenem se zhoršily natolik, že musel s utrženým meniskem na operaci. Na sedm měsíců si nuceně od fotbalu odpočinul.

Ani tak dlouhá herní pauza neodradila potencionální kupce. Když se na konci května 2010 vrátil Feghouli zpátky na trávník zajímal se o něj prakticky každý evropský gigant. Namátkou třeba Barcelona, Liverpool, Arsenal, Juventus a další. Nakonec ho do svých řad zlákala španělská Valencia. Podepsal s ní smlouvu na čtyři roky. "Jsem rád, že přestupuji zrovna sem. Je tu mnoho zkušených hráčů, od kterých se můžu hodně naučit," konstatoval Feghouli.

Podařené hostování

Začátek angažmá u "Netopýrů" mu ale příliš nevyšel. Zase za to mohlo zranění. Mladý křídelník či středopolař si poranil podkolenní šlachu a na tři týdny byl vyřazen. Po návratu se sice dočkal premiéry (25. září 2010 dvacet minut proti Gijónu), ale nedokázal se natrvalo probojovat do nabité sestavy, a tak putoval na hostování do Almerie.

Zde se se španělským fotbalem pořádně otrkal a získal zkušenosti. Navíc se mu i dařilo. Bilance 9 zápasů 2 branky hovoří jasně. Když se tak po půl roce vrátil do mateřského klubu, zařadil se do základní jedenáctky.

Letos v lednu se svým podpisem upsal na další čtyřleté období. "Jsem zde velmi spokojený. Hraju v jedné z nejlepších lig na světě. Měříme své síly s nejlepšími fotbalisty světa," narážel na Argentince Lionela Messiho a Portugalce Cristiana Ronalda. "Také bych se chtěl znovu kvalifikovat do Champions League, protože to je důvod, proč tak tvrdě trénuji," prozradil 24letý borec svou motivaci.

Brilantní premiéra

Ačkoliv se Feghouli narodil ve Francii a barvy Galského kohouta hájil v mládežnických reprezentacích, tak na seniorské úrovni se rozhodl pro Alžírsko. "Mám dvojí občanství a rozhodl jsem se reprezentovat zemi svých rodičů," sdělil. FIFA jeho rozhodnutí schválila na konci října 2011.

Poprvé za "Pouštní lišky" nastoupil 29. února 2012 v duelu s Gambií (2:1). Šlo o kvalifikaci o Africký pohár národů (APN). "Byl jsem celkem napjatý. Věděl jsem, že trenér (Vahid Halilhodžič) na mě spoléhá. Nemohl jsem zklamat. Naštěstí to dopadlo dobře, navíc jsem se zapsal do střelecké listiny. Lépe to dopadnout nemohlo," popisoval první kroky v "nároďáku" Feghouli.

"Atmosféra v Alžírsku, pro někoho, kdo ji nezná, je fantastická. Stadión je plný už při rozcvičce a fanoušci fandí celých devadesát minut. Je to skvělý zážitek," říká alžírský hráč roku 2012.

Radost potřísněná krví

Jeden důležitý gól si také tento záložník schoval na baráž o MS 2014 v Brazílii. V rozhodujícím dvoj utkání proti Burkině Faso vyrovnával v prvním střetnutí na 1:1. Burkina Faso sice zvítězila 3:2, ale v odvetě prohrála 0:1 a letenky do jihoamerické kolébky fotbalu si mohli začít kupovat Alžířané.

Mužstvo bosenského trenéra Halihodžiče se probojovalo na závěrečný turnaj podruhé v řadě a počtvrté ve své historii. V Jihoafrické republice Alžírsko skončilo již ve skupině, když vybojovalo pouhý bod po remíze 0:0 s Anglií. Navíc ani jednou nerozvlnili síť za soupeřovým brankářem.

Postup do Brazílie ale přinesl i špatné zprávy. Během oslav totiž v Alžírsku zemřelo 12 lidí a dalších 240 bylo zraněno.

Jak se jim povede, se uvidí už v červnu. Tentokrát se o postup poperou s Belgií, s Koreou a s Ruskem. Pokud by se jim podařilo proniknout dál do vyřazovacích bojů, bylo by to poprvé v historii. Před Fedghoulim a celým Alžírskem tak stojí velká výzva.


ZDROJE:
http://www.fifa.com/confederationscup/news/newsid=1976180/
http://www.bbc.com/sport/0/football/15199320
http://www.africatopsports.com/2013/09/03/sofiane-feghouli-jai-envie-de-jouer-les-meilleurs-matches-europeens/
http://www.uefa.com/memberassociations/association=fra/news/newsid=753534.html
http://www.transfermarkt.co.uk/en/sofiane-feghouli/besondere-spiele/spieler_57162.html

Autor: Václav Trousil

Komentáře (19)

Přidat komentář
domingo

Les Lionceaux jsou FCSM.

Jinak postoupit klidne muzou, pokud budou o neco efektivnejsi a neumrou na krasu. Jsem si jisty tim, ze budou hrat jeden z nejhezcich fotbalu na MS. Fandim.

Reagovat
8lampard8

postoupí Rusko a Belgie

Reagovat
domingo

Ja si to myslim taky, ale to neznamena, ze by Alzirsko nemelo sanci.

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím na posledním MS hráli asi nejškaredější fotbal.

Reagovat
domingo

To tam ale nebyl Halilhodzic, pod nim hrajou fakt krasne.

Reagovat
Kongo

Na APN herně nejlepší tým.

Reagovat
domingo

Reagovat
Votas

pojedou Taider s Belfodilem?

Reagovat
smazaný uživatel

neuveritelne nesympatickej, naladovej a linej hrac. umi bejt fantastickej, kdyz se mu chce, ale to bejva jednou za uherskej rok...

Reagovat
Kongo

Podzim příšerný,už jsme ho všichni viděli pryč.Ještě že se tak ale nestalo,momentálně patří k nejlepším hráčům.Ale je to zatím asi 5 zápasů cca,takže to nemusí být na trvalo.

Reagovat
-Kopy-

pod Pizzim je to náš nejlepší hráč...ale jinak máš pravdu, že není moc sympatickej a má problémy si udržet výkonnost ale teď teda pod novym trenérem zatím šlape, tak uvidíme co dál...

Reagovat
smazaný uživatel

tohoto popisu si všímám u více těchhle hráčů ze severní Afriky, viz Feghouli, Taarabt, Belfodil a další, ani nevím kam se zakopal třeba další "hvězdný" Belhanda (toho každý cpal do velkoklubu.).. Zvláštní.

Reagovat
domingo

Ani ne, Arabove takovi casto byvaji.

Reagovat
smazaný uživatel

právě, proto sou zvláštní

Reagovat
domingo

Belhanda je v Kyjeve a nikoho nezajima, totez Msakni (genialni tuniske dite - Katar), Dhaouadi (genialni tuniske dite - neprosadil se v Evianu), atd.

Reagovat
smazaný uživatel

oni mají dobrou techniku, nebo aspoň kličku, ale když mají hrát týmově nebo víc svázaně, tak už je u nich problém. Jediný Benatia má stálost, ale to je obránce, ikdyž podle letošních branek ...

Reagovat
Kongo

Tak zrovna Feghouli žádnou zázračnou kličku nemá.Já ani nevím,co je na něm tak vynikajícího,ale hraje teď fakt dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

je rychlej a mrštnej

Reagovat
Sosi

Zaujalo nás? Hm

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele