Proroctví se vyplnilo. Al-Habsi se na Ostrovech zapsal do historie

11.02.2014, 16:57
Aktuality
Zaujalo nás
Jako první Ománec okusil Premier League. Dokonce ve dvou klubech. S jedním z nich vyhrál v roce 2013 i FA Cup. "Na anglickou ligu jsme koukali v televizi. Nikdy by mě nenapadlo, že bych jí mohl chytat," přiznal pro britský list The Telegraph zkušený brankář Ali Al-Habsi.

Ali Abdullah Harib Al-Habsi se narodil 30. prosince 1981 v hlavním městě Ománu Maskatu. Nikdy neuvažoval o tom, že by se stal profesionálním fotbalistou. Po střední škole pracoval jako hasič a fotbal bral jen pro zábavu. Nastupoval za místní Al-Midhaibi, kde chytal třetí nejvyšší ligu. I tak si ho vybrali trenéři národního výběru do 18 let. Bylo mu sedmnáct let.

V té době se Al-Habsi poprvé potkal s bývalým anglickým gólmanem Johnem Burridgem. "Vůbec jsem nevěděl, kdo to je. Přišel ke mně a povídá: 'Jsem John Burridge, trenér brankářů, teď mě poslouchej. Když se budeš stoprocentně koncentrovat na fotbal a tvrdě makat, tak si jednou zachytáš v Premier League'. Myslel jsem si, že si ze mě dělá srandu, tak jsem se mu vysmál. Na to on reagoval: 'Ne, myslím to vážně'," popsal Al-Habsi svoji zkušenost s Burridgem.

Čas plynul a k angažmá v Anglii nic nenasvědčovalo. Jeden přesun u Al-Habsiho přišel stejně. V roce 2002 s ním podepsal smlouvu ománský velkoklub Al-Nasr. Zde pobyl však pouhý rok. Svými výkony pomohl vybojovat domácí pohár (Sultan Qaboos Cup). Ve finále zdolal Al-Nasr Dhofar 2:1.

První zahraniční štace

Pak se znovu ozval Burridge. Dohodil mu zkoušku v Manchesteru City. "Citizens" Al-Habsiho chtěli, ale přestup krachl kvůli pracovnímu povolení. Vysněné působení mu tak stále unikalo.

Přesto 196 cm vysoký gólman změnil dres. Zájem projevil norský Lyn Oslo, a tak se ve dvaadvaceti stěhoval na studený sever Evropy. "Adaptovat se na zdejší podmínky bylo pro mě nesmírně obtížné," vysvětloval Al-Habsi. "Nikdy před tím jsem nehrál v dešti. Poprvé v životě jsem v ruce držel kluzký míč," zdůraznil největší změny.

Celkově v Norsku pobyl tři sezóny. V roce 2004 pomohl svému zaměstnavateli do finále poháru, v něm nestačili na Brann a prohráli 1:4. Ačkoliv na výhru nedosáhli, Al-Habsi se dočkal individuálního ocenění. Byl zvolen nejlepším brankářem ligy.

Jeho forma gradovala a v příštím ročníku dovedl Lyn na třetí příčku v lize. Posledních dvanáct měsíců už tak úspěšných nebylo, a tak Al-Habsi po vypršení smlouvy odešel.

Nepovedená premiéra na Ostrovech

Jako volný hráč se upsal Boltonu Wanderers. Proroctví Burridge se vyplnilo. "Příchodem do Anglie se můj svět opět úplně změnil. Způsob života, styl fotbalu, tréninky atd. Sám sobě jsem si chtěl dokázat, že můžu chytat v nejlepší lize světa," pravil Al-Habsi.

Jenže tehdejší kouč Sam Allardyce s ním počítal do role dvojky za klubovou legendou Finem Jussim Jääskeläinen. A tak kariéra rodáka z Maskatu dostala jiný spád. Za šest let odchytal pouhých 18 střetnutí. Debut si odbyl 26. září 2007 v Ligovém pohár proti Fulhamu (2:1 po prodl.).

"Důvodem, proč jsem v Boltonu nechytal, byl Jussi. On byl v té době skvělý," sklonil poklonu svému konkurentovi v bráně. "I tak jsem nepřestával být trpělivý a prodloužil jsem kontrakt o další čtyři roky. V klubu si totiž moji práci pochvalovali," vysvětloval své kroky Al-Habsi.

Pár týdnů po podepsání se zcela nečekaně ozval jiný anglický celek, Wigan. "Když přišla nabídka z Wiganu, tak jsem neváhal ani minutu a přijal ji. Byla to příležitost, která se už příště nemusí objevit," konstatoval ománský průkopník a s "Latics" se dohodl na ročním hostování.

Nečekaný úspěch Wiganu

Za toto období si připsal o 22 startů více než za celý pobyt v Boltonu a o své budoucnosti měl jasno. Z hostování se stal přestup. Wigan za něj zaplatil přes 3 a půl miliónů liber.

V novém působišti přišly i nové taktické pokyny trenéra. "V Boltonu po mě Big Sam (Allardyce) chtěl, abych nakopával dlouhé balóny dopředu. Ve Wiganu jsem přesně tohle měl zakázané. Preferovali rozehrávku s obránci, zejména se stopery," prozradil strategii Al-Habsi. "Kvůli tomu jsem denně cvičil krátké přihrávky a kontrolu balónu," pokračoval.

Tým, vedený španělským stratégem Roberto Martinézem, se loni na jaře dočkal svého největšího úspěchu. 11. května Wigan ve Wembley zdolal ve finále FA Cupu Manchester City 1:0 a slavil tak svůj první triumf v tomto turnaji. O rozhodující gól se postaral v 91. minutě Ben Watson.

Zkušený strážce svatyně sledoval duel z lavičky, protože dostal důvěru mladý Španěl Joel, přestože v semifinále proti Milwallu (2:0) udržel Al-Habsi nulu. "Nezbývalo mi nic jiného, než respektovat rozhodnutí kouče. Stejně jsem si to užil," řekl po závěrečném hvizdu novinářům. Díky Watsonově trefě se Al-Habsi zapsal do historie jako první Ománský vítěz FA Cupu.

Al-Habsi mohl týmové vítězství oslavovat i se svou rodinou. "Do Wembley se přijeli podívat i moje máma s bráchou. Vzali s sebou i pár přátel, což jsem nečekal. Dorazili i prezident ománské fotbalové asociace a ministr sportu," sdělil 32letý Al-Habsi.

Pro ostatní je vzorem

Na reprezentační úrovni posbíral také několik ocenění. Pětkrát (2003, 2004, 2007, 2009 a 2011) byl vyhlášen nejlepším brankářem Poháru Perského zálivu (Gulf Cup). V něm před pěti lety Omán zvítězil, když ve finále předčil Saudskou Arábii 6:5 po penaltách.

"The Red Warriors" se však zatím nikdy nepodařilo probojovat na mistrovství světa. V kvalifikaci o Brazílii 2014 skončili ve třetí ze čtyř fází, když obsadili čtvrté, první nepostupové, místo za Japonskem, Austrálii a Jordánskem.

"Pokud chcete uspět, tak musíte riskovat, ale se starými hráči díru do světa neuděláte. Musíme počkat na budoucnost. Je třeba zapojit mladé," hodnotil situaci Ománu Al-Habsi.

V národním výběru má roli takového průkopníka. Je jediným, kdo hraje v Evropě. "Vím, že pro mnoho mladých fotbalistů jsem vzorem. Vážím si toho. Nicméně doufám v to, že jednou uvidím další naše hráče v Premier League," dodal.

Autor: Václav Trousil / fifa.com, telegraph.co.uk

Komentáře (61)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Filip12

Legenda Ománského fotbalu jinak super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole najdi si radši práci

Reagovat
Filip12

Něco se ti na tom nezdá ?

Reagovat
smazaný uživatel

Ze jsi 3 roky uz doma :D

Reagovat
Filip12

tvoje starosti bych chtěl mít spíš sem se ptal na to co se ti nezdá na tom že je Al Habsí legendou Ománského fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Me ses neptal Fildo :)

Reagovat
Filip12

reakce na Truise

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Filip je Filip,kdyby to nenapsal tak by se určitě někdo zeptal jestli Filip neumřel někdy napíše totální hovno,to s těma legendama k němu patří a v tomhle případě to je prostě fakt.

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Reagovat
smazaný uživatel

Beztak si to ani nečetl..jako vždycky

Reagovat
Milan.B

prvu vetu precital, aby vedel ze je z Omanu

Reagovat
smazaný uživatel

Ake dalsie legendy Omanskeho futbalu poznas ?

Reagovat
Le Gunner

Musí nějaké znát, aby mohl tvrdit, že je toto legenda?

Reagovat
smazaný uživatel

Ked pozna jedineho hraca nejakej krajiny a pozna ho nejakych 10-15 minut a uz o nom tvrdi ze je legenda tak neviem

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono to je víceméně z toho článku jasný. Jako první (a jediný) ománec v PL si takový statut zaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

Takový titul si tu podle Fífy zaslouží každej, kdo tu má článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

reaguje na článek ... nemusí znát další... taky neznám další ale dovoluji si tvrdit to samé co filip

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý příběh. Dík za článek.

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Hezký článek

Reagovat
paver

Penaltový expert

Reagovat
Chazy

Už by ale moh táhnout pryč.

Reagovat
Chazy

Mám ho rád, ale od těch zranění byl špatnej a prej to pokračuje i v champu.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle statistik vidím, že ve Wiganu dělá dvojku, popřípadě dokonce trojku..

Reagovat
Chazy

Sezonu začal jako jednička Carson, kterýho si přived Coyle. Teď je jednička zase Habsi, ale je to daný zraněním právě Carsona.

Ale ani jeden z nich není nic, co by nějak pomohlo.

Reagovat
paver

Teď pod Röslerem dělá jedničku, ale pod Coylem nepochopitelně vysedával na tribuně. Od jeho návratu do brány (cca v polovině prosince) se Wigan silně zvedl

Reagovat
Chazy

on se zvedl od příchodu Uweho, na Habsiho prej jdou dvě ztráty.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý jak 2 lidi píšou naprosto opačné věci o Habsim Já championship nesluduji, ale z PL vím, že Habsi Wigan několikrát zachránil.

Reagovat
Chazy

V posledním roce už to neplatilo, však jednička byl Joel nakonec.

Reagovat
Chazy

Ale samozřejmě, když si mám vybrat mezi Nichollsem, Habsim a Carsonem, tak vyberu vždycky Habsiho.

Reagovat
paver

Nebo tam můžete poslat nesmrtelného Pollita přeci

Reagovat
Chazy

Jo, to je super postavička, ale už si spíš připravuje trenérskou kariéru

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s tím Joelem to bylo tak na střídačku, navíc mě to přišlo tak, že to byl Martinezuv "kůň" protože si ho přivedl i do Evertonu, ve kterém čekám, že začne odstavovat vynikajícího Howarda.

Reagovat
paver

moje slova

Reagovat
Chazy

No, Joel to neměl vůbec snadný, ale do značný míry díky němu vyhrál Wigan ten FA Cup.

Díky tomu, co předváděl v druhý polovině sezony právě v něm a co předváděl Habsi v PL, tak si ty role prohodili.

Reagovat
FC Porto FC
Reagovat
Jardin

Reagovat
Chazy

Zkušený strážce svatyně sledoval duel z lavičky, protože dostal důvěru mladý Španěl Joel Watson

Joel Watson hmmm... to sou věci, o něm by moh autor napsat víc.

Reagovat
FC Porto FC

Robles že ?

Reagovat
Chazy

Jj, Watson dával ten vítěznej gól a nějak z toho vzniklo nový jméno.

Reagovat
EAG le grand amour

Prosimtě, chtěl jsem se zeptat, jakto, že na začátku sezony nechytal Al-Habsi?

Reagovat
Chazy

Píšu to o vlákno vejš, Coyle si přived Carsona a udělal jedničku z něj.

Reagovat
REPLIKATOR

Takový Petr Čech ománského fotbalu. Víc podobných článků

Reagovat
domingo

Jj, a Peter Ndlovu je takovy Antonio Di Natale zimbabwskeho fotbalu, lol.

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Benjani neni až taká hviezda?

Reagovat
aurelio

Benjani je Luca Toni zimbawského futbalu

Reagovat
smazaný uživatel

v Zálive je proste legenda a fenomén, super článok

životný príbeh a lá kokosy na snehu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

parádní článek Brankář je to kvalitní

Reagovat
smazaný uživatel

Al Habsi je hrozně nestálí golman, zachytá fantasticky a pa nechytí ani rýmu. Přesto jako óóbrovský fanoušek Wiganu ho mám rád protože bez něho by byl Wigan v npower champ. o hodně dřív.

Reagovat
Chazy

LOL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek, pěknej příběh....

Reagovat
smazaný uživatel

Určite je lepší než Carson

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele