Taribo West - "Lepší než Maldini"

24.07.2014, 18:01
Aktuality
Velké množství obránců, kteří běhají po fotbalových trávnících, by za svůj vzor bez váhání označilo italského elegána Paola Maldiniho. Existuje ale hráč, který o sobě tvrdí, že je ještě "lepší než Maldini." Taribo West ve světě fotbalu proslul mnoha věcmi, z nichž toto tvrzení je jen pouhým střípkem do pomyslné skládanky jeho profilu.

Je mnoho věcí, které by vás na někdejším nigerijském obránci mohly zaujmout. Jednou z nich bude jistě jeho chytlavé jméno. Dalším charakteristickým rysem rodáka z Port Harcourt je jeho vlasová pokrývka. Milovník barevných a extravagantních účesů chtěl být vidět a jeho kadeřník se měl co činit. Postupně zdobily hlavu ceněného obránce barvy jako modrá, zelená, křiklavě žlutá a černá. S trochou nadsázky by se dalo říct, že West se vždy pokoušel sladit své culíky s barvou dresu, který právě oblékal.

West na sebe ale neupozorňoval jen záležitostmi na hřišti. Plnil bulvární deníky také mimo něj, ať už to byly spory s trenérem Mirceou Lucescuem, přestup do týmu městského rivala Interu nebo v poslední době zmiňovaný skandál související s hráčovým skutečným věkem. To je ale jen krátký výčet faktorů, které učinily Westa slavným. Nutno dodat, že se v několika týmech osvědčil jako výjimečný obránce, velký dříč a majitel několika trofejí. V Nigérii si ho váží a to dokonce natolik, že jeden amatérský klub byl pojmenován právě po něm - Taribo West FC.

Ke slávě ale vedla velmi dlouhá cesta. Fotbalový světoběžník se často stěhoval a jen v Auxerre si na své konto připsal víc zápasů než padesát. Postupně si vyzkoušel angažmá v Nigerii, Francii, Itálii, Anglii, Německu, Srbsku, Kataru a Íránu. V žádném z klubů, kterými prošel, nikdy nevstřelil více než jednu branku. Přesto se z něj stala jedna z největších hvězd nigerijského fotbalu.

Zlatý olympionik

Svou fotbalovou pouť po Evropě začal v roce 1993, když přišel do Auxerre. Hned na první štaci se mu dařilo nejlépe a v klubu patřil mezi nejlepší hráče. Po čtyřech sezonách si připsal na své konto 73 zápasů a vstřelil jednu branku. S týmem, který byl tehdy na výsluní, vyhrál dva ligové poháry a jedenkrát se radoval také z titulu v Ligue 1. Do této doby spadá také cenné zlato z letních olympijských her ve Spojených státech amerických. Nigerijský fotbal zažil ohromnou slávu díky finálovému klání s Argentinou. Nigérie dvakrát prohrávala, ale pokaždé se jí povedlo výsledek srovnat. Vítěznou branku Amunekeho slavili i borci jako Kanu, Okocha, Oliseh nebo právě West.

V nejlepším se má odejít. Tuto zásadu ctil West v počátcích své kariéry, když jako ceněný hráč odešel z Francie do milánského Interu. Tam nastoupil ke čtyřiačtyřiceti zápasům, ale od té doby, co opustil Auxerre, se z něj stal světoběžník, který už nikdy nenašel místo na slunci. Jen chvíli poté, co statisíce Čechů bouřlivě oslavovaly úspěch hokejové reprezentace v Naganu, se slávy dočkal také Taribo West. Jako člen vítězného týmu Nerazzurri totiž pozvedl nad hlavu trofej pro vítěze Poháru UEFA. V té době se ale poprvé projevily jeho slabiny v komunikaci s autoritou.

West kontra Maldini

Trenér Mircea Lucescu si nebral servítky a West si s ním vůbec nerozuměl. Po několika napjatých chvílích se jejich cesty rozešly. Lucesca na lavičce milánského Interu nahradil Marcello Lippi a ani ten si Westa v týmu nechat nechtěl. Proto se ozvalo několik předních klubů, které v obránci viděly velký potenciál. Ani Newcastle, Juventus Turín nebo Ajax s Liverpoolem však neuspěly. West si vybral oplatit Interu špatné zacházení a přesunul se přímo do týmu městského rivala AC.

Nebyla to ale šťastná volba. Za celou sezonu, kterou zde strávil, odehrál všehovšudy čtyři utkání. Hlavní důvod? Ten našel sám, protože v nedávném interview West říká: "Na moji pozici jsme byli čtyři, ale trenér vždycky vybíral jen Italy. Ať už to byl Maldini nebo Costacurta, já seděl na lavičce. Seděl jsem tam i ve chvíli, kdy se Paolo Maldini zranil. Nechápal jsem to, protože když už jsem nastoupil, byl jsem na hřišti nejlepší."

Prosadit se do základní sestavy údajně nešlo proto, že v pozadí milánského giganta panovaly přinejmenším podivné praktiky. "Byl jsem sklíčený, protože jsem se opravdu snažil a stejně mi to nebylo nic platné. Zavolal jsem panu Morattimu z Interu, protože jsem s ním měl velmi dobré vztahy. Když jsem mu popsal, co mi je a jak se cítím, řekl mi: Nediv se tomu, v AC je to normální. Maldiniho prostě nikdy nikdo neposadí, protože má celý klub pod palcem. Od té doby mne vedení chtělo vyštípat," vzpomíná West se zármutkem.

Věk nezastavíš

Nakonec sám odešel. Přes nepříliš úspěšné angažmá v Derby County a Kaiserslauternu se dostal do Srbska. Jako posilu se zvučným jménem jej v roce 2002 představil FK Partizan. Také s tímto angažmá se pojí příběh, na který West nerad vzpomíná. Občas se někde objeví informace o tom, že někteří afričtí hráči zastírají svůj skutečný věk. V poslední době se něco podobného řešilo v římském Laziu s mladíkem Minalou. I West se potkal s podobným nařčením, které přišlo z úst šéfa srbského klubu.

Prezident Zarko Začević v rozhovoru pro deník Independent řekl, že West není tak mladý, jak vypadá. "Když k nám přišel, řekl lékařům, že je mu 28. Později jsme však zjistili, že mu bylo už 40. Ale já toho nelitoval, protože hrál velmi dobře." To by znamenalo, že na olympijském turnaji v roce 1996 mu nebylo 22, jak se všeobecně myslelo, nýbrž 34 let. Kariéru by tudíž West ukončil ne v devětatřiceti, ale rovnou v padesáti letech.

Možná je to těžko uvěřitelné a West by se s nadsázkou mohl měřit třeba s Benjaminem Buttonem. Skutečnost se asi nikdy nedozvíme. I kdyby ale Taribo West za svou fotbalovou kariéru nedokázal nic z toho, co se mu povedlo, tak minimálně pověsit kopačky na hřebík až po padesátce, to chce ocenění.

Autor: Ondřej Pražák / fifa.com, independent.co.uk, goal.com

Komentáře (54)

Přidat komentář
Filip12

ty vlasy

Reagovat
smazaný uživatel

co to má za harlekýna na tý hlavě

Reagovat
smazaný uživatel

jste ho nikdy neviděli?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Recoba Inter

To je Taribo West

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, podle nadpisu jsem si myslel, že to je Rubens Barrichello

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Posledni Kovboj

a neni?

Reagovat
Recoba Inter

to měla být reakce na tvůj velice inteligentní komentář, jeden z nejznámějších fotbalistů(co se týče účesů) a ty děláš jak kdyby si ho viděl prvně jen abys něco napsal?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Kucka

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

hahah

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Manik...

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Bayernista18

Jseš sjetej?

Reagovat
Recoba Inter

ne jen nemám co dělat

Reagovat
Bayernista18

Aha, tak to jo.

Reagovat
Manik...

Reagovat
Gunnersaurus

ta fotka

Reagovat
monty25

Na ten jeho účes se nedá zapomenout...

Reagovat
smazaný uživatel

Vlasy si uměl zasukovat výborně. Ale aby si dokázal zavázat tkaničky...

Reagovat
Inter Eterno Amore

tak ako to je s tým vekom ?

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě je to kravina..věřil bych kdyby to bylo o 3-4 roky nebo tak, ale o nějakých 12 let..sotva

Reagovat
Inter Eterno Amore

Mundial 98 ... hneď ma tam Taribo zaujal vtedy som začal sledovať svetový futbal

Reagovat
Godwinson

Hned se mne vybavi pri zmince o Westovi Ebbe Sand:)

Reagovat
smazaný uživatel

Tehdá jsem Nigerijcům strašně přál..škoda, že je v osmifinále tak přejeli ti Dánové nebo kdo to byl

Reagovat
mayday

Doteď si pamatuju, jak Dáni už vedli 3-0 a West udělal nějakou parádičku u praporku a komentátor, nevím už, kdo to byl, hlásí: A tohle umí prosím pěkně stoper.

Reagovat
smazaný uživatel

To bych tipoval na Čapka.

Reagovat
Murtago

Inter zaplatil 12 mil. eur za 35letýho obránce.

Reagovat
smazaný uživatel

Tehdy na OH ...

Reagovat
Recoba Inter

Díky za fajn článek

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
m0rientes9

Zeleninka. Takisto spomienky na MS 98.

Reagovat
smazaný uživatel

me krom tech ucesu neprisel nijak vyjmecny, ostatne jako vetsina africanu, je jich moc malo co se opravdu dobre prosadi a snazi se. kdyz se divam na africky pohar, kde je opravdu velky skauting, tak se opicky ani nesnazi, vali se, pritom tam hraji o zivot kolikrat, za lepsi podminky pro celou rodinu.

nevim cim to je, ale jediny african ktery byl dobry fotbalista byl George Weah. Tyhle nigerijsky odpadky nebrat, neumi to premyslet, nic

Reagovat
smazaný uživatel

Aha?

Reagovat
Posledni Kovboj

tak hlavne ze ty ses v premejsleni tak schopnej

Reagovat
Swarley

expert

Reagovat
svy

Jejich team z MS 1998 jsem si hodně oblíbil

Reagovat
Manik...

Maldini je nejlepší PO všech dob

Reagovat
junglist

Cafú

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Cafú nebo Carlos Alberto.

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kvooca

Ta obrana - Cafú, Stam, Nesta, Maldini - no to byla potecha pro oci.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska mi prijde uplne snova. Zda se ze mi oblibeni hraci jsou uz v duchodu

Reagovat
Manik...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele