Od žlutých kopaček do Premier League. Wanyama si splnil sen

03.02.2014, 13:51
Aktuality
Zaujalo nás
Na 7. listopad 2012 hráči a fanoušci Celticu dlouho nezapomenou. Na svém stadiónu hostili slavnou Barcelonu. Katalánci dosud v základní skupině Ligy mistrů neochutnali hořkost porážky. Porazili moskevský Spartak (3:2), portugalskou Benficu (2:0) i Celtic (2:1). Tento zápas však skončil úplně jinak. Výrazně se tehdy do historie zapsal Victor Wanyama.

Běžela 21. minuta a Charlie Mulgrew se chystal k rozehrávce rohového kopu. Keňský záložník Victor Wanyama si mezitím volným krokem přibližoval do velkého vápna. Věděl, že bude adresátem. Byl to jejich signál, který společně trénovali. Proti němu stál o hlavu menší, ale hbitý bek Barcelony Jordi Alba, který rozhodl jejich předchozí duel 94. minutě. Mulgrew odcentroval. Wanyama v souboji uplatnil své centimetry a Albu přeskočil. Přesnou hlavičkou nedal Valdésovi v bráně šanci. Diváci v Celtic Parku vybuchli nadšením. Jejich miláčci se dostali do vedení 1:0 nad tehdejším nejlepším týmem světa. Čekalo se, že mužstvo dirigované Xavim a Iniestou zápas otočí. To se nestalo, zelenobílí nakonec slavili výhru 2:1 a Wanyama se stal v jednadvaceti letech prvním keňským fotbalistou, který skóroval v Champions League.

Do deseti let hrál bos

Victor Mugubi Wanyama se narodil 25. června 1991 v keňském hlavním městě Nairobi. Vyrůstal v celkem chudé rodině pěti dětí. Rodiče sice vždycky měli na jídlo, ale na fotbalové věci už nikoliv. A tak malý Viktor hledal cestu, jak si je opatřit.

Když mu bylo deset let, s kamarády se přihlásil do fotbalového turnaje. Hlavní cenou pro nejlepšího hráče turnaje byly žluté kopačky. Victor se strašně snažil, aby je získal. To se mu nakonec podařilo. Byl tak šťastný, že si je okamžitě nazul. Vydržel v nich chodit pouhých pár minut. Poté je musel sundat, protože ho strašně bolely nohy. "Trvalo mi celkem dlouho, než jsem si na ně zvykl. Do té doby jsem hrál totiž bos," vysvětlil s úsměvem Wanyama pro britskou BBC. "Už od mala jsem se chtěl stát fotbalistou. Mým snem bylo hrát v Anglii. Měl jsem i plakát Ryana Giggse a Paula Scholese," doplnil.

Všichni synové jsou fotbalisté

Kromě Victora se sportu, převážně fotbalu, věnuje i celá jeho rodina. Jedním z jeho tří bratří je McDonald Mariga. O čtyři roky starší bratr obléká v současnosti dres milánského Interu, se kterým slavil v roce 2010 výhru v Lize mistrů. Společným ryse pro oba je to, že hrají ve středu pole a vedle sebe také nastupují v národním týmu, kde Viktor dělá kapitána.

Další bratři Thomas a Sylvester nastupují v Keňské lize za Sofapaku respektive za Sony Sugar. Jejich sestra, a nejmladší člen této početné rodiny, Mercy hraje profesionálně basketbal ve Spojených státech.

Svůj dar na sport zdědily děti po rodičích. Jejich matka Milfred hrála závodně nohejbal a otec Noah, stejně jako jeho kluci, působil ve fotbalovém prostředí. Dostal se i do národního týmu a po konci hráčské kariéry trénoval jeden z předních keňských týmů - A. F. C. Leopards.

Číslo na počest "Lisabonských lvů"

Právě u "Leopardů" začínal i nejmladší syn Victor. Vydržel tu však jen do svých šestnácti let. To si ho vyhlédl švédský Helsingborg. Vydal se tak po stopách Marigy, který zde hrával v letech 2006-08. Na severu Evropy však Victor vydržel jen rok. Vzhledem k jeho věku nastupoval v mládežnických výběrech, a když se blížil jeho přesun do hlavního týmu, tak se o jeho služby začal zajímat belgický Beerschot. Nakonec ho do svých řad zlákal a Wanyama tak přesídlil do Antverp.

Tady teprve "přičichl" k velkému fotbalu. Během svého tříletého působení stihl odehrát přes 50 utkání a zaznamenal dvě branky. Tu úplně první vstřelil 11. prosince 2010 do sítě Westerlo a podílel se tak na remíze 1:1.

K tomuto úspěšnému zásahu nemuselo vůbec dojít, protože v létě 2010 se o Wanyamu zajímalo ruské CSKA a Celtic. Vedení Beerschotu svůj talent prozatím udrželo. Nicméně za rok už k přestupu došlo.

Keňský středopolař si vybral Celtic a jako číslo zvolil 67 na počest "Lisabonských lvů". Tak se přezdívalo vítěznému družstvu Celticu v roce 1967, kdy v lisabonském finále přehráli 2:1 Inter a připsali si doposud jediný triumf v Lize mistrů.

Ve dvaadvaceti si splnil sen

Ve Skotsku okusil atmosféru evropských pohárů. Za Celtic si v Evropské lize poprvé zahrál 29. září 2011 proti Udinese (1:1). Odehrál celé střetnutí a obdržel žlutou kartu. Jeho životní chvíle přišla až v listopadu příštího roku. Konkrétně sedmého. Hlavičkou otevřel účet střetnutí Champions League s Barcelonou a stal se prvním Keňanem, který se trefil v této soutěži.

Postupem času svými výkony zaujal i zástupce z Premier League. Především tehdejšího předsedu Southamptonu Nicolu Corteseho. Ten poprvé s nabídkou neuspěl, ačkoliv ji vedení skotského celku přijalo, samotnému hráči a jeho agentovi nepřišla dost vyhovující. Přišel pokus s pořadovým číslem dvě. Ten už úspěšný byl a za 14 a půl miliónů eur se po dvou sezónách strávených v Celtic Parku Wanyama stěhoval.

Podpisem se "Svatými" si tak ve dvaadvaceti letech splnil svůj dávný dětský sen.

Autor: Václav Trousil

Komentáře (47)

Přidat komentář
Filip12

Victor ♥ ani sem nevěděl že Maiga je jeho brácha no jo v africe to je každý s každým no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj jen se mu tu nezapomeňte vysmát za komentář, co by napsal každej druhej.

Reagovat
smazaný uživatel

Však on srdíčkuje i hráče, o kterých nikdy neslyšel..

Reagovat
smazaný uživatel

A? Tady je nějaká podmínka uznávat hráče, který sleduješ od kolýbky?

Reagovat
smazaný uživatel

mně se nelíbí spíš ta druhá půlka věty, jinak ať si srdíčkuje a legenduje, koho chce

Reagovat
VojtovaChelsea

už je to trapný..souhlasím

Reagovat
Filip12

*Mariga

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý hráč

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Špičkovej hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

http://164.177.157.12/img/graphics/944.jpg Tohle mohl být tak skvělej útok....

Reagovat
Biozdenda

Pěkný příběh

Rozesmálo mě: ...si tak ve dvaadvaceti letech splnil svůj dávný dětský sen.

Reagovat
Benzema

ako sa mu dari v Southamptonu? ma aj na väcsi klub?

Reagovat
smazaný uživatel

Mozna nebudu uplne objektivni, protoze me uchvatil hned, co jsem ho prvne videl (samozrejme ve vyse zminenem zapase s Barcou, ovsem ne tim golem. Spise tim, ze vic nez pulka utoku Barcy skoncila na nem).

Za letosni uzasnou defenzivou Saints bych chvalil hlavne jeho a Artura Boruce. Je to takovej ve vsem lepsi John Obi Mikel, dozadu perfektni, dopredu se nijak extremne nezene, ale neni to vylozenej nekopa jako Mikel. Fandim Chelsea a kdyby to bylo na mne, ihned bych ho za Mikela menil...

Abych se vratil k dotazu, dle meho skromneho nazoru ma urcite na vic

Reagovat
SunFells

Na "letošní úžasné defenzívě Saints" se rozhodně nepodílí z největší části Wanyama. Ve skutečnosti hrál většinu času průměr, výraznější byl jen v těch těžších zápasech, kde byl před vápnem při zatlačení soupeřem velice platný.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nakonec si nebyl ani trosku objektivni, nevadi

Reagovat
SunFells

Zatím ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Na World class DMF mu chybi jen Alonsovo pasy

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim urcite ne, sice se trosku zlepsil, ale porad si zvyka na PL tempo. Porad ale dela hodne zbytecnych faulu, musi se naucit lip cist hru a odebirat mice ciste. Co se mi na nem ale libi, ze se neboji vzit mic a vyvezt ho dopredu. Sice neni zrovna konstruktivni, ale timhle aspon pomaha pri prechodu do utoku, neni to zkratka jenom rozbijec a posouvac

Reagovat
Hejnak

strašně jsem ho chtěl k nám, držím mu palce

Reagovat
junglist

pořád to není vyloučený, snad saints nebudou jeho poslední štace...

Reagovat
guzman

skoda,pro Celtic je to ztrata :(

Reagovat
smazaný uživatel

Stejne jako Artur, vyborne Saints...

Reagovat
SunFells

V Celticu teď chytá borec, který udržel 10 nul v řadě. Určitě jim Boruc tolik nechybí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Forsterovo rekord je sice peknej a zaslouzi si respekt, ale neni to vsechno. Artur je tam drzel 6 let a mel proti sobe aspon Rangers, aspon nejakou konkurenci...

Reagovat
smazaný uživatel

Tim jen chci rict, ze kdyz hrajes s Rangers kazdej jedenactej zapas, tak se jedenact nul v rade udrzi hur, nez kdyz tam nejsou...

Reagovat
SunFells

Ono to asi není tak, že by na něj ani nevystřelili. Boruc se svým kiksařstvím by pravděpodobně předváděl zázraky proti Rangers a pak pustil jednoduchý míč proti Blšanům.

Reagovat
Talker

Já teda Skotsko nesleduju, ale opravdu to bylo tak, že Boruc měl pravidelně 9 čistých kont a vždycky mu to zkazili Rangers, kteří mu nasypali několik golů a on musel začínat odznova?

To je fakt chudák

Kolik měl vlastně on maximum?

Reagovat
smazaný uživatel

A Forster je snad pravidelně bude mit? Tohle je shoda spousta okolnosti (samozrejme zalezi na kvalite golmana, obrany, ale i na souperovu utoku a hlavne poradny davce stesti, kdyz to je 1000 min).

A navic si myslim, ze kvalita golmana se neda urcit podle nejdelsi serie zapasu bez obdrzeneho golu...

Reagovat
sankakofi

Skvelý článok

Reagovat
SunFells

Pro ty ostatní to asi muselo být trochu nepříjemné, když proti nim vyběhl borec s kopačkama.

Reagovat
sankakofi

Reagovat
Rarášek

Reagovat
salami

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkné počtení, jen v tom prvním odstavci jsem přehlédl "Katalánci" a musel jsem až na stránky UEFA prohledat historii, s kým ten Celtic tehdy hrál ve skupině, když porazil Barcelonu, Spartak a Celtic. Ani mi nepřišlo divný, že těch týmů by tam bylo nějak moc. Už jsem dnes přepracovaný...

Reagovat
numeromis

Matka profesionální nohejbalistka, otec trenér jednoho z největších týmů v Keni a měli sotva na jídlo... Dojemné.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež som sa nad tým pozastavil....

Reagovat
Gorky

já se hlavně pozastavil nad tím, že se tam hraje nohejbal profesionálně však tim se neuživíš ani u nás ne?

Reagovat
numeromis

Je tam zdůrazněno profesionálně, což znamená, že měla příjem. Ale chápu, že keňnská ženská nohejbalová liga asi není ryto. To bude tak na úrovni cvrnkání kuliček za Burundi.

Reagovat
smazaný uživatel

Wanyaama ! Wanyaaaama !

Reagovat
fajdax

v FM 14 šílený zvíře.

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Místo Sotonu kdyby to vyšlo do Arsenalu Je to skvělý hráč hlavně tělo na tělo, strašně silný na balonu

Reagovat
justcall

tohle zvíře od mala fandí United, to je jeho hlavní cíl, rozuměj sen

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele