Herbert Prohaska - Schneckerl

25.05.2014, 12:53
Aktuality
Rakouský fenomén záložní řady je dalším významným kouskem do vitríny legendárních hráčů. Pro ty z vás, kdo pamatují Prohasku coby aktivního hráče, by byla jeho současná podoba nejspíš šokem. Právě hustá vlasová pokrývka se stala jakoby symbolem dlouhé kariéry populárního hráče, v paralele s dnešními hráči rovnající se maximálně hřívě Carlese Puyola. Seznamte se s rakouským hrdinou - Herbertem Prohaskou.

Prohaska se narodil deset let po skončení druhé světové války ve Vídni. Fotbal hrál od svých deseti let, ale až o pět let později se dostal na vyšší úroveň - z pozice obránce z něj trenér vídeňského amatérského mužstva Vorwärts XI udělal středního záložníka, který plnil především dva úkoly. Zaprvé měl Prohaska bourat útoky soupeře a díky brilantní technice a rozhledu, který prokazoval už od mládí, se pečlivými centry staral o rychlé zakládání nebezpečných protiútoků. Z důvodů přestěhování přešel do klubu Östbahn, ve kterém si jej všimli skauti populární Austrie, jednoho z největších a historicky nejúspěšnějších klubů Rakouska.

Jeho pasy se staly účinnou zbraní Austrie, do jejíhož kádru se Prohaska prosadil s rychlostí blesku. K jeho popularitě přispívala také pečlivě upravená a udržovaná kštice, ne nepodobná zmíněnému Puyolovi, Davidu Jamesovi nebo Ruudu Gullitovi. Mladý talent se dokonce v listopadu roku 1974 dočkal premiérového pozvání do seniorské rakouské reprezentace, která se v Istanbulu utkala s domácími Turky. V době jeho debutu bylo Prohaskovi pouhých 19 let a 97 dní. V reprezentaci Rakouska strávil celkem 14 let a rozloučil se bezbrankovou remízou s Islandem. V roce 1989 ukončil reprezentační povinnosti, když mu bylo 33 let a 310 dní. Vraťme se však ke zrození jednoho z nejlepších defenzivních štítů historie.

Dynamo a elegance

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let Austria kralovala rakouskému klubovému fotbalu a její vitrína se postupně zaplňovala úspěchy. K těm přispěl také Herbert Prohaska, který se prezentoval neúnavným bojem o míč a velmi přesnými centry. Organizoval, běhal, bořil, vytvářel. V dnešní terminologii bychom jeho pozici i fyzické přednosti mohli nazvat box-to-box player. Nebyl ale jednostranně zaměřeným typem bojovníka s fyzickými dispozicemi - vynikal především technikou a skvělým periferním viděním. Jeho pasy přes celou šíři i délku hřiště (nikoli ve stejnou dobu, samozřejmě) se staly uctívaným a využívaným způsobem přechodu do útoku.

Úspěchy se začaly dostavovat a tituly přicházely jako na běžícím páse. V sedmdesátých letech se Austria radovala ze série čtyř ligových titulů, ke kterým výrazně přispěl i mladý záložník. Když na konci sezony v roce 1980 opouštěl tým Austrie spolu s celou rodnou zemí a mířil na zahraniční angažmá, měl na svém kontě čtyři mistrovské tituly a také tři trofeje pro vítěze ligového poháru. Prvním zahraničním angažmá pro rakouského středopolaře se stala zdánlivě země zaslíbená - minimálně defenzivním pojetím hry, které se v Serii A praktikuje. Zrodilo se zde slavné catenaccio a dodnes se Itálie prezentuje (až na výjimky) defenzivně laděným stylem hry. Pozice i schopnosti vlasatého záložníka jako by jej předurčovaly k úspěchu.

Ve službách velikánů

V létě roku 1980 se uskutečnil očekávaný a velmi sledovaný přestup rakouského reprezentanta. Za těžko uvěřitelných 880 tisíc liber jej tehdy koupil Inter Milán a doufal, že mu třiadvacetiletý záložník pomůže v cestě za slávou. I přes svůj relativně nízký věk toho měl Prohaska již hodně za sebou, minimálně na té mezinárodní scéně. V roce 1978 se konalo mistrovství světa FIFA v Argentině, na které se Rakousko dostalo především díky skvělé dvojici v podání Hanse Kränkla a právě Herberta Prohasky. V základní skupině narazilo na Španělsko, Švédsko nebo Brazílii, ale přesto skončilo na první příčce. V dalším pokračování turnajem už tak úspěšní Rakušané nebyli, ale minimálně jejich vítězství 3:2 díky dvěma brankám Roberta Kränkla nad Západním Německem bude považováno navždy za velký úspěch.

První sezona v dresu Nerazzurri mu příliš nevyšla a musel si zvykat na odlišný styl hry, ale postupně se stal základní jednotkou mužstva. Úspěch se naplno dostavil až v sezoně druhé, kdy Inter Milán vyhrál italský pohár. Angažmá mu nevyneslo tolik radosti, kolik očekával, takže se již po této sezoně rozhodl přestoupit. V Serii A ale zůstal, neboť jej ulovilo římské AS. S příchodem Prohasky se štěstí přesunulo zpět do Věčného města, protože Vlci ihned v sezoně 1982/1983 zvítězili v lize a v jejich vitríně od těch dob září další mistrovské Scudetto.

Prohaskovi se však stýskalo. Melancholicky zaměřený fotbalista toužil po návratu domů a Itálii opustil hned po zisku mistrovského titulu. Vrátil se tam, kde se opravdu cítil doma - do Austrie Vídeň. V jejím dresu znovu trochu pookřál a opět patřil k největším hvězdám. Odehrál dalších šest let a na své konto si připsal 194 oficiálních utkání, v nichž vstřelil 35 branek. Tato čísla (a především jeho výkony) pomohly Prohaskovy k ocenění nejlepšího hráče ligy, z čehož se Prohaska radoval hned třikrát. Dvakrát byl vyhlášen rakouským Fotbalistou roku. A další velké ocenění přišlo na řadu v roce 2004, kdy byl Prohaska vyhlášen nejlepším rakouským hráčem posledního století.

Téměř okamžitě po ukončení hráčské kariéry se Prohaska vrhl celou silou na studium trenérské licence, která mu byla úspěšně udělena pouhý rok po skončení kariéry hráče. V té době svého lodivoda zrovna hledala právě jeho srdeční záležitost - domovská Austria. Tu koučoval Prohaska v letech 1990 - 1992. Jeho talentu si všimla také rakouská fotbalová asociace, která jej ustanovila trenérem národního týmu. Ve funkci vydržel až do roku 1999, tedy po skončení mistrovství světa ve Francii. A poslední utkání na lavičce národního týmu asi nebude vzpomínat v nejlepším, protože mu Španělé připravili potupnou porážku 9:0! Ani to ale populárního Rakušana od práce na ostře sledovaných místech neodradilo a počínaje rokem 2001 začal pracovat jako komentátor a poradce televizní stanice ORF.

V tomto období byl jeho obraz hodně medializován, k čemuž Prohaska přispěl zejména při komentování mistrovství světa 2006. Pamatujete na utkání mezi Austrálií a Chorvatskem? Austrálie potřebovala body, ale nedařilo se jí. A to především díky výkonu hlavního sudího. Graham Poll byl respektovaným arbitrem, ale toto utkání naprosto nezvládl. Mezi jeho zásadní chyby patří uznaný gól Harryho Kewella, který byl vstřelen z ofsajdového postavení. Co víc, Josip Šimunić se musel bavit, protože od Grahama Polla dostal ne jednu, ne dvě žluté karty, ale dokonce tři žluté karty, než byl vykázán ze hřiště. To viděl celý svět. Jen málokdo ale znal možnou příčinu pomýlení. Objevil a vyzdvihl ji právě Prohaska, který řekl, že za to mohla vyšší konzumace alkoholu ze strany Grahama Polla těsně před utkáním. Výsledek? Poll byl na nátlak veřejnosti i asociace sudích z MS stažen. Těžko ale mohl vinit rakouskou legendu...

Autor: Ondřej Pražák / fifa.com, bbc.com, uefa.com, austria-archiv.at

Komentáře (65)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Takovej knírač

Reagovat
dantetomas

furt lepšie ako tá dnešná móda - dať si pred zápasom na hlavu liter gélu a starať sa počas zápasu o to, či sa mi účes nekazí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
*CZE*

nejlepší vlasy v dnešní době, hezky vyholený strany a vzadu a hezky přehazovačka jak SS.

Reagovat
smazaný uživatel

Takových zase moc není, ten knírek jak říká Zeleznik měl každý druhý.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne ne vůbec jich oc není.

Reagovat
smazaný uživatel

tak kolik?

Reagovat
smazaný uživatel

85 ze sta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Niektorý si ich aj lakujú

Reagovat
Darren Fletcher

a niektorí aj lajkujú

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak je to fajn :3.

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle vypadal v 80. letech každý druhý. Za 30 let se budou lidi smát dnešním šaškům, co to nosí na hlavách.

Reagovat
smazaný uživatel

To sice nosil, ale nemění to nic na tom, že to byla hrozná móda.

S tou "dnešní" módou začal Beckham a další ho začali následovat. Ono jako takový účes je to super, ale někteří to začali měnit podle sebe a tak a vypadají jak kkti (např. moc vyholený boky a na temeni až moc dlouhý). A mám pocit, že takový účes už tu právě byl, tipuju někdy před 60-70 lety, ale v tom si nejsem jistej, takže tak.

Reagovat
*CZE*

stačí kouknout na nácky jaký nosili účesy

Reagovat
dantetomas

móda hrozná, ale aspoň tí hráči vyzerali ako chlapi a nie ako nejaké slečinky, ktoré trávia viac času pred zrkadlom ako na tréningovom ihrisku

Reagovat
smazaný uživatel

No ale vypadali jak kkti, ted co je lepší že ale jak říkám, není to u všech, to už je individuální a vypadali by blbě i kdyby měli jakýkoliv jiný účes

Reagovat
smazaný uživatel

Co je chlapského na tom dělat si trvalou?

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, to není žádná nová móda, ve 30. a 40. letech byly tyto "undercuty" běžné

Reagovat
Neuro

spíš co nosí na sobě... buzerantské kopačky stylu "čím víc pestrejší kombinace tím víc in" (najít na hřišti nějaké dobré černobílé kopačky je už snad zázrak), v civilu chodí oblečení do úplých kalhot, nějakých růžovoučQých trííčeQ, popřípadně to Bale s kabelkou dotáhl už do totálního extrému (ale je bohatý takže jsem hejtr yeeaaah [argument podobných buzerantů] )

Reagovat
smazaný uživatel

Tak toto si trafil, v súčasnom futbale sa neskutočne priteplieva...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim že to je i tím, že má teď ve fotbale velký vliv jižní evropa a jejich cigánštější vkus.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

Nebyl by odkaz na Balea s kabelkou ??

Reagovat
Bakary3

Saaaakra Díky

Reagovat
Neuro

a takhle vypadá heterosexuální chlap v 21. století

Reagovat
arsavin

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
*CZE*

Reagovat
smazaný uživatel

Real vyhraje LM a vy tady dáváte takové sračky

Reagovat
didosh

Reagovat
fajdax

Lituju autora tohoto článku. Asi si s tím musel dát slušnou práci a tady se mu všichni vysmějí a vypičují..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
db18

Reagovat
db18

Že by nějak extra vybočoval účesem?

http://www.4dfoot.com/wp-content/uploads/2013/02/Paul-Breitner.jpg

Tehdy mělo trvalou strašně lidí... (teď zas má každý buď patku, nebo afro)

Reagovat
smazaný uživatel

V roku 1974 debutoval v rakúskom drese vo veku 19 rokov V roku 1980 prestúpil vo veku 23 rokov do Interu Miláno.

Autore, máš tam hrubku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Bayernista18

PJ: Jestli tu jsi, tak se tě chci zeptat, jestli by bylo těžký udělat to, aby se mi při najetí o kus dolu na stránce vpravo dole nezobrazilo tlačítko s šipkou nahoru, který by mě po stisknutí vrátilo uplně nahoru, na ostatních stránkách to tak maj a myslim si, že by to nebylo zas tak těžký.

Reagovat
db18

to neni špatný nápad - a jinak mu můžeš poslat i zprávu (kvůli tomu to tu vlastně je )

Reagovat
Bayernista18

To je fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

HOME

Reagovat
smazaný uživatel

Děda mi o něm onehdá vykládal... Byl to jeden z největších srdcařů své doby

Reagovat
smazaný uživatel

vypada jak zapadonemecky pornoherec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je spíš šokem jak vypadal když hrál, samozřejmě pozitivním. Vždyť teď je každý týden v tv jako sportovní komentátor.

Reagovat
smazaný uživatel

koukám, tenhle týpek byl permanentně ve znásilňovacím módu respekt

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím podívejte se na moji stránku :) http://vseofotbaluchelsea.blog.cz/

Reagovat
j_mrazik

Zrovna tady bych čekal palec od uživatel Porn*.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný fotbalista, nedávno jsem tady na něj vzpomínal... dík za článek

Reagovat
smazaný uživatel

Na tej fotke vyzera ako Gejza Lakatos, inak ako sopliak si Prohasku pamatam, spolocne s Kranklom najvacsie persony rakuskeho futbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

A este samozrejme Toni Polster, ale ten bol o dekadu neskor

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda Rakouského fotbalu.

Reagovat
Puskas

Pamatuji ho, jen mě překvapilo, že se stal rak. hráčem století

Reagovat
smazaný uživatel

ako to? ...a ja ze bimbo binder...

Reagovat
Jolly Roger

Tehdy mělo Rakousko opravdu silný tým, škoda že nevyhráli žádnou trofej. Zde výběr italských gólů Herberta Prohasky https://www.youtube.com/watch?v=QhyftW_bLpI

Reagovat
Puskas

Poslední velká generace, ta z Polsterem, Herzogem nebo Zsakem už byla o stupínek níž.

Reagovat
madridcan
Reagovat
smazaný uživatel

Češi bývali vždycky nejlepší rakouští fotbalisti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele