Lotyšsku vystřílel Euro. To byly hvězdné chvíle Verpakovskise

10.03.2014, 10:20
Aktuality
Zaujalo nás
Dvakrát se stal fotbalistou roku v Lotyšsku (2003-04). Ve stejných letech opanoval v této pobaltské zemi i anketu Osobnost roku. Také je nejlepším střelcem v dějinách národního týmu (29 zásahů). To je jen stručný výčet úspěchů útočníka Marise Verpakovskise, který v baráži o EURO 2004 proti Turecku posunul svoje mužstvo poprvé v historii na evropský šampionát.

První zápas se hrál v Rize na stadiónu Skonta 15. listopadu 2003. Verpakovskis v té době za místní klub nastupoval, takže prostředí dokonale znal. O výsledku rozhodla 29. minuta. Lotyšský forvard si na hranici vápna zpracoval skákající míč, obehrál obránce a vedle padajícího gólmana poslal míč do brány. Byla to jediná úspěšná trefa v tomto utkání a Lotyši si tak do odvety přivezli slibný náskok.

O čtyři dny později však začalo typické turecké peklo. V Istanbulu dokázali domácí skóre otočit. Nejprve Ilhan a pak Sükür posunuli svůj celek do Portugalska, kde se EURO konalo. Nicméně hosté se nevzdávali. Po snížení Laizanse se ke slovu znovu dostal Verpakovskis. Po předlouhém nákopu brankáře Kolinka v důležitém souboji udržel balón a lobem skóroval. Lotyšsko se tak i jeho zásluhou poprvé kvalifikovalo na mistrovství Evropy.

"Na tyto branky vzpomínám nejraději. Postarali jsme se o velký výsledek," konstatoval ostrostřelec pro magazín One Nil Up. "Naše zem je především hokejový a basketbalový národ, ale tehdy o našem úspěchu mluvil každý," pokračoval Verpakovskis.

V Portugalsku sice vypadli už ve skupině, ale dokázali potrápit jak Česko (1:2), tak Německo (0:0). Na závěr nestačili na Nizozemce a podlehli 0:3. Právě Verpakovskis se proti Čechům dokázal prosadit.

Zásah do sítě Realu

Maris Verpakovskis se narodil 15. října 1979 u Baltského moře v městečku Liepāja. Zde také pod vedením svého otce Ilmarse, bývalého profesionálního fotbalisty, začínal. V šestnácti podepsal svůj první profesionální kontrakt s FK Baltika (od sezóny 1996 se jmenuje FK Liepājas Metalurgs). V rodné zemi si ještě zahrál za Skonto Riga, kde měl skvělou bilanci 77/41, a tak si ho vyhlédlo Dynamo Kyjev.

V ukrajinské metropoli okusil i Ligy Mistrů. Dynamu v ročníku 2004/05 chyběl k postupu do další fáze pouhý bod za dvojicí Bayer Leverkusen - Real Madrid. Proti španělskému gigantovi se do střelecké listiny zapsal také Verpakovskis, ale remíza 2:2 byla málo. Kyjev tak na jaře hrál Pohár UEFA, ve které vypadl hned v úvodních vyřazovacích bojích, když nestačil na Villarreal (0:0, 0:2).

V jeho kariéře se stalo právě Dynamo tím největším klubem, kde působil. Získal tu i ocenění hráč roku (2004). Poté se mu však přestalo dařit a byl poslán na hostování. Postupně oblékal dresy Getafe, Hajduku Split, Celty Vigo či Ergotelisu.

V roce 2011 odešel do ázerbájdžánského Baku, kde vydržel dva roky. Na závěr kariéry se vrátil zpátky na Krétu a v Ergotelisu letos v lednu pověsil kopačky na hřebík.

Na této úrovni tak nikdy nedosáhl na velký úspěch. Vše si ale vynahradil v reprezentaci.

Řecko, a opět Řecko

Už v devatenácti přišel první telefonát. "Vůbec jsem to nečekal. Vždyť jsem ani nehrál v základu v klubu. I tak mi ale trenér (Revaz Dzodzuashvili) zavolal," vyprávěl 34letý veterán. "Navíc mi řekl, že budu hrát od začátku. Tím mě dostal ještě víc," řekl Verpakovskis.

Debut si tak odbyl 9. června 1999 v kvalifikačním zápase o EURO 2000 proti Řecku. A byla to premiéra jako hrom. Jedním gólem se podílel na výhře 2:1. "Hrálo se v Aténách. Pamatuju si, že atmosféra byl fantastická. Řečtí hráči měli obrovskou podporu. I tak jsem v první půli skóroval. Bylo to jako sen," popisoval lotyšský rekordman. "Nastoupil jsem i s menším zraněním, ale to jsem kouči nesdělil. Bál jsem se toho, že by mě už příště nenominoval," práskl Verpakovskis.

Jeho vrcholem byly bezesporu roky 2003-04, ve kterých se nejen stal fotbalistou roku, ale také osobností své země.

Řecko bylo ještě u jednoho milníku v jeho životě. O čtrnáct let později, konkrétně 10. září 2013 se dočkal stého startu za národní výběr a stal se tak sedmým Lotyšem, kterému se tento kousek povedl. Tentokrát Lotyšsko prohrálo 0:1.

"Na nároďák nikdy nezapomenu. Bylo to krásných 14 a půl let. Zažil jsem mnoho nezapomenutelných zážitků, na které budu vzpomínat celý život," prozradil se slzami v očích pro oficiální stránky UEFA.

Celkově nasbíral 103 utkání, ve kterých zaznamenal 29 branek, čímž se stal doposud rekordmanem své země.


Zdroje:
http://onenilup.com/baltics/latvia/item/108-interview-maris-verpakovskis/108-interview-maris-verpakovskis
http://www.uefa.com/worldcup/news/newsid=2011091.html
http://www.rsssf.com/miscellaneous/verpakovskis-intlg.html
http://www.uefa.com/news/newsid=2007819.html

Autor: Václav Trousil

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale až na to, že Lotyšsko je pobaltská země a ne balkánská

Reagovat
smazaný uživatel

Lotyšsko a balkánská země ?

Reagovat
smazaný uživatel

slušnej úlet

Reagovat
Puskas

to uTrousil omylem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Reagovat
TheAdy

Reagovat
SunFells

Reagovat
herbage

Balkán, pobaltí, who cares?

Reagovat
Filip12

Legenda Lotyšského fotbalu a i Dynama Kyjev a za článek

Reagovat
PetersCZ

To jsi pěkný debil, když Marise, ač byl dobrý hráč, nazýváš legendou Dynama. Nevíš o Dynamu vůbec nic, tak se do toho neser...

Reagovat
smazaný uživatel

ten je schopnej tady oznacit i ujfalusiho za legendu sparty, toho fakt neber vazne

Reagovat
smazaný uživatel

celkem už trapnýma z těma tvýma legendama, trapčáku...

Reagovat
smazaný uživatel

tak s tou legendou dynama si to už snad trochu přehnal ne ???

Reagovat
Filip12

Reagovat
guzman

nebudeme prehanet ;) ,je to legenda svetoveho fotbalu :DD

Reagovat
Pokahontas

Legenda je možná silné slovo,tak dlouho tam zas nehrál-ale je fakt,že kdo trochu sledoval Dynamo,tak tomu se ty dva góly Realu v souvislosti s jeho jménem určitě musí vybavit.Byl to tehdy krásnej zápas,škoda,že Dynamo tehdy neudrželo rychlé vedení 2:0 a ještě do půle dovolilo Realu srovnat-mělo by tehdy daleko větší šanci na postup.Nakonec se to nepovedlo,neuhráli v posledním kole potřebný bod na Bayeru Leverkusen-nicméně od té doby Dynamo zatím nikdy nemělo k postupu ze skupiny LM tak blízko-i proto se to tak dobře pamatuje.

Reagovat
aurelio

Táto séria článkov sa mi páči, viem si predstaviť ešte zopár zaujímavých hráčov, ktorí reprezentujú "menšie" krajiny. Takto mi napadajú Maxim Šackich, Mart Poom, Shabani Nonda, Mohamed Kallon ...

Reagovat
smazaný uživatel

Shabani Nonda a Mohamed Kallon

Reagovat
smazaný uživatel

Podivuhodný, ze to napsal nekdo, kdo nefsndi Monaku, Nonda a Kallon...Kallona jsem jako pubertak kupoval ve fife, at mel jakoukoli kvalitu, ja ho rad stavěl, většinou s Barošem no...dik hezky zavzpomínat.....jeste treba Lomano LuaLua jeden čas se tam pral za repre taky sám, Vahirua nebo

Reagovat
aurelio

Ja si napríklad Kallona pamätám z Interu Miláno, kde sa veľmi nepresadil. Bol tam myslím v rovnakom čase ako Obafemi Martins. A viem, že Nonda hral výborne za Monaco, ale skôr ma napadol v súvislosti s tým, že hral za Galatasaray a krátko aj AS Rím. Monaco som okrem jednej slávnej sezóny v Lige majstrov vážne nesledoval

Reagovat
Le Gunner

Poom

Reagovat
paver

Parádní rubrika Tipy na další hráče: Gunnar Nielsen, Mario Frick, Andy Selva, Aurélien Joachim, Konstantin Vassiljev, Server Džeparov, Aleksandar Durič, Benjani, Ryan Nelsen...

Reagovat
aurelio

Džeparov mi celkom vyfučal z hlavy, dobrý tip Mohla by tu byť stála rubrika o uzbeckom futbale

Reagovat
fantomas

To příde..

Reagovat
veikko

Nepřijde, Uzbekistán není v Evropě.

Reagovat
aurelio

ty o tom nerozhoduješ

Reagovat
veikko

To máš pravdu ... Můžeš ho napsat sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Benjani

Reagovat
veikko

Ještě mě napadá třeba Lorik Cana.

Reagovat
smazaný uživatel

o ňom tu bol nedávno článok

Reagovat
domingo

Tak zrovna v Zimbabwe Benjani skoro nikoho nezajima, to spis Ndlovu nebo Grobbellaar

Reagovat
veikko

Proč vlastně nehraje za Zimbabwe Costa? Sice toho chlapa nesnáším, ale na zimbabwský nároďák má určitě s přehledem.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč nesnášíš Costu? Jinak za reprezentaci hrál dosud osmkrát. A jsem docela rád, že za nároďák momentálně nehraje, aspoň se neunavuje zdlouhavým cestováním.

Reagovat
veikko

Je mi nesympatický naprosto celou svou existencí. Vlastně jediné co mi na něm nevadí je to, že je černoch. Přijde mi takový lehce zákeřný.

Reagovat
smazaný uživatel

No ještě aby ti vadilo, že je černoch. Ale docela by mě zajímalo, co ti je na něm nesympatickýho. Costa je inteligentní (na fotbalistu víc než dost), má jasný názory, dobrý vztah ke klubu, za který hraje (že si to na Spartě užívá je vidět v každém zápase), učí se česky a snaží se dobře zapadnout mezi ostatní hráče, na hřišti vždy bojuje na 100% a i díky výrazné podpoře útoku se dá jeho herní projev nazvat sympatickým.

Reagovat
veikko

Tak to, že má kladný vztah ke Spartě rozhodně není plus pro fanouška Ostravy, nemyslíš? Nedokážu přesně popsat, co mi na něm vadí, ale právě možná ta až přehnaná bojovnost a občasné zákeřné zákroky. ("zákeřné") Taky si myslím, že by měl rozhodně dostávat víc karet, rozhodčí mu ty zákroky dost tolerujou.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já třeba taky dokážu ocenit dobrý vztah ke klubu u Jankulovskiho nebo Baroše, případně u Svěrkoše. Ačkoliv nemám Baník rád.

Reagovat
paver

Jakto? Co jsem slyšel, tak po návratu z toulek po Evropě si doma v Zimbabwe založil fotbalovou školu a chtěl předávat své zkušenosti tamním klučinům. Jinak nikdy nezapomenu, jak v našem dresu dvěma góly potopil Liverpool

Reagovat
FC Porto FC

Vassiljev

Reagovat
Kluivert9

Carew

Reagovat
smazaný uživatel

Marise jsem mel ohromne rad

Reagovat
smazaný uživatel

Jari Litmanen, Marama Vahirua, Moussa Maazou, Manucho...

Reagovat
veikko

Litti

Reagovat
smazaný uživatel

Manucho tam má Akwu hh

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ešte ma napadá Férenc Puskás

Reagovat
andrew96

Tyto články jsem si oblíbil, jen tak dál. Super

Reagovat
smazaný uživatel

a ani nejsou zbytečně zdlouhavé

Reagovat
veikko

Doufám, že za takových 19 let tady bude článek o Marisově legendárním nástupci Valerijsi Šabalovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Po Verpakovskisovi svého času neskutečně toužil Kotrba a chtěl ho do Sparty, ale Košťál se zhrozil ceny (lotyši chtěli něco přes 30 mega) a přived Kotrbovi za zády Gluščeviče a Verpakovskise koupili úkáčka….

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

oba jste šašci, je to Dinamo a ne Dynamo

Reagovat
kubys

Není no...

Reagovat
Pokahontas

Není,ač by k tomu sváděla analogie např.s jeho moskevským jmenovcem.Oba dva kluby se píší ,,Динамо",ale zatímco v ruštině je ,,и" měkké,tj.odpovídá našemu ,i",pak v ukrajinštině je znak ,,и" tvrdý,tj.odpovídá našemu ,,y".

Takže Dynamo Kyjev a Dinamo Moskva.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohatstvo, to byl rychlík.

Reagovat
semiš

Jen víc takovejch článků

Reagovat
Basty

Palec hore pro autora, jen dal takové články

Reagovat
BARBAROSSA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele