Shabani Nonda - fotbalový světoběžník, DJ a zachránce

09.04.2014, 15:57
Aktuality
Zaujalo nás
Další díl rubriky o hvězdách méně známých týmů či zemí má na programu jméno hráče, jehož cena během pár let stoupla ze sumy 150 tisíc na 20 milionů eur. Vyzkoušel osm různých lig, zapsal se do statistik Ligy mistrů a z Afriky se dostal do předních evropských měst. Po konci kariéry se vrátil zpět do Afriky, aby tam vychovával a léčil potřebné. Seznamte se, Shabani Nonda.

Z Tanzánie do Švýcarska

Shabani Christophe Nonda, jak zní útočníkovo občanské jméno, se narodil v těžko zapamatovatelné Bujumbuře v Burundi. Od raného mládí toužil stát se profesionálním fotbalistou, ale kromě toho měl vášnivý vztah k hudbě. Později dokázal propojit obě své záliby v nevšední zážitky, ale o tom později. S fotbalem, a tady asi není na místě slovo "velký", začínal Nonda v Tanzanii. První dres, který kdy Nonda oblékl, byl dres Atlética Olympic. Provinční klub hrající Burundi Premier League možná tehdy ještě netušil, jak velkého hráče ve svém kádru má.

Svůj talent se Nonda vydal zhodnocovat do klubů jako Young Africans a později Vaal Professionals. Pod tamním trenérem Simonem "Bullem" Lehokem, který ambiciózní tým vrátil do první profesionální ligy a učinil z něj obávaného konkurenta, působil Nonda ještě před dosažením plnoletosti. Navazoval na odkaz hráčů, jako byli Robinson Seakamela, Martin Zwane, Neil Jensen, kteří se dočkali označení "Golden Generation".

Umění mladého útočníka si všiml uznávaný agent FIFA Marcelo Houseman, který Nondovi pomohl k prvnímu výraznějšímu angažmá. Za sumu 150 tisíc dolarů se Nonda stěhoval do Švýcarska, protože jeho služby si zajistil FC Curych. Po měsících aklimatizace, které strávil převážně v juniorce týmu, dostal rodák z Burundi velkou šanci a už ji nepustil - dva roky po sobě se stal nejlepším střelcem celé ligy a v pouhých jednadvaceti se stal přestupovým cílem nejednoho renomovaného evropského týmu. Shabani Nonda si vybral francouzské Stade Rennais, jenž mladíka koupilo za devět milionů eur.

Ve stopách Weaha

V následujících dvou sezonách Nonda ukázal, proč že mu doma přezdívají "Nový Weah" - za 62 zápasů stihl dát rovnou 32 branek! Jeho výkony samozřejmě nezůstaly bez povšimnutí a cena mladého útočníka rostla astronomickou rychlostí. Svého vrcholu dosáhl Shabani Nonda bezpochyby v dresu AS Monako, které shánělo útočníka číslo jedna namísto odcházejícího Davida Trézéguéta. Nondova hvězdná kariéra byla v tu chvíli oceněna na neuvěřitelných dvacet milionů eur, které Monako rádo obětovalo. Francouzskou anabázi Nondovi znepříjemnilo sedm měsíců trvající zranění, ale na trávníky se vrátil včas. Monako právě prožívalo mimořádnou sezonu a Nonda v ní měl svoji velkou úlohu teprve sehrát. Knížecí klub se probojoval ze základní skupiny Ligy mistrů a odvrátil i hrozící vyřazení od Lokomotivu Moskva.

Při losování dalšího soupeře asi Monaku dobře nebylo, protože jeho hráče čekal slavný Real Madrid. A ještě horší pocity musel francouzský klub mít po zpáteční cestě z Madridu. Bílý balet jej totiž utancoval a vyhrál 4:2. Ani to ale Monako nepoložilo. Francouzský celek načal senzační cestu za finále nečekaným překvapením - madridského giganta porazil 3:1. Shabani Nonda byl sice sedm měsíců mimo hru, ale svou rehabilitaci zvládl včas. Nastal čas utkat se s Chelsea.

Monako sice muselo hrát téměř polovinu utkání bez vyloučeného Akise Zikose, ale přesto se dokázalo oklepat z prvotního šoku a jeho útočníci třikrát zakončili. Po Dadovi Pršovi se prosadil také Fernando Morientes. Pro Chelsea ale od dvacáté druhé minuty existovala jistá naděje díky střele Hernána Crespa. Trenér Didier Deschamps se rozhodl pro změnu a na hřiště poslal čerstvě uzdraveného Nondu. Africký útočník s sebou nesl vizitku nejlepšího střelce loňské sezony a pověst kanonýra potvrdil také proti Angličanům. Na hřišti byl pár vteřin, ale zapojil se do kombinace, naběhl na centr od Rothena, obešel brankáře Ambrosiu a pohodlně skóroval!

Hubená léta na cestách

Následně Monako nestačilo na svého finálového soupeře z Porta, ale Nondu to mrzet nemuselo - v tu dobu již přemítal o koupi domu ve Věčném městě. Zájem o jeho služby totiž projevilo AS Řím, které po nepříliš povedené sezoně a devátém místě v Serii A potřebovalo novou krev. Při podpisu smlouvy Nonda médiím mimo jiné sdělil: "Můj životní sen se stal skutečností - budu hrát vedle Francesca Tottiho. Jsem nadšen z vývoje událostí i šance, kterou jsem dostal." Tolik jich ale nebylo.

Předběžně v červnu Nonda podepsal římským Vlkům lukrativní smlouvu, která mu měla vynést 2,2 milionů eur za sezonu po dobu následujících tří let. Jejich naplnění se ale útočník nedočkal, protože Itálii opouštěl po jediné sezoně. V ní si na své konto připsal dvacet zápasů a v nich pouhých pět branek. Ne každému zkrátka sedne takticky svázaný styl calcia.

Fyzicky dobře vybavený Afričan zatoužil po změně a z promarněné příležitosti jej vykoupil anglický Blackburn Rovers. Po dobu svého hostování v Premier League si Nonda připsal hned 33 zápasů, ale na gólovou produktivitu z Francie již navázat nedokázal. Osm branek se majitelům tradičního klubu jevilo jako příliš malý přínos, takže jeho hostování v trvalý transfer přeměněno nebylo. V tu dobu již zkušený cestovatel si tedy opět balil zavazadla a čekal, kam že ho fotbalový vítr zanese. O restart své bohaté kariéry se Nonda pokusil v Turecku, kde se rozhodl oblékat dres tamního obra Galatasaraye. Předpokládaná gólová úroda se však změnila v pouhé paběrkování, protože za tři sezony si zraněními pronásledovaný útočník připsal pouze osmnáct startů a osm branek.

Umělec a bojovník s malárií

Na konci měsíce ledna 2010 trápení Shabaniho Nondy skončilo, protože se s Galatasarayem dohodl na předčasném ukončení smlouvy. Ač rodák z Burundi, Nonda se na mezinárodním poli prosadil v dresu reprezentace Demokratické republiky Kongo, jejímž je právoplatným občanem. Za dlouhých osm let si Nonda připsal 36 zápasů a skóroval v nich dvacetkrát. Status veřejně známé osoby s sebou vždy přináší větší pozornost, čehož se pokusil využít i Nonda. Dnes sedmatřicetiletý internacionál se v mezidobí působení v Monaku věnoval další velké životní vášni - hudbě. Sklony k tomuto měl již od raného dětství, protože souběžně s povinnostmi v Atlético Olympic stíhal Nonda přivydělávat si coby DJ pro místní rádiovou stanici. Objevil se také v burundské verzi populární vědomostní soutěže Chcete být milionářem?

V roce 2003 se stal ambasadorem organizace Peace and Sport sídlící v Monaku, jenž sdružuje atlety a sportovce za účelem humanitární pomoci. V roce 2007 založil vlastní nadaci, jež má za cíl bojovat proti malárii v sužované oblasti Konga. Současné aktivity Shabaniho Nondy souvisí právě s chodem této nadace, která slouží jako výukové centrum pro mladé fotbalisty, zaštiťuje fotbalové turnaje napříč Kongem a spolupracuje s významnými nemocnicemi v boji proti malárii. Až do dnešních dní se věnuje skládání hudby, ale nezapomíná ani na radosti spojené s fotbalem, jeho milovanou hrou.

Autor: Ondřej Pražák / fifa.com, noshaf.com

Komentáře (56)

Přidat komentář
shitcool

Super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Kdo bude příště?

Reagovat
Largo

Napadl mě Mario Frick. Ale každopádně uvítám tipy

Reagovat
smazaný uživatel

Mohamed kallon taky muze bejt

Reagovat
Largo

Taky ho mám v seznamu

Reagovat
smazaný uživatel

Shaka Hislop

Reagovat
smazaný uživatel

Jay-Jay Okocha :) ten by byl super

Reagovat
Largo

Dobrý nápad

Reagovat
Hafna

Reagovat
smazaný uživatel

já měl ale radši Taribo Westa

Reagovat
smazaný uživatel

Ali Daei, Dado Pršo, El Hadji Diouf, Nolberto Solano, Jari Litmanen, Henrik Larsson, Stefano Fiore? Jinak skvělej článek

Reagovat
Arne

Daeí

Reagovat
hefy

Shaun Goater :)

Reagovat
vlastik

Florin Raducioiu

Reagovat
Hafna

Napadá mě taky Andy Selva... nebo Bonaventure Kalou

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo taky by nebylo špatný článek o hráči jménem Ildenfons Lima

Reagovat
smazaný uživatel

parádní článek, v Monaku můj nej hráč

Reagovat
smazaný uživatel

Vybornej hráč

Reagovat
jester Radka Bejbla

pěkné čtení

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Jedno z mojich obľúbených afrických futbalistov "minulosti"

Reagovat
smazaný uživatel

*jeden

Reagovat
smazaný uživatel

neni to k tématu, ale nevite nekdo proc AIT-FANA nehraje v montpellieru?

Reagovat
smazaný uživatel

Totálně z formy, po tom zranění je to v prdeli, ještě, že hraje Kabelka, kterej btw má jít někam do Německa.....uvidíme, co na to prezident

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne ok, ale to neodehraje jedinej zapas? Co mel za zraneni?

Reagovat
Godwinson

Kotnik, vazy, koleno. Rok si nekopl, ale v poslednich zapasech uz byl pripraven na lavicce. Kazdopadne obrovska tragedie. Mohl dokazat velke veci, tim jsem si jist.

Reagovat
smazaný uživatel

To ja taky, mel neskutecny vedeni mice

Reagovat
Godwinson

Z formy?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se divim, driv byl tahoun a porad je mladej

Reagovat
Godwinson

Slo mi o to, ze o hracovi, co za posledni tri roky vinou tezkych zraneni odehral jednotky zapasu, ze je z formy. To je divne:)

Reagovat
smazaný uživatel

A myslis ze si jeste tuhle sezonu zahraje?

Reagovat
Godwinson

Zahraje, doufejme. Je mu sice 25, ale podle me je to mrtvy hrac. Kdyz bude mit stesti, tak se po skonceni smlouvy nekde v L2 rozehraje a casem se do L1 vrati. Nebo spise skonci nekde v Arabii. Uvidime.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna u neho je to skoda, ale v posledni expresce je, ze podepsal novou smlouvu

Reagovat
SunFells

Takové připomínky těchto hráčů, kteří už se pomalu vykrádaj z paměti, jsou supr

Reagovat
smazaný uživatel

V dětských letech byl mým vzorem, parádní hráč. Díky moc za článek, potěšil mě

Reagovat
REPLIKATOR

Určitě velmi dobře známý bývalý hráč Jinak v odstavci o angažmá za Galatasaray je chyba. Za tři sezony tam odehrál v lize 61 zápasů a dal 22 gólů.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek, díky za něj.

Reagovat
Le Gunner

Na takový článek si musím udělat čas, ale podle hodnocení hádám, že je suprový, takže se těším.

Reagovat
Slejdy

vitaaaaaj

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
widlak

" těžko zapamatovatelné Bujumbuře" Ale no tak, myslím, že je to jedno z těch u nás nejznámějších měst

Reagovat
fantomas

No i kdyby ne nejznámějších, tak furt netřeba z Bujumbury dělat Ouagadougou..

Reagovat
widlak

Však Mieček byl z Bujumbury

Reagovat
Radin

Reagovat
smazaný uživatel

Nigeria (Okocha) je pomerne znama futbalova krajina ja by som skor uprednostnil menej zname krajiny. Mna napadol Jeff Strasser z Luxemburska

Reagovat
smazaný uživatel

Mala byt reakcia na uzivatela Largo

Reagovat
rel7

mají tyto články nějakou kategorii kde bych si mohl přečíst i nějaké starší podobné?

Reagovat
Largo
Reagovat
rel7

díky moc

Reagovat
AC torino

mohol by byt Paulo Wanchope dakedy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, krásně se čte. Je neskutečné množství fotbalistů se zajímavýma osudama. Můžeš pravidelně přispívat několik let v tomto duchu a určitě to budu číst.

Reagovat
Largo

Dík, beru Tě za slovo

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikajici clanek.

Me by hrozne potesil nejakej peknej o Andym van der Mayde. Byl to jedinej hrac pusobici v Interu, kteryho jsem mel fakt rad :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele