Souhrn kvalifikace o MS 2022 - úterý 12.10.

12.10.2021, 18:12, aktualizováno 12.10.2021, 23:03
Komentáře a souhrny
Polská reprezentace (© AFP)
Dánsko dominuje, vyhrálo i osmý zápas a opět neinkasovalo, tentokráte si doma poradilo s Rakouskem a odměnou mu je postup. Anglie ve Wembley jen remizovala s Maďarskem a šestou plichtu v sedmém duelu zaznamenala Ukrajina. Švédsko zvládlo důležitý souboj s Řeckem, Polsko zase loupilo v Albánii...
Skupina A

Portugalsko - Lucembursko 5:0

12.10.2021 20:45

Góly: 8. Cristiano Ronaldo (pen.), 13. Cristiano Ronaldo (pen.), 17. Bruno Fernandes, 69. João Palhinha, 87. Cristiano Ronaldo

Další povedený večer na mezinárodní scéně za sebou má Cristiano Ronaldo, Portugalsko splnilo povinnost, Lucembursku nadělilo pět branek a jeho kapitán se pod to podepsal hattrickem. Jednalo se o jeho už desátý hattrick na mezinárodní scéně v kariéře.

Hosté favoritovi vše usnadnili svou nedisciplinovaností. Už v sedmé minutě fauloval Sebastien Thill na hranici pokutového území Bernarda Silvu, rozhodčí Bastien nařídil první penaltu a s tou si suverénně poradil Ronaldo - 1:0.

O několik minut později se opakoval podobný scénář, v tomto případě se provinil brankář Moris, který poslal na zem Ronalda a sám faulovaný proměnil další dvě penalty. V prvním případě vběhl do vápna jeden z hráčů a Bastien nařídil opakování, Ronaldo s tím neměl problém a na své konto si připsal 97. gól za reprezentaci.

Portugalsku skvěle vyšel úvod a v sedmnácté minutě už bylo po zápase poté, co Bernardo Silva prostrčil míč na Bruna Fernandese a ten z úhlu prostřelil Morise - 3:0.

Svěřenci Fernanda Santose se hnali za dalšími trefami, ve 42. minutě opět pálil Cristiano Ronaldo a Moris tentokráte stihl zasáhnout. Tečku za prvním poločasem pak udělal Bernardo Silva, lucemburská obrana mu dopřála spoustu času a prostoru a záložník Manchesteru City neproměnil velkou šanci, o což se svým zákrokem postaral Moris.

Obrázek hry se podle očekávání nezměnil ani po změně stran. Krátce po návratu z kabin neměl Ronaldo přesně seřízená mířidla a zakončoval nepřesně, stejně dopadl v 57. minutě také João Palhinha.

V 68. minutě se urodila nejhezčí akce celého zápasu. Z pravé strany přiletěl do vápna centr, Ronaldo si ho prvním dotekem připravil a vystřihl parádní nůžky. Pochopení pro tuto parádu ovšem neměl Moris a skvělým zákrokem vyškrábl na roh. "Trest" pro něho přišel záhy - roh rozehrál Bruno Fernandes, naběhl si na něj Palhinha a i díky špatnému vyhodnocení situace od Morise zvýšil hlavou na 4:0.

Dobrou náladu na Estádio Algarve nenarušila ani 71. minuta, rána Gersona a zákrok nudícího se brankáře Patrícia. Naopak tři minuty před koncem přišla další velká chvíle Ronalda, ten se po centru Nevese dokázal vyhnout ofsajdové pasti a zkompletoval další hattrick - 5:0.

Portugalci jsou v tabulce na druhém místě o bod za Srbskem, k dispozici ale mají jeden zápas k dobru. V listopadu letí do Irska, na závěr hostí doma právě Srby.

Více informací k zápasu

Srbsko - Ázerbájdžán 3:1

12.10.2021 20:45

Góly: 30. Dušan Vlahović (pen.), 52. Dušan Vlahović, 83. Dušan Tadić (pen.) - 45+2. Emin Machmudov

Srbsko přežilo klinickou smrt, když ke konci první půle fatálně chyboval jeho brankář Rajković. Navíc mělo hodně smůly, protože trefilo obě tyče i břevno soupeřovy brány. Díky dvěma brankám kanonýra Fiorentiny Dušana Vlahoviće ale nakonec dokázalo Ázerbájdžán porazit.

Srbsko zůstává prvním týmem tabulky s náskokem jednoho bodu na druhé Portugalce. Právě s nimi se utká v posledním klání kvalifikace a vzhledem k tomu, že mají Portugalci o duel méně, nesmí Srbsko ztratit. Přesto je to luxusní pozice. Srbové se k ní ale dnes v Bělehradu nepropracovávali snadno.

Po jedenácti minutách se Srbsko dostalo do zakončení a mělo první velkou smůlu. Po nahrávce od Sergeje Milinkoviće-Saviće totiž vypálil zpoza vápna bomber Dušan Vlahović, jenže jeho přízemní rána levačkou se otřela jen o pravou tyč! Levou zase trefili Srbové o tři minuty později. Respektive po srbské rychloakci ji ve skluzu trefil hostující obránce Haghverdi, který se do poslední chvíle úzkostlivě díval, kam jeho teč balon zanese.

Srbové v těchto chvílích drtili svého soupeře a ten měl co dělat, aby odvracel domácí ataky. Kostićův centr sklepával Jović a Salahli si ho málem srazil do vlastní sítě. Dorážející Milinković-Savić už pálil jen do boční sítě. Na Haghverdiho nakonec přeci jen došlo, když ve 28. minutě fauloval pronikajícího Vlahoviće a nuceně sledoval, jak mladý talent proměňuje nařízený pokutový kop.

Brankář Şahruddin Mähämmädäliyev se musel ukázat při akci Lazoviće, který našel centrem hlavu Luky Joviće. S ní si ale brankář s těžko vyslovitelným příjmením poradil a na brankové čáře ji zkrotil. A nebyla to jediná smůla. Ve 45. minutě totiž předvedl obrovskou hrubku zkušený brankář Predrag Rajković. Mohl vracející se míč odkopnout kamkoli, ale místo toho podklouzl a daroval jej Eminu Machmudovovi.

Druhá půle už ale patřila jen Srbsku. Mähämmädäliyev krátce po změně stran ještě posunul míč po technické střele à la Pellegrini od Milinkoviće-Saviće na břevno, ale o minutu později už kapituloval. Lazovićovu ránu zpoza vápna ještě vyrazil, jenže s dorážkou Vlahoviće už nic dělat nemohl - 2:1.

Luka Jović chtěl mladšího krajana napodobit, jenže jeho rána prosvištěla do boční sítě. Vlahović osobně pak zas nadvakrát nepřekonal dobře zasahujícího Mähämmädäliyeva. Skóre utkání uzavřeli Srbové až na závěr. V 82. minutě totiž hostující kapitán Maksim Medvedev zahrál ve vápně rukou a střídající Dušan Tadić si s penaltou poradil bezvadně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko752016:817
2.Portugalsko651016:416
3.Lucembursko62045:146
4.Irsko61238:85
5.Ázerbájdžán70164:151
Skupina B

Kosovo - Gruzie 1:2

12.10.2021 20:45

Góly: 45. Vedat Muriqi (pen.) - 11. Tornike Okriašvili, 82. Zurab Davitašvili

Zajímavou podívanou, spoustu šancí a tři branky přineslo utkání mezi Kosovem a Gruzií. Tři body nakonec trochu překvapivě berou hosté, kteří se díky tomu odlepili ode dna tabulky kvalifikační skupiny B.

Důležitou postavou hostujícího týmu byl brankář Loria a poprvé musel do akce v šesté minutě, kdy rychle vyběhl z branky a znesnadnil zakončení unikajícímu Rashicovi. Hrubku naopak vyrobil na druhé straně Murić, v 11. minutě neudržel v rukavicích míč, ten se dostal k Okriašvilimu a hosté rázem vedli - 0:1.

V 16. minutě zaspala domácí defenzíva podruhé a mohla být jen ráda, že Giorbelidze po přihrávce od Lobžanidzeho pálil těsně mimo. Hodně hektický byl závěr první půle a vše odstartovala 39. minuta, po centru z levé strany pálil z první Rashani a jeho gólovou střelu vykopl z brankové čáry Giorbelidze.

I tak se do kabin šlo za nerozhodného stavu. O chvíli později Kvaracchelia podrazil Rashicu a kopala se penalta, míč si vzal Muriqi a s velkým přehledem srovnal na 1:1.

Kosovo šlo do druhé půle s cílem výsledek otočit a mělo více ze hry, přes defenzívu svěřenců Willyho Sagnola se ovšem prosazovalo jen hodně složitě a když už se to povedlo, hlavičkoval Muriqi z ideální pozice jen do rukavic brankáře. A tak přišel trest, v 82. minutě centroval Azarov a nikým nehlídaný Davitašvili rozhodl - 1:2.

Gruzie si mohla svůj náskok pojistit v 87. minutě, Lobžanidze už zvedal ruce nad hlavu a radost mu pokazil obránce Amir Rrahmani, který zaskočil za brankáře Muriće. Vyrovnání pak v samém závěru odmítl Astrit Selmani, ten se ocitl sám před brankářem a z malého vápna zamířil nad.

Více informací k zápasu

Švédsko - Řecko 2:0

12.10.2021 20:45

Góly: 59. Emil Forsberg (pen.), 69. Alexander Isak

Švédsko si dnes večer po dvougólové výhře napravilo reputaci proti neoblíbenému soupeři z balkánského poloostrova. Řecko, jehož cílem bylo se seveřany při nejlepším zopakovat výsledek z domácí půdy, nebo alespoň neprohrát pro snažší bitvu o druhou příčku, tak odjíždí zklamané se ztrátou čtyř bodů na Španělsko.

Přitom první poločas pro švédský tým nevypadal vůbec dobře a domácí fanoušci se právem obávali, že ani tentokrát na řeckého protivníka nenajdou recept. Mohli být vlastně rádi, že jejich mužstvo do poloviny žádnou branku neinkasovalo, natož aby se nějakou pokusilo vstřelit.

Hosté budou některých okamžiků z první půle rozhodně litovat. Hned ve čtvrté minutě rozvlnil síť Georgios Masouras, který se však ve chvíli přihrávky pohyboval za posledním bránícím hráčem a branka tak nemohla být uznána. Poté mohl švédský gólman Olsen jen děkovat za dobře postavenou konstrukci, kterou během prvního poločasu protivníci orazítkovali hned dvakrát.

Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu a s jedinou vyprodukovanou střelou měli tak svěřenci Janneho Anderssona v šatnách nad čím přemýšlet.

Po změně stran se však výkony obou týmů vyrovnaly, nebo dokonce lehce překlopily a už v 59. minutě domácímu mužstvu svitla naděje na otevření skóre po odpískání penalty za poměrně tvrdý skluz ve vápně. K pokutovému kopu se postavil Forsberg, který nezaváhal a poslal míč do pravého dolního rohu, na druhou stranu od brankáře.

Hned o deset minut později už vedli modro-žlutí o dvě branky po kuriózní asistenci domácího brankáře. Ten z výkopu poslal míč na Alexandera Isaka, jemuž stačilo oběhnout vyběhnutého gólmana Vlachodimose a obstřelit obránce, který se stihl vrátit. Druhý poločas završilo vyloučení řeckého stopera Chatzidiakose, ten si prohlédl druhou žlutou kartu poté, co srazil unikajícího Forsberga.

Švédové tak oplatili Řecku hořkou zářijovou porážku a posunuli se na první příčku tabulky B před Španělsko, s nímž si to v posledním utkání kvalifikace nejspíš rozdají o přímý postup. Řekové zůstali třetí a mají jasno, pokud se chtějí zapojit do boje o baráž, musí v prvním listopadovém zápase porazit Španěly.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Švédsko650112:315
2.Španělsko641113:513
3.Řecko62317:69
4.Gruzie71154:124
5.Kosovo71154:144
Skupina C

Bulharsko - Severní Irsko 2:1

12.10.2021 20:45

Góly: 53. Todor Nedelev, 63. Todor Nedelev - 35. Conor Washington

Severní Irsko nezvládlo duel v Bulharsku a s domácím týmem prohrálo 1:2. Viděli jsme souboj dvou naprosto odlišných poločasů, přičemž hlavní hvězdou celého utkání se stal domácí záložník Todor Nedelev. Do sítě brankáře Peacocka-Farrella totiž vstřelil obě branky své země.

Velký zápas zažil především brankář Ivan Karadžov, který kvůli absencí čtyř hráčů ve výběru před ním nastoupil teprve podruhé v kariéře. A to se jedná o ročník 1989, z čehož je vidět, jak ojedinělý zážitek to pro něj musel být. Bulharsko začalo rozhodně aktivně, jako první vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Nedelev, ale to se jen trénoval.

A pak to před brankářem Karadžovem začalo hořet. Thomspon nejprve nádherným centrem našel hlavu Paddyho McNaira, který Karadžova nepřekonal. Po rohovém kopu se zase pověsil do vzduchu Conor Washington a Karadžov měl opět plné ruce práce. Do třetice napálil Thompson tvrdou ranou jen ruce domácího hrdiny.

Ten nestačil jen ve 36. minutě. Hosté ignorovali ležícího Velkovského a pokračovali v akci, kterou likvidoval brankář Karadžov. Jenže na dorážku pohotového Conora Washingtona už neměl nárok a kapituloval. Celou situaci kvůli možnému ofsajdu ještě řešil VAR, ale nakonec gól uznal.

První poločas byl za námi a domácí si ho zrovna moc neužili. Nevíme, co přesně padlo v šatně, ale jisté je, že do druhé půle se vrátil úplně jiný tým. Už po osmi minutách se totiž dostal míč do vápna a šťastnou teč využil záložník Todor Nedelev naprosto famózní ranou! Zamířil k tyči, nechal si balon skočit a ten zaplul za záda brankáře Peacocka-Farrella.

Na dnešní duel bude Nedelev vzpomínat hodně dlouho a minimálně jeho branky stály za několikeré opakování. I ta druhá, rozhodující. Po hodině hry a bez jakéhokoli tlaku hostí si Čočev zpracoval míč za vápnem a nahrál proti noze Nedelevovi, který trefil nechytatelnou dělovkou místo pod břevnem! Krásný fotbalový moment, Peacock-Farrell letěl vzduchem nadarmo. A protože si Severní Irové žádnou další šanci nevypracovali, vrací se domů bez bodů. Bulhaři se naopak osamostatnili na třetím místě.

Více informací k zápasu

Litva - Švýcarsko 0:4

12.10.2021 20:45

Góly: 31. Breel Embolo, 42. Renato Steffen, 44. Breel Embolo, 90+4. Mario Gavranović

Švýcaři ještě dají Italům zabrat. Díky dnešní výhře se jim totiž povedlo dotáhnout se na čelo bodově a za Itálií zaostávají jen kvůli skóre. Do sítě marné Litvy se ve Vilniusu prosadili Steffen, Gavranović a především Embolo, který si na dnešní utkání schoval dvě trefy.

Brankář Šetkus věděl, že se dnes rozhodně nudit nebude a že ho naopak čeká plno práce. Od prvních minut ho o tom navíc Švýcaři často přesvědčovali. Shaqiri ho napálil už po šesti minutách a další zásah musel likvidovat po třinácti minutách. To ho pro změnu protáhl Breel Embolo. Obránce Rodríguez branku střelou z hranice vápna minul jen o pár čísel.

Po půlhodině hry už ale obrana Litvy padla. Nestačila totiž pokrýt Breela Embola, který si naběhl na centr z rohového kopu a hlavičkou nedal brankáři Šetkusovi žádnou šanci zasáhnout - 1:0.

Stejný hráč jen o tři minuty později málem zvýšil na 2:0. Povedlo se mu totiž obejít obránce a už měl před sebou vlastně jen Šetkuse, ale ten vytáhl parádní zákrok a nohou jeho ránu vyrazil! Jeho obránci mu dnes ale moc nepomáhali a často ho nechávali samotného. Jako ve 42. minutě, kdy Švýcaři zvýšili. Za dlouhým balonem do vápna sprintoval Renato Steffen, doběhl ho a elegantním obloučkem posadil míč do brány přes vybíhajícího Šetkuse.

Konec první půle se tedy domácím absolutně nepovedl a už to začalo zavánět debaklem. Ve 45. minutě totiž domácí obrana opět propadla po dalším rohovém kopu. I když balon nikdo nehlavičkoval, dostal se ke zcela nepokrytému Breelovi Embolovi a ten už věděl, co s ním. Zpracoval si balon a i když se Šetkus natahoval a na míč si sáhl, nestačilo to - 3:0.

Poločas jako z noční můry zažila Litva už několikrát, ale příjemné to nebylo. Dvojité střídání, které trenér Valdas Ivanauskas vymyslel, žádný větší tlak na švýcarskou obranu, doposud skvěle fungující, neznamenal. Švýcarsko trochu povolilo, přeci jen mělo nahráno a nemuselo spotřebovat tolik sil.

Zápas se pomalu stal tréninkovým utkáním Švýcarů, kteří kontrolovali hru a případné hrozící nebezpečí ze strany domácí Litvy brzdili už v zárodku. Až osm minut před koncem málem domácí vstřelili aspoň gól. Vargasovu ránu ale brankář Yann Sommer vytáhl brilantně aspoň na tyč! Konečnou podobu výsledku dal střídající Mario Gavranović, který si naběhl na zadní tyč a pohodlnou hlavičkou uzavřel účet na 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie642012:114
2.Švýcarsko642010:114
3.Bulharsko72236:108
4.Severní Irsko61235:75
5.Litva71064:183
Skupina D

Ukrajina - Bosna a Hercegovina 1:1

12.10.2021 20:45

Góly: 15. Andrij Jarmolenko - 77. Anel Ahmedhodžić

Jenom bod nakonec vytěžila Ukrajina ze zápasu s Bosnou a Hercegovinou. Domácí dlouho vedli a směřovali za důležitým vítězstvím, dva body jim ovšem v 77. minutě sebral Anel Ahmedhodžić.

Ukrajina sice je na druhém místě své skupiny, má ovšem odehrán jeden zápas navíc a v listopadu bude muset vyhrát v Bosně. Ta naopak bude číhat na svou šanci, podobně jako Finsko.

Domácí přitom začali dobře a už v patnácté minutě šli do vedení. Po levé straně utekl Cyhankov, v pokutovém území našel Jarmolenka a ten už měl snadnou úlohu - 1:0.

O šest minut později mohlo být na stadionu ještě veseleji, kdyby Tymčyk lépe zakončil, případně s dorážkou lépe naložil Šaparenko. Ukrajinu tento moment musel mrzet, s postupem času totiž přebíral iniciativu její soupeř a vytvářel si i šance. Ve 25. minutě nešťastně zasáhl centr Matvijenko a jeho chybu hasil na poslední chvíli Pjatov. O chvíli později prošel pas z pravé strany až ke Kolašinacovi, který si míč dlouho zpracovával a následně nadvakrát nedokázal prostřelit Pjatova. A do prvního poločasu se vešla ještě vešla situace, při níž Pjatov zneškodnil pokus Hadžiahmetoviće a Prevljak dorážel nepřesně.

Úvod druhého poločasu patřil domácím. V 51. minutě minul Tymčyk a ve stejných místech skončilo i zakončení Jaremčuka. Útočníka to nemuselo příliš mrzet, jelikož si nedokázal pohlídat ofsajdovou linii.

V 69. minutě na sebe poprvé výrazně upozornil Džeko, z dvaceti metrů vyslal povedenou ránu a Pjatov musel vytáhnout vynikající zákrok. Čisté konto přesto neudržel, v 77. minutě přenesl Sanjin Prcić hru na pravou stranu, Miroslav Stevanović přiklepl míč na Ahmedhodžiće a ten pohotovou střelou srovnal - 1:1.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Finsko 0:2

12.10.2021 16:00

Góly: 45. Teemu Pukki, 48. Teemu Pukki

Skupina D je řádně zamotaná a svým způsobem za to může i Finsko. Seveřané vyhráli v Kazachstánu a nadále mají slušnou šanci na postup, navíc jim do karet nahrála remíza Ukrajiny s Bosnou. Obě branky úterního zápasu dal Teemu Pukki.

Finové měli po většinu zápasu převahu, dlouho ale marně hledali cestičku k domácí svatyni. Utkání se zlomilo v závěru první půle. Ve 40. minutě se do míče opřel Albin Granlund a Kazachstán ještě zachránilo břevno.

O několik minut později se skóre už měnilo, Lod poslal oblouček za obranu, domácí stopeři si s ním neporadili a toho využil Pukki, který se rychle zorientoval a otevřel skóre - 0:1. V úvodní části padla ještě jeden gól, ve třetí minutě nastavení se ovšem Pukki kvůli postavení v milimetrovém ofsajdu radoval zbytečně.

Útočník Norwiche si vše vynahradil krátce po návratu z kabin a opět se pod to výraznou měrou podepsala domácí obrana. Ta opakovaně nedokázala odkopnout míč do bezpečí, brankář Šackyj v závěru akce neudržel střelu Nissily a včas na správném místě byl dorážející Pukki - 0:2.

Pukki představoval velké nebezpečí a v 51. minutě se převtělil do role nahrávače, když přistrčil míč na Loda a ten mířil vysoko nad. Sám Pukki byl po hodině hry přesnější, hattrick mu ale včasným zákrokem nedopřál jeden z obránců.

Kazachstán si za celý duel nevypracoval ani jednu stoprocentní příležitost a nakonec mohl být rád za prohru o dvě branky. V 88. minutě odmítl pojistku Fredrik Jensen, který postupoval sám na brankáře a přestřelil.

Finové jsou v tabulce třetí a na druhou Ukrajinu ztrácejí jen bod. V listopadu mají náročný program, nejprve cestují do Bosny a kvalifikaci zakončí doma proti Francii.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie63308:312
2.Ukrajina71609:89
3.Finsko62227:78
4.Bosna a Hercegovina61418:77
5.Kazachstán70345:123
Skupina F

Dánsko - Rakousko 1:0

12.10.2021 20:45

Góly: 53. Joakim Mæhle

Skvělý rok prožívá dánská reprezentace, která získala bronz na mistrovství Evropy a suverénním způsobem proplula na světový šampionát do Kataru. V kvalifikaci vyhrála i osmý zápas, znovu přitom neinkasovala.

Dánové doma porazili Rakousko a jedinou brankou o tom rozhodl Joakim Maehle. Hostujícímu týmu se kvalifikace nepovedla a od úterního večera ví, že se z ní na MS nedostane.

Fanoušci v Kodani se nedočkali zápasu z kategorie nejatraktivnějších a na první příležitost si museli počkat do 23. minuty, o to větší příležitost se ale urodila. Maehle vybojoval míč a připravil tutovku pro Andrease Skova Olsena, který z několika metrů nedokázal propálit Bachmanna.

Rakousko kontrovalo o dvě minuty později, Alaba rozehrál trestný kop a jen těsně nad hlavičkoval Martin Hinteregger.

V prvním poločase byly k vidění dvě střely na bránu a rovněž tu druhou vyprodukovali domácí. Po půlhodině hry se v pokutovém území hezky uvolnil Mikkel Damsgaard a rychlým zakončením pořádně protáhl Bachmanna.

Bachmann byl klíčovou postavou Rakouska a znovu do akce musel i krátce po změně stran, nejprve si na něho nepřišel Delaney a z dorážky neuspěl ani Skov Olsen, ten se ovšem nacházel v ofsajdu. Dánská aktivita každopádně nakonec přinesla své ovoce a architektem gólové akce byl Delaney. Před ním se rozestoupila rakouská defenzíva, záložník prošel až do pokutového území a svůj postup zakončil přistrčením na volného Maehleho, který uklidil míč k tyči - 1:0.

Delaney se znovu připomněl v 67. minutě a po faulu Bachmanna se pískala penalta, ta ale byla rychle odvolána, jelikož Delaney se v momentě přihrávky nacházel v ofsajdu.

Rakušané se nedokázali dostat do tlaku, za celé utkání ani jednou netrefili prostor mezi tyčemi a výjimkou nebyl ani Louis Schaub, v 83. minutě nezužitkoval zajímavou pozici na hranici velkého vápna a střílel mimo.

Více informací k zápasu

Faerské ostrovy - Skotsko 0:1

12.10.2021 20:45

Góly: 86. Lyndon Dykes

Skupině F suverénním způsobem vládnou Dánové a druhou příčku mají ve své moci Skotové. Ti vezou povinnou a zároveň cennou výhru z Faerských ostrovů, o výsledku rozhodla 86. minutě a v ní Lyndon Dykes.

Skotsko má na třetí Izrael k dispozici už čtyřbodový náskok a v listopadu mu stačí zvládnout duel na půdě posledního Moldavska. V zásobě bude případně mít domácí zápas proti Dánsku, nebo bude vyhlížet izraelskou ztrátu v Rakousku.

Úvod přinesl hodně bojovný fotbal a na první šanci se čekalo dvacet minut, než dostal ve vápně spoustu prostoru Scott McTominay a brankář Gestsson jeho zakončení na bližší tyč vykopl na roh. Hrozili i domácí a o chvíli později spálili obrovskou příležitost. Gordon nejprve vychytal Jónssona, z dorážky si na něj pak nepřišel ani Viljormur Davidsen a útočné manévry před skotskou svatyní zakončila nepřesná hlavička Gunnara Vatnhamara.

Faeřané se soupeře nezalekli a ve 40. minutě opět sahali po vedení, z dálky se do míče opřel Faerø a jeho rána skončila těsně vedle.

Druhou půli otevřel faul Vatnsdala na Christieho, k němuž došlo těsně před pokutovým územím. Po hodině hry pálil z dobré pozice mimo Gilmour, na druhé straně skončilo ve stejných místech zakončení Hallura Hanssona.

Čtvrthodiny před koncem už byl Gilmour přesnější a Gestsson musel předvést kvalitní zákrok. Skotsko každopádně zatlačilo protivníka a přicházely další šance. Gestsson se vyznamenal při hlavičce McGinna a nepřesně znovu střílel Gilmour, než přišla 86. minuta a v ní rozhodnutí. Z pravé strany centroval Patterson, míč si na malém vápně našel Dykes a ten už rozvlnil síť. Na změně skóre nic nezměnil ani VAR, který po několikaminutovém zkoumání vyloučil, že by se jednalo o ofsajd.

Více informací k zápasu

Izrael - Moldavsko 2:1

12.10.2021 20:45

Góly: 28. Eran Zahavi, 49. Munas Dabbur - 90+5. Ion Nicolaescu

Izrael doma nepodal ideální výkon, na poslední tým skupiny to ale stačilo a Moldavsko odjíždí s porážkou 1:2. Domácí přesto nemají mnoho důvodů k radosti, v tabulce zůstávají třetí a na druhé Skotsko ztrácejí čtyři body.

Izrael bude muset doufat v listopadová zaváhání Skotska v Moldavsku a doma s Dánskem, sám potřebuje uspět v Rakousku a na závěr splnit povinnost proti Faerským ostrovům.

Domácí měli dobrý vstup a fanoušci se radovali už po pěti minutách, Sun Menachem ovšem zakončoval z ofsajdu a tato branka ještě neplatila. Regulérní byla až ta z 28. minuty, Manor Solomon našel ve středu hřiště Erana Zahaviho, útočník PSV Eindhoven využil volného prostoru a svou střelu nasměroval přesně ke vzdálenější tyči - 1:0.

Zahavi tradičně představoval velké nebezpečí a znovu vidět byl ve 31. minutě, Cristian Avram byl tentokráte na místě a stihl odvrátit další pohromu.

Moldavsko o poločase udělalo dvě změny v sestavě a ty nepřinesly kýžený efekt, naopak inkasovalo druhou branku. Ve 48. minutě podnikli domácí rychlý brejk, Zahavi místo střely ještě posunul na Munase Dabbura a ten už to měl hodně snadné - 2:0.

Druhý gól nakonec byl také vítězný a znamenal i ukolébání favorita, Izrael se nikam nehnal a v klidu si strážil své vedení. Pomohla mu k tomu i 85. minuta, na polovině hřiště zbytečně fauloval Oleg Reabciuk a po druhé žluté kartě musel předčasně pod sprchy.

Oslabené Moldavsko se sympaticky nevzdalo a ve třetí minutě nastavení spálil tutovku Nicolaescu, který neuspěl tváří v tvář Marcianovi. O chvíli později si oba svůj souboj zopakovali, Nicolaescu si našel centr z trestného kopu a hlavou se postaral o kosmetickou úpravu výsledku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dánsko880027:024
2.Skotsko852113:717
3.Izrael841318:1513
4.Rakousko831411:1410
5.Faerské ostrovy81164:174
6.Moldavsko80174:241
Skupina I

Anglie - Maďarsko 1:1

12.10.2021 20:45

Góly: 37. John Stones - 24. Roland Sallai (pen.)

Angličané nedokázali naplnit úlohu favorita a s Maďary si jen rozdělili body. Museli reagovat na penaltu, kterou proměnil Sallai. To se jim povedlo díky brance obránce Stonese, ale víc už svěřenci trenéra Garetha Southgatea nestihli.

Maďarsko nezažívá zrovna ideální chvíle a v tabulce má pod sebou jen dva týmy. Dnes ho navíc čekala dost náročná cesta do Albionu, který je jasným favoritem a zatím ztratil jen dva body. Maďarská obrana nemohla čekat nic příjemného, když se proti ní od začátku postavily hvězdy jako Sterling, Kane, Mount nebo Grealish.

A Angličané opravdu byli od prvních chvil aktivnějším týmem. Jack Grealish chytrou patičkou zrychlil akci posunutím na Shawa. Jeho přízemní centr mířil znovu na domácího kapitána, před ním ale na poslední chvíli zasáhl Zsolt Nagy. Jenže po dvaceti minutách nastal nefalšovaný šok. Maďarsko totiž kopalo penaltu! Luke Shaw trefil ve vápně do hlavy naturalizovaného Maďara Loïca Nega a sudí pískal penaltu! K ní se postavil Roland Sallai a nemýlil se - 1:0.

Angličanům se pochopitelně vůbec nelíbil směr, který dnešní utkání dostalo. Jenže dlouho jim trvalo, než byli schopní s tím něco udělat. Až deset minut před koncem první půlky utkání zahrávali Angličané přímý volný kop zleva a Phil Foden posadil míč přesně na hlavu zakončujícího stopera Johna Stonese, který se nemýlil - 1:1. Ani tohle skóre ale Angličanům nestačilo.

Ke konci prvního dějství se ještě pokoušel prosadit Jack Grealish, jenže na poslední chvíli mu vystavil stopku Nego, který špičkou vypíchl slavnému protihráči míč od kopaček. Phil Foden krátce po změně stran napravo vysunul svého kolegu z Manchesteru City Raheema Sterlinga. Ten pohotově posílal míč před bránu, kde byl připravený Harry Kane, jenže toho ubránili maďarští gerojové.

Angličané rozhodně nepůsobili tak dominantním dojmem, jak se před utkáním zdálo. Útočník Harry Kane se několikrát snažil probít až do šance, ale pokaždé mu chyběl buď jeden krok, nebo přihrávka přišla pozdě. Mladý záložník Phil Foden pár minut před koncem z pravé strany vyslal centr na zadní tyč, kam si nabíhal jeden z domácích, ale brankář Gulácsi vyběhl a vyboxoval míč do bezpečí.

Hostující Maďaři ke konci utkání dost betonovali a nakonec se jim tahle tuhá snaha vyplatila. Z utkání s Angličany si totiž odvezli nečekaný bod!

Více informací k zápasu

San Marino - Andorra 0:3

12.10.2021 20:45

Góly: 10. Marc Pujol, 53. Sergi Moreno, 89. Cucu

Tohle byla pro Andorru historická noc. Ne snad, že by poprvé vyhrála, ale ještě nikdy v její historii nezvítězila takovým rozdílem. San Marinu totiž dala rovnou tři branky, čímž své dosavadní maximum vylepšila o jeden zásah.

Andorra slaví druhou výhru v této kvalifikaci a i když ji postup na mistrovství "těsně" mine, určitě může slavit. Povedlo se jí zlepšit své osobní maximum a můžou za to branky trojice Pujol, Moreno a Cucu. Tu první branku měl na svědomí Marc Pujol už v desáté minutě. Fernández se pokusil vypálit a jeho tvrdou ránu brankář Elia Benedettini vyrazil jen před sebe, kde se nacházel hostující kapitán Pujol. Proti ráně umístěné na zadní tyč od holohlavého skippera neměl Benedettini šanci.

Jinak se na první poločas zas tak moc dívat nedalo. Přeci jen, nekvalita na obou stranách je značná, takže některé situace, respektive jejich řešení, působily skoro až komickým dojmem. Ne tak akce Andorry ze 38. minuty. V ní Fernández dostal krásnou nahrávku do uličky a vběhl s ní do vápna. Takže brankář Benedettini musel hodně rychle vyběhnout, aby jeho oblouček zachytil.

První poločas uzavřel opět kapitán Pujol, který vnikl do vápna, dostal tam na přední tyč krásnou pobídku, jenže míč téměř z voleje napálil asi tři metry nad břevno! Mnohem lépe se vedlo Sergimu Moreno. Ten v 53. minutě hlídkoval za vápnem a po nacvičeném signálu z rohu dostal míč. Ten z první napálil přesně tam, kam měl - 2:0.

V té době bylo San Marinu jasné, že s dnešním utkáním už asi nic neudělá. Po hodině hry mělo navíc štěstí, že hlavičkující Alavedra mířil těsně vedle. Lépe to už dopadlo v 89. minutě. Pujolovu tvrdou ránu Benedettini vyrazil jen před sebe, kde byl nejdřív Ricard Fernández, jemuž už zakončení nedělalo problémy - 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie862024:320
2.Albánie750211:615
3.Polsko742124:814
4.Maďarsko832313:1211
5.Andorra82067:196
6.San Marino80081:320
Zbývající zápasy
12.10. 20:45Albánie - Polsko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Maďaři

Reagovat
Beči

Reagovat
Puskas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Modroočko

Síce dvakrát prehrajú s Albánskom a vypadnú z boja o postup, ale aspoň zaflexujú v Anglicku. Keby nebolo Euro rozšírené, stále by 35 rokov čakali na veľký turnaj.

Reagovat
eleven11

Ako butatoti

Reagovat
Acrocephalus

Anglie Zrovna těm Maďarům bych účast na MS přál.

Reagovat
cubinho

Reagovat
adalbertus

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Liquid

Reagovat
Pokahontas

Tak trochu malé dejá vu,tam se umí předvést - Maďarsko bylo totiž historicky vůbec prvním repre týmem,který kdy dokázal vyhrát na půdě Anglie ! Bylo to samozřejmě v době jejich slavného týmu z počátku 50.let,tehdejší výsledek michodem 3:6.

Reagovat
BaggioRoberto

Hoši, že by se nám v té baráži rýsovali schůdní soupeři bych ani neřekl. Jednak hrozí stále i Španělsko, Portugalsko, Itálie, ale i pokud všichni favoriti svou úlohu zvládnou, tak sestava Švédsko, Srbsko, Švýcarsko, Norsko/Turecko, Polsko, Chorvatsko/Rusko budí respekt, vezmeme-li v úvahu, že musíš vyřadit dva soupeře.

.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to o štěstí.

Reagovat
F.Torres

Jeste nejsme v barazi a uz se bojime souperu. Baraz se da uhrat s kymkoliv.

Reagovat
Seydou Doumbia

tak jsou to zhruba takoví soupeři, jací by se v baráži o nejlepší repre turnaj světa dali čekat...a všechny tyto druhořadé repre z toho tvého druhého soudku tam být nemůžou...

Reagovat
ACSeRw!n

to nedame no

Reagovat
PaYaB

A koho bys tam chtěl ? Jsou to naprosto adekvátní soupeři pro tuhle část kvalifikace.

Reagovat
BaggioRoberto

To neni o tom, koho bych tam chtěl, ale nedávno tady někdo psal, jak tam budou soupeři napohodu.

Reagovat
Kily

tvořit neumíme, v kvalifikaci s výjimkou domácího zápasu s Belgií hrajeme hovno, nebude na škodu nastoupit proti týmům, na kterých bude větší tlak, zatímco od našich se třeba tolik čekat nebude

Reagovat
Shevchenko

Na druhou stranu teď chyběli nějací hráči a prostě v září/říjnu nebyla forma, naopak na ME byla, takže třeba se forma vrátí v březnu i třeba s Provodem nebo Kúdelou a třeba Sadílkem na levém beku a bude to zas o něčem jiném.

Reagovat
Kily

to je moc vracejících se třeba, zůstal bych u jistot a tou jedinou je to, že se v březnu vrátí Bořil

Reagovat
Reggie

Reagovat
Neutron

Polsko, Chorvatsko/Rusko su pre vas podla mna hratelni superi

Reagovat
Benfica

Realne je snad len druhe miesto pre Spanielsko.. Svedsko, Svajciarsko, Polsko by boli jedini vyrazne lepsi ako Cesko.. Norsko ma jedneho hraca, Srbsko by uz nebolo v hre, keby rozhodca nebol slepy a popravde ten ich tim neni zas tak silny.. Turecko ide dole vodou, Rusko ma len lahku skupinu, tam by Cesko s Chorvatskom bojovalo o 1 miesto tiez.. a teda ti Chkrvati uz tiez nesu co byvali.. si myslim, ze ak Cesko da 2 miesto tak ta sanca je viac ako realna na postup..

Reagovat
FC Porto FC

Ronaldo opět uřaduje

Reagovat
F.Torres

Drive se rekord zdal byt nedosazitelny a on ho jeste o nejakou desitku golu navysi. Masakr

Reagovat
Benfica

Ja som rad, ze uz tie rekordy v repre ma asi vsetky.. teraz uz len sa sustredit na zapasy tak ako tieto 2 posledne.. ziadne nervy o rekordy.. konecne

Reagovat
smazaný uživatel

proti Lucembursku a dvě penalty

Reagovat
cubinho

Ani Lucembursko ho nezastaví!

Reagovat
Reggie

Reagovat
monkej

Srbsko v kvalifikacii MS = Česko v kvalifikacii ME a naopak

Reagovat
Pokahontas

A to dlouhodobě,prakticky po celý nový tisíciletí.

Česká bilance je relativně pochopitelná v tom smyslu,že dostat se na Euro je objektivně lehčí než na Mundial,volných míst tam vždycky bylo víc,od 2016 -ého až neskutečně.

Bilance Srbska,to je paradox sám...

Reagovat
Free_player

Dánové 24 bodů a skore 27:0 .... těžce kralují

Reagovat
oli9

Reagovat
Neutron

Reagovat
frankiefcb

černý kůň MS

Reagovat
stas87

To vazne vymyslel penaltu pre ciganov z Portugalska kedze faul bol jasne vonku ale portugalcan spadol do vnutra?

Reagovat
Benfica

Zas tie tvoje komplexy a este aj klames

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele