Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina C, 8. kolo
12.10.2021 20:45 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Breel Embolo (© AFP)

Švýcaři s Litvou neměli problémy, dvakrát se trefil Embolo

Švýcaři ještě dají Italům zabrat. Díky dnešní výhře se jim totiž povedlo dotáhnout se na čelo bodově a za Itálií zaostávají jen kvůli skóre. Do sítě marné Litvy se ve Vilniusu prosadili Steffen, Gavranović a především Embolo, který si na dnešní utkání schoval dvě trefy.

Brankář Šetkus věděl, že se dnes rozhodně nudit nebude a že ho naopak čeká plno práce. Od prvních minut ho o tom navíc Švýcaři často přesvědčovali. Shaqiri ho napálil už po šesti minutách a další zásah musel likvidovat po třinácti minutách. To ho pro změnu protáhl Breel Embolo. Obránce Rodríguez branku střelou z hranice vápna minul jen o pár čísel.

Po půlhodině hry už ale obrana Litvy padla. Nestačila totiž pokrýt Breela Embola, který si naběhl na centr z rohového kopu a hlavičkou nedal brankáři Šetkusovi žádnou šanci zasáhnout - 1:0.

Stejný hráč jen o tři minuty později málem zvýšil na 2:0. Povedlo se mu totiž obejít obránce a už měl před sebou vlastně jen Šetkuse, ale ten vytáhl parádní zákrok a nohou jeho ránu vyrazil! Jeho obránci mu dnes ale moc nepomáhali a často ho nechávali samotného. Jako ve 42. minutě, kdy Švýcaři zvýšili. Za dlouhým balonem do vápna sprintoval Renato Steffen, doběhl ho a elegantním obloučkem posadil míč do brány přes vybíhajícího Šetkuse.

Konec první půle se tedy domácím absolutně nepovedl a už to začalo zavánět debaklem. Ve 45. minutě totiž domácí obrana opět propadla po dalším rohovém kopu. I když balon nikdo nehlavičkoval, dostal se ke zcela nepokrytému Breelovi Embolovi a ten už věděl, co s ním. Zpracoval si balon a i když se Šetkus natahoval a na míč si sáhl, nestačilo to - 3:0.

Poločas jako z noční můry zažila Litva už několikrát, ale příjemné to nebylo. Dvojité střídání, které trenér Valdas Ivanauskas vymyslel, žádný větší tlak na švýcarskou obranu, doposud skvěle fungující, neznamenal. Švýcarsko trochu povolilo, přeci jen mělo nahráno a nemuselo spotřebovat tolik sil.

Zápas se pomalu stal tréninkovým utkáním Švýcarů, kteří kontrolovali hru a případné hrozící nebezpečí ze strany domácí Litvy brzdili už v zárodku. Až osm minut před koncem málem domácí vstřelili aspoň gól. Vargasovu ránu ale brankář Yann Sommer vytáhl brilantně aspoň na tyč! Konečnou podobu výsledku dal střídající Mario Gavranović, který si naběhl na zadní tyč a pohodlnou hlavičkou uzavřel účet na 4:0.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele