Serie A - preview 23. kola

08.02.2014, 09:37, aktualizováno 09.02.2014, 08:42
Previews
Rušno bude dnes odpoledne v Římě, Olympijský stadion uvidí další derby mezi Laziem a AS. Případné ztráty Giallorossi se pokusí využít Juventus, který čeká těžký duel na půdě Hellasu Verona. Inter Milán chce proti Sassuolu ukončit čekání na výhru a posílit naděje v boji o evropské poháry...
Turín FC - Bologna FC  (neděle 12:30)
Poslední vzájemné utkání mezi těmito dvěma týmy skončilo těsnou výhrou Turína a Bologna by přirozeně ráda svému soupeři porážku vrátila. Také proto, že pokud nezíská nějaké body, mohla by se rázem ocitnout na příčkách zaručujících sestup do druhé ligy.

Alessandro Diamanti - to je snad nejdiskutovanější jméno, pokud jde o Bolognu. Zkušený italský záložník/útočník se dlouho snažil o přestup do většího týmu a ten se mu nyní naskytl. Nejprve sice jednání s čínským klubem Guangzhou nedopadla dobře a Bologna dokonce vydala oficiální prohlášení, v němž celé jednání anulovala a definitivně ukončila. I když, slovo definitivní je dost relativní, neboť Alessandro Diamanti se včera s čínským týmem dohodl a jeho mateřský klub celou transakci nakonec doladil. Diamanti tedy s konečnou platností odchází do vysněné Číny a Bologna i celé calcio tím přichází o jednu velkou postavu.

Otázkou tedy je, jak se Felsinei v bitvě o udržení se v první lize bez Diamantiho povede. Ani s ním to posledních pár zápasů není žádná velká sláva, neboť Bologna již pět posledních utkání nevyhrála. Po polovině ročníku mají Felsinei na svém kontě teprve tři výhry a jsou jedním z horkých kandidátů na sestup. S Turínem si Bologna bude muset poradit bez Marka Čecha a Francesca Della Roccy; Panagiotis Kone a Davide Moscardelli jsou vykartováni.

Domácí Granatě se daří o mnoho lépe, i když záplaty za odcházejícího Danila D'Ambrosia stále ještě nenašla. Co je pozitivní, to je forma dua Alessio Cerci a především Ciro Immobile, které táhne turínské FC zpět do první desítky. Granata je nyní dokonce sedmá a ráda by se poprala o šanci na evropské poháry. Pokud produktivnímu duu zbude dostatek sil a vyhnou se mu zranění, není to nereálný cíl. Immobile je nejlepším střelcem týmu, ve dvaceti utkáních se postaral již o dvanáct branek.

Také minulý zápas Turínu vyšel, neboť si ze San Sira odvezl cenný bod za remízu s AC Milán. Pokud by Turín vyhrál i nad Bolognou, mohl by za jistých okolností předskočit pátý Hellas a poháry by byly na dosah. Novou posilou Turína v boji o své cíle je záložník Jasmin Kurtić, který se z Palerma dostal také do Sassuola. Nyní by rád pomohl novému týmu k lepšímu umístění a motivace mu neschází. "Chtěl jsem do Turína, protože ten o mne projevil opravdový zájem a já mu za to jsem vděčný. Nejradši hraji středního záložníka, mám také ofenzivní sklony. Záleží ale na trenérovi, kde se mnou bude chtít hrát. Jsem připraven na jakýkoli post a vždy týmu odevzdám maximum svých schopností," uzavírá nadšený nováček v sestavě trenéra Ventury.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Moretti, Glik, Maksimović - Masiello, Farnerud, Vives, Basha, Darmian - Cerci, Immobile
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Morleo, Cherubin, Natali, Garics - Laxalt, Khrin, Pérez, Christodoulopoulos - Cristaldo, Bianchi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - AS Řím  (neděle 15:00)
Lazio se možná v lize zatím trápí a dokonce již změnilo trenéra, ale zkušený Edy Reja se zatím vedení jeví jako kvalitní náhrada za Vladimira Petkoviće. Pokud jde o Serii A, Lazio ještě v tomto roce neprohrálo. Ani AS si ale nevede špatně a začíná se z něj formovat silný evropský mančaft.

Jakékoli městské derby má v sobě vždy jakýsi ojedinělý náboj, který jej odlišuje od všech ostatních zápasů. Výjimkou není ani emotivní střet dvou římských klubů, jejichž rivalita je zcela evidentní. Francouzský trenér Rudi Garcia před svým prvním derby s Laziem prohlásil staré známé rčení, že v případě derby se nehraje na krásu, ale na vítězství. A to je pravda, podíváme-li se na několik posledních vzájemných střetů. Červené karty, tvrdé zákroky, množství napomenutí, slibné šance a úporná snaha o výhru před vlastní tribunou. I to v předcházejících duelech charakterizuje oba nesmiřitelné tábory. Nyní je situace o to zajímavější, že AS by rádo dohonilo vedoucí Juventus Turín.

Do cesty se mu ale staví dávný arcirival, který rovněž touží po úspěchu. Ten mu má přinést nově jmenovaný trenér Edy Reja, který je díky svému někdejšímu angažmá u Biancocelesti dobře zapsán. A jeho pozitivní vliv se ukázal také při obnovené premiéře na lavičce Římanů. Gól Miroslava Kloseho totiž znamenal výhru nad milánským Interem. Na toto utkání Biancocelesti navázali dalšími dvěma výhrami a dvěma remízami. Čeká je první prohra v novém roce právě proti městskému rivalovi?

Ten je nyní ve formě, což dokládá i výhra nad Neapolí. V rámci Coppa Italia se po vyřazení Juventusu AS utkalo právě s Partenopei a po prvním poločase si mohlo gratulovat - góly Gervinha a Kevina Strootmana mu zaručily klidnou přestávku. Z ní se ale Giallorossi evidentně vrátili o něco později než Neapol, která v průběhu dalších dvaceti minut srovnala. Kritické návraty ze šaten nejsou Vlkům nijak cizí, v poháru je ale mohly stát výhru. O tu však tým trenéra Rudiho Garcii nakonec nepřišel, protože ve svém kádru vlastní střelce Gervinha. Útočník, který se do světa velkého fotbalu dostal v Lille právě pod tehdejším trenérem Garciou, se v Arsenalu Londýn trápil a nabídku na opětovnou spolupráci s Garciou bez váhání přijal. Soudě dle výsledků dobře udělal, protože jeho branky táhnou celý tým.

K posledním dvěma brankám přišel Gervinho právě proti Neapoli a po skončení utkání se na jeho schopnosti valila chvála snad ze všech stran. V pozápasovém rozhovoru Gervinho fanouškům poodkryl tajemství jeho současné formy: "Rozdíl mezi Arsenalem a Římem je jednoduchý - trenér. Tady cítím, že jsem chtěný, že jsem důležitým hráčem, což mi v Londýně chybělo. Když teď ráno vstávám, těším se do práce, nemůžu se dočkat. Nemůžu říct, že by moje zlepšení bylo pouze přestupem do Říma. I v Anglii jsem měl mnoho věcí, život byl podobný. Z postranní čáry se toho ale moc nenaučíte, což je tady skvělé. Seděl jsem na lavičce a moc nehrál. Tady v Římě je to ale úplně jiný příběh," pochvaluje si reprezentant Pobřeží slonoviny. Ten má na svém kontě v současné chvíli již osm přesných zásahů a je nejlepším střelcem mužstva. Až za ním jsou hráči jako Mattia Destro, Francesco Totti či stoper Mehdi Benatia. Přidá další branky proti Laziu?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Radu, Dias, Biava - Lulić, Onazi, Ledesma, Cavanda - Keita, Klose, Candreva
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán Torosidis - Strootman, De Rossi, Pjanić - Florenzi, Totti, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Juventus FC  (neděle 15:00)
Po sérii tří prohraných zápasů se sebevědomí Hellasu opět zvýšilo, protože v posledním kole Serie A porazilo domácí Sassuolo. Teď jej však nečeká žádný nováček - do Verony přijede samotný Juventus, který usiluje o zvýšení náskoku na druhé AS Řím.

V neděli odpoledne čeká Serii A několik zajímavých střetnutí. Kromě tradičního a emotivního Derby della Capitale se o pozornost diváků budou snažit také celky Hellasu Verony a Juventusu. Zatímco v případě hostí je postavení na špici ligy téměř samozřejmostí, dosavadní páté místo Hellasu Verona očekával jen málokdo. Nováček první ligy se přitom neprezentuje ledajakými výkony, ale dokáže o body připravit téměř kohokoli. O další skalp se pokusí proti Staré dámě a bude doufat, že naváže na vítěznou sérii.

Ostatně, hosté byli ještě před příjezdem na stadion Marc'Antonio Bentegodi varováni, že je nečeká nic snadného. A promluvil hráč z nejpovolanějších - zkušený veterán Luca Toni, který dres Bianconeri sám oblékal. V rozhovoru pro deník Il Giornale zkušený střelec doznal: "Samozřejmě nás nečeká nic snadného, ale minulý víkend jsme dokázali vyhrát nad Sassuolem a to nám dalo morální vzpruhu. Přerušili jsme třízápasovou sérii porážek, takže jsme klidní. Juventusu bude čelit jedenáct lvů, budeme se prát o výhru a chceme být Staré dámě vyrovnaným soupeřem. Že jsem dřív hrál za Juventus? Byl jsem zraněný a tak jsem neodevzdal vždy své maximum, ale odcházel jsem s pocitem zadostiučinění. Na Juve mám ale výborné vzpomínky, protože jsem v jeho dresu vstřelil svůj stý gól v Serii A, navíc jsem "pokřtil" nový stadion brankou proti Notts County. Teď jsem šťastný za to, kde jsem. Máme na kontě 35 bodů, já k nim přispěl deseti brankami, panuje tu výborná nálada. Fanoušci nás podporují a my tvoříme velkou rodinu," pochvaluje si Toni.

Toni by měl být připraven čelit svým bývalým spoluhráčům, to se ale nedá říct o kapitánu Domenicu Maiettovi, který je zraněný. Otazník visí také nad startem Massima Donatiho, takže trenér Mandorlini má o čem přemýšlet. Kompletní nebude ani soupeř, protože se stále jedná o povaze zranění Barzagliho. Do brány se vrací Gigi Buffon, první minuty by si mohl připsat také střelec Pablo Daniel Osvaldo. Budoucnost Fabia Quagliarelly se naopak ocitá v oblacích.

Ani Juventus ale poslední dobou netrpí výsledkovou krizí, neboť se mu po nešťastném utkání s římským Laziem podařilo vyhrát prestižní Derby d'Italia a na vlastním stadionu milánksý Inter porazil poměrem 3:1. Po patnácti minutách načal skóre Stephan Lichtsteiner, po něm se trefili ještě Giorgio Chiellini a Arturo Vidal. Do sítě brankáře Marca Storariho se trefil pouze obránce Rolando. Vzhledem k tomu, že zápas AS Řím s Parmou byl kvůli dešti přeložen, náskok turínského giganta na Římany se navýšil na rozdíl devíti bodů.

A o takto pohodlný náskok by Stará dáma jen nerada přišla. Obránce Leonardo Bonucci složil Veroně kompliment a nazval ji překvapením sezony, což dokládá, že se s ní musí počítat. Navíc se jedná o velmi ambiciózní a nevyzpytatelný tým. Historie obou celků je velice vzácná a bohatá na slavná utkání. Už od poháru PMEZ se oba soupeři snažili o průnik mezi elitu a nyní se po úspěšném Juventusu o totéž snaží i Hellas. Po dlouhé odmlce se oba týmy utkaly naposledy v září minulého roku a přesto, že se Hellas dostal do vedení, tři body si připsalo Juve. Carlos Tévez a Fernando Llorente se coby nově zformovaný útočný pár prosadili a pomohli novému zaměstnavateli k výhře. Oplatí Hellas konkurentovi stejnou mincí?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Agostini, Marques, Moras, Cacciatore - Hallfredsson, Cirigliano, Romulo - Gómez, Toni, Iturbe
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Chiellini, Bonucci, Caceres - Asamoah, Pirlo, Vidal, Pogba, Lichtsteiner - Llorente, Tévez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.75 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Parma FC - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Catania zažívá prachbídnou sezonu a zatím se topí v prvoligových vodách. Poslední celek Serie A sice zlepšil napadání i střelbu, ale stále inkasuje příliš a své šance nedokáže využít. Zlepší se jeho projev proti nevyzpytatelné Parmě?

Ducali se naopak daří a současná osmá pozice je dejme tomu standardním požadavkem vedení. Na druhou stranu, pokud se v útoku můžete opírat o duo Amauri - Antonio Cassano a jako třetí mušketýr plní roli střelce Jonathan Biabiany, pravděpodobně budou diváci zvědaví na lepší umístění. Na stadionu Ennio Tardini proto poženou své miláčky do boje, neboť případná ztráta s posledním celkem tabulky, ať už se zlepšuje jakkoli, by byla tragédií. Forma Ducali by se dala shrnout čísly. Deset zápasů již Parma neprohrála a to měla co do činění s Interem Milán, Neapolí nebo Laziem Řím. K tomu připočtěme šestnáct vstřelených branek a je jasné, že současné postavení Ducali není jen tak.

O výrazné procento gólů se dělí duo veteránů v podání Italo-Brazilce Amauriho, kterému vydatně sekunduje někdejší velký talent italského calcia Antonio Cassano. Útočné partnerství jim oběma svědčí a to prospívá také celému týmu. Spolupráci s Cassanem si užívá i samotný Amauri, který na jeho adresu podotkl: "Doufám, že mnozí ze skeptiků, kteří nám nevěřili, nyní vidí, že my dva s Antoniem můžeme spolupracovat. Daří se nám vzájemně se doplňovat a užitek z toho má celý tým. Na počátku jsme často slýchávali, že dva takoví hráči nemohou působit vedle sebe, ale nám se vede dobře. Nikdy jsem nepochyboval, že to tak dopadne a doufám, že společně nastřílíme ještě mnoho klíčových branek," touží Amauri.

Proti Catanii by mělo mít duo velmi snadnou pozici, protože její obrana nepatří k nejpevnějším v lize. Vlastně je to úplně naopak - Sloni v zoufalé snaze získat body stále klesají a nové a nové chyby je stojí případné úspěchy. Nyní se tradiční sicilský celek utápí na posledním místě. Jedno jediné vítězství v dosavadních deseti utkáních je tristní bilance, kterou by Catania ráda napravila. To se jí částečně daří, neboť poslední dvě utkání znamenala jistý progres. Inter Milán se s Catanií rozešel bez branek, bod Catania získala také v poslední divoké remíze 3:3 s Livornem.

Hráči zkrátka musí věřit svému vedení, že je dokáže kvalitně připravit. Důvěra je ale přesně to, co se o vedení Catanie říct nedá. Trenér Rolando Maran byl odvolán teprve v říjnu, ale již v lednu byl opět jmenován do funkce a tím si vedení moc příznivců asi nezískalo. Poslední vzájemné utkání na stadionu Angelo Massimino skončilo bez branek a s ohledem na současnou bodovou ztrátu na další dva nejbližší týmy, by Catania podobný výsledek nejspíš brala opět.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Gobbi, Lucarelli, Paletta, Cassani - Parolo, Marchionni, Gargano - Cassano, Amauri, Biabiany
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujár - Biraghi, Spolli, Bellusci, Peruzzi - Rinaudo, Lodi, Isco - Barrientos, Bergessio, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 3.80 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Sampdoria i Cagliari v minulých kolech překvapily a získaly všechny body, nyní ale může vyhrát jen jeden. Naváže Sampdoria na vítězné derby a pokoří i Cagliari? Anebo Sardiňané po Fiorentině zaskočí i Mihajlovičův výběr?

Vítězné derby má vždy sladkou příchuť a platí to samozřejmě i o tom janovském. V pondělní dohrávce ho opanovala Sampdoria a získala důležité body v boji o záchranu. Celkově se Mihajlovičovým svěřencům daří a právě hlavní zásluhu má na tom srbský trenér. Nicméně pohled na tabulku vedení Sampdorie stále neuspokojuje. Blucerchiati si sice vypracovali už osmibodový náskok na sestupové pozice, ale momentální čtrnácté místo je pořád velkým zklamáním. Ve hře je ale stále spousta bodů a zatím to vypadá, že se Janovští vyšplhají výše.

V minulém kole slavilo úspěch i Cagliari. Lopézova družina po třech porážkách konečně naplno bodovala a hned to překvapivě odskákala Fiorentina, která se mohla posunout na třetí místo před Neapol. Postavení Cagliari je takřka shodné s postavením Sampdorie. Sardiňané jsou na tom o bod hůře a patří jim patnáctá pozice.

Sampdorii bude chybět hrdina z janovského derby Maxi Lopéz a vykartovaný Mustafi. Velké problémy hlásí Cagliari, kterému budou chybět opory základní sestavy Pisano, Ibarbo a Pinilla. K dispozici nebude ani suspendovaný Dessena.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Gastaldello, Costa, Regini - Palombo, Krstičič - Gabbiadini, Soriano, Eder - Okaka
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Perico, Rossettini, Astori, Murru - Ekdal, Conti, Vecino - Cossu - Sau, Nené
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Livorno - Janov CFC  (neděle 15:00)
Fotbalisté Livorna začali bodovat a o prodloužení série se pokusí doma proti Janovu. Grifům se daří střídavě, venku ale dokázali vyhrát jen dvakrát a rádi by si tuto reputaci vylepšili. Udobřovat si po zpackaném janovském derby musí i fanoušky.

Livorno má za sebou dva veleklíčové zápasy v boji o udržení a oba velmi dobře zvládlo. Nejprve porazilo Sassuolo 3:1 a poté remizovalo na Sicílii 3:3. Přitom zápas s Catanií mohl skončit jejich vítězstvím. Livorno na Angelo Massimino několikrát vedlo, ale soupeř dokázal vždy vyrovnat. Výsledek 3:3 je samozřejmě spíše ziskem Livorna. Domácí ale nadále zůstávají v sestupovém ohrožení a ke konečnému cíli vede ještě dlouhá cesta. Vždyť teprve před čtrnácti dny ukončili dlouhotrvající čekání na vítězství. O další body se Livorno poměří s Janovem, který stále nemůže najít výsledkovou kontinuitu.

Grifové totiž podávají nevyrovnané výkony a díky nim si pohoršili už na jedenácté místo. V minulém kole navíc museli skousnout nepříjemnou jednogólovou porážku od městského rivala. Sampdoria vyhrála díky brance Maxiho Lopéze 1:0 a je "králem Marassi". Nicméně Gasperiniho svěřenci jsou na tom v tabulce pořád lépe.

Trenér Domenico Di Carlo se musí vypořádat s absencemi Siligardiho, Gemitiho a distancovaného Mbayeho. Ani na druhé straně není marodka nijak zaplněná. Zranění do hry nepustí Gamberiniho, Donnarummu i slovenského záložníka Kucku.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Ceccherini, Emerson, Coda - Piccini, Benassi, Luci, Greco, Castellini - Paulinho, Emeghara
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Burdisso - Vršaljko, Bertolacci, Matuzalem, De Ceglie - Konaté, Gilardino, Antonelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - US Sassuolo  (neděle 20:45)
V zápase mezi Interem Milán a Sassuelem půjde zejména o ukončení několikazápasové série bez vítězství. Zvláště u domácích už je to akutní. Interu se totálně přestalo dařit a hrozba dvouleté absence v evropských pohárech začíná dostávat reálné rozměry. Nerazzurri i přesto budou na Giuseppe Meazza velkým favoritem.

Černomodří Tifosi zažívají další a další zklamání. Přitom po příchodu Waltera Mazzarriho se zdálo, že je chudým letům konec. Inter odstartoval sezonu dobře, ale nyní opět strádá a znovu je na někdejšího několikanásobného italského mistra a vítěze Ligy mistrů z roku 2010 tristní pohled. V minulém kole Inter nezvládl prestižní Derby D’Italia a Staré dámě podlehl 1:3, ještě předtím pak dokonce doma nenašel recept na obranu Catanie - druhé nejhorší v lize. V Interu je zkrátka cosi špatně a ve vedení opět začaly padat hlavy. Naposledy to odnesl dlouholetý sportovní ředitel Marco Branca. Fanouškům a zejména prezidentu Ericku Thohirovi už zkrátka došla trpělivost. V Miláně také přivítali nové posily - z Turína přišel Danilo D'Ambrosio a z Lazia Brazilec Hernanes.

Inter nehodlá na současné šesté pozici pobýt dlouho. Hlavním cílem zůstává návrat do evropských pohárů. Zatímco Evropská liga není nereálným cílem, Liga mistrů je opět na hony vzdálena. Nerazzurri ztrácí na třetí Neapol již propastných čtrnáct bodů.

Změny se nedávno děly i v Sassuolu. Po sérii kritických výsledků byl odvolán Di Francesco a na jeho místo zvolen Alberto Malesani. Jeho úloha je ale složitá. Sassuolo patří i navzdory výhře nad AC k velkým outsiderům soutěže. Neroverdi nezabrali ani pod Malesanim a v minulém kole prohráli 1:2 s Hellasem Verona. Přitom Sassuolo hrálo před domácím publikem. Za deset kol zvítězili Malesaniho svěřenci jen dvakrát a v tabulce jim patří předposlední devatenácté místo.

Interu bude chybět zkušený středopolař Cambiasso a také ofenzivně laděný Ricky Alvarez. Jedná se ale o jediné ztráty, kdežto na opačné straně barikády je situace o poznání horší. Zranění do hry nepustí Terranovu, Alexe, Acerbiho, Masucciho, Magnanelliho a Gazzolu. Mimo hru je také Mendes, který si odpykává trest.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Rolando, Samuel, Juan Jesus - D’Ambrosio, Guarín, Kuzmanovič, Hernanes, Nagatomo - Palacio, Milito
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Bianco, Cannavaro, Ariaudo - Rosi, Brighi, Chipsah, Biondini, Longhi - Berardi, Floro Flores
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Chievo Verona  (sobota 18:00)
Dva sousedé z tabulky a dva týmy, které hrají o záchranu, se poměří na Stadio Friuli. Udinese by rádo navázalo na poslední výkon z ligy i poháru a doma Chievo porazilo. Fly Donkeys ale zajíždějí do nedalekého Udine s cílem ukončit sedmizápasové čekání na ligovou výhru.

Udinese se konečně začíná zvedat, tedy alespoň tak hovoří výsledky z posledních soutěžních zápasů. Zvláště v domácím poháru se Guidolinovým svěřencům daří na výbornou. Po vyřazení Milána na jeho půdě přišlo i vítězství doma s Fiorentinou. Semifinále italského poháru je ale hráno na dva zápasy, takže Udine čeká v odvetě ještě spousta práce. "S výsledkem jsem spokojen, ale vím, že nás čeká ještě spousta práce. Jsme si dobře vědomi toho, že nás čeká dalších 90 minut a stát se může cokoliv. Víme, že bude těžké ve Florencii hrát, ale chceme dostát našemu snu," věří v postup do finále Coppa Italia Francesco Guidolin.

V lize už to tak slavné není, i když minulé kolo se povedlo. Bianconeri vyhráli na hřišti Boloni 2:0 a v boji o záchranu si vytvořili už šestibodový náskok. Aktuální patnáctá příčka ale pořád neodpovídá celkovým ambicím severoitalského klubu. "Musíme teď obrátit naší pozornost na ligu a na zápas s Chievem a až pak se můžeme připravovat na Fiorentinu. Musíme dát našim výsledkům kontinuitu a stoupat pořadím," prohlásil Luis Muriel.

Fly Donkeys zažívají špatné období a zatím mohou jen tiše závidět svému městskému rivalovi Hellasu. Chievo naposledy vyhrálo 8. prosince a od té doby na vítězství čeká. Mezitím dokázalo posbírat pouhé tři body za tři remízy a to se pochopitelně muselo promítnout i v postavení v tabulce. "Jsme v obtížné pozici a v obtížném postavení. Musíme znovu objevit vítězný kontakt a najít určitou rovnováhu," prohlásil trenér Eugenio Corini. Veronští v minulém kole nestačili na Lazio, kterému doma podlehli 2:0.

Hned tři klíčové hráče bude postrádat trenér domácích Guidolin. Brankařskou jedničku Brkiče nahradí Scuffet a náhrada se bude muset sehnat i za vykartovaného Pinziho s Allanem. Na druhé straně budou chybět Paredes, Calello, Frey a Radovanovič. Pro posledně dva jmenované platí karetní trest.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pereyra, Badu, Lazzari, Gabriel Silva - Maicosuel - Di Natale
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Canini, Dainelli, Cesar - Sardo, Bentivoglio, Rigoni, Hetemaj, Dramé - Paloschi, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.30 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Atalanta Bergamo  (sobota 18:00)
Viole se nedaří a její konto již bodově nepřibývá s takovou rychlostí, jak se zdálo na začátku sezony. Hlavním problémem je absence střelce, což má alespoň dočasně vyřešit posila v podobě Alessandra Matriho. Atalanta chce navázat na minulé kolo a poradit si s dalším favoritem.

Tým z Bergama má za sebou vynikající týden, protože dokázal jednoznačným výsledkem porazit favorita z Neapole. Hlavní hvězdou utkání se stal dvougólový Germán Denis, jednu asistenci přidal ještě k brance spoluhráče Moraleze. A porazit Neapol, to vůbec není snadné. Římské AS by po posledním pohárovém střetu mohlo vyprávět. Atalanta ale potvrdila statut nevyzpytatelného a nebezpečného protivníka, který střídá výborné zápasy s naprostými výpadky formy. Bude mít dobrý den i v Toskánsku?

O to by stál i nový hráč Orobici, který byl před pár dny oficiálně představen médiím i fanouškům. Zkušený záložník/útočník Marcelo Estigarribia bude zkoušet své štěstí po neúspěchu v klubech jako byly Juventus, Chievo Verona či Sampdoria. "Tady v Bergamu jsem proto, že tento tým má hodně kvality a já doufám, že můžu přispět k lepším výkonům. Chci hrát, sbírat minuty a zlepšovat se. To v prostředí, jako je zde v Atalantě, bude mnohem snazší. Atalanta je jako moje rodina a doufám, že v ní zůstanu ještě velmi dlouho. Mluvil jsem o ní také s Barretem, který je mým kamarádem. Ten mi poradil, abych sem přišel, protože tu můžu fotbalově růst," dodává zkušený Paraguayec.

Také Fiorentinu čekala jedna významná posila. Nemám teď na mysli Brazilce Andersona, nýbrž vracejícího se německého reprezentanta Maria Gómeze. Ten se po dlouhém zranění zapojil zpět ke spoluhráčům a na soutěžní zápas by měl být připraven již příští kolo. S fanoušky se někdejší hvězda Bayernu Mnichov podělila o své pocity již po prvním zátěžovém tréninku a zdá se, že by vše mělo být na správné cestě k úplnému uzdravení.

Byl to skvělý pocit, když jsem opět vešel na trávník a spolu s mými spoluhráči a přáteli jsem mohlo dělat to, co mne baví. Atmosféra sice nebyla úplně pozitivní, neboť jsme poslední utkání prohráli, ale ani to mi nevadilo. Jsem přesvědčen, že tým má dostatek kvality na to, aby se ve druhém utkání popral o postup a dočkal se finále. Tisíceré díky vám všem, kdo jste mě podporovali. Váš Mario," píše Gómez na oficiálním facebookovém profilu Violy.

Další posily se Viola dočkala v zadních řadách, neboť obrannou linii přišel vyztužit hostující Mobido Diakité. Hráč Sunderlandu je v Toskánsku na hostování, ale s italskou ligou má již značné zkušenosti. Proto ví, že jeho noví spoluhráči mají dostatek šancí na boj o nejlepší pozice. Diakité se k tomu vyjádřil následovně: "Viola je skvělý klub, má oddané fanoušky a skvělou infrastrukturu. Když jsem byl v Anglii, Fiorentinu jsem často sledoval, takže když se mi ozvala, neváhal jsem. Možná teď prochází složitým obdobím, ale když vezmete v úvahu všechna zranění, která nás potkala, ani se tomu nedivím. Stále se můžeme dostat do finále Coppa Italia a také se o to pokusíme. Viola má hodně dobrých hráčů a myslím, že se ještě popereme o třetí místo v rámci Serie A," dodává nadšený obránce a někdejší hráč římského Lazia. Povede se mu stejně úspěšně i v novém dresu?
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Vargas, Savić, Gonzalo, Diakité - Borja Valero, Anderson, Pizarro - Joaquín, Matri, Cuadrado
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Lucchini, Del Grosso - Bonaventura, Carmona, Sigarini, Raimondi - Moralez - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - AC Milán  (sobota 20:45)
Fotbalisté Neapole budou hájit třetí příčku ve šlágru kola s Milánem, pro kterého je to dost možná poslední šance jak se ještě pokusit o získání předkola Ligy mistrů z domácí soutěže. Rossoneri potřebují na San Paolo vyhrát, což bude samo o sobě tvrdým oříškem.

Zvláště když podle nejnovějších zpráv nenastoupí tvůrci Kaká s Hondou. Pro oba týmy je to zároveň generálka na pohárová vystoupení. Zatímco Neapol se v Evropské lize představí na půdě Swansea, Milán v rámci Ligy mistrů přivítá lídra španělské Primera Division Atlético Madrid.

Neapol se momentálně nenachází v optimálním rozpoložení. Ze tří kol vydolovala pouze dva body a jen díky ztrátám Fiorentiny ještě nepřišla o průběžné třetí místo. Zvláště po vysoké třígólové porážce s Atalantou zavládlo pod Vesuvem zklamání. "Nadešel čas vrátit se k vítězství. Dva body ze tří zápasů prostě pro nás není dost dobrým počinem. Musíme si vést lépe. Milán stoupá tabulkou, změnili trenéra a my víme, že to nebude jednoduchý zápas. Na San Siru jsme proti nim hráli opravdu dobře (výhra Neapole 1:2), ale každý zápas je jiný," lamentoval Marek Hamšík. Benítézovi svěřenci budou před zápasem s AC už vědět, zdali se jejich náskok ztenčil či nikoli, neboť Fiorentina od šesti hodin hostí právě Atalantu Bergamo. V týdnu se pak Azzurri představí v Evropské lize na půdě Swansea.

Milán zatím pod Seedorfem rozhodně neoslňuje, ale mírné výsledkové zlepšení se přeci jenom dostavilo. V minulém kole ale AC ztratilo, neboť před zraky domácích Tifosi nedokázalo porazit houževnatý FC Turín. Granata se na San Siru rychle ujala vedení a konečnou dělbu musel po změně stran zařizovat stoper Rami, pro kterého to byla premiérová branka v červenočerném dresu. Milánským aktuálně patří až jedenácté místo, s čímž se natolik slavný klub nemůže spokojit. Lombardskému týmu velmi vážně hrozí, že se příští rok nepodívá do Ligy mistrů. Na třetí místo ztrácí už propastných patnáct bodů a zápas s Neapolí tak bude dost možná poslední šancí, jak se pokusit o zvrat. Rossoneri už jeden takový v loňské sezoně zažili, ale letos je situace ještě složitější.

"V Neapoli to bude těžký zápas. Bude to pro nás velká zkouška, ve které zjistíme, jak na tom jsme. Propuštění Massimiliana Allegriho bylo pro nás, hráče, velkým neúspěchem. Zvolení Seedorfa bylo skvělé. Přišel a změnil některé věci kolem nás. Přinesl některé nové nápady, tak doufejme, že uvidíme na hřišti rozdíl," rozhovořil se o zápasu s Neapolí a o trenéru Seedorfovi brankář Christian Abbiati. Zkušený brankář se má pak v týdnu na co těšit. Milán hostí v těžkém zápase Atlético Madrid, kde Abbiati jeden čas působil.

Rafael Benítez bude muset poskládat sestavu bez zraněného Zunigy, Mesta a Reveilléreho. Ještě větší dilema má Clarence Seedorf. Pro nizozemského kouče je citelná ztráta jak Kaká tak i nyní Keisuke Hondy, který má žaludeční problémy. Kaká by nicméně měl být připraven na domácí utkání s Atléticem Madrid. Dalšími absentéry jsou El Shaarawy, Cristante, Zapata, Birsa a vykartovaný Bonera.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Fernandéz, Albiol, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuaín
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Rami, Méxes, Emanuelson - Muntari, De Jong - ,Montolivo, Robinho, Taarabt - Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC22192154:1659
2.AS Řím21155145:1150
3.SSC Neapol22135444:2644
4.ACF Fiorentina22125540:2441
5.Hellas Verona22112937:3535
6.Inter Milán2289539:2733
7.Turín FC2289535:2833
8.Parma FC2188532:2732
9.SS Lazio2287729:2931
10.AC Milán2278735:3229
11.Janov CFC2276923:2827
12.Atalanta Bergamo22831124:3027
13.UC Sampdoria2267926:3225
14.Cagliari Calcio2259821:3124
15.Udinese Calcio22721322:3223
16.Chievo Verona22461216:2918
17.Bologna FC22391020:3818
18.AS Livorno22451322:4017
19.US Sassuolo22451323:4817
20.Calcio Catania22361316:4015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (651)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele