Serie A - preview 21. kola

25.01.2014, 08:38, aktualizováno 26.01.2014, 08:52
Previews
AS Řím se po obědě představí ve Veroně a v duelu s Hellasem má možnost snížit manko na Juventus, stejně tak jako navýšit náskok na Neapol. Fiorentina hraje s Janovem, Inter potřebuje vyhrát proti Catanii, AC Milán se v Cagliari pokusí o první venkovní výhru po téměř dvou měsících...
Hellas Verona - AS Řím  (neděle 12:30)
Verona hostí souboj dvou týmů, které bojují o poháry. Zatímco druhé AS Řím bylo v tomto boji od počátku sezony favorizováno, téměř pohádkový příběh nováčka na šestém místě mnohé překvapil. Dle výsledků a především herní praxe ale můžeme objektivně poznamenat, že se nejedná o náhodu.

Řím může po dlouhé době opět pomýšlet na Ligu mistrů. K naplnění tohoto cíle si americké vedení prestižního klubu vybralo trenéra Rudiho Garciu, který hráčům vštípil pravidla pevné obrany a navíc dokázal přesunout těžiště do velmi silné záložní řady. Do ní přibyl z kraje tohoto měsíce ještě jeden klíčový element, z Cagliari přestoupil Belgičan Radja Nainggolan. Oceňovaný hráč zvýšil konkurenci ve středu pole a jeho pozitivní dopad na tým byl projeven například v pohárových kláních. Po Sampdorii narazilo AS znovu na lídra tabulky Juventus a chtělo vymazat poslední vzájemný duel.

Ten totiž v Turíně jednoznačně vyhráli domácí, kteří se do sítě brankáře Morgana De Sanctise trefili třikrát. Giallorossi nehrají v této sezoně žádné evropské poháry, takže ani na klíčové utkání s Juventusem nemuseli příliš rotovat základní sestavou. Ta hostující byla značně okleštěná a porazil ji jediný gól. Po několika neproměněných šancích rozhodl utkání Gervinho, který si naběhl na pas Kevina Strootmana a ve vzduchu míč poslal do brány. Římané se tedy mohou těšit na další fázi domácího poháru, která je o to zajímavější, že se v ní možná utkají s městským rivalem Laziem.

Pevná defenzíva, které šéfuje skvěle obsazené duo stoperů Mehdi Benatia - Leandro Castán. To je základní úspěch AS a dokazuje to také počet inkasovaných branek. Morgan De Sanctis musel do sítě pro balon pouze desetkrát, což činí římský klub druhým nejlepším týmem Evropy (za suverénním Bayernem Mnichov). Také přestupový trh ukazuje ambice Vlků - kromě zmíněného Nainggolana se do Věčného města uchýlil také brazilský ofenzivní univerzál Michel Bastos a mladík Leandro Paredes. Místo jim udělali Michael Bradley s Nicolasem Burdissem. Na spadnutí je také odchod dvojice Marco Borriello a Marquinho. Přesto si trenér Rudi Garcia uvědomuje, že dohnat Juventus bude úkol minimálně nadlidský: "Náš tým je lepší a lepší, máme kvalitnější hráče a jsem spokojen. Mluvíme zde ale o soupeři, který vyhrál Scudetto dvakrát po sobě. Nemyslel jsem si, že budou mít 55 bodů po dvaceti utkáních. I když náš účet také není nejhorší," podotýká Francouz.

Hellas však rovněž patří mezi ambiciózní týmy a jeho současné postavení rozhodně není náhodné. Vcelku dobré výkony byly narušeny pouze smutnou sérií porážek na konci listopadu. Poté následoval zisk deseti bodů z dvanácti možných, ale také ten byl přerušen porážkou. V posledních dvou kolech totiž Hellas nezískal ani jeden bod a prohrál s Neapolí i AC Milán. Hlavní potíží trenéra Mandorliniho jsou zřejmě absence. Přišel totiž (zatím bez náhrady) o záložníka Jorginha, který odešel do Neapole. A navíc byl mimo hru Luca Toni, nejlepší střelec celého týmu dostal chřipku. Důležité ale je, že proti svému bývalému nadřízenému už bude vysoký italský útočník připraven nastoupit. Pokud chce Verona opravdu uvažovat o evropských pohárech, Toni a jeho gólové úspěchy budou zřejmě mít klíčovou roli.

Víkendové střetnutí, které odřídí sudí Paolo Silvio Mazzoleni, však pravděpodobně nebude jedinou spojitostí mezi Římem a Veronou. Právě na této trase by se mohl pohybovat Brazilec Marquinho, který v týmu AS nedostává příliš šancí. V jednání by mohl být také osud mladíka Paredese, pro něhož zatím Římané nemají volné místo a rádi by jej poslali na hostování. Stranou přestupových tahů se ale odehraje souboj o body. Kdo při něm uspěje?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Gonzalez, Moras, Maietta, Agostini - Romulo, Cirigliano, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Gomez
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castan, Dodò - Pjanić, De Rossi, Strootman - Gervinho, Totti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.80 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Parma FC - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Po úspěchu v národním poháru čeká fotbalisty Udinese těžký zápas na hřišti Parmy. Domácí Ducali mají skvělou formu, v lize neprohráli už devět kol a ze tří poslední zápasů získali devět bodů!

Parma budí respekt nejen svojí slavnou historií, ale také momentální formou. Devět zápasů bez porážky a aktuálně tři po sobě jdoucí zápasy bez ztráty kytičky jsou skvělou bilancí. Ducali se v minulém kole vypořádali s Chievem na jeho půdě a v tabulce se posunuli už na osmé místo s tříbodovou ztrátou na pátý Inter Milán. Vylepšit bilanci na deset neprohraných utkání v řadě se Gialoblu pokusí doma s Udinese, proti kterému se jim příliš nedaří.

Udine se ale v lize trápí, nicméně v domácím poháru se mu podařilo přejít přes AC Milán do další fáze. Guidolinovi svěřenci vyhráli na San Siru 2:1, přestože brzy prohrávali po brance Maria Balotelliho. V lize je to jiná písnička a Udine potřebuje nutně zabrat. Od sestupové propasti ho dělí jen tři body a je tedy více než jasné, že se bojuje především o záchranu, nikoli o poháry, jak bývalo ještě nedávno zvykem.

Trenér Roberto Donadoni nemůže počítat s Pavarinim, Obim a potrestaným Lucarellim. Stejně jsou na tom hosté. Zranění trápí Benussiho, Jadsona a Domizziho.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Felipe, Gobbi - Gargano, Marchionni, Parolo - Biabiany, Amauri, Cassano
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Heurtaux, Danilo, Naldo - Basta, Pereyra, Allan, Pinzi, Gabriel Silva - Nico Lopéz, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Livorno - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Domácí Livorno hostí v na první pohled nepříliš atraktivním utkání Sassuolo a bude doufat, že se mu podaří zvítězit. Tyto tři body by totiž měly cenu minimálně šesti, neboť právě Sassuolo je nejbližším možným sousedem Livorna.

Jen před několika málo týdny bylo Sassuolo v centru italského fotbalu. Média tipovala, kdo že to převezme práci trenéra Eusebia Di Francesca, který byl pod palbou neustálé kritiky. Týmu se nedařilo herně ani výsledkově, nováček platil starou známou daň. Navíc jej čekal AC Milán, velmi silný a tradiční celek. Ani jemu se možná nedařilo, ale již po patnácti minutách vedl o dvě branky. Vše se zdálo jasné. Jenže Sassuolo mělo ve svém středu zázračného chlapce jménem Domenico Berardi. Ten na památný večer nikdy nezapomene. Právě on totiž svému celku skvělým představením zajistil neočekávanou výhru 4:3, když byl autorem všech čtyř branek! Gratulace přijímal ze všech stran, s pochvalou k němu směřoval i hvězdný Mario Balotelli.

Dnes je situace trochu obtížnější. Sassuolo nedokázalo zúročit dobře se vyvíjející situaci a v minulém utkání pod dohledem přítomného Cesareho Prandelliho podlehlo Turínu. Tomu stačily zásahy Cira Immobileho a veterána Mattea Brighiho, Sassuolo padlo. Reakce trenéra Di Francesca byla minimálně podivná: "Tým toho moc neukázal a nedokázal se poprat se soupeřem. Dnes se nám nedařilo, protože mnozí hráči nehráli svůj standard. To se ale netýká Domenica. Trenér Prandelli viděl z jeho schopností jen několik náznaků, protože hřiště bylo ve strašném stavu a nedovolilo mu naplno rozvinout svůj talent," dodal Di Francesco.

Situace Livorna je ještě horší, než jak se jeví jeho nedělní oponent. Livorno jej nepředskočí ani v případě výhry, ztrácí totiž čtyři body. Navíc, poslední Catania je horší jen o skóre. Poslední výhra Livorna se datuje zpět do minulého roku, konkrétně je to zápas třetího listopadu proti Atalantě Bergamo. V následujících devíti kolech dokázalo Livorno vstřelit pouze tři góly, což je jeho zásadní problém. A defenzivní stránka? Ani to není důvod k radosti - třicet šest vstřelených branek ukazuje jasný propad oproti očekávání fanoušků.

Celá situace v klubu je vlastně víceméně úsměvná. Trenér Davide Nicola u týmu skončil a nahradil jej Attilio Perotti. Ani ten ale u týmu příliš dlouho nevydržel, neboť byl nahrazen Domenicem Di Carlem. Po pouhém jednom týdnu práce. Nejasná situace by mohla nahrávat Sassuolu, které navíc zkouší na vhodných místech posilovat. Který z nováčků ligy se bude o víkendu radovat?
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Emerson, Ceccherini - Piccini, Benassi, Luci, Duncan, Mbaye - Siligardi, Paulinho
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Rosi, Antei, Manfredini, Longhi - Biondini, Magnanelli, Kurtić - Floro Flores, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - AC Milán  (neděle 15:00)
Cagliari přivítá na svém hřišti AC Milán a bude chtít využít nestálých výkonů slavnějšího soupeře. Milán v lize tápe a výrazné zlepšení nepřišlo ani v prvních dvou soutěžních zápasech pod novým trenérem Clarencem Seedorfem. Přesto budou Diavoli na San't Elia favoritem.

Domácí Sardiňané jsou v tabulce na čtrnáctém místě a od Milána je dělí jen čtyři body. Aktuální forma pak není příliš dobrá. Po porážce s Juventusem Cagliari nepochodilo ani na půdě Atalanty (1:0). Lopezovi svěřenci se nyní představí proti Milánu, jenž zažívá katastrofální sezonu.

Adriano Galliani ještě nedávno fanoušky uklidňoval tím, že Milán hraje doposud na všech třech hlavních frontách. Vedle domácí soutěže i v Lize mistrů a v Italském poháru. Jenomže už ani to neplatí. Milán doma prohrál s Udinese a z poháru byl vyřazen. Rossoneri tak už mají jen jednu šanci na zisk trofeje, ale ta je snad nejméně reálná - konečný triumf v Lize mistrů.

Ke zlepšeným výkonům by měl pomoci nejen nový trenér Clarence Seedorf, ale také čerstvě příchozí Michael Essien. Ghanský záložník putuje do Milána z Chelsea, ale pro zápas s Cagliari ještě nebude připraven. Kádr AC musel naopak opustit jiný záložník Antonio Nocerino, jeho novým klubem bude West Ham United.

AC potřebuje vyhrávat a platí to i o střetnutí v Cagliari. Současné jedenácté místo je na klub takového formátu nedůstojné. Domácím budou chybět Nené a Ibarbo. Marodka AC čítá mnohem více jmen. Opět se zranili El Shaarawy, Zapata, Silvestre, Petanga, Abbiati, Poli a Zaccardo. Absence dvou stoperů zároveň znamenají setrvání Mexese, o jehož odchodu ze San Sira se čím dál více diskutovalo.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Murru - Dessena, Conti, Ekdal - Cossu - Pinilla, Sau
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Amelia - Abate, Bonera, Méxes, De Sciglio - De Jong, Montolivo - Kaká, Honda, Robinho - Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Slony z Catanie čeká velice těžké utkání. Pomalu začíná být jasné, že pokud se nedostaví radikální změna, můžeme tento příští sezonu vídat jen ve druhé nejvyšší lize. Catania se totiž trápí na posledním místě a teď ji navíc čeká návštěva San Sira.

Naštěstí pro hosty, Inter již není tím nedostižným lídrem ligy, kterým býval pod trenérem Mourinhem. V posledních sezonách se mu dokonce nedaří pravidelně vystupovat v elitní trojici. Oba týmy mají dost podobnou formu, protože z posledních patnácti možných bodů získali pouhé čtyři. Zatímco u Catanie se ale jedná o zlepšení kritické situace, Inter Milán býval zvyklý na lepší formu. Současná neuspokojivá situace možná dokonce donutí milánský celek v čele s novým vlastníkem k ráznějšímu vstupu na lednový trh.

Po nečekané remíze s Chievem Verona zamířil tým trenéra Waltera Mazzarriho do Janova, aby se tam utkal s CFC. Grifům však stačil jediný gól k tomu, aby si připsali tři body i proti Interu. Hlavním problémem Nerazzurri je především útok, protože Mazzarriho tým skóroval od začátku roku pouze jednou! Na jednoho z hlavních adeptů na Ligu mistrů to je povážlivě nešťastná bilance. Přesto se někdejší taktik pod Vesuvem nehodlá vymlouvat: "Nemůžu chlapce kritizovat, odevzdali všechno a plnili moje příkazy. Naneštěstí, chyby v zakončení jsou jen těžko napravitelné, takže to chce čas. Musíme pokračovat v tvrdé práci a doufat, že tato situace brzy pomine. Pevně věříme v náš styl hry a víme, že se k nám dobré výsledky zase vrátí," uvedl Mazzarri.

Proti komu jinému by se naděje Interu na zlepšení situace měly zvýšit, než když uvítá na vlastním hřišti poslední celek tabulky? Catania zatím prožívá opravdu tragickou sezonu a návrat "ztraceného syna" Lodiho zatím příliš nepomáhá. V minulém kole se Catanii také nedařilo, protože narazila na Fiorentinu. A především na Alessandra Matriho, její novou akvizici. Matri se do utkání zapsal dosti výrazně, protože dvakrát skóroval. K jeho perfektní premiéře navíc pomohla i asistence kolegovi Fernandezovi.

Přesto se trenér Rolando Maran nevzdává naděje a doufá, že se jeho tým brzy odlepí ode dna ligové tabulky. Na záchranu ztrácí čtyři body a několik posledních zápasů Sloni prokázali jisté náznaky vylepšení. Častěji se jim daří držet míč a větší počet střel na bránu také ukazuje, že se Catania šance na setrvání v první lize ještě nevzdala. "Musíme věřit v záchranu a to až do poslední chvíle. Pracujeme na sobě a nevzdáme se až do konce. Druhá polovina sezony teprve začala a myslím, že nás čeká lepší zítřek," věří Maran.

Zvítězit nad Interem na jeho vlastní půdě ale nebude vůbec snadným počinem, protože Catania nevyzrála na milánský tým v centru jeho domova ještě ani jednou! Tedy, pokud jde o oficiální zápasy. Majitel Erick Thohir bude v čestné lóži dohlížet na to, zda se náhodou historie nezmění. Etnei by uvítali zlomení tohoto prokletí, ale v současné chvíli vše hraje proti nim.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Campagnaro, Rolando, Juan Jesus - Jonathan, Taider, Cambiasso, Nagatomo - Alvárez, Palacio - Milito
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Peruzzi, Spolli, Bellusci, Biraghi - Izco, Lodi, Plašil - Castro, Bergessio, Keko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Bologna FC  (neděle 15:00)
Šanci vzdálit se sestupovému pásmu mají Sampdoria a Bologna. Lépe na tom jsou a po tomto zápase i zůstanou domácí, kteří zatím nasbírali o čtyři body více než jejich nedělní soupeř.

Sampdoria podává nevyrovnané výkony, může jí ale těšit forma na domácím stadionu, kde naposledy prohrála před téměř třemi měsíci. Naposledy zde deklasovala 3:0 Udinese, v posledním vystoupení pak podlehla 2:4 na půdě Juventusu.

"Těšilo mě, že moji hráči nepřestali bojovat a hráli dobrý fotbal. Mám mladý tým, který na hřišti Juventusu dal dva góly, přinutil brankáře Gianluigiho Buffona k několika skvělým zákrokům a trefil břevno. Prohrát jsme si zasloužili, ale vydali jsme ze sebe to nejlepší," vrací se k utkání v Turíně trenér Siniša Mihajlović.

Srbský kouč se kormidla Sampdorie ujal v průběhu sezony a k jedné rošádě došlo i v Boloni. Na začátku ledna byl odvolán Stefano Pioli, jeho místo zaujal Davide Ballardini a nezačal špatně - v prvních dvou kolech pod jeho vedením Bologna remizovala s Laziem a Neapolí.

Právě Ballardini nebude v neděli přímo u toho, a to vinou disciplinárního trestu. Kvůli kartám nebude moci nastoupit Kone, stejně jako na domácí straně Vasco Regini.

V kádru hostujícího celku zůstává Alessandro Diamanti, o jehož služby se zajímal čínský klub Guangzhou, jednání o přestupu ovšem nakonec byla ukončena.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Costa - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Krstičič, Soriano - Eder
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Cherubin - Garics, Christodoulopoulos, Perez, Pazienza, Morleo - Diamanti - Bianchi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Granata by ráda navázala na dobré výkony a zůstala v kontaktu s první pěticí. Nečekaně kvalitní utkání s dobrým herním představením ji vynesla na sedmou příčku. Tu bude obhajovat v napínavém duelu s Atalantou Bergamo.

Sny o evropských pohárech mohou pokračovat, protože z posledních osmi utkání dokázala parta kolem hvězdného Alessia Cerciho posbírat rovných pět výher. Tato série jim vynesla postavení mezi takovými týmy jako jsou Inter Milán či Fiorentina. Trenér Giampiero Ventura by jistě rád, aby jeho hráči pokračovali v dobrých výkonech a zejména navázali na ten poslední. Po cenné remíze s Fialkami se Turín utkal s US Sassuolem a góly Cira Immobileho a Mattea Brighiho jej porazil.

Kromě Cerciho září v dresu FC také zmiňovaný střelec Ciro Immobile, který svou roli klíčového zakončovatele potvrzoval již v rámci působení v Pescaře. Teď má na kontě více než solidní sumu deseti zásahů v sedmnácti zápasech, což na mladého útočníka v první lize rozhodně není zanedbatelná část. Immobile má tedy lví podíl na sehraném duetu s Cercim, kterého ještě podporuje stále se lepšící Omar El Kaddouri.

Atalanta ale znamená vždycky nepříjemného soupeře a potenciálního soka s vysokou pravděpodobností problémů. Tým trenéra Stefana Colantuona sice prohrál s Juventusem a AC Milán, ale navázal na tyto neúspěchy opět třemi body. Ty si vybojoval proti Catanii a Cagliari. Na Sardinii se ale vůbec nejednalo o snadnou výhru a to potvrzuje také pozápasový výčet trenéra Colantuona. "Pro výhru jsme museli hodně vytrpět, vůbec nám to dnes nešlo. V první půli byl soupeř mnohem lepší a zasloužil si skórovat. To se mu ale nepovedlo a fotbal je o tom, že vyhrává, kdo vstřelí gól. My jsme dostali míč do sítě, takže bereme tři body, ale jak jsem řekl, dnes to nebylo optimální," uvědomuje si zkušený taktik.

V dresu Atalanty se můžeme těšit na jednoho jubilanta. Stého zápasu v rámci Serie A totiž dosáhl obránce Cristian Raimondi, který popsal své pocity následovně: "Cítím se šťastně, protože je to velké zadostiučinění. Ne každému se povede sehrát sto prvoligových zápasů a já si toho moc vážím. Mým dalším cílem je sto zápasů pouze v dresu Atalanty, k čemuž se teď upínám. Mám rád tento klub a jsem velice rád, že mi dal možnost nastupovat za něj. Pokusím se odvádět co nejlepší práci, abych si mohl vychutnat krásné momenty s mými přáteli a fanoušky. Proti Turínu to bude velmi těžké utkání, protože když máte bránit Cerciho, je to skoro nadlidský úkol. Vedle něj nastupuje další skvělý útočník a celý náš tým bude muset ze sebe vydat maximum, abychom uspěli. Ale my tvoříme výbornou partu a jsem si jistý, že naše předsezónní cíle můžeme naplnit. Jestli mám nějaký sen ohledně neděle? No, rád bych nastoupil jako kapitán a dal vítězný gól. Ale asi mi budou stačit i tři body," s úsměvem dodává zkušený oslavenec.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Darmian, Vives, Farnerud, Pasquale - El Kaddouri - Cerci, Immobile
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Benalouane, Stendardo, Yepes, Brivio - Raimondi, Carmona, Cigarini, Bonaventura - Moralez - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Janov CFC  (neděle 20:45)
Jedenadvacáté kolo Serie A zakončí v nedělní večer celky Fiorentiny a Janova. Zejména Viole půjde o hodně. Díky ztrátě Neapole se může v případě výhry přiblížit třetímu místu už na rozdíl jediného bodu. Janovu patří průběžně desátá pozice.

Ve vynikající formě hrající Fiorentina nemůže chtít v souboji s Janovem nic jiného než plný zisk bodů a to i navzdory faktu, že kádr decimuje jedno zranění za druhým. Montellův výběr zatím vše zvládá s nebývalou grácií. Opřít se může zejména o skvělou defenzívu. Vždyť Fialky neinkasovaly už pět zápasů v řadě, což činí celých 450 minut.

V týdnu ale přeci jenom našel na nepřekonatelnou obranu Violy jeden tým recept. Siena v rámci Coppa Italia sice vsítila branku, ale na celkové vítězství to nestačilo. Fiorentina vyhrála 2:1 a jde dál.

Grifové tak jako Fiorentina suverénní nejsou, přesto může panovat na Marassi spokojenost. Hostující výběr už je z poháru pryč, a tak jeho posledním vystoupením byl ligový duel proti Interu Milán. Janovští hráli doma a favorita porazili nejtěsnějším rozdílem. Gasperiniho svěřenci jsou tedy při chuti a velmi rádi by si ze Stadionu Franchi odvezli nějaký ten bod.

Marodka Fiorentiny se neustále rozrůstá, momentálně mají nejrůznější zdravotní obtíže Borja Valero, Gomez, Tomovič, Hegazi a útočník Rossi. K dispozici nebude ani Rodríguez, jenž si pro změnu odpykává trest. O něco lépe je na tom Janov, i když absence Santanty, Kucky a Gamberiniho jsou rovněž hodně citelné.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Roncaglia, Compper, Savič, Pasqual - Mati Fernandéz, Pizarro, Ambrosini - Cuadrado, Vargas - Matri
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, De Maio, Burdisso, Marchese - Konaté, Bertolacci, Matuzalem, De Ceglie, Antonelli - Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Chievo Verona  (sobota 18:00)
Neapol ztrácí na vedoucí Juve už dvanáct bodů a prioritou se tak stává především zisk druhého místa. AS Řím má k dobru "jen" čtyři body, a tak není tato meta rozhodně nepřekonatelná. Neapol doma nastoupí proti Chievu, které dokázalo favorita vždy minimálně nepříjemně potrápit.

Remízou 2:2 v Bologni si Azzurri zkomplikovali cestu za vysněným Scudettem, neboť vedoucí Juventus opět nezaváhal a zvýšil náskok před Benítezovou družinou na propastných dvanáct bodů. Neapol navíc musí dávat pozor na "zadní vrátka", jelikož se čtvrté pozice se na třetí flek tlačí Fiorentina. Ta ztrácí na Neapol jen tři body. "Řekl jsem svým hráčům, že je potřeba se zaměřit na AS Řím. Našim cílem je vrátit se do Ligy mistrů. Víme, že je na tom Fiorentina dobře, ale cílem je držet krok s Římany," hovořil o jasném úkolu Rafa Benítez.

Úplně jiné starosti má Chievo, které na šestnáctém místě bojuje o záchranu. Fly Donkeys v lize nevyhráli už pět kol, z toho hned třikrát hráli před vlastním publikem. Nálada v Chievu není zrovna optimální, ale trenér Corini věří ve zlepšení a v konečnou záchranu. Veronský celek bude v tomto kole obtížně schánět body. Na San Paolo se mu příliš nedaří, i když celkově má s Azzurri vyrovnanou bilanci.

"Víme, že to bude proti Neapoli velmi těžké. Je to fantastický tým, mnohem silnější, když hraje doma. Zoufale ale potřebujeme body a nepojedeme do Neapole předem poraženi," nechal se slyšet záložník Luca Rigoni.

Rafa Benítez se bude muset obejít bez Zúnigy, Mesta, gólmanské jedničky Reiny, Behramiho a vykartovaného Fernándeze. Chievo může na San Paolo počítat s takřka nejsilnější sestavou. Jediná absence trenéra Coriniho se jmenuje Calello.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Albiol, Britos, Reveillere - Inler, Džemaili - Callejon, Hamšík, Insigne - Higuaín
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar - Sardo, Bentivoglio, Rigoni, Hetemaj, Dramé - Paloschi, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Juventus FC  (sobota 20:45)
Řím není pro Juventus právě oblíbeným místem, minimálně v poslední době ne. Z poslední návštěvy Věčného města si Stará dáma odvážela porážku od AS a tím pádem také vypadnutí z Coppa Italia. Nyní by něco podobného rád zopakoval také druhý římský klub.

Dlouhá historie vzájemných utkání mezi Laziem a Juventusem napíše v sobotu večer další kapitolu. O tomto zvláštním poutu mezi oběma kluby by se dalo napsat mnohé. Zmiňme například Pavla Nedvěda, který patří k legendám obou sobotních soupeřů. V množství vzájemných soubojů můžeme také nalézt několik zajímavých čísel. Tak například Juventus si proti Římanům vstřelil již pět vlastních branek. Záložník Hernanes naopak proti Staré dámě ani jednou neskóroval. Opačná strana barikády zato čítá jméno Artura Vidala, který za minulý rok nastřílel Laziu již pět branek. Ze současného vedení Juventusu se do sítě oponenta sice netrefil hlavní trenér za svých hráčských let, ale jeho asistent ano. Angelo Alessio v roce 1991 skóroval po pasu Roberta Baggia. Podobných momentů bychom mohli najít nespočet.

Současná situace je pro Římany mnohem krutější. Jen několik posledních výsledků: v Serii A prohry 2:0 a 4:1. A musíme zmínit také krutou porážku v rámci Supercoppy, kdy Stará dáma předčila svého soka více než jasně. Branky Paula Pogby, Giorgia Chielliniho, Stephana Lichtsteinera a Carlose Téveze byly dostatečným důkazem toho, že Juventus ještě dlouho nebude muset nastupovat do utkání s Laziem se strachem z prohry. Navíc, poslední dobou se Laziu vůbec nedařilo. Možná to způsobilo větší nasazení a vyčerpání hráčů po náročném programu Evropské ligy, ale Biancocelesti se zkrátka nedokázali plně prosadit do první desítky!

Změna byla nutná a týkala se trenérského postu. Po dlouhých vyjednáváních a hrozbě soudního řešení byl nakonec odvolán trenér Vladimir Petković, který si velice rychle našel nové angažmá. Na jeho místo byl povolán staronový trenér Edy Reja, který má s vedením Římanů bohaté zkušenosti. Charismatický kouč ihned po svém příchodu začal novému týmu ordinovat jiný herní přístup a na hře Biancocelesti se jeho účinky začaly záhy projevovat. Výhra nad Interem Milán, pohárové vítězství proti Parmě i minulé tři body po náročném utkání se Zebrami z Udinese. Skvělé pocity zlepšení trochu kazí snad jen remíza s Bolognou.

Do utkání s Juventusem, které by mohlo být takovým katalyzátorem skutečné schopnosti Lazia, se nebude moci postavit několik hráčů. Mimo hru jsou zranění Stefan Radu, Abdoulay Konko, Emiliano Alfaro a Ederson. Kvůli kartám nemohou nastoupit ani Ogenyi Onazi a Senad Lulić. Zkrátka, sestava Lazia bude zřejmě okleštěná a před utkáním s ní pravděpodobně bude mít trenér Reja ještě co dělat. Juventus bude postrádat Giorgia Chielliniho. Do hry se ale vrací Andrea Pirlo s Bonuccim. Ti ostatně figurovali v plánech trenéra Antonia Conteho pro důležité utkání s AS Řím.

Čtvrtfinále Coppa Italia ale pro Starou dámu nedopadlo příliš dobře, Římanům na Stadio Olimpico stačila jediná trefa útočníka Gervinha. S italským pohárem se tedy Juve loučí a může se plně zaměřit opět na ligovou scénu. A v ní kráčí vstříc Scudettu s téměř neomylnou přesností. Tabulku Serie A vede s náskokem osmi bodů právě na druhé AS Řím a nezdá se, že by mělo ze svých plánů slevovat. Z dvaceti dosud odehraných zápasů zvítězili Bianconeri už osmnáctkrát, naposledy si čtyřmi góly poradili se Sampdorií. Bude Lazio dalším týmem na seznamu poražených oponentů?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Biava, Ciani, Dias - Cavanda, Biglia, Ledesma, Crecco - Candreva, Hernanes - Klose
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Ogbonna - Lichtsteiner, Vidal, Marchisio, Pogba, Asamoah - Tévez, Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.60 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC20181150:1455
2.AS Řím20145142:1047
3.SSC Neapol20134343:2243
4.ACF Fiorentina20124437:2040
5.Inter Milán2088438:2432
6.Hellas Verona20102834:3132
7.Turín FC2078533:2729
8.Parma FC2078531:2729
9.SS Lazio2076726:2827
10.Janov CFC2075820:2426
11.AC Milán2067732:3025
12.Atalanta Bergamo20731021:2924
13.UC Sampdoria2056924:3121
14.Cagliari Calcio2049719:2921
15.Udinese Calcio20621220:3120
16.Chievo Verona20451115:2617
17.Bologna FC2038919:3517
18.US Sassuolo20451121:4317
19.AS Livorno20341316:3613
20.Calcio Catania20341313:3713

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (674)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele