Serie A - preview 14. kola

01.12.2018, 08:41, aktualizováno 03.12.2018, 08:25
Previews
Neapol už hodně dlouho nenašla přemožitele a svou sérii bez porážky se pokusí prodloužit v Bergamu. Domácí Atalanta naposledy sice prohrála v Empoli, předtím ale vyhrála čtyři utkání v řadě...
Atalanta Bergamo - SSC Neapol  (pondělí 20:30)
Neapol před týdnem ztratila body s Chievem a to bude chtít v pondělní dohrávce napravit. Parthenopei ale nečeká nic jednoduchého, Atalanta se rozehrála k dobrým výkonům a na domácím stadionu Atleti Azzurri D'Italia bude chtít nad favoritem zvítězit.

V minulém kole neuspěla ani Atalanta, která dokonce prohrála na půdě Empoli 2:3. Stalo se tak po čtyřech výhrách v řadě, takže proti Neapoli se Gasperiniho tým pokusí vrátit na vítěznou vlnu. I když je Neapol papírově velkým favoritem, Atalanta na ní v posledních letech umí. Za tři roky jí porazila v lize nebo poháru celkem třikrát. Loňské dva duely ale Parthenopei zvládli a dohromady v nich získali šest bodů.

Neapol má za sebou důležitý zápas Ligy mistrů proti Crvene Zvezdě. Po vítězství 3:1 udržel italský celek vedení, nicméně o jeho případném postupu rozhodne až těžký zápas na Anfield Road v Liverpoolu. Nyní je na čase domácí soutěž, ve které patří Neapoli druhé místo za suverénním Juventusem.

Své dosavadní angažmá pod Vesuvem si pochvaluje obránce Nikola Maksimović. "Jsem v Neapoli velmi spokojený, jsem součástí týmu, který může letos i v nadcházejících sezonách dokázat velké věci. Ancelotti má vítěznou mentalitu a já věřím, že pod jeho vedením můžeme dosáhnout úspěchu v současnosti i budoucnosti," nechal se slyšet srbský stoper, jenž už vyhlíží duel v Bergamu. "Bude to další sportovní bitva. Víme, že nás čeká těžký zápas a budeme do toho muset dát všechno. Mají dobře organizovaný a fyzicky zdatný tým," dodal Maksimović.

Velkou ztrátou pro domácí celek je absence potrestaného Josipa Iličiće. Ten bude scházet dva ligové duely. Vedle něho pak trenér Gasperini nemůže počítat s Varnierem a Barrowem, oba jsou zranění. Kompletní nebude ani Neapol, trenér Ancelotti musí oželet starty Chirichese, Verdiho, Albiola i Ounase.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Beriša - Mancini, Palomino, Masiello - Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens - Gómez - Zapata, Rigoni
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Ospina - Malcuit, Maksimović, Koulibaly, Mario Rui - Fabian Ruiz, Allan, Hamšík, Zielinski - Milik, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.39 - 3.58 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - Parma Calcio  (neděle 12:30)
Už krátce po obědě se vlastním divákům na San Siru představí AC Milán v souboji s Parmou a půjde o duel pátého se šestým. Rossoneri chtějí doma zvítězit, papírově budou favoritem a jakýkoliv jiný výsledek by nebyl pro Gennara Gattusa dobrou zprávou. Dva slavné týmy italské kopané se spolu naposledy utkaly v roce 2015.

Právě v tomto roce totiž Parma nejvyšší soutěž opustila a čekal jí nepříjemný pád. Ducali vše zvládli a nyní jsou zpátky v Serie A, kam zkrátka historicky patří.

Nejprve ale k domácím. AC Milán ve čtvrtek zvládl zápas Evropské ligy s Dudelange a po výhře 5:2 je blízko postupu. Definitivně se rozhodne až v Řecku, na půdě přístavního Olympiakosu Pireus. V domácí soutěží mají milánští za sebou remízu z přímého souboje o čtvrté místo proti Laziu. AC v tomto zápase ještě v nastavení vedlo, ale Biancocelesti srovnali zásluhou Joaquína Correy! AC tak po druhé za sebou v lize nevyhrálo a zůstalo na pátém místě, které nezaručuje vysněnou Ligu mistrů.

V tomto kole čeká na slavný AC Milán nováček z Parmy, který si zatím vede nad očekávání dobře. Vzájemný souboj je tu poprvé od roku 2015, Milán tehdejší domácí zápas zvládl výsledkem 3:1.

Parma v minulém kole zvítězila nad Sassuolem a po výhře v Turíně si připsala další tříbodový zisk, který ji kataputoval už na šesté místo. O takhle povedeném začátku nesnil ani kouč Roberto D'Aversa, pro něhož bude zápas na San Siru velkou výzvou. Pokud by se hráčům Ducali podařilo milánské zaskočit a ve městě módy zvítězit, posunuli by se v tabulce právě před Milán na páté místo.

Milánské kosí zranění především v zadních řadách. Stoperská dvojice Romagnoli-Musacchio chyběla už v minulém kole proti Laziu i v pohárovém utkání s Dudelange. Proti lucemburčanům si tak zahrál i český stoper Stefan Simić a proti Parmě bude připraven na lavičce náhradníků. Vedle Musacchia s Romagnoli jsou dalšími absentéry Caldara, Bíglia, Bonaventura a stále ještě potrestaný Higuaín. Ani Parma se neobejde beze ztrát. Zdravotní potíže mají Sierralta, Dimarco, Gobbi a Di Gaudio.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Zapata, Rodríguez - Calabria, Kessié, Bakayoko, Borini - Suso, Cutrone, Calhanoglu
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Iacoponi, Bruno Alvés, Bastoni, Gagliolo - Grassi, Stulać, Barillá - Biabiany, Inglese, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.15 - 6.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Frosinone Calcio - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Byť je Cagliari v tuto chvíli mimo sestupové pozice, na hřišti Frosinone ho čeká ryze záchranářský souboj. Domácí v minulém kole přišli o čtyřzápasovou neporazitelnost a právě proti Sardiňanům si jí hodlají znovu vybudovat. Cagliari nebude snadným soustem, za posledních osm kol ztratilo jen dva zápasy s velkými favority - Juventusem a Interem Milán.

Po kratší sérii solidních výsledků nestačilo Frosinone minulý týden na Inter Milán a na stadionu Giuseppe Meazzy nakonec třikrát inkasovalo. Fanoušci klubu ani sám trenér Longo si však z výsledku těžkou hlavu nedělají. Canarini neměli v Miláně absolutně co ztratit, důležitější zápasy teprve přijdou a utkání proti Cagliari je jedním z nich.

Frosinone dosud nasbíralo pouhých sedm bodů a výhra proti Sardiňanům by se jim náramně hodila. Připomeňme, že Canarini zatím zvítězili jen jednou proti SPALu, není tak divu, že se nacházejí na předposledním místě, vždyť horší bilanci už má jen Chievo, které je zatím bez jediné výhry.

Cagliari bude na půdě Frosinone mírnější favorit, jednoduché to mít ale nebude. Svěřenci Rolanda Marana okupují třinácté místo, ale na osmnáctou Boloňu mají k dobru jen čtyři body. Dobrou zprávou pro ostrovany je fakt, že pravidelně bodují, což se do bojů o záchranu jistě hodí.

Frosinone se s Cagliari nepotkává prvně. Dosud jediné vzájemné střetnutí se odehrálo před pěti lety v rámci Coppa Italia a úspěšnější bylo domácí mužstvo, které na Sardinii zvládlo prodloužení a po výsledku 2:1 postoupilo do dalšího kola.

Domácí trenér Longo bude postrádat čtveřici hráčů, na marodce totiž nadále zůstávají Bardi, Paganini, Dionisi a Hallfredsson. O polovinu méně starostí má jeho protějšek Rolando Maran, který musí oželet Lykogiannise a Castra.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Goldaniga, Ariaudo, Brighenti - Zampano, Chibsah, Maiello, Beghetto - Ciano, Campbell - Ciofani
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Srna, Romagna, Ceppitelli, Padoin - Faragó, Bradarić, Barella - Ionita, Joao Pedro, Pavoletti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.20 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Udinese se po posledním nečekaném úspěchu nad AS Řím odlepilo od sestupových vod a hodlá v tomto trendu pokračovat. Nečeká ho ale nic snadného, protože jeho nedělním soupeřem bude domácí Sassuolo.

Udinese nedávno vyměnilo trenéra a role spasitele Zeber se ujal Davide Nicola. Ten má se záchranou týmu v první lize své zkušenosti a právě na ně vsadilo vedení Bianconeri. Soudě dle prvního utkání udělalo velmi dobře, protože Udinese dokázalo porazit favorizovaný AS Řím na vlastní půdě a ještě s ním udrželo čisté konto! Jedinou trefu utkání měl na svědomí poklad současného kádru, ofenzivní talent Rodrigo De Paul.

Trenér Nicola byl nadšen a není divu, protože Udinese vyhrálo poprvé po dlouhých sedmi zápasech. Teď se pokusí něco podobného zopakovat, i když ani jeho nedělní soupeř nebude úplně snadný. Navíc se proti němu Udinese nehraje dobře a za posledních pět let si vezlo z jeho půdy tři body jen dvakrát.

Ve venkovních duelech obecně se mu moc nedaří a Udinese vyhrálo jen dvakrát za posledních 14 výjezdů. Problémem by pro trenéra Nicolu mohlo být množství zranění, se kterými se musí potýkat. Mimo hru jsou totiž hráči jako Badu, Teodorczyk, Barak, Samir nebo Balić. Ani domácí nebudou kompletní a do hry nenastoupí zraněná trojice Boateng, Boga či Adjapong.

Sassuolo na začátku ligového ročníku perfektně šlapalo a chvíli prohánělo mnohem ambicióznější týmy z vrchních pater soutěže. Má ale problémy udržet svou formu a opakovat dobré výsledky. Po několika lepších utkáních nastane série horších a veškerý optimismus ze začátku sezony je pryč. V minulém kole Sassuolo opět zklamalo a prohrálo o jeden gól s domácí Parmou.

Útočník Federico Di Francesco v rozhovoru pro Il Resto del Carlino řekl: "Udinese je hodně náročný soupeř, protože hraje velmi houževnatě a utkání s ním bolí. Pokud chceme vyhrát, musíme vejít na hřiště s tou správnou mentalitou. Pokud budeme vzdávat souboje a necháme si diktovat tempo, nemůžeme uhrát dobrý výsledek," míní Di Francesco mladší.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Marlon, G. Ferrari, Rogerio - Duncan, Magnanelli, Bourabia - Berardi, Babacar, Di Francesco
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - Larsen, Troost-Ekong, Nuytinck - Ter Avest, Fofana, Behrami, Mandragora, Pezzella - De Paul - Pussetto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.38 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Janov CFC  (neděle 15:00)
CFC Janov čeká už velmi dlouho na den, kdy se mu podaří z Turína jet jako vítěz. Další šanci mají Grifové v neděli odpoledne. Motivací pro ně bude i to, že Turín je od nich v tabulce vzdálen jen tři body.

Turín toho s Janovem sehrál už mnoho a jedná se o dva tradiční soupeře. Před třinácti lety spolu bojovali ve druhé nejvyšší lize a od té doby se jim daří více či méně úspěšně zachovávat si místo ve středu tabulky. Především Turín má ale touhu jít výš a pokusit se při dobré konstelaci okolností o evropské poháry. K nim má nyní však poměrně daleko, protože letošní sezona nepatří k těm úplně úspěšným.

Turín tráví podzim na jedenácté příčce, což by na první pohled mohlo vypadat žalostně, ale na šestou Parmu ztrácí Turín jen dva body. O příčky v Evropě je velký zájem a bodové rozdíly nejsou tak veliké. V deseti posledních kolech prohrál Turín jen dvakrát (s Neapolí a právě s Parmou), jinak se mu poměrně daří. Naposled si však jen rozdělil body s Cagliari a oba týmy se rozešly, aniž by skórovaly.

Prezident Urbano Cairo přesto stále stojí za svým trenérem. "Walter Mazzarri je skvělý člověk a velmi dobrý trenér, který umí pozvednout jakýkoli tým. Jsem moc rád za to, že můžeme spolupracovat a věřím, že se díky naší spolupráci dostane Turín ještě výš. Máme oba jasnou představu o tom, co bychom měli chtít a dělat, aby Turín prosperoval. Důležité bude zvládnout další zápas s Janovem a konečně ukázat naši pravou tvář," dodává zkušený činovník.

Dobrou zprávou pro trenéra Mazzarriho je fakt, že do zápasu s Janovem jsou připraveni všichni jeho hráči. U Janova je situace podobná, protože Grifům bude scházet jen jeden hráč, zraněný obránce Spolli. Grifům by mohlo venkovní podnebí vyhovovat, protože Turín doma hrát neumí. Z osmnácti dosažených bodů jich na Olimpicu nasbíral jen sedm, což je mimochodem nejnižší číslo v celé lize (jen 39 %).

Grifové z Janova se potýkají s trochu paradoxní sezonou. Mají sice ve svém kádru překvapení letošního mercata, polského kanonýra Krzysztofa Piąteka, ale ani jeho deset branek jim nestačí na kvalitní umístění. Janov je totiž až na 14. místě v tabulce a dosud posbíral pouze 15 bodů. Bez polského střelce navíc Janov vsítil jen osm branek.

V minulém kole konečně zastavil příval tří porážek a získal alespoň bod, který mu v derby se Sampdorií zajistil opět úspěšný Krzysztof Piątek. Vítězství však Janov zažil až na konci září a od té doby je budoucnost trenéra Ivana Juriće dosti mlhavá.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, N’Koulou, Djidji - De Silvestri, Meitè, Rincon, Baselli, Ansaldi - Iago Falqué, Belotti
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Radu - Biraschi, C. Romero, Criscito - Romulo, Hiljemark, Sandro, Bessa, Lazović - Kouamé, Piatek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.55 - 4.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - SS Lazio  (neděle 18:00)
Utkání posledního týmu s pohárovým aspirantem se odehraje ve městě Romea a Julie ve Veroně. Stadio Bentegodi, kde hraje svá domácí utkání Chievo, přivítá návštěvu z hlavního města - Lazio a v utkání může jenom překvapit. Na druhou stranu Fly Donkeys doma potřebují body, a to nutně.

Chievo už sice není v záporném bodovém zisku, avšak s jedním bodem na kontě je dále beznadějně poslední. Vedení navíc sáhlo k další změně trenéra a slibuje si, že tentokrát pod starým známým Domenicem Di Carlem nastartuje vzestup. Jenom pro připomínku, Domenico Di Carlo nahradil Giampiera Venturu a v letošní sezoně jde již o třetího trenéra, kterého veronský celek má.

Fly Donkeys v minulém týdnu remizovali v Neapoli 0:0 a postarali se o velké překvapení. Nová premiéra vyšla Domenicu Di Carlovi na výbornou, je ale otázkou, zdali Chievo na výkon z Neapole naváže a doma potrápí dalšího aspiranta na pohárovou Evropu.

Lazio cestuje do Verony s jasným cílem zvítězit. Trenér Simone Inzaghi ve čtvrtečním zápase Evropské ligy pošetřil své největší opory právě na zápas s Chievem.

Pozměněná jedenáctka Biancocelesti předvedla na Kypru slabší výkon a místnímu Apollonu podlehla 0:2. Na druhou stranu Lazio už si zajistilo postup, takže výsledek nic moc zásadního neznamená. V lize bude hostující tým hájit čtvrté místo před dotírajícím AC Milán, na který má náskok jednoho bodu i díky tomu, že s ním v minulé kole remizoval 1:1. Lazio přitom v nastavení spasil vyrovnávací brankou Joaquín Correa.

Na domácí straně bude chybět trojice hráčů, jmenovitě Pucciarelli, Jaroszynski a Tomovič. O jedno jméno méně pak schází v táboře Lazia. Simone Inzaghi nemůže počítat s Leivou a Marušićem.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Bani, Rossettini, Barba - Hetemaj, Radovanovič, Obi - Birsa - Meggiorini, Stepinski
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakoša - Wallace, Acerbi, Radu - Marušič, Parolo, Badelj, Milinković-Savić, Lulić - Luis Alberto, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.71 - 4.46 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - Inter Milán  (neděle 20:30)
V neděli večer se fanoušci italského calcia dočkají velkolepé podívané, protože v kulisách Olympijského stadionu se do sebe pustí domácí AS Řím a hostující Inter Milán. Souboj dvou rivalů a tradičních účastníků boje o druhé místo v lize byl vždycky nabitý emocemi.

Tohle by teoreticky mohlo být utkání pravdy. Zejména to platí pro trenéra Eusebia Di Francesca, který podle vícero zdrojů dostal nedávno ultimátum na dva zápasy. Po porážce od Udinese v minulém kole totiž Giallorossi opustili pohárové příčky a teď jim náleží až místo sedmé! A to je opravdu hodně daleko od tradičních předsezónních slibů o druhém, postupně pak až čtvrtém místě v tabulce.

Právě umístění v první čtyřce je pro AS klíčové, protože pravidelná kvalifikace do základní skupiny Ligy mistrů znamená pro účet Římanů velkou vzpruhu. Aktuálně se ale zdá, že vysněné pozice jsou hodně daleko. Na čtvrté Lazio ztrácí Vlci čtyři body a ještě bolestivější je samozřejmě odstup od prvního Juventusu Turín, který činí už propastných 18 bodů! Alespoň soutěžení v Lize mistrů je pro fanoušky nějakou útěchou a i když v minulém kole AS podlehlo lepšímu Realu Madrid, dokázalo postoupit do vyřazovací fáze.

Zápas mezi Interem a AS Řím bude emotivní pro hodně zúčastněných. V domácím týmu působí někdejší hráči Interu Davide Santon, Juan Jesus a Nicolo Zaniolo. Ten byl součástí hráčské výměny při přestupu Radjy Nainggolana, který má k Římu dosud velké citové vazby. Vedle něj působí v Interu také odchovanec AS Matteo Politano. Lavičku Interu ovládá Luciano Spalletti, který přišel rovněž z Říma. A nyní by se mohl stát rozhodujícím "popravčím" svého nástupce v Římě, Eusebia Di Francesca.

Jedním z mnoha hráčů, kteří oblékli dresy obou soupeřů, je někdejší stoper Walter Samuel. K utkání mezi dvěma oblíbenými kluby řekl: "Problémy v Římě jsou o hlavě hráčů. Bylo to vidět proti Realu Madrid, když po první půli začali být hráči nervózní, udělali jednu velkou chybu a už se nevzpamatovali. To je problém Giallorossi posledních let - neschopnost otáčet zápasy, které se vyvíjejí špatně," míní stoper, který s AS vyhrál mistrovské Scudetto.

Inter je ale v pozici silnějšího. "Inter je teď mnohem nebezpečnější a je pro mě favoritem zápasu. Má kvalitnější a širší lavičku, opory mu většinou zůstávají a Luciano Spalletti je lepší taktik než Di Francesco. Našel rovnováhu a umí na dobré výsledky navazovat. Nerazzurri zaujímají v mém srdci speciální místo a myslím si, že budou na utkání lépe připraveni než domácí," dodává legendární argentinský obránce.

Na obou stranách najdeme mnoho absencí, přičemž domácí marodka působí spíš jako lazaret za války. Najdeme na ní Edina Džeka, Stephana El Shaarawyho, Lorenza Pellegriniho, Anteho Coriće, nebo Daniela De Rossiho. Do hry se ale vrací Javier Pastore s Diegem Perottim. Nerazzurri mají jen dvě absence, obránce Dalberta a právě záložníka Radju Nainggolana, který tím pádem přijde o emotivní setkání s někdejšími spoluhráči.

Rovněž Inter poslední utkání Ligy mistrů prohrál, protože nestačil na domácí Tottenham Hotspur. Dlouho s ním držel remízový výsledek, díky němuž by byl postoupil, ale nakonec rozhodla střídající hvězda Eriksen. Minulé kolo Serie A se mu ale povedlo mnohem lépe a třemi góly rozstřílel bezbranné Frosinone. Pokud jde o vzájemné duely, tak posledních šest jich je naprosto vyvážených. Oba týmy vyhrály dvakrát a dvakrát se zrodila remíza.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Olsen - Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov - Cristante, Nzonzi - Ünder, Zaniolo, Kluivert - Schick
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Škriniar, De Vrij, Asamoah - Brozović, Vecino - Politano, J. Mário, Keita - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.49 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SPAL 2013 - Empoli FC  (sobota 15:00)
Program 14. kola italské Serie A načne sobotní duel mezi domácím SPALem a hosty z Toskánska. Empoli jede do Ferrary ve skvělé náladě, protože má za sebou dvě nečekaná vítězství. To je naopak něco, o čem může SPAL jen snít.

Jméno Beppe Iachini teď zní v uších fanoušků Empoli a kdekdo ho s jistou nadsázkou považuje za spasitele. Zkušený trenér se ujal týmu, který sice produkoval na pohled krásný fotbal, ale neměl žádné výsledky. Empoli prohrávalo utkání za utkáním a jeho forma byla velmi špatná. Po debaklu od Neapole už vedení došla trpělivost a trenér Andreazzoli musel jít.

Ke kormidlu přišel Iachini, který zatím s týmem nestrávil moc času, ale využil jej ideálně. Empoli možná nehraje už tak působivý fotbal, ale dokáže otáčet zápasy a vyhrává. Ve dvou duelech pod vedením nového trenéra Empoli vyhrálo a v minulém kole si připsalo nečekaný úspěch. Gólem v 90. minutě totiž dokázalo vyhrát nad Atalantou Bergamo i přesto, že ještě 15 minut před koncem utkání prohrávalo o gól!

První branku v sezoně dal mladý útočník Antonio La Gumina, který doufá, že další brzy přidá. "Jsem hrozně rád za to, že jsem konečně tu smůlu prolomil. Bylo docela frustrující vidět, že se mi nedaří, že nedáváme branky a měl jsem pocit, že týmu moc nedávám. Útočník je zkrátka vždycky hodnocen podle branek. Já jsem teď dal první a doufám, že velmi brzy přidám další trefy," přeje si mladý Ital.

Nevýhodou Iachiniho týmu je aktuálně ne zcela prázdná marodka, protože zdravotní komplikace mají v tuto chvíli Lollo, Polvani, Pasqual a Rodriguez. To domácí SPAL postrádá jen lehce zraněného Vicariho.

Postrádá ale také lepší formu, protože jeho herní projev v této chvíli nepřináší dobré výsledky. Ačkoli SPAL dokáže občas šokovat vítězstvím nad nečekaným soupeřem (Atalanta, AS Řím), jinak se jedná spíš o zklamání. SPAL je na 15. místě a Empoli ho rychle dohání. V minulém kole se SPAL musel opět obejít bez bodů, které si tentokrát připsal Juventus Turín po vítězství 2:0.
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Gomis - Cionek, Simić, Felipe - Lazzari, Missiroli, Schiattarella, Kurtić, Fares - Antenucci, Petagna
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Provedel - Di Lorenzo, Maietta, Silvestre, Antonelli - Krunić, Bennacer, Acquah - Zajc, La Gumina - Caputo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.23 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Juventus FC  (sobota 18:00)
Fiorentina spadla do určitého stereotypu, kterým se u ní staly remízy. Po sérii nerozhodných výsledků se dostala až na desátou příčku, odkud chce co možná nejdřív nahoru. Jenže jejím dalším soupeřem nebude nikdo menší než Juventus Turín, takže ji čeká opravdu těžká bitva.

Jeden ze dvou šlágrů 14. kola Serie A se odehraje v Toskánsku, konkrétně v jeho centru, Florencii. Domácí Fiorentina je velmi hrdý a tradiční tým, který ustálil svoji pověst jako mužstvo toužící po pohárech a v případě dobré kulminace v nich občasně působí. Fanoušci by si moc přáli, aby tento ročník nebyl výjimkou a aby se po jeho skončení mohli opět těšit na Evropskou ligu. Pokud budou ale hráči pokračovat v nastoleném trendu, tak se toho nedočkají.

Od prvního kola nasbírala Viola šest remíz, ale pět z nich až v posledních pěti kolech. Čtyřikrát už se urodila remíza za stavu 1:1 a Viola už několikrát selhala při rozhodování zápasu. Největším zklamáním pro ni musí být zejména poslední dva duely, protože po remíze s Frosinone si Viola rozdělila body také s Bolognou. A té dokonce nevstřelila ani branku.

Na to, jak dobrý start Pioliho svěřenci zažili, se teď potácí v neuvěřitelné bídě. Fiorentina přitom nemá špatný kádr a zejména jeho obrana je něco, na co mohou být hráči hrdí. Viola inkasovala zatím jen desetkrát a patří mezi nejlepší obranné řady v lize. Dá se však čekat, že obrana Fiorentiny dostane teď pořádně zabrat.

Záložník Jordan Veretout se ale nebojí. "Juventus je jasným favoritem, o tom není sporu. Ale my se nevzdáváme předčasně a věříme, že můžeme uhrát dobrý výsledek. Můžeme porazit Juventus, když budeme jednotní a každý udělá maximum. Na naší půdě to pro něj nebude jednoduché, vytvoříme magickou atmosféru. Důležité bude, s jakým odhodláním do zápasu nastoupíme," věří mladý záložník.

Dobrou zprávou pro trenéra Stefana Pioliho je fakt, že má k dispozici téměř všechny hráče. Menší zdravotní potíže řešil jen kapitán Germán Pezzella, ale i on se už připojil ke svým spoluhráčům. Juventus je na tom se zraněními podobně a největší absencí je dvojice záložníků Khedira a Emre Can. Giorgio Chiellini by měl podle všeho přenechat své místo Ruganimu a odpočinout si po náročném programu.

Juventus má totiž za sebou nesmírně těžké utkání v Lize mistrů. Do Turína zavítala Valencia a v prvním poločase se domácí jen těžko prosazovali přes její hutnou obranu. Nakonec to dokázal jediný hráč, Mario Mandžukić. Chorvatův gól ukončil sen Valencie o postupu a rozjásal domácí fanoušky. A v lize je to podobné.

Také na trávnících Serie A Juventus dominuje, což dobře ilustruje jeho pozice. Na prvním místě má náskok pohodlných osmi bodů a s osmi inkasovanými góly se pyšní nejlepší obranou ligy. Žádný tým ho od začátku tohoto ročníku ještě neporazil, jen jednou ztratil dva body remízou.

Záložník Blaise Matuidi je i proto optimistou. "Sám na sobě cítím, že tady v Juventusu jsem se ohromně zlepšil. A to snad v každém ohledu. Je pravda, že na nás je vyvíjen tlak, protože každý chce, abychom prohráli. V sobotu nás čeká jen jedno z mnoha prosincových klání, která budou hodně náročná a mohou rozhodnout o sezoně. Věřím ale, že si s Fiorentinou poradíme a domů pojedeme coby vítězové," dodává zkušený Francouz.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Lafont - Milenković, Pezzella, Vitor Hugo, Biraghi - Benassi, Veretout, Gerson - Chiesa, Simeone, Mirallas
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Sciglio, Bonucci, Rugani, Alex Sandro - Bentancur, Pjanić, Cuadrado - Douglas Costa, Mandžukić, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.64 - 3.72 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Bologna FC  (sobota 20:30)
Trenéři Marco Giampaolo ani Filippo Inzaghi nemají na růžích ustláno, oba kluby potřebují nutně zvítězit, speciálně pak Boloňa, nad jehož koučem visí damoklův meč. Boloňa nevyhrála již šest zápasů v řadě a v tabulce okupuje sestupové příčky.

Vedení severoitalského celku rychle ztrácí trpělivost, po odvolaném Robertu Donadonim se týmu chopil Filippo Inzaghi, jenže tomu se vůbec nedaří a hrozí mu vyhazov. Někdejší kouč AC Milán nebo Benátek vyhrál s Boloňou dva zápasy a to je zatraceně málo, navíc ani herní projev není bůhvíjaký. Víkendové utkání na půdě Sampdorie Janov má být pro Inzaghiho dost možná poslední, pokud tedy Rossoblu neuspějí.

Úspěchem je v tomto smyslu jedině výhra. Na tu v Boloni čekají od konce září, kdy Rossoblu doma zvítězili nad Udinese 2:1, jenže následně už šest kol v řadě nedokázali zvítězit. Před týdnem doma na stadionu Renato Dall'Ara remizovali s Fiorentinou 0:0.

S poklesem formy se potýká i Sampdoria, která si naposledy dělila body v janovském derby s CFC za remízu 1:1. Jen dva získané body za pět kol jsou pro Námořníky rovněž hodně málo a tudíž ani Marco Giampaolo nemůže mít klidné spaní.

V tabulce je na tom Sampdorie o poznání lépe, než její soupeř, ovšem s dvanáctým místem tam také nemůže panovat spokojenost. Na druhou stranu situace ve středu tabulky je velmi vyrovnaná a Námořníkům stačí jedno vítězství, aby se výrazně přiblížili evropským pohárům.

Domácí Sampdorii bude scházet Vasco Regini i zkušený záložník Edgar Barreto. Filippo Inzaghi pak bude postrádat jen švýcarského záložníka Blerima Džemailiho, takže Boloňa může na Stadio Luigi Ferraris předvést to nejlepší. Dostane na hřišti dostatečný prostor i český reprezentant Ladislav Krejčí? V minulé sezoně doma Boloňa ve vzájemném utkání uspěla 3:0, ale v Janově se střelecky neprosadila a padla nejtěsnějším výsledkem.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Murru, Andersen, Tonelli, Bereszynski - Linetty, Ekdal, Praet - Ramírez - Defrel, Quagliarella
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Calabresi, Helander, Danilo, Mattiello - Svanberg, Pulgar, Poli - Palacio, Santander, Orsolini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.25 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC13121028:837
2.SSC Neapol1392226:1329
3.Inter Milán1391325:1028
4.SS Lazio1372419:1523
5.AC Milán1364322:1722
6.Parma Calcio1362514:1620
7.AS Řím1354422:1619
8.US Sassuolo1354421:1919
9.Atalanta Bergamo1353525:1718
10.ACF Fiorentina1346318:1018
11.Turín FC1346317:1518
12.UC Sampdoria1344517:1616
13.Cagliari Calcio1336412:1615
14.Janov CFC1343618:2715
15.SPAL 20131341811:2113
16.Udinese Calcio1333712:1812
17.Empoli FC1333715:2312
18.Bologna FC1325611:1811
19.Frosinone Calcio1314810:287
20.Chievo Verona1304910:301
Bodové odečty
Chievo Verona-3podvody v účetnictví

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (316)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele