Primera División - preview 18. kola

16.01.2010, 10:28, aktualizováno 17.01.2010, 09:14
Previews
Další dva velmi zajímavé zápasy nabízí 18. kolo španělské nejvyšší soutěže. Valencia doma v derby přivítá Villarreal a může se přiblížit na dostřel k Realu Madrid. Deportivo La Coruňa a Mallorka bojují o Ligu mistrů, nyní změří síly ve vzájemném zápase. Atletiko Madrid nabralo formu a pokusí se to potvrdit proti Gijonu...
RCD Mallorca - Deportivo La Coruña  (neděle 17:00)
Zní to jako pohádka, je to však skutečnost. Před sezónou byl klub z Mallorcy považován na jednoho z největších adeptů na sestup, odešlo několik opor, přišli relativně neznámí hráči či fotbalisté, od nichž se kdovíjaké zázraky neočekávali, a ejhle, baleárský klub patří v půlce sezóny mezi největší adepty na boj o evropské poháry a vyhřívá se na výsluní španělské kopané. Totéž však platí, tentokráte již dlouhodoběji, o Deportivu La Coruňa, držiteli jednoho mistrovského titulu z přelomu tisíciletí.

Ano, je tu nějaká bilance, je tu statistika, která by měla hodně napovídat o procentuálních šancích a papírových předpokladech, ale berme v potaz, že Real Mallorca ještě na domácím trávníku nepřivítal žádný skutečně špičkový tým, namátkou Real Madrid, Barcelonu či právě Deportivo La Coruňa, nepočítaje Athletic Club. V žádném případě však nemůžeme výkony Manzanových oveček snižovat, chovají dobrou formu a mají příznivcům ofenzivní kopané co nabídnout. Bohužel se jich na ONO Estadi neschází tolik, kolik by člověk v případě dobré formy, výsledků a předváděné hry očekával, stadion obvykle zeje prázdnotou.

Snad to bude právě Deportivo, které do kotle přiláká větší množství diváků a pomůže napěchovat ochozy stadionu. Určitě to pak bude Depor, který Mallorcu potrápí svou velmi kvalitní defenzívou a defenzivním pojetím hry. Domácí budou mít co dočinění s Lotinovým dobře propracovaným a pracujícím defenzivním systémem, nikoliv však s efektivně a dobře pracující ofenzívou, která rozhodně neplní očekávání. Lotina z mančaftu, který po fantastických prvních rocích třetího tisíciletí na pár sezón upadl v hluboký průměr, vytvořil dobrými nákupy, skautingem a samozřejmě i svými metodami konkurenceschopný tým, který může pomýšlet možná i na stupně vítězů.

"Práce, kterou za sebou Deportivo v posledních sezónách nechalo, je příkladem pro všechny menší kluby. Depor je nejtěžší soupeř, se kterým se na domácí půdě střetneme. Je to závěrečná zkouška," uznal kvality galícijského soka Manzano, který nebude moci v zápase počítat se zraněným Víctorem a na APN bojujícím Lvem Pierrem Webóem. Na hostující straně pak nezasáhne do utkání hnedle půltucet hráčů, a to Lassad, Angulo, Sergio González, Mista a zejména největší opory a pilíře ofenzívy Andrés Guardado a Riki. Právě jejich absence může výkon mužstva hodně poznamenat. Lotina již před týdnem povolal z rezervního mužstva několik mladíků, dostane některý z nich šanci? Bude to dravé mládí, které utkání rozhodne? Anebo to bude dobře pracující mechanismus poháněný Borjou?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - Xerez CD  (neděle 17:00)
V Xerezu nepanuje v letošní sezoně dobrá nálada. Tým se potácí na samém dně tabulky a skóroval jen sedmkrát. Snad změna kouče by měla přinést týmu nový impuls.

Vedení klubu se rozhodlo pro ukončení spolupráce s koučem Zigandou, který byl vůbec prvním mužem v čele tohoto týmu na úrovni Primera Division. Pouhá jedna výhra znamená v tuto chvíli osmibodovou ztrátu na Tenerife, které drží ono kýžené sedmnácté místo. Šest bodů je pak dělí od předposlední Zaragozy a právě na tom by měl nový trenér Poyatos pracovat.

Bývalý technický sekretář klubu připouští, že už v nedělním duelu půjde jeho týmu o hodně. "Hraje se o dost. Jsme trochu otřesení posledními nepovedenými výsledky, ale nedá se nic dělat. Pokud se nám na La Romaredě podaří zvítězit, pak naše šance na záchranu nejsou tak utopické," věří. Vzápětí dodává: "Tým v průběhu týdne tvrdě pracoval a na existenční zápas proti Zaragoze se pilně připravoval. Takhle ostrý debut jsem opravdu nečekal, musíme to zvládnout," tuší.

Poyatos stále neví, jakou jedenáctku pošle v nedělním podvečeru do hry. "Stále nemám určenou základní jedenáctku. A to dokonce na místech, kde vím, kdo by tak přibližně mohl hrát," vykládá. Zaragoza se ke změně trenéra odhodlala už před Vánocemi. Zklamaného Torala nahradil Jose Aurelio Gay. Každopádně ani jemu se zatím nedaří. Porážky 0:6 od Realu Madrid a 1:2 od Espanyolu nezahojila ani bezbranková remíza s La Coruňou.

Vedení Zaragozy se ovšem v zimním přestupovém okénku činilo. Kádr doplnilo trio Suazo, Eliseu a Jiří Jarošík. Všichni už budou pro nedělní klání k dispozici. Jarošík po svém přestupu hýřil radostí: "Přestupem do španělské ligy se mi splnil sen. Zájem Zaragozy mě opravdu potěšil. Španělská soutěž je totiž nejkvalitnější ligou světa," ví.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.95 - 6.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - CD Tenerife  (neděle 17:00)
Almería s Tenerife spolu sehrají utkání, o němž už jde pomalu říkat, že je záchranářské.

Almería z posledních sedmi kol zvítězila jen jednou. Zvláště krutý byl konec roku 2009, kdy Almería zaznamenala sérii vysokých porážek, které vyústily v odvolání kouče Huga Sáncheze. Kola osudu přece jen pozměnil nový kouč Juan Manuel Lillo, který sice nejprve prohrál s Espanyolem, pak ale porazil Xerez a cenný bod získal s Valladolidem. V neděli na Estadio del Mediterraneo má Almería velkou šanci na další body a posun v tabulce. Celek brzdí disciplinární tresty, nyní jsou v něm Ortiz a Mbami, návrat hlásí Chica. S repre je Kalu Uche, po zranění se vrací Vargas.

Přestože bylo Tenerife v minulém kole doma rozstříleno 5:0 Barcelonou, je to tým, který je na vzestupu a v prvním minutách minulého kola to také dokázalo, když si vypracovalo několik velmi dobrých šancí a stačilo, aby Alvaro lépe zamířil a vše mohlo být jinak. Barca pak dávala týmu lekce z efektivity a nakonec snadno vyhrála. Los Blanquiazulones se ale daří spíše v utkáních doma, z venku přivezl tým zatím jen jediný bod. Ale díky dobrým výsledkům z druhé části letošní sezony se Tenerife vyšplhalo jeden bod nad sestupovou trojku. Tenerife má téměř kompletní kádr, i s Bertránem, Manolem Martinezem a Omarem Ramosem. Jako jediný může chybět Juanlu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.35 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Santander - Real Valladolid  (neděle 17:00)
Racing Santander jde do nedělního duelu s Valladolidem posílen senzační výhrou v Seville v minulém kole.

A média opěvují teenagerovskou hvězdu Sergia Canalese, který právě v Seville vstřelil dvě branky, dostal svůj tým do dvoubrankového vedení a skvěle chytající gólman Coltorti Kantabrijcům výhru udržel. První branka byla pěkným obloučkem, při druhé nejprve obelstil půlku sevillské obrany a chladnokrevně uspěl i tváří v tvář brankáři. Los Racinguistas se zatím doma bodově nedaří, získali zde jenom sedm bodů, ted ale můžou počítat s Canalesem. V týdnu Racing doma bez Canalese jen remizoval s Alcorconem 0:0. Luis García a Crespo mají z pohárového utkání nakopnutý kotník a budou nyní chybět, zdravotní problémy má i Geijo.

Valladolid neprožívá zrovna úspěšné období, příliš mnoho bodů promarnil remízami a v posledních dvou kolech též prohrál na Getafe a byl i doma poražen Atlétikem Madrid 0:4. Na kouče Mendilibara je tak vyvíjen tlak, záložník Marquitos ho ale brání. Chybu nevidí v systému, jen prostě musejí zase hráči dát to tohoto zápasu vše a zkrátka ho vyhrát. Valladolid je jen dva body nad sestupovou zónou a může být hůře, když spolu v tomto kole hrají Zaragoza s Xerezem. Manucho je s reprezentací, Nivaldo a Pele v trestu, hrát nebude zřejmě ani Alvaro Rubio. Z disciplinárního trestu se naopak vrací Cesar Arzo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Getafe CF  (neděle 17:00)
Není žádným bláznovstvím považovat souboj fotbalového klubu ze stopadesátitisícového, skoro již madridského Getafe a mančaftu sídlícího v přenádherném přístavním městě Málaga za jeden ze tří nejočekávanějších utkání osmnáctého kola španělské nejvyšší soutěže. Docela jistě, ač budou někteří jistojistě hořekovat, i tím šlágrem je.

Společným znakem obou klubů v letošní sezóně je ofenzivní, jistě pohledná a kombinační hra. Jenže zatímco Getafe přináší vítězství a logicky i vysokou pozici v tabulce, Málaze nevynáší prakticky nic. Munízovi svěřenci skutečně nehrají špatně, ale nedokáží dotáhnout zápasy do vítězného konce, neumí vyhrávat, velmi často schází koncentrace. Statistika hovoří jasně, Málaga sice neprohrála fantastických v La Lize osm zápasů v řadě, ale z těchto osmi zápasů vytěžila slaboučkých deset bodů. I proto je andaluský celek i nadále na pozicích zaručujících leda tak sestup, než vyhřívání se mezi španělskou elitou.

Domácí mají Getafe co oplácet. Tento týden dostali v Copa del Rey pořádnou nakládačku, přičemž ještě nyní odváží napěchované kamiony do Málagy pětibrankový příděl. Trenér Muníz se ve svých vyjádřeních neopírá do svých hráčů, naopak je před utkáním burcuje a věří, že se svým příznivcům omluví za středeční výpadek dobrým výkonem a ziskem tří bodů.

"Situace je obtížná a my musíme, musíme dostat tři body! Chtěl bych také zdůraznit, že tým potřebuje podporu fanoušků a že musíme všichni držet pohromadě. Chci, aby fanoušci stáli za hráči! Musíme na všechno proti Getafe zapomenout a hrát bez ohledu na naše umístění, skóre, čas. Porážka bude smazána vítězstvím. Soupeř není důležitý, neboť dyž budeme dobře dělat svou práci, můžeme porazit kohokoli," řekl na tiskové konferenci před zápasem Muníz. Jeho proslov zní prorocky, odvážně, nebojácně a odhodlaně. A právě bojovnost bude Málaga potřebovat, bude jí muset proti letos hodně kvalitnímu Getafe použít.

Ani jeden z týmů nepostrádá žádné větší opory, tedy krom Dudy na domácí a Boatenga na hostující straně. Podaří se Getafe, které je pouze tři body od pohárových příček, uspět na půdě letos dobře hrající Málagy? Anebo to budou domácí, kteří konečně prolomí prokletí a zvítězí? Revanš anebo další porážka?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.05 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Sporting Gijón  (neděle 19:00)
Pokud Atletico Madrid předvede totéž, co ve čtvrteční pohárovém utkání proti Huelvě, pak není pochyb o tom, že tři body zůstanou ve španělské metropoli.

Navrátilec do sestavy Jose Antonio Reyes byl součástí toho týmu, který po úvodní porážce 0:3 v první rundě byl prakticky vyřazen, zásluhou fantastického výkonu v odvetě a vítězství 5:1 ovšem pokračuje v soutěži dále. To znamená, že Atletico ze čtyř odehraných utkání v roce 2010 vyhrálo hned tři a soupeřům nasázelo skvělých 11 branek. V tomtéž duchu chce pokračovat i proti Gijonu.

"Samozřejmě chceme porazit Sporting, i když víme, že k tomu zápasu budeme muset přistoupit úplně jinak, než jako tomu bylo ve čtvrtečním poháru. Ten náš drtivý triumf je známkou toho, že v týmu panuje dobrá atmosféra. Rozhodně lepší než ta z Huelvy. V tom ostatně tkví naše síla," burcuje Reyes. "Musíme potvrdit, že tento výsledek nebyl náhodný a souboj se Sportingem je k tomu ideální příležitostí. Musíme ukázat, že budeme ještě velkým postrachem soupeřů," tuší.

Do sestavy se kromě něj vrací také Aguero, Lopez a Dominguez. Trenér Sanchez Flores má tedy k dispozici kompletní kádr a před utkáním s Gijonem tedy má z čeho vybírat. Právě hosté jsou zatím v tabulce devátí především díky skvělému vstupu do soutěže. Sérii tří porážek ukončila až remíza s Málagou 2:2, Getafe si v následujícím kole odvezlo z Gijonu porážku 0:1.

Přesto kouč Preciado neztrácí před odjezdem na stadion Atletica Madrid dobrou náladu. "Je to obří možnost porazit takový tým jako Atletico Madrid. Doma mají potíže a my si sem jedeme pro tříbodový zisk. Kvalitativně jsou možná na výši, ale jsme to právě my, kteří máme v tabulce více bodů, což znamená, že tento úsek sezony nám vyšel lépe," nešetří optimismem Preciado.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Villarreal CF  (neděle 21:00)
Lokální derby zažije Valencia CF v souboji s Villarrealem a za minulé sezony má soupeři hodně co oplácet.

Valencia se letos pohybuje ve vyšších příčkách tabulky než v minulým letech, zdá se, že by se mohl konečně zdařit návrat do Ligy mistrů. V týdnu ale Los Che narazili, když vypadli z Copa del Rey s La Coruňou. Obránce Miguel byl nejdříve za hrdinu, když dvakrát nacentroval na gól Žigičovi, pak ale dvakrát zachyboval a byla z toho jen remíza. Závěr zápasu ale Valencia nezvládla jako celek, nelze vinit jen jednoho hráče. Evropská liga začíná až v únoru a tak se může Valencia soustředit jen na domácí ligovou soutěž. V ní naposledy vyhrála 3:1 na Xerezu. Kádr Valencie opustil Del Horno, naopak do sestavy by se mohl vrátit Pablo Hernandez, oproti pohárovému zápasu by měl nastoupit i David Villa.

Villarreal vstoupil do nového roku dobře, získal bod na Nou Campu s Barcelonou. V posledním ligovém zápase ale zase jen remizoval s Almerií. Navíc v týdnu vypadl v královském poháru s Celtou Vigo. To stalo díky pár sekund před koncem nařízené penaltě v neprospěch Villarrealu. Tým má hodně co napravovat, střed tabulky mu v této sezoně nesluší. Villarreal má problémy v obraně, v trestu je Ivan Marcano, hrát nebudou ani Gonzalo a Javi Venta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.55 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Espanyol Barcelona  (sobota 18:00)
Chystá se velký debut. Poprvé totiž dres Espanyolu navlékne italský útočník Osvaldo, který do barcelonského klubu zamířil na hostování z italské Bologni. Espanyol hraje na půdě Osasuny.

Forvard narozený v Argentině by měl pozvednout mizernou střeleckou potenci týmu. Espanyol totiž skóroval v letošní sezoně jen patnáctkrát a bojuje o holou záchranu. Problémem je absence playmakera Ivana De La Peni. Ten je vinou zranění vyřazen ze hry na celý letošní ročník. Luis Garcia se rozhodně nepotkává s dobrou formou, Japonec Nakamura se ještě nestihl dostatečně aklimatizovat.

Až šest porážek z posledních sedmi utkání donutilo trenéra Pocchetina, aby se pokusil s neutěšenou situací něco udělat. Zabrousil na přestupový trh, kde ulovil Osvalda. Od toho si slibuje jediné - góly. "Je připraven nám pomoci, určitě mu necháme nějaký čas na rozkoukání," vystihl Pocchetino. Lodivodu Barcelonských bude dále chybět kromě Peni také Forlin a Verdu. Brankář Kameni je na Africkém poháru národů. David Garcia už je po zranění opět připraven zasáhnout do hry.

Espanyol v minulém kole dokázal doslova vydřít vítězství nad Zaragozou a v tabulce se posunul na 12. místo. Od zóny sestupu ho nyní dělí pět bodů. V minulé sezoně rozhodl vzájemný zápas obou celků až gól v nastavení, který hovořil v neprospěch Espanyolu. Cesta zpět byla pro Pocchettinův tým hodně hořká. "Bylo to smutné, zároveň to ale byl budíček pro náš tým. Je ale určitě dobré, že se něco podobného stalo. Alespoň je tu naděje, že se to už nebude opakovat," dodává kouč Espanyolu.

Osasuna má zatím o dva body méně než její sobotní rival. Trenér Camacho však nic jiného než vítězství nebere. "Je to pro nás velmi důležitý zápas. Pokud zvítězíme, dosáhneme kýžené mety pro toto období, tedy dvaceti bodů," vystihuje. Osasuna už na domácím hřišti dokázala v této sezoně zdolat i slavné celky jako Real či Barcelonu. "Jsme dost silní na to, abychom porazili kohokoliv," tvrdí sebevědomě Camacho. Do hry se m uvrací Íránec Nekounam, oželet bude muset Sanjurja.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Madrid  (sobota 20:00)
Předposlední kolo první poloviny španělské La Ligy nachystá tradiční souboj mezi Athleticem Bilbao v roli domácích a Realem Madrid v roli hostů. K prasknutí nabitý stadion San Mamés alias La Catedral, bude sledovat, zda červenobílí "lvi" zlomí prokletí a po čtyřech prohrách svého soka konečně doma porazí.

Čtyři porážky za sebou pálí hrdé Basky jako sůl v očích. Zejména výživný "bůr" z poslední sezóny bude dávat domácím křídla, aby smolnou sérii proti Realu, která se táhne od podzimu 2005 a v součtu už činí devět zápasů bez bodu. Jinak si nejtradičnější klub španělské ligy vede pod trenérem Caparrósem dobře a drží se ve klidných vodách středu tabulky. K tomu přispívá i dobrá forma Fernanda Llorenteho.

Bílý balet neustává ve štvanici vedoucí Barcelony, k čemuž by se mu tři body z horké baskické půdy jen hodily. Navíc se do týmu vrací po sankcích několik opor. Stínem je pouze zranění nejlepšího střelce týmu Gonzala Higuaína, který bude tři týdny mimo hru.

Trenér Athleticu Bilbao Caparrós si nebude brát servítky a pošle na zelený pažit "Katedrály" vše co má. Vypjatá atmosféra typická pro duely s Realem mu bude jistě ku pomoci. Jedenáctku "lvů" bude jistit v bráně Iraizoz, obranný val vytvoří Iraola, San José, Amorebieta a Koikili. V silném záložním bloku budou hrát Gurpegui, Orbaíz, Javi Martínez a Yeste nebo mladý talent Susaeta. Útočné duo bude mít složení Toquero - Llorente.

Chilský stratég Pellegrini bude kromě Higuaína postrádat ještě dva holandské "Vany" - Van der Vaarta a Van Nistelrooye, dále Pepeho a Diarru, který je na Africkém poháru národů. Do sestavy se naopak vrací Lass a Sergio Ramos.

Proti Bilbau nastoupí v brance Casillas, ve stoperské dvojici si zahrají Albiol s Garayem a na pozicích beků pak Ramos a Arbeloa. Středový dvojblok proti silné baskické záloze budou mít na starosti Lass a Xabi Alonso, který doléčil zraněnou holeň. Na křídlech se budou hnát kupředu Marcelo a Cristiano Ronaldo, na spojce bude hrát Kaká a Higuaína nahradí Benzema.

Utkání na San Mamés, které začne ve 20.00 CET, bude řídit González Vásquez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.90 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Sevilla FC  (sobota 22:00)
Po výsledkově nepovedeném osmifinále Copa del Rey má Barcelona možnost vrátit Seville vyřazení i s případnými vysokými úroky. Přední andaluské mužstvo ve dvojzápasech naznačilo, že je i přes prachbídné výsledky v posledních týdnech nadále konkurenceschopné a že si jej můžeme stále řadit mezi největší favority na umístění na bedně vítězů.

Naskýtá se však několik otázek, z nichž tou nejdůležitější a nejožehavější je, jak se Rojiblancos porvou s absencí několika velkých opor ofenzívy.

Pro Jiménezovy svěřence to nebude lehký oříšek zopakovat fantastický výsledek zpřed dvou týdnů, kdy porazili na velkolepém stánku Barcelony značně oslabené domácí mužstvo 1:2. Je však třeba nezapomenout na fakt, že kvalita z Guardiolova mužstva nevybředla, neztratila se a po vypadnutí se nikterak nezměnila.

Fotbaloví fanoušci v Seville nemohou být se současným stavem spokojeni, neboť se vůbec nedaří a klesá tabulkou níž a níž. Problém jistě není v předváděné hře, která sice absencí několika důležitých hráčů trpí, ale je stále hodně pohledná a líbivá. Největší problém činí obrovská střelecká nemohoucnost útočníků, ba celé, jinak nesmírně silné ofenzívy. Obrovské trápení prožívá zejména španělský reprezentant Álvaro Negredo, který ne a ne přesně zacílit, což už velmi nelibě nesou všichni fanoušci červenobílých. Bod přinášející branka na Nou Campu by je ale jistě uklidnila.

Guardiolovy ovečky již neproplouvají španělskými vodami tak suverénně, avšak jejich současné výsostné postavení nelze zapřít, nelze o něm pochybovat. Nejde ani tak o slepé dogma, jakož o statistikami a tituly ověřený fakt. Sevilla katalánského giganta skutečně jen překvapila, rezervní sestava Barcelony rozhodně není omluvou. Ovšem, stane-li se tak i nyní, ukáže půldruhá hodina utkání.

Jak už bylo řečeno, sevillský tým se potýká se ztrátou několika výtečných fotbalistů. Luís Fabiano, precizní brazilský zakončovatel, ještě doléčuje zraní z loňska, jeden z klíčových obránců Sebastian Squillaci si pak několik týdnů odpočine taktéž kvůli zranění. Připočteme-li jména Didiera Zokory, Arouny Koného a Frédérica Kanoutého, kteří tu úspěšně, tu neúspěšně válčí na APN, je současné složení základní jedenáctky na míle vzdálené sestavě, kterou bychom mohli označit za nejsilnější.

Pep Guardiola takové problémy jako Manolo Jiménez nemá, a to dlouhodobě. Klub z katalánské metropole by měl postrádat pouze a jedině Yayu Tourého a Seidou Keitu, kteří jsou jako výše jmenovaná trojice na APN. Určitě se jedná o ztrátu, která by v kontextu či podstatě celého týmu neměla nikterak vážněji vadit. I proto je Barcelona favoritem v jednom z klíčových utkání, které může ještě hodně zamíchat kartami La Ligy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.25 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona17134042:1043
2.Real Madrid17132242:1341
3.Valencia CF17105231:1735
4.Deportivo La Coruña1794420:1631
5.Sevilla FC1793528:1730
6.RCD Mallorca1793530:2030
7.Getafe CF1790826:2327
8.Athletic Bilbao1783622:2127
9.Sporting Gijón1766518:1724
10.Villarreal CF1765626:2123
11.Atlético Madrid1755727:2820
12.Racing Santander1754821:2619
13.Espanyol Barcelona1754812:2319
14.CA Osasuna1745814:2017
15.UD Almería1745817:2717
16.Real Valladolid1737722:3116
17.CD Tenerife17431015:3515
18.Málaga CF1728720:2414
19.Real Zaragoza17341018:3713
20.Xerez CD1714127:327

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (174)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hlavně ať nenastoupí někdo z dvojice chodců, naopak bych se nebál zkusit Milita a v útoku doufám, že bude hrát Bojan.

Reagovat
Mr.Jindros

Koho myslíš chodci?

Reagovat
smazaný uživatel

Chygrynskiy a Marquez

Reagovat
herbage

Ibrahimović ne?

Reagovat
Bakary3

Reagovat
smazaný uživatel

Já někdy psal, že je pomalý? Nebo tobě přijde pomalý? To asi ne.

Reagovat
Bakary3

No tak očividně používáš chodec v jinym slova smyslu, já si pod slovem "chodec" představim právě Ibrahimoviče, nebál bych se říct "lenochod".

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ačkoliv na hrotu nelítá jako Eto´o, tak chodcem bych ho nenazval.

Reagovat
herbage

Pomalý ne, ale 3/4 zápasu se potuluje někde na hrotu a prochází se volným krokem

Reagovat
smazaný uživatel

To bych neřekl, zvlášť když často si mění pozice a hraje i z křídla atd.

Reagovat
herbage

Tak ano. občas během zápasu přejde z hrotu na křídlo, ale zase na křídle hraje naprosto stejně jako na hrotu. Většinou má hráče nalepeného za zády, takže si pár vteřin podrží míč, rozhlídne se a přihraje na krajního beka nebo přenese hru na střed. Pokud už je víc vepředu, tak podrží opět balón a pak zkusí patičkou nebo nějakou kejklí posunout míč na nabíhajícího Abidala, Henryho či Iniestu. Neřikám, že vůbec neběhá, ale minimálně. Co jsem ho pár zápasů pozoroval na hrotu, tak jen stojí mezi stoperskou dvojkou soupeře a teprve když jde na něj přihrávka, tak se odpoutá a zpracuje ji - většinou ji z prví někomu narazí. Přitom by to měl být on, kdo by se měl neustále nabízet, spoluhráčům, pobíhat a zkoušet rozvířit pohybem obranu soupeře a přinášet do ní nějaký zmatek

Reagovat
smazaný uživatel

a náběhů za obranu jsi si v jeho podání ještě nevšimnul?

Reagovat
herbage

Všimnul Tak z toho už dal pár gólů, třeba proti Kazani či Seville naposled. Ale takových balónů jde na něj do deseti za zápas

Reagovat
smazaný uživatel

(ikdybych kalkuloval s tebou navrženým číslem 10) deset vyslyšených náběhů za zápas je málo. VYSLYŠENÝCH

Reagovat
herbage

Co to je "vyslyšený" náběh? Neřikám, jestli je to málo nebo hodně, ale být trenérem, tak ho sprdnu že se málo nabízí svým spoluhráčům. Když na tomhle zapracuje, bude mnohem platnější, než kdyby 100x za zápas sprintoval od brány k bráně

Reagovat
smazaný uživatel

vyslyšený náběh je náběh, o kterém ty se u TV dozvíš. Je to náběh, kdy se ho pokusí obránci či záložník najít. Můžeš se o něm tady hodiny přít, zda nabíhá nebo ne, ale nevíš to, ne vždey je vhodná doba na přihrávku a ne vždy ta přihrávka přijde

Reagovat
herbage

Tak je jasné, že ne při každém náběju je na něj vyslán míč. Ale třeba do kolmic si tolik nenabíhá, spíš ho hledáte dlouhými balóny a ty postrádají většinou moment překvapení

Reagovat
smazaný uživatel

tak to moc nechápu. Bavíme se zde o Ibrově pohybu nebo o momentu překvapení? Plácáš páté přes desáté

Reagovat
herbage

Záleží, o jaké fázi hry se bavíme. Jestli když se hraje nahoru-dolu nebo když je váš soupeř přikován k vlastnímu vápnu, kde jaksi prostor pro nějaké větší náběhy není. Já se bavím hlavně o té druhé variantě a tam mi přijde, že nedostaečně využívá svých dispozici a málo se nabízí spoluhráčům a jen tam tak postává - proto na mě působí laxním dojmem, ale třeba jen můj dojem

Reagovat
smazaný uživatel

Můj názor je ten, že hlavním důvodem, proč si Barca nevytváří letos tolik šancí jako v letech minulých, je právě absence Eto'o. Jeho pohyb byl úžasnej a ideálně se hodil do toho systému. Jenže to byl neskutečnej spalovač.

Reagovat
herbage

Ibra je palič stejnej, možná větší Ale jinak souhlas, ten Eto'oův pohyb je hodně chybí

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem si všiml, že Ibra zahazuje, ale na Eto'o nemá, to ani náhodou. Ten se dokázal dostat za zápas do mnoha tutovek a pálil jednu za druhou. Každopádně gól si téměř vždy dal.

Reagovat
smazaný uživatel

ale no tak. Nemusíš tady zase vést ty svoje křížové výpravy proti něčemu. Stačilo. Přehánět netřeba

Reagovat
herbage

No ještě řekni, že toho nespálil taky dost Zrovna poslední zápasy mu tam toho moc nespadlo a krom gólu do prázdný pomalu netrefil bránu

Reagovat
smazaný uživatel

ano, udělejme z něj kvůli poslednímu zápasu spalovače. To, že v průběhu sezony už několikrát vsítil první nebo rozhodující gól zápasu, je pro teď zcela liché ...

Reagovat
herbage

Tak kolik gólů měl touhle dobou na svém kontě voni Eto'o a kolik má Ibra? Dobře, s tím spalovačem je to drobet přehnané, ale nějaký bezchybný zakončovatel v mých očích Ibra taky není. Takový Torrés či Villa by tam sázel gólů mnohem víc

Reagovat
smazaný uživatel

učitě není bezchybný zakončovatel, ale to nikdo netvrdí.

Reagovat
smazaný uživatel

teď jsem si sjel statistiku Ibru v lize - 46 střel, 27 do, 12 mimo, 11 kusů, 4,2 střel na jeden gól

např. Messi 52 střel, 9 mimo, 31 do, 12 kusů, 3,5 střel na gól

Bojan to má 8 střel na gól

Pedro (jako velkej bombér) má 3,25 střely na gól. Na to, že je právě zakončení Pedrovou absolutní výhodou nemá Zlatan zase takovou ztrátu

Henry 17 ran, 5 vedle, 7 do gólu, 2 kusy, 8,5 střely na gól.

Zlatan a spalovač? Udělejte si obrázek sami

Reagovat
herbage

Jako hrotový útočník by měl mít nejvíc střel z týmu, to se na mě nezlob A Henryho do toho nepočítej, ten je letos z formy a vystřelí i od rohového praporku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem tu jednou psal, Eto´o měl loňskou sezónu větší úspěšnost v zakončení než má tuto Zlatan.

Reagovat
smazaný uživatel

v porovnání se současnými šutéry nijak nezaostává.

Reagovat
smazaný uživatel

To neříkám, já jen že Eto´o je brán jako spalovač šancí a přitom Ibra na tom není lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

nezačal to Samuel pálit až ve druhé polovině sezony?

Reagovat
smazaný uživatel

nevím jestli začal, ale zrovna jaro bylo v jeho podání palírna

Reagovat
smazaný uživatel

Osobně jsem moc rád, že Eto'o odešel.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak toto je neuveritelne, ze Ibra je vatsi alebo rovnaky palic ako Etoo. Ty tu niekedy napises take veci, ze rozum zostava stat.

Reagovat
smazaný uživatel

statistika je na jeho straně, takže smůla kamaráde

Reagovat
smazaný uživatel

Kolko zapasov si videl ked hral Zlatan za Juve a Inter ? Etoo mal mat suhrnne ovela lepsiu statistiku za svoje posobenie v Barce ako ma, keby nebol taky palic ako je. A taktiez aj v Kamerunskej repre. Dari sa mu nejak teraz vyborne v Interi? Kazdy normalny triezvy fanusik futbalu vie, ze Zlatan je jednoducho lepsi futbalista ako Etoo. Ale s tebou sa vlastne o tom zbytocne bavim, lebo ty patris medzi tych co su neveritelne zaujati fanusikovia. Ak by Barca vyhrala napr. nad Realom 10:0 a vsetky goly by dal Henry a Etoo by v tom zapase nedal 5 penalt tak ty budes aj tak tvrdit, ze v tom zapase bol lepsi Etoo atd. Ja verim tomu , ze aj v sucasnosti je pre teba Etoo naj na svete a to aj keby do koncas sezony uz nedal ani gol. A s takymi zablokovanymi ludmi sa je tazko bavit. Ale to tu o tebe kazdy vie, ze ty si fanatik co sa tyka Etoa a uz duplom co sa tyka napr. Henryho.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě vůbec nezajímá, jak hrál Zlatan v Interu nebo Juve, stejně jako jak hraje Eto´o v Interu. Hovořím o období v Barce. A když porovnám loňské statistiky Eto´a s těmi letošními Zlatana, tak vítěz je jasný - Eto´o.

Reagovat
smazaný uživatel

A mna zas vobec nezaujima, ze ty si sa rozhodol porovnavat len minulu sezonu. Taky ako ty su ticho ked sa Zlatanovi dari tak ako na zaciatku a potichu cakaju na prve nepodarene zapasy a uz to sem hadzu. A ked uz sme pri porovnavani Eto a Zlatan v Barce tak podme Eto a Zlatan v Interi a napr aj minulu sezonu ak chces. Ale tu uz cakam tradicnu odpoved niektorych miestnych jedincov v style ,, mne vubec nezajima" - v tomto pripade ,, mne vubec nezajimaj statistiky v Interu".,, asi preto lebo Etoo ma pri lepsich obranach vatsi problem ako Zlatan atd. Takze tu sa nikam nedostaneme.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to nezajímá, protože fandím Barce a tak mi může být jedno, jak kdo hraje v jiných klubech. To na Barcu vliv nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

Není to jen tím. Loni jsme hráli jinak, jednodušeji, přímočařeji. Letos je to komplikovanější, Messi se víc tlačí do středu, mnoho zápasů hrajeme bez levého křídla atd.

Reagovat
herbage

A co si vzpomínám, tak se při jeho přestupu diskutovalo o tom, jestli bude pressovat stejně jako Eto'o. První zápasy běhal jak divej, napadal a to i sprintem, jenže když se podíváš teď, tak tam většinou postává a nenapadá. Přesně jak říkali interisti - někdy hraje s chutí, někdy je vyloženě otrávenej

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říká Jarda Jágr - můžeš mít nádhernou babu, kterou ti každý závidí, ale nemusí ti tolik vyhovovat, protože je třeba líná a nechce se jí uklízet. A pak začneš chodit s mnohem míň hezkou, lidi se diví, ale už nevidí tu chemii mezi váma, že jste zkrátka jeden pro druhého stvořeni. Takhle já to vidím se Zlatanem a Eto'o v Barce. A už jsem to říkal před sezonou, že fotbalově ho Zlatan strčí do kapsy, ale druhého takového Eto'o, který si po tom ťukání na půlce naběhne do ulice a výborně napadá rozehrávku, Barca těžko najde.

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nádherně řečeno!

Reagovat
Bakary3

A Jarda má vždycky pravdu Nebudu dál vířit tuhle debatu, ale sám za sebe řikám, že víc se mi líbil Eto'o.

Reagovat
smazaný uživatel

vysoký hráč dělá dlouhé kroky. To svádí k tomu, že hrají laxně a pomale, což vždy není pravda.

Reagovat
Bakary3

Nejde nám o to, jestli je rychlej, nebo ne, ale o to, kolik toho naběhá, v jeho případě spíš nachodí.

Reagovat
smazaný uživatel

máš v ruce statistiky o pohybu? Já ne, tak nespekuluju. Prosím někoho, komu se to chce hledat, aby přispěl.

Třeba máš pravdu, ale já bych se vsadil, že toho naběhá (nachodí, chceš-li) opravdu dost. Z čeho vycházím? Podívej se, kolikrát je za zápas nalapán v náběhu v ofsajdu. To jsou prostě kilometry, které musí být v nějaké statistice vidět.

Reagovat
Bakary3

Statistiky.. to bysme se tu nemohli bavit pomalu o ničem.. Usuzuju ze svýho pozorování, třeba pravdu mít nemusim, ale myslim si, že je to celkem očividný, že se nepředře, hodně to kontrastuje třeba s Henrym, kterej už má nějaký roky, ale jezdí furt, zatim co Ibra se tam tak laxně plahočí. A s těma náběhama- samozřejmě, někdy taky musí popoběhnout

Reagovat
smazaný uživatel

ale pokud mu vyčítáš málo pohybu, tak právě tohle je něco, co se musí vyčíst ze statistik. Promiň, ale subjektivní pozorování od TV není relevantní hledisko

Reagovat
Bakary3

No tak s takovouhle nedojdem nikam.. Já na něj svůj názor mam, pochybuju, že by nějaká statistika potvrdila opak.. Jenom nechápu jednu věc, mně se zdá, že si to o něm myslíš taky, ale nechceš to přiznat a proto mě furt odkazuješ na statistiky

Reagovat
smazaný uživatel

napsal jsem už v prvním příspěvku - ano, hráči vyšších postav působí laxněji. Ne, nemyslím si, že by on byl nějaký stojan. Odkazuju na statistiky nikoliv tebe, ale celou naši diskusi. Teprve z nich bychom mohli vyčíst, na které straně je pravda.

Reagovat
herbage

Zajímavé, že třeba Yaya Touré na mě nikdy laxním dojmem nepůsobil Ale pravda je, že Adebayor ano

Reagovat
smazaný uživatel

Yaya nepůsobí laxním dojmem?

Reagovat
herbage

Většinou tak ve středu hřiště pobíhá a napadá, při rozehrávce se nabízí stoperům a záložníkům

Reagovat
smazaný uživatel

Pobíhá a napadá. Ano, to je úděl defenzivních záložníků. Při rozehrávce se nebízí stoperům - ano, to je úděl defenzivních záložníků v Barce. Kam to posouvá naši diskusi?

Reagovat
herbage

Že Ibrůj úkol zase je svým pohybem narušovat obranu soupeře a nabízet se spoluhráčům a narozdíl od Yayi to tolik nedělá

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel. Ani na ofiku Barci jsem statistiku naběhaných kilometrů nenašel. Nemůžu sloužit

Reagovat
herbage

Zkus Castrol index

Reagovat
smazaný uživatel

ani tam. Jen jsem se dozvěděl, že se posunul z 18. na 14. flek. Ale před ním je třeba v. Buyten ...

Reagovat
smazaný uživatel

Rafu ještě kousnu, ale Ukrajinec mě přivádí do šílenství

Reagovat
herbage

Trháš si po jeho výkonech zbytky vlasů?

Reagovat
smazaný uživatel

asi už jsi mě neviděl déle - už není co trhat

Reagovat
herbage

Já tě ještě vůbec neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

Rafa naštěstí to dokáže občas zachánit pozičně nebo skluzem no, díky tomu se dá trpět

Reagovat
smazaný uživatel

tak

Reagovat
Xavi8

mensie zlo

Reagovat
smazaný uživatel

Milito

Reagovat
smazaný uživatel

Taky doufám, že Bojan nastoupí...

Reagovat
smazaný uživatel

Milita už všichni skoro odepsali a n nám dost možná bude ještě tahat trn z paty. Jde jen o to, zda Pepek uzná chybu a začne mu dávat přednost před ukrajinským omylem

Reagovat
smazaný uživatel

Otázka je jeho fyzička. Zatím neodehrál ani v tom přáteláku celých 90 minut. Ale pevně věřím, že postupně bude dostávat šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

určitě není optimální, ale řekl bych, že mač za 14 dnů (v případě dobrého stacu skore může v 60. minutě dolů) by zvládnout mohl. A bude se to jenom lepšit. Další otázkou je, jak dalece může to koleno namáhat. Další zranění už by mu ho asi opravdu zlomilo. Nicméně jeho vůli bychom mu mohli asi všichni závidět. Je to frajer

Reagovat
smazaný uživatel

Na tej fotce je Messi jak kdyby ho nachytali ve sprše

Reagovat
smazaný uživatel

chycht

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RickNash

vtipe vylez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Slabší soudek

Reagovat
smazaný uživatel

pre vas urcite

Reagovat
smazaný uživatel

Už to , že to pobavilo jemom ehmma o nečem svedčí....

Reagovat
smazaný uživatel

okrem mna na to reagoval sami cules.. takze to ti nevyslo

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže tobě taky ne

Reagovat
smazaný uživatel

ja som sa tu o nic nepokusal

Reagovat
smazaný uživatel

lol prej ve sprše

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to vidím jasně. Real prohraje 2:1 a Barca vyhraje 4:1.

Forca Barca...

Reagovat
madridcan

mas slepe vnutorne oko

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak dnes těžký zápas jak pro nás, tak pro Real. Střízlivě si myslím, že o kapínek větší šanci na tři body máme my. Sevillu jsme přehráli v obou mačích, tak to jen přednést do ligy . Naopak Real hraje v Bilbau, kde se hraje velmi těžko, což jsme už pocítili my. Já doufám,ž e tu skvělou atmošku, co Baskové utvořili proti Barce proti Mordoru ještě vylepší a upečou si je na žhavých uhlících

Reagovat
smazaný uživatel

tak jde dost o prestiz......tym s kterym jsme vypadli v CdR ted v lize.....na druhou stranu sevilla na me pusobi sympaticky a hraje pekny fotbal takze pripadna ztrata bodu(ů) s nimi me nebude az tak trapit nez kdyby to byl nekdo jiny..

Reagovat
Xavi8

Strata bodov ta musi trapit s akymkolvek celkom a hlavne dnes si proste nemozeme dovolit zavahat

Reagovat
smazaný uživatel

sem to myslel spis obecne....v soucasne situaci jen o 2 body pred realem a real nema buhvijakeho soupere asi mas pravdu....

Reagovat
Xavi8

Tak Bilbao na domacej pode je podla mna dost silne

Tym maju dobry, fanusikov fantastickych, dojde Real o to vacsia motivacia bude, takze keby dnes bodovali nebol by som proti

Reagovat
smazaný uživatel

tak taky me nenapada lepsi scenar nez ze vyhrajeme a real remizuje......to uz jen leda ze by real prohral ale to uz fakt pochybuju budou chtit se udrzet na dostrel......doufam ze to dnes zvladnou hosi zlati

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

tak nakonec se snovy scenar splnil....hosi BRAVO

Reagovat
Xavi8

Dnes dufam v 3 body, snad sa prejavi herna prevaha na ihrisku aj vo vytuzene vitazstvo Zostavu by som poskladal asi takto: Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Messi, Ibrahimovič, Bojan

Reagovat
blaugrana

Namiesto Carlesa kľudne Milito, nech si Puyol oddýchne.

Reagovat
madridcan

ja naopak nejak zapasom u Baskov netrpim a myslim si,ze vyhrame.Nikdy som nemal strach so zapasu s nimi.Mam dojem,ze nevedia na nas posledne roky hrat a vyhry 2:5,0:1,1:4 a 0:2 to potvrdzuju.Zase by som tu najradsej napalil vyoku vyhru realu,ale poviem ,,iba" 1:3...Co sa tyka barcelony tak samozrejme si prajem zavahanie,ale myslim si,ze barcelona im da poriadne vyzrat to vyradenie a taktiez to vidim na vyhru o minimalne dva goly-plus este ich bude motivovat akykolvek vysledok Realu

Reagovat
madridcan

*zo

Reagovat
smazaný uživatel

ja vobec nepochybujem ze vyhrame a kludne aj vysokym rozdielom

Reagovat
smazaný uživatel

Athletic - Real 1:4

Barcelona - Sevilla 2:2

Reagovat
blaugrana

Snívajte s nami už nevysielajú.

Reagovat
smazaný uživatel

uvidi sa vecer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

trosku zbabele pisat uz po zapase.. ale co cakat od teba..

Reagovat
smazaný uživatel

Já nejsem ten, co se tady smál tipu eurofotbalu a měl silácké řeči, skromnost někdy není špatná věc.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to nevyslo no.. ale Real mal tych sanci dost aby to skoncilo jako som pisal.. len mu chybalo stastie

Reagovat
madridcan

tym padom utocis aj na migueliho

Reagovat
smazaný uživatel

MigueliFCB16.01.2010 11:38

Dneska to vidím jasně. Real prohraje 2:1 a Barca vyhraje 4:1.

Forca Barca...

No je pravda že sem myslel že Real dá aspon gol, ale přecenil sem je , to samé u Sevilly

Reagovat
madridcan

zeby som nehovoril len o tomto tyzdni?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja vím Já bych to prostě nepřekousl kdybch tipl vítězství Realu

IKdyž někdy je to jasné že vyhrajou ale tipnu remízu nebo tak ,ale to je spíš přání než tip

Reagovat
madridcan

ja som to vcera skombinoval tak,zeby som bol rad keby barca stratila,ale vidim to na poriadnu nakladacku,lebo sa im budu chciet pomstit za pohar

Reagovat
smazaný uživatel

No a?

Reagovat
madridcan

no a nic podotykam

Reagovat
smazaný uživatel

tip eurofotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

já s ním objektivně souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

objektivne

Reagovat
smazaný uživatel

objektivně

Reagovat
indy

tvoj tip

Reagovat
madridcan

paneboze su to len tipy

Reagovat
smazaný uživatel

stejně jako ty z eurofotbalu. A taky se jim tady smějete

Reagovat
madridcan

hmmm kde sa smejem?

Reagovat
smazaný uživatel

prohlédni si celé vlákno a snad pochopíš, na co jsem narážel

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych jenom připomenout, že ten tip tam dával věrný FANOUŠEK REALU MADRID!

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak to taky skončí...

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme, pokud zase budou chtít zabíjet a nebudou hrát fotbal, tak máme docela velkou šanci. Gól do desáté minuty by byl ideální, ale hlavní cíl je jako vždy přežít to ve zdraví. Garaye čeká hodně těžký zápas proti Llorentemu, Metzelder to na jaře nezvládl. Tip 1-2.

Reagovat
smazaný uživatel

100 pro Yaya Toureho

Reagovat
madridcan

100 PRE HAITI

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

já ti nevím. Těch lidí je mi hrozně líto, to je jasné, ale když jsou v tektonicky nestálém území a nedělají jakékoliv opatření proti tomu, kdyby přišlo zemětřesení, tak si za to můžou z velké části sami. Přirovnal bych to k tomu, jako bych šel do mrazu bosý a pak si stěžoval, že mám omrzliny

Reagovat
herbage

Když tam maj takovej hlad, že si tam musí splácávat chleba z bláta, tak asi těžko můžou mít nějaké prostředky na nějaká opatření proti zemětřesení, leda že by jim to tam někdo postavil

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, Haiti patří mezi nejchudčí státy Ameriky, možná celé planety.

Reagovat
smazaný uživatel

I proto se v podsatě nelze divit tomu, že je tam tolik obětí!

Reagovat
alcantara

haiti je vraj povazovane za najchudobnejsi stat zapadnej pologule. smutne prvenstvo...

Reagovat
smazaný uživatel

jistě, ale proč tam ten hlad mají?

Reagovat
smazaný uživatel

Nedostatek nerostných surovin

Reagovat
smazaný uživatel

ale houbec. Je to nestabilita, která odrazuje cestovní ruch, ze které žije sousední Dominikánská republika.

Reagovat
herbage

Cestovní ruch není samospásné řešení. Můžeš s itím jako stát slušně přivydělat, ale ne na něm postavit celou ekonomiku a jestli ano, tak jen krátkodobě. Když si vezmeš Kubu, tak jídla tam také nemají nazbyt, ale neumírají tam hladem. A to přitom je na ně uvaleno obchodní embargo a vše co sní si musí sami vypěstovat a to bez pomoci fosilních paliv. Žádné traktory, umělá hnojiva, žádné pesticidy, ale vůl, zapříhnout pluh a vorat. Taky tam mají studiní obor na vysoké škole šlechtění volů. Každá země by se měla především postavit na vlastní nohy a umět se postarat o své lidi co se týče základních potřeb. Otázkou je, proč komunistická Kuba bez cizí pomoci to zvládne a ještě si dokáže držet školství a zdravotnictví na velmi vysoké úrovni, zatímco Haity to nedokáže

Reagovat
smazaný uživatel

cestovní ruch není samozřejmě napořád, ale určitě to není krátkodobé řešení, jak píšeš.

Samozřejmě, že zemědělství by mělo být ztěžejní, ale jde to ruku v ruce. Protože se tam víc než na cokoliv jiného soustředí na bojůvky a převraty, tak prostě nemůžou budovat, nemůžou těžit a nemůžou plodit. Proto píšu, že si za to můžou převážně sami. Samozřejmě, že ti obyčejní lidé za to nemohou, ale jsou součástí státu, co má na houby vedení (a těch vedení už tam bylo několik).

Reagovat
smazaný uživatel

Co se týče toho zdravotnictví, rád bych podotkl, že je v podstatě bezplatné, stejně jako vzdělávání...

Reagovat
smazaný uživatel

To protoze jim taky Hugo "Baret" Chavez posila celkem bohatou podporu...Coz se o jinych statech, kde je nedemokraticky rezim rict neda...

Reagovat
herbage

No zas tak bohotá podpora to není, ale ty země spolu spolupracují, to je fakt. Nevím co brání Haity navázat spolupráci s okolními státy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

mozno mas pravdu,ale pol miliona obeti to len tak clovek nepriehliadne a je mi ich luto...Mozno sa spytam idiotsku otazku,takze ma zanu nezdrb Ale ako sa da opatrit proti zemetraseniu v priemere 6,4 Richterovej stupnice?

Reagovat
smazaný uživatel

Nebylo to 7 v Haiti? I když, to je jedno... Má odpověď zní, že se dá omezit, hodně omezit počet obětí, ale to by museli být technologie alá Japonsko, a na to Haiti nemá

Reagovat
madridcan

napisal som v priemere Na jednom mieste bolo 7 a na inom 5,8

Reagovat
smazaný uživatel

Jasný, jasný, však jsem tě neopravoval, ale ptal se...

Reagovat
smazaný uživatel

jiná konstukce budov, použité stavební materiály, cvičení, prevence, osvěta, co se v takové situaci má dělat a to jak pro obyčejné lidi, tak pro pořádkovou službu, hasiče, záchranáře, tak pro vládu a úřady. V Haiti nezafungovalo nic - budovy se jim sesuly jak domečky z karet, lidi nevědí, co mají dělat, úřady nevědí, co mají dělat, a dokonce není zajištěna ani bezpečnost humanitárních pracovníků ze zahraničí. To je asi ta nejvíc zarážející věc.

Reagovat
smazaný uživatel

Dá se to zvládnout. Sám jsem osobně zažil zemětřesení o síle 6,7. Bylo to myslím v roce 2003, na Lefkadě v Řecku. Bylo tam pár zraněných (prostě na ně něco spadlo), jinak nic. A to z toho důvodu, že tam před několika desítkami let bylo zemětřesení, které zbořilo celý ostrov. Tehdy všechno postavili znova, všechny budovy odolné proti zemětřesení. Jen jeden dům vlastně při tom zemětřesení spadnul, a to ten, co přežil to první. Dá se to, ale ta země nesmí být tak chudá, jako Haiti. Tam to jde asi jen těžko.

Reagovat
Al Capone

Bilbao - Real 1:2

Barcelona - Sevilla 1:2

!HALA MADRID!

Reagovat
smazaný uživatel

Muniesa ... teď ještě podepsat s dalšími mladíky, kterým končí v létě smlouva.

Reagovat
smazaný uživatel

no ale podepsal jen na rok a půl. To je fakt málo a vyloženě to vypadá na to, že příští léto uvidí, jaká bude jeho pozice. Chce to se zbavit Ukrajince a na stoperu bude hned jedno místo volné

Reagovat
herbage

To máte ještě Fontáse s Botíou, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Botia nevím. Ten už je pryč. Jakube ty víš.

Reagovat
smazaný uživatel

Botia je na hostování.

Reagovat
herbage

No ten váš nákup Chygyho doteď nechápu. Asi vaše vedení hledalo cestu, jak vyvést legálně 25 mega z klubové pokladny

Reagovat
smazaný uživatel

to snad.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě Bartra.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono je to vcelku logické, nadějných mladíků je mnoho a místo doslova jen pro pár

Reagovat
smazaný uživatel

proto nechápu:

1. Nákup Ukrajince - kdo by mi chtěl předhazovat, že jsem ho při příchodu chtěl, tak se musím obhájit, že jsem opravdu nemohl čekat, že přivede Pepek takovýho dřevorubce

2. Prodloužení smlouvy s Rafou.

Jedno neb druhé se určitě nemělo udát a pro Barcu nejlepší by bylo, kdyby nás nepotkalo ani jedno

Reagovat
blaugrana

No, to že Rafa predĺžil neznamené, že nemôže v lete odísť, jeho predĺženie nám dalo viac času do jednaní, takže by som to nevidel tak čierne . Nákup Chygyho je vec druhá.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Mě už překvapilo, že Pep nevyužil Botii, kterého z béčka znal, a který byl v béčku tahounem. To samé Fontas. Muniesa má ještě čas, takže tam čekám, že nakonec se do áčka dostane, ale Fontas a Bartra už nebudou chtít čekat, přitom hůře než Dmytro a Rafa by určitě nehráli. Jinak Barca Atlétic právě prohrála s Mallorkou

Reagovat
blaugrana

Nj, v určitých veciach Pepa nechápem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vado, na Reyno de Navarra to je match jako blázen! To je ofenzíva!

Reagovat
smazaný uživatel

chcete link kde to ide live?

Reagovat
smazaný uživatel

hodte sem pls link na real

Reagovat
smazaný uživatel

http://chvostuvtip.blog.cz/ koukněte se na moje tipy dík

Reagovat
-Kopy-

Dneska musíme.

Reagovat
smazaný uživatel

no docela se toho bojim, obrana dneska nejspis dostane poradny kapky

Reagovat
smazaný uživatel

Getafe dnes už musí být NULA !!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele