PŘESTUPOVÁ HOREČKA ZAČÍNÁ

04.01.2003, 18:13
Aktuality
Prvního ledna se opět otevřel evropský fotbalový trh a mnohým klubům se tak skýtají možnosti, které během podzimu neměly. Mohou posílit své řady před jarním finišem sezóny, mohou zaplnit díry v sestavách způsobené zraněními, nebo mohou někoho prodat a ulehčit tak klubové pokladně. Kdo se bude v lednu stěhovat, o kom se nejvíce mluví?

V novém dresu by se už během ledna mohlo představit několik velkých jmen, hvězd svých týmů. Jedním z nich je velezkušený argentinský útočník Gabriel Batistuta. 33-letý hráč AS Řím, kterému v létě končí smlouva, by rád na britské ostrovy do Premier League. Zajímá se o něj londýnský Fulham, mimo něj však také turecké Fenerbahce a japonský klub Kashima Antlers. Hlavní kouč AS Řím Fabio Capello bude určitě hledat náhradu, mezi možnými Batigolovými nástupci jsou Julio Cruz z Bologni, Luca Toni z Brescie, nebo dokonce Fernando Morientes z Realu Madrid.

Kromě Batistuty by z římského klubu mohla odejít další velká postava – brazilský obránce Cafú, jediný fotbalista na světě, který hrál na třech po sobě jdoucích světových mistrovstvích ve finálových utkáních. Jeho smlouva také končí v létě a zájem o jeho služby se ozývá především z Japonska.

Také druhý římský klub, Lazio, zřejmě promluví do přestupového dění. Prezident zadluženého klubu Sergio Cragnotti včera odstoupil ze své funkce a nové vedení se bude chtít vypořádat s dluhy, takže zřejmě prodá některé z ústředních postav týmu. Kandidáty na tento výprodej jsou údajně nizozemský obránce Jaap Stam a jugoslávský záložník Dejan Stankovič.

Hodně se v poslední době mluví také o dvojici nadějných portugalských mladíků – Ricardu Quaresmovi a Cristianu Ronaldovi. Oba působí ve Sportingu Lisabon a přestože se o ně zajímají některé přední italské kluby, v čele s AC Milán, zatím prý nikam nepůjdou. A vzhledem k tomu, že Sporting úzce spolupracuje s Manchesterem United a také díky tomu, že v United na pozici jednoho z trenérů působí Carlos Queiroz, bývalý trenér Sportingu, je pravděpodobné, že oba mladíci zamíří právě na Old Trafford do Manchesteru.

Ve Španělsku bude stránky novin plnit zřejmě hlavně Barcelona. A je to pochopitelné, vzhledem ke špatné pozici v lize bude určitě hledat posily. V hledáčku trenéra Luise van Gaala jsou prý argentinský obránce Gabriel Militio, kapitán Ajaxu Christian Chivu, útočník Cheslesa Jimmy Floyd Hasselbaink a Juan Pablo Sorín z Lazia. Na odchodu by naopak mohl být Marc Overmars, o kterého se údajně zajímá Liverpool.

Jinak bude ve Španělsku zřejmě poměrně klid, konkrétní zájem o posily už mají jen dva kluby – Deportivo, které hledá gólmana, a Valencia, která se zajímá o obránce Anthonyho Reveillera z Rennes. Real Madrid nikoho zřejmě kupovat nebude, naopak se čeká jeden prodej – sbaleno už má Santiago Solari a jen čeká, který klub nabídne požadovaných 10 miliónů liber. Horkým kandidátem na jeho získání je Inter Milán.

V Anglii by největší přestupovou bombou mohl být odchod Robbieho Fowlera z Leedsu. Jeho přestup do Manchesteru City je na spadnutí, v současné době jej však blokují jeho platové požadavky, které manažer City Kevin Keegan nechce akceptovat. Stěhovat se možná bude také útočník David Bellion, který v Sunderlandu nepodepsal novou smlouvu a o jeho služby se údajně zajímá Manchester United. Právě Manchester by mohl výrazně promluvit do dění na přestupovém trhu, už na podzim manažer Alex Ferguson prohlásil, že bude hledat kvalitního útočníka a také že se chystá obměnit kádr. Ozvat by se mohl také Arsenal, který prý hledá kvalitního brankáře jako náhradu za stárnoucího Davida Seamana.

Ve Francii bude zřejmě posilovat Olympique Lyon, zajímá se o Oliviera Kapa z Auxerre a o Mickaela Essiena z Bastie. Nováček a velké překvapení letošní sezóny, tým z Nice, se zřejmě posílí o Marca Simoneho, který by měl přestoupit z Monaca. Kromě Simoneho se Nice zajímá také o Nigerijce Taribo Westa, který je bez angažmá. Posilovat by mohl také Olympique Marseille, zajímá se prý o dvojici Shabani Nonda a Jérome Rothen z Monaca.

V Německu visí největší otazník nad budoucností záložníka Leverkusenu Yildiraye Bastürka. Ten má za sebou veleúspěšný rok 2002, jak v klubu, tak i v turecké reprezentaci, a trápící se Leverkusen by mohl být brzdou v jeho kariéře.

Autor: Petr Starý

Komentáře (29)

Přidat komentář
Josifek

AS uděla velkou chybu,když prodá Batistutu,on je hned po Raúlovi druhej nejlepší útočník¨!!!

Reagovat
PJ

To je už skoro jistý, Batistuta chce pryč a AS ho chce prodat...

Reagovat
HOST*menace

Sem napište text.Ty sa asi tak vyznas do futbalu ako moja starka!!!Najlepsi utocnici su Vieri a RuuD v. Nistelrooy!!!!

Reagovat
HOST*

Sem napište text.

Reagovat
HOST*Pepík

Josifku ty defo odkdy je Raul nejlepší?Nej je Henry z Arsenalu.A poněm David Žerávek z TJ Vrdy a pak dlouho nic a mnoho dalších a někde v průměru se krčí ten tvůj Raul.

Reagovat
Josifek

Jo,tak to určitě

Reagovat
antimadrista

Mark Overmars se nikam stěhovat nebude, ale píše se, že na odchodu je Geovanni. FORCA BARCA !!

Reagovat
PJ

Geovanni jestli někam půjde tak pokud vim tak jen na hostování...

Reagovat
antimadrista

Do Benfici.

Reagovat
HOST*Don Vito Corleone

Nemyslíte že by se někomu hodil Boudewijn Zenden z Chelsea? Já myslím že určitě!

Reagovat
PJ

Joo, Zenden je dobrej, ten by se hodil hodně týmlm :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba Barceloně!!!

Reagovat
HOST*

Spíš by měl Zenden posílit Liverpool , protože jsou na levé straně úplně bezmocní.

Reagovat
smazaný uživatel

S prodejem Solariho zásadně nesouhlasím! Zbavovat se jedné z nejlepších levaček světa za tak směšnou cenu?! Florentino fuj!

Reagovat
HOST*jerome

Souhlasím s tebou spíš by měl Real posílit a ne prodávat jednoho z nejlepších hráčů ve La Division.

Reagovat
HOST*jerome

Souhlasím s tebou spíš by měl Real posílit a ne prodávat jednoho z nejlepších hráčů ve La Division.

Reagovat
HOST*borec

Sem napište text.čuráci

Reagovat
antimadrista

Zenden už v Barce byl, Barca má Overmarse a ten je lepší. Spíš bych Barce doporučoval Pabla Aimara. A Sorin to je taková socka, že nemá smysl se vo něm bavit. FORCA BARCA !

Reagovat
antimadrista

Teda Solari.

Reagovat
HOST*menace

Vad,uz malo vyhodili za posili....hahahah

Reagovat
smazaný uživatel

Real musí koupit jednoho středního obránce. Nabízí se tři jména: Samuel, Marquez a Chivu. A co se týče prodeje, tak max. jednoho ofenzivního plejera. Buď Solari nebo Moro. Ale nemůžou odejít oba!

Reagovat
Josifek

Já si myslim,že Real by moch koupit Mexese z Auxxer,ten je taky dost dobrej!!!

Reagovat
Josifek

Teda Auxerre.

Reagovat
antimadrista

Já si to nemyslim, jedině Aimar!GENT DEL BARCA !

Reagovat
Josifek

Jen at tam de,zase se Aimar nechá vyloučit,až bude hrát poti Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

Mexes je kvalitní střední obránce a je taky dost mladej. Jenže není prověřen vrcholnou akcí, nikdy nehrál ve velkém týmu a pod tlakem. To ostatní tři splňují. Marquez řídí mexickou obranu a je možná nejlepší obránce Division 1, Chivu je kapitánem Ajaxu zářícím v Lize mistrů a zároveň základní stavební kámen rumunského nároďáku. A o Samuelovi snad mluvit psát nemusím, to je obrovská persona.

Reagovat
smazaný uživatel

Co říkáš antimadridisto na to, že se Benfica pomalu ale jistě stává seskupením rádoby Figových nástupců?! Kdo je na řadě?

Reagovat
antimadrista

Barca a Banfica mají mezi s sebou dobrý vztahy, Simao a Gevanni tam odešli, protože v Barce by nedostávali šanci. Nic méně Barca má na Simaa předkupní právo a Geovanniho může kdykoliv ztáhnout. Simao se určitě jednou vrátí.

Reagovat
HOST*menace

Sem napište text.Madrid robi jednu debilinu za druhou.Nakup Ronalda,Tam uplne stacil Morientes A Guti.Dufam,ze Manchester sa posilni o jedneho kanoniera a spevni obranu.Zalohu mame najlepsiu na svete!Skoda Jaapa,keby sa nepohadal s Fergim,mozno by sa aj vratil zo zadlzeneho Lazia...LETS GO MANCHESTER

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele