Premier League - souhrn 5. kola

12.09.2015, 15:40, aktualizováno 14.09.2015, 22:52
Komentáře a souhrny
Leicester otočil zápas s Aston Villou, Tottenham veze body ze Sunderlandu. Manchester United ve šlágru kola porazil Liverpool. Crystal Palace podlehl Manchesteru City, jenž zůstává i po pěti zápasech stoprocentní. Arsenal porazil Stoke City. Tři body mají rovněž nováčci Norwich a Watford. WBA se rozešlo se Southamptonem bez gólů. Chelsea překvapivě padla na půdě Evertonu...

West Ham United - Newcastle United 2:0

14.09.2015 21:00

Góly: 9. Dimitri Payet, 48. Dimitri Payet

Po třech domácích porážkách v řadě West Ham konečně bodoval. Kladiváři proti trápícímu se Newcastlu vytěžil hned tři, po vítězství 2:0. To zařídil ofenzivní kouzelník Dimitri Payet, který obě branky sám vstřelil. Pomohl tak Hammers posunout se na páté místo, naopak Magpies dopadli na samé dno tabulky.

K prolomení domácího prokletí nasměroval Kladiváře v deváté minutě Dimitri Payet, který po výborných výkonech v prvních dvou kolech poněkud zmizel z nejzářivější scény. Na přihrávku Nobla po dobré práci Sakha si však nakročil fantasticky a jeho zakončení z hranice vápna do šibenice Krulovy branky nemělo sebemenší chybičku.

Newcastle poprvé zahrozil za dalších zhruba deset minut, kdy se míč šťastně odrazil k pronikajícímu Janmaatovi. Jejich vzájemný souboj však vyhrál brankář Darren Randolph. Jinak se Magpies v prvním dějství pouze zastřelovali; podobně jako na druhé straně Moses nebo Noble - oba po krásných přihrávkách Payeta.

Francouzský záložník proměnil utkání ve své one-man show ihned po změně stran, byť mu k tomu velkou měrou pomohl nový spoluhráč Victor Moses, jenž na východě Londýna hostuje v Chelsea. Právě on svou úžasnou rychlostí dovedl brejk téměř k dokonalosti, když vykoupal Anitu a skvěle zakončil. Míč se však od břevna odrazil zpět do hřiště, no a tam už stál připravený Dimitri Payet.

Newcastle tento moment nepoložil, spíše naopak. Do hry přišli ofenzivní hráči, Ayoze Pérez a Siem de Jong a Straky začaly diktovat hru. Ze své aktivity však dokázal vytěžit pouze dvě střely Janmaata, který zas a znovu narazil na připraveného Randolpha. Toho o čisté konto nepřipravilo ani nevídané nedorozumění Jenkinsona a Tomkinse, kterého však nevyužil překvapený Cissé.

Nejtěžší zákrok musel bývalý gólman Birminghamu vytáhnout proti tečované střele De Jonga, jíž s vypětím všech sil vyškrábl nad břevno. V závěru ještě na druhé straně Krul vychytal Reida, na trávník Upton Parku po sedmi měsících absence vyběhl miláček tribun Andy Carroll a oslavy mohly začít.

Více informací k zápasu

Leicester City - Aston Villa 3:2

13.09.2015 17:00

Góly: 72. Ritchie De Laet, 82. Jamie Vardy, 89. Nathan Dyer - 39. Jack Grealish, 63. Carles Gil

Pohádka Leicesteru City pokračuje! Jeden z outsiderů letošní Premier League ani popáté v letošní sezóně neprohrál, ba co víc, famózním obratem zdolal Aston Villu 3:2. Obrat řídil geniální Riyad Mahrez, který u všech gólů De Laeta, Vardyho i Dyera přímo či nepřímo asistoval. Především jeho zásluhou Foxes poskočili na senzační druhou příčku tabulky.

Zpočátku zápasu byl Leicester aktivnější, avšak Albrighton, Drinkwater i Morgan se pouze zastřelovali. Až když se do akce opřela úderná ofenzivní trojice Okazaki - Vardy - Mahrez, musel Guzan zasahovat. Nejlepší střelec dosavadního průběhu Premier League však při pokusu o zakončení zamířil přímo doprostřed branky.

Hra se však postupem času přelila ve prospěch Aston Villy. Ta se do šancí dostávala prakticky výhradně po chybách domácích. V osmé minutě nejistě zahrál Huth a do brejku se řítil Agbonlahor. Jeho slušný pas na zadní tyč však před prázdnou brankou Sinclair nestihl a ve skluzu jej poslal vedle.

Za delší čas to byl pro změnu Schlupp, kdo ztratil míč na půlící čáře a do jasné šance se tentokrát po přihrávce Gila dostal Jack Grealish. V zakončení však selhal. Čerstvě dvacetiletý křídelník si však svůj první gól za Aston Villu přeci jen připsal.

Nepřehlednou situaci po rohovém kopu nedokonale vyřešil Albrighton, jenž míč při pokusu o odkop za přispění Richardse víceméně nachystal právě Grealishovi. Ten pak krásnou technickou ranou obstřelil všechna těla včetně Kaspera Schmeichela a trefil cíl.

Po změně stran se domácí dokázali vzchopit a dlouhé minuty diktovali hru. Hned zkraje poločasu si vytvořili dvě slušné šance; nejprve Albrighton zkoušel štěstí a ohrozil Guzana, krátce na to pak Vardy za patou zkoušel umístit do sítě Schluppův centr. Prostor tří tyčí však minul.

A tak po hodině hry z ničeho nic udeřila opět Aston Villa. Bleskový protiútok dovedl k dokonalosti Gabby Agbonlahor, který po levé straně potáhl míč a předložil jej na hranici vápna Charlesu Gilovi. Jeho zakončení takřka do šibenice sneslo i ta nejpřísnější měřítka

Leicester se však nehodlal vzdát a dvacet minut před koncem se díky standardní situaci vrátil do zápasu. Rohový kop Mahreze zakončil přesnou hlavičkou Ritchie De Laet, přestože na brankové čáře heroicky zasahoval Westwood. Foxes nicméně cítili křivdu, krátce předtím totiž Vardyho ve vápně fauloval Bacuna.

Domácí v závěrečné čtvrthodině spustili velký tlak a deset minut před koncem se dočkali kýženého vyrovnání. První Vardyho šanci ještě skvostným skluzem zažehnal dnes výborný Micah Richards, ale po úžasném průniku Mahreze už ani on gólu nezabránil. Drinkwaterův pas byl perfektní, a důrazný Jamie Vardy jej zatloukl do sítě.

Báječné pozdní odpoledne na King Power Stadium završil střídající Nathan Dyer. Opět u toho musel být Riyad Mahrez, jenž už počtvrté v této sezóně utkání Leicesteru vládl. Do vápna vyslal úžasný míč, který i díky zaváhání Guzana dostal Dyer hlavou do sítě. I za cenu vlastního zranění završil skóre na konečných 3:2 pro Foxes.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Tottenham Hotspur 0:1

13.09.2015 14:30

Góly: 82. Ryan Mason

Tottenham urval první vítězství v sezoně a duch Juandeho Ramose z podzimu 2008 byl definitivně zažehnán. Neobešlo se to sice bez problémů a jaksi bezkrevného herního projevu, ale to teď zřejmě fanoušky na White Hart Lane nebude příliš zajímat. Tři body ze Sunderlandu se cení, jakkoliv se sami Mackems trápí...

Spurs do prvního nedělního klání nastoupili vzadu poněkud nervózně, zatímco vepředu si vše - včetně standardních situací - bral okamžitě pod palec nově příchozí a stěží efektivní Son Heung-min.

Evergreenem úvodního dějství byl souboj Jermaina Defoea, ikony Tottenhamu, s obránci a brankářem bývalého dlouholetého zaměstnavatele. Ihned první útočníkova šance z 26. minuty přitom byla tou nejlepší: nádherná Lensova kolmice tehdy Defoea vyslala do sólového úniku, který skončil pouze smolně nastřelenou tyčí.

Ve 34. minutě byli Spurs zaskočeni další nenadálou kolmicí, tentokrát se ale vše podařilo vyřešit improvizovanou malou domů. V jiné situaci zase Defoe možná mohl jít za penaltou, místo toho ale počínání neohrabaného Alderweirelda ustál a připsal si na konto další střelecký pokus, pro změnu do Llorisovy náruče.

Dohromady za celé úvodní dějství zkušený forvard vyslal na bránu tolik pokusů, kolik za celá předešlá čtyři kola dokupy. Tottenham se mezitím s první lepší akcí vytasil až ve 45. minutě, kdy si Chadli počkal na náběh Walkera na pravém křídle, aby jeho příhru na malé vápno za přispění soupeře kompletně minul Son.

Druhý poločas otevřela pasáž o hrubém nedostatku zajímavých příležitostí. Lens v jednom momentě nezvládl situaci 1 na 1 s Vertonghenem, na druhé straně se zase Kane pěkně schoval za obránce, na zadní tyči pak ale trestuhodně nedokázal z voleje jakkoliv trefit perfektní centr.

Následovala Dierova nemastná neslaná hlavička ze 77. minuty, potažmo Masonova nemastná neslaná střela o pár okamžiků později. Jinými slovy Spurs ve zbytku utkání hrozili jen nesměle, jako ostatně pokaždé dnes... a vše tak neomylně směřovalo za bezbrankovou remízou.

Té se však nakonec Londýňané přeci jen vyhnuli, když se trojlístek Mason-Kane-Lamela zničehonic vytasil s rychlou, na jeden dotyk sehranou kombinací, kterou po Lamelově pohotové příhře relativně chladnokrevně završil Mason.

Ani tehdy nebylo vše v pořádku; Mason si zároveň udělal něco s kolenem a utkání opouštěl na nosítkách. Samotný Tottenham už nicméně střetnutí dovedl do zdárného konce, i když Rodwell ihned vzápětí prudce pálil do břevna. Naproti tomu Kane s Chadlim ještě odmítali velké příležitosti k potvrzení náskoku.

Více informací k zápasu

Manchester United - Liverpool FC 3:1

12.09.2015 18:30

Góly: 49. Daley Blind, 70. Ander Herrera (pen.), 86. Anthony Martial - 84. Christian Benteke

Pokud něco dokonale pasuje na klišé "zápas dvou poločasů", je to právě tohle severozápadní derby. To před přestávkou nudilo až běda, zatímco po ní nabídlo mimo jiné bez přehánění jeden z nejúchvatnějších gólů v dějinách Premier League a Martialův premiérový gól jen pár minut po příchodu na hřiště...

Úvodní dějství večerního šlágru opravdu skoro nestojí za řeč. Oba týmy jako by neměly nejmenší ponětí, jakou cestou chtějí útočit, a skrze koho vlastně mají ony ataky vytvářet a vést. Jednu zajímavou situaci nakonec nabídly akorát počáteční minuty, kdy brankář Mignolet hodil míč přímo na kopačku Fellainiho, který svůj pohotový lob hrozivě neukormidloval.

Do druhé půle Manchester United nastoupil již bez Memphise a brzy po obrátce se také ujal vedení. Mata si při standardce porozuměl s Blindem, který jejich společný signál zhodnotil volejem přímo do pravé šibenice Mignoletovy klece.

Tak se stalo ve 49. minutě a zhruba o pět minut později Liverpool zahájil vesměs jedinou ze svých lepších pasáží.

V jednu chvíli De Gea spolu s kolegy vzadu riskovali natolik, že nebýt Firmino větší sobec, možná Man Utd o vedení obratem přicházel. Posléze už sám De Gea likvidoval velkou šanci Ingse a Daley Blind výtečně na brankové čáře zachytil Škrtelovu koncovku po rohovém kopu.

Tenhle úsek zápasu byl v mnoha směrech rozhodující. Kdyby tehdy Liverpool vyrovnal, bylo by to samozřejmě o hodně jiné, místo toho si ale Herrera na naivním Gomezovi vykoledoval penaltu, aby ji pak na Shearerův způsob sám nekompromisně proměnil.

Liverpool se v 84. minutě mohl vrátit do zápasu skrze kroucenou ránu Ibeho, pro níž si krásně doskočil De Gea. A to úplně nejlepší si dnešní derby schovalo až na závěrečné minuty.

Nejprve komentátory zanechaly v němém úžasu famózní Bentekeho nůžky v neortodoxní (a zvláště složité) pozici, posléze se debutující nejdražší teenager planety Anthony Martial vytasil s věrnou kopií individuálního sóla Thierryho Henryho v těch nejlepších letech.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Stoke City 2:0

12.09.2015 16:00

Góly: 31. Theo Walcott, 85. Olivier Giroud

Střelecké trápení Arsenalu na domácí půdě svým způsobem pokračovalo i dnes, přesto z toho je poměrně hladké vítězství nad Stoke City. To se na pořádný odpor zmohlo jenom na 15 minut druhého poločasu, jinak spoléhalo takřka výhradně na Jacka Butlanda a jeho vytrvalé odmítání takřka všech ofenzivních hvězd Gunners...

Už od samého počátku bylo zřejmé, že se Butland rozehřívá k dalšímu velkému výkonu. Patrně nejlepší brankář dosavadního průběhu sezony brzy likvidoval přímý kop Alexise, a i když zrovna nebyl schopen sám zasahovat, podržela ho proti Chilanovi branková konstrukce.

Potters start do utkání vůbec nepodchytili a už v deváté minutě takto Arsenal registroval čtvrtou tutovku; tentokrát dokonalý centr Bellerína nenasměroval mezi tři tyče Walcott, který vzápětí Butlanda testoval ještě jednou nízkou střelou.

Ve 24. minutě si řekl "proč by ne" také Koscielny a ranou z 25 metrů protáhl parádně plachtícího Butlanda. Chvíli nato brankáře Stoke City poděsil rovněž Cazorla.

Po půlhodině hry to už Arsenalu konečně klaplo: Özil přišel s nádherným balonem za obrannou linii, Walcott se vehnal před Muniesu a tváří v tvář Butlandovi mu již stačilo jen lehce prostrčit míč do sítě.

Hned vzápětí byl Čech přinucen k prvnímu zákroku odpoledne Joseluem, což patrně signalizovalo pozdější nástup menší revolty ze strany hostů. Ti si po přestávce v jedné pasáži užívali více balonu a zejména pod taktovkou Arnautoviće přebírali iniciativu i pěkně kousali.

Nesmělý tlak soupeře prořízla v 67. minutě Walcottova nepřesvědčivá koncovka, kterou ihned následovala další, když anglický forvard výborně zlomil ofsajdovou past a pak si vylámal zuby na dobře postaveném Butlandovi.

Zanedlouho byl Walcott nahrazen Giroudem, jemuž nechtěný pinball v podání hráčů Stoke City okamžitě přihrál velkou šanci. V té však francouzský forvard selhal a následně ani Cazorlova individuální akce ke gólu nevedla.

Právě Cazorla s Giroudem ale nakonec přeci jen Arsenal uklidnili. V 85. minutě se nevzrostlý Španěl vytasil s ideálně zahranou standardkou a Giroud si na jeho prudký centr na přední tyči s chutí počíhal, aby ho bez problémů trknul do sítě.

Butland byl takto sice dvakrát překonán, přesto zůstával suverénně nejlepším hostujícím hráčem, a to znovu potvrdil v 89. minutě, když se neuvěřitelně vymrštil proti hlavičce Koscielného.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Manchester City 0:1

12.09.2015 16:00

Góly: 90. Kelechi Iheanacho

Jízda pokračuje! Manchester City je stále neporažený, stále bez ztráty jediného bodu a stále bez inkasované branky. Hrdinou utkání na půdě Crystal Palace se stal mladičký Kelechi Iheanacho, jenž coby střídající hráč v poslední minutě rozhodl o vítězství Citizens 1:0.

Úvod utkání odpovídal tomu, že se střetly první a druhý nejlepší tým aktuální tabulky Premier League. Hrálo se nahoru-dolů, v permanenci byli oba brankáři i veškerý zbytek hráčů na trávníku. Jako první výrazně zahrozil Wilfried Bony, který nastoupil při absenci Davida Silvy a Raheema Sterlinga; hlavičkou po centru Navase poprvé vystrašil McCarthyho.

Jen o dvě minutky zaváhal letos precizní Mangala a Yannick Bolasie uháněl z úhlu na Harta. Jeho pokus však anglický brankář dokázal lapit. Postupem času se však hra řadou nedovolených zákroků rozkouskovala a Man City inkasovalo třetí ránu v podobě zranění klíčového muže. Sergia Agüera nahradil debutant a rekordní nákup v jedné osobě - Kevin De Bruyne.

Po půlhodině už si belgický středopolař mohl připsat první asistenci v novém angažmá - stačilo mu jen přihrát do vápna na Bonyho. Africký forvard se odpoutal od Hangelanda a zachraňovat musel Alex McCarthy; dorážku pak zblokoval stoper Dann. Ze strany Eagles přispěchal s velkou šancí ještě Sako, ale jeho rána po centru Zahy mířila hodně mimo.

Po pěti minutách druhého dějství si diváci na Selhurst Parku užili to, co předtím snad pouze ti v Manchesteru na Old Trafford při fatálním selhání Fernanda Torrese. Kevin De Bruyne poslal do samostatného úniku Jesuse Navase, jenž obešel i McCarthyho, jenže levačkou netrefil prázdnou branku.

Crystal Palace se dlouho bránil, až v sedmdesáté minutě musel Joe Hart zasahovat po hlavičce Jasona Puncheona, která nadělala jedničce Albionu velké potíže. Dvě minuty před koncem měl na noze rozhodnutí střídající Gayle, avšak po centru Zahy byl v obtížné pozici a vnější stranou kopačky sám před Hartem zamířil vedle.

Když už se zdálo, že Manchester City poprvé v letošní sezóně ztratí, vlétl na hřiště teprve osmnáctiletý Nigerijec Kelechi Iheanacho. Tomu stačilo pouhých 54 vteřin, aby pohotově dorazil do odkryté sítě Nasriho střelu, kterou McCarthy vyrazil pouze před sebe.

Více informací k zápasu

Norwich City - AFC Bournemouth 3:1

12.09.2015 16:00

Góly: 35. Cameron Jerome, 52. Wes Hoolahan, 67. Matthew Jarvis - 81. Steve Cook

Pokud měl být tento souboj Norwiche s Bournemouthem jakýmsi testem, kdo z nováčků se v prvoligových vodách stihl lépe aklimatizovat, Kanárci jím prošli s relativní grácií. Ačkoliv do prvního gólu těžko mohli tvrdit, že jsou lepším týmem, po něm už Cherries v podstatě neměli šanci...

Úvod zápasu nebyl ničím dvakrát pohledným a dokonce obě první střely Bournemouthu byly anulovány pro útočný faul, respektive ofsajd.

Norwich se rovněž rozjížděl pomalu a udeřil prakticky ze své první šance. Hoolahan se ve 36. minutě záhadným způsobem zjevil úplně sám za obranou a z pravé strany mu už zbývalo jen nachystat míč do odkryté klece Jeromemu.

První vážnější hrozbu pro Norwich nesla situace až ze samého sklonku úvodního dějství, když se Wilson jen taktak prodral ke sklepnutému balonu, aby ho mezi obráncem a Ruddym protečoval alespoň na tyč.

Do druhého poločasu již nastoupil poněkud rozháraný a od počátku zřejmě zbytečně riskující Bournemouth, který pykal hned v 52. minutě. Tehdy Hoolahan sám vyřešil mírné přečíslení precizní ranou ze středu pole.

Tím se Kanárci uklidnili a Cherries si potom akorát koledovali o další branku. Jerome se na přední tyči sice prosadil k centru Wisdoma, do sítě už ho ale usměrnit nedokázal a pouze žádal o roh. Jindy se zase záludný Bradyho nepřímý kop po cestě proměnil v přímý a opět notně vystrašil Boruce.

Matthew Jarvis si dnes ihned po svém přestupu z West Hamu odbyl debut v základní sestavě a po většinu času zlobil protivníkovy zadáky nebezpečnými výpady. Když potom po Redmondově prostrčení rozezvučel tyč, chyběl tomu doopravdy už jenom gól...

... a ten se dostavil v 68. minutě, kdy Jarvis krásně zasekl do středu a pak levačkou perfektně zakroutil míč na zadní tyč. Po této události už domácímu kotli nemohla vadit ani Cookova hlavička do protisměru Ruddyho, která stanovila konečné skóre.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Southampton FC 0:0

12.09.2015 16:00

Góly: -

Zápas mezi West Bromwichem Albion a Southampton nenabídl gól ani příliš zajímavých situací, a tak se oba celky rozešli smírně. Utkání na Hawthorns ozvláštnil Saido Berahino, který se v utkání objevil, přestože na začátku září prohlásil, že už nikdy za WBA nenastoupí.

Utkání ovládly obrany obou mužstev, za něž shodně nastoupil jeden debutant. Defenzivu Saints vedl Virgil van Dijk, zatímco West Brom posílil další stoper Jonny Evans.

První dějství postrádalo kvalitu i náboj, jako první se o jakous takous šanci pokusil Graziano Pellé, jehož střelu chytil Myhill. Na druhé straně se snažil vymodlit penaltu Callum McManaman, jenž po střetu s Targettem upadl ve vápně.

Největší šanci utkání si však vytvořili hosté, jmenovitě Jay Rodriguez. Křídelník Southamptonu si naběhl do šestnáctky na centr Dušana Tadiće, jenže z vyložené pozice nedokázal zamířit mezi tři tyče.

V pětapadesáté minutě nastoupil zmíněný Saido Berahino, ale fanoušky si neudobřil; ba naopak byl v utkání při nejlepším průměrný. Ani jeho protějšci však bezgólový stav nezměnili; James Ward-Prowse střílel nad, Sadio Mané jej napodobil o deset minut později.

Nudné bezgólové představení tak neudělalo pražádný vítr ani v průběžné tabulce Premier League. West Brom má pět bodů a poskočil na třináctou pozici, zatímco Southampton je s šesti body jen o dvě příčky výš.

Více informací k zápasu

Watford FC - Swansea City 1:0

12.09.2015 16:00

Góly: 59. Odion Ighalo

Nováčci v letošní sezóně skutečně nehrají druhé housle. Vedle Norwiche se dnes podařilo tři body získat taky Watfordu, který připravil první porážku Swansea. O jediný gól zápasu se postaral Odion Ighalo, který alespoň částečně dal zapomenout na šílenou aktivitu jeho klubu na přestupovém trhu. Hornets dokázali zvítězit i přesto, že dohrávali bez vyloučeného Behramiho.

Swansea byla před zápasem na krásném čtvrtém místě a výkony Watfordu v předchozích kolech nenapovídaly tomu, že by Labutě neměly z Londýna odvést byť ani jediný bod. Skutečností však je, že hosté branku Gomese příliš neohrozili. Jedině Bafetimbi Gomis vypálil nebezpečně a brazilský gólman perfektně kryl.

Nebezpečnější byli rozhodně domácí Sršni. Už v úvodu zajímavě pálil z hranice vápna Abdi, jehož tečovaný pokus skončil těsně vedle. Blízko gólu byl i Deeney, jenž rovněž mířil jen těsně vedle tyčky.

Rozhodnutí se na Vicarage Road dočkali domácí fanoušci až to v devětapadesáté minutě. Heurelho Gomes vykopl míč z vlastního vápna až do šestnáctky soupeře, kde Deeney vyhrál hlavičkový souboj a trestuhodně volný Odion Ighalo zkušeně podél Fabianskiho zakončil - 1:0.

Jen pět minut nato však dostaly akcie Hornets velkou ránu. Ayewův skluz se pramálo líbil Valonovi Behramimu, jenž africkému záložníkovi zbaběle šlápl na koleno. Nic jiného než červená karta nemohlo následovat a Watford dohrával téměř půl hodiny v oslabení.

Kdo by poté čekal velký tlak hostí, musel být zklamán. Naopak z protiútoků dvakrát zahrozili hráči Watfordu. Jeden brejk vedl Capoue a teprve dobrý zákrok Montera zamezil domácím ve skórování. V nastaveném čase pak od horší porážky zachránil Swans Fabianski.

Více informací k zápasu

Everton FC - Chelsea FC 3:1

12.09.2015 13:45

Góly: 17. Steven Naismith, 22. Steven Naismith, 82. Steven Naismith - 36. Nemanja Matić

Jak hluboko Chelsea klesne? Po pěti kolech Mourinhovi svěřenci vyrovnali účet porážek za celou minulou sezónu! Dnes si na šampionovi smlsl Everton, jmenovitě Steven Naismith, jenž Begoviće pokořil hned třikrát. Pro Chelsea je vstup do letošní sezóny nejhorší od roku 1988. Více gólů v pěti úvodních kláních pak inkasovala naposled před neuvěřitelnými 48 lety.

Začátek zápasu přitom vypadal z pohledu obhájce titulu velmi pozitivně. Chelsea hrála aktivně, napadala hráče Evertonu dokonce u jejich vápna. Jenže defenzivní mizérie londýnského týmu je až příliš obrovská. Zraněného Besiće nahradil už po devíti minutách Steven Naismith, který do čtvrthodiny rozhodl zápas.

Skóre otevřel v sedmnácté minutě, kdy na levé straně nahrál Gallowayovi, pročež si naběhl na jeho výborný centr do kapsy mezi oba stopery. O pět minut později pak využil dalšího zaváhání dlouhodobě špatného Ivanoviće a z dvaceti metrů osamocený vypálil přesně k tyči.

Pro Chelsea navíc mohlo být ještě hůř, protože mezi góly dvakrát skvěle zasahoval náhradní gólman za zraněného Courtoise Asmir Begović. Colemanův centr prodloužil hlavou Koné a Begović vytáhl svůj nejlepší zákrok v utkání. Vyznamenal se i proti ráně McCarthyho.

Hosté byli logicky zcela opaření a chvíli jim trvalo, než se vrátili zpět do zápasu. Dvougólový náskok Toffees se ztenčil na minimum, když v šestatřicáté minutě fantasticky napřáhl z pětadvaceti metrů Nemanja Matić a překonal Howarda v brance Evertonu. Kontaktní branka přišla v pravý čas.

Jenže po změně stran k žádné výrazné převaze hostí nedošlo, spíše naopak. Chelsea nebyla dlouho schopna dostat se k jediné nebezpečné příležitosti, zato Everton hrozil z mnoha pozic. Nejvíce se Begović zapotil při pokusu Lukakua, po němž mu malou domů vracel Terry. Sudí Marriner ale Chelsea od další pohromy ušetřil.

Jenže i potom byl nejaktivnějším hráčem Mourinhova týmu Asmir Begović, který musel vytáhnout další dva zákroky proti střelám Koného a opět Lukakua. Až dvacet minut před koncem měla Chelsea velikánskou šanci na vyrovnání, když Ivanović mohl při protiútoku vyslat do jasné gólovky Hazarda. Celou akci ale zbrzdil, přihrál Costovi, jenž nedokázal ani vystřelit.

Necelých deset minut před koncem pak Chelsea stihl definitivní trest. Steven Naismith si na ni jednoduše zasedl, ve vápně přijal pas od Barkleyho a mezi nohama vyběhnuvšího Begoviće uzavřel na konečných 3:1 pro Everton. Pro skotského fotbalistu to byl už pátý zásah proti Blues v pěti utkáních. Naismith navíc završil dokonalý hattrick - skóroval pravou i levou nohou a hlavou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City550011:015
2.Leicester City532011:711
3.Manchester United53116:310
4.Arsenal FC53115:310
5.West Ham United530211:69
6.Crystal Palace53028:69
7.Everton FC52218:58
8.Swansea City52217:58
9.Norwich City52128:97
10.Liverpool FC52123:67
11.Southampton FC51315:56
12.Tottenham Hotspur51314:46
13.Watford FC51313:46
14.West Bromwich Albion51223:65
15.Aston Villa51136:84
16.AFC Bournemouth51136:94
17.Chelsea FC51137:124
18.Stoke City50233:72
19.Sunderland AFC50236:112
20.Newcastle United50232:72

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1257)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele