Premier League - preview 9. kola

20.10.2018, 09:05, aktualizováno 22.10.2018, 08:57
Previews
Deváté kolo Premier League se bude dohrávat na Emirates Stadium v Londýně, kde Arsenal hostí Leicester. Domácí budou chtít především prodloužit vítěznou sérii, která pomalu nabírá na působivosti. Pokud zvítězí, oslaví Kanonýři už desátou výhru v řadě. Hosté jako tradičně nemají co ztratit, což jim ale neubírá nic na nebezpečnosti...
Arsenal FC - Leicester City  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávka anglické Premier League připadne duelu Arsenalu s Leicesterem. Oba týmy se těší dobré formě, obzvláště Arsenal po dvou porážkách na úvod sezony výsledkově zabral a vítězí v jednom zápase za druhým. Pokud se Kanonýrům podaří potvrdit roli favorita i tentokráte, půjde již o jejich desátý triumf napříč všemi soutěžemi v řadě za sebou.

Dvojciferného počtu vítězství bez jediného klopýtnutí se naposledy londýnskému klubu podařilo dosáhnout před jedenácti lety, kdy nakonec sérii výher natáhl až na dvanáct. Právě Leicester je v tomto ohledu oblíbeným soupeřem, neboť všech posledních jedenáct duelů hraných na půdě Gunners skončilo výhrou domácích a poslední triumf hostí v tomto vzájemném zápase se datuje až do dávného roku 1973.

Po několika vydřených, až šťastných výhrách se v minulém kole před reprezentační pauzou Arsenal poprvé naplno odvázal a rozstřílel Fulham na Craven Cottage vysoko 5:1. Sestava Unaie Emeryho přitom kuriózně postrádala většinu největších hvězd v čele s Mesutem Özilem, Piérrem-Emerickem Aubameyangem či Aaronem Ramseym. Poslední dva zmiňovaní však měli brilantní přínos z lavičky náhradníků, zatímco Özil se již zbavil potíží se zády a je opět připraven naskočit. Nový kouč Arsenalu tak má příjemné starosti, zda setrvat u předešlé úspěšné sestavy s křídelníky Iwobim a Mchitarjanem, anebo se vrátit ke složení papírově nejsilnější jedenáctky, která však doposud herně příliš nepřesvědčovala.

Zatímco Danny Welbeck se stihl dát do pořádku z drobného svalového zranění, které mu znemožnilo nastoupit za anglický národní tým, pondělní duel dle Emeryho slov nejspíš přichází příliš brzy pro Sokratise Papasthatopoulose s Petrem Čechem a mimo hru dlouhodobě zůstávají i další stopeři Koscielny s Mavropanosem. Návrat do hry naopak hlásí Ainsley-Maitland Niles, jenž si v prvním kole sezony zlomil nohu.

Foxes přijíždějí na Emirates Stadium v dobrém rozpoložení, neboť se s dvanácti body drží v horní polovině tabulky a mají na kontě dvě venkovní výhry z tří posledních zápasů. Claude Puel se bude jako obvykle spoléhat na um Jamieho Vardyho, jenž má proti Arsenalu excelentní kariérní bilanci šesti branek v témže počtu zápasů. Chybět budou hostům pouze vykartovaný kapitán Morgan, Demarai Gray a Matty James.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Mustafi, Holding, Monreal - Torreira, Xhaka - Özil, Ramsey, Aubameyang - Lacazette
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Amartey, Evans, Maguire, Chilwell - Ndidi, Mendy - Pereira, Iheanacho, Maddison - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.52 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Crystal Palace  (neděle 17:00)
Jediný nedělní zápas anglické Premier League obstarají Everton FC s Crystal Palace. Oba týmy se nacházejí v druhé polovině tabulky, vítězství by tak velice pomohlo jak jednomu, tak druhému. Mírným favoritem by měli být Toffees, kteří vyhráli poslední vzájemný zápas 3:1, naposledy navíc s Eagles prohráli v roce 2014.

Everton se s 12 body nachází na 11. místě a případná výhra by jej mohla posunout až na 8. místo v tabulce. V posledním zápase se mu podařilo porazit Leicester City 1:2. Pozitiva lze najít i mezi navrátilci, z dlouhodobého zranění se totiž vrací obránce Yerry Mina, kolenní šlachu doléčil záložník Andre Gomes a k dispozici bude i ostřílený stoper Phil Jagielka. Otazník visí nad účastí Idrissy Gueyeho, který má problémy s kotníkem. Velkým nebezpečím pro soupeře bude záložník Gylfi Sigurdsson, který ve čtyřech ligových zápasech nasázel čtyři branky. Síly svého mužstva si je vědom i lodivod týmu Marco Silva: "Vypadáme teď více jako tým, kompaktnější, v některých momentech solidnější, během zápasu se více soustředíme," všímá si.

Horší nálada ovšem panuje v týmu hostů, kteří se nacházejí na 14. místě se 7 body, což je jen 2 body od sestupového pásma. V posledním zápase podlehli Wolverhamptonu 0:1. V příštích čtyřech zápasech je navíc čekají Arsenal, Chelsea, Spurs a Man United. Povzbuzením však pro hostující celek může být to, že ač letos vyhráli pouze dvakrát, obě vítězství vybojovali venku. S otazníkem je start křídelníka Wilfrieda Zahy, jehož trápí tříslo. Jeho důležitosti si je vědom i sám Roy Hodgson: "Mé informace jsou, že s námi netrénoval od zranění, ale doktoři doufají, že bude moct trénovat, a jestli ano, myslím, že bude připraven." Týmu nepomůžou Joel Ward a Jonny Williams, po operaci kolena je Christian Benteke. Kvůli nemoci je nejistý start Maxe Meyera a Alexandra Sorlotha.

Hodgson se jako manažer s nikým neutkal tolikrát jako s Evertonem. Z osmi domácích utkání si nese nelichotivou bilanci 7 proher a 1 remízy. Kouč s jeho zkušenostmi však nepochybně ví, co ho čeká, a udělá vše proto, aby jeho tým zaplul do klidnějších vod ligové tabulky.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Kenny, Keane, Zouma, Digne - Davies, Schneiderlin, Walcott, Sigurdsson, Bernard - Richarlison
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Wan-Bissaka, Tomkins, Sakho, Van Aanholt - Kouyaté, Milivojevic, McArthur - Townsend, J. Ayew, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.66 - 5.03
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Chelsea FC - Manchester United  (sobota 13:30)
Co by si zasloužil José Mourinho po senzačně vítězném utkání s Newcastlem? Respekt, pochopitelně. Ale kromě toho? Další domácí zápas - pokud možno snadný a vítězný - aby se Manchester United dostal na vítěznou vlnu a mohl vytvořit tolik potřebné momentum do klíčové zimní fáze. Místo toho se portugalský kouč vrací na stadion, kde po odchodu z Chelsea pokaždé prohrál.

Byl to právě Mourinho, kdo ze Stamford Bridge udělal nedobytnou tvrz. Během obou svých angažmá v modré části Londýna dokázal neprohrát 77 domácích ligových zápasů za sebou. Na lavičce Rudých ďáblů zatím drží zcela opačnou šňůrku. První návrat ve službách soupeře skončil čtyřgólovou potupou, těsně pak nezvládl ani pohárové intermezzo a doposud poslední venkovní šlágr loni v listopadu.

Proto by se dalo očekávat, že bude José speciálně namotivován - avšak převládá u něj úcta k bývalému zaměstnavateli. "Zda bych slavil jako pominutý gól nebo výhru svého týmu na Stamford Bridge? Nemyslím si. Vždy bych se snažil kontrolovat své emoce a respektovat stadion, který byl mým stadionem, a fanoušky, kteří byli mými fanoušky," slíbil.

Zápasy Chelsea s Man Utd patří k těm tradičním anglickým, v nichž se hostům zpravidla nedaří. Naposled vyhráli Blues na Old Trafford před pěti lety - od té doby si domácí tým vždycky aspoň bod odnesl. A vzhledem k rozpoložení obou soupeřů se dá očekávat, že se v téhle tradici nic měnit nebude.

Formu Manchesteru United jsem naťukl už v úvodu. Osmé místo přílišný optimismus nevzbuzuje, totéž platí o pětibodové ztrátě na pětičlennou skupinku v čele Premier League a čtyřzápasová krize předcházející zmíněné výhře 3:2 nad Newcastlem pořád hráčům koluje v žilách. Hlavně vypadnutí ve třetím kole ligového poháru doma proti Derby div Mourinhovi nezlomilo vaz.

Naopak Chelsea si užívá počáteční období pod Mauriziem Sarrim, který na Stamford Bridge nastolil po letech konzervativnějšího fotbalu ryze ofenzivní systém. Londýnský tým se prezentuje pohledným projevem, ve většině zápasů má celý zápas pod kontrolou a tomu odpovídají i výsledky. Dokonce i děsivý dvojzápas s Liverpoolem Chelsea zvládla - doma sice při remíze 1:1 ztratila, jenže o pár dní dřív vyplenila Anfield Road v pohárovém klání.

Italský trenér ovšem před sobotním zápasem varuje, přestože nehraje ve zrovna nejlepší formě. "Mají opravdu silný tým. Když se podíváme na jejich sestavu hráč po hráči, možná je to nejlepší tým v lize," prohlásil dokonce Sarri na tiskové konferenci před utkáním. Nad tímhle tvrzením se možná ušklíbli i fanoušci Red Devils, uznání však trenérovi Chelsea rozhodně nechybí.

A chybět by mu neměla ani žádná z jeho opor. Antonio Rüdiger se otřepal ze zranění třísel a fit by měl být i Mateo Kovačić. Drobné potíže má po návratu z vydařené reprezentační přestávky Ross Barkley a právě tihle dva se poperou o volné místo v záloze po bohu Kantého a Jorginha. Otazník visí nad zdravotním stavem mladíků Ampadua a Hudsona-Odoie; jejich tvář ale beztak vídáme pouze na tribuně.

José Mourinho se bude muset obejít bez záložníka Jesseho Lingarda, který na rozdíl od Rüdigera svá třísla k zápasu ještě připravená nemá. Do nominace se nejspíš nevejdou ani Ander Herrera a Marcos Rojo. Nadějnější už je stav Nemanji Matiće, Scotta McTominaye a novým kontraktem mávajícího Luka Shawa. Jejich drobné šrámy by je z utkání neměly vyřadit.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso - Kanté, Jorginho, Kovačić (Barkley) - Willian, Giroud, Hazard
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Lindelöf, Smalling, Shaw - Fellaini, Matić, Pogba - Rashford, Lukaku, Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.95 - 4.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Southampton FC  (sobota 16:00)
Zcela opačné vstupy do sezony zažívají dva soupeři, kteří se dnes střetnou na Dean Court, jak se stadionu AFCB stále přezdívá. Zatímco domácí Bournemouth v úvodu ročníku šlape a po osmi kolech mu patří šestá pozice, Soton zatím paběrkuje a pět nasbíraných bodů za osm utkání stačí jen na šestnácté místo a tím pádem reálné ohrožení sestupem.

Tým Marka Hughese by tedy potřeboval začít bodovat. Pomoci by mu dnes mohla případná absence největších hvězd domácího mužstva - jak křídelník Ryan Fraser, tak forvard Joshua King, mají v úvodu sezony parádní formu a patří mezi hlavní tahouny mužstva, které vede Eddie Howe. Jejich start do dnešního střetnutí je ale ohrožen. Frasera trápí harmstring, druhého jmenovaného pak zraněný kotník.

Zatímco o dva zmiňované hráče se teď zajímá především týmový fyzioterapeut, v případě Nathana Akého jsou to konkurenční týmy. Perspektivního stopera si vyhlédli třeba Spurs, předkupní právo na něj má ale jiný londýnský klub, ze kterého do Bournemouthu přišel, tedy Chelsea.

Howe ale bude potřebovat, aby byl dnes Aké myšlenkami na hrací ploše a ne v jiném týmu - aby Bournemouth dokázal teprve podruhé ve své historii Soton porazit (poprvé se tak stalo v březnu 2016 zásluhou gólů Stevea Cooka a Benika Afobeho), bude svého elitního stopera potřebovat plně koncentrovaného.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Smith, S. Cook, Aké, Rico - Lerma, L. Cook - Brooks, Stanislas - King, Wilson
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Yoshida, Vestergaard, Hoedt - Cedric, Lemina, Hojbjegr, Bertrand - Gabbiadini, Ings, Redmond
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.48 - 3.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Burnley FC  (sobota 16:00)
O další tři body bude usilovat Manchester City, jenž si v minulém kole přivezl cenný bod z Anfield Road. Dopadnout však mohl i mnohem lépe, kdyby Mahrez pár minut před koncem proměnil pokutový kop. Duel s Burnley mimochodem nabídne jeden speciální návrat - Joe Hart se od svého odchodu od Citizens poprvé představí proti svým bývalým spoluhráčům.

Citizens mohou být se svým vstupem do sezóny spokojení, po osmi odehraných duelech mají stejně jako druhá Chelsea a třetí Liverpool 20 bodů a doposud body ztratili jen dvakrát, a to po remízách s Wolverhamptonem a právě s Reds. Vedoucímu celku tabulky to i letos náramně střílí, důkazem budiž přes dvacet vstřelených branek, což je samozřejmě nejvíce z celé ligy. I s defenzivní prací svého celku může být Pep Guardiola spokojen, Citizens totiž doposud inkasovali jen třikrát a společně s Liverpoolem se pyšní nejlepší defenzivou.

To hosté zaznamenali oproti loňskému ročníku výrazný propad, když v prvních pěti kolech ani jednou nezvítězili. V posledních týdnech naštěstí přišlo zlepšení, když loňské překvapení zdolalo nejprve Bournemouth, následně i Cardiff a bod bralo i po remíze s Huddersfieldem, Sean Dyche však od svých oveček jistě čeká o dost víc. Nedalo se sice čekat, že by Burnley pokračovalo v senzačním tažení z loňského roku, přesto však výkony tohoto týmu zatím patři mezi zklamání.

Domácí po reprezentační pauze hlásí jeden velký návrat, po zranění se totiž vrací Kevin de Bruyne. K dispozici již bude i Fabian Delph, avšak Ilkay Gundogan zůstává mimo. Hosté mohou konečně využít služeb Stevena Defoura a fit je také James Tarkowski.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Laporte, Stones, Mendy - Fernandinho, Bernardo Silva, David Silva - Mahrez, Aguero, Sterling
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Lowton, Mee, Tarkowski, Taylor - Lennon, Westwood, Cork, Gudmundsson - Barnes, Vokes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 15.50 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Přestože se anglická Premier League stále teprve rozjíždí devátým kolem, hodí se na adresu Newcastlu před domácím zápasem s Brightonem použít úsloví "teď, nebo nikdy". Tým Rafaela Beníteze totiž stále čeká na první ligové vítězství nové sezony, a právě v Brightonu má na papíře ideálního soupeře k tomu, aby tuto černou sérii zlomil.

Hosté totiž přijíždějí do St. James‘ Parku s tragickou bilancí sedmnácti venkovních ligových zápasů bez jediné výhry a manažer Chris Hughton volá po okamžitém zlepšení. "Když se na to podíváme logicky, budou proti nám favority jakožto domácí tým, přičemž jsme na úvod sezony nastoupili proti obdobným soupeřům," nachází Hughton paralely mezi oběma kluby v náročném losu, který jim hned na úvod postavil do cesty jednoho favorita na přední příčky za druhým. "Myslím, že pro ně bude úleva mít všechny týmy z takzvané "velké šestky" za sebou. My měli také náročné zápasy a tohle je další v řadě - víme, jaká je to výzva vést si dobře mimo domácí půdu," uvědomuje si Hughton, jenž právě v Newcastlu startoval svou manažerskou kariéru, přičemž na druhé straně barikády zde ještě nikdy nezvítězil.

Takto špatný vstup do sezony Newcastle nepamatuje. Pokud se Magpies nepodaří zvítězit ani v sobotu, bude nutno v klubové historii hledat paralelu až v dávném devatenáctém století, kdy tento klub ze severu Anglie nedokázal na úvod nového ročníku zvítězit v deseti kolech. I tehdy však Straky dokázaly uloupit více bodů za vybojované remízy než letos, kdy se jim takto zadařilo jen dvakrát. Naposledy tým Rafaela Beníteze prodělal obzvláště bolestnou prohru na Old Trafford, kde přišel o dvoubrankové vedení a gólem v 90. minutě nakonec prohrál 3:2.

Přesto španělský manažer zůstává klidný a věří, že se jeho týmu brzy podaří tuto krizi zvrátit. "První výhra je skoro to nejtěžší ze všeho, a jakmile onen první zápas zvládneme, nabereme větší sebevědomí a pak už to pro nás bude všechno jednodušší."

Zatímco Benítez se musí obejít bez zraněných Rondóna s Lejeunem, hostům bude scházet Davy Pröpper vinou poraněného kotníku a otazníky visí také nad starty Pascala Grosse, Dalea Stephense a Gaetana Bonga.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Lascelles, Fernández, Dummett - Ritchie, Shelvey, Diamé, Kenedy - Pérez - Muto
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bruno, Dunk, Duffy, Bong - Knockaert, Kayal, Stephens, Jahanbakhsh - March - Murray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.23 - 3.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
West Ham se pomalu zvedá, o tom není pochyb. Po krutém začátku se čtyřmi ligovými porážkami v řadě konečně papírově silný celek dostává svému jménu a v Premier League se odráží ode dna. Odráží se paradoxně v zápasech, kde se to zas až tak úplně nečekalo - a to je pro fanoušky Kladivářů dobré znamení. V sobotu totiž do olympijského parku přijede Tottenham.

A to je nepochybně další z týmů, kterým se body berou těžko. Hammers zahájili svůj vzestup v utkání na hřišti Evertonu, pokračovali velmi cennou remízou s Chelsea, aby nakonec porazili Manchester United. To už bubliny foukaly s pořádnou radostí, dokud je překvapivě nepropíchl naopak outsider z Brightonu.

K ideálu má tedy globální nálada ve West Hamu pořád ještě daleko a patnáctá příčka optimismu úplně taky nenahrává. Pomáhá aspoň vědomí, že trio Cardiff, Newcastle, Huddersfield je tak špatné, že pětibodový náskok na sestupové pozice je v současné chvíli měkoučká a neprodyšná bariéra od nebezpečných vod.

Tam však ambiciózní klub nehledí. Rád by zaujímal spíš pozice, které okupuje Tottenham. Kohoutům úvod sezóny taky zrovna nevyšel - i vinou nespočtu úspěšných hráčů na uplynulém mundialu měli v půlce září na kontě už dvě prohry a na čelo tabulky ztrátu šest bodů.

Pak se ale vše začalo obracet k lepšímu (kromě hrůzných výsledků v Lize mistrů). Pochettinova parta vyhrála tři ligové zápasy v řadě, naopak elitní trio Man City, Chelsea, Liverpool svorně body poztrácela, no a najednou už to tak zle nevypadá. Tottenham je sice až pátý, ale na čelo ztrácí pouhé dva body.

Těší navíc i pohled na marodku, odkud se vytratil klíčový záložník Christian Eriksen. Fit je navíc i Mousa Dembélé a podobně dobře vyhlížejí i Victor Wanyama a Serge Aurier. Mimo hru tak setrvávají vlastně jen Dele Alli, Danny Rose a Jan Vertonghen.

Manuel Pellegrini se poslední týdny zabývá především zdravotním stavem nejlepšího střelce Marka Arnautoviće, který se ukazuje být pro West Ham zcela esenciální osobností. Přestože má rakouský útočník problémy s kolenem, měl by být pro malé londýnské derby k dispozici. Stejně jako jeho kolega Chicharito a obránce Arthur Masuaku.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Zabaleta, Balbuena, Diop, Masuaku - Noble, Rice, Obiang - Jarmolenko, Arnautović, Felipe Anderson
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Alderweireld, Davinson Sánchez, Davies - Dembélé, Dier - Lucas Moura, Eriksen, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.87 - 3.66 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - Watford FC  (sobota 16:00)
Anglická liga se po reprezentační přestávce vrací s bohatým programem, který mimo jiné nabídne vůbec první střetnutí mezi Wolverhamptonem a Watfordem v novodobé historii Premier League. Forma obou celků snad ani nemůže být dále od sebe, neboť Wolves po nevýrazném vstupu do soutěže prožívají excelentní podzim, zatímco Hornets naopak po čtyřech výhrách na úvod sezony sbírají jednu porážku za druhou.

Jediný Arsenal se může v posledních týdnech pochlubit lepšími výsledky než Wolves a není tedy divu, že Nuno Espírito Santo získal ocenění manažera měsíce září. Ligový nováček má z posledních pěti kol čtyři vítězství a jednu remízu, díky čemuž se vyšvihli již na sedmou příčku v tabulce. Ozdobou Nunova týmu je především defenziva, která za posledních sedm zápasů napříč všemi soutěžemi inkasovala jeden jediný gól.

Za unikum lze označit také Nunovo svědomité nasazování jedné a té samé základní jedenáctky. Ta se od prvního kola ještě ani jedinkrát nezměnila a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k přetržení této šňůry nyní v kole devátém. "Wolves hrají v neměnné sestavě, ale možná nastoupí Adama Traoré, který je nebezpečný," všímá si manažer Watfordu Javi Gracia rekordní posily soupeře, která v létě dorazila z Middlesbrough.

"Víme, že nás čeká těžký zápas, ale v tuhle chvíli pro nás není důležité, proti komu zrovna nastoupíme," pokračoval Gracia. "Důležitější je soustředit se sami na sebe a pokusit se vést si nejlépe, jak to jen půjde."

Ani strmý vzestup tabulkou nepřiměl Graciova protějška Nuna, aby přehodnotil klubové ambice. "Tvrdá práce a způsob, jakým na sobě chlapci od začátku pracují, nám umožňuje vidět, jak se tým zlepšuje. Očekávání se tím ale nemění. Myslíme jen na zítřek, tabulka pro nás vůbec nic neznamená."

Zatímco domácí se těší soupisce bez vážnějších zranění a Nuno tak může směle nasadit podeváté tutéž sestavu, na straně hostí zůstávají mimo hru dlouhodobě zranění Janmaat s Cleverleym i suspendovaní Holebas a Kabasele, ovšem Gérard Deulofeu se konečně vrátil do tréninkového procesu a mohl by se poprvé v sezoně objevit i na trávníku.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Moutinho, Neves, Jonny - Costa, Jiménez, Jota
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Navarro, Mariappa, Cathcart, Masina - Hughes, Doucouré, Capoue, Pereyra - Gray, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.54 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cardiff City - Fulham FC  (sobota 16:00)
Veledůležitý souboj se odehraje mezi Cardiffem City a Fulhamem FC, dvěma obyvateli spodních pater ligové tabulky. Prognózy přejí spíše Cottagers, kteří si z posledních sedmi vzájemných utkání odnesli tři výhry a čtyři remízy.

Těžko na tom někdo může být hůře než Cardiff. Ten se krčí na 20. místě s pouhými dvěma body. Posledně těsným rozdílem 1:0 podlehl Tottenhamu. Vážnost situace si dobře uvědomuje manažer Neil Warnock a burcuje: "Kdybych sázel, nevsadil bych si, že se udržíme. Ale minulou sezónu bych nevsadil ani cent na to, že postoupíme." Bluebirds neuspěli s odvoláním proti třízápasovému trestu záložníka Joea Rallse, který tudíž nebude k dispozici. Obejít se musí rovněž bez útočníka Dannyho Warda, nejistý je start dalšího forvarda Geryho Madina. Návrat naopak hlásí záložník Aron Gunnarsson a gólman Alex Smithies.

V obdobné situaci se nachází i hosté z Fulhamu. Ti sice chuť vítězství již v tomto ročníku okusili, pohybují se nicméně těsně nad sestupovým pásmem s pěti body. Poslední souboj pro ně skončil debaklem 1:5 proti Arsenalu. Situaci se snažil odlehčit trenér Slavisa Jokanovic: "Tento zápas není konec Premier League. Pokud vyhrajeme, je před námi dlouhé období, kde nás čeká mnoho těžších zápasů. Pokud prohrajeme, bude to stejné, zbývá 29 dalších utkání." Kvůli nedostatečné zápasové kondici mu bude chybět kapitán Tom Cairney a kvůli zranění kolenní šlachy nebude k dispozici ani obránce Joe Bryan. O startu obránce Timothyho Fosu-Mensaha, který měl vykloubené rameno, se rozhodne před zápasem.

Poslední vzájemný zápas se odehrál ještě v League Championship, když Fulham slavil vítězství na sokově území 2:4. V Premier League se naopak naposledy radoval Cardiff, což však bylo v roce 2014. Za zmínku stojí i několik statistik. Ačkoliv oba celky od sebe v tabulce dělí jen pár bodů, přesnost přihrávek Bluebirds je nejnižší v celé lize, kdežto ta soupeřova se řadí k jedněm z nejvyšších. Přes obranu domácích letos prošlo 17 gólů, hůře je na tom už jen právě jejich sok, který inkasoval 21krát. Mohlo by tedy jít o zajímavý duel.
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Manga, Morrison, Bamba, Bennett - Camarasa, Gunnarsson, Arter, Murphy - Reid, Zohore
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Bettinelli - Le Marchand, Mawson, Odoi, Fosu-Mensah - Seri, Anguissa, Sessegnon, Schürrle, Vietto - Mitrovic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.42 - 2.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Huddersfield Town - Liverpool FC  (sobota 18:30)
Huddersfield Town se pokusí vymanit ze sestupového pásma - proti však stojí silný Liverpool z opačného konce tabulky.

Souboj Davida s Goliášem, i tak by se dalo nazvat další utkání Premier League. Manažeři obou týmů se dobře znají z Německa, takže můžeme očekávat strategickou bitvu. Lodivod domácích David Wagner na tuto skutečnost nezapomněl, když před zápasem prohlásil: "Jediná dobrá věc je, že toho o myšlení hostujícího manažera vím více než obvykle." Především s první částí výroku nelze než souhlasit, protože Terriers se zatím potácejí v sestupovém pásmu s pouhými třemi body, když v letošní sezóně anglické ligy ještě nepoznali chuť vítězství. Před reprezentační pauzou však na půdě Burnley sahali po vítězství, nakonec se ale museli spokojit jen s remízou. Proti Liverpoolu je ovšem důvod k obavám, oba souboje z minulé sezóny podlehli 3:0. Navíc týmu Reds naposledy vstřelili branku v roce 1962. O body se nebudou rvát zranění Smith, Kongolo a Williams, start Billinga se Sobhim bude posouzen před utkáním.

To hosté by rádi naskočili zpět na vítěznou vlnu z počátku sezóny, která je vynesla do čela tabulky. V posledních čtyřech soubojích ve všech soutěžích se jim však nepodařilo vyhrát. Naposledy došlo k dělbě bodů s Manchesterem City. Proti stojí i statistiky, které ukazují, že se Liverpoolu proti papírově slabším soupeřům nedaří. V posledních šesti utkáních proti celkům ze sestupových vod nevyhráli. Z reprezentačních povinností si navíc mnoho klíčových hráčů odneslo zranění, a tak se o startech Van Dijka, Salaha, Maného a Milnera rozhodne až před zápasem. Do hry nezasáhnou Keita a dlouhodobě zraněný Oxlade-Chamberlain, na druhé straně se vrací Lallana. Dle slov Jurgena Kloppa by od začátku mohla startovat posila z Monaca Fabinho.

Liverpoolská ofenziva si minulou sezónu nasadila laťku hodně vysoko a zatím se úplně nerozjela, a proto můžeme spíše očekávat utkání, kde budou rozhodovat maličkosti. Důležitost tohoto souboje si však oba týmy nepochybně uvědomují a určitě neponechají nic náhodě.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lossl - Durm, Zanka, Schindler, Lowe - Mooy, Hogg - Van La Parra, Pritchard, Kachunga - Depoitre
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Fabinho, Wijnaldum, Milner - Salah, Firmino, Shaqiri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.50 - 5.67 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City862021:320
2.Chelsea FC862018:520
3.Liverpool FC862015:320
4.Arsenal FC860219:1018
5.Tottenham Hotspur860215:718
6.AFC Bournemouth851216:1216
7.Wolverhampton Wanderers84319:615
8.Manchester United841313:1413
9.Watford FC841311:1213
10.Leicester City840414:1212
11.Everton FC833213:1212
12.Burnley FC822410:128
13.Brighton & Hove Albion82249:138
14.Crystal Palace82155:97
15.West Ham United82158:137
16.Southampton FC81256:145
17.Fulham FC81259:215
18.Huddersfield Town80354:173
19.Newcastle United80266:132
20.Cardiff City80264:172

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1070)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele