Premier League - preview 38. kola

13.05.2018, 08:19, aktualizováno 13.05.2018, 08:19
Previews
Liverpool hraje doma s Brightonem a má poslední šanci potvrdit umístění v první čtyřce, na případné zaváhání bude znovu čekat Chelsea. Manchester City cestuje do Southamptonu a v případě výhry pokoří stobodovou hranici, domácím by k jistotě záchrany měla stačit i případná prohra nízkým rozdílem...
Burnley FC - AFC Bournemouth  (neděle 16:00)
Burnley se s úspěšným ročníkem rozloučí na domácím stadionu v duelu s Bournemouthem. Clarets s vlastními fanoušky oslaví sedmé místo a účast v Evropské lize, hosté zase pohodovou záchranu v anglické nejvyšší soutěži.

O tom, že celek ze severozápadu Anglie získá sezóně více než padesát bodů, snil jeho málokterý příznivec i pozorovatel ostrovní kopané. Skromnému mužstvu se předpovídal další tuhý boj o záchranu. Jenže Burnley se povětšinou pohybovalo v klidném středu tabulky a v druhé polovině průběhu soutěže začalo směle pomýšlet na postavení nejlepšího týmu za elitní šestkou. Především díky skvělé jízdě v březnu a první polovině dubna se Clarets skutečně dostali na sedmou pozici.

V posledních kolech se přeci jen přestalo svěřencům Seana Dyche dařit a na výhru čekají čtyři utkání. Burnley dvakrát remizovalo ze Stoke a Brightonem a podlehlo londýnským velikánům Chelsea a Arsenalu. Kanonýři při domácí rozlučce s manažerem Arsénem Wengerem nadělili Clarets pět branek. Dyche navíc musí počítat ztráty ve svém kádru. Mimo hru jsou zranění Mee, Barnes, Defour a Brady.

Bournemouth nezažil tak spanilý ročník jako jeho nedělní soupeř, avšak s konečným bilancováním budou na jihu Spojeného království taktéž spokojeni. Cherries v Premier League kroutí třetí rok v řadě, přičemž podobně jako Burnley nepatří mezi nejambicióznější kluby. Ve všech sezónách se však dokázali zachránit a v posledních dvou případech se tak stalo v poměrně suchém triku.

Červenočerní okupují dvanáctou pozici, přičemž mají stejně bodů jako další čtyři mančafty, kterými jsou Newcastle, Crystal Palace a Watford. V Burnely nebudou barvy Cherriers hájit Arter, Stanislas a Smith, které sužují zdravotní patálie. Bournemouth bude chtít Clarets oplatit porážku z loňského listopadu, kdy na Dean Court vsítili hosté dvě branky, přičemž domácí korigovali pouze jednou.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Long, Tarkowski, Ward - Lennon, Cork, Westwood, Hendrick - Gudmundsson, Vokes
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Francis, S. Cook, Aké, Daniels - Fraser, L. Cook, Surman, Pugh - King, Wilson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.48 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - West Bromwich Albion  (neděle 16:00)
V Selhurst Parku nečeká na návštěvníky zrovna prestižní souboj. Crystal Palace zakončí sezonu v zápase proti sestupujícímu West Bromwich. Už měření na Hawthorns žádnou branku nepřineslo, ale tentokrát fanoušci doufají v opak.

Jakkoliv se to nemusí pozdávat, utkají se spolu dva týmy s velmi dobrou formou. Londýnský celek už neprohrál pět kol v řadě a jeho výtečnou fazónu pocítil zejména Leicester City, který v Selhurst Parku obdržel pětibrankový debakl. Crystal zvládl i minulé kole, to pro změnu zvítězil na půdě Stoke City 2:1.

Prakticky stejnou formu má i West Bromwich, ovšem hosté začali sbírat body příliš pozdě. Pět zápasů už W.B.A. neprohrál, vedle toho dokázal porazit Manchester United nebo Tottenham, o body obral i Liverpool, ale sestupu do nižší soutěže stejně nezabránil. Za celou sezonu se hostům podařilo nasbírat jen jedenatřicet bodů. V Londýně se budou hráči West Bromwiche loučit s Premier League, kam se budou chtít vrátit zase za rok. Čekají je však nástrahy těžké Championship.

Vzájemné střetnutí rozhodně nepatří mezi největší lákadla závěrečného kola anglické soutěže, spíše naopak. Už první zápase na Hawthorns diváky nudil, ti se za devadesát minut nedočkali žádné branky. Bilance vzájemných zápasů je hodně vyrovnaná a vyrovnaný duel se čeká i tentokrát.

Crystal Palace bude postrádat trojici hráčů Scotta Danna, Bakaryho Saka nebo Jasona Puncheona. Ani West Brom nebude v plné síle, zdravotní potíže hlásí James Morrison a Gareth Barry.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Spereoni - Aanholt, Sakho, Tomkins, Wan-Bissaka - Loftus-Cheek, Cabaye, Milivojevič. McArtur - Townsend, Zaha
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, Hegazi, Evans, Gibbs - Phillips, Livermore, Brunt, McClean - Rodríguez - Sturridge
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.92 - 4.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Huddersfield Town - Arsenal FC  (neděle 16:00)
Letošní ročník Premier League míří posledním kolem do finiše a spolu s ním končí také jedna velká éra. V Huddersfieldu si totiž svým 828. ligovým zápasem odbude derniéru manažer Arsenalu Arséne Wenger. I když už žádný výsledek nezmění postavení Kanonýrů na šesté příčce, se svou trenérskou legendou se londýnský klub nehodlá loučit porážkou, tím spíše vzhledem k dlouhé šňůře proher ve venkovních zápasech.

Právě v Huddersfieldu bude mít Arsenal poslední možnost v této sezoně utnout nebývalé trápení na cestách, které čítá v kalendářním roce 2018 rovných sedm proher ze sedmi ligových zápasů. Naposledy se tak stalo ve středeční večer, kdy Wengerova družina podlehla Leicesteru 3:1. "Musím ale říci, že přístup hráčů byl výtečný," hledal francouzský manažer pozitiva z duelu, v němž Arsenal již od patnácté minuty dohrával o desíti po vyloučení stopera Mavropanose. "Byli fantastičtí. Cítím, že v týmu panuje zvláštní pouto. Z tohoto týmu může vzejít něco výjimečného, snad se to povede v příští sezoně."

Wenger se také rozhovořil na téma rozlučky před domácími fanoušky z minulého týdne. "Bylo to velmi zvláštní. Jsem za to vděčný, protože na jednu stranu je to smutné, ale zároveň je objektivně vedení takto význačného klubu po dvaadvacet let důvodem k veliké radosti a vděčnosti, byla to pro mne velká pocta."

Huddersfield si nečekanými remízami na půdě Manchesteru City a Chelsea zajistil vytoužené setrvání mezi anglickou prvoligovou elitou, což je vzhledem ke skrovným podmínkám ligového nováčka s vůbec nejnižšími výdaji na platy ze všech letošních účastníků Premier League cenným úspěchem. I díky tomu by se nedělní střetnutí mělo nést v přátelské atmosféře a klub již s předstihem vyzval své fanoušky, aby ve dvaadvacáté minutě ocenilo potleskem Arséna Wengera za jeho dlouholeté služby.

"Mám ohromnou radost, že Wengera můžeme hostit v jeho vůbec posledním zápase Premier League po dvaadvaceti letech - za současných okolností si to můžeme dovolit," pochvaluje si trenér Terriers David Wagner. "Můžeme mu nyní dopřát všechnu čest a pozornost, kterou si zaslouží. Máme pro jeho počiny ten nejhlubší respekt a jsme rádi, že proti jeho Arsenalu odehrajeme závěrečný zápas. Hráči i personál mu vystrojí poctu při nástupu na hřiště a klub zajisté přijde i s nějakým darem."
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Smith, Jorgensen, Schindler, Kongolo - Hogg, Mooy - Ince, Pritchard, Van La Parra - Mounié
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Chambers, Mustafi, Monreal - Ramsey, Xhaka, Wilshere - Mchitarjan, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.53 - 4.44 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Brighton & Hove Albion  (neděle 16:00)
Liverpool si zkomplikoval boj o postup do Ligy mistrů a v posledním kole musí uhrát alespoň bod. Brighton se bude chtít na Anfield Road důstojně rozloučit s nováčkovskou sezónou, která pro Seagulls dopadla úspěšně.

Reds se v závěru sezóny soustředí v první řadě na bitvy v letošní Champions League, kde dokráčeli až do finále, ve kterém si to o ušatý pohár rozdají s Realem Madrid. I kvůli těmto okolnostem začal Liverpool strádat v Premier League. Německý manažer Jürgen Klopp čeká se svými svěřenci na ligové vítězství tři utkání a místo soupeření o druhou pozici musí uhájit alespoň čtvrté místo před dotírající Chelsea.

Právě londýnský klub způsobil Liverpoolu poslední bolístku, když na domovském Stamford Bridge. Výhru Blues zařídil jediným gólem Giroud a Chelsea ztrátu na Reds na dva body. Mužstvo od řeky Mersey má však lepší skóre, které hraje nejdůležitější roli při potenciální rovnosti bodů. Liverpoolu by tak měla stačit i remíza z Brightonem, avšak Klopp touží po vítězné rozlučce s Premier League a zároveň pozitivním naladěním sebe sama na finále milionářské soutěže.

Na Anfield Road v neděli zavítá Brighton, který se mezi anglickou klubovou smetánku vrátil po několikaleté pauze. Premiérový ročník pak zvládli Seagulls obstojně a splnili předsezónní cíl, kterým bylo udržení prvoligové příslušnosti i pro nadcházející rok. Racci se mohli opřít o výkony brankáře Ryana, stoperů Duffyho s Dunkem, záložníku Pröppera či Große a gólového útočníka Murrayho. Modrobílý stroj pak z lavičky řídil manažer Chris Hughton.

Brighton se drží na čtrnáctém místě se ziskem 40 bodů. Závěrečný los byl pro Seagulls tvrdý, když se utkali s oběma celky z Manchesteru a sezónu končí v Liverpoolu. Rackům se však podařilo porazit United, které gólem potopil Groß. Na City již ale Brighton nestačil i kvůli báječnému výkonu manchesterského Saného. Na Anfield Road si nezahrají Brown a Sidwell, které ze hry vyřadilo zranění.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Karius - Clyne, Matip, Van Dijk, Roberston - Woodburn, Henderson, Wijnaldum - Salah, Ings, Mané
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Schelotto, Duffy, Dunk, Bong - Stephens, Pröpper - Knockaert, Groß, Izquiedro - Ulloa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 8.05 - 16.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Watford FC  (neděle 16:00)
Prohra v Brightonu, remíza s West Hamem a za 180 minut žádný gól. Manchester United si závěr soutěže představoval jinak, konečnou tečku za ligovou sezonou udělá už jako jistý vicemistr proti Watfordu a na Old Trafford bude velkým favoritem. Poslední zápas kariéry odehraje záložník Michael Carrick.

Rudí ďáblové jsou anglickým vicemistrem a oproti minulé sezoně si poměrně výrazně polepšili. Důvod k oslavám však nemají. Tým, jakým je Manchester United, má ty nejvyšší ambice a ty se naplnit nepodařilo. Druhé místo v lize je přijatelné, kaňkou ovšem je brzké vypadnutí z Ligy mistrů, sezona ale pro United ještě nekončí. Už brzy se Mourinhova parta postaví ve finále FA Cupu proti Chelsea.

Aby United ve finále uspěli, musí zapracovat na ofenzívě, která v posledních dvou kolech vyšla střelecky naprázdno. Jak proti Brightonu, tak i West Hamu se nepodařilo vstřelit gól, takže se logicky nepovedlo ani zvítězit. José Mourinho hodlá dát pro poslední zápas šanci ostatním hráčům, takže se například mezi tyčemi objeví Romero. S kapitánskou páskou se od začátku představí Michael Carrick, pro kterého to bude poslední zápas v kariéře.

Šestatřicetiletý záložník začínal kariéru ve West Hamu United, odkud v roce 2004 přestoupil do Tottenhamu a o dva roky později do Fergusonova Manchesteru United. S klubem vyhrál co se dalo, včetně Ligy mistrů. Ve finále 2008 proti Chelsea odehrál celý zápas a byl jedním z úspěšných exekutorů penaltového rozstřelu.

Watford už sice o nic významného nehraje, ale na slavném Old Trafford bude mít vždy o motivaci postaráno. V "divadle snů" se mu nikdy nepodařilo bodovat, což by rád změnil. Watford v minulém kole porazil Newcastle 2:1, čímž přerušil sedmizápasovou sérii bez vítězství.

José Mourinho bude v posledním kole postrádat belgické duo Lukaku, Fellaini. Především absence útočníka Lukakua je vzhledem k nízké produktivitě z předchozích kol citelnou ztrátou. Na druhou stranu portugalský stratég chce mít urostlého útočníka k dispozici na zápas s Chelsea. Ani Javi Gracia nedisponuje nejsilnějším kádrem, na marodce Watfordu zůstávají Hoban, Cleverley, Okaka, Prödl i Chalobah.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Romero - Blind, Bailly, Jones, Darmian - Pogba, Matič, Carrick - Martial, Rashford, Mata
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Janmaat, Cathcart, Kabasele, Holebas - Doucouré - Deulofeu, Hughes, Pereyra, Richarlison - Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.90 - 7.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Chelsea FC  (neděle 16:00)
Jak se Chelsea poslední měsíc krásně zvedala a ťukala na vrátka do příštího ročníku Ligy mistrů, tak všechny naděje uhasila v ten nejméně očekávaný moment. Po domácí remíze s Huddersfieldem má Conteho výběr pramalé šance dostat se do top čtyřky, a tak se závěrečný duel v Newcastlu nese spíš v duchu rozpačitosti celé uplynulé sezóny.

Matematika je jednoduchá, Chelsea v St. James‘ Parku musí samozřejmě bezpodmínečně vyhrát. Místo jakékoli ztráty Liverpoolu - jak to bylo v plánu při středečním úspěchu - však potřebuje rovnou jeho prohru. Doma s Brightonem. Brightonem, který už de facto nemá o co hrát. Brightonem, který venku vyhrál naposled před půl rokem...

Tedy pro přesnost, Chelsea ztrácí na Liverpool pouhé dva body, takže i při dotáhnutí tohoto manka by ještě teoreticky mohla mít šanci na účast v milionářské soutěži. To by však v Newcastlu musela vyhrát o 16 gólů. Absurdnost situace podtrhneme ještě statistikou, že tohle se v historii profesionálního anglického fotbalu ještě nestalo - maximem zůstává ironicky výhra Newcastlu z roku 1946, kdy tehdy druholigoví Magpies porazili 13:0 Newport County.

No, a tímhle vlastně příběh zápasu z hlediska skutečné důležitostí končí. I když by bylo nespravedlivé tvrdit, že Newcastle nemá vůbec o co hrát, jsou i jiné motivace než jen pohárová Evropa a sestup. Svěřenci Rafy Beníteze jsou momentálně desátí a udržet coby nováček ligy post v první polovině tabulky by bylo jistě příjemné.

Jde navíc taky o docela slušné peníze. Za Newcastlem číhá se stejným bodovým ziskem i Crystal Palace, Bournemouth a Watford, při shodě výsledků můžou Straky padnout dokonce o celých šest příček až na patnáctou pozici! A to by v konečném účtování znamenalo ztrátu 10 milionů liber na odměnách od vedení Premier League. To už motivace rozhodně je...

Newcastlu v udržení sympatického umístění nepomůže Kenedy, který v týmu hostuje právě z Chelsea. Mimo hru jsou i suspendovaný Slimani a zranění Atsu s Clarkem. Blues klasicky chybí David Luiz, naopak Courtois by se po drobných zdravotních problémech měl vrátit mezi tři tyče.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Lascelles, Lejeune, Dummett - Ritchie, Shelvey, Diamé, Murphy - Pérez, Gayle
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Cahill, Rüdiger - Moses, Fábregas, Kanté, Bakayoko, Alonso - Hazard - Giroud
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.72 - 4.24 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Manchester City  (neděle 16:00)
Southampton si v už v úterý prakticky zajistil udržení v lize, čemuž odpovídalo i křepčení po inkriminovaném utkání na hřišti Swansea. Stále však ještě není rozhodnuto - kdyby Saints usnuli na vavřínech a dostali od Manchesteru City opravdu naloženo, mohl se závěr sezóny na St. Mary’s zvrhnout v tragédii.

Jasně, ta pravděpodobnost je nízká, ale kdyby Southampton opravdu nastoupil bez koncentrace a nechal se suverénem letošní sezóny přejet o 6, 7 gólů, mohlo by to být ještě zajímavé. Swansea totiž hraje doma se Stoke, a pak by desetigólový součet už nebyl úplně nereálný (výsledky například 0:6 a 4:0 už by posílaly do Championship jižany).

Guardiola a jeho parta mají zcela opačné problémy. Titul už převzali před týdnem, šampaňské jistě teklo proudem, ale na rekordy, na ty si Citizens energii uschovali. Chelsea už vymazaly z čela tabulek největšího počtu bodů, vstřelených gólů i vítězství. Pokud ale vyhrají v Southamptonu, budou mít výher 32 a překonají historický rekord Tottenhamu z roku 1961. Navíc se dostanou na 100 bodů.

Ve stínu záchranářských povinností a snahy Manchesteru City o další lámání rekordů se budou dva fotbalisté Citizens přetahovat o roli nejlepšího nahrávače sezóny. Leroy Sané totiž v týdnu proti Brightonu připravil všechny tři branky svého mančaftu a dorovnal kolegu Kevina De Bruyneho na čísle 15. Ve hře je zbrusu nová trofej Premier League Playmaker award.

Pro Man City není Southampton zrovna oblíbená destinace. Jen dvě z posledních šesti návštěv skončily oslavami hostí, zatímco Svatí slavili taktéž dvakrát. Před rokem nicméně po gólech Kompanyho, Saného a Agüera zvítězil letošní mistr.

Právě Sergio Agüero je jediným absentérem a mužem, který už se jistě šetří na blížící se světový šampionát v Rusku. Jinak ale můžeme očekávat nejsilnější možnou sestavu. Ne jinak tomu bude u Southamptonu, jemuž schází zraněný Jan Bednarek. Stav Maria Leminy posoudí lékařský tým až těsně před utkáním.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Stephens, Yoshida, Hoedt - Cedric, Hojbjerg, Romeu, Bertrand - Redmond, Austin (Gabbiadini), Tadić
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Kompany, Otamendi, Delph - De Bruyne, Fernandinho, D. Silva (Gündogan) - Sterling, Jesus, Sané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.91 - 5.23 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Leicester City  (neděle 16:00)
Tottenham si již zajistil místenku v dalším ročníku v Lize mistrů a v posledním kole se chce vítězně rozloučit s azylem ve Wembley. V cestě mu bude stát Leicester, kterému závěr sezóny příliš nevychází.

Kohouti opět potvrdili, že stabilně patří mezi špičku anglického fotbalu. Ve hvězdnými kluby nabité Premier League drží krok s takovými mužstvy, jakými jsou Machester United, Liverpool či Chelsea. Letos se Spurs navíc stali nejlepším londýnským celkem v soutěži. Tottenham drží třetí místo, a pokud chce na bronzové pozici zůstat, musí Leicester porazit. Čtvrtý Liverpool totiž ztrácí jen dva body a má lepší skóre.

Svěřenci manažera Maurici Pochettina již v závěru sezóny nepodávají tak konstantní výkony jako v předchozím průběhu a střídají úspěchy s porážkami. Ve čtvrtek však zvládl střetnutí s Newcastlem, když výhru zařídil kanonýr Harry Kane. Ten stále může pomýšlet na trofej pro nejlepšího střelce ligy, v posledním zápase by však musel nastřádat hattrick, aby alespoň dohnal stále vládnoucího Mohameda Salaha z Liverpoolu.

Liškám se podařilo vyšplhat ze spodních pater a v pohodě se zachránili, konec ročníku však Leicesteru příliš nevychází. Předloňský mistr si prošel výsledkovou krizí, když během pěti zápasů vybojoval pouze jeden bod. Hlasitě se tak začalo hovořit o budoucnosti manažera Claude Puela. Ten však alespoň dočasně zavřel ústa pochybovačům po minulém kole, kdy si jeho svěřenci vyšlápli na venkovních hřištích nemohoucí Arsenal.

Lišky se proti Gunners dokázaly hned třikrát gólově prosadit a po výhře 3:1 si s předstihem zajistily nejhůře deváté místo. Teoreticky ještě můžou přeskočit osmý Everton, ten by ale musel zaváhat na hřišti West Hamu. Leicester by navíc musel vyšlápnout na silný Tottenham. V prvním letošním měření sil se však radovaly Lišky, jejichž listopadovou výhru zajistily hvězdy Jamie Vardy a Riyad Mahrez.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Sánchez, Vertonghen, Davies - Sissoko, Dier - Alli, Eriksen, Son - Kane
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Jakupović - Dragović, Morgan, Maguire, Fuchs - Mahrez, Choudhury, Silva, Gray - Vardy, Iheanacho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.89 - 9.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Everton FC  (neděle 16:00)
Lepší jak osmé místo už Everton nezíská, kdo si ale ještě může polepšit, to je West Ham United. Kladiváři se s Toffees utkají na závěr sezony a svému soupeři mají co oplácet. Everton v listopadu loňského roku vyprášil Kladiváře 4:0 a hned tři branky vstřelil sám Wayne Rooney. Bude se kanonáda opakovat?

Neměla by, tedy alespoň tomu nasvědčují zlepšené výkony v defenzívě Hammers. Obrannou hráz nepřekonaly Leicester ani Manchester United a West Ham v těchto dvou zápasech vytěžil čtyři body. Důležité čtyři body, které přispěly ke konečné záchraně.

Ve 38. kole už nemají domácí co ztratit, v tabulce si ale ještě mohou o pár příček polepšit. Nic jiného, než vítězství, k tomu nepovede a West Ham má ještě o motivaci navíc, protože proti Toffees už třikrát po sobě nedokázal skórovat, natož zvítězit. A ještě jedna statistika straší tým Davida Moyese - West Ham doma nad Evertonem nevyhrál jedenáct let.

Sám manažer domácích David Moyes je dalším chutným kořením tohoto zápasu. Pětapadesátiletý Skot v Evertonu dlouhá léta působil a udělal si tam velmi dobré jméno.

Everton už nějaký pátek trénuje Sam Allardyce a v této sezoně s týmem obsadí osmé či deváté místo. Vše záleží na tom, jak dopadne zápas v Londýně a jak si povede Leicester City na půdě Tottenhamu. Hosté se mohou pyšnit velmi dobrou formou, za posledních osm kol podlehli jen mistrovskému Manchesteru City. Před týdnem Everton remizoval se Southamptonem 1:1.

Ani jeden z týmů nebude kompletní. Hammers budou postrádat Obianga, Reida, Byrama i Antonia a podobný je výčet zraněných i na druhé straně. Sam Allardyce musí oželet starty McCarthyho, Stekelenburga, Sigurdssona, Mangaly, Calverta-Lewina a hrdiny předchozího měření sil Wayna Rooneyho.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Cresswell, Ogbonna, Rice - Masuaku, Noble, Kouyaté, Zabaleta - Lanzini, Mario
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Jagielka, Keane, Baines - Gueye, Schneiderlin - Bolasie, Davies, Vlašič - Tosun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.51 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Swansea City - Stoke City  (neděle 16:00)
Matematicky Swansea ještě živí naději na udržení, reálně si ale domácí porážkou se Southamptonem podřezala větev už v úterý. Velšané musí v letošní derniéře porazit Stoke a zároveň potřebují právě prohru Saints v utkání s Manchesterem City. To by samo o sobě ještě nebylo tak bláznivé - nutné je však navíc smazání devítigólového deficitu.

A to už, pravda, tak reálné není. Jako příklad uvedu jeden z těch nejméně bláznivých scénářů, který by Velšany ještě zachránil v Premier League: Swansea - Stoke 4:0, Southampton - Man City 0:6. Fakt, že u většiny zahraničních sázkových kanceláří už se na sestup Swansea nedá ani sázet, hovoří sám za sebe.

Nepomohla totiž ani Chelsea, která doma přenechala bod Huddersfieldu, jenž tak oslavil záchranu a svěřenci Carlose Carvalhala přišli o rovnocenného soka. Labutí píseň Swansea zazpívá spolu se dvěma nejdéle sloužícími fotbalisty. Končí pravý bek Angel Rangel, v týmu celých 11 let, a taky legendární záložník Leon Britton. Ten za Swansea, s roční pauzou, nastupuje od roku 2002 a pomohl ji vytáhnout až ze čtvrté ligy.

Poslední bude zápas i pro zmíněného Carvalhala, který už po zápase se Soutamptonem ztratil důvěru vedení, jenž bude na pravděpodobný návrat do Championship hledat nějakého borce s postupovými zkušenostmi. Sám portugalský kouč nicméně svůj odchod z klubu ještě potvrdit odmítnul.

V témže smyslu se vyjádřil i trenér Stoke City Paul Lambert, který selhal v misi za záchranou Potters už zcela definitivně. Červenobílý celek zůstane v paměti fanoušků Premier League asi hlavně díky učiněnému trebuchetu v pažích Roryho Delapa, jenž zářil v dresu Stoke při postupu v roce 2008. Po deseti letech tak dáváme tradičnímu celku sbohem.

Z týmových novinek je nejzajímavější to, že dvě zmíněné legendy Swans můžeme očekávat alespoň na několik minut, aby domácím fanouškům naposled zamávali ze sněhově bílých trikotů. Stoke nejspíš nastoupí v plné sestavě, v níž schází jen Choupo-Moting, Martins Indi a Stafylidis.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Férnandez, Mawson, Olsson - King, Ki, Clucas - A. Ayew, Abraham, J. Ayew
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Zouma, Pieters - Shaqiri, Ndiaye, Allen, Bauer - Crouch, Diouf
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.71 - 4.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City373142105:2797
2.Manchester United37246767:2878
3.Tottenham Hotspur37228769:3274
4.Liverpool FC372012580:3872
5.Chelsea FC37217962:3570
6.Arsenal FC371861373:5160
7.Burnley FC3714121135:3754
8.Everton FC3713101443:5549
9.Leicester City3712111452:5547
10.Newcastle United371181836:4741
11.Crystal Palace3710111643:5541
12.AFC Bournemouth3710111643:6041
13.Watford FC371181844:6341
14.Brighton & Hove Albion379131534:5040
15.West Ham United379121645:6739
16.Huddersfield Town379101828:5737
17.Southampton FC377151537:5536
18.Swansea City37892027:5433
19.West Bromwich Albion376131831:5431
20.Stoke City376121933:6730

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (513)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele