Premier League - preview 20. kola

26.01.2021, 10:40, aktualizováno 28.01.2021, 09:41
Previews
Heung-min Son (© AFP)
Jediný, ale o to atraktivnější souboj má ve čtvrtek na programu Premier League. Na londýnské White Hart Lane se utkají Tottenham a Liverpool. Souboj pátého se šestým slibuje třaskavou podívanou. Oba celky mohou v případě výhry poskočit na čtvrtou příčku před West Ham...
Tottenham Hotspur - Liverpool FC  (čtvrtek 21:00)
Tottenham se na přelomu roku dostal do vynikající formy a neprohrává, podstatně hůře na tom v tomto ohledu je jeho čtvrteční soupeř z Liverpoolu. Reds mají problémy se střílením branek a potřebují zabrat, čelo tabulky jim totiž povážlivě začalo unikat a obhajoba titulu se vzdaluje...

Tottenham začal rok 2021 výhrou nad Leedsem United a v podobném duchu pokračoval také v předchozích duelech. Jedinou ztrátu představuje remíza v derby s Fulhamem, jinak jsou Spurs v pátém kole FA Cupu a v tabulce jim patří šesté místo, oproti většině konkurentů v boji o přední pozice navíc mají dva zápasy k dobru.

Domácí mají úřadujícímu mistrovi co oplácet, prohráli s ním totiž šestkrát v řadě a porazit ho dokázali jenom jednou z posledních osmnácti vzájemných měření sil. Naposledy padli v polovině prosince, z Anfield Road si odvezli porážku 1:2, rozhodující gól dal až v samém závěru Roberto Firmino.

"Pro mě Liverpool představuje vynikající tým a stále může vyhrát Premier League. Ten tým je stejný nebo možná dokonce ještě lepší než ten loňský a totéž platí o trenérovi. V trenérské práci hrají důležitou roli zkušenosti, právě ty vám pomáhají ke zlepšení. Z tohoto pohledu je tak o rok zkušenější trenér také lepším trenérem," říká manažer José Mourinho na adresu svého kolegy Jürgena Kloppa.

"Liverpool má k dispozici několik velmi dobrých hráčů. O jednoho z nich přišel a můžeme si říkat, co chceme a snažit se nějaké věci zamaskovat, ale někteří hráči jsou natolik zvláštní, že je zkrátka není možné nahradit," poukazuje portugalský kormidelník na to, že Reds dlouhodobě bojují se ztrátou obránce Virgila van Dijka.

Také Tottenham má problémy se zraněními, problémy s lýtkem má Ben Davies a stoprocentně fit není ani další obránce Matt Doherty, o jejich startech se rozhodne v průběhu dne. Se stehenním svalem nadále laboruje Giovani Lo Celso, který alespoň už začal s lehkým tréninkem, na marodce pak zůstává Dele Alli.

Liverpool má k dispozici silnou ofenzivní vozbu, té ovšem poněkud vyschl střelecký prach a svěřence Jürgena Kloppa to stálo spoustu cenných bodů. Za poslední měsíc a půl jenom remizovali s Fulhamem (1:1), WBA (1:1), Newcastlem (0:0) a Manchesterem United (0:1), začátkem ledna nestačili na Southampton (0:1) a šok představovala domácí porážka 0:1 od Burnley.

Střelecká procitnutí přišla pouze v FA Cupu proti juniorce Aston Villy a naposledy na půdě Manchesteru United, na Old Trafford ovšem dvě trefy Salaha na postup nestačily (2:3).

Liverpoolu v posledních dvou zápasech chyběl Jordan Henderson, ten je nyní fit a ve čtvrtek večer by mohl nastoupit, stejně je na tom i obránce Joel Matip. Dlouhodobě mimo hru je už zmíněný Van Dijk, společnost na marodce mu pak dělají Naby Keita, Diogo Jota a Joe Gomez.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.34 - 3.70 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Burnley FC - Aston Villa  (středa 19:00)
Burnley proti Aston Ville, anebo také setkání dvou zatím nejlepších brankářů letošní sezóny Premier League. Když Emiliano Martínez přestupoval do Aston Villy, hovořil o posunu vpřed. A hlavně díky němu jsou Villans skutečně před Arsenalem. Zachytá bezchybně i proti Burnley? Nebo zazáří spíš jejich Nick Pope?

Právě Nick Pope je aktuálně brankář s nejvyšší úspěšností zákroků v lize, když pochytal celých 79 procent střel. Martínez je na třetím místě se 77 procenty. Mezi nimi je pouze Hugo Lloris. I proto se očekává, že duel Burnley proti Aston Ville zrovna gólovým představením nebude. Bezbrankovou remízou ostatně skončil i poslední vzájemný duel ve Villa Parku.

Clarets jsou pevnou obranou známí a museli bychom hodně daleko, abychom našli poslední klání, v němž inkasovali víc než jednou. Dva měsíce zpět si Burnley přijelo pro debakl na hřiště Man City. V tom utkání, jak možná tušíte, Nick Pope nechytal. Chytal ale minulé kolo v Liverpoolu, kde zařídil hostům šokující vítězství.

Aston Villa naproti tomu dle očekávání zvládla dohrávku s Newcastlem a potvrdila roli kandidáta na pohárovou Evropu. Na čtvrtý Liverpool ztrácí pět bodů - má však ještě dva duely k dobru. Úspěch na hřišti Burnley by ji k vysněným metám výrazně posunul.

Dean Smith může být při pohledu na svou marodku spokojený, postrádá jen dlouhodobě zraněného útočníka Wesleyho a stopera Kortneyho Hause. Sean Dyche musí řešit otazníky visící nad zdravotním stavem tria Charlie Taylor, Robbie Brady, Josh Brownhill. Drobné poranění si nese i Ashley Barnes, nicméně pro dobro Burnley bude tak jako tak lepší, když nastoupí v FA Cupu dvougólový Jay Rodriguez.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor (Pieters) - Gudmundsson, Westwood, Cork, McNeil - Rodriguez, Wood
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Konsa, Mings, Targett - McGinn, Douglas Luiz - Traoré, Barkley, Grealish - Watkins
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.35 - 3.82 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Wolverhampton Wanderers  (středa 19:00)
V pondělní poledne zastihla fanoušky Chelsea bolestivá zpráva. Jeden z nejlepších a rozhodně i nejoblíbenějších hráčů historie Blues už není jejich trenérem. Frank Lampard padl za oběť politických bojů uvnitř klubu - a co si budeme povídat, ani nedávné výsledky mu dvakrát nepomohly. Londýňané nyní otevírají novou kapitolu. A první slova napíšou zápasem na Stamford Bridge proti Wolverhamptonu.

Jedno je jisté už nyní. Budou mít rukopis Thomase Tuchela, který byl v úterý jmenován novým manažerem Chelsea. Podepsal smlouvu na rok a půl a jeho hlavní úkol bude - samozřejmě kromě vyhrávání zápasů - jasný. Vzít své německé krajany Wernera s Havertzem a poskládat kolem nich novou Chelsea.

Není tajemstvím, že pro vedení Blues Tuchel nebyl první volbou. Granovskaia, Abramovič a spol. chtěli do týmu Juliana Nagelsmanna, ale toho Lipsko v průběhu ročníku nebylo ochotno uvolnit. Každopádně, klíčem bylo dostat do mančaftu německy mluvícího kouče, který posilám za tři miliardy konečně vyhoví a dostane je do formy.

Kdepak, Lampard to v Chelsea neměl jednoduché a podle mnohých hlasů vedení jen čekalo na první jeho výraznější krizi. A ta přišla. Pět proher z osmi zápasů, pád na devátou (nyní desátou, dokonce i za Arsenalem) příčku, to by položilo leckterého kouče z velkoklubu. Poslední kapkou byla impotentní prohra 2:0 na půdě Leicesteru.

Tuchel musí tým nakopnout co nejdřív. Má přesně půl sezóny na to, aby dotáhl ztrátu a vystrkal Chelsea alespoň na čtvrté místo. První krok má přijít proti podobně trápícímu se Wolverhamptonu. Vlci nevyhráli už šestkrát za sebou a v tomto období získali jen dva body. Navíc jim ani nefunguje jindy skálopevná obrana, která teď inkasuje v průměru dva góly na zápas. A to je prostě moc.

Naposledy dokonce prohráli 2:3 doma (!) proti zoufalém WBA. Navázat ale Wolves můžou na solidní bilanci vzájemných zápasů s Chelsea. Po postupu svěřenců Nuna Espirita Santa do Premier League se celky střetly pětkrát a výsledky jsou vyrovnané. Dvakrát vyhrála Chelsea, dvakrát Wolverhampton a jednou se body dělily.

Protože se domácí tým oháněl kolem vyhazovu Lamparda, nestihl ani uspořádat tradiční tiskovou konferenci, a tak se můžeme jen domnívat, že mezi zraněnými je pořád N’Golo Kanté, zatímco všichni ostatní jsou fit. Wolverhamptonu chybí Jonny, Marçal, Podence, stejně jako Raúl Jiménez. Do zápasu ještě nestihne naskočit ani jeho útočná náhrada Willian José.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - James, Rüdiger, Thiago Silva, Chilwell - Mount, Jorginho, Kovačić - Ziyech, Abraham, Hudson-Odoi
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Saïss - Semedo, Neves, Dendoncker, Aït Nouri - Traoré, Fabio Silva, Neto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.94 - 5.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Fulham FC  (středa 20:30)
Většina sportovců vám potvrdí, že když se v závěru sezóny vyhnete záchraně, máte větší radost, než když vyhrajete titul. Asi je to tím pocitem, že jste zachránili nejen klub, ale i sebe a celou partu. No, jak Brighton, tak Fulham doufají, že tenhle slastný pocit za nějaké čtyři měsíce zažijí. Dost možná to ale bude jen jeden z nich...

Už teď je velmi pravděpodobné, že do Championship spadne zoufalý Sheffield. United zachrání jen zázrak. Fulham je na tom jen o fous lépe a jedním z jeho rivalů je právě Brighton. Proto, jestli Cottagers na jihu Anglie prohrají, šance na záchranu se jim zase o něco vzdálí.

Svěřenci Scotta Parkera hrají hezký a docela dobrý fotbal, ale nedaří se jim vyhrávat. Od senzačního úspěchu v Leicesteru uplynuly už skoro dva měsíce a mezitím Fulham uhrál "jen" pět bodů za stejný počet remíz. Přitom posledně s Chelsea i Man Utd po bodech rovněž sahal. I kvůli velké smůle a chybám jinak skvělého Areoly teď ztrácí na první nesestupující Brighton pět bodů.

Albion si naproti tomu ohromně pomohl posledně v Leedsu, kde díky jedinému gólu Maupaye ukončil devítizápasovou šňůru porážek. Dobré momentum setrvalo i v sobotním utkání 4. kola FA Cupu proti Blackpoolu (2:1). Důležitý duel tak Seagulls zastihl v dobré náladě.

Dobré náladě, avšak bez řady opor. Mimo hru je Lamptey, Welbeck i Jahanbakhsh s Izquierdem. Lallana s Conollym se navíc teprve vrací a ještě nedohnali kondičku. Fulham bude postrádat suspendovaného Robinsona a zraněné duo Kongolo - Cairney.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sánchez - Webster, Dunk, Burn - Veltman, White, Bissouma, March - Trossard, Mac Allister - Maupay
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Aina, Andersen, Adarabioyo - Tete, Anguissa, Reed, Bryan - Loftus-Cheek, Cavaleiro - Lookman
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.35 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Leicester City  (středa 21:15)
Fotbalisté Evertonu vyzvou v rámci dvacátého kola Premier League na své půdě Leicester City. Tomu v tabulce patří třetí příčka, domácí jsou šestí, jenže mají o dva zápasy méně a v případě dvou výher by se na svého soka dotáhli.

Everton v minulém utkání postoupil v FA Cupu přes druholigový Sheffield Wednesday, který porazil 3:0. Branky si připsali Dominic Calvert-Lewin, Richarlison a Yerry Mina. V posledním ligovém kole Ancelottiho svěřenci také bodovali naplno, když proti Wolves zvítězili 2:1 díky gólům Alexe Iwobiho a Michaela Keanea. Celkově Karamelky vyhrály šest z posledních deseti duelů, přičemž čtyřikrát udržely čisté konto. V ligovém střetnutí dostal Everton více než jednu branku naposledy v listopadu. Proti Leicesteru se nezahrají Allan, Fabian Delph a Niels Nkounkou.

Zápasy proti Leicesteru a Newcastlu budou důležité, abychom pochopili, kde chceme být a kde bychom v budoucnu chtěli být. Chceme bojovat o první čtyřku, nejhůře šestku. Skutečnost, že budeme hrát další dva zápasy doma znamená, že po sobotě budeme vědět, jak vysoko můžeme pomýšlet," uvedl manažer Evertonu Carlo Ancelotti.

Leicester v FA Cupu postoupil také, když druholigový Brentford porazil 3:1 díky brankám Cengize Ündera, Youriho Tielemanse a Jamese Maddisona. V minulém ligovém střetu Lišky porazily Chelsea 2:0, což byla zřejmě poslední kapka pro vedení klubu, které odvolalo manažera Franka Lamparda. Góly si připsaly Wilfred Ndidi a James Maddison. V posledních osmi ligových duelech Leicester šestkrát vyhrál a dvakrát remizoval. Na hřištích soupeřů jsou Rodgersovi svěřenci druhým nejúspěšnějším celkem sezony za Manchesterem United. Proti Evertonu nebudou k dispozici Wes Morgan, Dennis Praet a Jamie Vardy.

"Mnohokrát jsem to řekl, vybrat základní jedenáctku je nejtěžší práce, zvlášť když máte špičkové profesionály a jsem vděčný, že všichni hráči, kteří jsou či byli zranění, se pomalu dostávají zpět do formy a mohou nám znovu pomáhat přímo na hřišti. Stejná jedenáctka nemůže hrát ve všech duelech v sezoně. Hráči to ví a respektují ducha týmu," řekl manažer Leicesteru Brendan Rodgers.

Poslední vzájemný duel Evertonu a Leicesteru se odehrál v prosinci v rámci třináctého kola, kdy hostující Everton vyhrál 2:0 po gólech Richarlisona a Masona Holgatea. I před tím vyhrál Everton, tentokrát 2:1.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Holgate, Keane, Mina, Digne - Gomes, Davies - Rodríguez, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Fofana, Evans, Castagne - Ndidi, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Pérez.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.36 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Sheffield United  (středa 21:15)
Fotbalisté Manchesteru United hostí ve dvacátém kole Premier League Sheffield United. Rudí ďáblové jsou momentálně v tabulce na prvním místě, Sheffield je na opačném konci tabulky.

Manchester naposledy v FA Cupu dokázal vyřadit Liverpool, který v přestřelce porazil 3:2. Skóre otevřel Mohamed Salah, posléze srovnal Mason Greenwood a do vedení United poslal Marcus Rashford. Po vyrovnávací brance Salaha definitivně rozhodl Bruno Fernandes parádní trefou z přímého kopu.

V posledním ligovém duelu svěřenci manažera Solskjaera těsně porazili Fulham 2:1, když se trefili Edinson Cavani a Paul Pogba. Fulham sice v nastaveném čase měl své šance, David de Gea však svůj celek podržel. United už neprohráli v lize třináct utkání v řadě a v sedmi případech, kdy inkasovali jako první, ještě dokázali vyhrát.

Proti Sheffieldu budou chybět Marcos Rojo, Phil Jones a Brandon Williams. S otazníkem byl start Marcuse Rashforda. "Marcus je k dispozici, ano. Dnes ráno trénoval. Myslím, že si trochu poranil koleno, ale měl by být v pořádku. Vypadáme silně a cítíme se tak, což klukům zvedá sebevědomí. To jim přidalo i vítězství nad Liverpoolem, které bylo velmi důležité v naší cestě za tak slavnou trofejí, jakou FA Cup je. Chceme toho vyhrát tolik, kolik toho půjde," uvedl manažer Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer.

Sheffield v rámci FA Cupu vyřadil třetiligový Plymouth 2:1, když se přesně trefili Chris Basham a Billy Sharp. V minulém ligovém kole půdu Sheffieldu přijel Tottenham, který vyhrál 3:1 a jedinou branku Blades vstřelil David McGoldrick. Před tím si však Sheffield připsal letošní první ligovou výhru, když porazil Newcastle 1:0. Z penalty rozhodl Billy Sharp. I přesto je Sheffield prvním celkem od ročníku 1902/03, který prohrál šestnáct z úvodních devatenácti ligových kol. Proti Manchesteru si nezahrají Sander Berge, Oliver McBurnie, Jack O’Connell, Ben Osborn a Jack Robinson.

Poslední vzájemný duel Manchesteru United se Sheffieldem United loni v prosinci a první celek tabulky vyhrál 3:2. Dvě branky si připsali McGoldrick a Rashford, jednu Martial.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw - McTominay, Fred - Rashford, Fernandes, Pogba - Martial.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale- Basham, Jagielka, Ampadu - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - McGoldrick, Burke.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.19 - 11.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Leeds United  (úterý 19:00)
V úterý jsou na programu čtyři zápasy Premier League a v jednom z nich změří síly Newcastle United a Leeds. Ani jednomu z týmů se nedaří a s oběma se táhne série porážek, hůře jsou na tom domácí...

Newcastle nevyhrál už v deseti soutěžních zápasech za sebou a tato šňůra začala v polovině prosince na půdě Leedsu, nováček doma dominoval a soupeře porazil vysoko 5:2, do listiny střelců se z jeho pohledu zapsalo pět různých fotbalistů. Od té doby Straky získaly jen dva body, navíc vyletěly z obou pohárových soutěží. Pod tlakem fanoušků tak je manažer Steve Bruce.

"Takové hlasy můžete jenom ignorovat a soustředit se na další zápas. Stále jsem přesvědčen o tom, že jsem správnou osobou, která má na to všechno otočit. Před výzvou nikdy neuteču, to je jisté," reaguje Bruce na kritiku ze strany příznivců.

Ani v táboře Leedsu nepanuje nejlepší atmosféra, klub prohrál poslední tři zápasy a před týdnem měl volno, když byl jeho zápas proti Southamptonu odložen. V tabulce je nováček dvanáctý, oproti Newcastlu je na tom lépe o čtyři body a čtyři příčky.

"Není to ani tak o soupeři, ale o tom, jak můžeme druhému týmu uškodit sami. Analyzovali jsme slabiny soupeře, ale větší starosti nám dělají ty naše. Pokusíme se zlepšit jako tým. Nekoncentrujeme se na to, že se nedaří Newcastlu, snažíme se zapracovat na vlastním zlepšení. Špatná série Newcastlu nám ke zlepšení nepomůže," uvědomuje si manažer Marcelo Bielsa.

Newcastlu se konečně uzdravil Allan Saint-Maximin, na druhou stranu jsou mimo hru Federico Fernández, Ciaran Clark a Paul Dummett, nejistý je pak start Javiera Manquilla.

V sestavě hostujícího týmu se neobjeví Robin Koch, Gaetano Berardi a Diego Llorente, opět k dispozici naopak jsou Illan Meslier a Kalvin Phillip.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Krafth, Lascelles, Schär, Lewis - Almirón, Hayden, Shelvey, Fraser - Wilson, Joelinton.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Dallas, Ayling, Cooper, Alioski - Phillips - Raphinha, Rodrigo, Klich, Harrison - Bamford.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.40 - 4.02 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - West Ham United  (úterý 19:00)
Liverpool senzačně doma podlehl Burnley, a to znamená jednu pro West Ham důležitou věc. Byť nejspíš jen na chvíli, Kladiváři se mohou v případě vítězství nad Crystal Palace posunout na 4. pozici a poprvé v dějinách Premier League pocítit v této fázi soutěže, jak může chutnat Liga mistrů. To jsme ale hodně předběhli.

Faktem ale zůstává, že David Moyes po polovině sezóny dosáhl něčeho, co nikdo před ním. 32 bodů ještě West Ham po podzimu v Premier League neměl - ano, je to ještě větší paráda než v "Payetově" sezóně 2015/16. Teď se navíc celku z východního Londýna uzdravil Michail Antonio, který hned ve svých prvních dvou utkáních po zranění skóroval.

Měl tak lví podíl na tom, že West Ham porazil jak Burnley, tak i West Brom. Teď před sebou má miniaturní londýnské derby proti Crystal Palace, které si prochází krizí především v ofenzivě. Ale to už je obehraná písnička. Z posledních šesti zápasů vyšli Eagles čtyřikrát naprázdno. Větší starosti má legendární Roy Hodgson s defenzivou, jelikož z oněch zmíněných klání ční výsledky 0:3, 0:4, a dokonce 0:7.

Jak je ale známo, ambicí Crystal Palace je především nesestoupit, a tak ho ani prohra s Man City v minulém kole nemusí mrzet. Na West Ham můžou Eagles vyrukovat už i se zdravým Wilfriedem Zahou, naopak nová posila do útoku Jean-Philippe Mateta ještě k dispozici není. Mimo hru je i James Tomkins. Hammers kromě Arthura Masuakua žádné raněné neeviduje.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Cahill, Kouyaté, Mitchell - Townsend, Milivojevič, McArthur, Eze - Zaha, Benteke.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Ogbonna, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Lanzini, Benrahma - Antonio.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.58 - 3.39 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Manchester City  (úterý 21:15)
Manchester City se veze na vítězné vlně a skvělou formu nyní jede potvrdit do Birminghamu. Na svěřence Pepa Guardioly zde čeká West Bromwich Albion, ten je předposlední a na pozice zaručující záchranu ztrácí šest bodů...

Citizens vyhráli už deset soutěžních zápasů za sebou, jsou v pátém kole FA Cupu a stoupají tabulkou Premier League. Aktuálně jim patří druhá příčka, v případě úterní výhry se pak vůbec poprvé v sezoně posunou do čela celého dvacetičlenného pelotonu.

Guardiolovi aktuálně situaci komplikuje zranění jednoho klíčového hráče, mimo hru je záložník Kevin de Bruyne, ten si poranil stehenní sval a v krajním případě bude chybět až do konce února. Pozitivní test na covid-19 měl útočník Sergio Agüero, do sestavy se naopak mohou vrátit obránci Kyle Walker a Nathan Ake, už v sobotním pohárovém duelu proti Cheltenhamu se zpět v sestavě objevil Aymeric Laporte.

West Bromwich Albion se nachází ve zcela odlišné situaci, v průběhu sezony skončil manažer Slaven Bilić a jeho povinnosti převzal Sam Allardyce. Baggies se povedlo ukořistit bod na půdě Liverpoolu a všechny si odvezli z Wolverhamptonu, jinak ovšem stále prohrávají a naposledy nestačili na West Ham United.

"Nikdy není snadné převzít nějaký klub v průběhu sezony, ale nějaké pozitivní výsledky už má. Sam Allardyce je génius, dovede týmy vytáhnout z problémů, když si všichni už myslí, že je po všem," chválí Guardiola svého zkušenějšího kolegu.

"Dobré výsledky vám dodávají spoustu sebevědomí. Co přichází první - hrajete dobře díky lepším výsledkům, nebo se výsledky dostavují díky dobrým výkonům? Podle mě se jedná o spojené nádoby, ale je teprve konec ledna," dodává španělský kouč.

Domácím se uzdravili Karlan Grant a Matty Phillips a oba mohou nastoupit. West Bromwich se bude prát se silným soupeřem a proti němu hraje také vzájemná bilance - v posledních osmnácti ligových zápasech nad Manchesterem City nevyhrál a na své konto si připsal jenom dvě remízy.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - O'Shea, Ajayi, Bartley, Gibbs - Snodgrass, Livermore, Sawyers, Grosicki - Pereira - Robinson.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson- Cancelo, Dias, Stones, Zinchenko - Foden, Rodri, Gündogan - Mahrez, Silva, Sterling.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 23.40 - 8.50 - 1.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Southampton FC - Arsenal FC  (úterý 21:15)
Po třech dnech se znovu střetnou Southampton a Arsenal. Tentokrát na sebe oba týmy narazí v Premier League, kde budou chtít Gunners soupeři oplatit vyřazení z FA Cupu.

Southampton prožívá vydařenou sezónu, poslední dobou se mu ale tolik nedaří, když vyhrál pouze jeden z uplynulých šesti ligových zápasů (1-3-2). Za zhoršenou výkonností stojí i produktivita, jestliže Soton od druhého kola skóroval dvanáctkrát za sebou, ve čtyřech z předchozích pěti utkání Premier League vyšel naprázdno.

Svěřenci manažera Ralpha Hasenhüttla se spoléhají na domácí prostředí, kde naposledy zdolali obhájce ligového titulu Liverpool. Celkově vzato "Svatí" na vlastním hřišti získali 16 bodů a jsou v tomto ohledu čtvrtým nejlepším týmem soutěže, navíc tam v šesti z devíti střetnutí neinkasovali.

Ligové výsledky Arsenalu se v posledních týdnech zlepšují, což dokazuje sérii pěti po sobě jdoucích zápasů bez porážky, z nichž Gunners čtyřikrát bodovali naplno a navíc během tohoto výčtu obdrželi jediný gól. Londýnský celek může v lize poprvé od roku 2006 udržet čisté konto v pěti utkáních v řadě.

Solidní defenzivou se může Arsenal pochlubit i na hřištích soupeřů, kde inkasoval osmkrát, což je třetí nejlepší bilance (spolu s Tottenhamem). "Kanonýři" mohou zároveň poprvé od roku 2013 vyhrát tři po sobě jdoucí venkovní zápasy Premier League bez obdržené branky.

Podle historie vzájemných utkání má navrch Arsenal, který prohrál jediný z předešlých deseti ligových duelů se Southamptonem (5-4-1). Soton všech sedm vzájemných zápasů v lize vyhrál doma.

Theo Walcott ze Southamptonu se může stát čtvrtým bývalým hráčem Arsenalu, který proti londýnskému klubu v ročníku skóruje doma i venku - podařilo se to Kevinu Campbellovi, Nicolasi Anelkovi a Robinu van Persiemu. Hostujícímu kormidelníkovi Mikelu Artetovi se proti Sotonu daří, když jako hráč a manažer neprohrál ani jedno ze sedmi vzájemných utkání Premier League.

Saints bude chybět distancovaný Ryan Bertrand a zraněný Kyle Walker-Peters. Naopak fit je Nathan Redmond, který usedne alespoň na lavičku. Gunners možná znovu nepomůže Pierre-Emerick Aubameyang, jenž z osobních důvodů vynechal již vzájemný pohárový souboj.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Valery, Stephens, Bednarek, Vokins - Ward-Prowse, Diallo - Armstrong, Walcott - Ings, Adams.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Holding, Luiz, Cedric - Xhaka, Partey - Saka, Smith-Rowe, Martinelli - Lacazette.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.60 - 3.59 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester United19124336:2540
2.Manchester City18115231:1338
3.Leicester City19122535:2138
4.Liverpool FC1997337:2234
5.Tottenham Hotspur1896333:1733
6.Everton FC17102528:2132
7.West Ham United1995527:2232
8.Aston Villa1792631:1829
9.Chelsea FC1985633:2329
10.Southampton FC1885526:2129
11.Arsenal FC1983823:1927
12.Leeds United1872930:3423
13.Crystal Palace1965822:3323
14.Wolverhampton Wanderers1964921:2922
15.Burnley FC1854910:2219
16.Newcastle United19541018:3219
17.Brighton & Hove Albion1938822:2917
18.Fulham FC18261015:2712
19.West Bromwich Albion19251215:4311
20.Sheffield United19121610:325

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1577)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele