Premier League - preview 19. kola

16.01.2021, 10:59, aktualizováno 18.01.2021, 08:49
Previews
Arsenal začal pravidelně sbírat body a pomalu se přibližuje k pohárovým pozicím, další krok může udělat v pondělí večer proti Newcastlu. Tomu se naopak nedaří, nevyhrává a minulý týden se stal prvním klubem, který prohrál se Sheffieldem United...
Arsenal FC - Newcastle United  (pondělí 21:00)
Pondělní večer nabídne osamělé utkání Premier League mezi Arsenalem a Newcastlem v repríze nedávného střetnutí totožných celků na stejném stadionu. Arsenal sice klání FA Cupu opanoval v poměru 2:0, ovšem stalo se tak až po prodloužení a Newcastle měl více než dost šancí strhnout výhru dokonce na svou stranu. V lize se však hosté poslední dobou trápí a manažer Steve Bruce se začíná ocitat pod čím dál větším tlakem.

Mizernou formu Magpies, která nyní čítá šest zápasů bez výhry, jen podtrhlo nedávné kolo, v němž Newcastle podlehl beznadějně poslednímu Sheffieldu United. "Byli jsme naprosto neuvěřitelně neschopní," nebral si Steve Bruce servítky ve zpětném hodnocení tohoto zápasu. "Bohužel se tohle stalo za mých osmnáct měsíců ve funkci víckrát, než by bylo zdrávo. Ani náznakem jsme se neblížili tomu, jak by to mělo vypadat."

"Možná je to o mentalitě, teď to uděláme po mém" pokračoval zkušený anglický kouč, jenž naznačil, že se chystá na taktickou změnu v podobě přechodu z pěti obránců na čtyři. "Pohrávám si s tím od chvíle, co jsem přišel. Hráli jsme určitým způsobem, abychom za každou cenu dosáhli potřebných výsledků, ale teď už tím hráči zpohodlněli. Postarám se o to, aby se věci změnily dle mých představ."

"Když jste manažerem v Premier League, naše představení proti Sheffieldu United nelze akceptovat. Musím za to přijmout odpovědnost. Kdybych byl naším fanouškem, dělal bych si starosti," dodal Bruce, který se v pondělí bude muset obejít bez suspendovaného Ryana Frasera, jenž uviděl dvě žluté karty právě v Sheffieldu. Pozvolna se do hry vrací trio Lewis, Shelvey a Lascelles, přičemž šanci na posun do základní sestavy má nejspíše jen první jmenovaný. S koronavirem a jeho pozůstatky pak nadále bojují Federico Fernández a Allan Saint-Maximin, jenž je kvůli této nevyzpytatelné nemoci mimo hru již celých sedm týdnů.

Arsenal po třech ligových výhrách a zmíněnému triumfu v FA Cupu v posledním kole naneštěstí pro příznivce "Kanonýrů" znovu zaváhal a po unylém výkonu uhrál na domácí půdě proti Crystal Palace jen bezbrankovou remízu. Jistý vliv na to měly absence Kierana Tierneyho s Gabrielem Martinellim, jejichž zranění však byla dle londýnského klubu pouze drobného rázu a je možné, že se některý z nich opět vrátí do hry. Plně fit se pak zdají být letní posily Gabriel a Thomas Partey.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Holding, Gabriel, Tierney - Ceballos, Partey - Saka, Smith Rowe, Aubameyang - Lacazette
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Yedlin, Lascelles, Clark, Lewis - Hendrick, Hayden, Shelvey, Ritchie - Carroll, Wilson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.72 - 8.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - Tottenham Hotspur  (neděle 15:00)
Až ve svém osmnáctém zápase sezony získal Sheffield své první ligové vítězství. Aby hned přidal druhý zápis, musel by předvést mimořádný výkon - v cestě mu totiž stojí šestý Tottenham.

Blades za sebou mají jednoznačně nejpovedenější týden ročníku. Nejprve si v náročném utkání poradili v FA Cupu s Bristolem, aby následně v domácím utkání zdolali díky Sharpově penaltě Newcastle 1:0, čímž si připsali první výhru v tomto vydání Premier League. V součtu se závěrem předchozího ročníku na úspěch čekali neuvěřitelných dvacet zápasů!

Ani Spurs se aktuálně nepyšní zářivou ligovou formou. Na začátku prosince sice ovládli severolondýnské derby s Arsenalem, nicméně od té doby v nejvyšší anglické soutěži vyhráli jen ve dvou zápasech ze šesti. Naposledy nedokázali na domácím hřišti zdolat outsidera v podobě Fulhamu, po zahajovací Kaneově trefě totiž dvacet minut před koncem inkasovali od Cavaleira.

Možná to bude znít překvapivě, ale bilance vzájemných střetů rozhodně nesvědčí ve prospěch Tottenhamu. Ten v nich v minulé sezoně získal jen jeden bod, před šesti lety pak v poháru uspěl výhrou a remízou. I dále v historii budeme těžko hledat období, od něhož by bilance hovořila ve prospěch Spurs.

Sheffield se musí obejít hned bez sedmi hráčů, jejich jména ovšem upřesněna nebyla. Ví se jen to, že mimo hru bude Robinson a v ohrožení je start Stevense, McBurnieho a Baldocka. Hosté možná budou postrádat Balea, s jistotou se ví to, že do utkání nezasáhne Giovani Lo Celso.

Zápas na Bramall Lane začíná v neděli v 15 hodin, řídit jej bude sudí Marriner.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Ampadu - Bogle, Lundstram, Norwood, Fleck, Osborn - McGoldrick, Burke
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Doherty, Alderweireld, Dier, Davies - Hojbjerg, Winks - Bale, Ndombele, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.84 - 3.66 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Manchester United  (neděle 17:30)
Dlouho očekávaný souboj o první místo v tabulce je tu. V neděli odpoledne přivítá na Anfield Road domácí Liverpool svého odvěkého rivala, Manchester United. Utkání těchto dvou celků jsou již tradičně hodně vyhrocená, v letošní sezóně ale na důležitosti přidává ještě fakt, že se jedná o souboj prvního celku tabulky s druhým.

Liverpool ligovou soutěž dlouho vedl, jenže ztráta formy v období okolo Vánoc a dvě remízy s West Bromwichem a Newcastlem v kombinaci s porážkou na hřišti Southamptonu znamenají, že do vypjatého klání vstupují The Reds až z druhé pozice. Jejich zaváhání totiž maximálně využil Manchester United, který se po slabším úvodu dostal do vynikající formy a na čele tabulky si tak vypracoval tříbodový náskok.

Liverpool letos sužuje hlavně početná marodka, kvůli které se Kloppovi takřka kompletně rozpadla osa celého týmu. V jednu chvíli byli mimo například brankář Alisson, obránci Van Dijk, Gomez či krajní obránce Alexander-Arnold a záložníci Thiago a Naby Keita. Liverpool se se všemi problémy dokázal nějakým obstojným způsobem popasovat a pravidelně sbírat body, nicméně loňská dominance je pryč - což ale vzhledem k výše zmíněným absencím nemůže být velkým překvapením. Kloppovi svěřenci v lize prohráli zatím jen dvakrát, když na začátku října vybouchli na půdě Aston Villy a v prvním zápase v roce 2021 nestačili na rozjetý Southampton. Hlavním problémem každopádně zůstává slabá forma na hřištích soupeřů - krom kanonády na půdě Crystal Palace a vítězství na Stamford Bridge si totiž svěřenci Jürgena Kloppa z venkovní půdy tři body nepřivezli. Na domácím hřišti sice The Reds ztratili body jen jednou - po překvapivé remíze 1:1 s West Bromwichem Albion - ovšem pokud nedají do pořádku svou výkonnost na cizích hřištích, budou to mít s obhajobou ligového titulu jen velmi těžké.

Naproti tomu Manchester United sbírá na hřištích soupeřů jednu výhru za druhou. V dosavadním průběhu letošní sezóny cestoval na venkovní půdu v 8 případech a hned sedmkrát se mu podařilo přivést všechny tři body. Tato bilance je o to působivější, že hned v šesti duelech museli Rudí ďáblové skóre otáčet - fakt, že se jim to pokaždé podařilo, poukazuje na velmi dobrou vnitřní sílu mužstva. Svěřenci Ole Gunnara Solskjaera venku nezvítězili jen v jednom případě, když díky pozdnímu vlastnímu gólu Tuanzebeho jen remizovali na půdě Leicesteru 2:2. Oproti Liverpoolu zase ale mají Rudí ďáblové větší starosti s domácí formou - tu se jim sice v poslední době podařilo stabilizovat, jelikož na Old Trafford zaznamenali tři výhry v řadě, nicméně především na začátku sezóny si na vlastním stánku počínali zle nedobře. Pokud pomineme poslední tři ligová domácí klání, tak prvních šest zápasů na Old Trafford dopadlo pro Manchester United skutečně neslavně - zaznamenali totiž jedinou hubenou výhru nad West Bromwichem Albion, dvě remízy 0:0 s Manchesterem City a Chelsea a hned tři prohry - s Arsenalm, Crystal Palace a samozřejmě také onu potupnou prohru se Spurs v poměru 1:6. Ta je ale již dávnou minulostí - jen málokdo tehdy čekal, že by United po polovině ročníku mohli vést ligový peloton - ostatně tohle je poprvé od sezóny 2012/13, kdy se Manchester United nachází po novém roce na první příčce tabulky. A co víc - pokud by se mu podařilo Liverpool zdolat, mohl by si na čele vytvořit solidní (byť pravděpodobně jen dočasný) náskok 6 bodů.

Liverpool má velké starosti s pozicí stopera, kde mu pro zranění v poslední době chyběla trojice Van Dijk, Goméz a Joel Matip. Vypadá to ale, že by posledně jmenovaný do očekávaného šlágru nakonec měl zasáhnout, definitivní rozhodnutí ale padne až těsně před zápasem. Do hry určitě nezasáhne záložník Naby Keita a k dispozici nebude ani dlouhodobě zraněný Diogo Jota. Na straně hostujícího celku ze hry zranění vyřadí dvojici Phil Jones a Brandon Williams. Krom zmíněné dvojice se s drobnými šrámy potýkají také Anthony Martial, Nemanja Matič či Victor Lindelof - očekává se ale, že všichni tito zmínění nakonec budou připraveni nastoupit.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Fabinho, Robertson - Thiago Alcántara, Henderson, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Van Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw - McTominay, Fred - Rashford, Bruno Fernandes, Pogba - Cavani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.85 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Crystal Palace  (neděle 20:15)
Fotbalisté Manchesteru City se v rámci devatenáctého kola Premier League utkají s Crystal Palace. Citizens se tabulkou stále posouvají vzhůru a jsou už na třetím místě, a to mají ještě zápas k dobru. Crystal Palace je momentálně třinácté.

City v minulém kole narazili na Brighton, který díky přesné trefě Phila Fodena porazili 1:0. I v FA Cupu se Citizens podařilo zvítězit, když postoupili po výhře 3:0 na Birminghamem. Dvakrát se trefil Bernardo Silva a jednou Phil Foden. Guardiolův výběr už neprohrál osm utkání v řadě, přičemž šest z nich vyhrál. Díky tomu poskočili City z jedenáctého místa na třetí. V polovině letošních zápasů navíc nedostali branku.

Proti Crystal Palace si kvůli zranění nezahraje Sergio Agüero. "V mé hlavě a doufejme, že v hlavě hráčů, myslíme jen na Crystal Palace. V posledních dvou sezónách jsme je doma nedokázali porazit. Doufejme, že to nyní napravíme," uvedl manažer Citizens Pep Guardiola.

V minulém duelu Crystal Palace branka nepadla, Eagles remizovali 0:0 s Arsenalem. Z FA Cupu už jsou však po prohře 0:1 s Wolves venku. Poslední výhru si tak Palace připsalo v 17. kole v klání se Sheffieldem, kdy vyhrálo 2:0 po gólech Schluppa a Ezeho. Eagles v pěti z posledních sedmi zápasů venkovních duelů nedokázali vstřelit ani jednu branku. Proti Manchesteru City budou kvůli zranění chybět Wayne Hennessey, Mamadou Sakho a Jeffrey Schlupp. "Jestli se na tenhle zápas těším? No, opravdu ne, protože vím, že to bude pro nás velmi tvrdý oříšek. Musíte ukázat tolik disciplíny, energie a úsilí, které jsme vložili do minulého utkání. Musíme jít a udělat to znovu," řekl manažer Crystal Palace Roy Hodgson.

Poslední vzájemný duel Citizens a Eagles se odehrál loni v lednu a skončil remízou 2:2. Crystal Palace poslal do vedení Cenk Tosun, skóre poté dvěma brankami otočil Sergio Agüero. Vlastní branku si však v poslední minutě vstřelil Fernandinho.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Stones, Cancelo - De Bruyne, Rodri, Gündogan - Sterling, Jesus, Foden.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Tomkins, Kouyaté, Mitchell - Townsend, Milivojevic, McArthur, Eze - Zaha, Benteke.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.54 - 20.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - West Bromwich Albion  (sobota 13:30)
Wolverhampton Wanderers hostí v rámci devatenáctého kola Premier League West Bromwich Albion. Wolves se po nadějném startu do sezony čím dál více propadají tabulkou a nyní jim patří čtrnácté místo, West Brom je předposlední.

Wolves v minulém kole padli na domácí půdě s Evertonem. "Karamelky" poslal do vedení Iwobi, za "Vlky" poté srovnal Neves. Definitivně však ke konci druhé půle otočil výsledek Keane. V FA Cupu Wolverhampton dokázal vyřadit po výhře Crystal Palace, když se trefil Traoré. V příštím kole svěřence kouče Espírita Santa čeká celek z šesté nejvyšší soutěže Chorley. Proti West Bromu budou chybět, Jiménez, Jonny, Marçal, Podence a Traoré.

West Brom na vítězství čeká od 28. listopadu, kdy porazil Sheffield United. Naposledy dokonce vypadl z FA Cupu z třetiligovým Blalckpoolem, se kterým remizoval 2:2 a poté padl na penalty. V posledním ligovém střetu to byla jasná záležitost, Arsenal nedal Baggies šanci a vyhrál 4:0. Ani šestnácté kolo nedopadlo pro West Brom příliš růžově, Leeds na jeho stadionu zvítězil dokonce 5:0. Naposledy tak svěřenci manažera Allardyce překvapivě bodovali v baště Liverpoolu, kde remizovali 1:1. Proti Wolves nebudou k dispozici Gallagher a Grant.

Poslední vzájemný duel Wolves s West Bromem se odehrál únoru 2012, tedy před dlouhými devíti lety a tehdy hostující Baggies vyhráli vysoko 5:1.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Saids - Semedo, Neves, Dendoncker, Ait Nouri - Traoré, Silva, Neto.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Furlong, Ajayi, O'Shea, Gibbs - Phillips, Saeyers, Livermore, Snodgrass, Pereira - Robinson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.69 - 6.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leeds United - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Leeds United hostí v devatenáctém kole Premier League na svém stadionu Brighton & Hove Albion. Domácím v tabulce patří dvanáctá příčka, Brighton je sedmnáctý dva body nad sestupovým pásmem.

Leeds v posledním duelu vypráskal z FA Cupu celek ze čtvrté ligy Crawley, který zvítězil 3:0. Předchozí duel na půdě Tottenhamu dopadl pro Leeds stejným výsledkem, když se prosadili Kane, Son a Alderweireld. Na konci prosince však Bielsovi svěřenci vyhráli 5:0 nad West Bromem, když se trefili Alioski, Harrison, Rodrigo a Raphinha a vlastní branku si dal Sawyers. Leeds má nejvyšší průměr gólu na zápas z celé ligy, konkrétně 3,71. Proti Brightonu mu budou chybět Berardi, Forshaw, Koch a Phillips.

Brighton v minulém kole prohrál těsně na půdě silného Manchesteru City, když se na konci prvního poločasu trefil Foden. Před tím sice "Rackové" dokázali v FA Cupu postoupit dál, ale z celkem ze čtvrté ligy Newportem pouze remizovali 1:1 a o postupu tedy rozhodly penalty, které Brighton vyhrál 4:3. V lize však tým z jihu Anglie nevyhrál už devětkrát v řadě, když naposledy skolil v devátém kole Aston Villu 2:1. Proti Leedsu budou chybět Connolly, Jahanbakhsh, Lamptey a Welbeck.

Poslední vzájemný zápas Leeds s Brightonem se odehrál v březnu 2017 a letošní nováček vyhrál 2:0.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Dallas, Ayling, Cooper, Alioski - Struijk - Raphinha, Rodrigo, Klich, Harrison - Bamford.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Veltman, Dunk, Webster, Burn - Pröpper, White, March - Mac Allister - Tau, Trossard.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.65 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Burnley FC  (sobota 16:00)
Anglická Premier League pokračuje devatenáctým kolem, ve kterém přivítá londýnský West Ham United o záchranu bojující Burnley. Kladiváři prožívají jednu z těch lepších sezón - po necelé polovině soutěže se sice nacházejí "jen" na desáté příčce, na druhou stranu třeba na čtvrtou příčku ztrácí pouhých 6 bodů. To Burnley se nachází v druhé polovině tabulky jen pár bodů nad sestupovou propastí - po nepřesvědčivém úvodu však svěřenci Seana Dycheho začali pravidelněji sbírat body a pokud v nastoleném trendu budou pokračovat, měli by se v nejvyšší soutěži zachránit.

Forma Kladivářů momentálně není vůbec špatná, ostatně v nejvyšší soutěži v posledních sedmi kláních soupeřům podlehli pouze dvakrát - nejprve když po vynikající první půli neudrželi svůj náskok a Manchesteru United nakonec podlehli poměrem 1:3, následně zase na Stamford Bridge byli více než vyrovnaným soupeřem, jenže svou herní převahu nebyli schopni přetavit v brankové příležitosti, a tak nakonec prohráli jednoznačně 3:0. Krom těchto dvou porážek však Hammers zvládli dva těžké výjezdy na půdu Leedsu a Evertonu, odkud si odvezli plný počet šesti bodů. Zklamáním tak zůstává slabší domácí forma, krom zmíněné porážky s Manchesterem United West Ham na vlastním stánku pouze remizoval s Crystal Palace a Brightonem.

Forma Burnley šla v posledním měsíci roku 2020 výrazně nahoru. Zatímco do té doby prohrálo v devíti zápasech hned šestkrát, pouze třikrát se s protivníkem rozešlo smírně, načež pouze jednou jedinkrát si na své konto připsalo plný počet bodů, tak od začátku prosince je situace diametrálně odlišná. Od začátku prosince roku 2020 totiž Burnley sehrálo celkem 7 zápasů, z nichž hned tři vyhrálo (včetně nesmírně překvapivého vítězství na půdě Arsenalu), dvakrát se mu podařilo ukořistit bod po remízách s Evertonem a Aston Villou, načež padlo pouze ve dvou případech - a to na půdě Leedsu a také na vlastním stadiónu s favorizovaným Manchesterem United.

Za West Ham by se již v brance měl objevit brankář Lukasz Fabianski, který se již vyléčil ze zranění stehenního svalu. Do hry ovšem nezasáhne obránce Balbuena, který je momentálně v karanténě. Na straně hostí se otazník vznáší nad stavem obránce Charlieho Taylora, jinak by ale manažer Sean Dyche měl mít k dispozici kompletní kádr.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Randolph - Coufal, Dawson, Ogbonna, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Benrahma, Fornals - Antonio
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Pieters - Gudmundsson, Westwood, Brownhill, McNeil - Barnes, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.67 - 4.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Londýnská Chelsea prožila pod vedením Franka Lamparda skutečně hrůzostrašný konec roku 2020, přičemž začátek toho současného pak nebyl o nic lepší. Chelsea tak trochu již tradičně vůbec nezvládla prosincový program a z celku, o kterém se mluvilo v souvislosti s bojem o titul, se najednou stal tým, který po propadu tabulkou bude mít starosti vůbec skončit v první čtyřce. Frank Lampard tak nutně potřebuje ligové vítězství, v sobotu večer však jeho svěřence nečeká vůbec nic lehkého - Fulham si sice v posledních týdnech prošel koronavirovou nákazou, jak ale ukázalo středeční utkání na půdě Tottenhamu, z formy svěřenců Scotta Parkera to zas tolik neubralo.

Fulham byl na začátku sezóny prakticky jasným kandidátem na sestup. Cottagers vůbec nefungovala obrana a z úvodních sedmi zápasů jich hned pět prohráli, jednou si připsali bod za remízu s Sheffieldem a jediná výhra přišla v domácím klání nad West Bromwichem Albion. To je však z dnešního pohledu už dávná minulost, Scottu Parkerovi se totiž podařilo svůj celek stabilizovat, vtisknout mu jasnou herní tvář, čemuž odpovídají i markantně zlepšené výsledky. K markantnímu zlepšení došlo závěrem listopadu, kdy Fulham překvapivě vyloupil stánek Leicesteru City, odkud si po vítězství 2:1 odvezl všechny tři body. Následně sice padl na hřišti Manchesteru City, ovšem k překvapení mnoha příznivců anglické kopané je to také poslední porážka Cottagers v letošní sezóně. Od té doby totiž tahají sérii pěti duelů bez prohry - k jejich smůle se však zároveň také jedná o sérii pěti remíz v řadě, Fulhamu se tak od onoho vítězství nad favorizovaným Leicesterem znovu tři body získat nepodařilo. Nicméně i tak může být Fulham s většinou nerozhodných výsledků spokojen - podařilo se mu uhrát remízu v domácím klání s Liverpoolem či Southampton a ve středu urval bod za remízu 1:1 také na půdě favorizovaného Tottenhamu. Pokud se tak Chelsea chce vrátit na vítěznou vlnu, rozhodně ji nečeká žádná snadná práce.

Naopak Chelsea je od začátku prosince v jedné velké krizi. Nejprve sice na vlastním stánku porazila po výborném výkonu Leeds United jasně 4:1, od té doby se však Franku Lampardovi rozpadlo v podstatě úplně všechno. Formě londýnského celku určitě nepomohla řada zranění, v jednu chvíli byli totiž mimo hru křídelníci Ziyech, Pulišič i Hudson-Odoi, zatímco letní posily Werner a Havertz úplně ztratili formu. Bývalému útočníkovi Lipska se absolutně přestalo dařit v zakončení, zatímco posila z Bayeru Leverkusen prodělala těžší formu onemocnění covid-19 a jeho výkony šly také markantně dolů. Chelsea pak následně podlehla Evertonu a Wolverhamptonu, chuť si sice vylepšila domácí výhrou nad West Hamem United, jenže to byla také poslední ligová výhra Blues. Na Boxing day následoval naprostý výbuch na hřišti Arsenalu, kde po katastrofální první půli Chelsea prohrával 2:0 a nakonec prohrála 3:1.

A ani v následujících dvou duelech nenašel Frank Lampard cestu ven z krize - s Aston Villou jeho svěřenci pouze remizovali 1:1, načež v novém roce na Stamford Bridge zavítal Manchester City, který podal mimořádný výkon, domácímu celku vůbec nedal šanci a naprosto zaslouženě zvítězil jednoznačně 3:1.

Frank Lampard proto možná sáhne k několika změnám v sestavě, do zahajovací sestavy by se nejspíše měl vrátit Kai Havertz, na pozici štítového záložníka by se při absenci Kantého měl postavit mladý Billy Gilmour, zatímco v ofenzivě si svými výkony velmi hlasitě říká o místo další mladík, Callum Hudson-Odoi. Není však jisté, jak anglický manažer vyřeší otázku osamoceného útočníka - Tammy Abraham i Olivier Giroud se nachází ve velmi dobré formě, ovšem zdá se, že se lodivod Chelsea snaží probudit Timo Wernera a v posledních dvou soutěžních zápasech to byl on, kdo nastoupil na pozici hrotového útočníka. Nebylo by tak velkým překvapením, kdyby se tak (jeho formě navzdory) stalo i v sobotním duelu s Fulhamem.

Fulhamu se po zranění vrací útočník Aleksandar Mitrovič, který pravděpodobně začne na lavičce náhradníků. Manažer Scott Parker však nebude moci využít služeb dvojice Mario Lemina a Tom Cairney. Hosté budou kvůli karetnímu trestu postrádat záložník N'Gola Kantého, jinak však mají k dispozici kompletní kádr - Reece James a Andreas Christensen už totiž vyléčili své bolístky a k zápasu budou plně připraveni.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Aina, Andersen, Tosin Adarabioyo - Reid, Zambo Anguissa, Reed, Robinson - Cavaleiro, Mitrovič, Lookman
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - James, Zouma, Thiago Silva, Chilwell - Havertz, Gilmour, Mount - Ziyech, Werner, Pulišič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.95 - 4.19 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Southampton FC  (sobota 21:00)
Premier League je v letošní sezoně velmi vyrovnaná, což dokazuje i postavení soupeřů z devatenáctého kola Leicesteru City a Southamptonu v tabulce. Oba celky od sebe dělí jen tři body, ale zatím co "Lišky" jsou čtvrté, Saints patří sedmá příčka.

Leicester v posledním duelu jednoznačně postoupil do dalšího kola FA Cupu, když nedal šanci druholigovému Stoke, který porazil díky brankám Justina, Albrightona, Péreze a Barnese 4:0. Minulý ligový zápas sehráli Foxes na půdě Newcastlu, kde se jim podařilo vyhrát 2:1. Tři body zařídili Maddison a Tielemans, za domácí už jen snížil Carroll. Proti Southamptonu bude chybět Dennis Praet.

"Fanoušci Southamptonu jsou inteligentní a realističtí. Vědí, že klub nevyhraje ligu. Ale vidět tým na evropských pozicích v horní polovině tabulky, vyhrávat s většími týmy, jako třeba s Liverpoolem, to oni zase rádi vidí," uvedl bývalý záložník Leicesteru i Southamptonu Dean Hammond. "Hlavní hrozbou je Danny Ings, který přináší tu kvalitu a nemilosrdné zakončení. Prožívá opravdu, opravdu dobrou sezónu, navzdory několika absencím jako právě nyní."

Southampton v minulém kole dokázal na domácí půdě porazit 1:0 Liverpool, když jediný gól duelu vstřelil už ve druhé minutě Danny Ings. Před tím však Saints nedokázali porazit West Ham, se kterým uhráli pouze bezbrankovou remízu. V zápasech Southamptonu celkově v poslední době moc gólů nepadá, v posledních pěti utkáních vždy maximálně dva. Proti Leicesteru budou chybět Moussa Djenepo, Danny Ings, Nathan Redmond, Nathan Tella a Jannik Vestergaard.

Poslední vzájemný duel Leicesteru se Southamptonem skončil loni v lednu výhrou hostujících Saints 2:1. Do vedení sice domácí poslal Praet, poté se však trefili Armstrong a Ings.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Fofana, Evans, Castagne - Ndidi, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Vardy.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Romeu - Armstrong, Walcott - Long, Adams.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.86 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester United17113334:2436
2.Liverpool FC1796237:2133
3.Manchester City1695225:1332
4.Leicester City17102531:2132
5.Everton FC17102528:2132
6.Tottenham Hotspur1786330:1630
7.Southampton FC1785426:1929
8.Aston Villa1582529:1626
9.Chelsea FC1775532:2126
10.West Ham United1775524:2126
11.Arsenal FC1873820:1924
12.Leeds United1772830:3323
13.Crystal Palace1865722:2923
14.Wolverhampton Wanderers1864819:2622
15.Newcastle United1754818:2719
16.Burnley FC164489:2116
17.Brighton & Hove Albion1828821:2914
18.Fulham FC1626814:2412
19.West Bromwich Albion17151111:398
20.Sheffield United1812159:295
Zbývající zápasy
16.01. 18:30Aston Villa - Everton FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1065)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele