Premier League - preview 15. kola

26.12.2020, 08:22, aktualizováno 27.12.2020, 08:25
Previews
Čtyři utkání patnáctého kola jsou na programu v neděli. Jako první se utká Leeds s Burnley, nejspíš ještě bez Matěje Vydry. Později také West Ham přivítá na domácí půdě Brighton, vedoucí Liverpool si to rozdá s West Bromwichem a na závěr se ve šlágru pokusí zastavit propad jak domácí Wolverhampton, tak hostující Tottenham. Komu se to podaří?
Leeds United - Burnley FC  (neděle 13:00)
Brunley se během listopadu a prosince přece jenom výsledkově zvedlo, v uplynulých sedmi ligových kolech prohrálo jen v jednom případě, vymanilo se ze sestupového pásma a velmi nerado by ustupovalo ze svých zavedených pořádků na půdě nováčka Premier League. Leeds by naopak potřeboval najít nějaké body po nevalných výkonech ze začátku tohoto měsíce.

Poměrně velkou kritiku domácí sklidili za svůj nedávný výkon na půdě Manchesteru United, kde The Whites inkasovali šest branek a utrpěli již svou třetí porážku z posledních čtyř kol. "Já si však nedělám starosti kvůli tomu, co píšou novináři," řekl kouč Marcelo Bielsa. "Ale čtu a poslouchám. Přijímám vnitřně aspoň takové zprávy, které jsou pro mě těmi nejlepšími."

Jeho tým se drží nad sestupovými příčkami, cíl udržet se na nejvyšší úrovni zatím splňuje. A pokud by skolil Burnley, zvýšil by svůj náskok na osmnáctý Fulham na rozdíl devíti bodů. "Vadí mi, že co se napíše, ovlivňuje fotbalovou veřejnost. Špatně pak celé situaci může porozumět. Třeba nás média destabilizují tím, že nám navrhují změnit styl hry," dodal Bielsa.

Aktuálně jeho družina narazí na soka jenž se v průběžném pořadí nachází jen o jednu příčku níže. Čtyřikrát v řadě už neprohrál, před týdnem porazil Wolverhampton. "Tak ovšem noviny a všechny mediální platformy pracují. Snaží se oslabit ty, kteří čelí nepřízni osudu, nebo se vám vysmívají. Zkrátka nic nového," smetl Bielsa negativitu kolem jeho kabiny ze stolu.

I nadále by se vážně nechtěl pitvat v tom, jakým způsobem byl Leeds odsouzen některými fotbalovými experty. Vždyť třeba v posledním domácím zápase nasázel pět gólů Newcastlu. "Neřeším otázky na tiskových konferencích. Když bych k nim měl přistupovat vážněji, svou práci bych nezvládal," pokračoval. "Vím, že v téhle bitvě můžu v podstatě jen prohrát."

Hostům v tomto střetnutí zřejmě bude chybět Matěj Vydra, možná i Dwight McNeil a Robbie Brady, i nadále jim nejsou stoprocentně fit Jóhann Gudmundsson a Jack Cork. Domácí budou postrádat zraněného Robina Kocha, mimo hru je i kapitán Liam Cooper, duel vynechají taktéž Gaetano Berardi a Adam Forshaw, zdravý by každopádně již přece mohl být Diego Llorente.

Sean Dyche, manažer The Clarets, je spokojený, že jeho mužstvo začalo pravidelně bodovat. "Našli jsme jakousi konzistentnost. Dokázali jsme, že umíme být v lize efektivní, a to proti různým fotbalovým systémům," těšilo ho. "Celkově si nemyslím, že bychom nějak výrazně měnili způsob přípravy. Leeds opět hraje jiným stylem. Tak tomu je v Premier League vždy."
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Dallas, Ayling, Llorente, Alioski - Phillips - Raphinha, Rodrigo, Klich, Harrison - Bamford
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Brady, Westwood, Brownhill, McNeil - Barnes, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 4.05 - 4.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Brighton & Hove Albion  (neděle 15:15)
West Ham prožíval slušné období v listopadu, vyhrál ve všech třech kolech v řadě, nicméně v prosinci zatím zvítězil ve čtyřech utkáních jen jednou. A jestli tajně myslí na to, aby případně zaútočil na příčky zajišťující evropské poháry pro příští sezónu, potřeboval by svou výkonnost opět více stabilizovat. Teď narazí na aktuálně sedmnáctý Brighton & Hove Albion.

Kladiváři se nacházejí ve středu tabulky, tedy na těch místech, na kterých by chtěli být celou dobu. Takové cíle si určitě kladli před startem tohoto ročníku. V mnoha případech už však ukázali, že by mohli mít i vyšší ambice. A možná že nadcházející období svátků dost napoví o tom, jestli svěřenci manažera Davida Moyesa na šlápnutí na daleké mety opravdu mají či ne.

Hosté by měli být v silách londýnského celku, dosud posbírali o devět bodů méně než on, urvali hubená dvě vítězství. Ale pozor! Obě na cizích hřištích. Právě fakt, že The Seagulls pravidelněji nezaznamenávají úspěch na domácí půdě a že ještě na Falmer Stadium nevyhráli, způsobuje jejich aktuální velmi nepříjemné postavení pouze těsně nad sestupovým pásmem.

Domácím bude chybět zraněný Arthur Masuaku, otazník visí nad startem Manuela Lanziniho a Michaila Antonia. "Mám rád Grahama Pottera, myslím, že Brighton mu dal šanci dělat práci tak, jak on chce," chválil svého manažerského kolegu Moyes. "Celý klub pracuje koncepčně, ne krátkodobě. Mám z něho pocit, že chce hlavně ustálit své výsledky," pokračoval k soupeři.

Potterovo mužstvo urvalo dvanáct bodů, jen dva ho dělí od osmnáctého Fulhamu. Jedině tříbodový rezultát by ho uměl v průběžném pořadí přece nakopnout výše. Jenže k němu se naposledy propracovalo před více jak měsícem, od té doby třikrát remizovalo a dvakrát prohrálo. Před týdnem doma nedokázalo porazit ani poslední Sheffield United a jen plichtilo.

Brighton i nadále nebude moci využít služeb Tariqa Lampteyho, zdraví nejsou ani Florin Andone a José Izquierdo. Naopak fit a v pohodové kondici je mu zatím dvougólový Danny Welbeck, jehož Moyes dobře zná, a to ještě z působení v Manchesteru United. "Je to skvělý kluk, jsem za něj rád. Měl v minulosti několik zranění, ale tvrdě na sobě pracuje," chválil ho.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiaňski - Coufal, Balbuena, Ogbonna, Cresswell - Souček, Rice - Bowen, Benrahma, Pablo Fornals - Haller
Brighton - pravděpodobná sestava:
Robert Sánchez - White, Dunk, Webster - Veltman, Bissouma, Lallana, March - Maupay, Gross - Connolly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.48 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - West Bromwich Albion  (neděle 17:30)
Liverpool prohrál dosud v Premier League jen v jednom případě, i kdyby nečekaně neuspěl v nynějším utkání, pořád se bude nacházet na prvním místě tabulky. Jenže The Reds nemíní o vánočních svátcích zbytečně ztrácet body, ba naopak hodlají svou vedoucí pozici co nejvíce pojistit. Proti předposlednímu West Bromwichi Albion budou plnit jednoznačně roli favorita.

Svěřenci manažera Jürgen Kloppa si v podzimní části sezóny vedou zatím dle vlastních představ. Určitě je zamrzel na konci srpna nezdar v Anglickém Superpoháru či vypadnutí z Ligového poháru, v Lize mistrů a lize však naplňují své ambice. V uplynulých šestnácti zápasech napříč všemi soutěžemi prohráli jen jednou, a to na evropské scéně s Atalantou Bergamo.

Před týdnem si naopak s chutí zastříleli, vypráskali venku Crystal Palace sedmi brankami. Doma má Liverpool mimochodem stoprocentní bilanci, v sedmi ligových zápasech sedmkrát bodoval naplno. "Když hrajeme na Anfieldu, máme pocit, že vyhrajeme. Nevím úplně proč. Jako by nám vlastní stadion dodával sílu," vysvětloval domácí útočník Takumi Minamino.

Ani početná marodka přitom Liverpool nezastavuje v jízdě za obhajobou titulu v Premier League. Konstantinos Tsimikas, Virgil van Dijk, Diogo Jota, Xherdan Shaqiri, James Milner a Joe Gomez, ti všichni zůstávají mimo hru. Brzy se alespoň chystá návrat Thiaga Alcântary. "Trpíme teď mnoho zraněními. I proto musím pro tým tvrdě pracovat," povídal Minamino.

Po dvou letech se West Bromwich vrátil ze druhé nejvyšší soutěže do nejvyšších pater, avšak své působení si představoval bezpochyby jinak. Vedení klubu z West Midlands se rozhodlo teprve nedávno pro změnu na manažerském postu, Slavena Biliče nahradil Sam Allardyce, který prožil svůj debut před týdnem v souboji s Aston Villou. A jeho mužstvo v něm prohrálo.

Červenou kartu mimochodem obdržel Jake Livermore, který tak nebude k dispozici pro toto klání, zraněný je Conor Townsend, není pak jasné, jestli již budou zcela fit Kyle Bartley, Hal Robson-Kanu a Sam Field. "Je těžké odhadnout, jak bude váš soupeř hrát, když má nového manažera. Ale když budeme hrát svou hru, dočkáme se dobrého výsledku," dodával Minamino.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Fabinho, Robertson - Jones, Henderson, Wijnaldum - Mohamed Salah, Roberto Firmino, Mané
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Furlong, Ajayi, O'Shea, Gibbs - Sawyers - Phillips, Matheus Pereira, Gallagher, Diangana - Ahearne-Grant
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.59 - 21.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Tottenham Hotspur  (neděle 20:15)
Nedělní večer nabídne střetnutí Wolverhamptonu s Tottenhamem, jež si shodně dělají zálusk na pohárové příčky, avšak v poslední době se jim výsledkově nedaří. Zatímco Spurs mají z posledních tří kol jediný bod, Wolves pro změnu prohráli tři z posledních čtyř ligových klání.

V lepší pozici o rovných pět bodů se stále nacházejí svěřenci Josého Mourinha, ovšem na stadion Molineux přijíždějí méně odpočatí než jejich protivník, neboť mají za sebou středeční čtvrtfinále ligového poháru proti Stoke City. Už předtím se v zápase s Leicesterem zranil Giovani Lo Celso a Mourinho potvrdil, že argentinský reprezentant bude chybět přinejmenším do konce roku. "Gio nebude fit. Nevím, kdy se vrátí, ale v tomto období okolo Vánoc a Nového roku určitě ne," prohlásil Mourinho a vzápětí dodal lepší zprávy o stavu Tanguye Ndombelého, jenž sice vynechal zmíněný duel se Stoke, ovšem na neděli je již plně připraven.

Přestože ve všech posledních čtyřech zápasech odehrál Harry Kane plných devadesát minut, s jeho případným ponecháním na lavičce náhradníků se dle Mourinha nepočítá: "Doufám, že znovu nastoupí. Bylo to ve středu, další zápas je v neděli. Hráč jako on, který usilovně pracuje a stará se o sebe jako špičkový profesionál, dle mého dokáže být za tři dny připraven hrát proti Wolves."

"Prošli jsme si harmonogramem, kdy jsme hráli po sobě proti takzvaným top šesti týmům, a teď může někdo tvrdit, že nás čeká jednodušší program," pokračoval Mourinho, který ale s tímto názorem nesouhlasí. "Není to jednodušší. Taková už tahle liga je a měli bychom za to být rádi, ne být smutní."

Také Wolves se potýkají se zdravotními potížemi - vedle dlouhodobě indisponovaného Raúla Jiméneze se potýká se zraněním i Leander Dendoncker, jehož mohou ve středu pole nahradit Owen Otasowie či Ruben Neves.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Saiss - Semedo, Otasowie, Moutinho, Marçal - Podence, Silva, Neto
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Alderweireld, Dier, Reguilón - Sissoko, Hojbjerg - Bergwijn, Ndombele, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.59 - 3.32 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Manchester United  (sobota 13:30)
Leicester City se v rámci patnáctého kola Premier League utká s Manchesterem United. Půjde o přímý střet o druhé místo, jelikož třetí "Rudí ďáblové" ztrácí na svého soka jediný bod. Navíc ale mají zápas k dobru.

Leicester půjde do utkání s Manchesterem United v dobrém rozpoložení, jelikož v minulém kole zvládl těžký duel na půdě Tottenhamu, kde "Lišky" vyhrály 2:0. O výhru se gólem z penalty postaral Jamie Vardy a vlastní brankou Toby Alderweireld. Maddisonovi navíc nebyl kvůli ofsajdu další přesný zásah uznán. Před tím však Foxes na domácí půdě ztratili, když prohráli 0:2 s Evertonem.

"Je to vždy skvělá příležitost, zahrát si na Boxing Day. Je zřejmé, že v minulosti vždy bylo dobré mít na stadionu fanoušky a pro ně je speciální příležitost přijít na tribunu v tomto vánočním období. To bude trochu jiné, ale stále je to pro nás velký zápas proti týmu, který má také formu," uvedl obránce Leicesteru Jonny Evans. Proti United budou Leicesteru chybět Ricardo Pereira a Çağlar Söyüncü. Jamie Vardy se dokázal trefit už v sedmi duelech v řadě, Foxes navíc mají v letošní sezoně nejvíc proměněných penalt z celé ligy, a to osm.

Manchester United v minulém utkání vyhrál v rámci čtvrtfinále FA Cupu na půdě Evertonu, o svém postupu do semifinále, kde se utkají s městským rivalem City, rozhodli v závěru Edinson Cavani a Anthony Martial. V posledním ligovém střetu Red Devils zdemolovali Leeds 6:2. Dvakrát se z kraje zápasu trefil Scott McTominay, dvě branky přidal Portugalec Bruno Fernandes a po jedné Victor Lindelöf a Daniel James. Proti Leicesteru budu chybět Phil Jones a Marcos Rojo.

"Je to velmi dobrá volba pro semifinále, protože jsou jedním z těch týmů, které když porazíte, půjdete do finále se skutečnou jistotou. Chceme tuto trofej vyhrát, protože trofeje se nevyhrávají často, takže je to příležitost, kterou musíme využít. Máme domácí výhodu. Věříme sami sobě a samozřejmě máme v zádech výhru s Evertonem. Myslím si, že jsme hráli velmi dobře a utkání začali s potřebným nasazením, takže chceme do této hry vnést přesně tuto dynamiku," řekl Alex Tuanzebe.

Poslední vzájemný duel Leicesteru City s Manchesterem United se odehrál v červenci v posledním kole loňské sezony a Man Utd vyhrál 2:0. První branku dal z penalty kdo jiný než Bruno Fernandes, druhou přidal v úplném konci Jesse Lingard, pro kterého to byla první ligová branka ročníku 2019/20. Jonny Evans navíc dostal v 94. minutě červenou kartu. "Rudí ďáblové" skončili třetí, Foxes pátí.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Fofana, Evans - Albrighton, Ndidi, Tielemans, Castagne - Maddison, Vardy, Barnes.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - Fred, Pogba - Greenwood, Fernandes, Rashford - Martial.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.62 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aston Villy přivítají v rámci patnáctého kola Premier League Crystal Palace. Villans jsou v aktuální tabulce na deváté příčce, Eagles jsou na třináctém místě.

Aston Villa si v minulém čtrnáctém kole zlepšila náladu, když zvítězila 3:0 na půdě West Bromu. Branky si připsali Anwar El-Ghazi, Bertrand Traore a znovu El Ghazi, tentokrát z penalty. Watkinsovi navíc nebyl uznán gól kvůli ofsajdu. Villans už neinkasovali tři ligová utkání v řadě a sezonu mají rozehranou nejlépe od ročníku 2001/02, kdy skončili osmí. Proti Crystal Palace budou chybět Trezeguet a Wesley.

Crystal Palace schytal v minulém ligovém duelu výprask od Liverpoolu, se kterým prohrál 0:7. Po dvou gólech vstřelili Salah s Firminem, jednu přesnou trefu přidali Minamino, Mane a Henderson. Eagles nedokázali udržet čisté konto už jedenáct venkovních zápasů v řadě a ve Villa Parku už nedali branku tři duely po sobě. Proti Aston Ville budou chybět Ferguson, Hennessey, Kelly, Sakho a Wickham.

Poslední vzájemný střet těchto soupeřů se odehrál v červenci a domácí Villa vyhrála 2:0 díky dvěma gólům Trezegueta.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Hause, Mings, Targett - McGinn, Luiz - Traore, Grealish, El Ghazi - Watkins.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Clyne, Kouyaté, Cahill, van Aanholt - Schlupp, Milivojevic, McArthur, Eze - Benteke, Zaha.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.83 - 4.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Fulham se v rámci patnáctého kola Premier League utkají se Southamptonem. Cottagers jsou v tabulce až na osmnácté příčce, Saints mají o čtrnáct bodů více a jsou sedmí.

Fulham minulé kolo uhrál cenný bod na hřišti Newcastlu po remíze 1:1. Londýňané šli do vedení na konci prvního poločasu, když si míč do vlastní sítě srazil dezorientovaný Matt Ritchie. Ve druhé půli srovnal Wilson z penalty. Šlo o třetí remízu Fulhamu v řadě, jinak však moc důvodů k radosti vedení klubu nemá. Cottagers totiž mají stejný počet bodů jako v sezoně 2013/14, kdy z Premier League nakonec sestoupili. Proti Southamptonu si nezahrají Andersen a Kongolo.

Southampton v posledním utkání těsně prohrál 0:1 s Manchesterem City, jediný gól duelu vstřelil Raheem Sterling. Kouč Saints Ralph Hasenhüttl má na rozdíl od svého protivníka hned dva důvody k radosti. Proti Fulhamu ze dvou duelů pokaždé uspěl a jeho svěřenci nedostali jediný gól. Pro Southampton jde navíc letos o druhou nejúspěšnější sezonu za posledních osm let. Proti Fulhamu si nezahraje Danny Ings.

Poslední vzájemný souboj skončil v loňském srpnu výhrou Southamptonu 1:0, prosadil se Michael Obafemi.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Aina, Andersen, Adarabioyo - Reid, Anguissa, Reed, Robinson - Loftus-Cheek, Mitrovic, Lookman.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bertrand, Walker-Peters, Stephens, Bednarek - Ward-Prowse, Diallo - Armstrong, Djenepo - Adams, Walcott.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.38 - 2.54
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Tradiční vánoční program anglické Premier League by za normálních okolností nabídl atraktivní městské derby dvou ambiciózních celků z tabulkového popředí, ovšem když dojde ke střetnutí Arsenalu s Chelsea nyní, o favoritovi nebude sebemenšího sporu. "Kanonýři" si totiž procházejí nebývalou výsledkovou i herní krizí, která je odsunula dokonce až na samý kraj sestupového pásma, zatímco hosté pojedou na Emirates Stadium potvrdit své ambice v boji o přední příčky.

Už tak příšerné rozpoložení Arsenalu, který z posledních sedmi kol nasbíral pouhopouhé dva body za pár remíz a pět proher, aktuálně ještě umocňují absence klíčových hráčů. Mimo hru stále zůstává drahá letní posila Thomas Partey a i po dvou vynechaných zápasech zůstává stále velmi nejistý start kapitána Piérra-Emericka Aubameyanga, jehož trápí potíže s lýtkem. Dobrou zprávou pro manažera Mikela Artetu je alespoň návrat Granita Xhaky po odpykání třízápasového karetního trestu a zdravotní stav Gabriela Martinelliho, jenž si zdánlivě přivodil nové zranění v posledním pohárovém duelu s Manchesterem City, avšak nemělo by jít o nic vážného.

Právě zmíněný duel se Citizens byl dalším ostrým direktem do tváře "Kanonýrů", kteří ve čtvrtfinále ligového poháru prohráli na domácí půdě vysoko 1:4, a i když Arteta postavil značně obměněnou jedenáctku oproti obvyklému složení na ligová klání, jde o další nevýhodu domácích oproti Chelsea, která se mezitím mohla plně soustředit až na tento zápas. I hostující kouč Frank Lampard se ale vypořádává se zdravotními potížemi ve svém kádru, neboť mu pravděpodobně budou scházet oba krajní obránci Reece James a Ben Chilwell, jež trápí koleno, resp. kotník. Stejně tak zůstává mimo hru i Hakim Ziyech, ovšem ani jedno z těchto zranění by nemělo mít dlouhodobějšího trvání.

Navzdory mimořádné aktivitě během letního přestupového období si ani Chelsea nepočíná v první části sezony nijak zázračně, byť v porovnání s Arsenalem jsou prohry z posledních dvou venkovních duelů takřka zanedbatelné ztráty. V porovnání s předešlými lety za éry majitele Romana Abramoviče však jde o druhý nejhorší vstup Blues do nové sezony po památném neúspěšném konci druhého působení u kormidla západolondýnského klubu v podání Josého Mourinha. Na tiskových konferencích tak má co vysvětlovat i Frank Lampard, jakkoli je jeho tým z pátého místa stále pouhé dva body za druhým Leicesterem.

"Realita je taková, že jsme na začátku sezony měli řadu nových tváří a další hráči nám chyběli, do toho nebyla ani pořádná letní příprava. Výsledkem pak bylo pár dobrých a pár ne moc dobrých výkonů. Pak se nám povedla dobrá šňůra zápasů, v nichž se tým viditelně zlepšil, takže jsem docela spokojený, ale stále chceme víc. Chceme útočit na tituly, ale je třeba si přiznat, že i tohle musí jít krok za krokem. Pár už jsme jich udělali a cítím, že máme potenciál udělat i spoustu dalších," prohlásil Lampard.

Anglický kouč Chelsea dále varoval nad přehnanými reakcemi v závislosti na aktuální výsledky: "Ukazuje se, že v této sezoně bude mít problémy řada klubů a vyplývá to z nedostatku času na přípravu. Nesmíme se dívat moc dopředu a stejně tak nepřehánět jak po porážce, tak sérii bez prohry, hlavní je postupné zlepšení. Je obtížné nastavit si nějaký cíl. Snažíme se překlenout rozdíl ve vyrovnanosti výkonů, který tady v posledních letech jednoznačně byl mezi Liverpoolem s Manchesterem City a zbytkem ligy."
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Holding, Gabriel, Tierney - Bellerín, Elneny, Xhaka, Saka - Pepe, Lacazette, Willian
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Silva, Zouma, Emerson - Kovačič, Kanté, Mount - Pulišič, Abraham, Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.99 - 4.06 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - Newcastle United  (sobota 21:00)
Tradiční Boxing day završí souboj Manchesteru City s Newcastlem United. Favorit zápasu je bezesporu jasný, cokoliv jiného než zisk tří bodů v podání Citizens by bylo velkým překvapením. Je nutné ovšem podotknout, že svěřencům Pepa Guardioly se letos nedaří podle představ a především v ofenzivní fázi jim to nezvykle drhne. To Newcastle pokračuje v herním projevu z minulých sezón - který sice nikterak nenadchne, nicméně je efektivní ve sbírání bodů, díky čemu si fotbalisté ze severu Anglie nemusí dělat velké starosti se záchranou.

Manchester City letos není tím ofenzivním strašákem, kterým byl v letech minulých. Ostatně posuďte sami - letos svěřenci Pepa Guardioly nastříleli ve 13 ligových zápasech pouze 19 branek, po porovnání před rokem jich bylo hned 37, dvě sezóny dozadu pak dokonce 40! A v letošním ročníku to rozhodně není jenom o tom, že by Citizens šance zahazovali, naopak se výrazně zhoršili i v samotné tvorbě příležitostí, kde jsou momentálně až na čtvrtém místě. Minulý týden ovšem fotbalisté Manchesteru City zabrali a po sérii dvou remíz zvládli těžké venkovní střetnutí se Southamptonem, kde si díky brance Sterlinga připsali důležitou výhru 1:0. I tak však jejich výkony rozhodně nebudí takový respekt, jako tomu bylo v předcházejících sezónách.

To Newcastle začátkem prosince postihla pořádná nepříjemnost, když se v jeho řadách rozšířil koronavirus, kvůli čemu muselo být odloženo utkání s Aston Villou. Od té doby Magpies nejprve porazili těsně West Bromwich Albion, následovala jasná porážka na půdě Leedsu v poměru 5:2 a vybojovaná domácí remíza s Fulhamem v poměru 1:1. Celkově se Newcastle momentálně pohybuje na dvanácté pozici se ziskem 18 bodů a náskokem 8 bodů na první sestupovou příčku, s čímž mohou být na severu Anglie relativně spokojení.

Manchester City v týdnu zasáhla nepříjemnost v souvislosti s nákazou koronavirem, kvůli této nemoci tak k dispozici nebude útočník Jesus a obránce Kyle Walker. Kvůli zranění pak duel vynechá i stoper Eric Garcia. Hosté se musí obejít bez dvojice Jamaal Lascelles a Allan Saint-Maximin, oba fotbalisté pociťují dopady těžšího průběhu nemoci covid-19 a momentálně tak není jasné, kdy se zapojí do plného tréninku. Otazník se pak vznáší nad stavem obránce Federica Fernandéze, o jehož osudu se rozhodne až pár hodin před duelem.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Joao Cancelo, Stones, Aké, Mendy - Rodri, Gündogan - Mahrez, De Bruyne, Sterling - Torres
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Krafth, Fernandez, Clark, Dummett, Lewis - Hendrick, Hayden, Longstaff, Ritchie - Joelinton
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.60 - 27.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - Everton FC  (sobota 21:00)
Everton zatím drží pozice pro postup do Ligy mistrů, navíc si do konce kalendářního roku může ještě polepšit. V sobotu večer budou mít "Karamelky" k posunu vpřed ideální příležitost, neboť zamíří na hřiště zoufalého Sheffieldu United, který doposud posbíral jenom dva body.

Sheffieldu asi letos není pomoci. V kolonce výher Blades svítí i po čtrnácti zápasech nula a propast mezi svěřenci manažera Chrise Wildera a ostatními družinami se povážlivě zvětšuje. Tady už přestává být legrace, United musí bít na poplach a nutně začít sbírat body, jinak jejich účinkování v Premier League po dvou letech skončí. Což by minimálně s ohledem na první sympatickou sezonu byla škoda.

"Karamelky" z modré části Liverpoolu naopak zažívají jeden z těch povedenějších ročníků posledních let - tedy alespoň prozatím. Především start měl Everton brilantní a po listopadovém výpadku se zdá, že krizi již Toffees zažehnaly. Před startem Boxing Day se mužstvo manažera Carla Ancelottiho vyhřívalo na skvělém čtvrtém místě, přičemž v případě sobotního úspěchu by mohlo vystoupat ještě výš.

V Sheffieldu si ale "Karamelky" budou muset poradit bez špílmachra Jamese Rodrígueze, který nadále zůstává na marodce. Spolu s kolumbijským reprezentantem absentují též levý bek Lucas Digne a záložník Allan, v ohrožení je navíc start křídelníka Richarlisona, který si těsně před Vánoci přivodil zranění hlavy v rámci ligového poháru proti Manchesteru United. Do sestavy by naopak po bezmála dvouměsíční pauze mohl nakouknout pravý obránce Seamus Coleman.

Blades se až na čtyři měsíce musí obejít bez záložníka Sandera Bergeho, jenž s přetrženou šlachu mířil na operaci. Vedle mladého Nora bude United scházet též John Lundstram, který za obdrženou červenou kartu v posledním ligovém zápase proti Brightonu dostal trest na tři zápasy.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Robinson - Baldock, Osborn, Ampadu, Fleck, Lowe - McGoldrick, Brewster
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Holgate, Mina, Keane, Geodfrey - Doucouré, Davies - Iwobi, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC1494136:1931
2.Leicester City1490526:1727
3.Manchester United1382328:2126
4.Everton FC1482425:1926
5.Chelsea FC1474329:1425
6.Tottenham Hotspur1474325:1425
7.Southampton FC1473425:1924
8.Manchester City1365219:1223
9.Aston Villa1271424:1322
10.West Ham United1463521:1921
11.Wolverhampton Wanderers1462614:1920
12.Newcastle United1353517:2218
13.Crystal Palace1453619:2518
14.Leeds United1452724:3017
15.Arsenal FC1442812:1814
16.Burnley FC133468:1913
17.Brighton & Hove Albion1426616:2212
18.Fulham FC1424813:2310
19.West Bromwich Albion1414910:297
20.Sheffield United1402128:252

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1762)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele