Harry Arter - Statečné srdce s irskými kořeny

04.11.2016, 12:57
Profily, historie
Zaujalo nás
Dnes patří mezi špičkové záložníky Premier League, což naposled dokázal před dvěma týdny v duelu s Tottenhamem, kdy předvedl zcela výjimečný a komplexní výkon. Celým jménem Harry Nicholas Arter však v kariéře ani osobním životě neměl na růžích ustláno. Naopak. Jen málokterý elitní fotbalista musel překonat tolik překážek.

Psal se 12. prosinec 2015 a Bournemouth v jednom z nejslavnějších zápasů své historie porazil na Dean Court Manchester United. V základní sestavě Cherries tehdy nastoupil i Harry Arter, jemuž po zápase netekly slzy štěstí. Irský záložník ovšem k obrovské osobní ztrátě přistoupil tak, jako ke každé předešlé i následující ráně osudu. Odvážně, statečně a s hlavou vztyčenou.

Jen dva dny před výkopem Arterova přítelkyně Rachel porodila po 39 týdnech těhotenství jejich dceru Renee - bohužel už po smrti. "Byla to nejhorší noc mého života. Nedokážu ten pocit ani popsat, bylo to prostě příšerné. Neustále mi tekly slzy a další dny mi připadaly jako celé roky."

"Dodnes nevím, jak se s tím Rachel dokázala psychicky a emocionálně vyrovnat, pro ni to muselo být ještě desetkrát horší. Zůstala v nemocnici celou noc s vědomím, že musí porodit naše dítě, které už není naživu,"
popisoval začátkem kalendářního roku šestadvacetiletý rodák z Londýna.

Přes to všechno se Arter dohodl s manažerem Bournemouthu Eddiem Howem, že do utkání s Manchesterem United nastoupí. "Před příchodem do kabin jsem se musel otočit ve dveřích a jít se vybrečet na záchod," přiznal v nezvykle otevřeném rozhovoru. O devadesát hracích minut později se do útrob stadionu vrátil. Aby převzal cenu pro nejlepšího hráče utkání.

Přirozeně to pro něj byl neskutečně těžký týden. Život je občas nemilosrdný," sdělil po duelu Arterův šéf i přítel Howe. "Myslím, že se s tím popral velmi důstojně. Za způsob, kterým zápas odehrál, se všemi emocemi, jež jím musely procházet, ho není možné dostatečně ocenit. Jsem na něj opravdu pyšný."



Harry Arter během doposud krátkého pobytu v Premier League a irském národním týmu neměl štěstí ani v tom fotbalovém životě. Vraťme se ale nakrátko ještě o něco dál - do dob, kdy se jako devatenáctiletý nejevil dostatečně perspektivní, aby si jej ponechali v prvním týmu tehdy třetiligového Charltonu Athletic.

A tak se mladý Harry vydal do Wokingu hrajícího až šestou nejvyšší anglickou soutěž Conference South. Právě tam ale začala jeho spanilá cesta do fotbalových výšin. Všiml si ho nezkušený šéf Bournemouthu Eddie Howe, jenž ho hned pro první soutěžní zápas League One postavil do základní sestavy. Hádejte, kdo byl první Arterův soupeř v kariéře u Cherries? Charlton...

Na jihu Anglie každopádně Harry Arter vytvořil silnou fotbalovou i přátelskou partu s Charliem Danielsem a Simonem Francisem - spolu se Stevem Cookem jedinými borci, kteří se v základní sestavě Bournemouthu udrželi od třetí ligy až do letošní sezóny Premier League.

Právě senzační postup mezi elitu si nicméně bojovný středopolař příliš neužil. Přestože byli Cherries v kurzu 20:1 na první místo pasováni spíš někam do středu tabulky, krásným ofenzivním fotbalem si podmanili celou Championship. Tahounem byl i Arter, fanoušky zvolen vůbec nejlepším hráčem celé soutěže. V přípravě si ale vážně poranil třísla a euforický vstup propásl. Poprvé Premier League okusil až v listopadu.

Přesto stihl v debutové sezóně mezi světovou špičkou zapůsobit a vysloužil si nominaci na Euro 2016 v reprezentaci Irska, ke které má vazby přes prarodiče. V utkání s Nizozemskem odehrál poprvé celých 90 minut a hned byl jmenován mužem zápasu. Krátce nato ale inkasoval další ránu, po zranění stehenního svalu musel výběr opustit. Vypadá to však, že Harryho Artera nezastaví vůbec, ale vůbec nic.

Napůl zraněný, přesto nepřekonatelný

Šestadvacetiletý fotbalista naposledy prokázal svoji oddanost a nezdolnost v domácím duelu proti Tottenhamu. Jeho výkon trefně popsal bývalý manažer Spurs Tim Sherwood, který Artera přirovnal ke "smradu, kterého se nemůžete zbavit". "Byl to asi nejlepší výkon od záložníka, jaký jsem v letošní sezóně viděl," dodal vzápětí ve studiu Sky Sports jiný expert Jamie Redknapp.

Záložník s 8 na zádech ovládl střed pole, a to prosím ten střed pole, kde v dresu Londýňanů nastoupili Victor Wanyama a Moussa Dembélé, tedy dva excelentní borci do osobních soubojů se schopností odebírat míče, případně je i dokonale pokrýt. Harry Arter je však v této disciplíně překonal, a především jeden ze skluzů na Wanyamu byl přímo ukázkový. Soubojů v zápase vyhrál nejvíc ze všech hráčů na hřišti (6) a o nejvíc se jich také pokusil (12).

To na tom však není zdaleka to nejzajímavější. Harry Arter totiž ještě den před duelem vůbec netušil, zda do něj nastoupí, nebo ne. V předešlém zápase s Hullem si přivodil zranění kotníku a Eddie Howe mu dával 50% šanci na to, že bude moci vůbec hrát. Nechci si ani představit, jaký výkon by irský fotbalista předvedl, kdyby byl stoprocentně fit...

Harry Arter patří do vzácné skupiny ryzích bojovníků - gentlemanů, kteří na trávníku rozdají nespočet ran, ale stejnou porci taky bez hnutí brvou přijmou. A když už se i on poroučí s bolestivou grimasou k zemi - tak jako po ráně loktem od Moussy Sissoka ve zmíněném utkání s Tottenhamem - pokusí se alespoň svého soka očistit v pozápasovém rozhovoru.



A tenhle okamžik nás dost možná vrací zase zpátky na začátek. Kdo ví, jak by se Arter zachoval před rokem a onou nešťastnou ztrátou. "Změnilo to moji osobnost. V životě každého člověka občas přijde moment, který vás donutí pohlížet na věci trošku z jiného úhlu. Pro mě měl ten moment bohužel tragický charakter," vysvětlil.

Jako většina příběhů s kladným hrdinou (vyjímaje Williama Wallace), i ten o Harrym Arterovi má šťastný konec. Jen před pár dny se totiž irský reprezentant pochlubil, že jeho partnerka Rachel je v očekávání, a to dokonce už v šestém měsíci. Hodně štěstí je to nejmenší, co statečnému páru můžeme přát.

Autor: Marek Ustohal / bbc.com, guardian.com, dailymail.co.uk, football365.com

Komentáře (103)

Přidat komentář
zlatan-legend

Borec!!!

Reagovat
pepinho2

Neskutečnej borec

Reagovat
salami

nemůžu se zbavit dojmu, že těch překážek teda zase tolik nebylo a nebo chyběj v článku, což by byla škoda, nijak tim nechci shazovat Artera, ale celý to vyznívá, jak kdyby ho stíhala tragedie za tragedii a pulroční zranění nebo to, že někomu nepřišel jako mladej dost dobrej, teda osobně jako nějaký velký rány osudu nevnímám

Reagovat
smazaný uživatel

To ze ti partnerka porodi mrtve dite neni rana osudu? Tak ty jsi dobrej

Reagovat
salami

tak tohle je právě ta jediná rána osudu, kterou nijak nezpochybňuju

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle je snad vic nez ostatni, ne? Nemuzes mit deti, jinak tohle nemuzes vyplodit

Reagovat
smazaný uživatel

Aspon nejaky mel, ne? Ja nemam zadny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

jejich mimco lituju... Ale bohuzel se to nekdy prihodi...

Jeho vzestup do vyssich soutezi bych nazval urcite spis "zajimavym pribehem".

Za jeho predstaveni diky, ale jak rikas, asi trochu prehnany..

Reagovat
blade115

prožil si mimořádně těžkou životní zkušenost, ale ten článek působí, že tu jeho životní cestu trochu hypuje.

Reagovat
Usty

Trochu to tak je, no.

Reagovat
blade115

Škoda. Bez toho je to přínosný a obohacující článek.

Reagovat
Usty

Tak věřím, že tomu tak je i přesto, že je úvod trošku zdramatizovaný.

Reagovat
blade115

To jo, jen to kazí dojem.

Reagovat
TopinB

Reagovat
Bayern +

Reagovat
San Iker

OT: Už tu byl článek o Dundalku? Něco by to chtělo Ještě před těmi jejich letošními úspěchy jsem si za ně zahrál v FMku a podařilo se mi postupovat i do osmifinále Ligy Mistrů....ač irská liga už potom byla neúnosně nudná

Reagovat
Counter

Podklady bych k tomu měl, ještě najít čas a chuť

Reagovat
Hokaido

https://www.theguardian.com/football/2016/oct/10/dundalk-stephen-kenny-ireland-europa-league

Pokud umíš anglicky. Já mám teda tenhle článek už nějakou dobu v záložkách a ještě jsem se k němu nedostal, ale je to Guardian, takže očekávám, že bude super.

Reagovat
San Iker

díky

Reagovat
Mastný Chobot

As Wenger eluded to, it looks as though Cazorla may miss derby - didn't train with #AFC this morn - Walcott, Monreal & Bellerin were there.

Nacho aj v nominácii repre, takže tí by mali byť ok. Santi je veľká strata, ak to nedá, som zvedavý, ako to postavíme. Nerád by som videl Ramseyho v základe po ťažkom výlete do Bulharska, ale zasa Ramsey - Coq je lepšia dvojka ako Elneny - Coq a hlavne Xhaka - Coq. Ďalšia vec je Giroud. Neverím, že by sme hrali s trojkou Alexis naľavo, Giroud na hrote, Theo napravo - moc nevyvážené pre Wengera. Ak bude Giroud v základe, tak s Ramseym alebo Iwobim na krídle. Osobne sa prikláňam k:

Čech - Bel, Mustafi, Kos, Nacho - Coq, Elneny - Walcott, Ozil, Iwobi - Alexis

Tak či tak, musíme vyhrať.

Reagovat
Mastný Chobot

btw, máme hrozne veľa možností, ako to poskladať, to je hrozne super po toľkých rokoch

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hachim Mastour

*deluded*

Hlavne nie Xhaka-Coquelin..Alebo áno, budú jatky.

Reagovat
Counter

Já teda čekám Ramseyho i Girouda na lavičce. V Bulharsku potřebovali herní minuty, aby se do toho zas trochu dostali, v NLD budou supr volby ze střídačky. Základ čekám Coq-Xhaka.

Reagovat
Bakary3

To je dvojka a typ zapasu jak vysity na redku

Snad ukazou, teda hlavne Xhaka, trochu rozumu

Reagovat
Counter

jj, tam jde o to vystřídat je ve správnou chvíli Ramseym s Elnenym

Reagovat
Hokaido

A myslíte, že bude Oliva hrát základ v nejbližší době? Mně přijde, že Wenger nebude chtít vůbec nic měnit, dokud to funguje a s Alexisem na hrotu to funguje skvěle...

Reagovat
Counter

To rozhodně, ale teď po reprepauze se bude hrát co tři/čtyři dny až do Vánoc... Takže si oba zahrajou až až a bude to akorát odvislé od soupeře.

Reagovat
Mastný Chobot

Ja si myslím, že do pár týždňov je Giroud späť v základe. Dlhodobo je to, čo nám funguje najlepšie.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Giroud bude super z lavicky ale v zaklade ho uz nechcem vidat

Reagovat
nani92

takže taký player with benefits?

Reagovat
Counter

Takový Solskjaer.

Reagovat
Cobra

Reagovat
Heisenberg

Ideální by bylo střídat je, kdy Giroud by hrál proti týmům typu WBA/Burnley, kdy Alexis ani ostatní nemají prostor zabíhat za obránce ani nemůžou najít prostor mezi nima, a Alexis (případně Welbz až se vrátí) vše ostatní (Giroud by byl v takovým případě SuperSub).

Záleží taky, kdo bude hrát na křídlech, Aaron bude podle mne další hráč, kterýmu Alexis na hrotu pomůže.

Reagovat
Bakary3

Zajimalo by me, jestli by se na tom "santiho" postu prosadil Iwobi... Herni inteligenci na to ma, mohl by tam byt super...

Ale s tim, jak je stred nabouchanej - coq, santi, elneny, xhaka, ramsey, pak jack... Ale kdo vi, treba se na hrot vrati oli, alexis na kridlo a byla by skoda iwobiho na lavici..

Reagovat
Counter

Iwobi na to nemá defenzivně.

Reagovat
Bakary3

To santi taky nemel, kdyz prichazel, a bylo mu snad 26...

Uvidime, jak to s nim pujde dal, ale na tom postu bych si ho mozna umrl predstavit.

Reagovat
Hokaido

Já si ho tam teda neumím absolutně představit. V jakým stylu to zvládnul Santi je malej zázrak, ale určitě to nedokáže každej.

Reagovat
oddy

Santi hrával CM ještě než přišel k nám.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Nikikrew

Suhlas, podla mna to takto aj bude. Jediny otaznik vysi ci Elneny alebo Xhaka. Ovladnutie stred ihriska bude velmi dolezity. Coq sa musi hlavne dobre vyspat.

Reagovat
smazaný uživatel

dufam ze presne taka bude

Reagovat
smazaný uživatel

necital som sice, ale musite

Reagovat
smazaný uživatel

EFL Cup to become Carabao Cup next season

• Thai energy drinks firm signs deal until 2020

Reagovat
Mastný Chobot

snád to jedného dňa naozaj bude Mickey Mouse cup... alebo Flamini & co. cup

Reagovat
Miguel19

Tak to budeme vyhrávat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
B3n

Finále s Readingem

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

Ozil dostal od Lowa volno A Gnabry v repre, to jsem nečekal, že tak vylítne, docela zamrzí...

Reagovat
Hachim Mastour

Škoda, že nemáme na Gnabryho buyback clause.

Reagovat
smazaný uživatel

Zkusil bych ho za takových 15, ale dá se čekat, že si ho za těch 10 stáhne Bayern. Leda by ho zlákal agent Ozil...

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Usty znovu diky. Odvadzas asi naj. robotu z redaktorov v poslednom case.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hefy

Reagovat
smazaný uživatel

"Mauricio confirms that Harry Kane will be in our squad for Sunday's north London derby."

yea

Reagovat
fenixLFC

aby ste si ho neutavili ako my torresa

Reagovat
smazaný uživatel

Dost mozne.

Reagovat
kiwwi

EFL Cup to be known as Carabao Cup from 2017-18

Reagovat
B3n

Tady ten cup je stejně jedno, jak se jmenuje

Reagovat
Coniglio

uz som si myslel ze shanu mcgowanovi nacisto preplo a zacal hrat futbal

Reagovat
smazaný uživatel

článek super a má frajer hrozně vostrý jméno

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Maresma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bbbauch

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
fenixLFC

co sa vam nepaci? konecne mu nevidno ten debilny culik

Reagovat
smazaný uživatel

culík je oproti tomuhle ještě zlatý Vždyť vypadá jak regulérní transka

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
fenixLFC

vobec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

přesně běžně si oblékám roztržené bílé kalhoty a kulicha k tomu

Reagovat
smazaný uživatel

culík?

Reagovat
smazaný uživatel

Nojo, nemá rolák a rifle, tak je to k smíchu

Reagovat
smazaný uživatel

Teda rifle má

Reagovat
bbbauch

A ty jsou hodne k smichu

Reagovat
Rarášek

RFBO11

Reagovat
Masi

Trochu jak OG Loc.

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Skalda29

jou jou im OG Loc OG Loc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak je to uplne v pohode.

Reagovat
Maresma

Reagovat
kvasha16

tak to uz je snad vec osobneho vkusu kazdeho

Reagovat
r.mrazik

Zalezi do kteryho klubu chodis

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

no fuj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
r.mrazik

Gejzir..:

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Pasha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele