Premier League - preview 11. kola

31.10.2015, 08:46, aktualizováno 02.11.2015, 08:54
Previews
Jedenácté kolo anglické nejvyšší soutěže pokračuje i v pondělí. Aston Villa, která se nachází se čtyřmi body na chvostu pelotonu, zajíždí na půdu Tottenhamu. Ten se může případným tříbodovým ziskem posunout na pohárové příčky...
Tottenham Hotspur - Aston Villa  (pondělí 21:00)
Zrovna vpředvečer pondělní dohrávky se fanoušci Aston Villy konečně dočkali potvrzení: bývalý kouč Lyonu Rémi Garde dospěl s vedením k dohodě o výběru vlastních asistentů a v den utkání s Tottenhamem bude oficiálně potvrzen ve funkci. Oproti předešlé zkušenosti z roku 2010, kdy na lavici v ústřední roli usedl rovnou k sedmi soutěžním bitvám, má tudíž dočasný trenér Kevin MacDonald k navrácení birminghamských na vítěznou vlnu k dispozici pouze jedno ligové utkání...

Příznivci vínových si na poslední výhru možná ani nepamatují. Došlo k ní okamžitě v zahajovacím klání sezony, od té doby Tim Sherwood zvládl zremizovat jen jeden duel a navzdory dlouhému kontraktu se pakoval ostudně už po 10 kolech a zrovinka před vzájemným střetnutím s klubem, který ho Británii představil v roli manažera, a který letos na jaře tak slavně přetlačil na jeho hřišti (1:0).

Pakliže Aston Villa od úvodního kola nevyhrála, pro Tottenham platí to samé v opačném gardu - osmý srpen značí poslední porážku Pochettinova ansámblu rukama Manchesteru United. Potom tedy sice Spurs plichtili častěji (pětkrát), než vyhrávali (čtyřikrát), ale přesto... vizitka je to velmi slušná. V minulém kole navíc Londýňané deklasovali Bournemouth pomocí hattricku odbrzděného Kanea.

Povzbuzený Harry Kane je při pokračující absenci Son Heung-mina a Nacera Chadliho pro všechny zainteresované jistě vítanou změnou, co by se však měnit ku prospěchu Tottenhamu nemělo, to je jeho defenzivní tvář. Injekce v osobách Alderweirelda a Diera zabraly bez prodlení, a tak Spurs v posledních sedmi kolech inkasovali všehovšudy čtyřikrát (!) a hned třikrát udrželi čisté konto.

Naopak Villans mají na kontě jedinou nulu (z onoho prvního kola), a pokud se ani tentokrát nevyhnou porážce, definitivně zaznamenají nejhorší start do prvoligové sezony. Po 11 kolech ročníku 1919/20 měli na kontě alespoň sedm bodů, pokud budeme férově za každou výhru udělovat tři body, jako bychom to dělali v dnešní době.

Kevin MacDonald má ve svém jediném ligovém vystoupení na lavičce AVFC ztíženou situaci tím, že do poslední chvíle neví, jestli bude dodatečně za nesportovní chování potrestán Micah Richards, nebo nikoliv. Ještě v neděli večer bylo ticho jako po pěšině, a tak patrně birminghamské jejich kapitán do důležitého souboje normálně povede. Do sestavy se navíc může vrátit nakrátko zraněný Lescott, jenž v týdnu zmeškal pohárovou porážku od Southamptonu.

Naopak Pochettino žádné aktuální zprávy nevítá a kromě dvou výše zmíněných ofenzivních es postrádá ještě záložníky Bentaleba s Pritchardem.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Dier, Alli - Lamela, Dembélé, Eriksen - Kane
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Richards, Lescott, Amavi - Gueye, Westwood - J. Ayew, Grealish, Agbonlahor - Gestede
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Sunderland AFC  (neděle 14:30)
Goodison Park byl první čtyři měsíce v roce jedním z nejlépe střežených fotbalových chrámů světa. 9. května tu však vítězí osmnáctý celek Premier Leauge a vše se hroutí. Tentokrát přijíždí Sunderland s ještě o jednu pozici horším renomé a Everton bude chtít potvrdit návrat domácích úspěchů.

Jedenáctkrát za sebou odcházeli Toffees ze svého stánku s vědomím zisku alespoň jednoho bodu či vítězství v pohárech, po dvoubrankovém šoku se Sunderlandem však následuje sedm představení, během kterých třikrát prohrají a vítězství za devadesát minut si připíší jen nad tragikomickou Chelsea. Ani postup v ligovém poháru nad Norwichem se nerodilo lehce a vše musely rozhodnout až penalty.

Od jara 2013 navíc ve vzájemných kláních s Black Cats uspěli jen jedinkrát po vlastním góle Wese Browna, který jim pomohl k sedmému vítězství v řadě. Naopak na domácí půdě v obou případech neukořistili ani bod. Všemu navíc přitěžuje dvouměsíční absence liverpoolské modly a reprezentanta Albionu, Phila Jagielky.

Angažmá "Big Sama" v Sunderlandu sice začalo porážkou s Baggies, přes nelichotivé kritiky na výkon však slavil vysoké vítězství v ostře sledovaném derby s Newcastlem a pasivní taktikou chce uspět i v neděli. "Everton má mnoho zraněných, navíc hrál uprostřed týdne pohár - to jsou naše výhody. Pokud budeme ve hře patnáct, dvacet minut před koncem, můžeme využít jejich únavy," nechystá Allardyce žádné překvapení v ofenzívě.

Mezi šance na body tak počítá i případné absence poraněného Bainese, Bešiće a Colemana. U hostů se přitom vznášejí otanzíky nad Borinim, Kaboulem, Toivonenem, chybět by měl i Giaccherini a O'Shea. Své tak v zápase opět řekne brankář Sunderlandu Costel Pantilimon, jenž je se svými 44 zákroky nejvytíženějším brankářem Premier Leauge.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Funes Mori, Galloway, Barry, McCarthy, Deulofeu, Barkley, Mirallas, Lukaku
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Yedlin, Coates, Kaboul, Jones, Cattermole, M'Vila, Johnson, Gómez, Lens, Fletcher
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.60 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - AFC Bournemouth  (neděle 17:00)
Je to derby, ale nikterak velké. Příhodně utkání Southamptonu s Bournemouthem komentoval manažer Saints Ronald Koeman. Na St. Mary’s Stadium se totiž celky střetnou teprve podvanácté a o něaké tradici se tím pádem nedá hovořit. Přesto se jedná o prestižní lokální duel, který bude pro oba celky velmi důležitý.

Southamptonu se začátek sezóny moc nevydařil. Sedmý tým minulého ročníku nasbíral v prvních deseti zápasech pouze čtrnáct bodů a potácí se na pomezí horní a dolní poloviny tabulky. Pokud ale v utkání s Cherries uspěje, posune se opět do blízkosti boje o pohárovou Evropu.

Po vítězství na hřišti Chelsea odjížděli fotbalisté Southamptonu na reprezentační přestávky s obrovskou euforií. Pak ale uhráli ze dvou utkání jen dva body, přičemž především domácí ztráta s Leicesterem je musí mrzet. Náladu si tak spravili alespoň v ligovém poháru, v němž vyřadili Aston Villu.

Bournemouth naopak nezvládl zápas v Liverpoolu a prohrál třetí zápas za sebou. Oproti ligovým kláním e však určitý posun najít dá. Výkon obrany svěřenců Eddieho Howea byl totiž proti Manchesteru City a Tottenhamu naprosto naivní - a nutno dodat, že na deseti obdržených gólech má velký podíl i sám manažer.

Nováček soutěže totiž oproti Championship prakticky nezměnil svůj styl, což se jim právě v posledních týdnech dokonale vymstilo. Jakkoliv je jejich herní výzor sympatický, v Premier League s ním v dlouhodobějším horizontu zkrátka nemohou uspět. Obzvlášť v zápase s Man City se snažili i za nepříznivého stavu hrát otevřeně a ofenzivně, za což je zkušený soupeř pravidelně trestal.

Nutno dodat, že pět z posledních jedenácti ligových branek má na bedrech některý z gólmanů. Artur Boruc šokující minelou daroval bod Watfordu, jeho náhradník Adam Federici dvakrát chyboval proti City, aby minulý týden Boruc "asistoval" hned u tří gólů Tottenhamu. Polský gólman nyní pro zranění zápas se Southamptonem nejspíš vynechá. Přidal se tak k marodům Elphickovi, Gradelovi, Mingsovi a Wilsonovi.

Příznivce Bournemouthu těší alespoň návrat záložníka Harryho Artera, jednoho z tahounů loňské postupové sezóny. Po pěti měsících se konečně vyléčil a proti Liverpoolu nastoupil v základní sestavě. Southampton se naopak musí obejít bez Jaye Rodrigueze a Shana Longa.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Clasie, Wanyama - Davis, Mané, Tadić - Pellé
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Federici - Francis, Cook, Distin, Daniels - Ritchie, Surman, Gosling, Pugh - King - Murray
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Liverpool FC  (sobota 13:45)
Chelsea - a speciálně Josého Mourinha - čeká pravděpodobně přelomový zápas ligové sezóny. Na Stamford Bridge přijede podobně trápící se Liverpool, i když jeho krize zdaleka není tak očividná, jako v případě Blues. I proto, že u Reds jsou na to fanoušci po posledních letech poměrně zvyklí. Chelsea však po loňské mistrovské sezóně zažívá naopak nejhorší sezónu v historii Premier League a jejich kontroverzního šéfa to může stát místo...

Ještě víc než na zápas Chelsea vs. Liverpool se fotbaloví nadšenci těší na ostře sledovaný souboj dvou těžkých vah trenérského řemesla. José Mourinho vs. Jürgen Klopp. Special One vs. "Normal" One. Úspěchy zatím hovoří pro portugalského stratéga, u fanoušků má zase díky nadhledu a nakažlivému optimismu navrch Klopp. Kdo ze vzájemného střetu odejde vítězně? A když Klopp, podlomí se pod Mourinhem modrá větev definitivně?

Roman Abramovič má se "svým" trenérem svatou trpělivost. Vzpomeňme si na sezónu 2007/08, kdy byla Chelsea po šesti kolech v Premier League šestá s pětibodovou ztrátou na čelo a ziskem 11 bodů. Tehdy Mourinho letěl už v září. Dnes má totožný bodový zisk po celých deseti kláních, navíc vypadl z Capital One Cupu a přesvědčivě si nevede ani v Lize mistrů. Vedení klubu nedávno manažera veřejně podpořilo, ale do kuloárů prosakuje, že porážka s Liverpoolem by znamenala druhý vyhazov.

Nutno přiznat, že výsledkově je na tom londýnský celek naprosto katastrofálně. Z posledních sedmi soutěžních zápasů vyhrál jenom jednou a hned čtyřikrát prohrál. Něco podobného je pro velkoklub v Anglii nepřípustné. Pozitiva se dají hledat alespoň na rostoucím výkonnostním trendu. Od šokující domácí prohry v Southamptonu se na fotbal v podobě Chelsea dá dívat.

Právě to ještě dává Mourinhovi v těžkém období špetku naděje. "Jsme frustrovaní, protože hráči nedostávají to, co si zaslouží. Hrajeme dobře, ale nemáme výsledky. Ale výsledky jsou - alespoň v mém případě a v očích novinářů - všechno. Když jsme vyhráli titul, lidé říkali, že jsou důležitější věci než výsledky. Teď je tomu jinak," svěřil se dvojnásobný vítěz Ligy mistrů.

Utkání s Liverpoolem bude zvláštní. Ani Reds totiž nevstoupili do nové sezóny ideálně a v tabulce mají pouze o tři body víc než Chelsea. Pokud zvítězí domácí, přeskočí je. Anfield Road proto opustil Brendan Rodgers, s nímž už vedení (v součtu s nepovedeným loňským ročníkem) ztratilo trpělivost. Jenže ani příchod uznávané osobnosti s úspěšnou minulostí v Borussii Dortmund zatím Liverpoolu příliš nepomohl.

Už deset zápasů Liverpool neprohrál, jenže jen třikrát dokázal zvítězit - a z toho dvakrát "jen" v ligovém poháru. Jürgen Klopp zahájil angažmá třemi remízami a především v ofenzivě se zatím jeho svěřenci hledají. Ani jednou nedokázali dát více než jeden gól, přestože hráli třikrát před vlastními fanoušky.

Snad i proto Klopp nepředpokládá vinou krize Chelsea snazší zápas."Zapomněli snad fotbalisté Chelsea hrát? Samozřejmě, že ne. Nevidím důvod, proč by měl být zápas jednodušší než třeba loni. Dobře, soupeř plný sebedůvěry je vždycky náročnější, ale i krize vás může posílit. Hráči cítí, že jejich život není tak dobrý, jak by mohl a chtějí to změnit. To je velká motivace," vysvětlil německý kouč.

Jeho povadlou ofenzivu by měl posílit uzdravený Christian Benteke, který s bolístkou propásl středeční zápas s Bournemouthem. V podobném stavu je na opačné straně Diego Costa, jeho start je nicméně o něco více ohrožen. Chelsea bude každopádně postrádat Courtoise, Ivanoviće a nejspíš i Pedra; Liverpoolu bude scházet Sturridge a Henderson nebo dlouhodobě zranění Ings s Gomezem.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Zouma, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires, Matić - Willian, Fábregas, Hazard - Diego Costa (Rémy)
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Škrtel, Sakho, Moreno - Milner, Lucas, Can - Coutinho, Lallana - Benteke (Origi)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - Manchester United  (sobota 16:00)
Před dvěma týdny byl Crystal Palace senzačně čtvrtý v tabulce a pod Alanem Pardewem vypadal svěže a ambiciózně. Ve dvou vzájemných střetech s podobnými kometami - West Hamem a Leicesterem - však nevytěžil ani bod a postupně se propadá doprostřed dvacetičlenného pole. Nyní je čtvrtý Manchester United, který za sebou taktéž nemá úplně dobré období. Třikrát za sebou nevyhrál a už skoro čtyři hodiny nedal gól.

V Moskvě se United na remízu 1:1 docela natrápili. Minulé kolo a derby s Man City pak nabídlo absolutní ofenzivní bídu, během níž svěřenci Louise van Gaala čekali na jakoukoli střelu celých 82 minut. Gól nedali ani v utkání ligového poháru s Middlesbrough, se kterým hráli 120 minut bez branek, a v penaltovém rozstřelu se prosadil ze čtyř exekutorů jen jediný.

Útočná krize Manchesteru přímo souvisí se špatnou formou kapitána Wayna Rooneyho, který zkrátka v letošní sezóně nepatří k oporám - spíš naopak. Výsledkově to ovšem tak špatné není, na úplné čelo ztrácí pouze dva body.

Eagles vstoupili do letošní sezóny parádně, ale druhá půlka října jim ukázala i odvrácenou tvář štěstí. Porážky s West Hamem a Leicesterem následovala drtivá nálož od Manchesteru City v ligového poháru. Problém je navíc hlubšího rázu, Crystalu Palace má totiž potíže na obou pólech sestavy.

V obraně jim to po skvělých výkonech přestalo šlapat poměrně nedávno - hubenou prohru v Leicesteru zavinil chybující Brede Hangeland a pětigólový příděl od Citizens ani komentář nevyžaduje. Útok ale trápí Alana Pardewa už dlouho. Ani jeden z kvarteta Gayle, Wickham, Bamford, Campbell totiž v lize ještě neskóroval a gólový přísun musí obstarávat záložní řada.

Penaltový exekutor Yohan Cabaye navíc pohárový zápas nestihl vinou zranění a jeho start proti dalšímu manchesterskému celku je ohrožen. Totéž platí i o krajních obráncích Joelu Wardovi a Pape Souarém. United se vinou zranění musí obejít bez Memphise Depaye, Antonia Valencii, Paddyho McNaira a Luka Shawa.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Cabaye, McArthur - Sako, Puncheon, Bolasie - Gayle
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Jones, Smalling, Rojo - Schneiderlin, Schweinsteiger - Mata, Herrera, Martial - Rooney
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Norwich City  (sobota 16:00)
Ani v čele skotského Hamiltonu, ani ve druhé anglické lize se Alexi Neilovi nestalo, aby prohrál tři ligové klání v řadě. Přesto mladý manažer prozatím v čele Norwiche nepanikaří a je odhodlán na Etihad Stadium odčinit hrozivý debakl 0:7, který tam v listopadu 2013 utrpěl Hughtonův tým...

Hughtonův negativní, velice opatrný přístup ke koučování nikdy Neilovy Kanárky necharakterizoval, zrovna naposledy proti WBA - při domácí prohře 0:1 - tam však hmatatelné známky byly. Norwich se následně sice revanšoval zlepšeným výkonem v Ligovém poháru s Evertonem, to však jenom částečně - skrze prohru na penalty.

Alex Neil tehdy ve hře Canaries, jejichž defenzíva bez přítomnosti veteránů Martina a Whittakera hnedka lepila na první pohled lépe, spatřoval jistá nezpochybnitelná pozitiva a prozatím odmítá, že by se jeho mužstvo nacházelo v kritickém stavu. S blížícími se zápasy se City, Swansea, Chelsea a Arsenalem je však nutno uznat, že je na něho přinejmenším slušně zaděláno.

Jak už bylo řečeno, ManCity před dvěma lety Norwich nemilosrdně zničilo, co je však pozoruhodné, je absence naprosto všech tehdejších střelců vyjma Yayi Tourého. Nastasić, Negredo i Džeko již Manchester opustili, v Norfolku již nepůsobí ani střelec vlastní branky Bradley Johnson a Silva s Agüerem jsou pro změnu zranění.

Právě neúčast španělsky mluvícího tandemu zřejmě Neilovi dává jistou naději. A nejen ona. "West Ham se tam vypravil a nevracel se s prázdnou, takže není důvodu, proč bychom neměli být konkurenceschopní ani my," míní odhodlaný Skot, který nemůže počítat se zadákem Wisdomem a možná ani nemocným útočníkem Mbokanim.

Manchester City v druhé polovině září zaregistroval kratší sérii klopýtnutí, teď už ovšem znovu budí maximální respekt. Před nedávnem Citizens deklasovali Newcastle, Bournemouth i (v Capital One Cupu) Crystal Palace, zatímco naposledy v lize sehráli vpravdě nudné, ale vcelku úspěšné manchesterské derby. Norwich bezesporu čeká pořádná šichta.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Stoke City  (sobota 16:00)
Newcastle vstupuje do dalšího kola Premier League s jasným cílem odčinit krutou porážku z Tyne-Wear derby a napodobit poslední vystoupení v St. James Parku. Stoke může být v lepší náladě - předešlý víkend sice prohrála s Watfordem, uprostřed týdne však dokázala vyřadit z ligového poháru favorizovanou Chelsea.

O utkání Newcastlu se Sunderlandem už se v médiích především kvůli skandálním výrokům sudího Roberta Madleyho napsalo hodně, výsledek už každopádně nikdo nezmění. "Myslím, že do vyloučení byl Newcastle proti Sunderlandu lepším týmem. Určitě se cítí poškozeni a budou to chtít napravit hned teď o víkendu," očekává kouč Stoke City Mark Hughes.

"Hrát na půdě Newcastlu je vždy velmi těžké. Pokud budeme chtít uspět, musíme předvést takový výkon, jaký jsme předvedli v úterý," připomněl 4. kolo Capital One Cupu, v němž Potters na Britannia Stadium zdolali Chelsea na pokutové kopy a mohou se tak těšit z postupu do osmifinále.

To Magpies z ligového poháru již dávno vypadli a přes týden se tak plně věnovali přípravě na sobotní klání. V něm hostí soupeře, kterého už tři zápasy v řadě nedokázali porazit. Všichni jejich příznivci nicméně věří, že se Toons povede tuto nepříznivou sérii prolomit a navážou na čtrnáct dní staré, dosud jediné vítězství v sezóně.

"Vidím v naší hře opravdové zlepšení. Navzdory postavení v tabulce je nálada v týmu velmi optimistická a já jsem přesvědčený, že v sobotu předvedeme náš dosud nejlepší výkon a konečně to začneme přeměňovat v body," věří manažer Newcastlu Steve McClaren. Zkušený stratég bude moci využít i stopera Fabricia Coloccina, jenž uspěl s odvoláním kvůli nesmyslné červené kartě z derby. Dlouhodobě mimo hru je ale Steven Taylor, Tim Krul, Gabriel Obertan, Emmanuel Rivière a nově také Jack Colback.

I Stoke s největší pravděpodobností vyšle do boje svého kapitána a lídra zadních řad Ryana Shawcrosse, který se vrací po operaci zad a připíše si svůj premiérový start v této sezóně Premier League. Jiní obránci, Marc Muniesa a Geoff Cameron, ovšem i nadále figurují na seznamu zraněných. Nejistý je pak start Jonathana Walterse.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Sissoko, Anita, Tioté, Wijnaldum - Ayoze Pérez, Mitrović
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Whelan, Adam - Shaqiri, Bojan, Arnautović - Walters (Diouf)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Watford FC - West Ham United  (sobota 16:00)
Po třech kolech byl pomalu na vyhazov; dnes je Slaven Bilić pasován skoro na nejlepšího manažera roku. West Ham pod jeho vedením září, a to především na hřištích soupeře. V sobotu vyjede na hřiště londýnského rivala Watfordu s jasným cílem. Kladiváři jsou momentálně na třetím místě a k udržení této senzační pozice potřebuje zvítězit.

Sedm zápasů - sedmnáct bodů. Excelentní bilance, obzvlášť vzhledem k tomu, že West Ham nastoupil na hřištích Liverpoolu, Manchesteru City a Crystal Palace; navíc doma hostil i obhájce titulu. Chelsea posledně Hammers porazili 2:1 a potvrdili, že to s útokem na pohárovou Evropu myslí vážně.

Hodně bude záležet na tom, jak dlouho vydrží forma Dimitrimu Payetovi, zatím zřejmě nejlepšímu letnímu přestupu v Premier League. Ofenzivní záložník po příchodu z Marseille anglickou ligu opanuje - gólem nebo asistencí zařídil West Hamu už devět gólů a "bodově" naprázdno vyšel jen dvakrát z deseti utkání.

Před zápasem na půdě Watfordu mají Payet a spol. hodně důvodů k optimismu. Pět venkovních zápasů zvládli takřka dokonale - jedinou ztrátu zaznamenali při remíze se Sunderlandem. Na hřištích soupeřů jsou pak zcela zaslouženě nejúspěšnějším týmem z Premier League. A vzhledem k tomu, jak špatně doma hrají Hornets, o favoritovi není sporu.

Watford dal v pěti domácích zápasech jen jeden gól, při jediné výhře se Swansea. West Brom, Southampton, Crystal Palace i Arsenal si z Londýna odvezli minimálně bod. Svěřenci Quiqueho Sáncheze Florese si ovšem spravili chuť na Stoke, kde minulý týden vyloupili Britannia Stadium v poměru 2:0. Duel ještě více umocnil závislost týmu na Odionu Ighalovi, který se gólem či asistencí postaral o sedm z osmi týmových branek.

Po zranění se Watfordu vrací záložník Juan Manuel Jurado, zatímco Joel Ekstrand a Tommie Hoban zůstávají na marodce. Ani West Ham nemá k dispozici kompletní kádr - zápas pravděpodobně nestihne stoper Winston Reid a stoprocentně si nezahraje Alex Song. Hrát naopak může Victor Moses, jenž minulý zápas s Chelsea kvůli smluvnímu dodatku k hostování neodehrál.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Aké - Watson, Capoue - Anya, Deeney, Abdi - Ighalo
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Tomkins, Collins, Cresswell - Kouyaté, Noble - Lanzini, Payet, Moses - Sakho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
West Bromwich Albion - Leicester City  (sobota 16:00)
Zápas mezi Leicesterem a West Bromwichem bude duelem dvou klubů, které mohou být s dosavadním průběhem sezóny spokojeni. Zatímco Foxes však baví diváky ofenzivním fotbalem, na čemž má velkou zásluhu hlavně neuvěřitelné duo Vardy - Mahrez, Baggies dělá střílení gólů problémy a v tomto ohledu se jim v celé soutěži může rovnat pouze Watford.

Paradoxem je, že zmiňovaný Jamie Vardy, nejlepší kanonýr ligy, letos nasázel již deset branek - tedy o dvě víc, než dosud vsítil celý West Bromwich. Na druhou stranu - brankář Boaz Myhill, který mezi třemi tyčemi letos zatím skvěle zastupuje obvyklou jedničku Bena Fostera, již šestkrát udržel čisté konto a společně s Joem Hartem je v tomto ohledu v Premier League nejlepší.

Leicester sice v týdnu vypadl po penaltách z Capital One Cupu, na King Power Stadium z toho ale žádnou tragédii nedělají - vždyť aktuální pátá příčka je pro tým, který byl loni dlouho zralý na sestup, opravdu skvělá. Velký podíl na tomto úspěchu má také leckým podceňovaný manažer Claudio Ranieri, který celou situaci v mužstvu popsal typicky po italsku. "To, co tady děláme, je jako pizza. Chcete-li to dělat dobře, musíte mít ty správné ingredience - hráče, týmového ducha, fanoušky a taky trochu štěstí. Fanoušci jsou rajčata - bez rajčat není pizza!" prohlásil.

Jeho neméně zkušený protějšek na lavičce WBA Tony Pulis se k Ranieriho přínosu pro Leicester staví poněkud zdrženlivě. "Ranieri těží z práce Nigela (Pearsona, bývalého trenéra Leicesteru - pozn. redakce). Je velmi, velmi pěkné přijít do klubu, kde je vše na svém místě. Nezapomínejme na práci, kterou zde Nigel během tří, čtyř let udělal. Dostal je do nějaké pozice a Claudio to ještě pozvedl," myslí Pulis.

Sedmapadesátiletý manažer na tiskové konferenci mlžil o zdravotním stavu jeho svěřenců. Pouze prozradil, že o startu několika hráčů má pochybnosti, konkrétnější už ale být nechtěl. Foxes žádné nové absence nehlásí, naopak zpět do tréninku se vrátil Leonardo Ulloa, jenž měl problémy se stehenním svalem.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Sessegnon, Fletcher, Yacob, McClean - Berahino, Rondón
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Huth, Morgan, Fuchs - Drinkwater, Kanté - Albrighton, Mahrez, Schlupp - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Swansea City - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Hráči Arsenalu musí co nejdříve zapomenout na úterní velmi nevydařené vystoupení v Capital One Cupu, kde schytali potupnou porážku 3:0 od druholigového Sheffieldu Wednesday. Nicméně pokud pomineme tento zkrat, Gunners se nachází ve vynikající formě a po duelu se Swansea by se rádi udrželi na samotné špičce tabulky.

V tabulce momentálně okupují druhou příčku, přičemž mají na svém kontě stejný bodový zisk jako první Manchester City. V Premier League zvítězili čtyřikrát v řadě a mezitím si v Lize mistrů připsali skalp silného Bayernu. Naopak Swansea po nadějném srpnu čekala na vítězství až do minulého týdne, kdy vydřela tři body na půdě ještě více zdecimované Aston Villy.

"Obránci chtějí udržet čistá konta, útočníci střílet góly a záložníci chtějí góly dávat i připravovat. Ale je to o kolektivu, ne o jednom hráči. A právě díky tomu jsme porazili Aston Villu. Hodně zápasů předtím jsme nehráli jako tým," zdůraznil manažer velšského celku Garry Monk. Tomu se už uzdravil křídelník Wayne Routledge a při tvorbě základní jedenáctky na sobotní zápas tak může využít kompletní sestavu.

Jeho protějšek Arséne Wenger má v tomto ohledu o poznání větší starosti. V úterý s Sheffieldem přišel kromě postupu do další fáze také o dvojici ofenzivních hráčů - Thea Walcotta a Alexe Oxlade-Chamberlaina. Oba playeři společně s Aaronem Ramseym, Mikelem Artetou a Davidem Ospinou budou k dispozici až po reprezentační přestávce a kromě sobotního duelu vynechají i důležité bitvy s Bayernem Mnichov a Tottenhamem. Dlouhodobě mimo hru se pak nachází Jack Wilshere, Danny Welbeck a Tomáš Rosický.

Velká marodka na Emirates Stadium není nic nového, podobný stav se opakuje prakticky každou sezónu a proto se nabízejí otázky, jestli správně funguje realizační tým. "Plně důvěřuju našim lékařům a také našim fitness trenérům. Organizace je v tomto směru velmi dobrá, jen prostě máme několik hráčů, kteří jsou na zranění více náchylní," uvedl francouzský manažer, jehož aktuálně trápí nedostatek krajních záložníků. "Vpravo bude hrát Campbell nebo Iwobi," prozradil s odkazem na Kostaričana Joel Campbella a o čtyři roky mladšího Nigerijce Alexe Iwobiho.

Pro oba fotbalisty by to byla letošní ligová premiéra a to zrovna proti soupeři, proti němuž se Arsenalu v poslední době příliš nedaří, na vítězství nad Swansea totiž čeká už více než dva roky. Garry Monk má tak v roli manažera proti Gunners perfektní bilanci: dvě výhry, jedna remíza.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Ki, Shelvey - A. Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Cazorla - Campbell, Özil, Sánchez - Giroud
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.80 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City1071224:822
2.Arsenal FC1071218:822
3.West Ham United1062222:1320
4.Manchester United1062215:820
5.Leicester City1054120:1719
6.Tottenham Hotspur1045116:817
7.Crystal Palace1050512:1115
8.Southampton FC1035216:1314
9.Liverpool FC103529:1114
10.West Bromwich Albion104248:1114
11.Everton FC1034313:1313
12.Swansea City1034312:1213
13.Watford FC103438:1013
14.Stoke City103349:1212
15.Chelsea FC1032515:1911
16.Norwich City1023514:219
17.AFC Bournemouth1022612:228
18.Sunderland AFC1013611:196
19.Newcastle United1013612:226
20.Aston Villa101189:174

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2195)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele