Premier League v kostce (11. kolo)

03.11.2015, 19:24
Názory a komentáře
Premier League se přehoupla teprve do druhé desítky zápasů a její týmy už stihly vyměnit tři manažery. Po Dicku Advocaatovi a Brendanu Rodgersovi svůj post opustil i Tim Sherwood, jehož Aston Villa spadla na poslední pozici. V pondělí však už pod dohledem Rémiho Gardeho, byť jen na tribuně, opět padla a připsala si už sedmou porážku v řadě.

Nezvládla zápas na hřišti Tottenhamu, který i přes potíže ve druhém poločase zvítězil 3:1 a naopak protáhl sérii neporazitelnosti. Díky deseti utkáním v řadě se Kohouti posunuli na příjemnou pátou pozici.

I další dva noví manažeři měli co dočinění s patrně nejzajímavějšími zápasy celého kola. Sam Allardyce, nový šéf Sunderlandu, byl přímým účastníkem osmigólové přestřelky svého týmu s Evertonem, který o poznání lépe zvládli Toffees. Liverpool pod vedením Jürgena Kloppa zase sebral tři body trápící se Chelsea.

Krize obhájce titulu se neustále prohlubuje. Fanoušci Blues už několik týdnů usedají ke každému zápasu s pocitem, že hůře už být nemůže a že právě nyní už přijde zlom. Jejich oblíbenci jim však vždy ukážou, že to přece jen jde. Patnácté místo a ztráta čtrnácti bodů na špičku začíná působit bezvýchodně.

Zápas 11. kola: Everton vs. Sunderland

Osm gólů v jednom utkání padlo letos už podruhé, první "dardu" nabídly Newcastlu s Norwichem. Zápas Evertonu se Sunderlandem skončil rovněž 6:2, ale způsob, jakým se k němu oba celky dopracovaly, byl o poznání zajímavější.

Everton vedl 2:0, jenže krátce po změně stran stačil Sunderland vyrovnat. Při snaze o dokonání obratu však absolutně selhal v defenzivě a během sedmi minut dostal tři góly. Hvězdou utkání se stal Arouna Koné, který zápas zaštítil hned třemi góly a jednou asistencí. Jen o jeden kanadský bod méně si pak připsali Romelu Lukaku a Gerard Deulofeu.

Záznam tohoto strhujícího klání si můžete prohlédnout zde.

Gól 11. kola: Steven Davis

Nestřílelo se z dálky, nepadaly fantastické branky, ba dokonce ani nestříhaly nůžky či jiné akrobatické prvky. Nejkrásnějším gólem jedenáctého kola je tak pro změnu branka, která dokonale ukázala spolupráci celé ofenzivy Southamptonu. Jak třemi přihrávkami zcela vyšachovat obranu Bournemouthu nám předvedli Jordy Clasie, Graziano Pellé a Ryan Bertrand; na konci rychlé a přesné akce stál zakončující Steven Davis.



Zákrok 11. kola: Jack Butland

Brankářský fenomén letošní sezóny zase jednou kraloval - v utkání Stoke na hřišti Newcastlu byl největší hvězdou bezgólového utkání. Nutno říct, že bezgólového jen a pouze jeho zásluhou. Fantastických zákroků si proti Strakám připsal několik, po hlavičce Mitroviće však musel předvést obrovský kus improvizace a obratnosti, aby míč zastavil a navíc si jej sám nesrazil do vlastní sítě.



Hráč 11. kola: Arouna Koné

Agüero, Wijnaldum, Kane a teď i Koné. Říjen byl měsíc gólových hitparád, které vždy vedl jeden z fantastických kanonýrů. Arouna Koné si na svůj první hattrick v Premier League počkal až do svých jednatřiceti let, kdy mu tento krásný počin dovolila obrana Sunderlandu. Ofenzivní univerzál z Pobřeží slonoviny se o šest gólů Evertonu postaral vedle tří tref ještě jednou asistencí.

Tou vlastně své galapředstavení zahájil, v devatenácté minutě uvolnil krásným pasem do samostatného nájezdu Deulofeua, jenž zakončil dokonale. Po půlhodině hry už Koné skóroval sám, když po rychlé narážečce s Lukakuem div nevymetl šibenici Pantilimonovy brány. Druhou trefu přidal z podobné pozice po příhře McCarthyho. Hattrick pak uzavřel čtvrt hodiny před koncem po nádherném centru šajtlí opět od Lukakua.

Všechny góly i asistenci Arouny Koného si můžete prohlédnout výše v rubrice Zápas 11. kola.

Břídil 11. kola: Andy Carroll

Andy Carroll se po na den přesně po devíti měsících vrátil do sestavy West Hamu; svůj návrat si však zcela určitě představoval jinak. V prvním poločase "zářil" u vlastní branky, kdy měl nejprve pořádnou porci štěstí, že rozhodčí neodpískal po jeho hře rukou penaltu, aby krátce před přestávkou předvedl svůj největší kousek. U bližší tyče nejprve netrefil ve vzduchu míč, aby s ním pak na noze otálel tak dlouho, než Nathan Aké přiběhne a přihraje Ighalovi na vítězný gól.



Vysoký forvard přesto vydržel na hrací ploše celých devadesát minut a fanouškům Watfordu stačil předvést ještě další dvě "břídilské" momenty. Po lahodném centru Dimitriho Payeta ve vynikající pozici vystřelil skutečně zoufale, a když po Cathcartově minele nastřelil Valencia tyčku, Carroll odražený míč pro změnu nedokázal ani zpracovat. A aby toho nebylo málo, vzápětí se směšným způsobem pokusil nafilmovat penaltu.

Sestava 11. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


V Premier League letos nechytá lepší gólman než Jack Butland. Strážce svatyně Stoke City předvádí od srpna stabilně famózní výkony a po sobotním galapředstavení na hřišti Newcastlu si již potřetí vysloužil nominaci do nejlepší sestavy kola. Proti Strakám vytáhl hned sedm zákroků, z toho minimálně tři až čtyři z řady fantastických.

Jedenácté kolo však připravilo dosud nemyslitelné opakování nominace stoperské dvojice. Laurent Koscielny pomohl k výhře Arsenalu ve Swansea opět gólem, navíc spolu s kolegy udržel i čisté konto - branku k solidnímu defenzivnímu výkonu přidal i Nicolas Otamendi proti Norwichi. Třetím do party je Martin Škrtel, jenž si "povodil" útok Chelsea v čele s Diegem Costou.

Rekordní pátou nominaci z jedenáct možných si dvěma góly zasloužil alžírský záložník Riyad Mahrez, jenž se významně přičinil o výhru Leicesteru na půdě WBA. Dvě branky vstřelil i Philippe Coutinho při tolikrát zmíněné výhře Liverpoolu nad Chelsea. Triumf Arsenalu ve Walesu zase režíroval fantastický Mesut Özil, který na dva góly nahrál. Nad všemi pak ční Arouna Koné, hattrick-hero Evertonu a Hráč 11. kola.

Ani útočná řada se neobejde bez fotbalisty Liverpoolu - Christianovi Bentekemu přitom ke gólu a asistenci stačila necelá půlhodina. Skvělý výkon podal v závěsu za Arounou Koném taky Romelu Lukaku, jenž kamarádovi z útoku na dva góly nahrál a jeden sám vstřelil. Svoji životní sezónu pak korunoval Odion Ighalo - už sedmigólový střelec Watfordu opět explodoval - dvěma brankami potopil West Ham.

Statistické okénko 11. kola

- Manchester United svoji ofenzivní nemohoucností opět láme rekordy; remíza 0:0 s Crystal Palace byla ve všech soutěžích už třetí v řadě, což se Rudým ďáblům stalo poprvé od ledna 2005

- Watford v sobotu porazil West Ham 2:0, o čemž už v prvním poločase rozhodl jedním gólem Odion Ighalo; kdyby letošní sezóna spočívala jen v úvodních dějstvích, Hornets by byli s 19 body v jejím čele

- Everton i díky hattricku Arouny Koného rozstřílel Sunderland 6:2; šest nebo více gólů dal v zápase Premier League poprvé od listopadu 2007

- José Mourinho v Chelsea zažívá největší krizi v kariéře a proti Liverpoolu prohrál už šestý zápas v sezóně; víc proher přitom v Premier League ještě nikdy nenasbíral ani za celou sezónu - letos mu na to stačilo 11 duelů

- Jamie Vardy v utkání Leicesteru na půdě West Bromwiche (2:3) vstřelil vítězný gól; celkově se trefil už v osmém ligovém klání v řadě - jako teprve třetí hráč v historii Premier League (Van Nistelrooy, Sturridge)


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (306)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele