Premier League - preview 10. kola: Aston Villa pomýšlí na další výhru

08.10.2022, 08:54, aktualizováno 10.10.2022, 08:46
Previews
Taiwo Awoniyi (© AFP)
Pondělní dohrávka Premier League přinese zápas Nottinghamu Forest s Aston Villou. Potvrdí Villans zlepšující se formu a posunou se do středu tabulky?
Nottingham Forest - Aston Villa  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávku obstarají týmy, kterým se v úvodu sezony příliš nedaří. Poslední Nottingham Forest totiž na svém stánku přivítá šestnáctou Aston Villu a oba celky nutně potřebují tříbodový zisk, aby takříkajíc nastartovaly vlastní sezonu. Nottingham zatím doplácí na určitou nesehranost po letní obměně kádru, naproti tomu od Stevena Gerrarda - potažmo celé Aston Villy - se určitě čekalo více.

V Nottinghamu se v posledních týdnech řešila budoucnost trenéra Stevena Coopera. S ním to po pondělní porážce na půdě Leicesteru vypadalo zle nedobře a zdálo se, že bude odvolán. Jenže majitel Nottinghamu se nakonec rozhodl jinak a tomuto manažerovi byla vyslovena důvěra v podobě podepsání nového kontraktu.

Jeho svěřenci ale letos vyhráli jen jednou, když šťastně zdolali West Ham, dále si ještě připsali remízu na Evertonu, jinak ale šestkrát odešli ze hřiště poraženi. A to včetně zápasu s Bournemouthem, kdy Nottingham vedl už o dvě branky, nakonec ale nebral ani bod.

Pozice Stevena Gerrarda ovšem také rozhodně není ideální. Od anglického manažera se toho čekalo více, jeho svěřenci zatím ne a ne dostat se do nějaké pořádné fazóny, pořádné formy. Aston Villa zatím vyhrála jen dvakrát, zdolala nejprve Everton a v polovině září také Southampton, jinak ale bodů sbírá pramálo.

Tradiční celek z Birminghamu sice remizoval například s Manchesterem City a bod si připsal i v duelu s Leedsem, prohry například s Crystal Palace, Bournemouthem nebo West Hamem ale určitě nejsou ničím, co by mělo bývalého anglického středopolaře těšit.

Domácí budou postrádat dlouhodobé absentéry Moussu Niakhatého a Omara Richardse. Aston Ville se do tréninku vrátil Matty Cash a Callum Chambers, nejistota ale panuje okolo zdravotního stavu Leona Baileyho, který zápas možná vynechá kvůli drobnému problému se svalem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.66 - 3.57 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Leeds United  (neděle 15:00)
V neděli odpoledne se v Premier League utkají Crystal Palace a Leeds United. Oba kluby chtějí ukončit svou čtyřzápasovou sérii bez vítězství. Zatímco Leeds se v tabulce nachází na 12. místě, Crystal Palace je až sedmnácté.

Domácí se nachází nad sestupovým pásmem pouze díky brankovému rozdílu, s čímž nemůže být trenér Patrick Vieira spokojen. Jeho svěřenci však měli v úvodních kolech velmi náročný los, kdy z úvodních 7 utkání hned čtyřikrát narazili na tým z "velké šestky". V posledním zápase předvedli dobrý výkon proti londýnské Chelsea, nicméně kvůli gólu Conora Gallaghera z 90. minuty odešli z utkání bez bodu po prohře 1:2.

Hosté od 21. srpna, kdy porazili právě Chelsea, ztratili formu a z posledních čtyř zápasů získali pouhé dva body. Trenér Jesse Marsch ví, že právě v zápasech s Brightonem, Evertonem, Brentfordem a Aston Villou promarnil jeho tým příležitost prosadit se do horní poloviny tabulky. Místo toho se Leeds nachází jen tři body před svými nedělními soupeři, kteří se navíc mohou v případě výhry posunout před ně. Leeds naposledy bezbrankově remizoval s Aston Villou.

Crystal Palace bude chybět Nathaniel Clyne, který nedohrál poslední utkání proti Chelsea, do sestavy se však po zranění vrací stoper Joachim Andersen. Leedsu bude chybět Luis Sinisterra poté, co byl vyloučen při remíze s Villou.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Andersen, Guéhi, Mitchell - Olise, Doucouré, Eze - Ayew, Édouard, Zaha
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Kristensen, Koch, Cooper, Struijk - Adams, Roca - Aaronson, Rodrigo, Harrison - Bamford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.60 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Fulham FC  (neděle 15:00)
West Ham United přivítá v utkání desátého kola Premier League Fulham. Hammers se po úvodním zmaru zlepšili a posunuli se na patnáctou příčku. Cottagers zatím musí být na deváté příčce spokojení.

West Ham se v loňské sezoně ze sedmého místa kvalifikoval do Evropské konferenční ligy a chvíli si jeho fanoušci dokonce mysleli i na Ligu mistrů. Letos však zatím velká očekávání zastiňuje zklamání ze špatných výsledků, které Irons alespoň částečně kompenzují v evropských pohárech, kde jsou po třech duelech bez ztráty bodu.

V Premier League to dlouho skřípalo, naposledy svěřenci trenéra Davida Moyese ale dokázali zabrat a porazili na domácí půdě Wolves 2:0, když se trefili Gianluca Scamacca a Jarrod Bowen. "Kladiváři" doma na London Stadium sice neprohráli už třikrát v řadě, ale z posledních jedenácti střetnutí zde vyhráli jen tři, což není úplně uspokojivá bilance.

Fulham má velké starosti s naplněnou marodkou, na které se nachází Harry Wilson a Manor Solomon, mimo je také Layvin Kurzawa a kvůli červené kartě si nezahraje Nathaniel Chalobah. Chybět by měl i nejlepší střelec Aleksandar Mitrović. V domácí soutěži jsou Cottagers jako na houpačce, naposled však schytali debakl s Newcastlem, který na Craven Cottage vyhrál 4:1.

Předtím si však poradili s poslední Nottinghamem 3:2. Na London Stadium ale Fulham nemá dobré vzpomínky, prohrál zde už čtyřikrát v řadě a ve venkovních kláních letos v pěti případech vyhrál jen jednou.

Poslední vzájemný duel West Hamu s Fulhamem se odehrál letos v únoru na půdě druhého jmenovaného, ale fanoušky zápas příliš nepobavil, skončil totiž remízou 0:0.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Kehrer, Dawson, Zouma, Cresswell - Souček, Rice - Bowen, Paquetá, Fornals - Scamacca.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Tete, Tosin, Diop, Ream - Reed, Palhinha - James, Pereira, Decordova-Reid - Vinicius.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.07 - 5.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Liverpool FC  (neděle 17:30)
Lídr Premier League Arsenal se v neděli utká na Emirates Stadium s Liverpoolem a pokusí se o osmou výhru z posledních devíti zápasů. Hosté se naopak chtějí vrátit na vítěznou vlnu, když v posledních dvou ligových zápasech pouze remizovali.

Ačkoli se očekávání od Arsenalu po získání Gabriela Jesuse a Oleksandra Zinčenka z mistrovského Manchesteru City v letním přestupovém období nepochybně zvýšila, ani ten nejzarytější fanoušek Gunners nepředpokládal tak dobrý začátek sezóny.

Svěřenci Mikela Artety si o minulém víkendu udrželi pozici na čele Premier League, když v severolondýnském derby porazili Tottenham Hotspur 3:1. Do střelecké listiny se zapsali Gabriel Jesus, Thomas Partey a Granit Xhaka. Arsenal byl v zápase jasně lepším týmem a podle současné formy se zdá, že bude zase po několika sezónách bojovat o titul. Gunners ve čtvrtek večer v Evropské lize porazili norský Bodø/Glimt 3:0 a prodloužili svou vítěznou sérii v domácích zápasech na osm utkání. Pokud se jim podaří vyhrát i v neděli nad Liverpoolem, tak se udrží v čele tabulky před Manchesterem City.

Liverpool naopak zažívá nejhorší start do sezony za několik posledních let a svěřenci Jürgena Kloppa jdou do nedělního střetnutí s jedenáctibodovou ztrátou na Gunners (byť mají jedno utkání k dobru).

Poté, co Reds získali z úvodních tří zápasů pouhé dva body, se zdálo, že se jim díky výhrám nad Bournemouthem a Newcastlem United podařilo najít formu z přechozích ročníků, od té doby ale jen remizovali s Evertonem a Brightonem.

Minulý víkend Liverpool na Anfieldu otočil zápas proti Brightonu z 0:2 na 3:2. Dvakrát se prosadil Roberto Firmino a vlastní branku si dal Adam Webster. V 83. minutě však zpečetil na druhé straně hřiště svůj hattrick skvěle hrající Leandro Trossard, a vybojoval tak pro Brighton bod.

Klopp v úterý proti Rangers v Lize mistrů přešel na útočnější rozestavení, kdy před Thiagem Alcântarou a kapitánem Jordanem Hendersonem nastoupili hned čtyři útočníci. Gól Trenta Alexandera-Arnolda z přímého kopu a proměněná penalta Mohameda Salaha nakonec znamenaly vítězství 2:0.

Zda se německý trenér rozhodne pro rozestavení 4-2-3-1 i v zápase na Emirates Stadium proti ve formě hrajícímu Arsenal je však ve hvězdách. Zcela jistě se ale jedná o zápas, který nesmí jeho svěřenci prohrát, pokud chtějí v této sezóně živit reálnou naději na ligový titul.

Arteta udělal při vítězství nad Bodø/Glimtem uprostřed týdne hned osm změn, se dá však očekávat, že v neděli vyběhne na trávník podobná sestava, jako v posledním ligovém utkání. Proti Spurs nastoupil i Oleksandr Zinčenko, který v týdnu laboroval se zraněním, v neděli by však měl být dostatečně fit na to, aby nahradil Kierana Tierneyho na levém kraji obrany. Přestože Fábio Vieira odehrál ve čtvrtek velmi dobré utkání, do sestavy se pravděpodobně na pozici ofensivního záložníka vrátí kapitán Martin Ødegaard. Arteta nebude moct počítat s dvojící Emile Smith Rowe - Mohamed Elneny.

Hosté se budou muset obejít bez záložníků Nabyho Keity, Alexe Oxladea-Chamberlaina, Arthura a Curtise Jonese, kteří jsou zranění.

Své zranění naopak doléčil stoper Ibrahima Konaté, ale nepravděpodobné, že by dostal přednost před van Dijkem či Matipem. Mimo hru je levý obránce Andy Robertson, a tak se můžeme těšit na Kostase Tsimikase.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - White, Saliba, Gabriel, Zinčenko - Partey, Xhaka - Saka, Ødegaard, Martinelli - Jesus
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Tsimikas - Henderson, Fabinho, Thiago - Salah, Jota, Diaz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.72 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Manchester United  (neděle 20:00)
Everton bude chtít prodloužit sérii 6 zápasů bez prohry v domácím zápase s United, kteří v posledním kole vyhořeli na Etihad Stadium a podlehli City 3-6.

Everton v posledním zápase přetlačil Southampton a prodloužil sérii bez porážky na 6 zápasů. Svěřenci Franka Lamparda nezačali zápas dobře a soupeř šel ve 49. minutě do vedení. Nicméně hosté dvěma rychlými góly během dvou minut zápas otočili a připsali si 3 body.

Domácí zdobí hlavně výborná obrana, v právě probíhající sezóně obdrželi pouze 7 gólů, což je vůbec nejméně ze všech týmů Premier League. Toffees v minulém ročníku na Old Trafford remizovali a v domácím zápase vyhráli 1-0. "Minulou sezónu jsme museli proti týmům jako Manchester United a Chelsea hodně bojovat, abychom je porazili. Pokud dokážeme předvést podobný výkon, jsem si jistý, že máme v tomto utkání šanci. Nyní se musíme soustředit hlavně na sebe, pokud budeme podávat výkony jako dosud, měli bychom být schopni dělat týmům problémy. Nedělní výhra by byl pěkný signál, že jsme na dobré cestě," řekl na předzápasové konferenci manažer Frank Lampard.

Domácí budou postrádat hned několik hráčů. Na trávník Goodison Parku určitě nevyběhnou Godfrey, Holgate, Mina, Patterson a Townsend.

United se v minulém kole vrátili nohama na zem, jelikož v derby se City utrpěli porážku 3-6 a klesli na 6. místo. Rudí ďáblové absolutně nezvládli zejména první poločas, kdy inkasovali čtyři góly. V druhé půlce výkon trochu zlepšili, ale na zdramatizování zápasu to nestačilo. Manchester se ještě ve čtvrtek v rámci Evropské ligy představil na Kypru, kde si poradil s Omonií, ale ani zde United nepodali oslnivý výkon. Domácí vedli po poločase 1-0 a jen díky produktivní druhé půlce Manchester utkání otočil a zvítězil 3-2.

Nevyrovnaných výkonů týmu si je dobře vědom i nizozemský lodivod Erik ten Hag, jenž se na toto téma rozhovořil před nedělním zápasem. "Důležité je, abychom hráli ve vysoké intenzitě. Předvedli jsme to proti Liverpoolu a Arsenalu, ale teď to musíme dělat pravidelně a podávat konzistentní výkony. Není to ze dne na den. Bude to trvat déle, týdny, měsíce. Hráčům neustále musím připomínat, aby hráli nejenom chytře, ale i s nasazením. Musíme to přenášet na každý trénink, je to nutný požadavek ve vrcholovém fotbale," nechal se slyšet manažer United.

Na straně hostů rovněž chybí několik hráčů. Svým spoluhráčům nepomůžou Maguire, Varane, Wan-Bissaka, Williams a van de Beek.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Coady, Tarkowski, Mykolenko - Onana, Gueye, Iwobi - Gray, Maupay, Gordon
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Dalot, Lindelöf, Martínez, Shaw - Fernandes, McTominay, Eriksen - Antony, Martial, Rashford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.59 - 3.71 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Leicester City  (sobota 16:00)
Leicester se pokusí navázat na výborný výkon z minulého týdne, kdy poprvé v sezóně zvítězil a odlepil se z posledního místa. Domácí zase budou chtít prodloužit sérii čtyř zápasů bez prohry.

Bournemouth získal v minulém kole bod za bezbrankovou remízu s Brentfordem a dočasný manažer Gary O’Neil s týmem neprohrál ani ve čtvrtém zápase v řadě. Domácí navíc na Leicester umí, jelikož ho v posledních dvou domácích utkáních porazili vysoko 4:2 a 4:1.

Problémem pro Cherries by mohlo být střílení gólů. Svěřenci manažera O’Neila nedali branku v posledních třech domácích zápasech. S celkově šesti vstřelenými góly v osmi duelech jsou v této disciplíně třetím nejhorším týmem Premier League.

Do zápasu s Leicesterem určitě nezasáhnou Brooks, Kelly a Stanislas. Otazník visí i nad starty Frederickse, Pearsona a Rothwella.

Leicester v posledním zápase konečně zvítězil a odlepil se ode dna tabulky. "Lišky" v domácím utkání rozstřílely Nottingham 4:0. V zápase podal skvělý individuální výkon zejména James Maddison, jenž k výsledku přispěl dvěma góly a jednou asistencí.

Hosté si uvědomují, že je v Bournemouthu nečeká nic snadného. "Bude to pro nás nesmírně důležitý zápas, pokud dokážeme znovu zvítězit, půjde o další progres. Jako vždy musíme hrát svoji hru, jen tak dosáhneme dobrého výsledku. Každý zápas v Premier League je těžký, v každém utkání musíte odevzdat 100 %. Jsem si jistý, že to zvládneme," nechal se na předzápasové konferenci slyšet belgický obránce Wout Faes.

Manažer Brendan Rodgers nebude moci v zápase využít služeb Bertranda, Mendyho a Pereiry. Nejistý je i start Ndidiho, který si v posledním zápase poranil stehno.

V minulé sezóně slavil vítězství vždy domácí tým. Nejdříve si Leicester poradil doma s Bournemouthem v poměru 3:1. V druhém zápase vyhráli Cherries na svém hřišti 4:1.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Smith, Mepham, Senesi, Zemura - Tavernier, Cook, Lerma, Billing - Solanke, Moore
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Ward - Castagne, Evans, Faes, Justin - Ndidi - Maddison, Tielemans, Dewsbury-Hall, Barnes - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.40 - 3.58 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Chelsea FC - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Chelsea se v sobotu odpoledne utká na domácím hřišti s Wolverhamptonem Wanderers a bude usilovat o třetí výhru v řadě ve všech soutěžích. Blues minulý víkend v lize porazili 2:1 Crystal Palace, zatímco Wolves utrpěli porážku 2:0 na hřišti West Hamu, po které klub opustil trenér Bruno Lage.

Na Chelsea byl před středečním utkáním Ligy mistrů s AC Milán vyvíjen tlak, protože se před výkopem nacházeli na samém dně skupiny E, když z prvních dvou zápasů získali pouze jeden bod. Svěřenci Grahama Pottera se však dokázali díky výhře 3:0 nad italskými mistry vyšvihnout na druhé místo. V zápase se však zranil střelec prvního gólu, stoper Wesley Fofana. "Wesleyho zranění není tak zlé, jak jsme si po zápase mysleli, ale zřejmě bude několik týdnů chybět," objasnil trenér Potter.

Chelsea minulý víkend zvítězila také v Premier League, když v poslední minutě zápasu proti Crystal Palace vstřelil vítězný gól Conor Gallagher. Blues ztrácejí na třetí Tottenham Hotspur pouhé čtyři body a mají zápas k dobru.

Vedení Wolves se rozhodlo propustit Bruna Lageho z pozice hlavního trenéra po sobotní prohře 0:2 s West Hamem, po které se tým nachází na 18. místě tabulky se ziskem pouhých šesti bodů. Wolves vyhráli pouze jeden z osmi zápasů Premier League v této sezóně a vstřelili pouze tři góly, předseda klubu Jeff Shi řekl, že mu nezbylo "nic jiného než jednat".

Jedním z hlavních adeptů na post trenéra Wolves je Julen Lopetegui, který před pár dny opustil španělskou Sevillu, ačkoli před víkendovým utkáním na Stamford Bridge se příchod bývalého trenéra Realu Madrid či španělské reprezentace jistě nepodaří dotáhnout. Přípravou na zápas s Chelsea na Stamford Bridge tak byli pověřeni trenéři mládežnických týmů Steve Davis a James Collins.

Chelsea Wolverhampton v Premier League neporazila od července 2020, přičemž poslední tří zápasy skončily nerozhodně.

Chelsea bude v sobotu opět chybět N'Golo Kante, jehož zdravotní stav stále není kvůli nedávnému zranění stehna ideální. Mimo hru je také již zmíněný Wesley Fofana, a tak se dá očekávat návrat Trevoha Chalobaha do základní sestavy.

Hostům budou chybět útočníci Saša Kalajdžič a Raúl Jiménez. Dlouhodobě mimo hru je Chiquinho a minulý týden si poranil vazy v kotníku Pedro Neto, který v následujících dnech podstoupí operaci, po níž bude následovat dlouhá pauza.

Kvůli karetnímu trestu do zápasu nenastoupí ani dvojice Nathan Collins - Rúben Neves.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Chalobah, T. Silva, Koulibaly - James, Jorginho, Kovačić, Cucurella - Sterling, Aubameyang, Mount
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Semedo, Toti, Kilman, Jonny - Nunes, B. Traoré, Moutinho - Guedes, Diego Costa, Podence
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.25 - 7.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Southampton FC  (sobota 16:00)
Dosud neporažený Manchester City přivítá na svém hřišti Southampton, který prohrál již tři zápasy za sebou a klesl na 16. příčku.

Manchester City zůstává posledním neporaženým týmem v Premier League. Citizens v minulém kole deklasovali United 6:3 a opět u toho byl neskutečný Erling Haaland. Norský útočník si v derby připsal hattrick a dvě asistence a v právě probíhající sezóně pokračuje ve fantastických výkonech. Ve středu si navíc Citizens v rámci Ligy mistrů poradili s Kodaní, kterou sestřelili 5:0 a Haaland si připsal další dva góly.

Pep Guardiola očekává v sobotním utkání nejvyšší anglické ligy dobře organizovaný a agresivní tým Southamptonu. "Očekávám opět statečného soupeře, stejně jako v minulých letech. Jsou dobře organizovaní a agresivní. Nezáleží na tom, jak odehráli poslední zápasy, v minulém ročníku jsme s nimi v obou zápasech remizovali. Je to pro nás důležité utkání a chceme získat další tři body. Nemáme čas se rozptylovat, dnes se připravujeme a zítra hrajeme. Poté znovu cestujeme na další zápas. Hráči a zaměstnanci se soustředí jen na to, co musíme udělat," prohlásil před zápasem španělský manažer.

City disponují nejlepším útokem v Premier League, v osmi zápasech se jim podařilo vstřelit již 29 gólů, hned 14 z nich vsítil Haaland, který nedosažitelně vévodí tabulce střelců. Citizens vyhráli všechny čtyři domácí zápasy při skóre 20:5.

Do zápasu se Saints určitě nenastoupí Phillips, Stones a Walker.

Hosté v posledním zápase opět prohráli, když v domácím utkání nestačili na Everton. Southampton spadl na 16. příčku a připsal si již třetí porážku za sebou. Saints se ve venkovních zápasech nedaří, ze čtyř utkání si připsali jedno vítězství a tři prohry při skóre 3:7.

Svěřence Ralpha Hasenhüttla čeká v sobotu těžká zkouška. "V zápase musí každý hráč hrát naplno, jen tak můžeme pomýšlet na úspěch. Víme, jak moc silný tým v současné chvíli mají. V minulé sezóně jsme ukázali, že s nimi umíme hrát, v obou zápasech jsme podali velmi dobrý výkon a myslím si, že to můžeme zopakovat i v sobotu," řekl na předzápasové konferenci rakouský manažer.

Na straně Southamptonu budou v zápase se City chybět Lavia a Livramento, kteří se stále zotavují ze zranění.

V minulé sezóně dopadly oba vzájemné zápasy remízou (0:0, 1:1).
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Cancelo, Dias, Aké, Gómez - De Bruyne, Rodri, Gündogan - Silva, Haaland, Foden
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Bazunu - Walker-Peters, Bella-Kotchap, Salisu, Perraud - Ward-Prowse, Maitland-Niles - Elyounoussi, Aribo, Armstrong - Adams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 10.70 - 25.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Brentford FC  (sobota 16:00)
Výkony Newcastlu jsou zatím v letošní sezóně trochu rozpačité, svěřenci Eddieho Howea nicméně minulý týden trochu překvapivě rozdrtili Fulham na jeho hřišti 4:1, k čemuž ale dopomohla i brzká červená karta, která Fulham už v prvních deseti minutách poslala do početního oslabení. Naproti tomu Brentford zase nedokázal zvítězit na půdě nováčka z Bournemouthu, kde se musel spokojit s dělbou bodů po remíze 0:0.

Newcastle v letošní sezóně zatím prohrál jen jedno jediné utkání, když brankou z 95. minuty podlehl na Anfield Road Liverpoolu. To rozhodně není špatná bilance, problémem svěřenců Eddieho Howea je ale příliš velké množství remíz. Magpies totiž remizovali s Brightonem, Manchesterem City, Crystal Palace a Bournemouthem. Jediné dvě výhry přišly proti Fulhamu a v prvním kole Newcastle ještě snadno přemohl nováčka z Nottinghamu. Pokud se svěřenci Eddieho Howea budou chtít udržet na dostřel vrchním patrům tabulky, pak budou muset začít tři body sbírat častěji.

Brentford zahájil sezónu výborně, když nejprve dotáhl dvoubrankové manko na půdě Leicesteru, načež si posléze vyšlápl na favorizovaný Manchester United, který v dobře známém utkání deklasoval vysoko 4:0. Následovala těsná prohra na hřišti Fulhamu a další dvě remízy - postupně s Evertonem a Crystal Palace. Na začátku září si Brentford opět s chutí zastřílel, když na vlastním stánku rozstřílel Leeds vysoko 5:2. Poslední týdny se ale Brentfordu už tolik nevedlo, nejprve podlehl Arsenalu na vlastním stánku vysoko 0:3, načež si připsal pouze bod za remízu s nováčkem soutěže Bournemouthem.

Newcastlu by se do sestavy již mohl vrátit Allan Saint-Maximin, který od konce srpna laboruje se svalovým zraněním. K dispozici bude také Joelinton a Jonjo Shelvey, do zápasu ale nejspíše nezasáhne posila Alexander Isak, kterého vyřadí drobné potíže se svalem. Brentford se musí obejít bez kapitána Pontuse Janssona, k dispozici ale už bude Sergi Canos a Ethan Pinnock.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.03 - 5.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Tottenham Hotspur  (sobota 18:30)
Pořádně těžká šichta čeká v sobotu večer na fotbalisty Tottenhamu. Ti totiž zajíždějí na půdu rozjetého Brightonu, který do sezóny vstoupil skutečně ve velkém stylu a momentálně okupuje dokonce čtvrtou pozici v tabulce. Tottenham si naopak minulý týden připsal svou první ligovou porážku v této sezóně a optimálně se mu nevyvedlo ani úterní utkání na půdě Eintrachtu Frankfurt, svěřenci Antonia Conteho tak skutečně mají, co napravovat.

Brighton sice přišel o trenéra Pottera, který v půlce září odešel trénovat londýnskou Chelsea, krátkodobě by to ale až tak velká ztráta být nemusela. Alespoň to naznačilo utkání s Liverpoolem, ve kterém Seaguls předvedli výborný výkon a po bláznivé přestřelce a hattricku Trossarda si odvezli bod za remízu 3:3. Obecně Brighton vstoupil do sezóny výborně, v úvodních 7 zápasech prohrál jen jednou, když těsně nestačil na Fulham, body ztratil ještě za remízy na Liverpoolu a doma s Newcastlem, ve zbylých čtyřech zápasech ale nezaváhal - včetně výhry na Old Trafford či vítězné domácí přestřelky s Leicesterem City.

Tottenham je na tom v tabulce o něco málo lépe než jeho sobotní soupeř, má ale taky odehrán o zápas více. Svěřenci Antonia Conteho ale minulý víkend poprvé poznali hořkost porážky, když v severolondýnském derby nestačili na tradičního rivala Arsenal a po brankách Parteyho, Jesuse a Xhaky odešli poraženi v poměru 3:1. Obecně ale Spurs mohou být se vstupem do ročníku spokojeni, nejprve se jim podařilo deklasovat Southampton, následovala v nastavení vydřená remíza na Stamford Bride, na co pak Kohouti navázali vydřenými výhrami nad Wolverhamptonem a Nottinghamem. Z půdy West Hamu pak Spurs sice přivezli jen bod, další londýnské derby s Fulhamem už ale zvládli vítězně, načež následoval šestigólový příděl Leicesteru City. Až Arsenal našel na svěřence Antonia Conteho recept a uštědřil jim první ligový políček letošní sezóny.

V táboře Brightonu je nejistá situace okolo záložníka Caiceda, který v týdnu laboroval s drobným zraněním. Mimo hru ale bude zcela určitě Enock Mwepu. Hosté se musí obejít bez vykartovaného Emersona Royala, k dispozici by pak ještě neměl být ani ofenzivní záložník Kulusevski.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.39 - 2.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC870120:821
2.Manchester City862029:920
3.Tottenham Hotspur852119:1017
4.Brighton & Hove Albion742114:814
5.Chelsea FC741210:1013
6.Manchester United740311:1412
7.Newcastle United825112:811
8.Fulham FC832313:1511
9.Liverpool FC724118:910
10.Brentford FC824215:1210
11.Everton FC82427:710
12.Leeds United723210:109
13.AFC Bournemouth82336:199
14.Aston Villa82246:108
15.West Ham United82155:97
16.Southampton FC82158:137
17.Crystal Palace71338:116
18.Wolverhampton Wanderers81343:96
19.Leicester City811614:224
20.Nottingham Forest81166:214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1062)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele