Premier League - preview 1. kola: V akci oba manchesterské kluby

05.08.2022, 08:27, aktualizováno 07.08.2022, 08:29
Previews
Manchester City jako obhájce titulu na závěr úvodního kola poměří síly s West Hamem United. Ještě předtím půjde do akce, poprvé pod novým manažerem Erikem Ten Hagem, městský rival United, jenž hostí Brighton. Leicester bude hrát s Brentfordem...
Leicester City - Brentford FC  (neděle 15:00)
Ve své nováčkovské sezoně Brentford obstál a starostem se záchranou se bude chtít vyhnout i v té druhé. Na úvod ho však čeká těžký zápas. Zamíří totiž na půdu Leicesteru, jenž má tradičně vysoké ambice.

Foxes v minulé sezoně zrovna nezářili, závěr se jim ale povedl a v konečném výsledku díky němu uhráli solidní osmou příčku. Na dobré výkony navázali i v přípravě, kdy kromě několika celků z nižších anglických soutěží dokázali před týdnem zvítězit i proti Seville. V Leicesteru se navíc mohou spoléhat na to, že mají de facto pohromadě kádr z minulé sezony - odešel jim jen dlouholetý gólman Kasper Schmeichel do Nice a hostování z Lipska skončilo Ademolu Lookmanovi.

To jeho konkurent z Brentfordu byl na přestupovém trhu podstatně aktivnější. Z Bologni dotáhl obránce Aarona Hickeyho, dále pak gólmana Thomase Strakoshu z Lazia, další posilu do obranných Bena Meeho z Burnley či útočníka Hull City Keanea Lewis-Pottera. Jen zdravotní prohlídka navíc od angažmá dělí Mikkela Damsgaarda. Tým pak opustili Christian Eriksen, Dominic Thompson a Marcus Forss. A příprava ukázala, že změny v kádru nemusí být vůbec k zahození. Proti náročným soupeřům Bees obstáli a zdolali například Betis, Arsenal nebo Brighton.

Domácím bude nejen v tomto zápase, ale i v dalších šesti měsících chybět obránce Pereira, nějaký čas nebude k dispozici ani Barnes. Hosté se musí obejít bez tria Ajer, Canos a Pinnock.

Utkání na King Power Stadium začíná v neděli v 15 hodin, na povel jej bude mít sudí Gillett.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Ward - Amartey, Fofana, Evans - Castagne, Maddison, Ndidi, Dewsbury-Hall, Justin - Vardy, Daka
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Raya - Hickey, Jansson, Mee, Henry - Jensen, Norgaard, Janelt - Mbeumo, Toney, Wissa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.73 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Brighton & Hove Albion  (neděle 15:00)
Rudí ďáblové z Manchesteru vykročí do nové sezony zápasem na Old Trafford proti Brightonu. Není pochybností, že domácí zůstávají horkým favoritem, na druhou stranu fanoušci si v minulých ročnících prožili nejedno zklamání a na prahu nové sezony jsou obezřetní. Jak se povede premiéra nizozemského kouče Erika Ten Haga a zasáhne do hry Cristiano Ronaldo?

V Manchesteru mají za sebou hodně zajímavé léto, které dost možná ještě nekončí. A ano, jde o Cristiana Ronalda. Hvězdný Portugalec byl středobodem všemožných spekulacích ohledně odchodu do jiného klubu. Aktuálně však na Old Trafford setrvává. Ronaldo se zdaleka nezapojil do celé přípravy, v řadě zápasů chyběl a to přesto, že nový kouč Erik Ten Hag prohlásil, že s Ronaldem do další sezony normálně počítá. Ronaldo a vedení však potvrdili, že chce z klubu pryč, přičemž hlavní příčinou má být absence Ligy mistrů. Skloňovaly se různé adresy - Chelsea, Atlético, Bayern, Sporting apod., nic konkrétního se ale zatím neurodilo a Ronaldo nadále zůstává hráčem United.

Manchester má pochopitelně velké ambice, klub jeho formátu ani nemůže mít jiné. A ať už sága Ronaldo dopadne jakkoliv, je jasné, že půjde do sezony s některými významnými změnami. Do Juventusu už odešel problematický Paul Pogba a na manažerskou židli usedl již zmiňovaný Erik Ten Hag, jenž dlouhá léta odváděl skvělé služby Ajaxu. Není proto divu, že právě z Amsterdamu přichází za necelých 60 milionů Eur obránce Lisandro Martínez. Zadarmo se na Old Trafford přesunul i další hráč, který si udělal jméno v Axaju - dánský tvůrce Christian Eriksen a do třetice znovu Eredivisie, tentokrát v podobě příchodu Tyrella Malacii, s nímž se v loňské sezoně potkávala pražská Slavia v soubojích s Feyenoordem.

Na Old Trafford chtějí minimálně do Ligy mistrů a v klubu to všichni moc dobře ví. Nálada je ale dobrá a všichni jsou na začátek Premier League natěšeni. "Jen vyběhnout na trávník Old Trafford před našimi fanoušky a oblékat tento dres je skvělý pocit. Všichni se na to samozřejmě těšíme a děláme vše proto, aby se nám zápas a na celou sezonu dobře připravili," prozradil obránce Lindelöf. "Všichni se těšíme na začátek a doufáme, že začneme dobře a zažijeme skvělou sezonu," pokračoval pro změnu Fred.

Patřičně natěšený je i soupeř z jihu Anglie - Brighton & Hove Albion. Loňskou sezonu zakončil na výtečném devátém místě a určitě bude chtít stejný výsledek zopakovat. Bude to mít o dost těžší, protože během letního přestupového období pustil několik výrazných opor. Yves Bissouma zamířil do Tottenhamu a v Londýně čerstvě zakotvil i Marc Cucurella. Norský útočník Leo Skiri Östigard vyměnil deštivý Brighton za slunnější Neapol a v dalších odchodech by šlo pokračovat. Nicméně manažer Graham Potter zůstává optimistický a věří v další úspěšnou sezonu.

United doma s Brightonem prakticky neztrácejí, svému soupeři ale mají hodně co oplácet. "Seagulls" totiž na konci minulého ročníku ponížili Manchester vysoký výsledkem 4:0. V nedávné historii Premier League zdaleka nejde o jedinou výhru Brightonu nad Manchesterem, avšak ještě nikdy se nestalo, aby si Brighton odvezl z "divadla snů" všechny body. Může se to v neděli změnit?

Manchester bude určitě bez Anthonyho Martiala a je velice pravděpodobné, že Cristiano Ronaldo začne jen na lavičce náhradníků. Suspendován je Mason Greenwood a k dispozici nebudou ani Facundo Pellistri a Brandon Williams. Brightonu bude chybět pouze zraněný Jakub Moder.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Maguire, L Martinez, Malacia - Fred, McTominay - Sancho, Bruno Fernandes, Elanga - Rashford
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Veltman, Dunk, Webster - Lamptey, Mwepu, Gross, March - MacAllister, Welbeck, Trossard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.93 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Manchester City  (neděle 17:30)
Už na třetí mistrovský titul v řadě budou útočit fotbalisté Manchesteru City. Svěřenci trenéra Pepa Guardioly budou největším favoritem, ale hned v prvním kole je čeká nevyzpytatelná cesta na Olympic Stadium do Londýna. West Ham i s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem doma se City už tři roky neprohrál a pokračovat v tom hodlá i v neděli podvečer.

Souboj West Hamu se Citizens zakončí 1. kolo Premier League a diváci se mají rozhodně na co těšit. Kladiváři víceméně udrželi úspěšný kádr z předchozích dvou let včetně manažera Davida Moyese a znovu chtějí bojovat o evropské poháry. Zároveň dobře ví, že závěr poslední sezony nebyl z jejich pohledu optimální a v létě bylo potřeba leccos změnit popřípadě vylepšit.

Definitivně se vyjasnila pozice brankáře a z Paříže už natrvalo přestoupil Alphonse Aréola, obranu vyztuží Maročan Nayef Aguerd a ofenzívu italský reprezentant Gianluca Scamacca či Maxwel Cornet ze sestupivšího Burnley. Osa kádru zůstává neměnná a zůstávají i čeští reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Třetím do party byl Alex Král, který ale přestoupil do bundesligového Schalke.

West Ham hned na úvod přivítá těžkého soupeře, ale doma chce za každou cenu zvítězit. "Hrajeme proti Manchesteru City a to je neuvěřitelně těžké. Oni sem ale přijedou a také to budou mít složité. Přemýšlíme nad všemi aspekty soupeře. Je to prvotřídní tým mnoho let a myslím, že letos tomu bude opět," prohlásil na tiskové konferenci manažer David Moyes.

Manchester City bude největším favoritem na zisk mistrovského titulu. Úřadující šampion bude mít možnost zaútočit na třetí titul v řadě, což se naposledy povedlo jeho městskému rivalovi Manchesteru United v letech 2007-2009. Citizens budou cílit nejen na mistrovský hattrick, ale především na zisk "ušatého" poháru, který jim stále uniká. Vedení v létě pochopitelně nelenilo a za pořádný balík peněz přivedlo norského bombarďáka Erlinga Haalanda. Levný nebyl ani příchod Kalvina Phillipse z Leedsu United, a tak se kvůli FFP muselo uvolnit místo. Odchody byly poměrně překvapivé - Zinčenko a Gabriel Jesus posílili konkurenční Arsenal, Sterling zase Chelsea.

Manchester City by měl být zase o něco silnější, ale to se dá říci i o konkurenci. Pep Guardiola bude pod ještě větším tlakem a ne snad pro domácí titul, ale zejména pro Ligu mistrů. Další nezdar by mohl mít pro Guardiolu neblahé důsledky.

Hosty nečeká na začátek Premier League vůbec nic jednoduchého. Na Olympic Stadium se jím nedaří vyhrávat. Naposledy se tak stalo před třemi lety. Samozřejmě obecně vzato mají Citizens výrazně lepší vzájemnou bilanci, ale potvrdit to musí na hřišti. Na druhou stranu Kladiváři nad City v Premier League dlouhá léta nevyhráli. Poslední výhra se datuje k 19. září 2015 a domácí výhra je pak ještě o rok starší.

Kladiváři pro nedělní zápas ještě nevyužijí služeb Gianlucy Scamaccy a pro zranění kolene nebude ani další Ital Angelo Ogbonna. Co se týče hostů, těm nepomohou Aymerick Laporte a John Stones.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Zouma, Dawson, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Fornals, Benrahma - Antonio
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Ake, Cancelo - De Bruyne, Rodri, Bernardo - Mahrez, Haaland, Foden
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.05 - 5.28 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fulham FC - Liverpool FC  (sobota 13:30)
Londýnský Fulham čeká hned na úvod nového ročníku Premier League těžká zkouška. Nováček soutěže vyzve na domácí půdě loňského vicemistra Liverpool, který mimo to vyhrál oba domácí poháry a dokráčel až do finále Ligy mistrů.

Fulham do nejvyšší soutěže postoupil z prvního místa dva body před druhým Bournemouthem. Cottagers se v nadcházející sezoně budou snažit zbavit nálepky cestovatele mezi soutěžemi, protože postup do Premier League oslavili už potřetí během pěti let. V posledních pěti případech, kdy se Fulham vracel mezi elitu, vždy prohrál a stejný scénář bookmakeři předpokládají i nyní, protože proti němu bude stát jeden z nejtěžších možných soupeřů. Do posledního přípravného klání "Chalupáři" nastoupili proti Villarrealu, se kterým remizovali 1:1. Celkově si v přípravě připsali dvě výhry, remízu a porážku.

Liverpool bude zcela jistě opět pomýšlet na zisk ligového titulu, o který jej v minulé sezoně připravil Manchester City. Reds odehráli loni největší možný počet zápasů, přesto nakonec na rekordní čtyři trofeje nedosáhli, když jim kromě Premier League utekl pohár i ve finále z Ligy mistrů, o který jej obral Real Madrid. Liverpool má štěstí na los, po čtvrté v řadě totiž zahajuje proti nováčkovi a v předchozích třech případech vždy vyhrál, a navíc v celkovém skóre 11:4. Manažer Jürgen Klopp se bude muset obejít bez hvězdy minulých let Sadia Maného, který odešel do Bayernu Mnichov, a také bez Divocka Origiho. Jejich palebnou sílu by měla nahradit uruguayská posila Darwin Núñez, který dorazil s Benficy.

"Jsme na prahu nového ročníku a naše cíle budou opět ty nejvyšší. Jsem přesvědčený, že jsme odchody stoprocentně nahradili a budeme opět silní. Hrajeme s nováčkem, ale nečeká nás nic lehkého, k soupeři musíme chovat úctu, nesmíme jej podcenit," uvedl Klopp na tiskové konferenci.

Poslední vzájemný duel Fulhamu s Liverpoolem se odehrál loni v březnu a Cottagers velmi překvapivě vyhráli na Anfield Road 1:0 po gólu Maria Leminy,jenž nyní obléká dres Nice.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rodák - Mbabu, Tosin, Ream, Robinson - Reed, Palhinha - Decordova-Reid, Pereira, Rebanho - Mitrovic.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Thiago - Salah, Firmino, Díaz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.10 - 6.29 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Aston Villa  (sobota 16:00)
Na Bournemouth si v Premier League moc dobře vzpomínáme. A zpravidla i moc rádi. Tým vedený tehdejším koučem Eddiem Howem vždycky uměl pobavit - ať už pohlednou ofenzivní hrou nebo chatrnou defenzivou, z níž tu a tam vyústily i vysoké debakly. Po dvou letech jsou Cherries zpátky, ale tentýž herní styl se od nich očekávat nedá.

Scott Parker dovedl celek z jihu Anglie k pohodlnému postupu především díky kvalitnímu obrannému systému. Oproti sezóně 2020/21 udělal s týmem pokrok - celkový počet obdržených gólů srazil v uplynulém ročníku o sedm - na 39, což bylo nejméně ze všech čtyřiadvaceti klubů.

Jestli si do Bournemouthu budou soupeři jezdit zastřílet, nebo ne, jako první otestuje Aston Villa. V kádru Stevena Gerrarda poutají největší pozornost směrem do ofenzivy Ollie Watkins, Danny Ings a Philippe Coutinho - v přípravě ovšem nejvíc zaujal "čtvrtý vzadu” Leon Bailey, jenž nejspíš ze základní sestavy vytlačí Ingse.

Při pohledu na jména není divu, že se management Villans zaměřil přes léto především na zadní řady. Přišel stoper Diego Carlos ze Sevilly a defenzivní záložník Boubacar Kamara z Marseille. Oba by měli začít od první minuty - mimo hru pak zůstávají jen Kortney Hause a Keinan Davis.

I Bournemouth se do prvního kola chystá s relativním novicem v sestavě. Zdá se totiž, že úvodní hvizd uslyší z hřiště i dvacetiletý stoper James Hill, jenž ještě v minulé sezóně sbíral zkušenosti ve třetiligové League One - a v Championship v dresu Cherries zaznamenal jediné krátké cameo z lavičky.

Kdo se naopak na hřišti ještě neobjeví, je David Brooks. Pětadvacetiletý záložník sice díky vizáži věčného teenagera vypadá na osmnáct, ale zkušeností s těžkými životními situacemi už má za sebou víc než kdejaký kmet. Brooks během uplynulé sezóny porazil rakovinu mízních uzlin a už se stihl vrátit do tréninku - Scott Parker však bude prozatím s jeho minutáží zacházet s velkým rozmyslem.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Travers - Hill, Mepham, Kelly - A. Smith, Lerma, L. Cook, Zemura - Christie, Solanke, Anthony
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Diego Carlos, Mings, Digne - McGinn, Kamara, Douglas Luiz - Bailey, Watkins, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.10 - 3.50 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leeds United - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Když Leeds v druhé polovině minulého ročníku angažoval místo Marcela Bielsy amerického trenéra Jesseho Marche, fotbalového boha neurazil. Už už to sice vypadalo na padáka, ale zázrak v posledním kole - který do značné míry podpořilo sestupující Burnley - znamená, že se úvodní víkend bez tradičního celku neobejdeme.

Letošní Leeds bude určitě jiný než ten loňský. Už jen kvůli tomu, že suverénně nejlepší (a ve velkém množství zápasů i jediný schopný) hráč týmu Raphinha odešel za lepším do Barcelony. O jeho neutuchající přísun kreativity se tak budou muset společně postarat třeba letní posily Luis Sinisterra a Brenden Aaronson; první jmenovaný však úvod sezóny nestihne.

Neohrozí tak obranu Wolverhamptonu, což je velká škoda. Vzhledem k tomu, jaký herní styl v minulém ročníku Vlci praktikovali, by se totiž pro oko diváka jakákoli ofenzivní kvalita ze strany soupeře hodila. Nemalujme však čerty na zeď, vždyť v přípravě svěřenci Bruna Lage smetli jak Álaves (4:0), tak i Besiktas (3:0).

Během přípravy zaujali především Pedro Neto a Daniel Podence, no a budou to právě oni dva, kdo potáhnou Wolves směrem dopředu. Adama Traoré i Raúl Jiménez jsou totiž mimo hru kvůli zdravotním problémům.

Na absenci Mexičana už jsou z dřívějška fanoušci po hříchu zvyklí, o dost větším překvapením naproti tomu může být pohled na stopera Conora Coadyho zahřívajícího lavičku. Kapitán týmu se v přípravě musel sklonit před posilou z Burnley Nathanem Collinsem a nyní se spekuluje dokonce o jeho odchodu z klubu...

V úvodu článku jsme se otřeli o jméno trenéra Marcela Bielsy, jehož angažmá skončilo více méně kvůli neskutečné smůle s marodkou. A tohle bohužel Leedsu zůstalo i do úvodu té letošní. Je až k nevíře, že se přes léto či dříve stihli zranit Liam Cooper, Daniel James, Luke Ayling, Junior Firpo, Adam Forshaw, Stuart Dallas i zmíněný Luis Sinisterra. Alespoň že Patrick Bamford je fit. Zatím...
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Kristensen, Koch, Llorente, Struijk - Adams, Roca - Aaronson, Rodrigo, Harrison - Bamford
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Jonny, Collins, Kilman, Aït Nouri - Dendoncker, Neves, Moutinho - Gibbs-White, Podence, Neto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.47 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Nottingham Forest  (sobota 16:00)
Příchod saudských miliardářů do anglické Premier League vzbudil velkou kontroverzi. Ať už pro způsob, kterým vydělávají peníze, nebo pro způsob, jakým je budou chtít na trhu utrácet. Newcastle se však v žádném případě nestal novou Chelsea z roku 2003 nebo Manchesterem City o pět roků později. Magpies nakupují s rozmyslem a stejně tiše vzhlíží i k bojům o pohárovou Evropu.

Všechno pěkně postupně. Ono je taky v konkurenci silné šestky PL opravdu ambiciózní myslet na vklínění do jejího středu. Od šílené sezóny 2015/16 se to povedlo jen dvakrát Leicesteru a jednou West Hamu; a co si budeme podívat, v minulém ročníku se Newcastle poohlížel dokonce po prachobyčejné záchraně prvoligové příslušnosti.

Od té doby ale udělal obrovský pokrok. Eddie Howe prokázal, že dovede vést i větší klub než Bournemouth a na jaře vytvořil ze Strak skutečnou ligovou štiku. Ve druhé polovině sezóny získali víc bodů jen suverénní Liverpool a Manchester City. A z čeho úspěch plyne? Z inteligentního počínání na přestupovém poli a taktice, která kádru padne jako ulitá.

Burn, Wood, Trippier, a pak Pope a Botman. To nezní jako parta superhvězd, že? Vyčnívá snad jen šestý do party Bruno Guimaraes, jenž se ostatně po novém roce stal skutečným tahounem týmu. Pomohlo zatažení Joelintona do zálohy i setrvání jednoho z nejatraktivnějších fotbalistů Premier League Saint-Maximina, který sice postrádá kvalitu ve finální fázi, ale v té přechodové je jeden z nejlepších na světě.

Nebude to pro Nottingham zrovna nejsnazší návrat na elitní scénu. Forest je v Premier League poprvé od roku 1999 a dle sázkových kanceláří je hned kandidátem na květnový sešup zpátky. Už v přípravě nicméně svěřenci Stevea Coopera ukázali, že žádné ořezávátko ostatním hrát nechtějí.

Porazili bundesligovou Herthu, s Valencií při generálce uhráli remízu a pohyb na přestupovém poli se dá taky považovat za úspěšný. Vždyť Jesse Lingard patřil ve West Hamu k nejlepším hráčům celé ligy - a to mu zkrátka stačilo vystoupit ze stínu a dostat adekvátní časovou gáži. Mimořádně důležitým se může ukázat hostování gólmana Deana Hendersona, pro nějž platí navlas to samé.

Forest přivedl v létě celkem 12 hráčů, ale všechny je ještě využít nemůže - obránce z Bayernu Omar Richards je totiž zraněný. Chybět bude taky záložník Ryan Yates. Newcastle se bude muset obejít bez trojice Jonjo Shelvey, Federico Fernández, Jamal Lewis.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Pope - Trippier, Schär, Botman, Targett - Willock, Bruno G., Joelinton - Almirón, Wilson, Saint-Maximin
Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Henderson - Worrall, S. Cook, McKenna - N. Williams, O'Brien, Colback, Toffolo - Lingard - B. Johnson, Awoniyi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.13 - 6.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Southampton FC  (sobota 16:00)
Tottenham Hotspur hostí v utkání prvního kola Premier League Southampton. Spurs si splnili cíl a v minulém ročníku skončili na čtvrtém místě, které jim zajistilo postup do Ligy mistrů. Saints měli na sestup náskok jen pěti bodů a určitě budu chtít letos skončit lépe než patnáctí.

Manažer Antonio Conte bude chtít v Tottenhamu určitě navázat na svou úspěšnou práci, díky které se jeho svěřenci nakonec kvalifikovali do milionářské soutěže, ačkoliv jim k tomu pomohla některá zaváhání Arsenalu. Italský stratég si s sebou přivedl i kondičního trenéra Giampiera Ventroneho, který získal mistrovské tituly s Juventusem a Guangzhou Evergrande, a jeho letní příprava nechala některé hráče sáhnout na dno svých sil.

"Kohouti" dokázali zajímavě posílit, přišli Richarlison, Yves Bissouma či Ivan Perišić. Spurs vyhráli šest z posledních sedmi domácích ligových klání nasázeli dvacet branek. Stoprocentní budou chtít být i na úvod nového sezony.

Saints loni dokázali obrat Tottenham v obou vzájemných duelech, což se povedlo jen třem dalším celkům. Celkově se však Southampton umístil počtvrté v řadě ve spodní polovině tabulky, což bude chtít letos určitě napravit. "Svatí" posilovali hlavně o mladé hráče, jako jsou třeba brankář Gavin Bazunu nebo útočník Sékou Mara. Saints ztratili v minulém ročníku nejvíce bodů ze všech týmů v zápasech, ve kterých vedli, a to 29. Díky tomu se ještě nakonec málem potýkali se záchranářskými problémy.

"Čeká nás na úvod hodně kvalitní prověrka, kterou se pokusíme zvládnout s co nejlepším výsledkem. Věřím, že pokud budou kluci přesně plnit mé pokyny a domluvenou taktiku, můžeme tu uspět úplně stejně jako na jaře. Posílili jsme o zajímavá jména, jsem hodně spokojený. Zásadní pro nás bude eliminovat Harryho Kanea, na kterém Tottenham hodně staví," prozradil manažer hostujícího týmu Ralph Hassenhütl.

Poslední vzájemný zápas Tottenhamu se Southamptonem skončil divokou výhrou Saints 3:2. Jejich branky si připsali Armando Broja, Mohamed Elyounoussi a Che Adams, za Spurs se trefil Son Heung-min a vlastní branku si dal Jan Bednarek.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Romero, Dier, Sanchez - Emerson, Bentancur, Hojbjerg, Perisic - Kulusevski, Kane, Son.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Bazunu - Kotchap, Bednarek, Salisu - Walker-Peters, Lavia, Perraud - Aribo, S. Armstrong - A. Armstrong.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.22 - 9.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Chelsea FC  (sobota 18:30)
V sobotu večer do sezóny vstoupí fotbalisté londýnské Chelsea, které čeká výlet na neoblíbenou půdu Evertonu. The Blues totiž v Goodison Parku nevyhráli od roku 2017, od té doby si na své konto připsali jen jednu remízu a hned čtyři porážky. Naposledy svěřenci Thomas Tuchela v Goodisonu zaváhali na konci dubna, když tehdy zachraňujícímu Evertonu podlehli díky brance Richarlisona 1:0. Letní přestupové období ale v ani jednom z klubů neproběhlo podle ideálního scénáře, průběh sobotního klání se dá tak jen těžko odhadovat.

Everton v průběhu léta opustil klíčový útočník Richarlison, který přestoupil do Tottenhamu, klub opustil po konci kontraktu také záložník Fabian Delph. Evertonu se zatím podařilo přivést jen dvě posily - z Burnley přišel po konci smlouvy Tarkowski, který posílí zadní řady celku, Toffees se zároveň podařilo ukořistit záložníka McNeila, za kterého tým Franka Lamparda zaplatil přes 20 miliónů liber. Celkově ale mezi fanoušky Evertonu panuje z letního počínání klubu na přestupovém poli spíše zklamání.

Před čtrnácti dny se Chelsea hrubě nevydařilo přátelské utkání s Arsenalem, kterému podlehla vysoko 4:0 a po kterém následovala tvrdá kritika z úst Thomase Tuchela. Německý stratég si mimo jiné stěžoval na nedostatek posil, Chelsea totiž svému manažerovi do té doby přivedla "jen" útočníka Sterlinga a obránce Koulibalyho. Od té doby se The Blues podařilo dotáhnout příchod obránce Cucurelly, který kvalitně vyřeší levou stranu obrany, zároveň se spekuluje o velkém zájmu o Wesleyho Fofanu a Frenkieho De Jonga. V minulém týdnu pak ještě Chelsea podepsala mladíka Carneyho Chukwuemeka, kterého přivedla z Aston Villy za poplatek 20 miliónů liber.

Evertonu bude v úvodním klání sezóny chybět zraněný klíčový útočník Calvert-Lewin, k dispozici nebude ani další hrot Salomon Rondón, který si odpykává trest za vyloučení z utkání proti Brentfordu. Mimo bude také ještě dlouholetá stálice v podobě Seamuse Colemana. V táboře hostí se otazník vznáší nad útočníky Wernerem a Brojou, kteří mají drobná zranění a o jejich účinkování se rozhodne až těsně před duelem.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Godfrey, Mina, Tarkowski - Patterson, Doucouré, Iwobi, Mykolenko - Gray, Alli, Gordon
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Thiago Silva, Koulibaly - James, Jorginho, Kanté, Chilwell - Sterling, Havertz, Mount
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.73 - 4.16 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Arsenal FC  (pátek 21:00)
Crystal Palace přivítá v duelu úvodního kola Premier League městského rivala Arsenal. Oba celky mají za sebou úspěšnou přípravu a budou chtít novou sezonu zahájit ve stejném duchu. "Kanonýři" navíc svého soka v minulé sezoně nedokázali porazit, a tak mu mají co vracet.

Eagles se v generálce na nový ročník utkali s francouzským Montpellierem, který porazili 4:2. Dvě branky si připsal Odsonne Édouard po jedné přidali Wilfried Zaha a Marc Guehi. Fanoušci Palace však budou po loňském dvanáctém místě s očekáváním vyhlížet letošní duely, zároveň budou věřit, že manažer Patrick Viera dovede své svěřence poprvé od sezony 2014/2015 do první poloviny tabulky. Eagles loni na domácí půdě dokázali Arsenal porazit 3:0, letos to však budou mít těžší o to, že Gunners se stále zlepšují, a navíc v létě dokázali kvalitně posílit.

Manažer Mikel Arteta totiž dokázal přivést hned dvě zajímavý jména z Manchesteru City, a to brazilského útočníka Gabriela Jesuse a Ukrajince Olexandra Zinčenka. Po pátém místu z loňska tak pro letošek zůstává cíl jasný - umístit se v nejlepší čtyřce a hrát Ligu mistrů. Tu si ovšem mohou "Kanonýři" vybojovat i výhrou v Evropské lize, což bude určitě také dílčím cílem. V posledním přípravném duelu Arsenal až překvapivě snadno porazil Sevillu 6:0. Hattrickem se blýskl Gabriel Jesus, o dva góly se postaral Bukayo Saka a jednu trefu zapsal Edward Nketiah.

"Když přivádíte top hráče z těch nejlepších klubů, očekávání jsou samozřejmě velká. Jenže role, kterou Gabby (Gabriel Jesus) bude mít u nás, je rozhodně odlišná od té, kterou měl v předchozím klubu. To chce určitý čas na adaptaci, jenže on to zvládl skvěle. Velmi nás všechny pozitivně překvapil. Nechceme odpovědnost však odpovědnost nechávat na něm, jsme jeden tým," uvedl na adresu nejzvučnější posily Arteta.

Poslední vzájemný duel Crystal Palace s Arsenalem se odehrál na začátku dubna a Eagles překvapivě vyhráli 3:0. Trefili se Jean-Philippe Mateta, Jordan Ayew a Wilfried Zaha.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Andersen, Guess, Mitchell - Eze, Doucoure, Schlupp - Ayew, Edouard, Zaha.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - White, Saliba, Magalhaes, Zinchenko - Odegaard, Partey, Xhaka - Saka, Jesus, Martinelli.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.66 - 3.65 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC00000:00
 Crystal Palace00000:00
 Nottingham Forest00000:00
 Leeds United00000:00
 Brighton & Hove Albion00000:00
 AFC Bournemouth00000:00
 Wolverhampton Wanderers00000:00
 Southampton FC00000:00
 Leicester City00000:00
 West Ham United00000:00
 Aston Villa00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Newcastle United00000:00
 Manchester United00000:00
 Manchester City00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Fulham FC00000:00
 Everton FC00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Brentford FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2107)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele