Premier League - preview 1. kola: Ostrý start pro mistra

13.08.2021, 08:25, aktualizováno 15.08.2021, 08:41
Previews
Tottenham Hotspur Stadium (© AFP)
Hodně těžký začátek sezony před sebou má obhájce titulu, největší favorit letošní sezony se na úvod střetne s Tottenhamem. West Ham loni zažil skvělou sezonu a vysoko myslí i nyní, na úvod by se mu hodil úspěch v Newcastlu.
Newcastle United - West Ham United  (neděle 15:00)
Na scénu Premier League vstupuje West Ham i s dvojicí českých reprezentantů Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem. Kladiváři budou obhajovat šesté místo, ale v předsezónních prognózách se jim příliš nevěří. Svěřenci manažera Davida Moyese začnou v St. James Parku proti Strakám. Loni s nimi prohráli oba zápasy.

Newcastle i West Ham patří k tradičním účastníkům Premier League, avšak ne vždy měly na růžích ustláno. Zkušenost s druhou ligou je pro Straky stále živoucí a bezpečná záchrana bude primárním cílem. Newcastle pochopitelně pomýšlí na mnohem vyšší pozice, ale uvidíme, v jaké formě se představí.

Newcastle loni obsadil dvanácté místo a nebýt mizerné formu na přelomu roku, mohlo to být ještě veselejší. Manažer Steve Bruce má k dispozici stabilizovaný kádr a stejně jako ostatní už se těší, až na zaplněném St. James Parku povede své svěřence do prvního utkání s West Hamem.

Už bylo několikrát řečeno, že obhájit šestou příčku bude pro Kladiváře nesmírně obtížné. Zvláště když je čeká Evropská liga. Hned v prvním kole se střetnou s nepopulárním Newcastlem. V minulé sezoně vyhrály Straky oba zápasy, ale především ten v St. James Parku stál za to. Sedm minut před koncem rozhodl o vítězství 3:2 Joseph Wilock.

Kladiváři uspěli na půdě Newcastlu naposledy v roce 2018. To není tak dávno, nicméně čtyřikrát v řadě ho nedokázali porazit. Vylepšit tuto negativní bilanci je pro Součka a spol. jistě motivací.

Do branky domácích se postaví Freddie Woodman. Slovenský reprezentační brankář Martin Dúbravka totiž laboruje se zraněním. K dispozici nebudou ani Karl Darlow, Paul Dummett a Joseph Wilock, jehož transfer z Arsenalu ještě nebyl plně dokončen. Starosti se skladbou základní jedenáctky měl i David Moyes. Ogbonnu, Lanziniho a Masuaka trápily zdravotní neduhy. Vedení West Hamu byla vyčítána malá aktivita na přestupovém trhu a dokonce se nepodařilo zrealizovat trvalý přestup Jessieho Lingarda. Zatím.

Utkání v St. James Parku povede zkušený sudí Martin Atkinson.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Woodman - Fernandez, Lascelles, Schar - Murphy, Hayden, S. Longstaff, Almiron, Ritchie - Wilson, Saint-Maximin
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Diop, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Fornals, Benrahma - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.37 - 3.47 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Manchester City  (neděle 17:30)
Hned první kolo Premier League nabídne divákům pořádný šlágr - duel Tottenhamu Hotspur s Manchesterem City. Hosté obhajují loňský primát, zatímco domácí chtějí napravit nepovedenou sezonu a zaútočit na umístění v první čtyřce. Od památného dvojzápasu Ligy mistrů v roce 2019 se Citizens na Tottenhamu nepodařilo ani jednou bodovat. O motivaci mají postaráno i Kohouti, rádi by Guardiolovi a spol. oplatili porážku z dubnového finále Ligového poháru.

Tottenhamu se zatím nepodařilo navázat na úspěchy argentinského kouče Maurizia Pochettina a nepovedlo se to ani věhlasnému Josému Mourinhovi. Klub se proto rozhodl se slavným Portugalcem skoncovat a na jeho místo přivést Nuna Espirita Santa. Jak moc dobrá volba to byla ukáží až výsledky, jedno je však jisté - Nuna nečeká ani trochu lehká práce.

Zajistit si účast v první čtyřce bude pro obrovskou konkurenci složité. Tottenhamu se víceméně podařilo udržet všechny hvězdy včetně Harryho Kanea a navrch přivedl zajímavé posily. Pořizoval v Itálii, konkrétně v Bergamu, odkud přivedl brankáře Golliniho a především stopera Romera. V případě odchodu Kanea se mu podařil přestup Bryana Gila ze španělské Sevilly.

Kohouti začínají jízdu novým ročníkem Premier League doma, ale proti soupeři nejtěžšímu. Manchester City obhajuje titul a navíc si brousí zuby na vítězství v Lize mistrů. V souvislosti s oběma kluby se hodně hovořilo o přestupu Harryho Kanea, ale hlavní posilou, kterou úřadující mistr podepsal, je Jack Grealish z Aston Villy. Na Etihad Stadium přichází za horentní sumu 117,5 milionu eur. A zdá se, že Pep Guardiola využije jeho služeb už v Londýně.

Tottenham se s Manchesterem utkává pravidelně. Fanouškům zůstává v paměti především strhující dvojduel Ligy mistrů, po kterém si Kohouti zahráli své doposud jediné finále nejprestižnější klubové soutěže. Ale pořádný rachot je to i v lize, potažmo v domácích pohárech. Letos v dubnu spolu oba týmy hrály finále Ligového poháru a z nejtěsnější výhry se radovali Citizens - rozhodl obránce Aymeric Laporte.

Nuno Espirito Santo prozradil, že střelec Kane začal s týmem trénovat, nicméně jeho start od první minuty je vyloučen. Jeho místo na hrotu útoku zaujme Son. K dispozici zatím nebude ani nová posila z Atalanty obránce Romero. Také Citizens hlásí některé absence. Foden laboruje se zraněním nohy a zdravotní stav nedovolí pořádně trénovat ani De Bruynemu. "Jeho stav se každým dnem zlepšuje, ale čekáme. Dosud nemůže dělat kompletní cvičení. Částečně trénuje s námi a částečně sám. Uvidíme, jak se jeho situace bude vyvíjet v příštích dnech," prohlásil Guardiola. Už na konci minulé sezony se s klubem rozloučil ikonický Sergio Agüero.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Sanchez, Dier, Reguilon - Lo Celso, Hojbjerg - Lucas, Dele, Bergwijn - Son
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Dias, Cancelo - Gündogan, Rodri, Fernandinho - Mahrez, Torres, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.47 - 3.87 - 1.71
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Leeds United  (sobota 13:30)
Dva zvučné a zručné fotbalisty koupil Manchester United v létě a i s jejich pomocí se chce konečně přiblížit velkému úspěchu. Cestu na vrchol započnou Red Devils proti Leedsu, který chce bavit diváky podobně jako v nováčkovském ročníku.

"Rudí ďáblové" mají od nové sezony velká očekávání tak nějak vždy, letos však jsou natěšeni snad ještě víc než v předchozích letech. Červená část Manchesteru zkrátka věří, že letos se jí útok na ligové prvenství po dlouhých devíti letech zase vyvede. Jistě, městský rival City stále zůstává při síle, ze zbytku Premier League ale drží s United krok už jen málokterý celek. Pokud se tedy vůbec nějaký přihlásí.

Navzdory prvotním rozpakům stále zůstává na lavičce Red Devils Ole Gunnar Solskjaer, jenž v létě do kádru přivábil dvě zvučné posily. O křídelníka Jadona Sancha se prala snad celá Anglie, nakonec ale bývalý křídelník Dortmundu zamířil z Německa domů do Manchesteru, kde však blankytně modrý dres vyměnil za rudý. Kvalita se dle přání fanoušků zvýší také v obraně, z Realu Madrid totiž dorazí francouzský stoper Raphaël Varane.

Obě nové tváře mohou skvěle zaklapnout do již tak silného souboru. Takový Luke Shaw například ukázal, že v případě pevného zdraví si levou stranu defenzivy dokáže podmanit. Bruno Fernandes se snad již vzpamatoval z nepovedeného Eura, pokud by však Portugalec náhodou ještě potřeboval čas na odpočinek, hodlá ve středu pole excelovat Paul Pogba. Ten naopak na mistrovství Evropy patřil k nejlepším hráčům Francie a také působení v Manchesteru si snad konečně začal víc užívat.

United zkrátka vypadají připraveni na boj o trofeje a sami se neštítí sebevědomých prohlášení. "Musíme začít získávat trofeje, neboť za poslední roky jsme dokázali, že jsme opět konkurenceschopní," vzkázal kapitán "Rudých ďáblů" Harry Maguire.

Leeds se podobně na hrušce necítí, po úspěšném návratu do nejvyšší soutěže však ani Whites nechtějí zacouvat do kouta. Protřelý stratég Marcelo Bielsa vloni nezklamal: jeho družina bavila a na svou stranu získala mnoho sympatizantů. Nováček dokonce sahal po evropských pohárech, i s výsledným devátým místem ale museli být na Elland Road spokojeni.

I letos budeme moct v dresu Whites sledovat brankáře Illana Mesliera, anglickou kometu a vicemistra Evropy Kalvina Phillipse, neúnavného Stuarta Dallase či potentního Patricka Bamforda. V létě navíc řady Leedsu rozšířil španělský obránce Júnior Firpo.

Nová tvář se ovšem v prvním kole na trávníku neukáže, neboť Firpa podobně jako dalšího zadáka Diega Llorenteho a záložníka Jamieho Shackletona trápí zranění. Manchesteru budou scházet zadák Alex Telles a útočník Marcus Rashford, hrát nebude ani Varane, jehož přestup ještě není oficiálně uzavřený.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea — Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw — Matić, Fred — Pogba, Fernandes, Greenwood — Martial
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier — Ayling, Koch, Cooper, Dallas — Raphinha, Klich, Rodrigo, Phillips, Harrison — Bamford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.18 - 5.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Burnley FC - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Burnley i Brighton se v uplynulém ročníku pohybovaly v dolní polovině tabulky a na podobných místech by dle expertů měly působit i letos. Leccos o možnostech obou klubů naznačí již první vzájemný duel.

Těšili jste se, že "kopáči" z Burnley z Premier League konečně vypadnou? Tak to jste doufali marně. Clarets, kteří se vyznačují zejména bojovností a týmovým pojetím, se v nejvyšší soutěži opět udrželi a vzhledem k minimální fluktuaci kádru přes léto lze očekávat, že družina Seana Dyche bude fotbalové "pundity" opět frustrovat.

"Rackové" z Brightonu se naopak snaží prezentovat líbivým fotbalem, jenže vloni na krásu často umírali. I proto se Seagulls zapletli do boje o záchranu, v Premier League ale stejně jako Burnley zůstávají. Tentokrát už chce manažer Graham Potter dokázat, že může být na jihu Anglie úspěšný.

V prvním kole se na straně Brightonu neukáže obránce Dan Burn, jehož limituje pochroumané koleno. Pravý bek Tariq Lamptey řeší dlouhodobě problém se stehenním svalem, jenž limituje také útočníka Dannyho Welbecka.

Nenastoupí ani někdejší středopolař Brightonu Dale Stephens, který Clarets chybí delší čas podobně jako útočník Kevin Long. Další útočník Chris Wood je naopak po OH připraven, brankář Nick Pope se zase zotavil ze zranění.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope — Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor — Gudmundsson, Westwood, Cork, McNeil — Barnes, Wood
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sánchez — Webster, Dunk, Veltman — March, Bissouma, Mwepu, Groß — Trossard, Mac Allister — Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.12 - 2.54
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Ještě ani pořádně nezačala sezona a už stihla Chelsea shrábnout jednu trofej. Po vítězství v evropském Superpoháru konečně Blues rozjedou též kolotoč jménem Premier League, a to rovnou malým londýnským derby proti Crystal Palace.

Jako vítěz Ligy mistrů vyzvala Chelsea ve středu držitele trofeje pro šampiona Evropské ligy Villareal. Po prvním poločase se zdálo, že Londýňané v Belfastu bez větších potíží ustoupí. Skvěle hrál především Marcos Alonso přidali se ale také Kai Havertz s Hakimem Ziyechem. Po změně stran ale španělský sok zabral a vyrovnávací brankou poslal zápas do prodloužení a poté i do penalt.

V nich se Thomasi Tuchelovi vyplatit tah s prostřídáním gólmanů. Kepa Arrizabalaga vyčapal pokutový kop kapitánovi Villarealu Raúlovi Albiolovi a odšpuntoval velkou radost v táboře Blues. Belfastská noc se zabarvila domodra.

A aby dobrých zpráv nebylo málo, oznámila Chelsea jen několik hodin po úspěchu v Severním Irsku návrat Romelua Lukakua. Ztracený belgický syn musel ze Stamford Bridge vyrazit do Liverpoolu, Manchesteru a Milána, než nakonec přišel mocipánům z Londýna dobrý. Příchodem Lukakua nicméně získala Chelsea vytouženou palebnou sílu.

Crystal Palace se místo nakupování přes léto soustředil na udržení stávajícího kádru. Zatím v něm zůstává i asi nejcennější artikl Wilfried Zaha, avšak přestupové okno ještě není u konce a stále hrozí, že se někdejší talent Manchesteru United přesune za lepším.

Eagles v uplynulé sezoně dělali vše pro to, aby se v Premier League udrželi, a letos to zřejmě nebude jiné. Nový manažer Patrick Vieira může hned v prvním kole vyzkoušet dvě letní posily Marca Guehiho, jehož Palace získali právě z Chelsea, a dalšího obránce Joachima Andersena. Na Stamford Bridge se naopak nepředstaví jiná nová tvář Michael Olise, jehož podobně jako dalšího středopolaře Luku Milivojeviće trápí zdravotní potíže. Záložník Conor Gallagher hostuje u Eagles právě z kádru Blues a proti svému zaměstnavateli dle pravidel nemůže nastoupit.

Na domácí straně ještě nebude připraven Lukaku, hrát zřejmě nebude ani Ziyech, jenž si proti Villarealu pochroumal rameno. Drobné svalové zranění řeší N'Golo Kanté.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy — Azpilicueta, Christensen, Rüdiger — Hudson-Odoi, Kanté, Jorginho, Alonso — Mount, Werner, Havertz
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita — Ward, Kouyaté, Guehi, Mitchell — McArthur, Riedewald, Schlupp — Zaha, Mateta, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.16 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Náročný vstup do sezony čeká na fotbalisty Evertonu. V utkání proti Southamptonu totiž budou postrádat pětici svých spoluhráčů, kteří musí podle pravidel podstoupit izolaci.

Jediným potvrzeným z nich je James Rodriguez, spolu s ním by mimo hru měl být i Branthwaite. V ohrožení je pak start Gbamina, Gomese a Keana, naopak Calvert-Lewin i Richarlison jsou k dispozici. Na straně Saints, jimž pomůže i Ward-Prowse nejsou k dispozici dlouhodobě zranění McQueen a Smallbone.

V minulé sezoně ve vzájemných duelech platilo, že si obě mužstva pohlídala své domácí prostředí. V posledním březnovém zápase v Goodison Parku rozhodl brzkým gólem o vítězství Toffees Richarlison, předtím v říjnu se za Southampton prosadili Ward-Prowse s Adamsem.

Everton v přípravě sehrál tři utkání, přičemž proti kolumbijským Millonarios a mexickému U.N.A.M. dokázal zvítězit, naopak od Manchesteru United schytal čtyřgólový debakl. Hlavním cílem ale nyní musí být vylepšit hrozivou domácí bilanci ze závěru minulé sezony, Toffees totiž vyhráli z posledních dvanácti zápasů na svém hřišti pouhé dva.

Saints se sice loni zachránili docela pohodlně, letos ale patří mezi mužstva sestupem nejvíce ohrožená. A v jejich případě je pro změnu potřeba výrazně zlepšit bodový přísun z venkovních utkání, v nichž loni patřili do spodních pater tabulky.

Co se týče změn v kádru, celek z Liverpoolu v tomto ohledu na přestupovém trhu příliš aktivní nebyl. Tým vyztužili Demarai Gray, Andron Townsend, Asmir Begovićm z hostování se vrátili Cenk Tosun a Moise Kean. Pryč naopak zamířili Joshua King, Theo Walcott, Bernard, Yannick Bolasie a po konci zápůjčky také Robin Olsen.

Svatí už přišli o útočné eso Dannyho Ingse i důležitého stopera Jannika Vestergaarda, pryč zamířili třeba i Angus Gunn, Ryan Bertrand a Mario Lemina. Nejdražší posilou je útočník Adam Armstrong z Blackburnu, na záda mu dýchá krajní bek Romain Perraud z Brestu.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Godfrey, Keane, Digne - Allan, Doucouré - Townsend, Gray, Iwobi - Richarlison
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Walker-Peters, Bednarek, Salisu, Perraud - Ward-Prowse, Romeu - Armstrong, Redmond - Adams, Tella
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.42 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Jako jeden z mála anglických celků už za sebou Leicester má soutěžní vstup do sezony, nyní se představí i v Premier League. Soupeřem mu jsou Wolves, kteří by rádi zlepšili umístění z předchozí sezony.

Foxes před týdnem sehráli souboj o Community Shield s Manchesterem City, přičemž se nakonec překvapivě radovali z vítězství. To jim totiž v závěru z pokutového kopu zajistil Kelechi Iheanacho. Trochu si tak spravili chuť po nepovedeném konci minulé sezony, během něhož v lize vyhráli jen jedno utkání z posledních pěti a na úkor Chelsea a Liverpoolu tak přišli o účast v Lize mistrů.

Vlci po povedené předchozí sezoně tu minulou tolik nezvládli a skončili až na třináctém místě. Ročník navíc ani nemohli končit se vztyčenou hlavou, od konce února totiž ze třinácti utkání zvítězili pouze ve třech. A nedá se rozhodně říci, že by je přáteláky měli nějak povzbudit. Například v tom posledním totiž podlehli Celtě Vigo.

Aktuálně jde o soupeře v Premier League, dříve to byli pravidelní soci v Championshipu. Celkově je ovšem bilance nedávných vzájemných zápasů mezi těmito celky vyrovnaná a zejména v poslední době nejde o ofenzivní pokoukání. V posledních čtyřech zápasech padl jeden jediný gól, který loni v listopadu vstřelil Leicester.

Manažer Brendan Rodgers bude postrádat dlouhodobě zraněného Fofanu spolu s Evansem, Justinem a Mendym, nejistý je navíc i start Castagneho. Na druhé straně konečně po fraktuře lebky hlásí návrat Jiménez, avšak chybět budou Boly, Bueno, Jonny, Mosquera, Neto, Otasowie a Podence.

Zápas na King Power Stadium začíná v sobotu v 16 hodin, pokyn k výkopu v něm dá sudí Pawson.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Amartey, Söyüncü, Bertrand - Tielemans, Ndidi - Pérez, Maddison, Barnes - Vardy
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Kilman, Coady, Saiss - Semedo, Moutinho, Neves, Marcal - Trincao, Jiménez, Traoré
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.79 - 5.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Jen jednu sezonu strávil mimo Premier League Watford, který se po návratu utká s mimořádně ambiciózním celkem. Aston Villa by totiž ráda vylepšila své umístění z minulého ročníku.

Hornets prožili v Championshipu povedenou sezonu a docela s přehledem nakonec přímo postoupili mezi anglickou elitu. Přátelská utkání je sice nemohla vinou špatných výsledků příliš rozveselit, i tak ale Watford věří, že tentokráte to pádem o patro níže neskončí.

Villans loni prožili raketový start, který je na nějaký čas katapultoval i na první místo v tabulce. Poté už to taková hitparáda nebyla, pětapadesát bodů je i tak na celkovém jedenáctém místě udrželo daleko od sestupových pozic. Podpisy Buendíy, Ingse či Baileyho svědčí o tom, že letos Lions koukají na ještě lepší umístění.

V poslední době se tito dva soupeři potkali právě jen v té sestupové sezoně Watfordu, kdy se o záchranu prali právě spolu a Aston Villa skončila na sedmnácté příčce. Na hřišti soupeře sice tehdy prohrála, příslušnost v Premier League si ale zajistila domácím obratem, když po trefě Deeneyho srovnal Luiz a v páté minutě nastavení rozhodl Mings.

Domácí budou pro utkání postrádat Pedra a Kinga, zdraví nepustí do hry ani Chalobaha. Na straně celku z Birminghamu chybí po olympiádě Luiz a nejistý je i start Watkinse.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Bachmann - Femenía, Troost-Ekong, Sierralta, Masina - Louza, Etebo, Cleverley - Sarr, Deeney, Sema
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Ngoyo, Mings, Targett - Buendía, McGinn, Nakamba, El Ghazi - Ings, Watkins
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.56 - 3.32 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norwich City - Liverpool FC  (sobota 18:30)
Jen jeden rok strávil ve druhé lize Norwich, který se dokázal opět vrátit mezi elitu. Nyní jej čeká celek, který v sestupové sezoně skončil na opačném pólu tabulky a slavil mistrovský titul, tedy Liverpool.

Canaries i přes nepříliš povedený závěr uplynulé sezony opanovali tabulku Championshipu naprosto suverénně, s 97 body měli náskok deseti bodů na nepostupové pozice. Přesto musí svou formu z jarních měsíců vylepšit, z posledních devíti ligových zápasů totiž dokázali vyhrát jen ve čtyřech.

Reds si naopak mocným finišem, který zahrnoval pět výher a deset zápasů bez porážky v řadě, vybojoval opětovnou účast mezi evropskou elitou, tedy v Lize mistrů. Letos však jeho ambice určitě sahají výše. Rád by si příslušnost k nejlepší ligové čtyřce zajistil s předstihem, pošilhávat by zase mohl i po titulu.

Vzájemné střety ve zmíněném ročníku 2019/2020 byly záležitostí pro Liverpool. Ten doma smetl soupeře poměrem 4:1, v únorové odvetě rozhodl o jeho triumfu jediným gólem v závěru Mané. Celkově vzato se Norwichi nadcházejícího soka nepovedlo zdolat už od roku 1994.

Na straně domácích stále není po covidu zdravý středopolař Plachetka, po nemoci má potíže i Omobamidele. Spolu s nimi bude na marodce Byram a možná i Mumba. Červení nemohou počítat s Robertsonem a Jonesem, v ohrožení je i start Alcantary a Hendersona.

Kanárci po postupu utráceli peníze spíše za kvantitu než kvalitu. Dorazili křídelníci Milot Rashica s Christosem Tzolisem, útočník Josh Sargent, středopolaři Billy Gilmour a Pierre Lees Melou, obránci Ben Gibson s Dimitriosem Giannoulisem a gólman Angus Gunn. Mezi odchody může tým bolet ten Buendíův, který bude od nové sezony oblékat dres Aston Villy.

Liverpoolští zatím příliš aktivní nebyli. Do týmu přivedli jen stopera Ibrahima Konatého z Lipska, mužstvo naopak nastálo opustil Harry Wilson.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Omobamidele, Hanley, Giannoulis - Gilmour, Rupp - Dowell, Lees-Melou, Cantwell - Pukki
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Tsimikas - Keita, Fabinho, Milner - Salah, Jota, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.69 - 4.64 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brentford FC - Arsenal FC  (pátek 21:00)
Arsenal po nepovedené minulé sezoně, ve které se vůbec nedostal do evropských pohárů, tentokráte cílí na vyšší příčky. Prvním testem mu přitom v malém londýnském derby bude Brentford.

Brentford minulou sezonu League Championship zakončil na třetí příčce se čtyřbodovou ztrátou na pozici druhou, a tak jej po základní části ještě čekalo play-off o postup do nejvyšší soutěže. V prvním utkání nestačil na Bournemouth, avšak po obratu v odvetě a následném finálovém úspěchu proti Swansea mohl slavit historicky první postup do Premier League, ve které se představí jako jubilejní 50. klub. Zároveň půjde o 60. stadion, který bude její utkání hostit.

V podání Bees jsme v letním přestupovém období doposud nebyli svědky žádného výprodeje, naopak dorazilo několik zajímavých posil. Mezi ty se řadí zejména stoper Kristoffer Ajer z Celticu, středopolař Frank Onyeka z Midtjyllandu a křídelník Yoane Wissa, jenž naposledy oblékal dres Lorientu.

V dresu "Kanonýrů" skončili střední obránce David Luíz spolu s gólmanem Mathewem Ryanem a záložníkem Danim Ceballosem, do Realu Madrid se vrátil rovněž Martin Ødegaard, jehož návrat na Emirates Stadium je však stále ve hře. Co se týče posil, zmínit můžeme tři mladíky. Jednoznačně nejdražší byl bývalý stoper Brightonu Ben White, střed zálohy přišel vyztužit Sambi Lokonga z Anderlechtu a alternovat na pozici levého beka nyní může Nuno Tavares z Benficy.

Pohledem do historie zjistíme, že se tato dvě mužstva utkala v soutěžním zápase dosud jen jednou, a to v září roku 2018 v Ligovém poháru. Arsenal tehdy postoupil po výsledku 3:1, z tehdejší základní jedenáctky už ale v týmu aktuálně působí jen Leno, Holding, Elneny a Smih-Rowe.

Domácímu celku budou chybět zdravotně indisponovaní Dasilva a Jensen, na straně Gunners se nepředstaví Partey, Nketiah a Martinelli. Výkop na Brentford Community Stadium je naplánován na páteční jedenadvacátou hodinu, pokyn k němu dá sudí Michael Oliver.
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Martin - Canos, Ajer, Jansson, Pinnock, Henry - Janelt, Norgaard, Onyeka - Mbeumo, Toney
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Chambers, White, Marí, Tierney - Lokonga, Xhaka - Pépé, Smith-Rowe, Aubameyang - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.92 - 3.28 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Brentford FC00000:00
 Leeds United00000:00
 Watford FC00000:00
 Manchester City00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Norwich City00000:00
 West Ham United00000:00
 Newcastle United00000:00
 Manchester United00000:00
 Arsenal FC00000:00
 Wolverhampton Wanderers00000:00
 Leicester City00000:00
 Southampton FC00000:00
 Everton FC00000:00
 Crystal Palace00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Brighton & Hove Albion00000:00
 Burnley FC00000:00
 Aston Villa00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1021)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele