Nizozemská Eredivisie - souhrn 34. kola

10.05.2009, 16:32
Komentáře a souhrny
Ajax porazil doma Twente a uhájil třetí místo před PSV, jemuž nepomohla ani jasná výhra v Tilburgu. O evropské poháry nebudou hrát Utrecht a Vitesse. Baráž o udržení čeká Rodu a De Graafschap, s Eredivisií se loučí Volendam...

Feyenoord Rotterdam - Roda JC 2:3

10.05.2009 14:30

Góly: 55. Roy Makaay, 75. Roy Makaay (pen.) - 14. Sekou Cissé, 20. Marcel Meeuwis (pen.), 70. Anouar Hadouir

I přes výhru se Roda bude muset poroučet do play-off, které rozhodne o jejím budoucím bytí či nebytí v nejvyšší holandské soutěži. Feyenoord může být vůbec rád, že dohrál zápas.

Domácí měli první šanci už v 11. minutě, ale Diego Biseswar by se svou střelou pochodil maximálně tak v rugby. Tři minuty na to ale mohl své promarněné příležitosti litovat ještě více. Pa-Modou Kah na polovině hřiště přebral míč a vyslal Cisseho do vynikajícího sprintu. Cisse zkušeně vyčíhal příležitost, využil špatné komunikace mezi obránci Feyenoordu a krásným obloukem poprvé překonal Henka Timmera.

Jenom o šest minut později se Feyenoord zápasovému dnu přiblížil ještě více. Tiendalli byl po nešetrném zákroku na Hadouira v pokutovém území vyloučen a Timmer byl proti penaltě Marcela Meeuwise bezmocný. Ve třicáté čtvrté minutě dal o sobě poprvé vědět ostrostřelec Roy Makaay, ale jeho pokus z dvaceti metrů brankáře Brama Castra nepřekvapil.

Feyenoord poprvé skóroval až po změně stran. Míč se po ose Bagia - Wijnaldum - Makaay dostal až k posledně jmenovanému, jenž dal domácím naději. Nicméně radost rotterdamskému celku vydržela jen necelou čtvrthodinku. Cisse předal míč Hadouirovi, jenž vymetl roh Timmerovy branky.

Aby toho ale nebylo málo, po pět minutách fauloval Kah Hoflanda ve velkém čtverci a Roy Makaay si s nařízenou penaltou poradil. Nicméně šest minut před vypršením předepsaných devadesáti minut šli domácí do deseti za nevybíravý faul loktem od Hoflanda na Cisseho.

V závěru se mohl ještě prezentovat hattrickem Makaay, ale svou šanci zahodil. Přispěl tak aspoň k vyhoštění trenéra Rody Harma van Veldhovena na tribunu za nevybíraví poznámky na adresu arbitrů.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - SBV Vitesse 3:1

10.05.2009 14:30

Góly: 17. Danny Buijs, 21. Karim Soltani, 61. Danny Buijs - 70. Ricky van Wolfswinkel

V závěrečném kole holandské Eredivisie se podařilo Den Haagu utéct hrobníkovi z lopaty díky vítězství nad hostujícím Vitesse.

Domácí věděli, že pouze vítězství znamená setrvání v nejvyšší holandské soutěži, a tak přistoupili k jednoznačnému hernímu projevu již od samého začátku. Den Haag vlétl na svého soupeře hned po úvodním hvizdu a první větší šanci si vybojoval v běžící 17. minutě, když Mitchell Piqué poslal míč na volného Bogdana Miliče. Ten si míč dobře zpracoval a připravil perfektní střeleckou pozici nabíhajícímu Danny Buijsovi, který míč napálil přímo na hostující branku. Jeho tvrdý projektil měl navíc i potřebnou přesnost, a tak se domácí mohli radovat z brzkého vedení.

Domácím to však nestačilo, a tak v souvislém napadání pokračovali i nadále. Neuběhlo ani pět minut a ADO se znovu vrhlo do plného útoku. Tentokrát se do role nahrávače vžil Buijs, který parádním pasem vyslal volného Karima Soltaniho. Ten se s ničím nerozpakoval a nekompromisní střelou překonal Pieta Velthuizena v brance hostů.

Tím však všechna útočná snaha domácích utichla. Zdálo se, jakoby byl Den Haag s dvoubrankovým náskokem spokojený a tak spíše kontroloval hru. Zaskočení hosté nenacházeli žádnou cestu, jak si vytvořit reálnou šanci, a tak spíše přihlíželi, jak utíká čas. Z ničeho nic se poté domácí v závěru první půle odhodlali k útoku zásluhou úniku Wesleyho Verhoeka. Ten se dostal až do těsné blízkosti hostující branky, avšak jeho střelecký pokus Velthuizen zneškodnil.

Tím skončil první poločas a na řadu přišel druhý. Do toho chtěli hosté vstoupit lépe a utkání otočit. To dali jasně najevo hned od samotného začátku druhého dějství, avšak domácí obrana byla zásadně proti. Po několika minutách se hra znovu vyvážila. Poté přišla 62. minuta a chyba hostující středové řady, kterou využil aktivní Buijs. Ten se protáhl podél obrany Vitesse a chytrou ranou zvýšil již na 3:0 pro Den Haag.

Hosté utkání fatálně podcenili a prakticky se nedostali do zápasu. Naději na zvrat utkání však v 71. minutě vykřesal Ricky van Wolfswinkel, který svou ranou překvapil domácího brankáře a snížil na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SC Heerenveen 3:1

10.05.2009 14:30

Góly: 13. Mounir El Hamdaoui, 44. Mousa Dembélé, 58. Mousa Dembélé - 87. Patrik Ingelsten

Nizozemský šampion AZ Alkmaar zakončil sezonu hladkým vítězstvím nad Heerenveenem. Po hodině hry vedl Alkmaar již 3:0, v posledních minutách za hosty snižoval Ingelsten.

Druhé Twente prohrálo s Ajaxem, což znamená, že Alkmaar vyhrál ligu s luxusním náskokem 11 bodů. Naopak Heerenveen díky prohře přišel o možnost umístit se na čtvrté pozici a o Evropskou ligu bude muset bojovat v play-off.

Alkmaar se ujal vedení po třinácti minutách, kdy Dembele našel El Hamdaouiho, který nechytatelnou ranou nedal brankáři Vandenbusschemu žádnou šanci. Hostující brankář byl bezmocný i na konci prvního dějství, kdy domácí šampion udeřil znovu. Moisander poslal míč Dembelemu, jenž z uctivé vzdálenosti zvýšil přesnou ranou k tyči na 2:0.

Třetí branka přišla po hodině hry. Simon Poulsen chtěl svým centrem najít Demyho de Zeeuwa a přestože ho nakonec míč minul, dostal s k Dembelemu, jenž završil povedený výkon třetí brankou svého týmu. Heerenveen nakonec tři minuty před koncem vstřelil alespoň čestnou branku, když se trefil střídající Ingelsten.

Více informací k zápasu

FC Groningen - NAC Breda 1:0

10.05.2009 14:30

Góly: 43. Andreas Granqvist

V duelu týmů, které již před posledním kolem měly jisté play-off o Evropskou ligu, porazil Groningen Bredu 1:0. O výsledku rozhodl krátce před přestávkou Andreas Granqvist. Domácí FC se v duelu o pohárovou Evropu střetne s Utrechtem, NAC vyzve favorizovaný Feyenoord...

Do utkání vstoupili o něco lépe domácí, kteří si hned na úvod připravili dvě dobré šance. Po centru Holly přiťukl míč Berg ke kopačkám van de Laaka, jenž ovšem z vnitra pokutového území zamířil jen nad branku. Stejný hráč měl i druhou příležitost, tentokrát to zkoušel hlavou, ale hostující brankář ten Rouwelaar se nenechal překvapit.

Na druhé straně zahrozil po Mtiligově přímém kopu Kwakman, jenže branku netrefil a chvíli nato udeřil Groningen. Ve 43. minutě se před hostující brankou nejlépe zorientoval Granqvist, jenž překonal Rouwelaara - 1:0.

Do druhé půle vstoupila o něco aktivněji Breda, její ofenziva ovšem neměla svůj den. To na druhé straně musel být ten Rouwelaar v pozornosti, neboť ho po Hollově centru vyzkoušel hlavičkou Stenman. Poté se hostující kouč Maaskant pokusil něco s výsledkem udělat, když na hřiště poslal dva čerstvé hráče, příliš znát to ovšem nebylo. Pět minut před koncem byl navíc vyloučen hostující Cairo, a tak Groningen již neměl s udržením náskoku problém.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Utrecht 1:1

10.05.2009 14:30

Góly: 24. Mark-Jan Fledderus - 90+3. Cedric van der Gun

I v dalším utkání závěrečného kola Eredivisie jsme mohli sledovat záchranářské práce. Tentokrát se však na domácí půdě představil Heracles, který přivítal hostující Utrecht.

Do Almela přijel Utrecht jako mírný favorit a hned od samého úvodu to dával znát. První vážnější šanci si totiž na své konto připsal hostující Tom Caluwé. Ten si poradil s bránícími hráči a tvrdou ranou prověřil Martina Pieckenhagena v brance domácích. Heracles však neotálel a rychle přispěchal s odpovědí. Po necelých dvou minutách se do dobré střelecké pozice dostal Ricky van den Bergh, avšak jeho pokus dobře zneškodnil hostující brankář Wesley de Ruiter.

Poté přišla 24. minuta a nečekaný střelecký pokus Marka Jana Fledderuse, který proletěl kolem hlav obránců a zastavil se až o síť hostující branky. Heracles tedy vedl a dokonce převzal iniciativu hry. Domácí ze sílícího tlaku ale nic nevytěžili.

Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté, kteří se na úkor Almela ujali herní převahy. Ani oni však nedokázali tlak přetavit v brankové příležitosti, a tak většina šancí Utrechtu končila na kopačkách bránících hráčů. Blížil se samotný konec utkání a s ním i očekávaný tlak Utrechtu. Ten přišel až v celém závěru duelu, když se rozeběhly poslední minuty. Běžela 90. minuta a k míči se dostal Cedric van der Gun. Dobře se zorientoval a tvrdou ranou vyrovnal na konečných 1:1. I přes nerozhodný stav se domácí mohou těšit z účasti v nejvyšší soutěži o pro příští rok.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - FC Volendam 2:2

10.05.2009 14:30

Góly: 55. Stephan Keller, 78. Gerry Koning (vl.) - 64. Gerson Sheotahul, 68. Jack Tuyp

Utkání mezi domácím De Graafschapem a hostujícím Volendamem sebou přineslo souboj o naději na setrvání v nejvyšší soutěži. Konečné skóre 2:2 však více vyhovuje domácím, kteří si o Eredivisie zahrají v baráži. Hosté z Volendamu se však díky tomuto výsledku z nejvyšší holandskou soutěží loučí.

Utkání nabídlo prakticky jenom branky. V hledišti avšak i na hřišti byla znát zvýšená nervozita z důležitosti utkání a tak oba celky vstoupily do utkání opatrně. Hlavní bylo neudělat chybu, a tak se na šance spíše vyčkávalo. Během první půle se nic zajímavého neudálo.

Na řadu tedy přišel druhý poločas a s ním i brankové příležitosti. O tu první se postaral domácí hráč Stephan Keller, který si míč zpracoval ve velice příjemné vzdálenosti a tvrdou ranou poslal De Graafschap do vedení. Z toho se však domácí dlouho neradovali. Volendam nešel do kolen. Neuběhlo ani deset minut a ve slibné šanci se objevil hostující Gerson Sheotahul. Ten se nenápadnou střelou zapsal mezi střelce a stav byl rázem 1:1.

Ani to však nebylo ze strany Volendamu všechno. Ve středu hřiště se uvolnil Jack Tuyp a tvrdou ranou poslal hostující celek do vytouženého vedení. Tomu však po necelých deseti minutách dal přítrž miláček domácích Ben Sahar, když si lehce poradil s obránci Volendamu a svým pokusem vystřelil konečnou remízu 2:2.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Twente 1:0

10.05.2009 14:30

Góly: 59. Urby Emanuelson

Branka Urbyho Emanuelsona z 60. minuty se nakonec ukázala v zápase mezi Ajaxem a Twente jako vítězná, a proto si amsterdamští z posledního zápasu sezony odnáší tři body.

Brankář Twente Sander Boschker musel poprvé zasahovat v 11. minutě, kdy ho prověřil Miralem Sulejmani. Znovu musel Boschker do akce v 19. minutě, kdy vyrazil Enohovu střelu a ačkoliv se míč odrazil pouze k Sulejmanimu, hostující brankář se mu ještě stihl vrhnout pod nohy a šanci zastavit. Sulejmani se ještě sice dožadoval penalty, ale u hlavního sudího neuspěl.

Ajax se stále snažil vstřelil první branku a blízko byl znovu ve 31. minutě, kdy Alderweireld nastřelil z trestného kopu tyč. Čtyři minuty před přestávkou vyslal Emanuelson Wielaerta, ale ten hlavičkou nezamířil přesně.

Domácí pokračovali v útočení i po přestávce a po hodině hry se nakonec mohli radovat. Přesnou ranou přes zeď se z trestného kopu trefil Emanuelson a vystřelil Ajaxu výhru.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Sparta Rotterdam 1:1

10.05.2009 14:30

Góly: 44. Bas Sibum - 24. Erik Falkenburg

Na poslední utkání na lavičce Nijmegenu určitě nebude trenér Mario Been vzpomínat v dobrém, protože kvůli remíze se Spartou Rotterdam přišel Nijmegen o šanci zahrát si play-off o Evropskou ligu.

Skóre otevřel ve 25. minutě Erik Falkenburg, jenž využil neodvráceného centru Knola a levačkou poslal míč do branky. Po půlhodině hry byl v akci opět Falkenburg, když svým rohovým kopem našel Adeleyeho, ale střela hostujícího obránce byla zneškodněna. Nijmegen nakonec stihl ještě do poločasu vyrovnat, krátce před koncem se trefil Bas Sibum.

Branka ale příliš změnu ve hře nepřinesla a také ve druhém poločase měla více šancí Sparta. Nejprve střílel Knol, poté z uctivé vzdálenosti testoval Babose Duplan, následně znovu Knol. Sparta nakonec ale musela poděkovat Adeleyemu, jehož zásah na brankové čáře proti lobu Janssena udržel remízový stav. K dalšímu lobu se odhodlal v 81. minutě Worm, ale tentokrát byl gólman Cassio připraven. Utkání nakonec mohla ve svůj prospěch získat v závěru Sparta, ale Promesův pokus na brankové čáře zneškodnil Goosens.

Více informací k zápasu

Willem II - PSV Eindhoven 0:3

10.05.2009 14:30

Góly: 27. Ola Toivonen, 59. Balázs Dzsudzsák, 76. Danny Koevermans

Před čtrnácti a půl tisíci fanoušky dnes zakončily oba týmy sezonu. Hosté z Eindhovenu byli daleko od dobrého výkonu, dokázali však být efektivnější.

V počátku zápasu byl Willem II lepším týmem, hrál se kombinační a atraktivní fotbal na obou stranách, domácí několikrát vážně ohrozili branku PSV. Do první vážnější šance, která stojí za zmínku se natlačil v 27. minutě Kiki Musampa, jenomže jeho pokus zneškodnil Isaksson. Ten se mohl hned za několik sekund radovat. Toivonen totiž poslal hosty do vedení střelou podél brankáře Aertse.

Druhý poločas byl díky brance svázán do taktiky. Ačkoliv se to na výsledku nepodepsalo, domácí tým hrál útočnější a hezčí fotbal, jenomže často narážel na pečlivou a takticky vyspělou obranu hostů. Druhý zářez do pažby domácích přišel v 59. minutě, maďarský hráč PSV Balász Dzsudzsák totiž tvrdou ránou překonal Aertse v brance domácích podruhé.

Domácí v sobě hledali alespoň ještě trochu sil a přesto inkasovali potřetí. Danny Koevermans čtvrthodiny před koncem určil konečnou podobu výsledku. Ačkoliv však Willem II odcházel s prohrou zavládala spokojenost. Oba trenéři nakonec ocenili diváky a své týmy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar34255466:2280
2.FC Twente34209562:3169
3.AFC Ajax34215874:4168
4.PSV Eindhoven34198771:3365
5.SC Heerenveen34179866:5760
6.FC Groningen341751253:3656
7.Feyenoord Rotterdam341291354:4645
8.NAC Breda341361544:5445
9.FC Utrecht3411111241:4444
10.SBV Vitesse3411101341:4843
11.NEC Nijmegen349151041:4042
12.Willem II341071735:5837
13.Sparta Rotterdam34981746:6635
14.ADO Den Haag34881841:5832
15.Heracles Almelo347111635:5332
16.Roda JC34791838:5830
17.BV De Graafschap34791824:5830
18.FC Volendam34781938:6729

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Zajda

Volendam

Reagovat
smazaný uživatel

jn a chybelo tak malo

Reagovat
smazaný uživatel

Proč vás zajímá Volendam??

Reagovat
AjaxFans

Néé,AFC

Reagovat
smazaný uživatel

makaay

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele