Nizozemská Eredivisie - souhrn 3. kola

20.08.2010, 22:41, aktualizováno 22.08.2010, 18:27
Komentáře a souhrny
Eindhoven porazil Alkmaar a je jediným devítibodovým týmem. Excelsior si po Feyenoordu připsal i skalp Nijmegenu. Konečně vyhrálo také Twente, které si odváží všechny body z Vitesse. Den Haag uspěl ve Venlu. Utrecht si poradil s Willemem a připsal si druhou výhru. Feyenoord remizoval na půdě Heraclesu. Doma zvítězil Heerenven, Groningen i Ajax, který vede neúplnou tabulku.

PSV Eindhoven - AZ Alkmaar 3:1

22.08.2010 16:30

Góly: 43. Marcus Berg, 53. Marcus Berg, 90. Ibrahim Afellay - 50. Erik Falkenburg

Fotbalisté PSV dokázali zvítězit i ve svém třetím zápase v řadě za sebou a pozitivní zprávou je, že se probouzejí i spící hvězdy. Kromě tradičního Oly Toivonena se po zranění začíná dostávat do formy Ibrahim Afellay, který prozatím pouze střídá, ústřední postavou nedělního duelu byl švédský kanonýr Marcus Berg. Ten se dokázal trefit těsně před přestávkou a když hosté dokázali krátce po začátku druhé půle srovnat, srazil je na kolena okamžitým direktem.

Přitom Alkmaar byl domácímu výběru více než důstojným soupeřem a sahal i přes oslabení před touto sezónou pro cenný bod. Velký náboj mělo klání pro forvarda PSV Jermaina Lense. Lens totiž působil minulý rok právě v Alkmaaru a stal se jeho nejlepším střelcem. Nyní se sice v Eredivisi prozatím trápí, ale i jeho výkony jsou zápas od zápas lepší. Alkmaar tak nemá po třech duelech na kontě ani jedno vítězství, na začátku sezóny to však ještě není tak strašné.

Eindhoven si tak zvedl sebevědomí před odvetou 4. předkola Evropské ligy, kde podlehl na ruské půdě domácímu Sibiru 0:1. Hned do první akce se probojoval aktivní Švéd Berg. Akci založil Toivonen a přihrál do volného prostoru hrdinovy zápasu, jeho pokus však dokázal brankář Joey Didulica s problémy zkrotit. Hosté poprvé zahrozili po krásném uvolnění Maartena Maartense od Dirka Marcellise. Nicméně výslednou střelu zlikvidoval Isaksson.

A švédský gólman Andreas Isaksson v dalším průběhu o práci nouzi neměl. Skvělý pokus totiž vyslal pozdější autor jediné hostující trefy Erik Falkenburg, Isaksson ale dokázal ránu z horního rohu vyrazit. V závěru poločasu zafungovala na druhé straně severská spolupráce. Aktivní Toivonen vybídl k průniku Berga a ten pohotovou střelou přehodil brankáře Didulicu. Alkmaar však zbraně nesložil a po pauze udeřil.

Pouhé čtyři minuty po začátku druhého dějství nacentroval na vzdálenější tyč Johann Berg Gudmonsson a nabíhající Falkenburg nedal hlavou Isakssonovi žádnou šanci. Jenže PSV spasil Berg o pouhé tři minuty později. Lens totiž poslal zpátky přihrávku na bližší tyč a Berg se mýlit nemohl. Hosté se snažili se stavem ještě něco udělat, avšak v samém závěru otevřeli okénko v obraně a střelou do prázdné klece mohl na konečných 3:1 upravit Afellay.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - ADO Den Haag 2:3

22.08.2010 14:30

Góly: 23. Achmed Ahahaoui, 90. Ruud Boymans - 2. Dmitrij Bulykin, 61. Dmitrij Bulykin, 89. Wesley Verhoek

V dalším zápase holandské Eredivisie si to proti sobě rozdali domácí Venlo proti přijíždějícímu Den Haagu.

Domácí celek mohl jít do vedení již v 1. minutě, když si na rohový kop nejvýše vyskočil Boymans, avšak jeho pokus mířil těsně nad. Neuběhlo však mnoho a ve 2. minutě se potvrdilo pravidlo "nedáš - dostaneš". Po dobré kombinaci se svými spoluhráči se uvolnil Bulykin a tvrdou ranou poslal ADO do vedení.

Domácí však nepadli do kolen a okamžitě se pokoušeli srovnat krok se svým soupeřem. Silný tlak však přinesl své ovoce až ve 23. minutě. Boymans našel osamoceného Ahahaouiho a ten tvrdou ranou srovnal stav utkání.

Hosté se mohli dostat do vedení těsně před přestávkou, avšak hlavičkový pokus Timothy Derijcka byl pro domácí brankáře snadnou záležitostí. Ve druhém poločase začali lépe hosté.

V 61. minutě se souvislý tlak Den Haagu proměnil ve výbornou šanci Bulykina. Ten svou druhou brankou v utkání strhl vedení na stranu svého celku.

Hosté pak své jednobrankové vedení bránili až do samotného konce. Avšak v tom bylo ještě veselo. V 89. minutě se v dobré šanci objevil Verhoek a přesnou ranou poslal svůj celek do dvoubrankového vedení. Neuběhlo však mnoho a o pouhou minutu později se sám před brankářem objevil Verhoek, který snížil na konečných 2:3.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Feyenoord Rotterdam 1:1

22.08.2010 14:30

Góly: 15. Mark Looms - 71. Georginio Wijnaldum

Ambiciózní Feyenoord zajížděl v rámci utkání 3. kola holandské Eredivisie na půdu rostoucího Heraclesu. Vyrovnaný zápas vítěze nepřinesl, a tak si oba celky body rozdělili za remízu 1:1.

Utkání začalo lépe pro hostující mužstvo, to se již od úvodního hvizdu tlačilo do útoku a v 8. minutě si vypracovalo první velkou šanci. Do samostatného úniku se dostal Leroy Fer, utekl všem bránícím hráčům a tvrdou střelou prověřil reflexy domácího brankáře, který zasáhl excelentním zákrokem.

Fer si souboj s brankářem domácích zopakoval o pár minut později, když se postavil k přímému kopu. Jeho střela z výhodné pozice nepostrádala přesnost ani razanci, avšak stál proti ní brankář Heraclesu Pasveer, který dalším dobrým zákrokem svůj celek podržel.

Ovšem byli to právě domácí, kteří šli do vedení. Ve 12. minutě se v dobré šanci objevil osamocený Mark Looms. Neváhal ani vteřinu a tvrdou ranou prostřelil hostujícího brankáře.

Feyenoord byl jako opařený horkou vodou se do zápasu vrátil až v 31. minutě. V dobré pozici se objevil Wijnaldum, okažitě vystřelil, avšak branku netrefil. Do poločasu se poté nic nestalo a na řadu přišel poločas druhý.

Druhý poločas byl v jasném tempu. Oba celky prakticky nehrály a za zmínku stojí akorát skvělá akce Wijnalduma ze 71. minuty. V té se totiž perfektně uvolnil a tvrdou ranou stanovil konečné skóre 1:1.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Willem II 3:0

22.08.2010 14:30

Góly: 22. Ricky van Wolfswinkel (pen.), 28. Dries Mertens, 34. Ricky van Wolfswinkel

Utrecht si na konto připsal další vítězství a tentokrát se ani pořádně nenadřel. Willem v prvním poločase totálně smetl a po změně stran si již jen v poklidu hlídal své vedení. Konečný výsledek 3:0 jej vyšvihl na třetí místo tabulky, zatímco fotbalisté z Tilburgu zůstávají stále beznadějně poslední.

Utrecht si potřeboval po nepovedeném vystoupení proti Celticu v rámci Evropské ligy spravit náladu, a tak bral jedině vítězství.

Výsledek sice mluví jasně, přesto nechybělo mnoho a jako první mohl jít do vedení Tilburg. Aljé Schut totiž v šestnáctce fauloval pronikajícího Lasnika a rozhodčího bez mrknutí oka odpískal pokutový kop. Ten chtěl proměnit samotný postižený, jenže míč poslal vysoko nad břevno. Hosty tento moment zřejmě hodně srazil do kolen, jelikož brzy poté inkasovali.

I na druhé straně se kopala penalta. Pereira tentokrát fauloval Asareho po střele z penaltového puntíku odstartoval radost na tribunách talentovaný útočník van Wolfswinkel. Ve 28. minutě to už bylo dokonce 2:0. Silberbauer vyslal dopředu Mertense, který věděl jak na gólmana Maenpaa vyzrát.

Uběhlo dalších zhruba pět minut a Willem znovu inkasoval. Po Duplanově centru hlavičkoval aktivní van Wolfwinkel a vstřelil svůj druhý gól utkání. V tabulce střelců se tak dotáhnul na vedoucího Toivonena.

Menší problémy při cestě za třemi body nastaly v případě Utrechtu v 58. minutě. Po druhé žluté kartě totiž musel předčasně opustit hřiště obránce Schut. Krátce na to měl největší šanci hostů Swinkels, avšak chyběla mu přesnost. Ještě před koncem se poměr sil na hřišti vyrovnal. Demouge začal agresivně a podrážděně strkat do Wuytense, za což viděl také červenou kartu. Závěr zápasu už žádné velké vzrušení nepřinesl.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Roda JC 3:0

21.08.2010 20:45

Góly: 34. Mounir El Hamdaoui, 52. Luis Suárez, 71. Mounir El Hamdaoui

Ajax opět nepřipustil nějaké zbytečné zaváhání a bez problémů vybojoval další povinné tři body. Tentokrát si je připsal v domácím střetnutí proti Rodě, které nadělil tři branky.

Svou letošní premiéru si právě v tomto klání odbyl hvězdný útočník Luis Suárez. Ten vytvořil velmi úderné duo s nově příchozím Mounirem El Hamadaouim a společně se postarali o všechny branky utkání.

Od začátku bylo jasné, kdo bude na hřišti pánem. Amsterdamští borci velmi brzy získali očividnou převahu, kterou si drželi po celou dobu utkání. Již po pár minutách mohli vstřelit gól. Ofenzivní záložník De Jong svým centrem našel El Hamdaouiho, jeho střelu ale dokázali zblokovat obránci, takže gólman Tyton byl bez práce.

Krátce na to zahrozil také Luis Suárez, jeho střela ovšem postrádala přesnost. Ránu Jana Vertonghena pro změnu omylem tečoval Demy De Zeeuw a odvrátil ji do zámezí. První šance Rody přišla až do půlhodině hry. Vormer pálil z voleje z hranice pokutového území vysoko nad.

Ajax se dočkal branky v 34. minutě. Suárezův centr nepříliš dobře odvrátil v pokutovém území Addo a nabídnul El Hamdaouimu gól téměř na zlatém podnose. Ten toho pochopitelně využil.

Ghanský zadák v dresu Rody dnes skutečně neměl svůj den. Sedm minut po přestávce totiž ve středu hřiště předvedl nepřesnou hlavičku, míče se zmocnili domácí a po rychlém útoku zdvojnásobili své vedení. Na Suárezovu střelu k tyči Tyton vůbec nereagoval.

Ani po tomto momentu ale pochopitelně nepřestal Ajax hrát a nadále zaměstnával obranu Rody svými ofenzivními výpady. Další gól zaznamenal v 72. minutě. Enohův centr omylem sklepl hlavou Kah přímo k nohám Suáreze, jenž poslal okamžitě před bránu prudkou přihrávkou, kterou El Hamdaoui bez problémů doklepl do prázdné svatyně. I když už další branky Ajax nepřidal, se svým vystoupením mohl být určitě spokojený.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - NAC Breda 3:1

21.08.2010 19:45

Góly: 26. Bas Dost, 59. Kees Luijckx (vl.), 77. Bas Dost - 1. Matthew Amoah

Heerenveen doma proti Bredě zaspal začátek, avšak dokázal se ze svého zaváhání probrat a díky třem brankám otočit utkání ve svůj prospěch.

Úvod patřil jednoznačně hostujícímu celku. Domácí totiž jako by zůstali ještě v šatně, do zápasu vstoupili zcela nepřítomně. Matthew Amoah byl ten, který se o vše postaral. Neuběhla totiž ani jedna minuta a domácí již lovili míč ze své sítě. Výbornou individální prací totiž Amoah proše skrze obranu a přesnou ranou poslal Bredu do vedení.

Domácím však budíček zazvonil velmi rychle. Jejich aktivita vrostla o více jak sto procent a na hřišti po necelých dvaceti minutách bylo jediné mužstvo. Vyrovnání se však "srdíčka" dočkala až ve 26. minutě. Po křídle se výborně uvolnil domácí Oussama Assaidi a přesnou centrovanou přohrávkou našel osamoceného Base Dosta, který s přehledem srovnal.

Do přestávky se obě mužstva snažila neudělat žádnou chybu, a tak se stav neměnil. Po přestávce byl dominantní Heerenveen ještě silnější a okamžitě útočil na vedení v utkání. Toho také docílil, i když šťastnou náhodou.

Assaidi si vyměnil míč s Royem Beerensem, který zpoza pokutového území neváhal a okamžitě volil střelu. Ta ač byla velice nepřesná tak našla svůj cíl. Do její dráhy totiž vložil nohu hostující Luijckx a srazil si míč nešťastně do vlastní sítě.

Další branka přišla v 77. minutě, když se k volnému přímému kopu postavil seběvědomý Youssef El Akchaoui. Jeho centrovanému míči nechybělo nic, a tak si lehce našel svůj cíl. Tím byl osamocený Dost, který se zakončením neměl žádný problém a stanovil tak konečné skóre 3:1.

Více informací k zápasu

FC Groningen - BV De Graafschap 2:1

21.08.2010 19:45

Góly: 17. Andreas Granqvist (pen.), 31. Thomas Enevoldsen - 68. Rydell Poepon

Groningen na své půdě přivítal De Graafschap, který se rozhodně chtěl vzpamatovat z minulého debaklu 6:0 od PSV. Utkání však začal nešťastně, a tak se domácí na konci klání mohli radovat z tří bodů za vítězství 2:1.

Utkání pro hostující celek nezačalo dvakrát dobře. Běžela 16. minuta a do pokutového území hostů se probojoval Matavz, ten byl však zastaven nečistě bránícím Saeijsem, který za svůj zákrok uviděl velmi rychle červenou kartu. Rozhodčí tak oslabil De Graafschap a domácím udělil výhodu pokutového kopu. K tomu se postavil Granqvist a tvrdou ranou poslal domácí do vedení.

Neuběhlo mnoho a domácí mohli slavit podruhé. Tim Sparv se výborně uvolnil na levém kraji a přesným centrem našel osamoceného Enevoldsena, který však nehlavičkoval přesně.

Na řadu přišla však 32. minuta a s ní opakovaný pokus stejné spolupráce. Tentokrát však Sparvův centr byl mnohem povedenější, a tak se zakončující Enevoldsen mohl radovat ze vstřelené branky a vedení svého celku 2:0.

Hra poté upadla. Oba celky hrály spíše na jistotu a nepoouštěly se do žádných akcí. Groningen si bránil své vedení a hostující De Graafschap se jen těžko zmohl na nějakou odpověď. Do druhého poločasu se prakticky nic nezměnilo.

Druhé dějství však začal lépe oslabený De Graafschap. Ten jako by sebral zbytky sil a vrhl je do útoku. Souvislý tlak nakonec přinesl i své ovoce. De Ridder parádním pasem uvolnil Poepona, který hravým způsobem překonal vybíhajícího brankáře domácích a snížil ze svého pohledu na konečných 1:2.

Utkání však mohlo skončit i remízou, dlouhý výkop hostujícího brankáře prodloužil za svá záda Peter Jungschlager. Míč se dostal ke střelci Poeponovi, který měl na kopačce vyrovnání. V klíčovém okamžiku však přišel zkrat a jeho střela mířila mimo. Utkání tak skončilo těsným vítězství Groningenu 2:1.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Twente 0:3

21.08.2010 18:45

Góly: 58. Marc Janko, 66. Luuk de Jong, 90. Luuk de Jong

Twente zvládlo své utkání na půdě Vitesse a s přehledem zvítězilo 3:0.

Lépe utkání začalo pro hostující celek, avšak Twente si nedokázalo ze svého úvodního tlaku vytvořit žádnou sebevětší šanci. O první slibnou příležitost utkání se tak postaral domácí Genaro Snijders. Ten svým únikem zamotal hlavu nejednomu obránci a namířil si to přímo na branku svého soupeře. Jeho střela však postrádala na přesnosti a letěla těsně nad.

První poločas toho moc nenabídl. Za zmínku stojí dále akorát pokus hostujícího Douglase Franca, který si nejvýše vyskočil na centrovaný balón a hlavičkou mířil těsně mimo brankovou konstrukci. První dějství tedy skončilo bezbrankovou remízou.

Na řadu přišlo dějství druhé a s ním i branky. Ta první hned v 58. minutě, když se parádně uvolnil Wout Brama a přesným pasem našel osamoceného Marca Janka. Ten se zakončením již neměl sebemenší problém a poslal hostující celek do vytouženého vedení.

O další branku se v 66. minutě postaral spíše aktivní Ruiz. Ten skvělou individuální akcí prošel až před branku soupeře, kde naservíroval přihrávku jako na zlatém podnose Luuku de Jongovi, který ušmudlanou ranou zvýšil náskok svého mužstva.

Domácí nekladli odpor, a tak hosté vcelku snadno utkání dohrávali. V nastaveném čase se znovu odehrála spolupráce Ruiz - Jong, při čemž prvně jmenovaný znovu parádně prošel skrze většinu soupeřů a přesnou přohrávkou vybídl Jonga ke skórování. Ten se znovu nemýlil a stanovil konečné skóre 0:3.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - NEC Nijmegen 4:2

20.08.2010 20:45

Góly: 53. Jordy Clasie, 56. Daan Bovenberg, 78. Roland Bergkamp, 90. Guyon Fernandez - 32. Björn Vleminckx, 73. Bas Sibum

Po týden staré výhře nad Feyenoordem si připisuje Excelsior další cenný skalp. Tentokrát dokázal obrat o všechny body rozjetý Nijmegen, kterému nadělil čtyři góly. O svém vítězství opět rozhodnul až v samotném závěru.

Nijmegen úvodní dva zápasy sezóny vyhrál, a proto byl v tomto vzájemném měření sil mírným favoritem. Také šel jako první do vedení, ale ani to mu nijak nepomohlo, jelikož díky nováčkovskému nadšení dokázal Excelsior bez problémů nepříznivý stav otočit.

První poločas můžeme nazvat v podstatě za nudný. Na hřišti se skutečně nic zajímavého nedělo. Úvodní gól hostů z 32. minuty tak přišel z ničeho nic. Po Goosensově centru zakončoval útočník Bjorn Vleminckx a opět tak potvrdil, že letos prozatím patří mezi nejlepší střelce soutěže.

Po změně stran se to už ale rozjelo. Excelsior dokázal velmi rychle vstřelit gól. Ten přišel konkrétně v 53. minutě. Clasie se rozhodnul pro střelu, i když měl před sebou řadu protihráčů, nakonec mu ale jeho rána vyšla a hodně šťastně vyrovnal. Domácí fotbalisté ovšem velmi brzy přidali i druhou branku. Bovenberg vyhrál souboj s obráncem, dostal se k hlavičce a míč umístil přesně do rohu brány, kde na něj nemohl gólman Babos dosáhnout.

Nijmegen ale nechtěl odjíždět s prázdnou, a tak dal velkou část svých sil do útočení. Výsledek přišel v 73. minutě, kdy skóroval Sibum, který využil centru Schoneho a střelou po zemi skóroval.

Ovšem Excelsior se začíná stávat mistrem posledních minut zápasu. Velmi brzy dokázal odpovědět zásluhou mladíčka Rolanda Bergkampa. Svou výhru si však pro jistotu ještě pojistil ve druhé minutě nastavení. Guyon Fernandez prokličkoval mezi obránci, dostal se až k brankáři, jehož následně bez problémů propálil a stanovil konečné skóre na 4:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven330012:29
2.AFC Ajax32109:47
3.FC Utrecht32017:46
4.NEC Nijmegen32018:76
5.SBV Excelsior32017:76
6.FC Twente31203:05
7.FC Groningen31205:45
8.Heracles Almelo31114:24
9.Feyenoord Rotterdam31116:54
10.SC Heerenveen31114:44
11.Roda JC31113:44
12.VVV Venlo31023:43
13.SBV Vitesse31025:83
 ADO Den Haag31025:83
15.BV De Graafschap31024:83
16.AZ Alkmaar30213:52
17.NAC Breda30123:71
18.Willem II30033:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Škoda že sem to neviděl, fakt že jo. Nicméně Nijmegen zase doplácí na defenzívu.

Reagovat
fantomas

"Kacha Kaladze by si mohl vyzkoušet nizozemskou Eredivisii. S 32letým gruzínským obráncem se moc nepočítá v AC Milán a zájem o něho má Vitesse."

Přijde vám to někomu reálný? V AC má brát necelých 70k týdně čistýho, pokud mu to teda nekrouhli o těch 50%, jak se uvažovalo. I tak mi to ale na provinční klub, ač bych mu to přál, přijde ažaž a nejsem si jistej, jestli jeho požadavkům vyhoví.

Reagovat
Radin

Bývalý trenér Gruzie Merab Jordania se stal novým majitelem nizozemského klubu Vitesse. Klub z Arnheimu je tak prvním v Eredivisii, který má zahraničního vlastníka. Finanční detaily obchodu nebyly zveřejněny. // jo je to možný :-)

Reagovat
fantomas

Aha, tak to jo.

Reagovat
Radin

náhoda,projížděl sem expresky :-D

Reagovat
smazaný uživatel

kacha kaledze nemusí chodit do vittese toho mužou vzít do mnohem lepšího klubu než je vittese ten by mohl hrát bundesligu ale už je tam tak dlouho divil bych se že by chtěl přestupovat

Reagovat
Losinho

To snad neni možný

Reagovat
smazaný uživatel

Groningen super!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Twente

Reagovat
afc ajax

ajax EL - SUAREZ paráda

Reagovat
FC Porto FC

Hammadiou 100x lepší než Pantelič

Reagovat
Stiksxx

jj.což to věřim

Reagovat
fantomas

Tak druhá půle podle očekávání nejspíš vypuštěná. Ale tři body jsou tři body, síly se ušetřili. C'mon Pride of the North!

Reagovat
smazaný uživatel

Spolupráce Luise s Mounirem parádní Jen tak dál chlapci

Reagovat
Stiksxx

tak stačí si povodit AZ

Reagovat
Losinho

Krása PSV Berg

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
kubys

Bulykin, kde ten těch x let byl.

Reagovat
Shevchenko

Ahahaoui

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele