Nizozemská Eredivisie - souhrn 20. kola

21.01.2011, 22:45, aktualizováno 23.01.2011, 16:27
Komentáře a souhrny
PSV zvítězilo na hřišti Venla a Twente uspělo v Groningenu, na špičce tabulky se tudíž nic nemění. Třetí Ajaxu už ztrácí, dnes totiž dostal za uši v Utrechtu. V Almelu a Nijmegenu se body dělily, Willem zvítězil nad Vitesse, Den Haag nad Heerenveenem a Feyenoord zklamal doma s De Graafschapem...

VVV Venlo - PSV Eindhoven 0:3

23.01.2011 14:30

Góly: 14. Wilfred Bouma, 45. Jeremain Lens, 46. Atiba Hutchinson

PSV zajíždělo v rámci kola do Venla. Domácí celek nepředvedl proti svému slavnějšímu soupeři takřka nic a tak Eindhoven odjížděl po devadesáti minutách s úsměvem na tváři a s vítězstvím 0:3.

Utkání začalo opatrně. Oba celky se spíše oťukávaly. Po pár minutách však iniciativu převzal hostující tým. Do první velké šance se však dostalo PSV až ve 14. minutě. V té hosté zahrávali rohový kop z pravé strany. Na centrovaný míč si naskočil střelec Toivonen. Ten však míč pouze prodloužil za svá záda. Na zadní tyči však byl schovaný nabíhající Bouma, který akrobatickou vložkou dokázal usměrnit míč do sítě a otevřel tak stav utkání.

Po půlhodině hry mohl domácí celek srovnat stav utkání. Přímočará akce po levé straně, poté kolmá přohrávka přes střed až na nabíhajícího Michaela Timisela z pravé strany. Ten nad ničím neváhal a zkoušel vystřelit ihned z první. Jeho střela však postrádala dávku přesnosti a těsně minula levou tyč Isakssonovy branky.

Blížil se samotný konec prvního poločasu a hosté se opět dostávali do varu. Nešťastný gól pro domácí celek přišel opravdu nevhod. Po dobré pozemní akci dokázal Toivonen najít svou přohrávkou rozěbehnutého Lense. Ten svou dravostí přeskočil bránícího obránce a přesnou střelou do horního rohu stanovil poločasový výsledek 0:2.

Druhý poločas začal svižně. Bohužel však povedený začátek rozhodl o celém utkání. V běžící 46. minutě se totiž hostující Hutchinson rozhodl pro fotbalově krásné sólo. Obešel nejednoho bránícího hráče a přesnou střelou poslal na začátku druhého dějství svůj celek již do tříbrankového vedení.

Utkání bylo rozhodnuto a domácí se nezmohli prakticky na nic. PSV si tak svůj tříbrankový náskok uhlídal až do samotného závěru a poprávu si tak odvážeí z Venla tři body za vítězství 0:3.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Twente 1:2

23.01.2011 14:30

Góly: 33. Tim Matavž - 40. Marc Janko, 82. Marc Janko

Fotbalisté Twente dokázali zvítězit v Groningenu a neztratili tak nic z jednobodového manka na vedoucí PSV Eindhoven. Drží se tak na druhém místě tabulky se třiačtyřiceti body na kontě a navíc si vytvořili před ostatními pronásledovateli slušný náskok.

Groningen nepředvedl vůbec špatný výkon a dlouho držel nadějný stav. Šel po půl hodině hry do vedení, ještě do poločasu ale soupeř dokázal srovnat. Poté to vypadalo, že oba celky budou spokojeni s bodem, jenže deset minut před koncem zasadilo Twente rozhodující úder. To se totiž nyní pyšní neskutečnou ofenzivní zbraní, rakouským útočníkem Markem Jankem. Ten přišel v letní přestávce a svému jménu i klubu dělá velkou radost.

Ve dvou utkáních na jaře totiž dokázal vsítit neuvěřitelných šest branek a pokud mu tato potence vydrží, stane se jistě nejlepším střelcem Ereidivise. Tento zabiják po čtyřech brankách nadělených soupeři z Heracles vsítil také obě důležité trefy Groningenu. Janko přeskočil v klubové statistice kolegu Luuka De Jonga s deseti trefami a v celé soutěži je se čtrnácti brankami jasně na druhé pozici za suverénním šestnáctigólovým Björnem Vleminckxem z Nijmegenu. Janko přestoupil z rakouského Salcburku za 167 miliónů korun a stal se nejdražším rakouským fotbalistou historie.

Zatím tuto velkou sumu "splácí" svému zaměstnavateli bez problémů i s úroky. Domácí byli na úvod lepším mužstvem a vytvořili si první větší šanci, po dlouhém centru Fredricka Stenmana však mířil těsně vedle Thomas Enevoldsen. Ve 33. minutě se už domácí dočkali. Po krásně kombinaci Dannyho Holly s Enevoldsenem se balón dostal až k Timu Matavzovi a slovinský forvard ho nekompromisně z bezprostřední blízkosti poslal za záda bezmocného gólmana Nikolaye Mihaylova.

Jenže za sedm minut hosté srovnali krok. Luuk de Jong uvolnil na hranici ofsajdu Janka a ten se trefil nádherně do horního rohu z téměř dvaceti metrů - 1:1. Groningen mohl jít do vedení hned po pauze, ovšem Gonzala Garciu vychytal skvěle Mihaylov. O něco později pálil nad Matavz, na druhé straně se ovšem v 81. minutě třepetala sít. Stoper Andrea Granqvist předložil lahůdku Theo Janssenovi a ten našel skvěle postaveného Janka, který překrásně zakončil - 1:2. O tři minuty později byl Janko faulován ve vápně Fredrikem Stenmanem a mohl zkompletovat svůj hat-trick, jenže z penaltového puntíku poslal míč vedle tyče a stav proto zůstal až do konce nezměněn

Více informací k zápasu

Roda JC - SBV Excelsior 3:0

23.01.2011 14:30

Góly: 14. Jimmy Hempte, 28. Pa-Modou Kah, 84. Morten Skoubo

Roda dokázala potvrdil roli favorita a na domácí půdě snadno porazila Excelsior 3:0. Ve druhé třetině utkání byl navíc vyloučen hostující Ramsteijn.

Utkání začalo opatrně, ovšem netrvalo dlouho a domácí celek se jasně chopil iniciativy. Hostující celek v té chvíli nezažíval dobré chvíle. Domácím však většinou scházela finální přihrávka, která by celou akci rozzuzlila.

Taková akce přišla ve 14. minutě. Anouar Hadouir si vzal na starost rozehrávku rohového kopu. Jeho výborná technika dokázala najít nabíhajícího Hempteho, který přesnou ranou dokázal poslat domácí celek do vedení. Hadouir však ukázal svou techniku i o čtrnáct minut později. V běžící 28. minutě totiž svým druhým rohovým kopem našel Pa-Madou Kah, který přesnou ranou zvýšil vedení Rody.

První poločas toho už více nepřinesl a tak se šlo do druhého dějství. To začalo opatrně, ovšem Excelsior toužil po vyrovnání a tak svými výpady několikrát postrašil domácí obranu. Hostující celek ovšem doplatil na nedisciplinovanost. V běžící 64. minutě uviděl totiž hostující Ramsteijn druhou žlutou kartu a musel tak hřiště opustit.

Tato situace značně komplikovala hostujícímu celku možnost a snahu o vyrovnání. S blížícím se koncem však zasadil smrtící ránu domácí Skoubo. Ten se dokázal uvolnit na malém prostoru uvnitř pokutového území a přesnou střelou dokázal překonat hostujícího brankáře. V 84. minutě tak Skoubo stanovil konečný výsledek 3:0 a potvrdil tak, že Roda v letošní sezoně zažívá skvělý rok.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - AFC Ajax 3:0

23.01.2011 12:30

Góly: 22. Édouard Duplan, 24. Édouard Duplan, 82. Ismo Vostermans

Ajax inkasoval další pořádnou facku. Po posledních podzimních výsledcích to vypadalo, že půjde konečně výkonnostně nahoru, jenže stačil první zápas v novém roce a vše je v troskách. Amsterdamský celek totiž utržil na půdě Utrechtu potupný debakl 0:3.

Na půdě Utrechtu Ajax naprosto selhal, nevydařilo se mu téměř nic a po zásluze odjížděl domů s pořádnou ostudou. Jeho totální zničení odstartoval záložník Duplan už v 22. minutě. Chvíli před ním sice Demouge se svou hlavičkou neuspěl, poté ale přišel na řadu právě dobře hrající Francouz a výbornou střelu překonal bezmocného Stekelenburga.

Duplanův střelecký apetit ale nevymizel ani po tomto momentu. Už o dvě minuty později se totiž radoval podruhé. Strootmanův centr sice dokázala hostující brankářská jednička odvrátit, k míči se však dostal znovu Duplan a opět potěšil většinu přihlížejících diváků.

Ajax byl po celý první poločas téměř bezbranný, nevypracoval si žádnou skutečnou gólovou příležitost. Těsně před poločasem navíc mohl udeřit ještě Frank Demouge, který zakončoval znovu hlavou, tentokrát ale předvedl vynikající zákrok Maarten Stekelenburg a míč odvrátil do bezpečí.

Do druhého dějství nastupoval Utrechtu s velkým odhodláním příznivý stav udržet, což se mu nakonec také povedlo. Ajax byl ale párkrát poměrně blízko snížení. Jako třeba v momentě, kdy velkou chybu předvedl český obránce Lensky, který si nevšiml nebezpečně postaveného Sulejmaniho a poslal míč na brankáře Vorma. Ten však těžkou situaci zvládl a srbskému záložníkovi zakončení nedovolil.

Ajax se tedy zpátky do zápasu vrátit nedokázal a veškeré jeho šance na bodový zisk ukončili domácí fotbalisté v 83. minutě. To využil Silberbauerova centru Vorstermans a pojistil výhru Utrechtu, který tak poskočil na pohárové příčky.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - BV De Graafschap 0:1

22.01.2011 20:45

Góly: 88. Leon Broekhof

Fotbalisté Feyenoordu nezvládli úvodní domácí utkání jarní části Eredivisie a v domácím prostředí k údivu všech odborníků podlehli nováčkovi z De Graafschapu v poměru 0:1. V tabulce proto klesli na čtrnácté místo a se ziskem dvaceti bodů rozhodně ještě jistotu pohodlné záchrany nemají, šestnáctý Excelsior totiž ztrácí pouhé čtyři body. Naopak De Graafschap se oddálil boji o záchranu a nyní se blíží horní polovině tabulky.

De Graafschap se posunul na dvanáctou příčku se čtyřiadvaceti body na kontě a prozatím je lehkým překvapením letošního ročníku Eredivisie. Přitom domácí rotterdamský celek na stánku De Kuip držel dlouhou dobu nerozhodný výsledek 0:0, teprve dvě minuty před koncem inkasoval. O vítěznou trefu se postaral obránce se čtyřiadvacítkou na zádech Leon Broekhof a zařídil proto prozatímní největší překvapení kola.

V tuto chvíli se stále více hovoří o tom, jestli se židle pod koučem Mariem Beenem přeci jen nezlomí. Sedmačtyřicetiletý trenér totiž ve dvaceti odehraných zápasech zvítězil s Feyenoordem jen pětkrát a navíc byl svědkem rekordní potupné porážky 0:10 s PSV Eindhoven. Ovšem domácí nepředvedli po herní stránce vůbec špatný výkon, po celou dobu ale nemohli najít recept na skvělou hostující obranu.

Do zápasu vstoupil Feyenoord mnohem aktivněji než protivník. Po skvělém centru Krisztiana Simona se dostal k fantastickému prudkému voleji obránce Tim De Cler, avšak gólman Boy Waterman předvedl ještě brilantnější zákrok. Následně ohrožoval Watermana též Jerson Cabral, úspěšný ale nebyl. Největší šancí hostů byla propagační střela Rydella Poepona hodně mimo, v tuto chvíli to vůbec nevypadalo na gól De Gaafschapu. Hned po pauze pokračovali domácí v tlaku, po centru Cabrala hlavičkoval útočník Jhon Van Beukering mimo.

O chvíli později hlavičkoval z podobné pozice Stefan De Vrij, jenže příliš vysoko. S chýlícím se závěrem šancí v zápase překvapivě ubývalo, za zmínku z tábora Feyenoordu už stojí pouze rána Krisztiäina Simona, kterou ovšem dokázal zlikvidovat gólman Waterman. Hosté mohli zvedat ruce nad hlavu v 88.minutě, když po centru Hugo Bargase do vápna tečoval balón do sítě již zmiňovaný Broekhof a Feyenoordu na odpověď už nezbyl čas.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - NAC Breda 2:2

22.01.2011 19:45

Góly: 39. Björn Vleminckx, 79. John Goossens - 77. Nemanja Gudelj, 90+4. Marvin van der Pluijm

Nijmegen přivítal na své půdě Bredu. Vypjaté utkání rozhodl samotný závěr, ve kterém domácí celek nejprve strhl vedení na svou stranu a poté o něj přišel v samotném závěru, když Breda srovnala na konečných 2:2.

Začátek utkání patřil domácímu celku. Ten se dokázal prosadit do první velké šance v běžící 16. minutě. Do dobré pozice se díky své rychlosti dostal Thomas Chatelle, jeho střela však postrádala větší dávku přesnosti, a tak si s ní brankář hostujícího celku hravě poradil.

Čas plynul a přišla na řadu 39. minuta. V té se před brankou hostujícího celku vytvořila nepřehledná shrumáž. Po odkopu se však nestačila obrana Bredy zrofmovat a rychlý míč propadl až na osamoceného Vleminckxe, který zblízka nemohl neminout a lehkou tečí otevřel skóre utkání.

Poločas tak stanovil vedení domácího celku 1:0. Do druhé půle vstoupila Breda lépe než soupeř. Ovoce ovšem nepřicházelo a tak se první větší šance udála až v 77. minutě. V té si na dobrý centr naskočil Nemanja Gudelj a přesnou ranou srovnal stav utkání.

Neuběhlo však mnoho a o pouhé dvě minuty později se objevil ve skvělé pozici domácí Goosens a přesnou ranou do horního rohu opět strhl vedení na stranu Nijmegenu. Ani to však nevydrželo dlouho. V samotném závěru se totiž dokázala Breda dostat do tlaku. Po chybě domácího obránce Zomera se k míči dostal Van der Pluijm a přesnou ranou překonal domácího brankáře a stanovil tak konečné skóre 2:2.

Více informací k zápasu

Willem II - SBV Vitesse 1:0

22.01.2011 19:45

Góly: 26. Rangelo Janga

Ve Willemu se po dlouhé době opět slavilo. Ve dvacátém kole totiž přišla vůbec první letošní ligová výhra tilburgského celku. Na domácí půdě si vyšlápl na Vitesse a zvítězil v poměru 1:0. Sedmnáctému Venlu se tak přiblížil již na pouhé tři body.

Vitesse nastoupilo do utkání v roli mírného favorita a v úvodních minutách svou roli také potvrzovalo. Bylo o poznání aktivnější a na své konto si připsalo také první vážnější šance utkání. Jenže Pedersonovu hlavičku dokázal zlikvidovat brankář Verhulst, záložník Jordi Lopez pro změnu nemířil vůbec přesně.

Ve 26. minutě se z ničeho nic prosadil Willem. Domácí hráči předvedli rychlý protiútok, jejich první střelecký pokus sice gólman Room odvrátil, ovšem k dorážce se dostal Rangelo Janga a rozhodl dnešní zápas. Byl to pro něj zároveň vůbec první ligový gól v kariéře.

Arnhem na nepříznivý stav nedokázal nijak zareagovat, zbytek prvního poločasu se protrápil a mohl být rád, že před přestávkou neinkasoval ještě podruhé. Další velmi dobrý zákrok totiž vytáhl Eloy Room, který pro tentokrát zlikvidoval hlavičku Lasnika.

Po změně stran hosté začali o poznání aktivněji a byla na nich vidět touha se ještě poprat o body, jelikož pochopitelně nechtěli odjíždět z půdy Willemu naprázdno. Kromě výraznější aktivity se ale Vitesse žádnými velkými gólovými šancemi neprezentovalo.

Zajímavě vypadala především střela zpoza šestnáctky od střídajícího Genara Snijderse, která však mířila přesně do míst, kde stál připravený Verhulst. Následně neuspěl ani aktivní záložník Lopez. Domácí brankář své spoluhráče podržel i v dalších momentech a Tilburg si tak na své konto připsal veledůležité vítězství.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AZ Alkmaar 0:0

22.01.2011 18:45

Góly: -

Alkmaar nedokázal v Almelu vstřelit branku a totéž se nepovedlo ani jeho soupeři. Oba celky se tak rozešly smírně 0:0.

Fotbalovou nudu nabídl dnešní duel mezi AZ a Heraclesem. Začátek utkání zastihl v lepším rozpoložení hostující celek z Alkmaaru. Ten se po pár minutách také dostal do první větší šance. Přízemní kombinací se AZ dostalo k pokutovému území, kde se uvolnil Maarten Martens, jeho střelecký pokus však domácí brankář Pasveer dokázal vyřešit a předvedl kvalitní zákrok.

Brankář domácího celku se musel předvést hlavně v 19. minutě. V té se totiž ve výborné pozici objevil hostující Johann Gudmundsson. Obtočil se okolo obránce a tvrdou střelou po zemi dokonale protáhl brankáře Pasveera, který i tentokrát dokázal zasáhnout výborně a neinkasovat.

S blížícím se poločasem to byl však Heracles, který se mohl dostat do vedení. Po dobré kombinaci se objevil ve vyložené situaci Everton, jeho střelecký pokus však jen těsně minul levou tyč Romerovy branky. Poločas tedy skončil nerozhodně 0:0.

Everton zazlobil opět ve druhém poločase. Neuběhlo mnoho a Douglas se dostal do volného prostoru, následovala přesná přihrávka na Evertona a ten okamžitě zakončoval. V brance však stál připravený Romero a celou situaci vyřešil reflexivním zákrokem.

Utkání toho poté moc nepřineslo. Za zmínku stojí akorát střelecký pokus v samotném závěru, o který se postaral domácí Mark Jan Fledderus. Jeho pokus však Romero zlividoval, a tak utkání skončilo bezbrankovou remízou 0:0.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - SC Heerenveen 3:1

21.01.2011 20:45

Góly: 12. Danny Buijs, 53. Charlton Vicento, 77. Lex Immers - 76. Bas Dost

Fotbalisté Den Haagu navázali na úspěšné tažení podzimní částí sezóny a dokázali v domácím prostředí zdolat konkurenční Heerenveen. Den Haag zakončil první část ročníku na deváté pozici s minimální ztrátou na kvalifikaci o Evropskou ligu. Nyní přeskočil se ziskem dvaatřiceti bodů právě Heerenveen a v tabulce se prozatím probojoval na sedmé místo. Jeho soupeř naopak s třiceti body na kontě klesl na osmou pozici.

Domácím se vyvedly úvody obou poločasů a když soupeř vykřesal jiskřičku naděje, tak jí domácí ani ne za necelou minutu opět bez větších problémů uhasili. V dresu největšího překvapení sezóny se trefili Danny Buijs s Charltonem Vincentem, čtvrthodiny před koncem snižoval na druhé straně tradiční střelec Bas Dost. Jenže hned po dalším výkopu vrátil Haagu definitivní dvoubrankovou pojistku Lex Immers.

Domácí v prvním poločase zcela dominovali a dostali se hned ve druhé minutě do příležitosti. Ovšem ránu útočníka Jense Toornstry dokázal včas do bezpečí odvrátit český krajánek v dresu Heerenveenu Michael Švec. Ve 12. minutě už ale Den Haag zakončil hezkou akci úspěšně. Po pasu Toornstry nacentroval Wesley Verhoek přenádherný balón na Buijse a ten ho nekompromisně napálil do branky za bezmocného gólmana Ellegaarda.

Verhoek zásoboval své spoluhráče skvělými centry po celou dobu, po půlhodině po jeho brilantním pasu mohl navýšit stav Immers, jenže zblízka trestuhodně minul. Den Haag se ale dočkal osm minut po pauze, když po dobré práci Verhoeka mohl pohodlně skórovat Toornstra, jenže našel ještě lépe postaveného Vincenta a ten zavěsil tvrdou ranou do horního rohu. Hosté se ale nevzdali a od této chvíle ožili.

Švec nádherně prostrčil míč na Timothy Derijcka, který poté vyslal dobrou přízemní přihrávku z pravé strany na Dosta a ten svůj tradiční zabijácký instinkt proměnil v trefu a proto snížil. Jenže Den Haag se ihned vytasil s nádhernou akcí a dostal soupeře definitivně do kolen. Kevin Visser zakombinoval s Immersem, balón se poté dostal k Michaeli Breuerovi a ten ho vrátil rychlému Immersovi, jenž upravil výsledek na konečných 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven20135256:1944
2.FC Twente20134342:2243
3.AFC Ajax20115439:2038
4.FC Groningen20114538:2637
5.Roda JC2098335:2435
6.AZ Alkmaar2097427:2034
7.FC Utrecht20102835:2732
8.ADO Den Haag2095634:3132
9.NAC Breda2094731:3031
10.SC Heerenveen2086641:2930
11.NEC Nijmegen2067735:3725
12.BV De Graafschap2066822:3724
13.Heracles Almelo20551030:3920
14.Feyenoord Rotterdam20551023:3620
15.SBV Vitesse20461021:3418
16.SBV Excelsior20441222:3916
17.VVV Venlo20311618:4510
18.Willem II20141517:517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Švícko

Reagovat
$dolar$

Svec by se mel uz posunout vyse...

Reagovat
livefan

Hraje tam pravidelně ?

Reagovat
smazaný uživatel

Když není zraněný tak ano

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujimavé výsledky,Den Haag paráda myslel som, že budú hrať o zachranu, Willem II vyhral a ešte zabojuje o zachranu no a čo predvadza Feyenord tak to je sila.

Reagovat
AjaxFans

U Tilburgu jedna vlašovka jaro nedělá,nevěřím v nějaký velký posun,ikdyž byhc jim to přál.A švábové ať klidně spadnou.Jestli jim po sezóně odejde kostra týmu,tak budou opět na hranici sestupu. Akorát nechápu,proč chce Arsenal mít spolupráci s Feyenordem,když Wenger furt krouží kolem AFCA?

Reagovat
Counter

Paráda Utrecht, dát takhle rivalovi na budku

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Stiksxx

Výborně Utrecht Opět ukázal že proti "silnejším" umí.

Reagovat
Stiksxx

hmhmhm..škoda toho Groningenu že neudržel plichtičku. ten Janko je asi fakt dobrej

Reagovat
Shevchenko

PSV parádní góly

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax

Reagovat
Darren Fletcher

odkedy odisiel stoch, nejak tu nefunguje diskusia

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele