Nizozemská Eredivisie - souhrn 18. kola

17.01.2009, 10:01, aktualizováno 18.01.2009, 16:31
Komentáře a souhrny
PSV Eindhoven nedokázal vyhrát na hřišti Rody a sen o obhajobě titulu se pomalu stává utopií, jelikož naplno bodovaly Alkmaar, Ajax i Twente. Breda v poslední minutě ztratila výhru nad Utrechtem, Haag remizoval s Heracles a De Graafschap zdolal Tilburg. V pátek podlehl Feyenoord Heerenveenu.

SC Heerenveen - Feyenoord Rotterdam 3:1

16.01.2009 20:45

Góly: 4. Kristian Bach Bak, 42. Danijel Pranjić, 71. Arnór Smárason - 38. Roy Makaay

Heerenveen nedal v prvním zápase v novém roce šanci Feyenoordu Rotterdam, jenž doufal v zisk bodů, když ho porazil 3:1. Pro hosty to byl první zápas od odvolání kouče Verbeeka a neskočil příliš dobře.

Pro Feyenoord, jenž bojuje v dolní polovině tabulky, nemohl začít zápas hůře. Po čtyřech minutách odcentroval Roy Beerens a Bak Nielsen poslal hlavičkou Heerenveen do vedení. Feyenoord ovšem nevypadal, že by to chtěl vzdát, ale dvě rány z kopaček Makaaye a Van Bronckhorsta nemohly gólmana Vandenbusscheho ohrozit. Nejblíže byl brance Diego Biseswar, jehož parádní rána však byla zastavena břevnem. Feyenoord se nevzdával a zasloužená branka přišla vzápětí, sedm minut před přestávkou. Van Bronckhorst našel Makaaye a zkušený holandský střelec vyrovnal. Stav 1:1 vydržel ale pouhých pět minut! Kalou poslal míč Pranjičovi, jemuž nedělalo problém prostřelit Timmera - 2:1.

Timmer musel zpozornět znovu pět minut po startu druhé pětačtyřicetiminutovky. S pokusy Beerense a Nielsena si poradil. Jeho protějšek Vandenbussche rovněž předvedl povedený zákrok proti Bruinsově střele. V 66. minutě udělali domácí důležité rozhodnutí, ze hřiště odešel Kalou a nahradil ho Smarason. Tomu stačilo pouhých pět minut na hřišti, aby vstřelil branku a rozhodl o konečné výhře domácích v poměru 3:1.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - Willem II 1:0

17.01.2009 18:45

Góly: 17. Ben Sahar

V prvním soutěžním utkání se nová posila De Graafshapu Ben Sahar ukázala jako výborný hráč a svým gólem rozhodla utkání s Willem II.

Okamžitě po zahájení se domácí ujali iniciativy a hned bylo znát, kdože chce v tomto utkání vyhrát. V prvních sedmi minutách postupně zaútočili Schuurman a Luuk de Jong. Ani jeden však nedokázal svůj pokus namířit přesně mezi tři tyče.

Na druhé straně o sobě dal vědět Rens van Eijden. Ten však svou pohotovou střelou pouze protáhl brankáře Heijbloka. Poté přišla sedmnáctá minuta a výborné uvolnění nové posily Sahara. Z obránců Tilburgu si udělal cvičné kužele a umístěnou střelou otevřel brankový stav.

Domácí i přes jednobrankové vedení stále útočili. Důkazem toho byl i následující rohový kop, na který si nejvýše vyskočil de Jong. Jeho hlavička však postrádala potřebnou razanci a brankář Aerts neměl větší starosti.

Hosté se do větších příležitostí začali dostávat až po přestávce. Van Eijden si precizně zpracoval míč a do dobré pozice vyslal Franka Demougeho. Jeho střela však byla příliš slabá a tak Heijbloka maximálně vylekala. Van Eijden se poté znovu dostal do slibné šance, ale ani tentokrát nedokázal překonat připraveného brankáře domácích.

Blížil se konec zápasu a výbornou tečku mohl udělat první střelec Sahar. Ten se po pravé straně dostal až do pokutového území a střelou z úhlu zaměstnal hostujícího brankáře. Jeho střela však za Aertsovo záda nepronikla, a tak zápas skončil vítězstvím domácích 1:0. De Graafshap tedy velice dobře začal své tažení v boji o záchranu.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - Heracles Almelo 2:2

17.01.2009 19:45

Góly: 25. Karim Soltani, 50. Timothy Derijck - 34. Ricky van den Bergh, 79. Emmanuel Boakye

Dobrý fotbal a čtyři branky byly k vidění na půdě domácího ADO Den Haag, který přivítal Heracles Almelo.

Začátek utkání patřil spíše hostujícímu týmu, ale postupem času se hra vyrovnala a k vidění byly pouze souboje uprostřed hřiště. Teprve po necelé půlhodince zápasu se obě mužstva rozhodla začít pořádně útočit.

Jako první se ukázali domácí, když ve 25. minutě uvolnil Karim Soltani a otevřel brankový účet. Na vyrovnání fanoušci nečekali dlouho. Uběhlo necelých devět minut a hostující Ricky van den Bergh se proháčkoval až do blízkosti Zwinkelsovy branky a nekompromisně zakončil.

Za stavu 1:1 také oba celky odešly do šaten. Z nich vyšli lépe domácí. Christian Kum se ihned v úvodu druhého dějství dostal do slibné brankové pozice. Tu využil, ale rozhodčí mu jeho branku neuznali. ADO to však dlouho mrzet nemuselo. Přišla 50. minuta a Timothy Derijck, který svou střelou zpoza vápna nedal hostujícímu brankáři šanci.

Heracles poté marně dobýval branku svého soupeře, ale touha za vyrovnáním byla silnější. Hráči Almela se nedali odpudit a stále bojovali. Dočkali se v 79. minutě a to zásluhou Emmanuela Boakyea. Ten svou geniální střelou z 25 metrů překvapil nejen brankáře Zwinkelse, ale i všechny přítomné na stadionu.

Utkání tak skončilo remízou a oba celky si rozdělily shodně po jednom bodu.

Více informací k zápasu

FC Twente - SBV Vitesse 2:1

17.01.2009 19:45

Góly: 18. Blaise N'Kufo, 66. Kenneth Pérez - 53. Sébastien Sansoni

Twente nepřipravilo kouči Theo Bosovi příliš pěkný debut na lavičce Vitesse, když jeho celku nadělilo v prvním novoročním zápase prohru. O branky se postarali N'Kufo s Perezem, za hosty vyrovnával Sansoni.

Trvalo skoro dvacet minut, než si jeden z týmů vytvořil kloudnou šanci. Když už ale diváci čekali tak dlouho, mohli se hned radovat z branky. Alespoň ta domácí část. Perezův roh nadělal ve vápně zmatek, čehož využil N'Kufo a otevřel skóre. Sedm minut před koncem mohl stejný hráč navýšit skóre, ale Stamův centr odhlavičkoval mimo branku.

Vitesse nakonec dokázalo vyrovnat. V 53. minutě z uctivé vzdálenosti napřáhl obránce Sansoni a parádní ranou srovnal na 1:1. Sander Boschker musel následně ještě zlikvidovat střelu Madse Junkera, ale vše podstatné se dělo na druhé straně. V 66. minutě totiž přesně vypálil Kenneth Perez a opět poslal Twente do vedení. Těsně před koncem mohli ještě domácí pečetit výhru, ale skóre se již nakonec nezměnilo.

Více informací k zápasu

NAC Breda - FC Utrecht 1:1

17.01.2009 20:45

Góly: 32. Patrick Zwaanswijk - 90+1. Tom Caluwé

NAC Breda v utkání s Utrechtem dlouho vedl, ale k brance Zwaanswijka již žádnou další nepřidal. Toho využil ve druhém poločase Utrecht, jenž začal bojovat a odměnou mu byla vyrovnávací branka v nastaveném čase.

Akcí bylo na Fujifilm Stadium pomálu a první výraznější s sebou rovnou přinesla gól. Reuser z levé strany odcentroval, ale hlavička Boukhariho skončila pouze na tyčce. Rychle ale zareagoval Zwaanswijk a otevřel skóre. Stejný hráč mohl přidat i druhou branku, ale do své další hlavičky nedal dostatek razance.

Ve druhém dějství sice ještě prověřil brankáře hostů Michela Vorma Rob Penders, ale pak dlouho žádné šance nepřicházely. Až v 88. minutě donutil k dobrému zákroku Jelleho ten Rouwelaara Caluwe. Tato střela ještě gólem neskončila, ale ve druhé minutě nastavení už propukla v táboře hostí radost. Cedric van der Gun poslal míč proti noze Caluwemu a ten nekompromisně propálil brankáře. Konečný stav tak byl 1:1.

Více informací k zápasu

Roda JC - PSV Eindhoven 1:1

18.01.2009 12:30

Góly: 60. Willem Janssen - 59. Timmy Simons (pen.)

Tak jako pro PSV začala celá sezona, začalo i jaro. Po nelíbivém výkonu se hráči z Eindhovenu musejí spokojit pouze s remízou 1:1, kterou uhráli na půdě Rody.

Začátek utkání patřil hostům. Jako první o sobě dal vědět Danko Lazovic, ale ten svojí šanci nedokázal využít, a tak se stav neměnil. Poté se o slovo přihlásil aktivní Ibrahim Afellay. Toho však vychytal připravený brankář Rody Bram Castro.

První poločas poté nenabídl nic zajímavého, a tak se fanoušci museli těšit na druhé dějství. Do toho lépe vkročili znovu hosté a postupem času stupňovali tlak.

Běžela 58. minuta a hráči PSV se postupným útokem dostali až k hranici šestnáctky. Přišla jedovatá střela jednoho z hráčů Eindhovenu, která evidentně zasáhla Pa-Modou Kaha do hlavy. Rozhodčí však podle svého názoru viděl hrát Kaha rukou a tak nařídil pokutová kop. Míč si postavil Timmy Simons a se štěstím překonal Castra.

Domácí se však z nespravedlnosti rozčilovat nemuseli. Ihned po rozehrávce přišel protiútok po levé straně, když se uvolnil Marcel De Jong a svým přesným centrem našel Janssena. Ten dokázal svou hlavičkou překonat i vyběhnutého Isakssona a vyrovnal na konečných 1:1.

Do konce zápasu se neudálo nic zajímavého a po zcela nudném utkání se oba celky rozešly smírně 1:1.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - AFC Ajax 2:4

18.01.2009 14:30

Góly: 50. Ramon Zomer, 67. Youssef El Akchaoui - 47. Miralem Sulejmani, 54. Miralem Sulejmani, 77. Daní Fernández (vl.), 90+4. Gabri

Ajax zůstává i po tomto kole tři body za vedoucím Alkmaarem. Dnes si především díky dobrému výkony Miralema Sulejmaniho poradil s Nijmegenem. Zmiňovaný útočník vstřelil dvě úvodní branky Ajaxu, poté padly ještě další čtyři.

Amsterdamští mohli rozhodnout o osudu utkání hned v úvodu, jenomže zmařili spoustu šancí. Branku netrefil Cvitanich, Emanuelsonova střela byla lapena brankářem Babosem a Gabri nedosáhl na Cvitanichovu hlavičku. NEC odpověděl Pothuzienovou hlavičkou, kterou musel z brankové čáry odvracet Emanuelson, ale to byla jedna z ojedinělých akcí domácích, když hře dominoval Ajax. Další střelu z trestného kopu si připsal Suarez, trefil však pouze tyč.

Zatímco v první půli čekali diváci na gól marně, v té druhé si nemohli stěžovat. Šest branek a jedna červená karta k tomu hovoří za vše. První branku vstřelil po pár minutách Sulejmani, jenž napřáhl z 20 metrů z trestného kopu a prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 0:1. O dvě minuty později už ale bylo vyrovnáno. Zomer hlavičkou překonal Maartena Stekelenburga. Uběhly další čtyři minuty a Sulejmani opět strhl vedení na stranu hostů. Nijmegen se však nevzdal a v 67. minutě díky zásahu El Akchaouiho vyrovnal na 2:2. Vzápětí obdržel po druhé žluté kartě červenou Cvitanich a pro NEC to vypadlo růžově. Jenomže Ajax ukázal, že chce vyhrát, ačkoliv třetí branka přišla s notnou dávkou štěstí. Jak se však říká, připravenému štěstí přeje. Trestný kop si totiž do vlastní sítě srazil Fernandez. Nijmegen se snažil opět vyrovnat, ale nakonec se do otevřené obrany v 90. minutě vřítila dvojice Gabri, Suarez a první jmenovaný rozhodl o konečné výhře 4:2.

Více informací k zápasu

FC Volendam - AZ Alkmaar 0:2

18.01.2009 14:30

Góly: 11. Ari Ferreira, 78. David Mendes da Silva

Alkmaar si udržel tříbodový náskok na čele tabulky poté, co pohodlně přehrál poslední Volendam. Jeho ztráta na dně tabulky se tak opět navýšila. V dresu AZ se trefili Ari a David Mendes Da Silva.

Volendam sice začal sympaticky, ale po chvíli se diktování tempa ujal hostující favorit. Po jedenácti minutách převahu Alkmaaru potvrdil přesnou hlavičkou Ari - 0:1. Volendam po půlhodině hry málem vyrovnal, ale Tuypova střela nakonec olízla břevno. O pár minut později přišla další šance domácích, ale tentokrát se vyznamenal Romero.

AZ si mohlo vedení pojistit pět minut po přestávce, ale Stijn Schaars hlavičkoval zblízka vedle. Za neproměněnou šanci mohli vzápětí pykat, jenomže Paul de Lange odražený míč napálil nad břevno. Čtvrthodiny před koncem pálil z 25 metrů De Zeeuw, ale trefil pouze tyč. O čtyři minuty už ale hosté konečně vstřelili kýženou pojišťující branku, když De Zeeuw akrobaticky připravil míč pro Mendese a ten se nemýlil. Volendam mohl dát alespoň jednu branku, ale čtyři minuty před koncem se blýskl dobrým zákrokem Romero.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Groningen 1:1

18.01.2009 14:30

Góly: 59. Joey Godee - 48. Koen van de Laak

V dalším zápase 18. kola holandské Eredivisie se střetly domácí Sparta Rotterdam a hostující Groningen.

Začátek utkání patřil překvapivě domácím hráčům, když otevřít skóre mohl už po šesti minutách Sander Van Gessel. Ten však svou střelu nenastavil podle norem a otevření skóre se tedy nekonalo.

Na druhé straně o sobě dal vědět Gonzalo García-García. Ale ani on nebyl v souboji s brankou soupeře úspěšný. Na další větší šanci si fanoušci na Sparta Stadion Het Kasteel museli počkat.

Blížil se konec první půle a k míči se dostal Goran Lovre. Ten si narazil s Garcíou a šel sám na brankáře. Lovre však ani v této pozici na brankáře domácích Cora Varkevissera nevyzrál.

Druhá půle, respektive její začátek, patřila spíše hostům, kteří o sobě začínali dávat vědět. Uběhly necelé tři minuty z druhého dějství a míče se zmocnil Danny Holla. Ten se prokličkoval až k pokutovému území soupeře a předložil brankovou přihrávku Koenu Van de Laakovi a ten svou možnost nepromarnil.

Domácí však nepadli do kolen a okamžitě začali bojovat o vyrovnání, ale byl to Groningen, kdo se postaral o další velkou šanci. Díky defenzivní hrubce Sparty se balonu zmocnil Marcus Berg a okamžitě se pokoušel o zvýšení hostujícího náskoku. Bohužel pro něj mu střela nesedla, a tak rotterdamská naděje na vyrovnání stále žila.

Hrdinou Sparty Rotterdam se stal v 60. minutě Joey Godee. Po perfektní akci Rydella Poepona po levé straně se dostal k připravenému balonu a nekompromisně srovnal účty.

Poté se oba celky uchýlily spíše k defenzivním činnostem. Za zmínku stojí průnik hladového Lovreho, který si to namířil přímo na Varkevisserovu branku. Domácí brankář byl však na jeho pokus připraven a tak i díky němu se domácí mohli radovat z důležité remízy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar18142239:1144
2.AFC Ajax18132345:1941
3.FC Twente18114335:1737
4.SC Heerenveen1895439:3832
5.PSV Eindhoven1894531:1831
6.NAC Breda1893627:2630
7.FC Groningen1883737:2527
8.NEC Nijmegen1875627:2226
9.FC Utrecht1875624:2226
10.Willem II1873824:2724
11.Heracles Almelo1856719:2821
12.Feyenoord Rotterdam1854931:2919
13.Sparta Rotterdam1854931:4219
14.ADO Den Haag18441021:2816
15.BV De Graafschap18441013:3416
16.Roda JC1836922:3515
17.SBV Vitesse1836916:3215
18.FC Volendam18321319:4711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
stas87

vyborne uz len dva body na twente snad to po dnesku nebude 5

Reagovat
terry

Bude.

Reagovat
terry

Feyenoord je na tom opravdu špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pranjič se zase ukázal! Dal důležitý gól na 2:1, přitom v Chorvatsku kope levýho beka, tady sice zálohu, ale pořád v každým zápase dává gól. Ten by se mi líbil ve Spartě

Reagovat
Lojd

Jak tam není Hooijdonk...

Reagovat
Xavi8

to bol pan hrac, hlavne jeho priame kopy

Reagovat
smazaný uživatel

jj, pamatuju ho, jak za nás na Letné dával góly z trestňáků..

Reagovat
Tomanatura

To nám to zas začíná

Reagovat
smazaný uživatel

ach ten feyenoord royi jedem!!! ať se to zvedne...

Reagovat
smazaný uživatel

PSV kvalitne

Reagovat
One-Real

ARIIIIIIIII !!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

!!!ajax!!!

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

AZ pohoda...Volendam se sice snazil ubranit prohru 0-1 ale neubranil

Reagovat
smazaný uživatel

hraje ještě van Hooijdonk?

Reagovat
fantomas

Už dávno ne. Je expertem ve studiu Eredivisie Live.

Reagovat
mastakillah

to byly časy když za Feyenoord hraval Pierre .. už je to ale pryč

Reagovat
mastakillah

Az doufám, že už konečně směřují za titulem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele