Nizozemská Eredivisie - preview 18. kola

16.01.2009, 08:10, aktualizováno 18.01.2009, 10:58
Previews
Alkmaar a Ajax budou o body bojovat na cizích hřištích. Vedoucí AZ jede na půdu posledního Volendamu, Ajax se představí v Nijmegenu. Eindhoven bude dohánět bodovou ztrátu na půdě Rody, Sparta hostí Groningen.
SC Heerenveen - Feyenoord Rotterdam  (pátek 20:45)
Po zimní přestávce se rozjíždí další evropská soutěž, nizozemská Eredivisie. První utkáním, které diváci uvidí, bude páteční předehrávka mezi Heerenveenem a Feyenoordem. Ta proběhne na Abe Lenstra Stadionu.

Oba celky si v posledních zápasech připsaly tři body a v podobném trendu by chtěly pokračovat i v novém roce. Jenomže vyhrát může jen jeden. Domácím půjde o udržení kontaktu se špičkou, která se už tak povážlivě vzdaluje. Rotterdamští budou chtít po podzimním zklamání už jen stoupat tabulkou.

Pro Feyenoord bude duel s Heerenveen první poté, co byl od kormidla klubu odvolán kouč Gertjan Verbeek. Nizozemský trenér skončil společně s asistentem Wimem Jansenem a technickým ředitelem Peterem Boszem. Vinu na jejich odchodu mají neuspokojivé výsledky, dvanácté místo totiž rozhodně není pro tradiční holandský klub uspokojivé.

K celé situaci se před zápasem vyjádřil zkušený kapitán Giovanni van Bronckhorst a odhalil, že hráči přestali v trenérovi schopnosti věřit. "Po středečním tréninku za mnou Verbeek přišel a zeptal se mě, zda mohu zajít do kabiny a zeptat se kluků, jaký na něj mají názor," prozradil bývalý fotbalista Barcelony. "Výsledek byl jednohlasný, nikdo za ním nestál. A přesně to jsem mu řekl."

Momentálně mužstvo vede Leon Vlemmings, jenž po svém předchůdci přebral zraněními zdecimovaný kádr. Vlemming nemůže počítat až s deseti hráči. Jon Dahl Tomasson, Ron Vlaar, Tim Vincken, Tim de Cler, Kevin Wattamaleo, Georginio Wijnaldum, Denny Landzaat, Jonathan de Guzman, Kermit Erasmus a Serginho Greene - ti všichni jsou mimo hru.

Spousta absencí Feyenoordu do karet nijak nenahrávají, zvlášť když přijíždí na Abe Lenstra Stadion. Zde totiž nevyhrál již 10 let. Vlemmings doufá, že vlna zranění konečně opadne a příští týden se marodka vyprázdní. "V neděli nebo pondělí se vrátí asi osm hráčů."

Heerenveen je po podzimní části na pěkném šestém místě, v posledních čtyřech zápasech navíc vyhrál hned třikrát. Svěřenci trenéra Tronda Sollieda se na druhou polovinu sezony připravovali v Turecku a kouč věří, že se hráči vracejí odpočatí. "Atmosféra byla vynikající. Zažili jsme skvělé soustředění, kde jsme se hodně nasmáli a navzájem se více poznali. To nám před začátkem sezony chybělo. Na Feyenoord jsme připraveni."

Sollied nemůže počítat s brankářem Kennym Steppem (záda), Geert-Arendem Roordou (koleno) a Christianem Grindheimem (suspendovaný).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.50 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - Willem II  (sobota 18:45)
Další zápas 18. kola holandské Eredivisie nás zavede na půdu zatím sestupujícího De Graafschapu, který na svém stadionu přivítá hostující Willem II.

Domácí si pro jarní část našli posilu v podobě devatenáctiletého Izraelce Bena Sahara. "Ben se k nám připojil během zimní přestávky a ihned do týmu zapadl. Přišel k nám z anglické Chelsea a to již něco znamená. Mám v něj velkou důvěru" řekl domácí trenér Henk van Stee.

"Lidé se tu zatím zajímají jen o to, že jsem z Izraele a z Chelsea. Až poté koukají na mé výkony, ale pomalu pociťuji změny. Začínám si zde zvykat a fanoušci mě pomaličku berou mezi sebe. Chci zde být úspěšný a rád bych, aby se nám jako týmu dařilo" řekl Sahar.

Van Steeovi bude v zápase chybět suspendovaný Joost Volmer.

To v Tilburgu mají jiné starosti. Četná zranění a vzrůstající marodka. To nejsou dobré vyhlídku do začátku jarní části.

"Tato situace tu je a my s tím nic neuděláme. Jistě, že ji nevidíme rádi, ale musíme s tím bojovat. V první polovině nás zranění tolik nesužovala. Nejspíš máme nyní jen menší smůlu. Na druhé straně máme možnost dát šanci hráčům, kteří se v průběhu sezóny do hry nedostali," komentoval s úsměvem situaci ohledně zraněných hráčů hostující trenér Andries Jonker.

Zraněných je pěkná řádka. Patří mezi ně tito hráči: Danny Schenkel, Jens Janse, Mehmet Akgun, Said Boutahar, Maikel Aerts, Boy Deul, Steef Nieuwendaal, Ibrahim Kargbo a Mohamed Messoudi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
ADO Den Haag - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
V následujícím zápase holandské Eredivisie se pokusí domácí ADO Den Haag, které přivítá hostující Heracles Almelo, zahájit záchranářské práce.

Podle domácího trenéra Andre Wetzela budou následující dva zápasy klíčové ve hře o záchranu. "Čekají nás dva důležité zápasy. Chci z nich maximum bodů," prohlásil.

"Hrajeme docela hezký fotbal. Ale hezký fotbal nám výsledky nezaručí a my potřebujeme body i za cenu fotbalu, na který by nikdo nekoukal" dodal.

Minulé kolo skončilo pro Den Haag prohrou na půdě Ajaxu v poměru 3:0. Zápas se svěřencům trenéra Wetzela opravdu nepovedl a v Amsterodam areně si s nimi hráči Ajaxu dělali co chtěli.

Den Haagu bude v zápase proti Almelu chybět Csaba Horváth. Toho nahradí Timothy Derijck. Následně v řadách ADO si svou premiéru odbudou Berry Powel a Danny Buijs.

Na druhé straně trenéra Heraclesu Gerta Heerkese trápí četná zranění svých svěřenců. Tomu v zápase budou chybět Karim Bridji, Sebastiaan Steur, Qays Shayesteh a Kwame Quansah.

V posledních třech zápasech se Almelu daří. Ziskem sedmi bodů z těchto utkání se Heracles posunul až na jedenáctou příčku. Podle fanoušků by se jim mělo nyní dařit mnohem lépe.

Heerkesovi svěřenci se nedávno vrátili ze soustředění ve Španělsku a s nimi i dvě nové posily. Paddy John a Juha Hakola.

"Ohledně druhé poloviny sezóny jsem pozitivní. Máme velice dobrý tým a měli bychom se pohybovat na dobrých pozicích" řekl Heerkes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.35 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Twente - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
Twente vstupuje do prvního zápasu v novém roce s SBV Vitesse jako jasný favorit. Zatímco svěřenci Steva McClarena jsou třetí, se čtyřbodovou ztrátou na Ajax, arnhemský celek je až patnáctý, bod na sestupem.

Trenér domácího Twente McClaren ale před Vitesse varuje. Hosté totiž poprvé nastoupí pod novým koučem. Hanse Westerhofa během zimní přestávky nahradil Theo Bos, což může být podle McClarena rozhodující. "Často vidíte, že týmy pod novým koučem podávají hodně bojovné výkony. S novým trenérem dostávají hráči novou šanci, novou motivaci," sdělil novinářům anglický trenér. "Právě proto to pro nás nebude lehké utkání. Vitesse nemá co ztratit a my se na ně musíme připravit." Domácím bude chybět jediný hráč, zraněný obránce Douglas.

Obránce Vitesse Mads Junker je zatím z nového trenéra nadšen. Bos totiž preferuje rozestavení 4-4-2, což dává více šancí pro Junkera. "Pro mě je systém 4-4-2 výhodou, takže Theo Bos je skvělý kouč. Vážně, je tu teprve dva týdny a udělal tu na všechny velký dojem. Atmosféra je mnohem lepší a spoustu hráčů cítí novou šanci."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - FC Utrecht  (sobota 20:45)
Breda bude v prvním novoročním zápase odrážet útok Utrechtu, jenž na Bredu ztrácí čtyři body. Domácí jsou aktuálně šestí a trenér Robert Maaskant věří, že se jeho klubu podaří vrátit do vítězných kolejí. Dopomoci by k tomu měly i návraty klíčových hráčů.

Breda totiž zažila strašný podzim, když zdecimována zraněními prohrála 4 zápasy. "Skoro všichni jsou zdraví a těší se na nový start sezony. Chybí nám pouze Anthony Lurling a Kurt Elshot," prozradil Maaskant. "Utrecht má velkou sílu především v útoku. Cedric van der Gun, Loic Loval, Tom Caluwe a Simon Cziommer - to jsou velice dobří hráči," varuje před soupeřem Maaskant.

Pro domácí hraje alespoň fakt, že je Utrecht neporazil již čtyři roky. Trenér hostů Ton du Chatinier ale zůstává optimistou. "NAC má letos dobrý tým a ani letos to nebudeme mít jednoduché. Já ale ve svůj tým věřím."

Utrechtský kapitán Gregoor van Dijk, jenž bude vinnou zranění chyběl, dodal: "Doufám, že bude v našich silách tento tým porazit. Posílilo by to naše sebevědomí." Vedla kapitána budou hosté postrádat také Tima Cornelisseho, Aliho Boussabouna, Franka van der Zwama a Mortona Skouba, ti jsou zranění. Suspendovaný je Alje Schut.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Roda JC - PSV Eindhoven  (neděle 12:30)
Dalším zápasem 18. kola holandské Eredivisie bude utkání mezi domácí Rodou a hosty z Eindhovenu.

Hosté se nedávno vrátili z přípravného kempu, který strávili ve Španělsku, a podle slov trenéra Huuba Stevense přinesl jenom to dobré.

"Soustředění se nám vyvedlo. Hráči si během přípravy stihli i odpočinout, což bylo velkým přínosem. Zlepšily se i kolektivní vztahy a momentálně cítím větší týmovou sílu. Těším se proto na následující zápasy," prohlásil Stevens.

V týmu se během dobře soustředění zapojil i mexický hráč Carlos Salcido, který dlouhou dobu usiloval o odchodu z PSV. Během kempu se však ukázal v dobrém světle, ale pouze jednou zápasovém tempu. Přesto je Stevens přesvědčen o jeho kvalitách. Není ovšem jisté zda v utkání se Rodou nastoupí.

Dalšími posilami v řadách PSV jsou Ola Toivonen a Jan Kromkamp. Oba však ještě čekají na fyzické testy a jejich účinkování v barvách Eindhovenu ještě není jisté. Na druhé straně přijal pod svá křídla trenér Harm van Veldhoven tři nové hráče. I on samozřejmě doufá, že mu nováčci pomohou k lepšímu umístění v tabulce.

"Laurent Delorge, Eric Addo a Arnaud Sutchuin. To jsou nová jména v kádru JC a já s nimi pro jarní část počítám jako s velkými posilami. Mají zkušenosti a dobré předpoklady pro to, aby nám pomohli," řekl van Veldhoven.

"PSV je ve stejné situaci. Musí zlepšovat své výsledky, které opravdu nebyly podle jejich představ. V zápase očekávám opravdu vyhrocený souboj a pěkný fotbal. Oběma týmům půjde jen a jen o vítězství," dodal.

Tomu budou v zápase scházet Vincent Lachambre, Dieter van Tornhout a Przemyslaw Tyton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.50 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Ajax bude v novém roce pokračovat ve stíhací jízdě na hřišti Nijmegenu. Domácí jsou na osmém místě a po dvou zápasech budou chtít opět vyhrát. Ajax má za sebou čtyřzápasovou šňůru výher a ztratit nebude chtít ani v neděli, na Alkmaar ztrácí tři body.

Na zápas se nesmírně těší domácí Youssef El-Akchaoui, jenž tým povede poprvé z kapitánského mostíku. 27letý fotbalista dostal důvěru od trenéra poté, co do Twente zamířil bývalý kapitán Peter Wisgerhof. "Je sice pravda, že pásku jsem nosil, když byl Peter Wisgerhof vystřídán, ale nyní to bude jiné. Ponesu jí od začátku," má radost El-Akchaoui. "Ajax má velice nebezpečný útok. Mají vepředu tři hvězdy, které dokáží využít sebemenší zaváhání."

Na adresu odešlého kapitána Wisgerhofa se vyjádřil také trenér Mario Been. "Peter byl pro tým velice důležitý, ale vždycky jsem hráčům říkal, ať vždy chtějí to nejlepší a on chtěl. Proto se na něj nezlobím."

Wisgerhofovo místo v sestavě by měl zaujmout veterán Patrick Pothuzien. Zraněné koleno však vyřadí Marka Ottena. Naopak svá zranění již vyléčili Dani, Bas Sibum, Tim Janssen a Rachid Bouaouzan. Útočník Collins John ale pravděpodobně ještě nenastoupí.

Kouč Ajaxu Amsterdam Marco van Basten moc dobře ví, že si jeho tým nemůže dovolit ztratit body. Na vedoucí Alkmaar totiž ztrácí tři body. "Stále si myslím, že AZ má stále největší šanci. Můžeme jen doufat, že ztratí body. To my si samozřejmě nemůžeme dovolit."

Van Basten bude muset základní jedenáctku poskládat bez Mitchella Donalda, Ismaila Aissatiho, Jan-Arie van der Heijdena (všichni koleno), Thomase Vermaelena (achilovka), Vurnona Anita a Daleye Blinda. Nejistý start je také u Presase Oleguera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.55 - 3.40 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Volendam - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Souboj celků z úplně opačných pólů tabulky proběhne na Kras Stadionu. Domácí Volendam tu přivítá AZ Alkmaar. Zatímco hosté z Alkmaaru se vyhřívají na prvním místě se tříbodovým náskokem, Volendam se krčí na posledním místě.

Kouč Alkmaaru Louis van Gaal si na přívětivý první zápas v novém roce rozhodně nestěžuje. Pro aktuálně první tým tabulky bude totiž důležité v něm uspět. "Jsme rádi, že k prvnímu zápasu jedeme právě do Volendamu," reagoval na utkání, které se bude hrát na umělé trávě Van Gaal. "Nemyslím si, že pro nás bude umělý povrch nevýhodou. Měli jsme spoustu času se na něj připravit. Pokud však neuspějeme, lidé budou jiného názoru."

AZ bude mít problémy se složením stoperské dvojice, když jsou mimo najednou hned dva hráči - Niklas Moisander a Hector Moreno. "Není nic pěkného, když vám chybí dva hráči na stejný post ve stejnou dobu," posteskl si Van Gaal, jenž bude postrádat také Jeremaina Lense.

Volendam je sice na posledním místě, ale v zimním přestupním termínu zatím nikoho nepřivedl a nejspíše ani přivést nehodlá. Trenér Frans Adelaar je však přesvědčen, že má prostředky na to, aby se s mužstvem vyhl sestupu. "Myslím si, že se stále můžeme vyhnout sestupu. Zkoušeli jsme několik variant rozestavení a tvrdě trénovali." Jediným absentujícím je na domácí straně Marijn Sterk.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.05 - 5.00 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Rotterdam - FC Groningen  (neděle 14:30)
Další utkání 18. kola Eredivisie nás zavede na půdu domácí Sparty Rotterdam, která přivítá hosty z Groningenu.

Domácí trenér Foeke Booy má před nadcházejícím zápasem v krvi hodně optimismu. Sparta zakončila rok 2008 smolnou prohrou s Willem II v poměru 3-2, ale po soustředění ve Španělsku se na tuto skutečnost zcela zapomnělo.

"Jsme na Groningen připraveni. Hodně se na zápas těším. Ve Španělsku se tým jevil sebejistě a spokojeně. Navíc věřím v to, že doma budeme hrát velice dobře. Můžeme vyhrát," konstatoval Booy.

Booye však trápí vážné zranění domácí brankářské jedničky Harald Wapenaara. Toho zatím nahradí mladíček Eric Abdul, než se do branky připraví Cor Varkevisser. Chybět dále budou Karim Touzani, Charles Dissels a Edwin van Bueren.

Zatím sedmý Groningen se bude muset obejít zatím bez posily Nicklase Pedersena, který zatím neprošel fyzickými testy a smlouvu nemá ještě podepsanou. K tomu se vyjádřil hostující trenér Ron Jans: "Pedersen není ještě ve fyzické kondici aby mohl být pro náš tým přínosem, ale jsem přesvědčen, že nám v následujících čtyřech a půl letech velice pomůže."

Poslední střetnutí mezi Spartou a Groningenem skončil výhrou Groningenu vysoko 3:0. "Tenkrát jsme měli opravdu lehkou práci. Vyhráli jsme 3:0 a Sparta se nám prakticky odevzdala. To však teď musíme hodit za hlavu. Sparťané se o dost zlepšili a navíc doma hrají jako silné mužstvo," varoval Jans.

Toho může těšit návrat hned tří hráčů, a to Koena van de Laaka, Evgeniye Levchenka a Pettera Anderssona.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.35 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar17132237:1141
2.AFC Ajax17122341:1738
3.FC Twente17104333:1634
4.PSV Eindhoven1793530:1730
5.NAC Breda1792626:2529
6.SC Heerenveen1785436:3729
7.FC Groningen1782736:2426
8.NEC Nijmegen1775525:1826
9.FC Utrecht1774623:2125
10.Willem II1773724:2624
11.Heracles Almelo1755717:2620
12.Feyenoord Rotterdam1754830:2619
13.Sparta Rotterdam1753930:4118
14.ADO Den Haag17431019:2615
15.SBV Vitesse1736815:3015
16.Roda JC1735921:3414
17.BV De Graafschap17341012:3413
18.FC Volendam17321219:4511

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

commooooon Feyenoooord, ADO DEN HAAG stay in Eredivisie

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoooord bude letos hodně rád, když se zachrání...

Reagovat
smazaný uživatel

Feye by se mel už vzpamatovat je to ostuda... A to chteji stavět novej stánek.

Reagovat
smazaný uživatel

Nijmegen 0-6 Ajax

Volendam 2-1 AZ

Reagovat
smazaný uživatel

To chce hodně studenou sprchu, hodně studenou, aby jsi přestal mít takové divné vize budoucnosti

Reagovat
smazaný uživatel

vzpomen si na to, kdo vas vyradil z poharu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vsak právě proto! AZ pujde stejnak ke dnu!

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to myslíš - "ke dnu"?? AZ skončí přinejhorším tak na druhém místě, a pokud si myslíš, že to je "dno", tak potom máš pravdu No ale to spíš na tom druhé fleku budete vy, ajaxáci, protože pro Alkmaar platí - the time has come!! Letošní honba za titulem snad bude konečně úspěšná!!

Reagovat
satan_666

spíš naopak ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, pekelníku

Reagovat
terry

Dnes povinná výhra Alkmaaru.

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel to tak vypadá ze zas haluzácky uhrajou 1:0 slabý! U dna znamená druhá polovina tabulky chytrolíni.....

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravim vsechny na tomto webu, dne 23.01.2009 jsme otevreli web www.sport-tipsters.com , jedna se o rady na sazeni vse zdarma budeme radi kdyz nas budete navstevovat

Zdravim Tym Sport-tipsters

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele